Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Οπως είναι φυσικό, το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» είναι προσαρμοσμένο στη μάχη που δίνουν σε όλη τη χώρα τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη, απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ, να το δυναμώσει παντού: Για να δυναμώσει ο ίδιος ο λαός, να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και πάλη, η Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, να ανοίξει ο δρόμος στην προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Αναλυτικότερα, στο σημερινό 4σέλιδο μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Βουλευτικές εκλογές 2014: Συνέντευξη με τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Γραμματείας της ΚΕ, για τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές.

-- Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στο λαό για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ: Πείρα από το πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, την Ανατολική Στερεά - Εύβοια και τη Θεσσαλία.

-- Ετεροδημότες - Ελληνες του εξωτερικού: Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος για το ΚΚΕ.

Σχεδιασμένο κάλεσμα ψήφου στο ΚΚΕ και ετοιμότητας για τη συνέχεια της πάλης

Ο «Ρ» μιλά με τον Τ. Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Γραμματείας της ΚΕ, για τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων δύο βδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη

Δεκαπέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Γραμματείας της ΚΕ, για το πού εστιάζουν αυτό το διάστημα τη δουλειά τους οι Κομματικές Οργανώσεις, έτσι ώστε να μην πάει ούτε μια μέρα χαμένη και η επομένη των εκλογών να βρει το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό και τους ψηφοφόρους του Κόμματος, τον κόσμο που βρίσκεται δίπλα του, ακόμα πιο έτοιμους για τη συνέχεια της πάλης.

***

-- Δυο βδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών, πού εστιάζουν τη δουλειά τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ οι Κομματικές Οργανώσεις;

-- Στο σχεδιασμό της δουλειάς μας παίρνουμε υπόψη ένα αντικειμενικό στοιχείο: Οτι, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει η προεκλογική περίοδος, πρέπει χωρίς καμιά καθυστέρηση να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του Κόμματος δίνοντας συνέχεια και πατώντας ακριβώς πάνω σε ό,τι έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα με την πολιτική μας παρέμβαση. Ολο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2012 δε σταματήσαμε στιγμή την πολιτική μας δράση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε οργώσει δυο και τρεις φορές τόπους δουλειάς, γειτονιές, χωριά, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εχουμε συζητήσει με δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, την προοπτική των εξελίξεων, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάγκη οργάνωσης της Λαϊκής Συμμαχίας, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.


Μέσα από αυτήν τη δουλειά όλες οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύκλο απλών ανθρώπων της δουλειάς που άκουσαν τις θέσεις μας, πάλεψαν δίπλα μας στο κίνημα, συνεργάστηκαν μαζί μας και μας γνώρισαν από κοντά, μπήκαν στα ψηφοδέλτια που στηρίξαμε ως Κόμμα σε συνδικάτα και άλλους φορείς, στην Τοπική Διοίκηση, μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, σε άλλες αρχαιρεσίες.

Σ' αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, εστιάζουμε αυτές τις μέρες μέχρι την ημέρα της κάλπης με διπλό στόχο. Να ρίξει με σιγουριά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη και παράλληλα να είναι έτοιμος για τη συνέχεια της πάλης, γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι οι παράγοντες και οι αιτίες των προβλημάτων που τον βασανίζουν, τον οργίζουν, τον απογοητεύουν θα είναι εδώ.

Ολες οι Κομματικές Οργανώσεις αυτή την κατεύθυνση υλοποιούν, αυτόν το σχεδιασμό εξειδικεύουν σε κάθε ΚΟΒ, κομματικό μέλος, ΚΝίτη, αξιοποιώντας και τους οπαδούς του Κόμματος, γιατί η μάχη, έτσι όπως διαμορφώνεται το προεκλογικό κλίμα, θα δοθεί πραγματικά σώμα με σώμα και χρειάζεται καλό σχέδιο και οργάνωση.

Κλειδί οι δυνάμεις που θα μπουν οργανωμένα και άμεσα στη μάχη

-- Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος σε αυτήν τη μάχη;


-- Δε χωράει αμφιβολία ότι την εκλογική μάχη μπορούμε να τη δώσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις, γιατί δε στηριζόμαστε μόνο στις κομματικές μας δυνάμεις, που είναι πιο έμπειρες, πιο καλά προετοιμασμένες, εξοπλισμένες και μάχιμες.

Δίπλα σε κάθε Κομματική Οργάνωση υπάρχει μια συσπειρωμένη ομάδα οπαδών του Κόμματος που μπορούν να βοηθήσουν πολύπλευρα στην εκλογική μάχη και κυρίως στο άπλωμα της δουλειάς του. Ηδη πολλοί από αυτούς αξιοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική μάχη, οργανώνουν συσκέψεις, ανοίγουν δρόμους και μας φέρνουν σε επαφή με ταλαντευόμενους, φέρνουν ζωντανά τις διαθέσεις τους, τα ερωτήματά τους, τους προβληματισμούς τους. Ομως τα περιθώρια είναι πολύ μεγαλύτερα και πρέπει να φτάσουμε σε περισσότερους.

Παράλληλα, βέβαια, έχουμε την πολύτιμη βοήθεια της ΚΝΕ, η οποία βγήκε από το πρόσφατο Συνέδριό της πιο ώριμη και προετοιμασμένη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Με τη βοήθεια των Οργάνων του Κόμματος, συμμετέχει στο γενικότερο προγραμματισμό της Κομματικής Οργάνωσης με το δικό της ξεχωριστό σχέδιο για κέρδισμα ψήφων στους χώρους νεολαίας που ιεραρχεί και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

-- Ο χρόνος που απομένει ως τις 25 Γενάρη είναι μετρημένος. Με βάση τη μέχρι τώρα πείρα, ποιες είναι οι μορφές παρέμβασης και ποιοι είναι οι κρίκοι που μπορούν να συμβάλουν περισσότερο ώστε να μην πάει ούτε μέρα χαμένη;

-- Η πιο πρόσφορη και αποτελεσματική μορφή παρέμβασης, στο λίγο χρόνο που έχουμε μέχρι τις 25 Γενάρη, είναι η σύσκεψη, η ατομική συζήτηση με βάση την καταγραφή που έχουν όλες οι ΚΟΒ. Μπορείς πιο εύκολα, με μεγαλύτερη άνεση να συζητήσεις σχεδόν για τα πάντα. Να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν και να αναπτύξεις τη βασική εκλογική μας επιχειρηματολογία για το γιατί ο λαός την επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. Μπορείς να δημιουργήσεις νέο κύκλο επαφών για το Κόμμα και την ΚΝΕ, να κλονίσεις κάποιες συνειδήσεις, να ατσαλώσεις κάποιους άλλους που πιέζονται στο προεκλογικό κλίμα της τεχνητής πόλωσης και των πλαστών διλημμάτων.

Αξιόλογη πείρα υπάρχει στις Κομματικές Ομάδες σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, που ξεκίνησαν και δουλεύουν με συσκέψεις και ατομικές συζητήσεις άνθρωπο τον άνθρωπο, με βάση τα ψηφοδέλτια που στηρίξαμε στο κίνημα, με όσους βρεθήκαμε από κοινού στους αγώνες.

Κλειδί για να αξιοποιηθεί ο κάθε κρίκος στην εκλογική μάχη είναι η ικανότητα των καθοδηγητικών Οργάνων να βάλουν στην οργανωμένη δράση για την ενίσχυση του Κόμματος όσο γίνεται περισσότερα κομματικά μέλη, ΚΝίτες, οπαδούς και φίλους του Κόμματος. Είναι η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» για τον εξοπλισμό όλου αυτού του δυναμικού, η πλατιά διακίνησή του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το ΚΚΕ είναι το μόνο σταθερό στήριγμα για τους εργαζόμενους

Στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα, περιόδευσε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, μετέφερε την περασμένη Πέμπτη στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Ο Σ. Βαρδαλής, περιόδευσε στα τμήματα και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, τόσο σε σχέση με την επίθεση που ξεκίνησε στα δικαιώματά τους, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου τους, όσο και σε σχέση με τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια που μπήκαν σε εφαρμογή από τον Οκτώβρη, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΑΣΘ και να διατηρηθεί η κερδοφορία των μετόχων του.

Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού στον ΟΑΣΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επέβαλαν, μέσα από μια διάτρητη και διαβλητή διαδικασία Γενικής Συνέλευσης, την έγκριση συλλογικής σύμβασης στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου, που ουσιαστικά περιλαμβάνει κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης για τους νεοεισερχόμενους, μειώσεις μισθών και επιδομάτων για τους παλιούς, μείωση 5 ρεπό.

Ο Σ. Βαρδαλής συνέδεσε τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία. Προειδοποίησε πως η διοίκηση του ΟΑΣΘ, στην προσπάθεια να διατηρήσει τα κέρδη των μεγαλομετόχων, θα εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως είπε, μπορεί σε σχέση με άλλους εργαζόμενους άλλων κλάδων οι περικοπές που έχουν υποστεί να είναι μικρότερες, όμως, αν δεν οργανωθούν σε ταξική κατεύθυνση, αν δεν αλλάξουν τους συσχετισμούς, θα έρθει και εδώ η φωτιά.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από δυνάμεις που κινούνται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που έφερε το λαό εδώ που είναι σήμερα, από τις δυνάμεις που προσκυνούν την ΕΕ, η οποία εγγυάται την πάση θυσία υλοποίηση της στρατηγικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματά τους.

Τους κάλεσε να παλέψουν ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Παιδεία. Να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ήταν και παραμένει δίπλα τους, αποτελεί τη μόνη σταθερή δύναμη που μπορούν να στηριχθούν, δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανάταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και θα είναι δίπλα τους και μετά τις 25 Γενάρη, γι' αυτό και τους κάλεσε να το ενισχύσουν αποφασιστικά.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις στην Αν. Στερεά - Εύβοια

Παντού φτάνει το κάλεσμα για τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στις πόλεις της περιοχής:

-- Στο Σχηματάρι, την Κυριακή 11/1 με ομιλητή τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 15/1 με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Θήβα, στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18/1, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στο λαό για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ

Πείρα από τη δουλειά της Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος μπροστά στις εκλογές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι Κομματικές Οργανώσεις στη Στερεά και την Εύβοια. Το πρώτο μεγάλο άνοιγμα έγινε στην πανεξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 4/1 όπου δημοσιεύτηκε το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι θετικό μήνυμα η αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας κατά 90% περίπου, σε σχέση με άλλες Κυριακές.

Διευρύνουμε σχεδιασμένα τη «δύναμη πυρός» μας

Τις μέρες που προηγήθηκαν συνεδρίασαν με μαχητικό πνεύμα όλες οι ΚΟΒ και οι ΟΒ της ΚΝΕ, έβαλαν αναλυτικό και λεπτομερή σχεδιασμό για τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Ο στόχος ξεκάθαρος: Να γίνει πλατύ πολιτικό άνοιγμα στους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες της περιοχής, στις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, για να στηρίξουν αποφασιστικά και με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί διευρύνοντας τη «δύναμη πυρός», εντάσσοντας στη μάχη εκατοντάδες λαϊκών ανθρώπων που έχουν συμπορευτεί με το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ηδη πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες συσκέψεις με συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές από το χώρο των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, με λαϊκούς ανθρώπους που τίμησαν με την παρουσία τους τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, καταρτίζονται από τις Κομματικές Οργανώσεις δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ για τις εκλογές της 25ης Γενάρη, έχοντας τη βεβαιότητα πως σε αυτές θα δηλώσουν το «παρών» όλοι οι παραπάνω και ακόμη περισσότεροι.

Στην επιδίωξη να φτάσει το κάλεσμα για δυνατό ΚΚΕ και στη Στερεά - Εύβοια αξιοποιούμε όλες τις μορφές επικοινωνίας.

Την ατομική και συλλογική συζήτηση με όλους όσους έχουμε συναντηθεί το προηγούμενο διάστημα στο κίνημα, στην πάλη για να ανακτηθούν οι απώλειες της κρίσης, για να αναγεννηθεί το κίνημα και να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, για να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική ανατροπή που θα καταστήσει το λαό αφέντη του τόπου, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει με το μόχθο του.

Το οργανωμένο άνοιγμα με περιοδείες και συγκεντρώσεις, πρώτα και κύρια εκεί που συγκεντρώνονται οι εργάτες, η φτωχολογιά, οι νέοι των λαϊκών οικογενειών. Ολοι αυτοί έχουν αντικειμενικά συμφέρον να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και με την υπερψήφισή του στις εκλογές. Γιατί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το δοκιμασμένο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, από τη συμμετοχή της χώρας μας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης που παρά τις όποιες παραλλαγές στο «μείγμα» για τον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, το μόνο που εγγυώνται είναι τη διαχείριση και τη διαιώνιση αυτού του σάπιου συστήματος. Ολος αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να προσπεράσει την τρομοκρατία και το φόβο που σπέρνει η ΝΔ και το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσανατολισμός στον εργατόκοσμο, στα φτωχά λαϊκά στρώματα

Σε αυτήν τη βάση, ο σχεδιασμός των ΚΟ απαιτεί ιεράρχηση, όπως και σε περιόδους που δεν είναι προεκλογικές. Αλλωστε, το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει χρόνο για σπατάλη, ούτε δουλειά μπούγιου χωρίς να επικεντρώνει στο βασικό: Τη στήριξη του ΚΚΕ από τον εργατόκοσμο, το λαό της περιοχής.

Γι' αυτό και το πρόγραμμα των ΚΟ προσανατολίζεται εκεί που δουλεύουν και κατοικούν οι εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα, οργανώνεται πλατύ άνοιγμα στους εργάτες της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων - Αυλώνα - Θήβας, στις εργατουπόλεις της Χαλκίδας, της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής.

  • Με εξορμήσεις στις στάσεις των λεωφορείων που πηγαίνουν τους εργάτες στα εργοστάσια, με εξορμήσεις σε μεγάλα εργοστάσια κλάδων στρατηγικής σημασίας και με δυναμική ανάπτυξη.
  • Με διάταξη των υποψήφιων βουλευτών και άλλων στελεχών σε χώρους δουλειάς, με ομιλίες σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στα διαλείμματα. Σε εργοστάσια του κλάδου τροφίμων - ποτών, όπως «Pepsi», «SYNCO», «Κελαηδήτης ΑΕ», «Ζούρας», «Παλίρροια», «KEGO». Στο μέταλλο σε «SABO», «Lasertech», «Airtechnice», στο Φάρμακο στη ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ, στο ΑΙΓΙΣ στον Τύπο - Χαρτί, καθώς και σε άλλους χώρους δουλειάς διάφορων κλάδων.
  • Σε χώρους όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ συνέβαλαν στην ανάπτυξη αγώνων, στους εργαζόμενους των εργοστασίων που τα κλείνει το κυνήγι του κέδρους, όπως τα «Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ», «Τσαούσογλου», «Πλεξάκο», καταστήματα «Ατλάντικ», «Γαληνός», «Sprider» κ.ά.
  • Με περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους κατάρτισης, σε ΟΑΕΔ, ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, στα ΤΕΙ της περιοχής, όπου σπουδάζουν νέοι που αύριο θα δουλεύουν στα εργοστάσια της περιοχής ή που ήδη βρίσκονται σε αυτά μέσω πρακτικής άσκησης.
  • Με περιοδείες και στο δημόσιο τομέα, σε δήμους και περιφέρειες, σχολεία, νοσοκομεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.

Αυτόν τον προσανατολισμό, άλλωστε, υπηρετεί και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Κόμματος, τα οποία απαρτίζονται από ανθρώπους του μόχθου, πρωτοπόρους στην πάλη του λαού μας, με ανιδιοτελή προσφορά στην καθημερινή μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με τον «Ριζοσπάστη», το κουπόνι της οικονομικής ενίσχυσης και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ στο λαό και τη Βουλή!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να αξιολογήσουν οι ναυτεργάτες ποια δύναμη στέκεται στο πλευρό τους

Σε σύσκεψη με πληρώματα της ΝΕΛ μίλησε ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη μέσα στο «European Express»
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη μέσα στο «European Express»
Μαζική σύσκεψη με τους πάνω από μισό χρόνο απλήρωτους ναυτεργάτες τριών πλοίων της ΝΕΛ που βρίσκονται δεμένα στην προβλήτα του Νέου Μώλου Δραπετσώνας, διοργάνωσε την Πέμπτη η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ και στην κάλπη. Στη σύσκεψη που έγινε στην τραπεζαρία του «EUROPEAN EXPRESS», συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «EUROPEAN EXPRESS» και «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ».

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά έθεσε με συγκεκριμένο τρόπο τα κριτήρια της ψήφου για τους ναυτεργάτες. Μπροστά στην κάλπη καλούνται να μετρήσουν ποια δύναμη είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της πάλης τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που τους κόβει μισθούς, συντάξεις, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά που αντιμετωπίζουν και οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναυτεργάτες, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, από τον Ιούνη μέχρι τώρα, το μόνο που έχουν πληρωθεί από την εταιρεία είναι ένα χιλιάρικο έναντι!

Τους κάλεσε να αξιολογήσουν τα κόμματα που ζητάνε την ψήφο τους. Για παράδειγμα, ποια ήταν η θέση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ που εξασφαλίζει την ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες δίνοντας το ελεύθερο στους εφοπλιστές να δρομολογούν τα πλοία όποτε και για όποιο προορισμό τους συμφέρει, με πληρώματα μειωμένα, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, που να μη φτάνουν για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις κρίσης όπως αυτή που διαδραματίστηκε στο πλοίο «NORMAN ATLANTIC» που κάηκε στις 28/12 με 10 νεκρούς και ανεξακρίβωτο αριθμό αγνοουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση ναυτεργάτη για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Τσιμπόγλου τόνισε: «Μπορούμε με αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της συνθήκης του Μάαστριχτ, που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας; Αν δεν συγκρουστείς με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ στη ναυτιλία, συνολικά με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής, πώς μπορείς να διεκδικήσεις, αλλά και να δώσεις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός;».

«Αυτό που χρειαζόμαστε», τόνισε, «είναι δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, για την ισχυρή οργάνωση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κριτήριο ψήφου η θέση των κομμάτων απέναντι στο αντεργατικό πλαίσιο

Ενδιαφέρουσα συζήτηση νέων εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ με την Κ. Θεοδώρου, υποψήφια βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Ενας ανοιχτός και ουσιαστικός διάλογος για το πώς τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, όπως είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στις 25 του Γενάρη, αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κική Θεοδώρου, υποψήφια βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας, (ΔΕΥΑΛ), στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας μπροστά στις εκλογές.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 εργαζόμενοι - ανάμεσά τους σπουδαστές του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση και νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα «voucher» - έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αν μια κυβέρνηση είτε με κορμό τη ΝΔ, ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στο μέγα πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας (8μηνα, 5μηνα, 2μηνα, 4ωρα, 2ωρα, με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς ουσιαστικά εργατικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα), που έχουν, πλέον, απλωθεί παντού.

Κοινή ήταν η αντίληψη ότι και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί το πρόβλημα, καθώς καμιά απ' αυτές τις δυο κυβερνήσεις δεν έχει σκοπό να το αντιμετωπίσει επί της ουσίας, να ξηλώσει δηλαδή το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί κατ' απαίτηση του κεφαλαίου και να διασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Παρόλα αυτά, εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στη συζήτηση και απόψεις του στιλ «ποτέ δεν ξέρεις, κάτι μπορεί να γίνει», ενδεικτικές για την εναπόθεση προσδοκιών από εργαζόμενους στην κυβερνητική εναλλαγή μέσα στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Χαρακτηριστικά, νεαρός που μετέχει σε πρόγραμμα «voucher» ανέφερε ότι σκέφτεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, «όχι γιατί πιστεύω ότι σ' αυτό το θέμα θα κάνει κάτι το εντελώς διαφορετικό από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θέλω να φύγουν, οπωσδήποτε, αυτοί που κυβέρνησαν ως τα τώρα και είναι αποδεδειγμένο ότι μας οδήγησαν στην καταστροφή (...) γιατί πάντα υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί μια νέα κυβέρνηση κάτι προς το καλύτερο ν' αλλάξει».

Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε και η παρέμβαση άλλου νέου εργαζόμενου, ο οποίος, προκειμένου να υποστηρίξει ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη «Δεξιά» όπως η ΝΔ και την «Αριστερά» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε παραδείγματα που είχε ακούσει για τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε σκανδιναβικές χώρες.

Καμιά αυταπάτη για δυνάμεις που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τόσο η ΝΔ που επιδίδεται στην κινδυνολογία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρει κάλπικες ελπίδες, παρά τις διαχειριστικές διαφορές που έχουν ως κόμματα, κινούνται σε αντιλαϊκή στρατηγική «ρότα» που καθορίζεται και στην ΕΕ για να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σημείωσε ότι αυτές θα είναι εδώ και μετά τις εκλογές και για να ανατραπούν χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα ταξικό, ισχυρό εργατικό κίνημα που, σε συμμαχία με τα αγωνιστικά κινήματα των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσει σκληρούς ταξικούς αγώνες για την ανατροπή της συνολικότερης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Και σ' αυτό το σημείο επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και από το 2012 ήταν ένα κόμμα με εκλογικό ποσοστό της τάξης του 27% - και, μάλιστα, κόμμα «αριστερό», όπως αυτοχαρακτηρίζεται - όχι μόνο δε συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των ταξικών εργατικών αγώνων, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, λειτούργησε ως τροχοπέδη τους. «Σκεφτείτε», είπε η Κ. Θεοδώρου, «τι θα γινόταν στη χώρα μας και τι θα σήμαινε για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες αν ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό το είχε το ΚΚΕ».

Σχετικά με το σύνθημα που κυκλοφορεί ευρέως «να φύγουν, οπωσδήποτε, αυτοί που μας κατέστρεψαν και για μετά βλέπουμε», και το οποίο όπως είδαμε παραπάνω διατυπώθηκε και από ορισμένους νέους ανθρώπους και στη συγκεκριμένη συζήτηση, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι μεν εύλογο, επιβεβλημένο, σωστό και δίκαιο το αίτημα να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά το ποιος και πώς θα έλθει στη θέση της δεν μπορεί να ξεπερνιέται με ένα «και μετά βλέπουμε». Είναι πολύ σημαντικό θέμα, καθώς σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την ίδια τη ζωή τους, τις ανάγκες τους, που θα συνεχίσουν να γίνονται θυσία στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου όσο τα μονοπώλια έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στα παραδείγματα που αναφέρονται συχνά σχετικά με τις σκανδιναβικές χώρες, η Κ. Θεοδώρου τόνισε ότι και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, όπου σε προηγούμενες φάσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπήρχε το λεγόμενο «δίχτυ κοινωνικών παροχών», τώρα αυτό ψαλιδίζεται και πάει για κατάργηση, καθώς η καπιταλιστική κρίση γενικεύεται και επιχειρείται, παντού, ανεξαρτήτως διαχειριστή, να φορτωθεί στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Καταλήγοντας, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές το ΚΚΕ, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, στη συγκρότηση ενός ισχυρού, ταξικού εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας.

Μάθε πού ψηφίζεις!

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζει ο καθένας, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.13.61.500.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος για το ΚΚΕ

Icon

Μια, ξεχωριστής σημασίας, πλευρά στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η αναγκαία παγκινητοποίηση μελών και φίλων του Κόμματος ώστε να εκφραστεί μαζικά στην κάλπη της 25ης Γενάρη η εκλογική στήριξη του ΚΚΕ τόσο από τους ετεροδημότες όσο και από τους Ελληνες του εξωτερικού.

Το σύνθημα «Καμιά ψήφος χαμένη για το Κόμμα» δίνει ήδη τον τόνο για την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να δοθεί η μάχη της μετακίνησης των ψηφοφόρων του Κόμματος στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, προκειμένου να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Να μη χαθεί ούτε λεπτό, να μη χαριστεί μια ψήφος

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές είναι φανερό ότι δεν πρέπει να χαθεί στιγμή, πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος. Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας: Να επιβεβαιώσουν το πού ψηφίζουν και να φροντίσουν έγκαιρα για τα αναγκαία μέτρα μετακίνησης σε περίπτωση που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους: Κλείσιμο εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις με μοίρασμα των εξόδων κλπ.

Το ΚΚΕ και στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές της 25ης Γενάρη έθεσε το σοβαρό ζήτημα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Σε συνθήκες οξυμένης φτώχειας, ανεργίας και ανέχειας του λαού, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Το ΚΚΕ πρότεινε κατάργηση των διοδίων, δωρεάν εισιτήρια, π.χ., ακτοπλοϊκά, αεροπορικά κ.ά.

Από συμμετοχή της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ σε κινητοποίηση στη χώρα
Από συμμετοχή της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ σε κινητοποίηση στη χώρα
«Παρά τις δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, που τα τελευταία χρόνια ματώνει πληρώνοντας τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, η αποφασιστικότητα με την οποία θα δοθεί η μάχη από τους ετεροδημότες, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα εμπόδια», σημειώνει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εχει ιδιαίτερη σημασία», συνεχίζει, «μέχρι την τελευταία στιγμή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μη χαθεί ούτε μια ψήφος. Για να εκφραστεί στην κάλπη η θέληση του λαού ώστε την επόμενη μέρα να έχει δυνατό το δικό του Κόμμα, για την ισχυροποίηση της λαϊκής αντιπολίτευσης».

Είναι πολλοί οι άνεργοι, οι νέοι, ιδιαίτερα φοιτητές και σπουδαστές, που κατοικούν μακρυά από το δήμο στους καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, επομένως, με ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στις εκλογές για το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Οπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ, ειδικά οι νέοι άνθρωποι που είναι άνεργοι ή σπουδάζουν και βλέπουν τις οικογένειές τους να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο για να τα βγάλουν πέρα, δεν πρέπει να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία των εκλογών. Είναι ανάγκη συλλογικά να παρθούν μέτρα ώστε με κάθε τρόπο να φτάσουν στην κάλπη και να στείλουν μήνυμα ότι δεν το βάζουν κάτω, δεν αναζητούν σωτήρες αλλά παίρνουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια. Τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που βιώνουν τόσες στερήσεις για να σπουδάσουν ή έφυγαν από την επαρχία για ένα κομμάτι ψωμί, έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και πολλοί απ' αυτούς ψηφίζουν για πρώτη φορά. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι ο μόνος παράγοντας ενίσχυσης της πάλης την επόμενη μέρα, για τη διεκδίκηση των απωλειών της κρίσης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων που θα υπηρετήσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αποφασιστικά στη μάχη και οι Ελληνες μετανάστες - εργάτες

Ευκαιρία, όμως, έχουν και οι Ελληνες εργάτες που μένουν στο εξωτερικό, οι νέοι και οι νέες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα. Ευκαιρία να ψηφίσουν ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό, ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ, που τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ να τοποθετηθούν και απέναντι σε όσους, υπηρετώντας την ίδια πολιτική, θα διαιωνίσουν αυτή την κατάσταση. Αλλωστε, η ελεύθερη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων είναι επίσημη θέση από ιδρύσεως της ΕΕ, που ούτε η ΝΔ, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν, αντίθετα υπηρετούν πιστά.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που έφερε το ΚΚΕ πρώτο κόμμα στο εξωτερικό, δείχνει ότι οι Ελληνες - μετανάστες αξιοποιούν την πείρα τους, αφού βλέπουν ότι τα μέτρα που παίρνει η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτά που παίρνονται σε χώρες χωρίς μνημόνια ή τρόικα. Ο Πάνος Απέργης, στέλεχος του Κόμματος που μένει στη Στοκχόλμη, σημειώνει ότι η αγανάκτηση είναι έντονη, η διπλή φορολογία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους μετανάστες και το ΚΚΕ παραμένει το αποκούμπι τους στην πάλη για ασφάλιση, καταβολή δεδουλευμένων, ενάντια στη δράση των δουλεμπόρων κ.ά. Το στέλεχος του Κόμματος, τόνισε ότι είναι συγκινητικό το πείσμα από το οποίο διαπνέονται οι μετανάστες για να έρθουν στην πατρίδα και να στηρίξουν το Κόμμα τους. Για να ξεπεράσουν οικονομικές αδυναμίες, αφού τα εισιτήρια είναι στα ύψη, φτάνουν ακόμα και να δανείζονται σε καιρούς δύσκολους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όσοι δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην κάλπη λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών, επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους για να πείσουν για την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του Κόμματος. «Η μάχη θα δοθεί αποφασιστικά. Θα διανύσουμε χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθουμε σε επαφή με εκατοντάδες Ελληνες στη Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία κ.α.) με το κάλεσμα για ψήφο στο ΚΚΕ», υπογραμμίζει ο Π. Απέργης.

Πληροφορίες για ετεροδημότες

Για κάθε πληροφορία, οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11).

Τις επόμενες μέρες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ψηφοδέλτια για την περιφέρεια που ψηφίζουν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.33.01.106, 210.33.02.411, 210.52.49.111

Ωρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00.

Δρομολόγια πούλμαν

Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του Κόμματος θα υπάρχουν λεωφορεία για τις παρακάτω περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας:

-- Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα

-- Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

-- Βόνιτσα - Πρέβεζα - Λευκάδα

-- Καρδίτσα - Τρίκαλα

-- Πάτρα - ΠύργοςΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ