Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα δύο χρόνια πανδημίας

Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού.

1. Το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων πανδημίας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που έδωσαν και δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και με τους αγώνες τους «κάτω από τις μάσκες» απέδειξαν έμπρακτα ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία, σε όσους νόσησαν και βγήκαν νικητές, αλλά αναμετρώνται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου.

2. Δύο χρόνια μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να μετράμε εκατόμβες νεκρών, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα ασθενείς και τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, ενώ η εργατική - λαϊκή οικογένεια στενάζει από την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Εχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα που μπορεί να κλονίσει την κυρίαρχη αντίληψη και να φωτίσει με τραγικό τρόπο το συμπέρασμα ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, λόγω Covid σε όλο τον κόσμο, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, δεν ήρθαν ξαφνικά. Είχε προηγηθεί η απαξίωση και συρρίκνωση του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω δημοσιονομικών επιλογών της ΕΕ και όχι μόνο. Σε αυτό το υπόβαθρο διαχειρίστηκαν και την πανδημία όλες οι αστικές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και «αριστερές», μονοκομματικές και συνεργασίας. Παρά τις επιμέρους διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσής της, η στρατηγική τους είναι ενιαία και έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη σκοπιά της στήριξης του κεφαλαίου.

Πολυτεχνείο 2020
Πολυτεχνείο 2020
Το 2020, παράλληλα με την πανδημία, εκδηλώθηκε με σχετικό συγχρονισμό η νέα διεθνής οικονομική κρίση, που παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο βάθος από την προηγούμενη του 2008-2009, το μεγαλύτερο μεταπολεμικά. Προβλήθηκε ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού (με μέτρα γενικού ή περιορισμένου lockdown). Ασφαλώς η πανδημία, με την απότομη περιστολή παραγωγικών, μεταφορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, έπαιξε ρόλο στο χρόνο, στο βάθος εκδήλωσης της κρίσης, δεν ήταν όμως η αιτία της. Η κρίση πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της πανδημίας στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ενώ με πρόσχημα την πανδημία πάρθηκαν μέτρα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης σε βάρος του λαού.

3. Η πανδημία άνοιξε σε όλη την έκταση και φανέρωσε στην Ελλάδα και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ακόμα και στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες - «πρότυπο» για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη βαθιά αντιλαϊκότητα, αλλά και αναποτελεσματικότητα - χρεοκοπία των συστημάτων Υγείας στον καπιταλισμό, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο είναι κατ' όνομα «δημόσια». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι όλα τους εμπορευματοποιημένα. Ο λόγος που αυτά έγιναν φύλλο - φτερό και άφησαν απροστάτευτο τον κάθε λαό, είναι ακριβώς ότι οικοδομούνται πάνω στα σαθρά υλικά των νόμων της αγοράς, της θεωρίας κόστους - οφέλους, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που αντιμετωπίζει κρίσιμες λαϊκές ανάγκες ως εμπόρευμα. Χιλιάδες ασθενείς αποκλείστηκαν, άλλοι από τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι από θεραπείες και χειρουργεία, για να αντέξει την «πίεση» των ασθενών από Covid-19. Οι αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν ξεπεράστηκαν επειδή τάχα η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια απρόβλεπτη απειλή, αλλά επειδή τα όριά του καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες, με βάση κάθε φορά τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας με τραγικές ελλείψεις, σοβαρά υποστελεχωμένο, σταδιακά και χρόνια υποχρηματοδοτημένο, με κλειστά νοσοκομεία και δομές Υγείας και κυρίως με παντελή απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της οποίας ο βασικός πυρήνας είναι η πρόληψη.

4. Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, καμία αστική κυβέρνηση δεν έθιξε το «άγιο δισκοπότηρο», τα κέρδη των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων τόσο στην Υγεία, όσο και στο σύνολό τους. Το λαϊκό αίτημα για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας», για να ανακουφιστεί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, όχι απλά δεν έγινε πράξη, αλλά αντίθετα, στη χώρα μας η κυβέρνηση κράτησε τον ιδιωτικό τομέα covid-free, κατά τουλάχιστον 95% των κλινών του. Αύξησε την αποζημίωση για τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, που αυτός παραχώρησε για non Covid περιστατικά και επέτρεψε την κερδοσκοπία με τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα, αφού εκατοντάδες ασθενείς οδηγούνται χωρίς άλλη διέξοδο στην πανάκριβη κλίνη των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας. Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δέχτηκαν πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικής ενίσχυσης, που προέκυψαν από τη φορολογία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, στηρίχθηκαν με εκπτώσεις φόρων, δωρεάν εργασία των εργαζομένων, νομιμοποιήθηκαν χιλιάδες απολύσεις, εντατικοποιήθηκε η εργασία αξιοποιώντας και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι εργασιακοί χώροι και μέσα μεταφοράς έγιναν εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, χωρίς να παίρνονται πουθενά μέτρα προστασίας και να μπαίνουν περιορισμοί που θα μπορούσαν να πλήξουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

5. Η πανδημία αποτέλεσε «όχημα» για το πέρασμα σειράς αντεργατικών μέτρων, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από τους περιορισμούς που τέθηκαν στην οικονομία. Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε στιγμή να νομοθετεί και να εφαρμόζει ομοβροντία αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ηταν και παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός της για φθηνότερη εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και προώθηση νέων πεδίων κερδοφορίας και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτήν τη στόχευση έχουν τα μέτρα της λεγόμενης «ψηφιακής» και «πράσινης» οικονομίας, η ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, η γενίκευση του καθεστώτος της τηλεργασίας, η σχετική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η επιβολή πλήρως ανταποδοτικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό, η μείωση των συντάξεων και του πραγματικού μέσου μισθού, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας που προώθησε αυτά τα δύο χρόνια. Πρόκειται για μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, συμπληρώνοντας τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται ότι η υιοθέτηση της θέσης για «εθνική ενότητα» είναι επί της ουσίας το πρόσχημα για τη σκλαβιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στο κεφάλαιο.

6. Το ΚΚΕ είχε τη δική του μεγάλη συμβολή για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν παλεύει, αγωνίζεται, οργανώνεται και δεν υποκύπτει στην οργανωμένη τρομοκρατία από το κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ περί «ατομικής ευθύνης». Η κυβέρνηση και όλοι οι πυλώνες του συστήματος από την πρώτη στιγμή κρύφτηκαν πίσω από την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για να αποκρύψουν την ευθύνη του αστικού κράτους, την κυβερνητική ευθύνη. Φταίνε τα «μυστικά πάρτι της νεολαίας», «τα οικογενειακά τραπέζια» και άλλα δαιμόνια (όπως ακριβώς για το «φιάσκο» με τις πυρκαγιές «έφταιγαν τα πεύκα» και με τον χιονιά και τα χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα «έφταιγαν οι οδηγοί χωρίς αλυσίδες και τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα»). Ολες οι κυβερνήσεις κούναγαν το δάχτυλο, ενοχοποιούσαν όσους νόσησαν για να κρύψουν τις δικές τους αντιλαϊκές πολιτικές και παλινωδίες, τα πρωτόκολλα που ήταν κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου.

7. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για «εθνική ενότητα», ότι «είμαστε όλοι μαζί», ότι «είναι κοινός ο εχθρός», προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή «νεκροταφείου», ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρων προστασίας στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε τον ΣΥΡΙΖΑ τού «θα λογαριαστούμε μετά», της «εθνικής συνεννόησης», του «πολιτικού μορατόριουμ», «των υπουργών κοινής αποδοχής». Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει υπηρετήσει την πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα ως κυβέρνηση και που είναι δεσμευμένος στην ίδια στρατηγική της ΕΕ. Γι' αυτό έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, παρά τις κορόνες για «δημόσιο σύστημα Υγείας». Ετσι ακούσαμε από τα στελέχη του για «επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά ...σε λογικές τιμές», «μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αλλά ...πάντα κοστολογημένα». Η ταύτιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, παρά τη σκανδαλολογία και τις κοκορομαχίες στο κοινοβούλιο, δεν κρύβεται ούτε στα άλλα μέτωπα, αφού καθημερινά διαγκωνίζονται για το ποιος έδωσε τα περισσότερα φορολογικά προνόμια και κρατικές εγγυήσεις στο κεφάλαιο, ποιος επιδότησε την τζάμπα εργασία, ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα την ευρωενωσιακή πολιτική.

8. Δύο χρόνια μετά είναι πολύ περισσότερο ορατό πως η πανδημία αξιοποιήθηκε για να ενταθεί η καταστολή απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Η νομοθέτηση των αντεργατικών μέτρων και η επιβολή τους από την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς πάνε χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής εναντίον συνδικάτων και εργαζομένων, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε το έργο χτυπήματος της λειτουργίας των συνδικάτων από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πέρασε νέο νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων και προσπάθησε να επιβάλει νέα εμπόδια στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικάτων, στην κατεύθυνση μετατροπής τους σε αποστεωμένους γραφειοκρατικούς οργανισμούς στην υπηρεσία της εργοδοσίας και του αστικού κράτους. Η προσπάθειά της να βάλει σε εφαρμογή τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και τα συνδικάτα στο γύψο πρέπει και θα πέσει στο κενό. Αλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είναι προκλητική και εξόφθαλμη η προσπάθειά της να ταυτίσει όποιον αντιστέκεται με φασιστικές και συνωμοσιολογικές ομάδες, που η ίδια θρέφει και την ίδια βολεύουν.

9. Η διαφαινόμενη υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. Κανένας εφησυχασμός δεν χωρά, τα δύσκολα για την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι μπροστά. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αφού η πολιτική και τα μέτρα που διαμόρφωσαν αυτό το άθλιο και επικίνδυνο σύστημα Υγείας για τον λαό παρουσιάζονται ως λύση. Το «νέο ΕΣΥ», που σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για να κερδοφορεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας. Προβλέπει, επίσης, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών, μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μονάδων Υγείας. Απατηλή για τον λαό είναι η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, αφού είναι εκ των πραγμάτων «ναρκοθετημένη» απ' τη στιγμή που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αντίστοιχη πολιτική της ΕΕ και τους βασικούς άξονές της για περικοπές δαπανών και κριτήρια αγοράς στον «δημόσιο» τομέα. Αποδεικνύοντας και από αυτή την πλευρά ότι οι υποσχέσεις για μια «προοδευτική» διακυβέρνηση, με δήθεν φιλολαϊκό πρόσημο, είναι παγίδα ενσωμάτωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής που θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

10. Το ΚΚΕ συνέβαλε στον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται μαζί με τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στην καθήλωση των μισθών, στα ωράρια - λάστιχο, στη μερική απασχόληση, στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα εργαζομένων, στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, καύσιμα, στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, στην υπερχρέωση των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων. Αυτός ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του φαύλου κύκλου της εναλλαγής της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ανάκαμψης. Η ίδια η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας αποδεικνύει ότι όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα είναι «παιδιά» αυτού του άγριου εκμεταλλευτικού συστήματος, αφού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και το πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό αξιοποιούνται σε μια ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

11. Μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν, πολλαπλασιάστηκαν οι πρόβες πολέμου και οξύνθηκαν περισσότερο οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των ενώσεων των καπιταλιστικών κρατών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα) που δείχνουν ότι καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ειρήνης. Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις λυκοσυμμαχίες των καπιταλιστικών κρατών και των αστικών τάξεων. Η ενότητα και η αγαστή συνεργασία τους υφίσταται μόνο όταν είναι να χτυπήσουν τις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα. Η πανδημία σκόρπισε στους πέντε ανέμους τους μύθους της «αλληλεγγύης της ΕΕ» και της «προς τα πάνω σύγκλισης», ενώ οι τεράστιοι ανταγωνισμοί που αναπτύχθηκαν και μαίνονται γύρω από το εμπόρευμα «εμβόλιο» έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ανισότητες στον μαζικό εμβολιασμό όλων των λαών παγκοσμίως.

12. Η ανθρωπότητα θα μετρούσε λιγότερα θύματα και περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί, αν δεν υπήρχαν ο παράγοντας «κέρδος», ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που ακόμα και η υγεία «πουλιέται και αγοράζεται», με κριτήριο πόσο φτηνά θα στοιχίζει στο κεφάλαιο και το κράτος του, γεννιέται και θεριεύει ο επιστημονικός ανορθολογισμός, οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις. Αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αυτές τελικά περιορίζονται στα όρια της αθλιότητάς του. Αντί το κράτος να εξασφαλίζει σχεδιασμένα και δωρεάν όλα όσα χρειάζονται για την υγεία του λαού, κυριαρχεί παντού η «ατομική ευθύνη» και η «δυνατότητα της τσέπης». Αντί να στηρίζεται η επιστημονική συνεργασία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών, κυριαρχούν ο ανταγωνισμός, οι «πατέντες» και οι αποκλειστικότητες για την εξασφάλιση του κέρδους. Την ίδια στιγμή που ο λαός ενημερώνεται για τα θαύματα της «ρομποτικής χειρουργικής» και των καινοτόμων «γονιδιακών θεραπειών», ψάχνει με το κιάλι για ένα ραντεβού με γιατρό.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι πουθενά δεν χρησιμεύει στην ανθρωπότητα και καμία λαϊκή ανάγκη δεν εξυπηρετεί η ύπαρξη φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων, που καρπώνονται την επιστημονική έρευνα, αναπτύσσουν εμβόλια και φάρμακα μόνο αν έχουν άμεσο κέρδος και με αδρή κρατική χρηματοδότηση, παράγουν ανάλογα με την απόδοση των επενδύσεων και τα παραδίδουν σε όποιον πληρώνει, κατέχουν πατέντες και πνευματικά δικαιώματα.

Υπάρχει δρόμος, υπάρχουν δυνατότητες για μια κοινωνία και ένα σύστημα Υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αλλιώς την πανδημία.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό δρόμο που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

13. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με δωρεάν υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και κεντρικού σχεδιασμού μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.

Στο σοσιαλισμό:

-- Καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια.

-- Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

-- Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η εργατική εξουσία εξασφαλίζουν:

-- Την εκπαίδευση - εξειδίκευση του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και την κατανομή τους για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας. Τη συστηματική και καθολική περιοδική μετεκπαίδευση στη νέα γνώση και τεχνικές.

-- Την επαρκή παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων για κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία έχει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των σταθερών και έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν.

-- Την αναλογική συσχέτιση λαϊκής Παιδείας - Ερευνας, Υγείας και βιομηχανικής παραγωγής, υποδομών στέγασης, μεταφορών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών.

-- Το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού, ο εξοπλισμός, οι κλίνες, οι υπηρεσίες να είναι με τέτοιο τρόπο ενταγμένα στο κρατικό σύστημα Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού πληθυσμού, αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν, παίρνοντας υπόψιν επιδημιολογικά και γεωγραφικά δεδομένα.

-- Την έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, που θα βασίζεται στη διεπιστημονική συνεργασία Νοσοκομείων - Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων - Κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου, με κριτήριο όχι το κέρδος της κάθε καπιταλιστικής επιχείρησης και τη δέσμευση των επιστημονικών δεδομένων μέσω της πατέντας, αλλά την αντιμετώπιση των αναγκών.

-- Την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του εργατικού ελέγχου.

Η πάλη για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας προς όφελος του λαού απαιτεί: Ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα απέναντι στον πιο επικίνδυνο «ιό», τον καπιταλισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Φλεβάρης 2022

Κάνοντας ταμείο δυο χρόνια μετά...

Δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα μας, ήρθε η ώρα ο λαός να κάνει ταμείο. Ορισμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία αυτής της διετίας είναι τα παρακάτω.

Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν μπορεί παρά να γίνεται σε βάρος του λαού.

Επί δύο χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας όχι μόνο δεν «βούτηξε τα χέρια του» στην πανδημία, την ώρα που κόσμος πέθαινε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, αλλά με τις «ευλογίες», τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά άλλους νόμους της κυβέρνησης, από τον πρώτο κιόλας μήνα, εκμεταλλεύτηκε με το αζημίωτο «κάθε ευκαιρία» για να αυξήσει τα κέρδη του μέσα στην πανδημία.

Θυμίζουμε ότι για μεγάλο διάστημα ο ιδιωτικός τομέας είχε το μονοπώλιο στη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού, των οποίων η τιμή έφτανε μέχρι και τα 300 ευρώ! Αλλά και στη συνέχεια, η εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τα δωρεάν τεστ, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή δωρεάν σημεία ελέγχου, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην επιδημιολογική επιτήρηση, εξασφάλισαν και μια επιπλέον πηγή σίγουρης κερδοφορίας για τα ιδιωτικά διαγνωστικά, με επιβάρυνση της λαϊκής τσέπης. Ο ημερήσιος τζίρος για τα ράπιντ τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά, κλινικές και φαρμακεία κυμαίνεται μεταξύ 750.000 ευρώ και 1. εκατ. ευρώ!

Αποκλεισμένος από το σύστημα Υγείας της μιας νόσου, ο λαός αναγκάστηκε να κάνει εκατομμύρια εξετάσεις επί πληρωμή, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που μια κλινική πρόσφερε κρεβάτια για τη διαχείριση του Covid, αυτά δίνονταν μόνο για ήπια περιστατικά και βέβαια με το αζημίωτο, αφού ο ΕΟΠΥΥ διπλασίασε την αποζημίωση στους κλινικάρχες. Ολα αυτά δείχνουν πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που πρόβαλε το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μέσα στην πανδημία.

***

Η πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά και στην Υγεία η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είναι επικίνδυνη και αφήνει τον λαό χωρίς την αναγκαία φροντίδα, επειδή θεωρεί «κόστος» την υγεία του.

Χιλιάδες ασθενείς περιπλανώνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από δομή σε δομή, από νησί σε νησί, για να βρουν την υγειά τους, ψάχνοντας ένα ραντεβού για θεραπείες που έπαψαν να γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου ευθύνεται για την παράλληλη πανδημία, με χιλιάδες ακόμα νεκρούς ή βαριά ασθενείς, που η υγεία τους θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη αν είχαν την κατάλληλη δωρεάν φροντίδα.

Η κατάσταση αυτή δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό. Προϋπήρχε, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και οξύνθηκε με την πανδημία, όπου κριτήριο στη διαχείρισή της από το κράτος παρέμεινε το «κόστος - όφελος» για την οικονομία και το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις αρχές Φλεβάρη 2020, δημοσιοποιήθηκε έρευνα της «Διανέοσις» («Ινστιτούτο Μελετών» που συνδέεται με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών - ΣΕΒ), σύμφωνα με την οποία: Ενας στους πέντε Ελληνες δεν έλαβε υπηρεσίες (εξέταση ή διάγνωση ή θεραπεία), παρόλο που τις είχε ανάγκη. Ενας στους τρεις καρκινοπαθείς είχε πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρό. Η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε σημαντικά μεταξύ 2012 - 2016 και συρρικνώθηκε στο 8,9% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Αντίστροφα, η ιδιωτική δαπάνη υγείας προσεγγίζει διαχρονικά το 35% - 40% της συνολικής.

Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα με την πανδημία. Ορισμένα μόνο παραδείγματα από τα εκατοντάδες που κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» είναι γροθιά στο στομάχι: Οικογένειες αιμοκαθαιρόμενων από τη Ζάκυνθο αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Αθήνα ή στην Πάτρα προκειμένου ο άνθρωπός τους να συνεχίσει τις απαραίτητες θεραπείες.

Χιλιάδες ασθενείς που παρακολουθούνταν στις 8 πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Σωτηρία» εδώ και μήνες έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση, συμπιέζουν θεραπείες ή τις αφήνουν για αργότερα, καθώς το κόστος στον ιδιωτικό τομέα είναι απαγορευτικό. Στο «Σισμανόγλειο», χρόνιοι πάσχοντες για 2η φορά εντός 8 μηνών στερήθηκαν τις πολύτιμες υπηρεσίες και τις εξειδικευμένες Μονάδες του (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο).

Ασθενείς με ΣΚΠ έμειναν χωρίς θεραπεία στον «Ερυθρό Σταυρό». Στο ΚΑΤ η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνά τους 16.000 ασθενείς, πάνω από 1.500 στο «Θριάσιο», τουλάχιστον 4.500 στο ΠαΓΝΗ. Οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μειώθηκαν έως και 85%. Επιστημονικοί φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας στον γενικό πληθυσμό από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου.

Ενδεικτικά, 27% περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι συνήθως πέθαναν από άλλες νόσους τον Νοέμβρη του 2021, ενώ η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» στην ΕΕ αυξήθηκε 40% τον Νοέμβρη του 2020. Αλλά και σε ό,τι αφορά την Covid, τουλάχιστον 100 βαρέως πάσχοντες μένουν διασωληνωμένοι καθημερινά εκτός ΜΕΘ, κάποιοι για ολόκληρες βδομάδες, ενώ περίπου 12.000 ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

***

Το «νέο ΕΣΥ» που προωθεί η κυβέρνηση είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά που μας έφεραν ως εδώ. Θα επιδεινώσει κι άλλο τις πληρωμές, τους όρους παροχής υπηρεσιών Υγείας στην εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Στην παρατεταμένη τραγωδία που ζει ο λαός, η κυβέρνηση παρουσιάζει το φαρμάκι ως φάρμακο, δίνοντας εκ νέου αέρα στα πανιά των ασφαλιστικών εταιρειών, των κλινικαρχών, των φαρμακοβιομηχάνων κ.ά. Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα τη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμβαθύνοντας και διευρύνοντας μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται.

Ανάμεσα σε άλλα, το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει: Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών με κριτήριο τη ...χιλιομετρική απόσταση, τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ «γιατί αποδίδουν καλύτερα!», τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, άρση και κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ως «επιχείρημα» για την επιτάχυνση όλων των παραπάνω, προβάλλεται η άθλια κατάσταση στο σημερινό δημόσιο σύστημα Υγείας, για την οποία όμως ευθύνεται η πολιτική που τώρα κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό του κεφαλαίου και όχι βέβαια για τις ανάγκες του λαού.

Κι εδώ το κεφάλαιο και οι ανάγκες του δείχνουν τον δρόμο: Η ίδια έρευνα του ΣΕΒ έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστικό "Big Bang"», καθώς «οι επανειλημμένες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως λόγω (...) του ανεπαρκούς σχεδιασμού και των ισχυρών συνδικαλιστικών αντιστάσεων (...) Η προσέγγιση αυτή όμως δεν μπόρεσε να ανατρέψει το χαμηλό επίπεδο αποδοτικότητας πόρων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία».

Ο κύβος λοιπόν για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στην Υγεία είχε ριφθεί και πριν την πανδημία, επιταχύνονται όμως στο φόντο των χιλιάδων θυμάτων και με την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που ζει ο λαός.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ είχε από τότε «εφοδιάσει» παλιούς και νέους σωτήρες με μια μεγάλη γκάμα προτάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων στην Υγεία, είτε μέσω των συμπράξεων με τον δημόσιο τομέα, είτε με το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης.

Μεταξύ άλλων προτείνονταν: Μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. «Αναπροσαρμογή» της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης νοσοκομείων. Διαφοροποίηση των αμοιβών ιδιαίτερα των γιατρών στη βάση οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας.

Δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ με πλήρη ή μερική απασχόληση. Θεσμοθέτηση της κινητικότητας εντός του ΕΣΥ, ώστε να διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή και σε κάθε μονάδα, να βουλώνουν δηλαδή τρύπες χωρίς αύξηση του προσωπικού και με υπηρεσίες στον πάτο του βαρελιού για όλους.

Επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς πέραν της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης κ.ά., συμβάσεις ανάμεσα σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, υπεργολαβίας, διαχείρισης ή μίσθωσης εξοπλισμού, «για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού». Στοιχεία όλων των παραπάνω υπάρχουν σε νόμους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση και στην Υγεία, η οποία έρχεται ξανά τώρα στην επιφάνεια με αφορμή και το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

***

Με την πανδημία δεν ξεμπερδέψαμε, ούτε βέβαια με τις συνέπειές της. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση στόχο έχει να αποσείσει τις ευθύνες της για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή είχαμε ξανά 63 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, 25.668 από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 433. Επιβεβαιώθηκαν 15.909 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 5.562 στην Αττική και 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.385.304 (ημερήσια μεταβολή +0,7%). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 262.

Αυτά τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται καθημερινά δείχνουν ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Οπως αυτός που κάνει η κυβέρνηση, κηρύσσοντας άρον - άρον το «τέλος της πανδημίας», για να προλάβει την τουριστική σεζόν, προς τέρψιν των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών.

Η πανδημία είναι εδώ, επειδή εδώ παραμένουν οι εκατοντάδες χιλιάδες «απόκληροι» του δημόσιου συστήματος Υγείας μιας νόσου. Αλλά και οι χιλιάδες νοσήσαντες από Covid, που τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν εξειδικευμένη παρακολούθηση, φροντίδα και θεραπεία, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες για ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με σύγχρονες υποδομές, υπηρεσίες και εργασιακές σχέσεις για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους.

Η πανδημία είναι εδώ, επειδή δεν έχει εκλείψει κανένα από τα αίτια και τους παράγοντες που μπορούν να μετατρέψουν έναν ιό, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, σε ωρολογιακή βόμβα για μια επόμενη μαζική διασπορά.

Η συζήτηση για τις μεταλλάξεις, αλλά και η βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και νέοι κορονοϊοί, σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας για τον λαό, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας για την προστασία της ζωής και της υγείας του, απέναντι σε ένα κράτος και όλες τις κυβερνήσεις του που τα αντιμετωπίζουν ως κόστος.


Τ. Κ.

Δυο εικόνες χίλιες λέξεις

Με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας

Ολο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε ότι έμβρυα υποβάλλονται σε πρωτοποριακές ενδομήτριες επεμβάσεις για την αποκατάσταση σοβαρών ασθενειών σε όργανα που βρίσκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης και αναρρώνουν με επιτυχία, καθώς οι μητέρες τους συνεχίζουν την κυοφορία. Μία τέτοια ήταν η περίπτωση της μικρής Elouise από το Essex που κατά την 20ή βδομάδα που η μητέρα της την κυοφορούσε παρουσίασε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη της σπονδυλικής της στήλης (ανέπτυσσε δισχιδή ράχη, με μηδαμινά ποσοστά επιβίωσης εάν γεννιόταν έτσι). Αυτές οι επεμβάσεις δεν είναι πολλές, γίνονται κυρίως στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, είναι όμως ένα πραγματικό επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης και της συνδυασμένης εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας. Αυτή είναι η μία εικόνα.

Η άλλη αφορά την 41χρονη Μαρία από την Κοζάνη που πριν από έναν μήνα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι περιπλανιόταν επί δεκαήμερο στα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να χειρουργηθεί, αφού το εφτά βδομάδων έμβρυο που κυοφορούσε ήταν νεκρό. Τελικά η περίπτωσή της αντιμετωπίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της περιοχής!

Πρόκειται για δύο εικόνες που μας προκαλούν αντίστοιχα θαυμασμό και αγανάκτηση. Αν τις ενώσουμε θα αποκαλυφθεί η μεγάλη εικόνα, αυτή που μαρτυρά πόσο έχει βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες να ζούμε καλύτερα και περισσότερο και την πραγματικότητα, όπου η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μπαίνει σε κίνδυνο καθημερινά από «ασήμαντα» πράγματα, όπως, ας πούμε, η έλλειψη διαθέσιμου αναισθησιολόγου για να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ρουτίνας, π.χ. αυτό στην Κοζάνη.


Eurokinissi

Το εμπόδιο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις δυνατότητες και στην αξιοποίησή τους για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία, δεν είναι άλλο από τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής που λογαριάζει το κέρδος πάνω από όλα. Σε αυτές τις συνθήκες η υγειονομική κατάσταση του λαού συνεχώς θα χειροτερεύει, θα διευρύνεται η σχετική και η απόλυτη απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και στον βαθμό αξιοποίησής τους από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Για τα μονοπώλια, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους η υγεία αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά της δυνατότητας των ανθρώπων να αναπαράγουν την ικανότητά τους για εργασία. Είναι ατομική υπόθεση η διατήρηση της σωματικής - πνευματικής - ψυχικής υγείας και ευεξίας προκειμένου να είναι κανείς ένας «παραγωγικός» και «ανταγωνιστικός» εργαζόμενος.

Οι κοινωνικοί παράγοντες που επιδρούν στην υγεία του βρίσκονται έξω από το πεδίο των εργοδοτικών και κρατικών ευθυνών. Περιορίζονται στα «ελάχιστα» και στα «απαραίτητα», αποτελούν πεδίο ταξικής σύγκρουσης και διεκδίκησης. Η διαμόρφωση των εθνικών δημόσιων συστημάτων Υγείας στον καπιταλισμό, διεθνώς και στη χώρα μας, υπόκειται διαρκώς σε αντιδραστικές αλλαγές, ανεξαρτήτως των επιμέρους «συνταγών» διαχείρισης, της ταχύτητας και του βάθους των μέτρων που υλοποίησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις και στη χώρα μας.

Συνεχώς προωθούνται και εξειδικεύονται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, ως προϋπόθεση να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των υγειονομικών σχεδίων, διαφορετικών κυβερνήσεων οδηγεί από το κακό στο χειρότερο τους όρους ζωής και υγείας του λαού. Γεγονός που με τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, μετρώντας μέχρι αυτήν τη στιγμή πάνω από 5,9 εκατομμύρια νεκρούς (στην Ελλάδα πάνω από 25.600) και περισσότερα από 430 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων είναι μεγάλο το ποσοστό όσων νόσησαν βαριά - και ένα μέρος τους συνεχίζει να ταλαιπωρείται από μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία του.

Πώς ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός και «παράπλευρες απώλειες»

Σκαλίζοντας αυτά και άλλα νούμερα θα δούμε ότι δεν ήμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον ιό. Οσο κι αν προσπάθησαν επίμονα να μας πείσουν για το αντίθετο διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και αστικά κόμματα. Τα επίκεντρα της πανδημίας με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων βρέθηκαν να είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη και ακόμα πιο συγκεκριμένα διαμερίσματα και πόλεις με εκτεταμένες εργατογειτονιές και φτωχογειτονιές.

Σε ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Μ. Βρετανία, ακόμα και στην Ελλάδα (παρά τα ανεπαρκή στοιχεία, κάτι που δεν οφείλεται σε «αμέλεια» των κρατικών αρχών), υπάρχουν δείκτες που επιβεβαιώνουν την «ταξική προτίμηση» του ιού, όχι γιατί οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν ελαττωματικό DNA, αλλά γιατί οι όροι ζωής και διαβίωσής τους είναι πιο ευνοϊκοί για την αναπαραγωγή και διάδοση του ιού και πολύ χειρότεροι για την αντιμετώπισή του.

Για παράδειγμα, στις πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, όπως είναι το Μπρούκλιν και το Κουίνς, όπου το 45% των κατοίκων δουλεύουν εντός της περιοχής, κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και του εμπορίου, ο ρυθμός θανάτων από Covid ήταν υπερδιπλάσιος από ό,τι στην περιοχή του Μανχάταν. Οι υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η διαβίωση στα μαζικά γιγαντιαία συγκροτήματα των κατοικιών καθιστούσαν την περιβόητη «κοινωνική αποστασιοποίηση» ανέκδοτο για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Και μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά από το 1872 που ο Ενγκελς ασχολήθηκε και με το «Ζήτημα της κατοικίας», αλλά δεν έχει αλλάξει το βασικό που τον έκανε να σημειώσει: «Σε μια τέτοια κοινωνία δεν είναι τυχαία η στενότητα κατοικίας, είναι μία αναγκαία κατάσταση που τότε μόνο θα εξαλειφθεί μαζί με τις συνέπειες που έχει πάνω στην υγεία κ.λπ. όταν ανατραπεί συθέμελα όλο το κοινωνικό καθεστώς που τη δημιουργεί».

Μα μήπως και στην Ελλάδα συχνά δεν μπήκαν στο «κόκκινο» περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, οι Δυτικές συνοικίες του Πειραιά και ακόμα πιο συχνά η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει το Θριάσιο Πεδίο, με μια σημαντικότατη βιομηχανική ζώνη και εγκατεστημένο τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της χώρας; Η κοινωνική σύνθεση αυτών των περιοχών, με τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες, οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα από τη δική μας εμπειρία.

Ο ιός λοιπόν μεταδίδεται παντού, αλλά στον καπιταλισμό δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να τον «περάσουν» με τον ίδιο τρόπο.

Ας δούμε ακόμα ορισμένα στατιστικά στοιχεία της διετίας, που αποκαλύπτουν ότι η «ιογενής απειλή» ακόμα κι αν υποχωρήσει, θα αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της για πολλά χρόνια ακόμα. Μόνο το 2020 υπολογίζεται ότι ακυρώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 28 εκατομμύρια εγχειρήσεις, από τις οποίες 2,3 εκατομμύρια αφορούσαν περιπτώσεις καρκίνου, ενώ μειώθηκε κατά 69% η διάγνωση και θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως του διαβήτη, κατά 61% η θεραπεία νευρολογικών ασθενειών και κατά 55% η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Ειδικά στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν μέχρι και το 90% των χειρουργείων για καρκίνο. Τι να συμβαίνει άραγε τώρα που διανύουμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας;

«Μείναμε σπίτι» αλλά δεν μείναμε ...ασφαλείς, αφού πολλοί που χρειάζονταν ιατρική - νοσηλευτική υποστήριξη και θεραπεία δεν την έλαβαν. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κομπάζει ότι στην Ελλάδα δεν νοσηλεύτηκαν ασθενείς με Covid σε σκηνές, όπως έγινε σε άλλες χώρες, δεν λέει όμως ότι είναι χιλιάδες αυτοί που έπρεπε να πάνε στα νοσοκομεία και δεν πήγαν...

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα περί «ατομικής ευθύνης» και ο ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά» ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν το τέλος της πανδημίας σε πνεύμα «εθνικής ομοψυχίας» και «εθνικής επιτυχίας». Οι καβγάδες μεταξύ τους είναι άσφαιρα πυρά αφού συμφωνούν στο βασικό: Και οι δύο υποστηρίζουν τη βασική ευρωενωσιακή στρατηγική που απηχεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών - επιχειρηματικών ομίλων του «κόστους - οφέλους» που διαπερνά την πολιτική τους και στα ζητήματα Υγείας. Εδώ εδράζεται ο στιβαρός ταξικός πυρήνας της πολιτικής που υλοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σε αυτή συγκλίνουν.

Απάντηση η συμπόρευση με το ΚΚΕ για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για την κοινωνία όπου οι πανδημίες θα αντιμετωπίζονται αλλιώς

Το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία αντιπάλεψε σθεναρά τη λογική της «ατομικής ευθύνης», που συγκάλυπτε τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες και αντέταξε το «Μένουμε Δυνατοί», δίνοντας ελπίδα και προοπτική εκεί που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με τις θέσεις και τη στάση τους συντηρούσαν την απελπισία και τον φόβο.

Στήριξε τους αγώνες των υγειονομικών, όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ζωής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ενοχοποίησης των λαϊκών κινητοποιήσεων για τη διασπορά του ιού.

Από την αρχή έθεσε ξεκάθαρα την ανάγκη της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, των μεγάλων νοσηλευτικών και διαγνωστικών επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς αποζημιώσεις και επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού. Διεκδίκησε την πρόσβαση του λαού σε όλες τις ασφαλείς θεραπείες και στα εμβόλια. Απαίτησε τη στελέχωση και ανάπτυξη των ΜΕΘ, των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα για να μην εξελιχθούν σε αυτό που τελικά έγιναν, να είναι δηλαδή μιας νόσου.

Το ΚΚΕ, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επέμεινε πως οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας δεν πρέπει να κουκουλώσουν τις συνολικές ανάγκες του λαού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα. Πρωτοστάτησε, είχε και έχει σταθερό μέτωπο τόσο απέναντι στον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό που πετάει στα σκουπίδια τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση, όσο και απέναντι στη συστημική αντίληψη που παρουσιάζει την επιστήμη ως ουδέτερη και «καθαρή», αποσπασμένη από τις σχέσεις παραγωγής. Η πανδημία από όλες τις πλευρές φανερώνει τον παρασιτισμό και το σάπισμα του συστήματος που ζούμε. Σύστημα που δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις του για την προστασία της υγείας του λαού, θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η μαζική και σχεδιασμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης για την προάσπιση της υγείας του λαού θα γίνει όταν θα σταματήσει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα, άρα θα σταματήσουν και τα μέσα για την προαγωγή και αποκατάστασή της να είναι και αυτά εμπορεύματα (υποδομές, μέσα, θεραπείες, φάρμακα, εμβόλια κ.ά.).

Η σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας μπορεί να εξασφαλίσει αυτήν την προοπτική, για την οποία το Κόμμα μας αταλάντευτα παλεύει και σε αυτόν τον δρόμο καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση και άλλους ανθρώπους που δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, που προβληματίζονται, αγανακτούν και δεν περιμένουν κανέναν «σωτήρα» να τους «σώσει» πάνω και έξω από τη δική τους συμμετοχή και δράση στην ταξική πάλη, δυναμώνοντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή.


Της
Λουίζας ΡΑΖΟΥ,
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενα χρονικό με τη ζωή του λαού στο ζύγι «κόστους - οφέλους»

Φάρος ελπίδας οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες της περιόδου

Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία - «Ευαγγελισμός»
Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία - «Ευαγγελισμός»
Μια συνοπτική αναδρομή στα δύο χρόνια της πανδημίας φανερώνει τον «Γολγοθά» που συνεχίζει να ανεβαίνει ο λαός, σε μια διαρκή αναμέτρηση με το σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας και τη στρατηγική που βλέπει τις ανάγκες του ως εμπόρευμα. Κάθε μήνας, κάθε νέα απόφαση, κάθε «σταθμός» σε αυτήν την εξέλιξη αποκαλύπτει τις εγκληματικές συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, τη στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων. Ομως, αυτά τα δύο χρόνια έδειξαν και τη δύναμη του οργανωμένου λαού, όταν παλεύει και διεκδικεί κόντρα σε αυτήν την εγκληματική πολιτική. Αποδείχθηκε ότι τελικά «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

2020

26 Φλεβάρη: Είναι η μέρα που ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με ταξιδιώτισσα από την Ιταλία να εντοπίζεται θετική στον κορονοϊό.

Μόλις μία μέρα πριν η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα, να χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «ήπια νόσο» και να ανακοινώνει ότι «δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους». Είναι η μέρα που δημοσιεύεται και η πρώτη ΠΝΠ για τη «λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού». Στην ουσία, πρόκειται για το «εναρκτήριο λάκτισμα» στο γαϊτανάκι μετακινήσεων προσωπικού ώστε να καλύπτονται όπως όπως τα κενά που διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί στο σύστημα Υγείας και τα οποία αποδείχτηκαν τραγικά τους επόμενους μήνες.

Μέρα δράσης σούπερ μάρκετ
Μέρα δράσης σούπερ μάρκετ
12 Μάρτη: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό. Πρόκειται για το ένατο διαπιστωμένο κρούσμα, έναν 66χρονο άνδρα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ. Είναι η περίοδος που τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, κι επειδή η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν αξιολογούνταν από τον ΕΟΔΥ ως «επικίνδυνες χώρες», στον συγκεκριμένο ασθενή δεν γίνεται τεστ και νοσηλεύεται αρχικά στο Νοσοκομείο του Ρίου, για δύο μέρες σε κανονικό δωμάτιο στην Παθολογική κλινική.

14 Μάρτη: Με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 190, η κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων. Με την ΠΝΠ που επικυρώθηκε εκείνες τις μέρες η κυβέρνηση δίνει «κλότσο να γυρίσει» το αντεργατικό γαϊτανάκι με πρόσχημα την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, προέβλεπε το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου, δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες να μη δηλώνουν τροποποιήσεις του ωραρίου, ενώ γενικεύεται η τηλεργασία και κουτσουρεύονται οι κανονικές άδειες σε όσους γονείς κάνουν χρήση της άδειας «ειδικού σκοπού».

Ανακοινώνεται η ακύρωση όλων των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, «εκτός των έκτακτων», ένα πρώτο δηλαδή βήμα στη μετατροπή όλου του συστήματος Υγείας σε δομή μιας νόσου.

Ταυτόχρονα ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας εμπορικών κέντρων και της εστίασης, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πρωτομαγιά 2020

Eurokinissi

Πρωτομαγιά 2020
18 Μάρτη: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, στο όνομα του περιορισμού της κυκλοφορίας, ένα απαράδεκτο μέτρο, το οποίο παίρνει απάντηση στις 19 Μάρτη από τη διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σε διάγγελμά του στις 19 Μάρτη ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για τους ...«πολύ δύσκολους μήνες στην οικονομία» που έρχονται, εξαγγέλλοντας νέα αντεργατικά μέτρα αφού επισημοποιείται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν στην ώρα του το Δώρο Πάσχα, με σκοπό «να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις».

23 Μάρτη: Η κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, για να μην πιεστεί το ξεχαρβαλωμένο σύστημα Υγείας, φτάνει μέχρι και την πρώτη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είναι η περίοδος που οι αρμόδιοι υπουργοί επικαλούνται - εκτός από τις συστάσεις των «ειδικών» - την «κοινωνική ανευθυνότητα». Από την άλλη, η κυβέρνηση, αρνούμενη να κάνει προσλήψεις, περιορίζει σε 7 από 14 τις μέρες καραντίνας για υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, κάνει λάστιχο τις προδιαγραφές για τα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούν γιατροί και νοσηλευτές. Ενώ το «μένουμε σπίτι» και το «αραιώστε» δεν ισχύουν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλον, παράλληλα με τη μείωση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αυξάνει τον συνωστισμό ακόμα και εν μέσω lockdown.

Πολυτεχνείο 2020
Πολυτεχνείο 2020
Απρίλης: Πραγματοποιούνται πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, και πανελλαδική μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ, δύο μεγάλες κινητοποιήσεις που δίνουν κουράγιο για την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, ακόμα και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Πρωτομαγιά: Παρά τις κυβερνητικές απειλές, η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται, με τα συνδικάτα να διοργανώνουν στο Σύνταγμα μια υποδειγματική συγκέντρωση, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και στέλνοντας το μήνυμα της «οργανωμένης απειθαρχίας». Με σύνθημα «Ορθιοι και δυνατοί την "επόμενη μέρα"! Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός!», οι εικόνες από το Σύνταγμα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

4 Μάη: Τα κρούσματα κυμαίνονται σε χαμηλούς αριθμούς καθημερινά, τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αίρονται με το βλέμμα στον Τουρισμό. Τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά από τις 11 Μάη, με τους μαθητές να συνωστίζονται ξανά στις σχολικές αίθουσες.

1 Ιούλη: Είναι η μέρα που ανοίγει και επίσημα ο Τουρισμός, σύμφωνα με τα «πρωτόκολλα» που επιβάλλει η κερδοφορία των tour operators, των αερομεταφορικών ομίλων, των εφοπλιστών και των άλλων μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου. Η πρώτη προσγείωση τουριστών γίνεται κάτω από ...αψίδες νερού, ενώ ήδη τα αεροπλάνα γεμίζουν με επιβάτες «μέχρι και στα φτερά» και στα καράβια η πληρότητα φτάνει (στα χαρτιά) στο 80 - 85%. Τις μέρες εκείνες τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 30, νούμερα που η κυβέρνηση αξιοποίησε για την προσέλκυση της τουριστικής πελατείας. Μετά από «παραγγελιά» των μεγαλοξενοδόχων η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η όποια ενημέρωση θα δίνεται με το σταγονόμετρο, καθώς αυτό επιτάσσει η «προσπάθεια ανοίγματος του Τουρισμού».

Πολυτεχνείο 2020
Πολυτεχνείο 2020
Εναν μήνα μετά, αρχές Αυγούστου, τα κρούσματα είναι καθημερινά σε τριψήφια νούμερα και το 2ο κύμα της πανδημίας πλησιάζει. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τον καλεί να ενεργοποιήσει το «εθνικό μας εμβόλιο», που «δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας»...

14 Σεπτέμβρη: Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν, με μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τη ...μάσκα. Η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της φτάνουν να τεκμηριώνουν ...επιστημονικά ότι είναι καλύτερα να λειτουργεί μια τάξη με 25 παρά με 15 μαθητές. Τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο μετά από συρροές κρουσμάτων. Στο φόντο αυτό δεν αργούν να ξεσπάσουν μαθητικές κινητοποιήσεις με αιτήματα προστασίας της υγείας των μαθητών και ενίσχυσης των σχολείων, που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με συκοφαντία και καταστολή.

Λίγο καιρό μετά η κυβέρνηση τα ξανακλείνει, επαναφέροντας την οδύσσεια της τηλεκπαίδευσης.

7 Νοέμβρη: Ξεκινάει νέος καθολικός περιορισμός μετακινήσεων, αφού το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του. Τα όποια μέτρα της κυβέρνησης εξαντλούνται και πάλι σε περιορισμούς μετακινήσεων, ενώ μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, η μία μετά την άλλη, περνάνε στο «κόκκινο». Η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες συνεχίζει να είναι δραματική.

Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια
Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια
17 Νοέμβρη: Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου σπάνε στην πράξη τις απαράδεκτες απαγορεύσεις, ενώ το όργιο καταστολής που εξαπολύει δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας επιβεβαιώνει ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της υγείας αλλά το τσάκισμα των δίκαιων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

26 Νοέμβρη: Η πρώτη πανεργατική απεργία σε συνθήκες lockdown είναι γεγονός και ακυρώνει τις επιδιώξεις κυβέρνησης - εργοδοσίας να επιβληθεί «σιωπητήριο» για να περάσουν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί τους.

Το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει τον «εμβολιαστικό σχεδιασμό», επιχειρώντας έναν ακόμα αντιπερισπασμό και καλώντας τον λαό «να κάνει λίγο ακόμα υπομονή» καθώς, όπως έλεγε, «φαίνεται φως στο τούνελ».

Δεκέμβρης: Είναι η περίοδος που η Δυτική Αττική, των εργοστασίων και των άλλων μαζικών χώρων δουλειάς, περνάει στο «κόκκινο», αφού κυβέρνηση και εργοδοσία παίζουν στα ζάρια τη ζωή κατοίκων και εργαζομένων. Η αγωνιστική δράση από σωματεία της περιοχής, οι διαρκείς αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η διεκδίκηση ενίσχυσης της ΠΦΥ αλλά και του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριασίου», αναδεικνύουν τον πυρήνα του προβλήματος: Την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνει από κράτος και κυβερνήσεις, τις ελλείψεις σύγχρονων υποδομών Υγείας - Πρόνοιας.

23/3/2021: Κινητοποιήσεις σε ιδιωτικές δομές για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα
23/3/2021: Κινητοποιήσεις σε ιδιωτικές δομές για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα
Με φιέστες υποδέχεται η κυβέρνηση την άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων, ξεκινώντας την προπαγάνδα ότι «τελειώνουμε με την πανδημία» και αξιοποιώντας το εμβόλιο ως «άλλοθι» για να μην παίρνει μέτρα αλλά και ως «μοχλό» για αντεργατικές ανατροπές.

2021

11 Γενάρη: Τα σχολεία ξανανοίγουν με τους ίδιους όρους που είχαν ανοίξει το φθινόπωρο, που θα οδηγήσουν στο επόμενο κλείσιμο, όπως τελικά συνέβη στις 11 Φλεβάρη. Οι φοιτητές αγανακτούν για τα κλειστά ΑΕΙ σχεδόν ένα χρόνο και τον ίδιο μήνα ξεκινάει καμπάνια του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με τίτλο: «1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια... ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας!».

11 Φλεβάρη: Ξεκινάει άλλο ένα lockdown, επιστρέφοντας έτσι στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας ένα χρόνο πριν και επιβεβαιώνοντας ότι όσο αυστηροί κι αν είναι οι περιορισμοί που εφαρμόζονται, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα ουσιαστικής προστασίας.

23 Φλεβάρη: Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι υγειονομικοί οργανώνουν απεργιακή κινητοποίηση μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που είχε προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρωτομαγιά 2021
Πρωτομαγιά 2021
17 Μάρτη: Πραγματοποιείται παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία και τον 1 χρόνο πανδημίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, ενώ λίγες μέρες πριν γίνονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και στο λουκέτο στα πανεπιστήμια.

Στο μεταξύ, στους εμβολιασμούς - που γίνονται με ρυθμούς χελώνας... - και στη βελτίωση του καιρού εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, ελλείψει ουσιαστικών μέτρων προστασίας που θα έπρεπε να πλαισιώνουν το νέο σκληρό lockdown αλλά θεωρούνται «κόστος».

23 Μάρτη: «Επίταξη τώρα! Δεν παίζουμε άλλο τη ζωή μας κορόνα - γράμματα»: Το σύνθημα αυτό διατρανώθηκε και από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, μαζικούς φορείς που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες συγκεντρώσεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και έξω από μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

7 Απρίλη: Αγωνιστικά τιμάνε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με πολύμορφες δράσεις στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, έχοντας δίπλα τους τα εργατικά σωματεία. Ακολουθούν μέρες πανελλαδικής δράσης για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τα οποία η κυβέρνηση εντέλει ανοίγει στις 12 Απρίλη με «πανάκεια» τα self tests και πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και μαθητές.

20/4/2021: Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
20/4/2021: Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
26 Απρίλη: Διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για τον λαό και τις ανάγκες του», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης ομιλίες έκαναν γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, νοσηλευτές, συνδικαλιστές των σωματείων των υγειονομικών.

Το θλιβερό φράγμα των 10.000 θανάτων σπάει ο απολογισμός των θυμάτων από την πανδημία.

6 Μάη: Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» γίνονται μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, που γιορτάζεται από τα σωματεία, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να την μετατρέψει σε αργία. Η μαζικότητα είναι ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις «ανατροπές του αιώνα».

13 Μάη: Η κυβέρνηση ανακοινώνει ξανά το άνοιγμα του Τουρισμού με βάση τα «πρωτόκολλα» της υπερμετάδοσης που επιβάλλουν τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, πανομοιότυπα με την προηγούμενη σεζόν.

Ιούνης: Με τα υλικά που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και που οδήγησαν στο χάλι νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ προπαγανδίζει ότι θα χτίσει το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

2/11/2021: Εκδήλωση του ΚΚΕ: «Κριτική στο
2/11/2021: Εκδήλωση του ΚΚΕ: «Κριτική στο "νέο ΕΣΥ"»
Η μετάλλαξη «Δ» κάνει την εμφάνισή της, και αντί για μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πλατιάς ιχνηλάτησης κ.ο.κ., η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο σε «άλλοθι» και ανακοίνωσε «κίνητρα» για εμβολιασμούς ειδικά στους νέους, όπως με το voucher των 150 ευρώ, καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά σε πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και τη λογική της «ατομικής ευθύνης».

20 Ιούλη: Με νέες κινητοποιήσεις υγειονομικοί και σωματεία ζητάνε άμεσα μέτρα.

Εντέλει τον Αύγουστο, με ταχύτατους ρυθμούς αναζωπυρώνεται για τέταρτη φορά η πανδημία, με πολλές περιοχές να είναι στο «κόκκινο» και την κυβέρνηση να κλιμακώνει τις υποδείξεις περί «ατομικής ευθύνης» ως το φάρμακο «διά πάσαν νόσον».

1 Σεπτέμβρη: Ξεκινά η εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέσα σε ένα βράδυ πολλαπλασιάζονται τα κενά σε προσωπικό, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού αξιοποιούνται για περισσότερες εργολαβίες στα δημόσια νοσοκομεία.

13 Σεπτέμβρη: Χτυπάει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, με την κατάσταση ακόμα χειρότερη από ό,τι πριν από τις διακοπές, αφού ανακοινώνονται και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαντάνε τις επόμενες μέρες με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

19/1/2022: Κινητοποίηση συνδικάτων Αττικής στον ΣΕΒ για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
19/1/2022: Κινητοποίηση συνδικάτων Αττικής στον ΣΕΒ για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
Οκτώβρης: Οι νεκροί από την πανδημία ξεπερνάνε τους 15.000, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει το εμβόλιο και πάλι ως το «μοναδικό όπλο», απορρίπτοντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ενίσχυση με εξοπλισμό και κρατικούς πόρους που λείπουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

2 Νοέμβρη: Πραγματοποιείται εκδήλωση του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με θέμα «Κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" και οι θέσεις του Κόμματος». Σε μια περίοδο που η πανδημία φουντώνει, με την πίεση να είναι μεγάλη στη Β. Ελλάδα.

7 Δεκέμβρη: Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 98,92% πανελλαδικά, ενώ η μετάλλαξη «Ομικρον» έχει κάνει την εμφάνισή της. Στα μέσα του μήνα ξεκινά ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών. Επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει το οφθαλμοφανές, ότι πάνω από 1.500 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, στο 88,4% η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Στο φόντο της επιδείνωσης όλων των δεικτών και σαν να μην πέρασε μια μέρα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το «μείγμα» των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστεί, τις μάσκες που επανέρχονται κ.ο.κ.

2022

Γενάρης: Οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος της πανδημίας. Απόκρυψη κρουσμάτων, καλέσματα σε εργαζόμενους να «πάρουν "Ντεπόν" και να πάνε για δουλειά», ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, ανυπαρξία των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση που εκθέτει χιλιάδες εργαζόμενους είναι μερικά από όσα συνθέτουν τα πρωτόκολλα - λάστιχο της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία τους εξασφαλίζουν ορισμένα μέτρα σε χώρους δουλειάς, όπως δωρεάν τεστ, απολυμάνεις, παροχή μασκών κατάλληλου τύπου, το σταμάτημα της παραγωγής σε περίπτωση κρούσματος κ.ά. Η κυβέρνηση για να καλύψει άρον άρον τα κενά ορίζει την καραντίνα των υγειονομικών που νοσούν στις 5 από τις 10 μέρες.

13 Γενάρη: Οργανώνεται πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία.

Μέτρα για μόρφωση - Υγεία απαίτησαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς που πραγματοποίησαν μαχητικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ με ειδικό φυλλάδιο του Κόμματος πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα - κάλεσμα στον αγώνα για την προστασία του λαού από την πανδημία.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας», ενώ επικαλείται τα «ήπια συμπτώματα» της «Ομικρον» προκειμένου να μην πάρει μέτρα προστασίας, πρόληψης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται, με 100 νεκρούς ημερησίως και πάνω από 600 διασωληνωμένους.

Φλεβάρης: Η κυβέρνηση βλέπει «αποκλιμάκωση» και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, την ώρα που ο ΕΟΔΥ στις 23 του μήνα ανακοίνωσε κοντά στα 17.000 κρούσματα, ενώ πολλές μέρες οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100. Την ίδια μέρα γίνεται νέα πανυγειονομική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ