Στα 2.744 φτάνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, μετά και τα 18 που προστέθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Οι διασωληνωμένοι είναι 32 (11 γυναίκες) και 88 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται στους 152 (26,3% είναι γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 75 έτη και το 93,4% είχε υποκείμενο νόσημα). Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.
Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ειπώθηκε ότι 4 - 5 είναι οι θεραπείες που μοιάζουν «υποσχόμενες» και 8 είναι τα εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών. Ο Σ. Τσιόδρας, επικαλούμενος δηλώσεις του ΠΟΥ, είπε ότι σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων και με βάση αυτό επέμεινε στην «υπεύθυνη συμπεριφορά», με τήρηση κανόνων υγιεινής και αποστάσεων. Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικά εργαλεία» τον «εργαστηριακό έλεγχο» και την «ιχνηλάτηση των επαφών». Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών, ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στα συστήματα Υγείας στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα.
Περιορισμένες, ανεπαρκείς και επισφαλείς οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στη λογική του μικρότερου δυνατού «κόστους».
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι ασθενείς στους οποίους θα πρέπει να γίνεται το τεστ για κορονοϊό, είναι μόνο όσοι χρήζουν ολική αναισθησία, όσοι εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ.) και όσοι πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές με ολική αναισθησία, προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια του τεστ μόνο σε δημόσιες δομές, το ανώτερο 48 ώρες πριν από την επέμβαση.
Τα παραπάνω μέτρα προκαλούν βέβαια σοβαρά ερωτήματα, καθώς το ζητούμενο είναι όλοι οι ασθενείς που μπαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή Υγείας να υπόκεινται σε διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Με ποια επιστημονικά κριτήρια προβλέπεται η διενέργεια τεστ μόνο για ασθενείς που θα κάνουν ολική νάρκωση και όχι για τους υπόλοιπους; Γιατί ενώ πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, είχε υποστηρίξει ότι η δαπάνη για το τεστ σε ασθενείς του ιδιωτικού τομέα θα περιλαμβάνεται στο κλειστό νοσήλιο, τώρα η κυβέρνηση πετάει το «μπαλάκι» στους ασθενείς; Πώς διασφαλίζεται ότι ασθενείς που δεν καταφέρνουν να κλείσουν διαγνωστικό έλεγχο σε δημόσια δομή 48 ώρες πριν από την επέμβασή τους σε ιδιωτική μονάδα δεν θα αναγκάζονται τελικά να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας και για το τεστ στον ιδιώτη;
Τους κινδύνους που εγκυμονεί για εργαζόμενους και επιβάτες ο γερασμένος και υποσυντήρητος στόλος οχημάτων του ΟΑΣΘ, αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή παραλίγο ατύχημα εξαιτίας βλάβης στα φρένα λεωφορείου.
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΑΣ, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και στη διασταύρωση των οδών Μοναστηρίου με Αγίων Πάντων, ο οδηγός του λεωφορείου 547 του ΟΑΣΘ της γραμμής 52 ΤΕΙ - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, στο οποίο επέβαιναν 8 επιβάτες, κατά τη διαδικασία επιβράδυνσης λόγω φωτεινού σηματοδότη διαπίστωσε ότι τα φρένα του λεωφορείου δεν μπορούσαν να ακινητοποιήσουν το όχημα. Υπήρξε κίνδυνος πρόσκρουσης σε σταματημένο Ι.Χ. όχημα που βρισκόταν μπροστά στην πορεία του. Τελικά το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε από την απώλεια αέρα στο σύστημα πέδησης. Ο οδηγός κατάφερε να μετακινήσει το λεωφορείο λίγα μέτρα από το σημείο και να αποβιβάσει τους επιβάτες με ασφάλεια.
Στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ είναι γνωστή η πολιτική της υποσυντήρησης των λεωφορείων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφού στο όνομα της συγκράτησης του «κόστους» δεν γίνονταν «βαριές» προληπτικές συντηρήσεις, όπως προβλέπονταν από τον κατασκευαστή.
Η ΔΑΣ καλεί τη διοίκηση να απαντήσει σε μια σειρά τεχνικά ζητήματα, όπως αν και πώς το όχημα είχε περάσει από ΚΤΕΟ. Και αποκαλύπτει ότι αν και έχει ηλικία 23 έτη, το λεωφορείο αντί να έχει αποσυρθεί, όπως έπρεπε, συνεχίζει να κυκλοφορεί, όπως και πολλά άλλα σαν αυτό, αποτελώντας «δημόσιο κίνδυνο».
Καταγγέλλει τις «αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για συνεχή αύξηση των ορίων ηλικίας των λεωφορείων από τα 12 χρόνια - στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - μέχρι τα 23 χρόνια σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια επιβατών, εργαζομένων, εποχούμενων και πεζών». Και σημειώνει ότι είναι αναγκαίες η μείωση του χρόνου ηλικίας, η τακτική συντήρηση, η αγορά και αντικατάσταση του συνόλου του στόλου από καινούργια νέας αντιρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία.
Επιπλέον, η ΔΑΣ τοποθετείται σχετικά με την απόφαση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να αγοράσει και να δώσει προίκα στον ΟΑΣΘ 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία, αλλά και στην απόφαση του ΟΑΣΘ να προχωρήσει σε μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων, τονίζοντας ότι δεν είναι λύση η προμήθεια λεωφορείων με χιλιάδες χιλιόμετρα. «Αντί να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε αποθήκη για τα μεταχειρισμένα οχήματα των άλλων, θα έπρεπε να ανατάξουμε την εγχώρια βιομηχανία οχημάτων με τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Μεταφορών - Συγκοινωνιών», αναφέρει και διεκδικεί:
Να υπάρξει άμεση αναστροφή της κακής κατάστασης με ανάταξη της συντήρησης με επάρκεια ανταλλακτικών και σύγχρονα μηχανήματα και μέσα για τη συντήρηση των οχημάτων. Να τηρούνται όλα όσα προβλέπουν οι κατασκευαστές για τον κάθε τύπο λεωφορείου. Να αποσυρθούν άμεσα τα λεωφορεία που βρίσκονται στο όριο ηλικίας και να αντικατασταθούν με καινούργια.
Eurokinissi |
Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η πανδημία ανέδειξε ότι αντικειμενικά προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης των δήμων με αιχμή την καθαριότητα για τη δημόσια υγεία, αλλά και για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές που αφορούν τους ανέργους, ευάλωτα νοικοκυριά, ηλικιωμένους κ.ά.
Πρόσθεσε επίσης ότι αυτόν τον καιρό αναδείχθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος των εργαζομένων στην καθαριότητα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες δομές, που «με κίνδυνο της ζωής τους έβαλαν πλάτη για την προστασία της δημόσιας υγείας».
«Το συμπέρασμα που βγαίνει - τόνισε ο Μ. Συντυχάκης - είναι ότι η καθαριότητα, το "Βοήθεια στο Σπίτι", οι κοινωνικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα για όλους και όχι να εξαρτώνται από τα ανταποδοτικά τέλη και την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών που έχετε στεγνώσει όλες οι κυβερνήσεις». Ακόμη πως οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες και ενισχυμένες με μόνιμο προσωπικό και να καταργηθούν όλες οι περιοριστικές, μνημονιακές δεσμεύσεις.
Εξάλλου, όπως επισήμανε, «τους χρωστάτε διαχρονικά όλοι (...) Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ελάχιστη ανακούφιση είναι να τους δώσετε το έκτακτο επίδομα σε αυτές τις κατηγορίες: Καθαριότητας, "Βοήθεια στο Σπίτι" κ.λπ.».
Στη βάση αυτών ρώτησε τον υπουργό «τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών τους αφού όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα ενταθεί. Να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις που προβλέπουν αντεργατικές ρυθμίσεις, αυτές που προβλέπουν ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών - πράσινο, καθαριότητα, φωτισμό - και να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ακόμα, να εξασφαλιστούν οι αποδοχές των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακόμα τους χρωστάνε, να χορηγηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους επόπτες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, ενώ ζήτησε και την άρση κάθε απόφασης για είσπραξη χρεών λαϊκών οικογενειών προς τους δήμους.
Ο υπουργός όχι μόνο ξεκαθάρισε πλήρως ότι δεν πρόκειται να δοθεί φράγκο στους εργαζόμενους αλλά αποσαφήνισε και πως «στη δική μας αντίληψη είναι η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», επιχαίροντας για τη νομοθέτηση της δυνατότητας «της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για την καθαριότητα, το πράσινο και το φωτισμό». Χαρακτήρισε δε «ελευθερία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αυτήν τη διαδικασία, που φορτώνει νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ γενικεύει την εργασιακή ανασφάλεια στους τομείς αυτούς.
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως «εμείς έχουμε μια άλλη λογική για τους δήμους και τις Περιφέρειες, ότι μπορούν να είναι πραγματικά εργαλεία για να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες, να βελτιώσουν τη θέση των λαϊκών οικογενειών», ενώ οι προτεραιότητες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι «οι δήμοι και οι Περιφέρειες να υπηρετούν την αγορά, την πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ». Εκανε σαφές ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα μείνουν σιωπηλοί. Κάτω από τη μάσκα έχουν φωνή (...) Θα αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική».
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε δήλωσή του για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των υγειονομικών, στηρίζουμε τις δράσεις τους και τα δίκαια αιτήματά τους, για την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Διεκδικούμε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.
Απαιτούμε να τροποποιηθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να επανέλθουν οι μισθοί των υγειονομικών στα επίπεδα του 2009, να αποκατασταθούν επιδόματα εορτών και αδείας.
Ολα αυτά χρειάζεται να γίνουν σήμερα, να μη χαθεί άλλος χρόνος, για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να στηριχθούν αυτοί οι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία του λαού».
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» |
Μέσα και από τις χτεσινές πρωτοβουλίες τους, πρόταξαν για μια ακόμα φορά τα δίκαια αιτήματα που πρόβαλλαν όλο το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα με τη μάχη που έδωσαν και δίνουν για την προστασία της υγείας του λαού, διεκδικώντας αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό, σύμφωνα με τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Σε συγκέντρωση στα Επείγοντα προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αναδεικνύοντας τα χρόνια προβλήματα που ακόμα αναζητούν τη λύση τους. Κι ενώ μπροστά στις κάμερες η κυβέρνηση χειροκροτάει τους νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αποφεύγει ακόμη και να συναντηθεί μαζί τους.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, «την ίδια μέρα επισκέφτηκαν το νοσοκομείο μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας, θέλοντας απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε να τιμήσουν τη μέρα και συναντήθηκαν με τη Διοίκηση, με τομεάρχες νοσηλεύτριες και διευθυντές γιατρούς. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας να παρευρεθεί στη συνάντηση και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε η άρνηση, όμως τη βρίσκουμε ακατανόητη και απαράδεκτη».
«ΘΡΙΑΣΙΟ» |
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ και στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» πραγματοποίησαν συνέλευση, όπου αποφάσισαν να οργανώσουν κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα.
Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη και ενημέρωναν τους διερχόμενους για τα αιτήματα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Για άλλη μια φορά μαζική ήταν η συμμετοχή των επικουρικών και συμβασιούχων, που διεκδικούν, εκτός των άλλων, τη μονιμοποίησή τους για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων δομών Υγείας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η εγγραφή όλων των συμβασιούχων στο Σωματείο, καθώς και των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ (που δεν γίνονται δεκτοί από τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ). Εκφράστηκε η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων στο αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίησή τους.
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεχωριστή παρουσία είχαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αλλά και οι φυσικοθεραπευτές που διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ. Τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς εξέφρασαν καλλιτέχνες της πόλης, παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα το ρόλο του νοσηλευτή, την εντατικοποίηση της εργασίας και το χτύπημα των εργασιακών του δικαιωμάτων, αλλά και την απόφαση να σταθεί με το κεφάλι ψηλά και να αγωνιστεί για το δίκιο του. Μέλη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ερμήνευσαν τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έληξε με το μοίρασμα κόκκινων τριαντάφυλλων σε όλους τους νοσηλευτές. Εκεί μπροστά, ο διοικητής του νοσοκομείου, σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών των νοσηλευτών, ανακοίνωσε... μια μέρα τιμητική άδεια, όταν στους εργαζόμενους ακόμη οφείλονται ρεπό από το 2019 και παραμένει σε ισχύ η αναστολή των αδειών τους.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ |
Συγκέντρωση έγινε και στο προαύλιο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
Στο Ηράκλειο, σε συγκέντρωση, αρχικά στο σαλόνι και μετέπειτα στην πύλη του νοσοκομείου, προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Δ. Βρύσαλης, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού λόγω κορονοϊού, δεν γίνονται στους εξωτερικούς ασθενείς του νοσοκομείου διάφορες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες κ.ά., καθώς και ότι δεν κλείνονται νέα ραντεβού.
Στην Πρέβεζα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Στα Τρίκαλα, συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε λαθροχειρίες προκειμένου να «κουκουλώσουν» την κοινή ευθύνη τους για τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες νοσηλευτές, συνολικά για τις συνέπειες της αντιλαϊκής τους πολιτικής στην Υγεία.
Ετσι, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σχετικής τηλεδιάσκεψης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «χάρη στις προσλήψεις των τελευταίων μηνών το νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφει στα επίπεδα στελέχωσης όπου βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση του 2011, αντιστρέφοντας μία πολυετή πτωτική τάση».
Αντίστοιχα, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (...) και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».
Με αφορμή τις παραπάνω παρεμβάσεις, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Μανώλη Βαρδαβάκη, νοσηλευτή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Θριάσιο» και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής:
«Αγανάκτηση στους χιλιάδες νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί δήθεν αποφασιστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με νοσηλευτές, όσο και η στημένη τηλεδιάσκεψη με διευθυντικά στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Αρκεί και μόνο να θυμίσουμε ότι όχι μόνο δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής, αλλά και οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών δεν καλύπτουν παρά προσωρινά ένα μικρό μέρος των άνω των 20.000 κενών οργανικών θέσεων.
Δεν είπε επίσης κουβέντα για το γεγονός ότι πολλοί νοσηλευτές εκτέθηκαν ή βγήκαν σε καραντίνα λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας.
Ακόμη πιο προκλητικός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού κλάδου.
Εξίσου προκλητικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στα 5 έτη της διακυβέρνησής του όχι μόνο - όπως και η σημερινή κυβέρνηση - απέρριπτε συστηματικά το αίτημα των νοσηλευτών για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, διατήρησε τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς των νοσηλευτών, αλλά από το 2018 και μετά δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση στα Γιάννενα
Από κινητοποίηση για την Υγεία στα Γιάννενα |
Το δημόσιο σύστημα Υγείας καλείται:
Για να ανοίξουν 55 κλίνες Covid απλής νοσηλείας ενηλίκων και 10 κλίνες Covid απλής νοσηλείας παίδων, 8 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, 8 κλίνες ΜΕΠΚ Covid (με μετατροπή υπαρχόντων) και να λειτουργήσουν 2 χώροι ΤΕΠ (Covid-19 και μη Covid-19), χρειάστηκε το τελευταίο δίμηνο να γίνει ριζική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε κατά 70% και παρ' όλα αυτά μετά βίας έφτανε το προσωπικό. Στο έδαφος αυτού του χαοτικού σχεδιασμού, έγιναν και γίνονται άναρχες μετακινήσεις προσωπικού, με την παρέμβαση και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που μεγαλώνουν τις αδικίες, τις «εκδουλεύσεις» και την εργοδοτική τρομοκρατία.
Επιπλέον, λόγω της επιδημίας, έχουν τεθεί συνολικά στο ΠΓΝΙ 110 υγειονομικοί εκτός μάχης, με άδειες «ειδικού σκοπού» και ευπαθών ομάδων (φυσικά δεν δόθηκε σε όσους τις δικαιούνταν). Αυτοί οι εργαζόμενοι χρειάζεται και τώρα να προστατευτούν.
Ακόμη, μέρα με τη μέρα και με τα όποια τεστ γίνονται, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα της διασποράς του ιού ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πιθανή απουσία και άλλων υγειονομικών. Τέλος, στο ΠΓΝΙ εν μέσω πανδημίας απολύθηκαν και 24 καθαρίστριες!
Με αυτή την κατάσταση, το ΠΓΝΙ «ενισχύθηκε» με μόλις 18 νέους νοσηλευτές, 8 γενικών καθηκόντων και 12 καθαρίστριες! Αυτό είναι το ισοζύγιο... βαριά ελλειμματικό.
Με αυτό το προσωπικό καλείται να λειτουργήσει τώρα το νοσοκομείο με «διπλό χαρακτήρα», αφού ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. Τελικά, λόγω των σοβαρών ελλείψεων, η διοίκηση στο ΠΓΝΙ έθεσε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών Covid, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες κλινικές, τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία!
Από την άλλη, η εντολή του υπουργείου για επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων στο 50% του μηνιαίου μέσου όρου επεμβάσεων του 2019 οδηγεί σε δραστική μείωση και επιβαρύνει κι άλλο τις ανάγκες του λαού. Στο ΠΓΝΙ το 2019 πραγματοποιήθηκαν 10.950 επεμβάσεις, δηλαδή 795 το μήνα. Μείωση έως το 50% σημαίνει ότι θα γίνονται τουλάχιστον 397 επεμβάσεις το μήνα λιγότερες.
Επίσης, στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΙ το 2019 εξετάστηκαν 274.560 ασθενείς, που σημαίνει 1.000 άτομα κατά μέσο όρο τη μέρα. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων με την τήρηση των προϋποθέσεων προστασίας από τον κορονοϊό (ασφαλή χρονική απόσταση μεταξύ των ραντεβού, αποφυγή συγχρωτισμού κ.λπ.) θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε παραπέρα μείωση των ασθενών που θα μπορούν να εξετάζονται.
Ηδη στο ΠΓΝΙ καταγράφεται αυξημένη προσέλευση ασθενών στις παθολογικές κλινικές και εμφανίζονται ράντζα. Η αυξημένη προσέλευση καρδιολογικών ασθενών οδήγησε σε άρση της λειτουργίας της Καρδιολογικής μονάδας για Covid περιστατικά. Αυξημένη είναι η προσέλευση στη Νεφρολογική κλινική και καταγράφεται αυξημένη ανάγκη για διενέργεια χειρουργείων. Ολα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες που απαιτούνται για ουσιαστική πρόληψη και προστασία της υγείας και οι οποίες δεν υπήρχαν ποτέ.
Την επόμενη μέρα λοιπόν μιλάμε για τα νοσοκομεία του 50%. Στην ουσία πρόκειται για πολιτική σχετικής και απόλυτης αποδυνάμωσης της δημόσιας Υγείας, που επιλέγεται με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και όχι βέβαια με κριτήρια επιστημονικά, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής, η κυβέρνηση ανήγγειλε τη σταδιακή επαναλειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων από τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία! Στο ΠΓΝΙ υπάρχει αυξητική επισκεψιμότητα στα απογευματινά ιατρεία κατά 100% από το 2015 έως το 2019. Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πώς έδωσε ως κυβέρνηση και πώς συνεχίζει να δίνει τη ...μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας!
Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δέχτηκε να ακουμπήσει τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα ούτε στη φάση της κορύφωσης της πανδημίας, απορρίπτοντας το αίτημα για επίταξή του, αλλά και για ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι εν μέσω πανδημίας διαφημίστηκε η έναρξη λειτουργίας ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού. Πάνω στην ώρα!
Από την άλλη, η αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία στο ΠΓΝΙ εξηγείται από την τραγική κατάσταση της ΠΦΥ στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικά, στο ένα και μοναδικό ΚΥ Αστικού Τύπου των Ιωαννίνων, με 200.000 κατοίκους, δεν καλύφθηκαν ούτε τα κενά σε οφθαλμίατρο, νευρολόγο και παθολόγο ιατρό. Αντίθετα, αποδυναμώθηκαν παραπέρα τα ΚΥ όλων των νομών, για να στελεχωθούν κακήν κακώς τα παροπλισμένα νομαρχιακά νοσοκομεία.
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η μόνη απάντηση σε «έκτακτες» και «κανονικές» περιόδους είναι το δυνάμωμα της πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, ανατροπή της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα.
Οι δυνάμεις του Κόμματος στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής κάνουν μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουν τη μάχη σε αυτήν την κατεύθυνση. Βρίσκονται μπροστά αναδεικνύοντας τα προβλήματα, διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των υγειονομικών και των ασθενών.
Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η «ενοχλητική» κομμουνίστρια πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τώρα τιμωρείται για τη μαχητική στάση της, με αποπομπή από τη θέση της προϊσταμένης.
Οι υγειονομικοί δεν έχουν μόνο την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο απέναντί τους, αλλά και τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στο ΠΓΝΙ η κύρια δραστηριότητά τους ήταν να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους και το λαό για την κατάσταση στο νοσοκομείο, εξαγγέλλοντας την παράδοση υγειονομικού υλικού που δεν ήρθε ποτέ (!). Ταυτόχρονα κατήγγειλαν σε κάθε ευκαιρία τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Αναδείχθηκαν οι καλύτεροι διαφημιστές των διάφορων φιλάνθρωπων επιχειρηματιών - εκμεταλλευτών της περιοχής, που έκαναν «δωρεές» στο νοσοκομείο, ενισχύοντας τη λογική ότι η Υγεία δεν είναι κρατική ευθύνη. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή στήριξαν την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το ΠΓΝΙ είναι θωρακισμένο (!) και «έδωσαν τη μάχη» στο διαδίκτυο.
Είναι επίσης χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις του γνωστού «λαγού» της επιχειρηματικότητας στη δημόσια Υγεία, του «επιστημονικού» Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος στις 10 Απρίλη, εν μέσω της πανδημίας, δημοσίευσε δημοσκόπηση, για να ενημερώσει ότι το 63,8% βλέπει θετικά το να δοθεί η δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το 42,8% να γίνουν τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ (για μεγαλύτερη «ευελιξία» στη λειτουργία τους).
Η τραγωδία των λαών από την πανδημία δεν πρόκειται να αντιστρέψει την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη.
Τα χάλια των δημόσιων συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο αξιοποιούνται ήδη για να δικαιολογηθούν και να επιταχυνθούν εξελίξεις στην ίδια κατεύθυνση των «αναδιαρθρώσεων» που μας έφεραν ως εδώ. Στο έδαφος της νέας καπιταλιστικής κρίσης, δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου - Βρούτση που σφαγιάζει τα δικαιώματα στην Υγεία, τα DRGs, οι ΣΔΙΤ, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κ.ά. θα συνεχιστούν με φόρα.
Η σύγκρουση με τον ορατό εχθρό, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης για το λαό, απέναντι σε ένα σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες του, απειλεί την υγεία, ακόμα και τη ζωή του, για να θωρακίσει τα κέρδη.
Τα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό συγκρούονται με τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης, που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα τις πληρώσει ξανά ο λαός, με φορολογία και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία.
Η κάλυψη των παλιών και νέων αυξημένων αναγκών στην Υγεία απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, που μονότονα επαναλαμβάνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα συστήματα Υγείας και Ασφάλισης. Από θέση αρχής θεωρεί την υγεία ατομική ευθύνη και την Υγεία τον κλάδο με πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι οργάνωση, μαχητικότητα, αλληλεγγύη για να μην πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση. Η ανάδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού και στην Υγεία είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τη δουλειά μας στους εργαζόμενους και το λαό, ειδικά στους υγειονομικούς. Το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» έχει προφανή απάντηση!
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει παράταση έως τον Αύγουστο της χρηματοδότησης του 80% της μισθοδοσίας όσων επιχειρήσεων (π.χ. εστιατόρια, μπαρ κ.ά.) τίθενται σε αναγκαστική αργία λόγω καραντίνας. Με τον φόβο της μεγαλύτερης έξαρσης της ανεργίας, το μέτρο αναμένεται να καλύψει τους μισθούς, έως 2.500 στερλίνες, περίπου 7,5 εκατομμυρίων εργαζομένων και κοστολογείται σε περίπου 60 δισ. στερλίνες.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσωρινής (;) τροποποίησης των εργασιακών σχέσεων, καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μερικής απασχόλησης ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, επικαλούμενος ως επιχείρημα τη σταδιακή επαναφορά τους σε χώρους δουλειάς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργοδότες αναμένεται να καλύψουν μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού των εργαζομένων τους. Επίσης, ανησυχία προκαλεί το αβέβαιο περιβάλλον για τη μετά Brexit εποχή, ειδικά από τμήματα της αστικής τάξης που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πάνω από 50% έλλειψη εργατών γης καθώς λόγω πανδημίας δεν βρίσκονται στη χώρα οι περίπου 90.000 ειδικευμένοι μετανάστες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία που προσλαμβάνονται για τη συγκομιδή νωπών φρούτων και λαχανικών μεταξύ Απρίλη και Οκτώβρη.
Παράλληλα, σημαντική αύξηση των θανάτων από τη νόσο Covid-19 καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στους νεκρούς τουλάχιστον 10.000 ηλικιωμένοι που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας. Ετσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπερνά τις 40.000, που είναι πολύ μεγαλύτερος από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Μόνο ως κοινό σάλπισμα για κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης και ακόμα πιο αποφασιστική προσαρμογή του αστικού κρατικού μηχανισμού στις νέες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου μπορεί να εκληφθεί η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ενώσεις των μεγαλοβιομηχάνων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (BDI, Medef, Confindustria).
Παρά τις σημαντικές αντιθέσεις και διαφωνίες που η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, οι τρεις σημαντικότερες επιχειρηματικές οργανώσεις της Ευρώπης επιλέγουν να συντονιστούν, καθόλου τυχαία, αντιλαμβανόμενες ότι η διατήρηση ενός στοιχειώδους συντονισμού εντός ΕΕ αφορά την ικανότητα αναμέτρησής τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και την ικανότητα αναμέτρησής τους με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Μεταξύ άλλων, οι τρεις ενώσεις σημειώνουν ότι «η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει έναν πρωτόγνωρο βαθμό στήριξης από το Δημόσιο σε καιρό ειρήνης», ζητώντας «ένα ισχυρό στοιχείο γνήσιας δημοσιονομικής αλληλεγγύης», κάτι βέβαια που κάθε πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους.
Οι τρεις εργοδοτικές ενώσεις ζητούν «μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη - μέλη» και «ουσιαστικά μέτρα επανεκκίνησης (σ.σ. της οικονομίας), τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τουλάχιστον έως το 2023. Μέτρα για τη «στήριξη της ζήτησης» που «θα στηρίζονται τόσο στη μείωση των φόρων όσο και στην (σ.σ. κατάλληλη) διαμόρφωση των δημόσιων δαπανών». Μιλούν για «νέες πολιτικές προτεραιότητες» που πρέπει να καθοριστούν, ειδικά για τις «φιλοδοξίες σχετικά με μια Ευρώπη πιο πράσινη, με λιγότερους αποκλεισμούς, πιο καινοτόμα και πιο κυρίαρχη».
Μηνύματα κλιμάκωσης της εργοδοτικής επιθετικότητας από κάθε κλάδο
Οι κάλπικες ευχαριστίες που άκουγαν οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» στη Γαλλία, ξεθωριάζουν όσο προχωρά η διαδικασία «επανεκκίνησης της οικονομίας» και η μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου παίρνει θέση για την υπεράσπιση της θέσης της.
Ετσι, ακόμα και οι υποσχέσεις για κάποια «πριμ» - ψίχουλα στην πραγματικότητα μπροστά στην υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους - που είχαν δοθεί σε εργαζόμενους κλάδων όπως τα σούπερ μάρκετ και οι ταχυμεταφορές, τώρα επαναξιολογούνται.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρείας ταχυμεταφορών «Fedex», που είχε τάξει στους υπαλλήλους της που συνέχιζαν να δουλεύουν την περίοδο της καραντίνας ένα επίδομα 1.000 ευρώ. Τελικά, η εργοδοσία αποφάσισε ότι δεν είναι σε θέση να το προσφέρει επειδή - όπως εξήγησε σε επιστολή της - η εταιρεία «συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον με αυξημένο κόστος και όγκο υπηρεσιών που έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως στις αγορές που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον Covid-19 όπως η Γαλλία». Σημειωτέον βέβαια ότι ειδικά το τελευταίο 2μηνο, η παραμονή τόσων ατόμων στα σπίτια αύξησε κατακόρυφα τις αγορές και παραγγελίες - παραδόσεις μέσω τέτοιων εταιρειών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Τώρα, βέβαια, για τους εργαζόμενους δεν περισσεύει τίποτα. Πάντως, για να δείξει την ευγνωμοσύνη της η εργοδοσία τύπωσε στους υπαλλήλους της μπλουζάκια με τη λέξη «ήρωας». Χειρονομία που μόνο πρόκληση και μνημείο της εργοδοτικής προκλητικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί...
Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι την περασμένη βδομάδα προχώρησαν σε απεργίες σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως Λιόν, Τουλούζη, Λιλ, Μασσαλία, Στρασβούργο. Αναδεικνύοντας τις απειλές που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών μέσων προστασίας, καταγγέλλουν ότι ο κλάδος των ταχυμεταφορών συνολικά μετρά πάνω από 5.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και τουλάχιστον 35 συνάδελφοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους...
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μακρόν καταθέτει συνεχώς περγαμηνές υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ενδεικτικές οι οργισμένες αντιδράσεις πρωτοκλασάτων υπουργών σε απόφαση δικαστηρίου της Χάβρης που διέταξε το κλείσιμο μονάδας της αυτοκινητοβιομηχανίας της «Renault» στην περιοχή Σαντουβίγ (ανατολική Γαλλία), διαπιστώνοντας προβλήματα με τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας της στις νέες συνθήκες. Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, μίλησε για «κακή απόφαση» και διαμαρτυρήθηκε επειδή «υπάρχουν συνδικαλιστές που δεν ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους στον κοινωνικό διάλογο», η δε υπουργός Εργασίας, Μουριέλ Πενικό, είπε ότι «χρειάζεται να εκτιμήσουμε τον κοινωνικό διάλογο της εγγύτητας...».
Πάντως, μηνύματα κλιμάκωσης της εργοδοτικής επιθετικότητας φτάνουν από όλους τους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι και το εσωτερικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών του Παρισιού (RATP) που - σύμφωνα με καταγγελίες συνδικάτων - περιγράφει ένα ολόκληρο σύστημα «κατηγοριοποίησης» των εργαζομένων με κριτήρια όπως το αν έχουν απεργήσει, αν παίρνουν αναρρωτική άδεια, άδεια εγκυμοσύνης, αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουν λείψει από τη δουλειά, αν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν υπερωρίες κ.τ.λ.
Ενόψει και Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Copyright 2020 The Associated |
Το υγειονομικό προσωπικό στις ΗΠΑ έχει φτάσει προ πολλού στα όριά του |
Χτες, εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA), προσθέτοντας ότι τα κράτη - μέλη έχουν «αποκλίνουσες απόψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του αυτοδιοικούμενου νησιού. Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση επέκρινε την κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας για τη στήριξη της Ταϊβάν, καλώντας την «να σταματήσει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις» για να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.
Στο μεταξύ, όσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση της πανδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 4.309.084 και τα θύματα τα 290.357.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς βρίσκονταν χτες οι ΗΠΑ με 1.393.862 και 82.471 θύματα (στο φύλλο της Τρίτης επαναλαμβανόταν το νούμερο των νεκρών παγκοσμίως και στα στοιχεία των ΗΠΑ, που ήταν λάθος).
Στη χτεσινή λίστα στη δεύτερη θέση σε κρούσματα ήταν η Ισπανία με 269.520 κρούσματα και 26.920 νεκρούς και ακολουθούσαν η Ρωσία με 232.243 και 2.116. Η Βρετανία με 226.463 και 32.692. Η Ιταλία με 221.216 και 30.911.
Γοργά συνεχιζόταν η εξάπλωση μεταξύ άλλων στη Βραζιλία με 170.582 και 11.772. Στην Ινδία, με 73.981 και 2.408. Στην Κίνα, οι αρχές έκαναν λόγο για επανεμφάνιση τοπικών εστιών μόλυνσης τις τελευταίες μέρες, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας δεν μπορούν να αρθούν εντελώς ακόμα. Πάντως, επίσημα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χτες αυξήθηκαν κατά 1, στα 82.919.
Τέλος, εκπρόσωποι του ΠΟΥ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τα κύματα καύσωνα που αναμένονται ενόψει της θερινής περιόδου, ειδικά σε περιοχές όπως η Ευρώπη. «Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, η προστασία των οποίων από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντική και για την προστασία τους από την πανδημία.