Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις για τους φαρμακευτικούς ομίλους

Εκκληση για «δράση» από τον ΠΟΥ πριν εμφανιστούν οι επικίνδυνες παραλλαγές

Copyright 2020 The Associated

Με φόντο την παγκόσμια ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας από τα καπιταλιστικά κράτη χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και χωρίς ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι «τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της COVID-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή "Δέλτα"».

Η «Δέλτα» «είναι μια προειδοποίηση ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στη νοσηλεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο στις 5 από τις 6 περιοχές του κόσμου που παρακολουθεί ο Οργανισμός τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, ενώ στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80%.

Πιο ακριβά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις

Και ενώ η «Δέλτα» μεταδίδεται ραγδαία και μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 199 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,244 εκατ., οι φαρμακευτικοί όμιλοι, κρατώντας «ομήρους» τους λαούς, ετοιμάζονται να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna» θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων που θα παραδώσουν στην ΕΕ, διότι θα τα έχουν προσαρμόσει στις παραλλαγές του ιού, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times».

«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές. Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά, όχι μόνο για την ΕΕ αλλά για όλους τους αγοραστές», δήλωσε στο δίκτυο RFI. Οπως είπε ο ίδιος, στα συμβόλαια της ΕΕ απαιτείται προσαρμογή των εμβολίων στις παραλλαγές και επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών, να γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα - που επικαλείται τα συμβόλαια της ΕΕ - το εμβόλιο της «Pfizer» θα αυξηθεί από τα 15,5 ευρώ/δόση στα 19,5 ευρώ και το εμβόλιο της «Moderna» από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία οι υγειονομικές αρχές θα προσφέρουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε 32 εκατ. ανθρώπους από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη, με περίπου 2.000 φαρμακεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Συνεχίζεται η έξαρση στην Κίνα

Στο μεταξύ, εκατομμύρια κάτοικοι στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», έχοντας φτάσει πλέον και στη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2019.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 98 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και επιπλέον 60 ασυμπτωματικούς φορείς. Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλη στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 12 επαρχίες, οι οποίες έχουν αναφέρει κρούσματα, όπως και το Πεκίνο.

Συνολικά η Κίνα έχει ανακοινώσει 93.103 κρούσματα και 4.636 θανάτους.

Στην Ταϊλάνδη, το νεκροτομείο ενός νοσοκομείου που έχει κατακλυστεί από σορούς θυμάτων COVID-19 άρχισε να μεταφέρει τους νεκρούς σε κοντέινερ - ψυγεία, καταφεύγοντας σε ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και κατά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε πάνω από 18.000 νέα κρούσματα και 133 θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται σε 615.314 μολύνσεις και σχεδόν 5.000 νεκρούς.

Νέα «στοιχεία» από τις ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού, και οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ. Χτες οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 διέρρευσε από κινεζική ερευνητική εγκατάσταση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η έκθεση επικαλείται «άφθονα στοιχεία» ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) - που για ένα διάστημα είχε τη συνδρομή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και κινεζικών και αμερικανικών κυβερνητικών κονδυλίων - εργάζονταν για να τροποποιήσουν τους κορονοϊούς ώστε να μολύνουν ανθρώπους. «Επίσης η υπεροχή των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το WIV και μάλιστα πριν από τις 12 Σεπτέμβρη του 2019», αναφέρεται.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν «μέσα σε 90 μέρες» την προέλευση του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με το «Reuters», που επικαλείται πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα αν ο ιός προήλθε από ζώα ή από το WIV.

Και η Υγεία στην ... «τύχη» της

Ο ρόλος του «σερβιτόρου», με τον αστακό ανά χείρας, πρωταγωνιστεί στο διαφημιστικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση των εμβολιασμών. Το σύνθημα, που μαζί με τη φωτογραφία του αστακού θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη διαδικτυακή «τρολιά», είναι χαρακτηριστικό: «Η τύχη του νησιού σου είναι στα χέρια σου».

Πρόκειται για μέρος της καμπάνιας της συγκεκριμένης Περιφέρειας, με στόχο, όπως λένε τα στελέχη της, την «απρόσκοπτη πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου».

Μια καμπάνια που απογειώνει την «ατομική ευθύνη», αποκαλύπτοντας ότι κριτήριο της περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των εργαζομένων αλλά των κερδών των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η καμπάνια, που περιλαμβάνει κι άλλες τέτοιες αφίσες, έχει ως «πρωταγωνιστές» τους εργαζόμενους - θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς, που ζουν από πρώτο χέρι την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων - «λάστιχο». Αυτή όμως η κατάσταση, που έχει τη σφραγίδα της εργοδοσίας, δεν «εμπνέει» την Περιφέρεια. Και αφού εδώ κι ενάμιση χρόνο οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, τώρα τους «χρεώνουν» και την ευθύνη να ...«σώσουν το νησί», να μην το αφήσουν στην «τύχη» του.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πραγματικοί υπεύθυνοι, που έχουν αφήσει στην «τύχη» τους όλα τα νησιά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση των νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων στους τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη βδομάδα έγιναν καταγγελίες ότι υπήρξε διασωληνωμένη ασθενής που παρέμεινε εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τρεις μέρες, αφού από τα 8 κρεβάτια λειτουργούν τα 6 λόγω έλλειψης προσωπικού. Προφανώς, ούτε αυτές οι «εικόνες» εμπνέουν την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση για να κάνουν καμιά «καμπάνια», κι ας μένουν στην «τύχη» τους χιλιάδες ασθενείς, τουρίστες και ντόπιοι που ίσως χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη στα νησιά.

Η ...«τύχη του νησιού», λοιπόν, δεν αφορά τίποτα άλλο παρά τους τουριστικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Περιττό να αναφέρουμε πως με τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες, το μήνυμα για την υπαρκτή ανάγκη γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού, τελικά υπονομεύεται αντί να ενισχύεται...

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παραμένει μόλις στο 49% η κάλυψη στην Ελλάδα

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την επιβράδυνση του αναγκαίου γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της Covid-19, η επανάληψη του ίδιου έργου και για την τρίτη δόση και το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Κι ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50%, καθώς 8 μήνες μετά μόλις το 49% έχει εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, ενώ το 54,3% μόνο με μία δόση.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ήδη έχει φουντώσει και μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 755 εμβολιασμοί κατ' οίκον, σε σύνολο 3.200 αιτήσεων κι όλα αυτά 8 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Στις απομακρυσμένες περιοχές έχουν εμβολιαστεί μόνο 300 άνθρωποι, ενώ παραμένει στον «αέρα» ο εμβολιασμός σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ωστόσο η κυβέρνηση, προφανώς κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, φροντίζει να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά τους για διάθεση κινητών ομάδων εμβολιασμού στα μεγάλα ξενοδοχεία προκειμένου να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, καθώς η εργοδοσία δεν δίνει άδεια στους εργαζόμενους για τον εμβολιασμό τους, ενώ ειδικά στα νησιά πολλοί από τους νέους εργαζόμενους ξεκίνησαν τη σεζόν απασχόλησης πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή κατηγορία τους.

Οσο για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού (χτες έγιναν μόνο 37.000 δόσεις και για τις επόμενες μέρες έχουν κλειστεί μόλις 110.000 νέα ραντεβού), σύμφωνα με την κυβέρνηση, «σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι», και όχι στην σμπαραλιασμένη δημόσια ΠΦΥ, που αδυνατεί να στηρίξει ολοκληρωμένα ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ουσιαστική ενημέρωση, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε εμβολιαζόμενου κ.ο.κ.

Παρ' όλα αυτά, περίσσεψαν και χτες οι ισχυρισμοί ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι» και για την τρίτη δόση... που βέβαια είναι στον «αέρα», με την προστασία του πληθυσμού να μένει «όμηρος» των επιχειρηματικών σχεδιασμών των φαρμακευτικών κολοσσών. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν παραδόσεις από τη «Pfizer» και τη «Moderna», οι οποίες αύξησαν τις τιμές των εμβολίων στις πρόσφατες συμβάσεις που σύναψαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση (βλ. σχετικό θέμα), ενώ λόγω αυτών των συμφωνιών ήδη επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο «της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων» - που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν έγκαιρα - και για την τρίτη δόση.

Μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15 - 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις ηλικίες 12 - 14 είναι λίγο πιο πάνω από 5.300.

188 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Τις τελευταίες τρεις μέρες 35 άνθρωποι (17 το Σάββατο, 8 χτες) έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.

Οι νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έφτασαν στο τριήμερο τις 481 και οι διασωληνώσεις τις 33, φτάνοντας συνολικά τις 188. 6.521 νέα κρούσματα είναι ο απολογισμός του τριήμερου, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 497.061.

ΟΕΝΓΕ
Για την αναδίπλωση της κυβέρνησης σχετικά με τον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών ειδικευόμενων γιατρών ενάντια στον βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 29 Ιούλη, καταργείται η διάταξη που προβλέπει βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας.

«Ωστόσο», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «παραμένουν σε ισχύ βασικά στοιχεία του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση των εξεταστικών κέντρων σε 2 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) ενώ θα μπορούσαν - και θα διευκόλυνε - να είναι τουλάχιστον 6, όσες οι έδρες των Ιατρικών Σχολών, και η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (150 ευρώ) των υποψηφίων μόνο την πρώτη φορά και όχι για όσες φορές χρειαστεί σε περίπτωση αποτυχίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα σχέδιά τους για δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, ενάντια στους φραγμούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ειδικότητα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν την ευθύνη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παρεμβάσεις ενάντια στα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας προκαλεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αφού δίνει το «πράσινο φως» για να ξεμπερδεύουν οι εργοδότες με τα όποια λειψά μέτρα προστασίας είχαν αναγκαστεί να πάρουν και να φορτώσουν στους εργαζόμενους κάθε ευθύνη για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που οι χώροι δουλειάς παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης.

Μια τέτοια καταγγελία κάνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, για «την εργοδοσία του ομίλου "Softone", που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους όλων των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ("Prosvasis", "Unisoft", "Softone" Αθήνας και "Softone" Θεσσαλονίκης) ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι από 1η Αυγούστου να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που θα το πληρώνουν οι ίδιοι δυο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη), προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν. Μάλιστα, το τμήμα του HR ενημέρωσε ότι όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφώνεται με την οδηγία θα χρεώνεται κανονική άδεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, και αφού το ζήτημα συζητήθηκε από εργαζόμενους στους χώρους, η εργοδοσία έστειλε την επόμενη μέρα δεύτερο mail με το οποίο ενημέρωνε για τα δωρεάν κέντρα διεξαγωγής rapid test, με την προϋπόθεση να δίνουν γραπτή βεβαίωση διεξαγωγής του test, ενώ δίνει υποδείξεις ότι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς, την ώρα που υπάρχει μόνο ένα κλειστό παράθυρο ανά όροφο».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το Συνδικάτο τονίζει πως «η κυβέρνηση με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνοιξε τον δρόμο σε όλους τους εργοδότες να εκβιάζουν, να απολύουν και να βάζουν σε αναστολή τούς εργαζόμενους. Να καλλιεργούν κλίμα διχασμού ανάμεσα σε συναδέλφους, ενώ ουσιαστικά είναι ευθύνη της το ότι πολλοί συνάδελφοι προβληματίζονται και φοβούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Με αυτήν την κίνηση προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες που έχουν για την εξέλιξη της πανδημίας, ακόμα περισσότερο για τον εμβολιασμό, που δεν είναι ζήτημα τιμωρίας ή επιβράβευσης αλλά συνδυασμός μέτρων, ενημέρωσης, ελέγχου, προγραμματισμού κ.λπ.».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους των εταιρειών του ομίλου «Softone» να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ σε περίπτωση που η εργοδοσία τολμήσει να επιβάλει κανονικές άδειες ή να προχωρήσει σε απολύσεις, καθώς επίσης να οργανωθούν στο Συνδικάτο.

Αλιμος: Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Με αγωνιστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομάδα Γυναικών Αλίμου, ανακλήθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής Αλίμου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, για την οποία επικαλούνταν και τον μη εμβολιασμό τους.

Βέβαια, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30 Ιούλη, μέσα στο κατακαλόκαιρο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας «μετά από εισήγηση του δημάρχου προχώρησαν σε μια επικίνδυνη και παράνομη απόφαση. Ορίζουν ως τρόπο καλής εκτέλεσης της παροχής εργασίας τον εμβολιασμό! Θα βγάζουν σε άδεια άνευ αποδοχών όλους τους εργαζόμενους του δήμου και του νομικού προσώπου οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και ιατρικό, δεν θα εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα θα είναι και υπόλογοι έναντι τρίτων που τυχόν θα κινηθούν νομικά».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των εμβολιασμών «ακέραιη την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστική ενημέρωση του λαού, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις. Να στηρίξουν άμεσα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Να σταματήσουν να υιοθετούν πρακτικές που τελικά αυτό που ενισχύουν είναι ο ανορθολογισμός και ουσιαστικά υπονομεύουν την υγεία του λαού».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία του κλάδου να μην επιτρέψουν να περάσουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των δημάρχων με σκοπό να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους», καταλήγει.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Απαιτεί αύξηση στην αποζημίωση για εφημερίες, νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες

Να αυξηθεί η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και την υπερωριακή, νυχτερινή εργασία και σε Κυριακές - αργίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», εκφράζοντας την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΠΕ με δεκαετή προϋπηρεσία είναι μόλις 19,95 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΤΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΔΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΥΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για τη δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργή εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β' είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α' είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

«Αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση να συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (...)

Αγανακτούμε με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την "αύξηση" - παρωδία κατά 0,52 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτει ούτε τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστικά αποτελεί διατήρηση του ήδη πετσοκομμένου κατώτατου μισθού που έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι η αύξηση - παρωδία συνοδεύεται από νέες εισφοροαπαλλαγές (μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2,27%) και φοροαπαλλαγές (μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% σε 22%) στους επιχειρηματικούς ομίλους, που προκαλούν απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη πληρώνουμε εμείς με:

  • Την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ
  • Την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 200 εκατ. (από 10 δισ. σε 10,2 δισ. το 2021)
  • Την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. (το 2021, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δισ. και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης θα φτάσουν τα 6,78 δισ.)», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

Διεκδικεί να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.

Δεν επέστρεψαν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά μετά το τέλος των αναστολών

Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης από το Συνδικάτο Επισιτισμού Αττικής

Παρά το τέλος των αναστολών συμβάσεων εργασίας, αυτό δεν μεταφράζεται σε επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι»! Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ Εστιατόρια Ελλάς ΑΕ» Νομού Αττικής, αφού παρότι δεν υπάρχουν αναστολές για τον Αύγουστο, η εργοδοσία «συνεχίζει να κρατάει εκτός παραγωγής έναν αριθμό εργαζομένων, μέσα σε αυτόν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Παρά τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας και τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, συνεχίζει να κρατάει την ίδια στάση, αφήνοντας τους εργαζόμενους "στον αέρα"».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει πως «η διοίκηση της εταιρείας "απαγορεύει" στους υπόλοιπους εργαζόμενους να αιτηθούν καλοκαιρινή άδεια μέσα στον Αύγουστο, "κόβει" ρεπό, το διάλειμμα φαντάζει πολυτέλεια. Οι δηλώσεις από πλευράς διεύθυνσης και διαφόρων προϊσταμένων - "τόσο καιρό καθόσασταν, θέλετε και άδεια;" - απλά μας προκαλούν.

Οι απαντήσεις της εργοδοσίας στο αίτημά μας να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά είναι ότι "περιμένουν να βγει η κυβερνητική απόφαση", παρά το γεγονός ότι ήδη έχει βγει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Τι παραπάνω μπορεί να ξέρουν;».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτές συσκέψεις αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 18.30, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Διεκδικεί:

Να τηρείται απαρέγκλιτα το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση και «τιμωρητική» συμπεριφορά σε εργαζόμενο επειδή δεν εμβολιάζεται. Εξαντλητική ενημέρωση των εργαζομένων, πλήρη και δωρεάν προληπτικό έλεγχο, σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ