Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα το δεχτούμε;

Την 1η Δεκέμβρη 1960 έγινε μεγάλη απεργία των οικοδόμων. Είναι η εποχή που η τότε κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, επικαλούμενη «νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων», αυξάνει με το νόμο 4104/60 τα ένσημα για την κατοχύρωση κατώτερης σύνταξη από τα 2.050 στα 4.050. Για τους οικοδόμους, αυτό σήμαινε ότι θα έβγαιναν στη σύνταξη στα 65, αν κατόρθωναν να μαζέψουν τα ένσημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 ανέβασε αυτά τα ένσημα στα 4.500. Τώρα τα ανεβάζουν στα 6.000. Οσο ανεβαίνει ο αριθμός των ενσήμων για την κατοχύρωση κατώτατης σύνταξης, τόσο λιγοστεύουν αυτοί που μπορούν να κατοχυρώσουν και να πάρουν σύνταξη. Γιατί μήπως πιστεύει κανείς ότι οι νέοι που μπαίνουν στα 30 χρόνια και μετά στην αγορά εργασίας, με δουλειές συνήθως του ποδαριού και ελαστικές σχέσεις, θα καταφέρουν να συμπληρώσουν 6.000 ένσημα; `Η, μήπως, οι οικοδόμοι που δε σταυρώνουν μεροκάματο μετά τα Ολυμπιακά έργα το 2004; Το ίδιο ισχύει και με τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό που είναι εποχικοί, με τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών κ.λπ. Αλλά εκεί μας οδηγούν. Δουλειά, αν υπάρχει, ως το θάνατο και από σύνταξη στον ...Καιάδα. Θα το δεχτούμε; Πάλη να εμποδίσουμε τα μέτρα, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.

«Λάθος» οι μετεγγραφές

Ενώ αυτές τις μέρες έχει κορυφωθεί η αγωνία των φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή και των οικογενειών τους για το πότε θα αρχίσουν επιτέλους τις σπουδές τους, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο νόμος των μετεγγραφών που ίσχυσε φέτος δεν μπορεί να ισχύσει ξανά. Αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος και για τα Πανεπιστήμια υποδοχής, αλλά και για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πλέον απογυμνωθεί».

Καλά για τα πανεπιστήμια, αλλά για τους φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώνουν μια περιουσία για να σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους τι θα γίνει; Το μοναδικό μέτρο ανακούφισης που πήρε η κυβέρνηση τώρα το βαφτίζει ωμά «λάθος». Και τι αντιπροτείνει; Μήπως εξαγγέλλει κανένα πρόγραμμα κατασκευής εστιών σε όλα τα πανεπιστήμια, ή υπενοικίασης ξενοδοχείων για να καλύψει δωρεάν τη στέγαση σε άλλες πόλεις; Μήπως εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και σίτιση; Οχι.

Αντίθετα, προτείνει τα Πανεπιστήμια να προσαρμοστούν «σε ένα σύστημα φοίτησης εξ αποστάσεως, για μαθήματα όπου δε χρειάζονται εργαστήρια». Δηλαδή, να διαλύσουμε τις σπουδές! Ενώ αν πρόκειται για σχολή που έχει εργαστήρια, ξηλωθείτε να πληρώνετε για τις σπουδές σας. Τόσο ωμά.

Γνωστό το παραμύθι

Διαβάζουμε σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν, 4/12/2014: «Η ανάπτυξη προγραμμάτων για την εκπαίδευση και κατάρτιση που στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην αδυναμία που παρουσιάζουν τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα να δημιουργήσουν ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η ανεργία των νέων συνεχώς αυξάνεται, πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Το 40% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες». Γνωστό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Τέτοια προγράμματα δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Τα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ λένε: Συνολικά στην ΕΕ υπάρχουν 18,39 εκατ. άνεργοι, απ' αυτούς 7,5 εκατ. είναι νέοι άνεργοι. Η ανεργία δεν είναι θέμα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ανεργία και καπιταλιστική ανάπτυξη πάνε χέρι χέρι. Για να πάψουν οι νέοι να βολοδέρνουν στα προγράμματα ανεργίας, μισο-εργασίας και κατάρτισης πρέπει με την πάλη τους να βγάλουν στην ανεργία την αιτία: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εξουσία τους, τα κόμματά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ