Κυριακή 1 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
'Η πτωχεύεις ή πεθαίνεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να θριαμβολογούν επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ως Συνταγματικό το νόμο του Ομπάμα για την Υγεία, που δίνει το δικαίωμα στους Αμερικανούς να αποκτήσουν ασφάλιση. Πέρασαν όμως στα «ψιλά γράμματα» άλλα στοιχεία, όπως:

  • Το γεγονός ότι, αν και ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, 30 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν ανασφάλιστοι.
  • Τα τελευταία δέκα χρόνια τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι Αμερικανοί έχουν διπλασιαστεί και οι αυξήσεις τους τρέχουν με ρυθμούς τρεις φορές ταχύτερους από τις αυξήσεις στους μισθούς.
  • Σχεδόν δύο στις τρεις χρεοκοπίες ανθρώπων στις ΗΠΑ οφείλονται στις πανάκριβες δαπάνες Υγείας που πληρώνουν.

Αυτά συμβαίνουν λοιπόν στις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του καπιταλισμού εν έτει 2012. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, για να γιατρευτείς, ή πτωχεύεις ή - το πιθανότερο - πεθαίνεις...

Φτώχεια και ξεκλήρισμα

Φτώχεια και ξεκλήρισμα γνώρισε η φτωχομεσαία αγροτιά όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αγροτικό εισόδημα το 2011 μειώθηκε κατά 5,6%, ενώ στην πενταετία 2006 - 2011 η μείωση ήταν στο 22,6%. Στις αρχές του 2000 ο αριθμός των απασχολούμενων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ήταν 730.000 και στο τέλος του 2011 ήταν 496.000. Δηλαδή 234.000 λιγότεροι. Με άλλα λόγια έβγαιναν από τη μέση κάθε χρόνο 21.000 περίπου την τελευταία εντεκαετία. Είναι φανερό πως η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει ως αποτέλεσμα εδώ και χρόνια τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση της απασχόλησης στη γεωργία και τη διόγκωση του διατροφικού προβλήματος, ενώ από την άλλη όλο και αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Το κακό είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν, εξαιτίας της συνέχισης εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ. Το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα μειωθούν κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ το κόστος παραγωγής όλο και θα αυξάνεται. Κι από κοντά η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια σε βάρος της αγροτιάς θα γιγαντωθούν, τσακίζοντας κι άλλο το αγροτικό εισόδημα. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την καταστροφική πολιτική που θα εφαρμόσει και η νέα κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Μια πολιτική που θα οδηγήσει την αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση. Μια πολιτική που θα οδηγήσει στο πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής και των επιδοτήσεων, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Τελειώνουν τα ψέματα...

Το όλο εγχείρημα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ περιβλήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης με μια δήθεν φιλολαϊκή προοπτική - της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων στα πλαίσια της ΕΕ. Πριν όμως «αλέκτορα φωνήσαι» κατέρρευσε και αυτό το επιχείρημα. Η ίδια η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει στον ίδιο στόχο: Μείωση δημόσιων ελλειμμάτων, παραμονή με κάθε κόστος στο ευρώ και την ΕΕ. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Μοιραία, όχι μόνο τα μέτρα του μνημονίου θα εφαρμοστούν, αλλά αν χρειαστεί θα έρθουν και άλλα.

Την ίδια στιγμή, και καθώς η «επαναδιαπραγμάτευση» είναι δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε συνθήκες άγριου και εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου, είναι σίγουρο ότι θα δυναμώσουν οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαού, με στόχο να αποσιωπηθεί η αρμονική αντιλαϊκή συνεργασία των επιτελείων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων όλων των κρατών - μελών της.

Η ίδια η συγκυβέρνηση με την προγραμματική της συμφωνία φροντίζει εκ των προτέρων να βεβαιώσει την τρόικα ότι το έργο της θα συμμορφωθεί στις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Δεν έχει άλλο δρόμο παρά να συνεχίσει στην ίδια ρότα, αυτή του μνημονίου, της λιτότητας, του πετσοκόμματος των μισθών, των απολύσεων, της αύξησης της φορολογίας.

... με τις διαπραγματεύσεις

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνιζε και τονίζει κατ' επανάληψη ότι «διαπραγμάτευση» των μνημονίων στα πλαίσια της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει κι αν γίνει δε θα είναι φιλολαϊκή. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κοροϊδεύουν όταν λένε ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, το μνημόνιο, όπως ξεκαθαρίζει η τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει - και ασφαλώς η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να το αμφισβητήσει, αφού στρατηγική της είναι η με κάθε κόστος παραμονή στο ευρώ. Αντίστοιχα κοροϊδεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης επιδιώκει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Στην πράξη, η κατάργηση των μνημονίων περνάει μέσα από το δρόμο της αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό να γίνεται κυρίαρχος του τόπου και του πλούτου που παράγει. Καθετί άλλο είναι ψέμα και κοροϊδία...

Το ψωμί

Στη νουβέλα του «Το ψωμί» ο Αλεξέι Τολστόι περιγράφει τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου, μιλάει για την ηρωική άμυνα του Τσαρίτσιν στα 1918. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάει ο αντίλαλος από τις μάχες ενάντια στους Γερμανούς επιδρομείς στην Ουκρανία, από την ηρωική πορεία που έκανε η 5η Στρατιά με διοικητή τον Βοροσίλοφ από το Λουγκάνσκ ως το Τσαρίτσιν, και τη συντριβή του στρατού των Λευκών από τον ένδοξο Κόκκινο Στρατό. Ο συγγραφέας δίνει με μεγάλη καλλιτεχνική δύναμη τις μορφές του Λένιν, του Στάλιν και του Βοροσίλοφ, δείχνει πώς οι απλοί άνθρωποι του λαού (Ιβάν Γκορά, Αγριπίνα κ.ά.) μπαίνουν στον επαναστατικό αγώνα και γίνονται πρωτοπόροι σοβιετικοί άνθρωποι.

Ο Α. Τολστόι πέθανε στις 23 Φλεβάρη 1945, πάνω στην ακμή της δημιουργικής του δύναμης. Λίγο καιρό πριν το θάνατό του είχε γράψει τα παρακάτω λόγια για το σοβιετικό λαό και για τους μεγάλους του αρχηγούς, τους δημιουργούς της νέας κοινωνίας: «Να σηκώσει στους ώμους του όλο το βάρος του αγώνα για την ανθρώπινη ευτυχία... Να ανέβει τόσο γοργά στο ύψος της πιο ισχυρής και πολιτισμένης δύναμης - όλα αυτά μπορούσε να τα κάνει μόνο ένας μεγάλος λαός με μεγάλο μέλλον. Το πρώτο ευχαριστώ το χρωστάμε στον Λένιν που προέβλεψε και εξύψωσε τη μεγαλοφυία του λαού. Το δεύτερο στο σύντροφο Στάλιν που πραγματοποίησε αυτό το καθήκον και μπόρεσε να διοχετεύσει τη δύναμη της λαϊκής μεγαλοφυίας στο έργο της οικοδόμησης του κομμουνισμού». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μάριο Μόντι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλο ένα δείγμα γραφής για το τι συμφέροντα εξυπηρετεί, έδωσε η «κυβέρνηση τεχνοκρατών» του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με την νέα αντεργατική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στα μέσα της βδομάδας από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη ευκολία στους εργοδότες να απολύουν, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο με την επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ιδιαίτερα στην ΕΕ, όπου κλιμακώνεται η κρίση και αναζητείται διέξοδος για τους καπιταλιστές ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους.

Στην Ιταλία έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα λιτότητας με αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εισφορών, «πάγωμα» των συντάξεων από 936 ευρώ και άνω, επιβολή φόρου στα σπίτια, ενώ αναμένεται το φθινόπωρο αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%. Και όλα αυτά με την ανοχή και τις δήθεν «αγωνιστικές κορόνες» των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που όλα αυτά τα χρόνια αποκοίμισαν τους εργάτες και αφόπλισαν το κίνημά τους με τους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους», στους οποίους επιμένουν και τώρα. Οι όποιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται, προέρχονται από τις πιέσεις των εργαζομένων από τα κάτω και τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης, που συνδέονται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.


Κ.Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org