Ανακοίνωση της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ
Σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4) τέθηκε από χτες τα ξημερώματα ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων, ως αποτέλεσμα της μετατροπής σε εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στον κλάδο των τροφίμων και των ακραίων πιέσεων που δέχονται τα δύο νοσοκομεία της πόλης.
Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους την περασμένη Τρίτη στο προσωπικό των δύο μεγάλων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Πίνδος» και «Νιτσιάκος», παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία στους ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία διαχείρισης της κατάστασης από την εργοδοσία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές μέχρι σήμερα. Συνολικά, οι μονάδες του ΕΟΔΥ πήραν περίπου 700 δείγματα από εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ τα αποτελέσματα αυτών δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί.
Στο μεταξύ, στους «αλλοδαπούς εργάτες και στους χώρους όπου διαμένουν» αναζητεί την πηγή της υπερμετάδοσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις κρατικές και εργοδοτικές ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια καταρτίζει «πρωτόκολλα» με «κανόνες για την απασχόλησή τους, καθώς πολλοί μετακινούνται από νομό σε νομό», την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες απασχολούνται σε δουλεμπορικές - εργολαβικές εταιρείες για λογαριασμό των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Πίνδος» και «Νιτσιάκος».
Σε ανακοίνωσή της για την επιβολή lockdown στα Γιάννενα η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σχολιάζει τις κυβερνητικές εκκλήσεις γύρω από την «ατομική ευθύνη», θέτοντας το ερώτημα: «Τι τους εμποδίζει επιτέλους να κάνουν εδώ και τώρα γενναίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας;».
Η ανακοίνωση αναδεικνύει ότι «το lockdown δεν είναι μονόδρομος, είναι επιλογή της αστικής τάξης της χώρας, για να μη "χρεωθεί" με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, τους ελέγχους σε χώρους δουλειάς, σχολεία, για να μη "χρεωθούν" οι καπιταλιστές τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους» και καταλήγει στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων διασφάλισης της υγείας και του εισοδήματος του λαού.
Εκδήλωση με τίτλο «Η υγεία μας vs τα κέρδη τους», την Κυριακή 1η Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Κατακόρυφα αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο «Κωστοπούλειος Στέγη», το μεγαλύτερο της πόλης των Σερρών, επιβεβαιώνοντας με δραματικό τρόπο ότι οι δομές Πρόνοιας παραμένουν αθωράκιστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χτες είχαν διαγνωσθεί 50 θετικά κρούσματα (36 τρόφιμοι 14 εργαζόμενοι). Από τους τρόφιμους του γηροκομείου οι 8 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και την Πτολεμαΐδα. Εξαιτίας της αδυναμίας νοσηλείας των υπόλοιπων θετικών κρουσμάτων, σε νοσοκομεία αναφοράς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε από το γηροκομείο να οργανώσει κλινική covid-19 σε έναν όροφό του! Και αυτό γιατί, στα νοσοκομεία θα μεταφέρονται πλέον μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά.
Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν και στη συγκεκριμένη δομή, προκύπτουν από την παραδοχή του διευθυντή του γηροκομείου, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι αδυνατεί να εφαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εξαιτίας του «υψηλού κόστους», αφού, όπως εξήγησε, το γηροκομείο θα πρέπει να «δαπανά» 8.000 ευρώ ημερησίως για τεστ στο προσωπικό.
Καθημερινές παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα σε χώρους δουλειάς και συνοικίες
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας |
Στον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού που φαίνεται να υπάρχει στους χώρους δουλειάς του κλάδου εστιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημειώνοντας πως αιτία είναι η ίδια η παραγωγική διαδικασία, «που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν, ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμός κ.λπ.)». Καταγράφει τα παραδείγματα από κάμποσες επιχειρήσεις που καθημερινά προστίθενται στη μακρά λίστα όπου οι εργαζόμενοι νοσούν από Covid-19, και που οι ίδιοι καταγγέλλουν τη διασπορά «αλλά εκφράζουν και την έντονη ανησυχία τους, καθώς βλέπουν να μην παίρνονται τέτοια μέτρα για τον περιορισμό της νόσου». Η Ομοσπονδία απαιτεί την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς και καλεί κάθε αρμόδιο φορέα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
«Η εργοδοσία να αναλάβει το κόστος των ενεργειών και των μέτρων που πρέπει να παρθούν με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων και των οικείων τους», απαιτεί από την εταιρεία «Grantex» το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς έχει ενημερωθεί από εργαζόμενους ότι υπάρχουν «επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους της εταιρείας».
Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ζητά και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά τα απανωτά κρούσματα σε μεγάλα καταστήματα. Οπως αναφέρει, μέσα σε λίγες μέρες καταγράφονται το ένα μετά το άλλο κρούσματα στο πολυκατάστημα «Attica», σε κατάστημα «Σκλαβενίτη», στα «Praktiker» και σε χώρους δουλειάς, αποθήκες κ.λπ. «που φτάνουν καθυστερημένα ή και καθόλου στους εργαζόμενους, μια που οι εργοδότες απειλούν με απόλυση».
Θυμίζει ότι μόνο με την παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων τους πάρθηκαν τα όποια μέτρα για την προστασία της υγείας. Ετσι, π.χ. στον «Σκλαβενίτη» έγιναν τεστ και οι εργαζόμενοι όλου του καταστήματος μπήκαν σε καραντίνα, ενώ στα «Praktiker» έγινε απολύμανση του χώρου και απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Πρωτοβουλίες αγώνα για όλα τα παραπάνω αποφάσισαν να πάρουν συνδικάτα εργαζομένων και μαζικοί φορείς και στη Λάρισα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης το Εργατικό Κέντρο.
Πρώτος σταθμός η κινητοποίηση την Τρίτη 3 Νοέμβρη έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου θα επιδοθεί το κοινό ψήφισμα με τα αιτήματα των φορέων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών - συνταξιουχικών σωματείων, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, της τοπικής ΕΛΜΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ.
Στην εισήγησή του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού, τονίζοντας ότι αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό.
Αφού παρουσιάστηκαν τα αιτήματα του ΕΚΛ για τη στήριξη της Υγείας, για την ελάττωση του συνωστισμού σε σχολεία και μέσα μεταφοράς, αλλά και για προστασία στους χώρους δουλειάς, αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα, να συζητηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, νοσοκομεία και να ακολουθήσουν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, στις ΤΟΜΥ και αλλού.
Σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, καλούν σωματεία και φορείς της πόλης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλειά και στην υγεία του λαού. Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα του Περιστερίου: «Τα προηγούμενα χρόνια, που παλεύαμε και διεκδικούσαμε να μην κλείσουν τα ΙΚΑ, να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, να μην κλείσει το "Λοιμωδών", να στηριχτεί το "Αττικόν", όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές τα αντιμετώπιζαν ως κόστος», σημειώνουν μεταξύ άλλων και τονίζουν: «Εχουν ευθύνη που πριμοδοτούν την ιδιωτική Υγεία, ακόμα και μετά τα γεγονότα διασποράς στον "Ταξιάρχη". Εχουν ευθύνη διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που ρήμαξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σήμερα το Κέντρο Υγείας Περιστερίου αναλογεί για πάνω από 300.000 πληθυσμού!».
Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού πραγματοποιούν επίσης σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ιλίου, σωματεία και φορείς από δήμους της Δυτικής Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα από Πετρούπολη, Αγ. Αναργύρους - Καματερό και Ιλιον.
Σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, την Κυριακή 1η Νοέμβρη, σωματεία και φορείς της περιοχής προχωρούν σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.
Μέσα σε δυο μέρες ανακοινώθηκαν άλλα 2.758 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ακόμα 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 35.510 και των θανόντων σε 615.
Συνεχής είναι η αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς, που έφτασαν τους 114.
Χτες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 12 θάνατοι και 1.211 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +3,5%), εκ των οποίων 335 εντοπίστηκαν στην Αττική και 275 στη Θεσσαλονίκη. Αλλες 18 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Λάρισα και Σέρρες (από 51), Ροδόπη (41), Κοζάνη, Ξάνθη και Μεσσηνία (από 30), Δράμα (24), Εβρος (23), Καβάλα (19), Γιάννενα (18), Πέλλα (15), Καστοριά και Κιλκίς (από 14), Αχαΐα, Ημαθία και Ηράκλειο (από 13), Πιερία (12), Καρδίτσα (11). 38 κρούσματα είναι εισαγόμενα και 52 βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Προχτές Τετάρτη ανακοινώθηκαν 10 θάνατοι και νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +4,7%). Από αυτά, 419 εντοπίστηκαν στην Αττική, 384 στη Θεσσαλονίκη, 158 στις Σέρρες, 61 στη Λάρισα, 57 στη Ροδόπη, 51 στα Γιάννενα.
Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Ροδόπη ανεβαίνουν από σήμερα στο «Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου», με την εξαίρεση των σχετικών μέτρων για μετακινήσεις από και προς αυτές τις περιοχές, τα οποία θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 2/11.
Σε κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρθηκε ότι το θέμα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες μέρες για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα εντοπίζονται 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές.
Επίσης, από σήμερα ανεβαίνουν στο «Επίπεδο 3 - Αυξημένης Ετοιμότητας» οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Δράμας, Εβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.
Τέλος, οι ΠΕ Αρκαδίας και Μεσσηνίας περνούν από το επίπεδο 1 στο «Επίπεδο 2 - Επιτήρησης».
Δική της η ευθύνη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για μέτρα προστασίας του λαού
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού:
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ατομικής ευθύνης. Η ευθύνη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας, όπου είναι αναγκαίο, είναι όλη δική της. Και μόνο αυτή μπορεί να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας αλλά και ευθύνης του λαού.
Είναι σαφές πλέον ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, από μόνα τους, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα αν δεν συνδυαστούν με την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αν δεν συνδυαστούν επιπλέον με μέτρα στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς, που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να κωφεύει! Οι εργαζόμενοι μαζικά - μαχητικά μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους».
Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού οξύνει την εκρηκτική κατάσταση στα αθωράκιστα και με τεράστιες ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία.
Ηδη οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής πάνω από το 75% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε στο 100% και όσοι χρήζουν διασωλήνωσης διακομίζονται σε νοσοκομεία όμορων περιοχών, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχοντας και το βάρος των ελλείψεων στα νοσοκομεία όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων, της εντατικοποίησης, των μετακινήσεων προσωπικού, των ανεπαρκών μέτρων προστασίας, αυξάνονται συνεχώς και τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους νοσοκομείων.
Οι κλινικές κορονοϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνουν στα όριά τους και οι κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%, π.χ. στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».
Σε συνέχεια των αντίστοιχων οδηγιών που δόθηκαν στα Γιάννενα, προχωρά και εδώ η νέα μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου: Ηδη όμως από χτες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για περιορισμό των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό, ακόμα και πέραν του 60% που προβλέπει ο λεγόμενος «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» για το «Επίπεδο 4» (εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά).
Παράλληλα «τρέχουν» διαδικασίες μετακινήσεων και συρρίκνωσης κλινικών. Στο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε να αδειάζει από κλινικές το νέο κτίριο, προκειμένου να φιλοξενεί μόνο περιστατικά κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκε η Νευροχειρουργική κλινική στην Καρδιοχειρουργική, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά και των δύο Νευρολογικών κλινικών σε άλλη πτέρυγα.
Την ίδια ώρα που οι ανάγκες νοσηλείας αυξάνονται, πληθαίνουν και τα κρούσματα στους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό.
Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλουν πως τους δόθηκαν προφορικές οδηγίες ότι το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κάνει τεστ και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα εργάζεται κανονικά... Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι της Καρδιολογικής μπήκαν σε καραντίνα και η κλινική λειτούργησε με προσωπικό από άλλα τμήματα.
Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαπιστώθηκαν 8 νέα κρούσματα σε τμήματα του νοσοκομείου. Επίσης διαγνώστηκε ένα κρούσμα στο Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Εγινε απολύμανση του χώρου, όμως δεν ενημερώθηκε κανένας εργαζόμενος προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση.
Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι πληροφορίες αναφέρουν 24 κρούσματα σε υγειονομικούς. Στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 12 κρούσματα σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 3 νέα κρούσματα.
Στο μεταξύ, εκτός ορίων λειτουργεί πλέον το Νοσοκομείο Σερρών, που ήδη στέναζε από ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4 γιατροί, ενώ άλλη μία γιατρός τέθηκε σε καραντίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον.
Από την αρχή της πανδημίας πάνω από 50 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Λόγω και του ειδικού χαρακτήρα του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να παρθούν έγκαιρα μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε ογκολογικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους ασθενείς.
Την περασμένη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν άλλα 3 κρούσματα κορονοϊού σε γιατρούς της Β' Παθολογικής - Ογκολογικής κλινικής. Χτες ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο νοσοκομείο έφτασε τα 19 (15 κρούσματα στο προσωπικό και 4 σε νοσηλευόμενους). Σε καραντίνα μπήκαν 25 εργαζόμενοι, ενώ 4 ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ». Η Β' Παθολογική - Ογκολογική κλινική αναστέλλει τις εισαγωγές νέων ασθενών για μια βδομάδα, και οι εκεί νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν στην Α' Παθολογική - Ογκολογική. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γ2 Ορθοπαιδική κλινική συνεχίζει «κανονικά» τη λειτουργία της, όπως και οι χημειοθεραπείες όλων των ασθενών.
Το νοσοκομείο βέβαια μετράει δεκάδες οργανικά κενά, η Γ2 Ορθοπεδική συνεχίζει τη λειτουργία της με ακόμα λιγότερο προσωπικό και η αναστολή εισαγωγών νέων ογκολογικών ασθενών δημιουργεί ακόμα πιο επισφαλείς όρους για την πορεία της υγείας τους.
Την ίδια ώρα η διοίκηση έχει διατάξει ΕΔΕ προς εργαζόμενους (υπεύθυνους τμημάτων) γιατί.. δεν πήραν πρόσθετα μέτρα! Χτες, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας να σταματήσει η ΕΔΕ και να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας.
«Ακόμη και σήμερα, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστα και όχι για όλο το προσωπικό. Στις καθαρίστριες δίνονται μάσκες κάθε δύο μέρες! Στους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες έχουν δοθεί ...πάνινες μάσκες. Υπάρχει μια μερίδα εργαζομένων μέσα στο νοσοκομείο για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα μέσο ατομικής προστασίας και τα αγοράζουν από την τσέπη τους», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, διεκδικώντας: Χορήγηση ενισχυμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Λεπτομερή ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων και να τίθενται οι εργαζόμενοι σε καραντίνα. Περιοδικό προληπτικό έλεγχο όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης, και όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, κ.λπ.
Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή και το τελευταίο θετικό κρούσμα σε γιατρό (ΩΡΛ), κατόπιν «ενδοσκόπησης που πραγματοποίησε στη στοματοφαρυγγική περιοχή πρόσφατου κρούσματος τραυματιοφορέα του νοσοκομείου», επισημαίνει ότι «η διενέργεια των λαρυγγοσκοπήσεων επειγόντων και ύποπτων περιστατικών σε χώρο της ΩΡΛ κλινικής (αντί για τα ΤΕΠ) αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού, αφού ο χώρος αυτός δεν είναι ο κατάλληλος».
Οπως επισημαίνει, «ο γιατρός είχε βγει σε καραντίνα από τότε που ενημερώθηκε ότι βγήκε θετικός ο μεταφορέας και υποβλήθηκε σε τεστ έξι μέρες μετά την έκθεσή του, αφού εκδήλωσε εμπύρετο. Ωστόσο, καμία από τις επαφές του γιατρού δεν βγήκε σε καραντίνα, ενώ συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα των τεστ».
Παρομοίως, πριν από λίγες μέρες δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοιτήτριας Ιατρικής, όπως επίσης κανένας από τους συναδέλφους μαίας που διαγνώστηκε θετική.
Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της κατηγορεί τους εργαζόμενους για «πλημμελή τήρηση των ιατρικών μέτρων προστασίας»...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της... «κρατικής μέριμνας» που επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η καθημερινή επικίνδυνη κατάσταση στα ΜΜΜ, 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας... (φωτ. από το μετρό χτες) |
Μεταξύ των πιθανών μέτρων, με βάση «διαρροές» και δημόσιες τοποθετήσεις, περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη παραπέρα μείωση του ωραρίου στην εστίαση, η χρονική αύξηση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, η επιβολή επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ νομών κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, για την επικίνδυνη κατάσταση στα ΜΜΜ, για τα σχολεία, τις κλειστές δομές, τα γηροκομεία κ.ο.κ.
«Η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει (...) να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
Βέβαια, εδώ και 8 μήνες που η πανδημία «τρέχει» - και ενώ όπως ομολογήθηκε στην τελευταία κυβερνητική ενημέρωση «είναι σαφώς χειρότερα στο δεύτερο κύμα (...) το περιμέναμε, γιατί έτσι ακριβώς κινούνται οι πανδημίες» - η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας: Αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία, σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα, έκανε περιορισμένες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης (ενώ υπάρχουν 30.000 οργανικά κενά), απογείωσε τις μετακινήσεις προσωπικού για προσωρινά «μπαλώματα» που ανοίγουν τρύπες αλλού, μετέτρεψε και ξαναμετατρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «σύστημα της μιας νόσου», σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, δίνει συνεχώς νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα...
Προκλητικά επανέλαβε ο πρωθυπουργός ότι συστατικό της επιτυχίας θα είναι «από τη μία η κρατική μέριμνα, από την άλλη η συνειδητή ατομική ευθύνη». Η... «κρατική μέριμνα», βέβαια, έχει σαν μόνιμο «κόφτη» και μέσα στην πανδημία τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή την περιφρούρηση των κερδών του κεφαλαίου, ενώ οι εργαζόμενοι, από την άλλη, καλούνται με «ατομική ευθύνη» να εργάζονται σε χώρους δουλειάς χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να πηγαινοέρχονται στη δουλειά... με τα πόδια, γιατί «είναι αδύνατο αυτήν την στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς» (όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά την Τρίτη στην κυβερνητική ενημέρωση), να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, γιατί η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων που πηγαίνουν τα παιδιά τους κ.ο.κ.
Συσκέψεις με θέμα «Το δικαίωμα στη μόρφωση σε συνθήκες πανδημίας. Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πιο συγκεκριμένα:
-- Αύριο Σάββατο 31 Οκτώβρη, οι Οργανώσεις Ελληνικού Αττικής καλούν στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Κύπρου 89). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.
-- Την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Αργυρούπολης Αττικής καλούν στα γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Κύπρου 89). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη.
Η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ, η Ενωση Γονέων δήμου Κατερίνης, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», τα Σωματεία Οικοδόμων Κατερίνης, Συνταξιούχων Λιτοχώρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Πιερίας, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος «Δήμητρα» και το Κοινωνικό και Μορφωτικό Σωματείο Νέας Χράνης «Το Αθάνατο» ζητούν από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση: Να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, χωρίς εκπαιδευτικά κενά, για σχολεία ασφαλή, με επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.
Στο κείμενο που κατέθεσαν σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ολο αυτό το διάστημα, με τις καταλήψεις μας, με τις διαδηλώσεις μας έχουμε απαιτήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Με τη σημερινή μας κίνηση στέλνουμε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια!
Απαιτούμε η δημοτική αρχή να σταματήσει να δηλώνει "αναρμόδια" και να πάρει την ευθύνη της, να συγκρουστεί με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνεχίζει να είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση!
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να συκοφαντεί τις διεκδικήσεις μας και τον αγώνα μας, να σταματήσει τις απειλές, την καταστολή και την τρομοκρατία και να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας, πριν να είναι αργά!».
Οι μαθητές απαιτούν άμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης κ.ά. Επίσης, οι μαθητές καλούν στην κινητοποίηση για την Υγεία, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας στο Ιλιον.
Στις 3 και 4 Νοέμβρη από εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς
Αναδεικνύουν τις ευθύνες κυβέρνησης και δήμων για τις τεράστιες ελλείψεις στις κοινωνικές δομές των δήμων (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά και στα σχολεία, τις ελλείψεις προσωπικού, κατάλληλων υποδομών, «με αποτέλεσμα ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας βρέφη, παιδιά και εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα», την ανυπαρξία των απαιτούμενων ειδικών Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης, προσλήψεις παιδιάτρων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και ιατρών Εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των σχολικών καθαριστριών οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Χορήγηση των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, για το παιδαγωγικό προσωπικό κ.λπ.
Αντίστοιχα, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 4 Νοέμβρη στις 2 μ.μ., για μέτρα προστασίας στα σχολεία, καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας να σταματήσει η κοροϊδία και τονίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών και του λαού».
Σε ανακοίνωση σημειώνει πως «στον Πειραιά, καθημερινά, τμήματα οδηγούνται σε κλείσιμο, με ευθύνη της κυβέρνησης» και πως «όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλαπλάσια, αλλά δεν φαίνονται, γιατί με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιούνται τεστ, δε γίνονται ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών».
Επιπλέον αναδεικνύει ότι «οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στέκονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών. Αυτό ισχύει και για τη (μη) διεξαγωγή τεστ, και έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί αφήνονται αβοήθητοι να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα».
Η ΕΛΜΕ Πειραιά υπογραμμίζει ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες» και απαιτεί:
-- Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
-- Μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες. Να βρεθούν και άλλες.
-- Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου όπου εμφανίζεται κρούσμα.
-- Αμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΑΠΘ |
Βδομάδες μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ανάμεσα στους οικότροφους των εστιών, η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας, πέρα από μερική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων για τους περίπου 500 φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Στα αρχικά δύο κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν χτες άλλα δύο.
Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του ΣΟΦΕΘ και των φοιτητικών συλλόγων, η Πρυτανεία είχε δεσμευθεί μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στις 29/10 σε όλους τους οικότροφους και την παροχή υγειονομικού υλικού. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε χτες τους φοιτητές o αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, τα τεστ τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, «λόγω φόρτου του ΕΟΔΥ». Αναφορικά με το υγειονομικό υλικό ο αντιπρύτανης κατέφυγε στη γνωστή τακτική παραπομπής των φοιτητών στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), επιχειρώντας να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες της Πρυτανείας για την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στις εστίες του ΑΠΘ.
Την ίδια ακριβώς περίοδο που η εξέλιξη της πανδημίας οδηγεί σε lockdown τη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική πολιτική αφήνει εντελώς εκτεθειμένους τους εκατοντάδες φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές, όπως αποφάσισαν και στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΘ την περασμένη Τρίτη, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και βελτίωσης της διαβίωσής τους στις εστίες, ενώ σήμερα, στις 10 π.μ., προχωρούν σε κινητοποίηση στο γραφείο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
«Μην "παίζετε" άλλο με την υγεία μας!», δηλώνει το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, με αφορμή την ανακοίνωση 5 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις φοιτητικές εστίες «Νέος Κούκος».
Οπως σημειώνει, «μετά από κινητοποίηση στη διεύθυνση της εστίας ανακοινώθηκε το σφράγισμα των εστιών και να μπουν οι φοιτητές σε καραντίνα». Ωστόσο προσθέτει πως «δεν έχει γίνει απολύμανση των εστιών. Δεν υπάρχουν μέτρα καθαριότητας ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των φοιτητών που είναι θετικοί στον ιό σε χώρο εκτός εστίας».
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις παρεμβάσεις που έκανε από τον περασμένο Μάη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εστίες, και στις 14 Οκτώβρη στην Περιφέρεια για την κάλυψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τους οικότροφους φοιτητές χωρίς, με ευθύνη και της κυβέρνησης, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Ζητά: Να γίνουν τώρα ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και δωρεάν τεστ σε όλους τους οικότροφους φοιτητές και των δύο εστιών, καθώς και στους εργαζόμενους στη σίτιση, στην καθαριότητα κ.λπ. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων της εστίας. Μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στα δωμάτια των φοιτητών, καθώς και να μοιραστούν μάσκες προστασίας. Να παρασχεθεί διευκόλυνση στους φοιτητές που παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους.
Ολους τους προηγούμενους μήνες, από τις αστικές κυβερνήσεις δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, ενώ και τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη στα όριά τους
Copyright 2020 The Associated |
Από κινητοποίηση υγειονομικών στη Γαλλία την προηγούμενη βδομάδα |
Η Ευρώπη είναι πλέον το νέο επίκεντρο, μετρώντας καθημερινά ακόμη περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την άνοιξη, αλλά και χιλιάδες θανάτους. Την ίδια στιγμή, τα συστήματα Υγείας βρίσκονται ήδη στα όριά τους και, όπως αναφέρουν πολλοί επιστήμονες, είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης κατάρρευση. Η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε πάρα πολλές χώρες «οδηγεί νοσοκομεία και ΜΕΘ να λειτουργούν κοντά στα όρια πληρότητας ή πέραν αυτών, και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβρη», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υποδεικνύοντας βελτίωση των τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και απομόνωση όσων κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό.
Σε μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Και μπορεί οι κυβερνήσεις να δηλώνουν «αιφνιδιασμένες» από το «φονικό δεύτερο κύμα», στην πραγματικότητα όμως όλους αυτούς τους μήνες δεν υπήρξαν προετοιμασία, ούτε ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, όπως η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ΜΜΜ, ιχνηλάτηση και απομόνωση. Την περασμένη βδομάδα οι προειδοποιήσεις επιστημόνων και υγειονομικών για κατάρρευση των νοσοκομείων είχαν επείγοντα χαρακτήρα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσαν αυτήν τη βδομάδα ολικό και μερικό «lockdown».
Γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Γερμανία αναδεικνύουν μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ πως στη χώρα υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 3.500 - 4.000 νοσηλευτών. Σύμφωνα με εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων, η διαχρονική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα γερμανικά νοσοκομεία εξελίσσεται σήμερα σε κεντρικό πρόβλημα στη φροντίδα των ασθενών με SARS-CoV-2.
Πολλά από τα επιπλέον κρεβάτια που δημιουργήθηκαν στις κλινικές κατά το πρώτο κύμα, «δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επειδή λείπει το προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης για την Εντατική Φροντίδα και την Ιατρική Εκτακτης Ανάγκης.
Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του Μάρμπουργκ εκτιμά ότι σύντομα θα γίνει εμφανής η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία. «Περίπου το 6% - 9% όσων έχουν μολυνθεί σήμερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε δύο βδομάδες» και «γνωρίζουμε ότι ένας νοσηλευτής είναι πραγματικά απαραίτητος για τη φροντίδα ενός βαριά ασθενή σε ΜΕΘ».
Την περασμένη βδομάδα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ πάνω από 1.300 ασθενείς Covid-19 και ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη το 90% των ΜΕΘ ήταν ήδη κατειλημμένο.
Στο μεταξύ, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια συμφώνησαν την Τετάρτη μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών από τις 2 Νοέμβρη και έως το τέλος του μήνα. Από τη Δευτέρα κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας. Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με αυστηρούς κανόνες. Περιορισμοί επιβάλλονται και στις συναθροίσεις, θα πρέπει να «αποφεύγονται μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό και θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Οι αγώνες επαγγελματικού αθλητισμού θα διεξάγονται χωρίς θεατές.
Επίσης, τα «γρήγορα τεστ» θα διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης.
Ακόμη και το μέτρο της μερικής καραντίνας είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρηματική κερδοφορία, με στόχο «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς, όπως είπε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Οπως άλλωστε αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «η κατάσταση είναι και πάλι πολύ σοβαρή και έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες», αλλά «υπάρχει η ελπίδα, εάν βγούμε καλά από τον χειμώνα, να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά».
«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες μέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η καγκελάριος.
Εκατοντάδες εισαγωγές γίνονται καθημερινά στα γαλλικά νοσοκομεία, τα οποία την περασμένη Τρίτη δέχτηκαν ακόμη και 1.307 νέους ασθενείς, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση μετά τις 2 Απρίλη (1.607 νέες εισαγωγές). Το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες.
Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι στα νοσοκομεία την περασμένη βδομάδα νοσηλεύονταν σχεδόν 18.000 ασθενείς, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, αφού καθημερινά αναφέρονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, με το ρεκόρ της Κυριακής στα 52.010. Ο συνολικός αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων έχει ξεπεράσει τις 35.000.
Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τις 2.770 και ενδεικτικά την περασμένη Τρίτη αυξήθηκαν κατά 186 σε μια μέρα. Αρκετές περιφέρειες της χώρας έχουν εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία, αναβάλλοντας επ' αόριστον τις προγραμματισμένες επεμβάσεις για να δημιουργήσουν χώρο στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 και ακυρώνοντας τις άδειες του προσωπικού...
Η Γαλλία ξαναμπαίνει σε καραντίνα από σήμερα και τουλάχιστον έως την 1η Δεκέμβρη, για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα, «το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ομολόγησε κυνικά ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τα νέα περιοριστικά μέτρα η χώρα θα μετρούσε «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες.
Στο πλαίσιο της καραντίνας, μπαρ, εστιατόρια και «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα. «Οπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση». Οποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει μαζί του σχετικό έγγραφο.
Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε χτες επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων, ενώ ο Γάλλος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πιθανό «τρίτο κύμα».
Η πίεση αυξάνεται για πολλά σουηδικά νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εισήλθαν σε ΜΕΘ, σχεδόν διπλασιάστηκε σε περίπου μία βδομάδα (από 30 σε 56), μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ στην ΕΕ και για αυτόν το λόγο τα ιατρικά πρωτόκολλα αποκλείουν από νοσηλεία σε ΜΕΘ τους άνω των 80 ετών, αλλά και νεότερους με προβλήματα σε ζωτικά όργανα.
Η Κάριν Μόντιγκ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο «Karolinska», τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων (...) τις τελευταίες λίγες βδομάδες».
Αυτό σημαίνει «πως αναμένουμε συνεχή άνοδο για μία έως δύο βδομάδες, ασχέτως των μέτρων που ενδεχομένως να ληφθούν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία έως δύο βδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι οι όροι επαναλειτουργίας των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με ΜΜΜ και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται π.χ. με φοιτητικά πάρτι, εξηγούν την εξάπλωση.
Ανησυχία εξέφρασε για το δεύτερο κύμα και τον αντίκτυπο στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση με την άνοιξη. Εχουμε τις δυνάμεις; Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό μας;», επισήμανε η Κορνέλια Χέρτελ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης.
Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Σουηδία ανήλθε σε 2.400 - 3.000 κάποιες μέρες και συνολικά περίπου 6.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Με ημερήσια κρούσματα της τάξεως των 15.000, το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο ενός εθνικού «lockdown», καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία λιγοστεύουν.
Ο ιολόγος, Ιβ Βαν Λέτεμ, εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης της Covid-19 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF πως το Βέλγιο ίσως καταφέρει «να περάσει την κρίση» χωρίς «lockdown», όμως μόνο αν ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τεθεί υπό έλεγχο.
Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ του Βελγίου διπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες και στις αρχές της περασμένης βδομάδας ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον Βαν Λετέμ, οι 2.000 κλίνες ΜΕΘ της χώρας ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο βδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Αλλά και στην Ιταλία, τα συνδικάτα των γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν μόνες τους, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες», υπογραμμίζουν.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας είχαν εισαχθεί μέχρι την Τετάρτη 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από την προηγούμενη), 13.955 νοσηλεύονται (958 επιπλέον σε μια μέρα). Την ίδια μέρα, μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των νεκρών με 221 θανάτους σε ένα 24ωρο και καταγράφηκαν σχεδόν 22.000 νέα κρούσματα.