Copyright 2024 The Associated |
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι και 313 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα.
Το BBC μετέδωσε χτες ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα πάνω από 11.500 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών.
Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται στοιχεία της ΜΚΟ «Mediterranean Human Rights Monitor», που εκτιμά επίσης ότι πάνω από 24.000 παιδιά έχουν χάσει έναν από τους δύο γονείς, καθώς και στοιχεία της UNICEF που εκτιμά ότι πάνω από 19.000 παιδιά στη Γάζα έχουν μείνει ορφανά και από τους δύο γονείς και χωρίς κανέναν ενήλικα συγγενή να τα φροντίζει.
Εκπρόσωπος της UNICEF εξηγεί στο BBC ότι πολλά από αυτά είναι τόσο μικρά που δεν ξέρουν καν το όνομά τους, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερα τα οποία είναι τόσο σοκαρισμένα που δεν μπορούν να μιλήσουν.
Σε άλλο ρεπορτάζ το BBC κάνει έναν νεότερο απολογισμό των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τεσσάρων μηνών στα κτίρια της Γάζας. Βάσει ανάλυσης δορυφορικών φωτογραφικών και άλλων δεδομένων, εκτιμά πως έχει ισοπεδωθεί πάνω από το 50%, έως το 61% των κτιρίων όλης της Λωρίδας της Γάζας. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι έχουν ισοπεδωθεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές 144.000 έως 175.000 κτίρια.
Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, όπου εστιάζουν πλέον οι σφοδρές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, έχει ήδη ισοπεδωθεί πάνω από το 46% των κτιρίων.
Αποτροπιασμό προκαλούν οι πληροφορίες για τουλάχιστον 30 πτώματα Παλαιστινίων που βρέθηκαν πρόχειρα θαμμένα στον αυλόγυρο σχολείου του ΟΗΕ στο Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας, και τα οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.
Τα χέρια και τα πόδια ήταν δεμένα με πλαστικές χειροπέδες (δεματικά), τα μάτια ή και ολόκληρα τα κεφάλια ήταν καλυμμένα με πανί και έφεραν σημειώματα γραμμένα στα Εβραϊκά.
Με αυτήν την αφορμή, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την άμεση συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματα πολέμου.
Παράλληλα, εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς ζήτησε από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τεκμηριώσουν «αυτό το φοβερό έγκλημα», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «εξολοθρεύει τον Παλαιστινιακό λαό».
Ο Μ. Ράιαν, διευθυντής του Προγράμματος Διαχείρισης Επειγουσών Υγειονομικών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Γενεύη κατήγγειλε ότι ο λαός της Γάζας λιμοκτονεί.
«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Ενας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η μαζική καταστροφή που υφίστανται οι κάτοικοι της Γάζας «μπορεί να επιδεινωθεί».
«Αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό, όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις τέλειες συνθήκες για να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά», πρόσθεσε.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι μέχρι σήμερα «πάνω από 100.000» κάτοικοι της Γάζας είναι νεκροί «ή τραυματίες, ή αγνοούμενοι, ή φέρονται ως νεκροί».
Στο μεταξύ, επιτροπή οργανισμών του ΟΗΕ (Inter-Agency Standing Committee) εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρόμενη για την απόφαση τουλάχιστον 12 χωρών, μεταξύ τους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, άλλων κρατών της ΕΕ κ.ά., να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προειδοποιώντας ότι θα αυξήσει τα δεινά και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Χαρακτήρισαν τη διακοπή της χρηματοδότησης «επικίνδυνη», εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει «σε κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος στη Γάζα, με βαριές συνέπειες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και σε όλη την περιοχή».
Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της UNRWA, καλεί τις χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότησή της να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους στον πληθυσμό της Γάζας. Ο Νορβηγός ΥΠΕΞ, Εσπεν Μπαρτ Εϊντε, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» τόνισε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, για να προσθέσει ότι «συζητάμε το θέμα (...) με άλλους δωρητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Σχολιάζοντας δε το πρόσχημα που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους για την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA (τις ισραηλινές καταγγελίες για φερόμενη εμπλοκή 12 εργαζομένων της υπηρεσίας - σε σύνολο 30.000! - σε επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ), επεσήμανε ότι «για να αποφύγουμε τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στο τι μπορεί να έχουν κάνει κάποια άτομα και στο τι σημαίνει η UNWRA».
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέμεινε και χτες να δηλώνει πως «ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει».
Ξεκαθάρισε μάλιστα απροκάλυπτα ότι ...θέλει να «εξαφανίσει» τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αφού συνέχισε λέγοντας ότι η UNRWA «επιδιώκει να διατηρήσει το ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων»!
Εντός ορισμένων ισραηλινών επιτελείων, ωστόσο, διατυπώνονται και κάποιες «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με το θέμα της αναστολής χρηματοδότησης της UNRWA, όχι φυσικά για τις συνέπειες που αυτή θα σημάνει για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά για την πίεση που θα ασκήσει στο Ισραήλ μια κλιμάκωση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.
Ετσι, η εφημερίδα «Times of Israel», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας, ανέφερε ότι αν τερματιστεί η χρηματοδότηση της οργάνωσης και «αν σταματήσει να λειτουργεί στο έδαφος, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες κατά της Χαμάς. Αυτό δεν θα συνέφερε το Ισραήλ, ούτε θα ήταν προς το συμφέρον των συμμάχων του Ισραήλ».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει «μόνο όταν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι». Ο στρατός δεν θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, ούτε θα απελευθερωθούν «χιλιάδες τρομοκράτες», τόνισε ο Νετανιάχου, διαψεύδοντας τις πληροφορίες διαφόρων ισραηλινών και ξένων ΜΜΕ περί συμφωνίας με τη Χαμάς για προσωρινή εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας (από την πρώτη, τον περασμένο Νοέμβρη) που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Επανέλαβε δε πως ο ισραηλινός στρατός δεν θα φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας και πως «το μόνο πράγμα που θα συμβεί είναι η απόλυτη νίκη στον πόλεμο κατά της Χαμάς».
Το ίδιο διάστημα το ισραηλινό κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου επεξεργάζεται στο παρασκήνιο ένα σχέδιο «μετάβασης» από τη στρατιωτική κατοχή της Γάζας στη διαχείριση της περιοχής από έναν «αραβικό συνασπισμό» χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα ΗΑΕ κ.ά., με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ και το άνοιγμα του δρόμου προς «ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος με ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή».
Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα στην Ουάσιγκτον, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζ. Σάλιβαν, και να συζητήσουν τις εξελίξεις. Πριν έναν μήνα, όταν είχαν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη οι Ντέρμερ και Σάλιβαν, ακολούθησε το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι αναχώρησε για το Κάιρο υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς, με σκοπό να συναντήσει τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμελ, και να συζητήσουν σχέδιο πιθανής εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων.
Την ίδια μέρα η Ολομέλεια της Κνέσετ ενέκρινε την παράταση κανονισμού που επιτρέπει τη σύλληψη και κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» από τη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον 45 μέρες, έως τις 20 Μάρτη. Τα δικαστήρια θα μπορούν να μειώσουν την κράτηση εφόσον υπάρχουν «ειδικοί λόγοι».
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στο Ισραήλ, χωρίς να είναι γνωστός ο τόπος φυλάκισής τους, χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και δικηγόρο, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες...
Ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» μετά την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας
Σε «κλιμακούμενη απάντηση» με «πολλαπλές ενέργειες» προσανατολίζονται οι ΗΠΑ σε σχέση με τα αντίποινα που «φωτογραφίζουν» το Ιράν, μετά την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας με 3 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες για την επίθεση σε ομάδες «υποστηριζόμενες από το Ιράν», προαναγγέλλοντας αντίποινα.
Προχτές το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τα αντίποινα αυτά «είναι πολύ πιθανό» να δοθεί «μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει όχι μία αλλά πολλαπλές ενέργειες».
Ενα 24ωρο αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι υπεύθυνη για την επίμαχη φονική επίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών είναι η «Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ» (η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη από το πρώτο 24ωρο), τονίζοντας πως πρόκειται για οργάνωση - ομπρέλα, υπό τη σκέπη της οποίας δρουν «και άλλες οργανώσεις, όπως η Καταΐμπ Χεζμπολάχ».
Για πιθανά αμερικανικά αντίποινα έναντι φιλοϊρανικών οργανώσεων, μακράς διαρκείας και σε διάφορες φάσεις, έκανε λόγο σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Affairs» και ο διευθυντής της CIA Γ. Μπερνς.
«Κλειδί για την ασφάλεια του Ισραήλ και συνολικά της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του Ιράν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς ενθαρρύνθηκε από την κρίση στη Γάζα και φαίνεται έτοιμο να πολεμήσει μέχρι και με τον τελευταίο του περιφερειακό αντιπρόσωπο, ενώ εντείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα και βοηθά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως οι ΗΠΑ «δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την επίλυση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής», αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο ή να επιλυθεί «χωρίς την ενεργό αμερικανική ηγεσία».
Από την πλευρά του Ιράν ο επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Χ. Σαλαμί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα αφήσει «καμία απειλή χωρίς απάντηση».
«Ακούμε ορισμένες απειλές από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Τους λέμε: Μας έχετε δοκιμάσει πριν, γνωριζόμαστε. Δεν αφήνουμε καμία απειλή αναπάντητη», ανέφερε.
Αντίστοιχα, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων ή πολιτών του Ιράν στο εξωτερικό.
Προχθές, πάντως, η ιρακινή φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Καταΐμπ Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, θέλοντας - όπως ανέφερε - «να αποτρέψει την αμηχανία της ιρακινής κυβέρνησης». Ο γγ της οργάνωσης, Αμπού Χουσεΐν Αλ Χαμινταουί, είπε επί λέξει: «Αναστέλλουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ασφαλείας κατά των κατοχικών δυνάμεων, για να εμποδίσουμε την αμήχανη στάση της ιρακινής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στη Γάζα με άλλους τρόπους».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν «έργα, όχι λόγια».
Χτες οι Υεμενίτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν το αμερικανικό πλοίο «USS Gravely» στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν. Οι Χούθι ανέφεραν ότι «εκτόξευσαν πολλούς αντιπλοϊκούς πυραύλους εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού», επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους πως σκοπεύουν να επαναλάβουν τις επιθέσεις τους και σε άλλα βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, σε αντίποινα για το ματοκύλισμα των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα.
Αργότερα, λίγο μετά τις 21.00, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο εδάφους - αέρος των Χούθι στην Υεμένη ο οποίος επρόκειτο να εκτοξευτεί και συνιστούσε «επικείμενη απειλή για αμερικανικό αεροσκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή».
Στο φόντο αυτό η ΕΕ εντείνει τις κινήσεις για τη ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να διεκδικεί και να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή «Ασπίδες» (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).
Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως βομβάρδισε την περιοχή Ντεράα της νότιας Συρίας, αργά το βράδυ της Τρίτης, ως αντίποινα για την αναίμακτη ρίψη ρουκετών που έγινε στα κατεχόμενα νότια Υψίπεδα του Γκολάν.
Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε και χτες πλήγματα με το πυροβολικό εναντίον πολλών περιοχών στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Από τις συνεχείς εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου μετά τις 7 Οκτώβρη, μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι στον Λίβανο, εκ των οποίων τουλάχιστον 147 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην ισραηλινή πλευρά 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 9 στρατιώτες και 6 πολίτες, έχει ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός.
Μετά τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Κάμερον, ο οποίος την Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, χτες η αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Axios» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αναθεωρήσει τις επιλογές για πιθανή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».
ΗΠΑ και Βρετανία βέβαια δεν μιλούν για αναγνώριση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με βάση τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ο.κ., αλλά προωθούν σχέδια για ένα πλήρως ελεγχόμενο αποστρατιωτικοποιημένο προτεκτοράτο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Axios», ορισμένα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αναγνώριση ενός «ανεξάρτητου» παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Εξετάζεται επίσης η «πιθανότητα» μη άσκησης «βέτο» από τη μεριά των ΗΠΑ σε περίπτωση σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπλίνκεν επίσης ζήτησε μια έκθεση ειδικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος.
Αργότερα χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό το διέψευσε. Επιβεβαίωσε ωστόσο πως στο τέλος αυτής της βδομάδας ο Αντ. Μπλίνκεν, που επρόκειτο χτες βράδυ να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, μεταβαίνει ξανά στη Μέση Ανατολή...