Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αιμοδότη:
«Η Εθελοντική Αιμοδοσία αποτελεί ύψιστη πράξη αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς ζωής προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, εθνότητας, θρησκείας και καταγωγής.
Η ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά των χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών πραγματοποιείται σε αντίξοες συνθήκες από την ελλιπή ανάπτυξη και στελέχωση των δημόσιων κέντρων αιμοδοσίας και κυρίως ότι αυτή πραγματοποιείται σε ένα εχθρικό κοινωνικό - οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η ατομικότητα, η ανταγωνιστικότητα και το κέρδος. Από αυτήν την πλευρά η προσφορά ζωής των εθελοντών αιμοδοτών αντανακλά και προσφορά γενικότερων θετικών μηνυμάτων στον λαό.
Η διάθεση προσφοράς που παραδοσιακά υπάρχει στον λαό μπορεί να αποκτήσει ακόμα πιο μαζικό χαρακτήρα όταν με ευθύνη του κράτους συστηματοποιηθεί η προβολή της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό.
Ως ΚΚΕ έμπρακτα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουν οι Οργανώσεις μας, αλλά και μέσα από τους φορείς του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Παλεύουμε ώστε το αίμα να αξιοποιείται σαν "πηγή" ζωής για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και όχι να χύνεται στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών πολέμων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ: Χτες Δευτέρα καταγράφηκαν 18 θάνατοι και 472 νέα κρούσματα. Την Κυριακή 17 νεκροί και 297 νέα κρούσματα και το Σάββατο 21 νεκροί και 591 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 12.443 και των κρουσμάτων στις 415.401.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 353 ασθενείς.
Με «ατομική ευθύνη» και η επιλογή εμβολιαστικού σχήματος
INTIME NEWS |
Σε μία ακόμα κίνηση που προσθέτει σύγχυση, αφού στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης φορτώνει στους εμβολιαζόμενους άλλο ένα «δίλημμα» σε σχέση με το τι να επιλέξουν ως προς τον εμβολιασμό τους, η αρμόδια επιτροπή επικαλέστηκε τα στοιχεία της διασποράς για να τεκμηριώσει την εισήγησή της. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι «αυτές είναι οι επιλογές - κάντε ό,τι θέλετε με το εμβόλιό σας», σε μία ακόμα επιζήμια εφαρμογή του δόγματος της ατομικής ευθύνης. Και αυτή η τακτική επιβεβαιώνει ότι οι όποιες «επιλογές» έχουν σαν αφετηρία τους αφενός την τροφοδοσία με συγκεκριμένα μόνο εμβόλια, με βάση τις συμφωνίες της ΕΕ και τους επιχειρηματικούς - γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αφετέρου την επιδημιολογική επιτήρηση και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, που είναι σμπαράλια εξαιτίας της ρημαγμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σημειωτέον, άλλωστε, το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται μόλις στο 27% (το 40,5% έχει εμβολιαστεί με μία δόση), με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «τείχος ανοσίας» μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ εδώ και 7 μήνες μεταθέτει από βδομάδα σε βδομάδα τον εμβολιασμό όσων ανθρώπων αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ξανά ότι «είμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και τέλος μήνα - αρχές Ιούλη, με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών (...) η αμοιβή των γιατρών θα είναι από το κράτος».
Η ΕΕΕ με την εισήγησή της σημειώνει ότι για τα άτομα 60 ετών και άνω «το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν», εξ ου και η σχετική «σύσταση», που μετατρέπει σε προσωπική επιλογή το τι θα κάνει ο καθένας.
Εξηγώντας το ...μενού των επιλογών, στη χτεσινή ενημέρωση σημειώθηκε ότι όσα άτομα 30-59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της «AstraZeneca», επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με COVID-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους, ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.
Και, βέβαια, όσοι έχουν ήδη κάνει την 1η δόση με «AstraZeneca» θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο και με τη 2η δόση.
Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται όσοι μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, οπότε η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Επίσης, άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Τέλος, άτομα κάτω των 30 ετών που για οποιονδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και για τα οποία συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν (!) να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της «AstraZeneca».
Παρά τα παραπάνω, η ΕΕΕ επανέλαβε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της «AstraZeneca», δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλ. εμβόλιο της «Moderna» ή της «Pfizer») ως προς την προστασία που παρέχει από τη νόσο COVID-19.
Και επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.)».
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης έγινε αναφορά και στο ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που πρόκειται να συμμετάσχουν στη θεραπεία.
Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό, η μία δόση, που συνιστάται στους 6 μήνες, έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης. Για όσους έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει πρώτη δόση, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο 6μηνο. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει ενώ ανέμεναν τη 2η δόση. Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου ομάδα Α που έχουν νοσήσει με COVID-19, απαιτούνται 2 δόσεις εμβολίου.
Με καθυστέρηση και μεγάλη αναμονή των πολιτών ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το εμβολιαστικό κέντρο λειτούργησε την Κυριακή προκειμένου να εξυπηρετήσει τους διπλωμάτες που διαμένουν στην πόλη και οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψει καθυστέρηση στην έναρξη των εμβολιασμών χτες το πρωί, για περίπου 1,5 ώρα, καθώς χρειάστηκε χρόνος για να επανέλθει το σύστημα με τα δεδομένα που απαιτούνται για τη χορήγηση του εμβολίου της «Moderna».
Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία της Λάρισας επισκέφτηκε την πόλη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης. Με στημένες φιέστες με διοικήσεις νοσοκομείων, να προβάλλουν ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε σημαντικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και με στόχο τη διαφήμιση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», η κυβέρνηση από τη μία επανέλαβε το παραμύθι ότι τάχα έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της και από την άλλη έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ξανά στον λαό, μπας και αποκρύψει τις δικές της.
Με αφορμή την παρουσία του αν. υπουργού, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «κακή παράσταση» την επίσκεψή του, συμπληρώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι το ΓΝΛ η πανδημία το βρήκε σε κατάσταση αποδόμησης, λόγω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης και της μνημονιακής καρατόμησης του οργανογράμματός του το 2012, με την κατάργηση του 25% περίπου των οργανικών θέσεων. Συνολικά οι ελλείψεις σε προσωπικό προσεγγίζουν σήμερα το 40%, ενώ η χρόνια εγκατάλειψη αποτυπώνεται στην εμφανή σημαντική φθορά των υποδομών και του εξοπλισμού. Ενδεικτικό του μεγέθους της υποστελέχωσης είναι ότι μέχρι σήμερα από τις 11 οργανικές θέσεις παθολόγων καλυμμένες είναι μόνο οι 5, ενώ οι 3 παθολόγοι που διορίστηκαν πρόσφατα εκτιμάται ότι θα αναλάβουν υπηρεσία κατά τον Ιούλη. Τον Απρίλη έγινε αιφνιδιαστική επιχείρηση μετατροπής του ΓΝΛ σε νοσοκομείο COVID-19, με πολλούς κινδύνους για τους ασθενείς. Οι νοσηλευόμενοι άρρωστοι αιφνιδιαστικά μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ και σε αντίστοιχα κλινικά τμήματα των δύο ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης, και η ΜΕΘ, όλος ο Χειρουργικός Τομέας και τα δύο Τμήματα Παθολογίας μετατράπηκαν σε τμήματα COVID-19. Οσο για το κατά πόσο αντεπεξήλθε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αυτήν την αλλαγή λειτουργίας ακυρώθηκαν δεκάδες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, δεν εξυπηρετήθηκαν οι χειρουργικές ανάγκες αρρώστων με καρκίνο, ούτε καν το προβλεπόμενο από τις Υπουργικές Αποφάσεις ελάχιστο ποσοστό 20% του χειρουργικού έργου».
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως το «νέο ΕΣΥ» που προπαγανδίζουν προωθεί την πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων υγειονομικών μονάδων στα επιχειρηματικά κριτήρια, την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, την παροχή υπηρεσιών στη βάση τού «ό,τι πληρώνεις, άμεσα ή έμμεσα παίρνεις». Επίσης αναδεικνύει ότι το «νέο ΕΣΥ» επιβάλλει στους υγειονομικούς να γίνουν πιο «φθηνοί», αλλά να συμβάλλουν ώστε και οι ασθενείς να στοιχίζουν λιγότερο, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Ομως «όλα αυτά τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας, του "κόστους - οφέλους", έφεραν και την περίοδο της πανδημίας τα τραγικά αποτελέσματα στην υγεία του λαού».
Κλείνοντας, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, καλεί τους υγειονομικούς, τον λαό της πόλης να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση της Υγείας του, να δυναμώσει τη μαζική οργανωμένη πάλη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών.