Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 10 ήταν χτες τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 2.726, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες, τα 607 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι είναι 32 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες, το 96,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι στη χώρα παραμένουν στους 151, οι 40 ήταν γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.
Το σχέδιο «προστασίας της εργασίας» παρουσίασε σε εργοδότες και εργατοπατέρες
Το άσπρο μαύρο έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ισχυριστεί ότι μία από τις βασικές της προτεραιότητες είναι η λήψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Βήμα για να προβάλει αυτόν τον ισχυρισμό βρήκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και ντεκόρ τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ - εργατοπατέρα Γ. Παναγόπουλο.
«Είναι υποχρεωμένοι και αυτοί - όπως όλη η ελληνική κοινωνία - να προσαρμοστούν σε άλλες διαδικασίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η μεγάλη πρόοδος η οποία έχει γίνει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα συνεχίζεται», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά μετά το lock down, μεταθέτοντας την ευθύνη από τους εργοδότες στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ένας από τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η «διατήρηση των θέσεων εργασίας», όταν ουσιαστικά η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της κρίσης στις αρχές Μάρτη έδωσε το «πράσινο φως» στην εργοδοσία για εκατοντάδες απολύσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Μάρτη και τον Απρίλη. Από την άλλη, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που «διατηρήθηκαν» είχαν ως αντίτιμο την υλοποίηση σειράς αντεργατικών μέτρων και μάλιστα συνδυαστικά, με την εργοδοσία να ξεσαλώνει αξιοποιώντας ταυτόχρονα την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασία, τις αναστολές συμβάσεων κ.ά. Από την πρώτη ΠΝΠ η κυβέρνηση επέτρεψε μάλιστα στους εργοδότες να καθορίζουν τα ωράρια εργασίας κατά το δοκούν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ενώ έδωσε και εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μη δέχονται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο καταγγελίες συνδικάτων και να μη γίνονται τριμερείς συναντήσεις.
Και βέβαια, παρά τα παχιά λόγια, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η «ατομική ευθύνη», γι' αυτό και ο πρωθυπουργός το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που είχε να αναφέρει ήταν η χρήση μάσκας και σε όποιους κλάδους είναι δυνατό την τηλεργασία έως το 70% του αριθμού των εργαζομένων, παρουσιάζοντάς την μάλιστα σαν «κεκτημένο», με την εργοδοσία να τρίβει τα χέρια της.
Καταγγελία για τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών
Η Επιτροπή αναδεικνύει τη διαχρονική ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζουν την υγεία και τις ανάγκες των εργαζομένων με γνώμονα τη λογική «κόστους - οφέλους». Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες των πλειοψηφιών των ΔΣ των σωματείων που, μεταξύ άλλων, ματαίωσαν συμβολική στάση εργασίας που είχαν αποφασίσει στην έναρξη της επιδημίας, μετά από παρέμβαση της διοίκησης, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική δράση για την Υγεία στις 28 Απρίλη, καταψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία την Πρωτομαγιά.
Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους «να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε άμεσα Γενική Συνέλευση λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας που συστήνει η επιστημονική κοινότητα».
Στο μεταξύ, πρόβλημα συνωστισμού εμφανίζεται από χτες το πρωί, τις ώρες αιχμής, στα λεωφορεία και περισσότερο στα τρόλεϊ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αυξημένη κίνηση που αναμενόταν από χτες, λόγω ανοίγματος περισσότερων κλάδων του λιανικού εμπορίου, αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση με μόλις δύο οδηγούς παραπάνω στα τρόλεϊ!
Την ανάγκη για μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των επιβατών και να μπορεί να τηρηθεί η απόσταση που απαιτείται για την προστασία της υγείας, προβάλλει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση προς τους επιβάτες.
Για την υλοποίηση του αιτήματος, τονίζει, χρειάζεται να συντηρηθούν τα οχήματα (τρόλεϊ - λεωφορεία - συρμοί) που παραμένουν σε βλάβη εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προσωπικού, αγορά νέων οχημάτων, προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού. Ομως, αυτά είναι κόστος για την κυβέρνηση και κέρδος είναι οι αυξήσεις της τιμής του εισιτηρίου, το κυνήγι των μεροκαματιάρηδων, της φτωχής λαϊκής οικογένειας με πρόστιμα και μειώσεις μισθών.
Αναφέρει επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνησης να κυκλοφορούν 1.000 οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε συνδυασμό με την αραιή δρομολόγηση των συρμών (ΣΤΑΣΥ) «δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της πρωτεύουσας σε φυσιολογικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας που απαιτούνται επιπλέον οχήματα ως μέτρο αποφυγής του συγχρωτισμού».
Η Γραμματεία καλεί τους επιβάτες να διεκδικήσουν όλοι μαζί επισκευή των οχημάτων, απομόνωση της καμπίνας του οδηγού σε λεωφορεία και τρόλεϊ, αγορά νέων σύγχρονων οχημάτων με προδιαγραφές στη βάση των νέων δεδομένων για την προστασία εργαζομένων και επιβατών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δωρεάν διασφάλιση της μάσκας, όσο διαρκούν τα μέτρα δωρεάν μετακίνηση για όλους.
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ΚΕΦΙΑΠ, δίπλα στο νοσοκομείο |
Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Θηβαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντώνης Τουλουμάκος, είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου και με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Η επίσκεψη ήρθε ως συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για επείγουσα ενίσχυση του Νοσοκομείου της Θήβας και των δομών ΠΦΥ της ανατολικής Βοιωτίας.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Γιώργος Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το Νοσοκομείο Θήβας καλύπτει μια περιοχή με χιλιάδες κατοίκους, μια βιομηχανική περιοχή με εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, καταυλισμούς Ρομά, δύο προσφυγικές δομές, στρατόπεδο και φυλακές, κάτι που γεννά μεγάλες απαιτήσεις και ανάγκες, στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και των διαχρονικών πολιτικών υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, πολιτικών που έχουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, εξυπηρετούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή της σε εμπόρευμα».
Σημείωσε ότι εξαιτίας της απαξίωσης και της μείωσης στις χρηματοδοτήσεις που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, το δημόσιο σύστημα Υγείας «απομακρύνεται από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών οι οποίες διαρκώς διευρύνονται».
Τόνισε μάλιστα ότι εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που προϋπήρχαν και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σήμερα με την πανδημία, η ΜΕΘ, που θα έπρεπε από χρόνια να λειτουργεί, είχε μετατραπεί σε αποθήκη! Μόνο τώρα γίνεται προσπάθεια για να τεθεί σε λειτουργία, με την εξασφάλιση του εξοπλισμού να επαφίεται όμως αποκλειστικά σε σκόρπιες «δωρεές» ιδιωτών, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ανάγκες σε μηχανήματα και ούτε βέβαια η απαραίτητη στελέχωση με ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης και εγκατάλειψης του Νοσοκομείου Θήβας είναι και η κατάσταση στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, δίπλα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. Αν και πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο πλήρες εξοπλισμένο, διαθέτοντας ακόμη και εσωτερική πισίνα, ουσιαστικά δεν λειτουργεί, καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Είναι αδικαιολόγητοι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την εγκατάλειψη και ερήμωση της μονάδας αποκατάστασης που πολλές οικογένειες και παιδάκια με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να βρουν απαντοχή», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα ασκήσει κάθε πίεση τόσο για την επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, όσο και για την κάλυψη των ελλείψεων στο Νοσοκομείο της Θήβας.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνουν σήμερα Τρίτη μια σειρά σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή.
Με τις πολύμορφες δράσεις τους προτάσσουν τις εξής διεκδικήσεις: Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των υγειονομικών που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009, αποκατάσταση επιδομάτων εορτών και αδείας.
Μεταξύ άλλων, για σήμερα προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου |
Χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με εκπροσώπους σωματείων από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Αρτα, την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει τη διοίκηση για «συνδικαλιστική δίωξη της προέδρου του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας και μέλους του ΔΣ του ΝΤ Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ, ενός ακόμη μέλους του ΔΣ, μιας συναδέλφου και μιας τομεάρχη», στόχος των οποίων είναι «η δίωξη των πιο μαχητικών μελών του ταξικού σωματείου, το οποίο από την πρώτη στιγμή έδωσε σαφές μήνυμα στη νέα διοίκηση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα πίσω από την ηχηρή και μαχητική διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των υγειονομικών και των ασθενών».
Ο Σύλλογος απαιτεί από τη διοίκηση να πάρει πίσω τις καρατομήσεις και απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς.
Αναφορικά με τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ο διοικητής του νοσοκομείου «προσπάθησε να αρνηθεί τον διάλογο, επικαλούμενος ότι "δεν έχουμε κλείσει ραντεβού μαζί του" (...), προσπάθησε να σκηνοθετήσει επεισόδιο συμπλοκής με τους παρευρισκομένους, πέφτοντας πάνω τους, φωνάζοντας στον υπάλληλο security να καλέσει την αστυνομία διότι οι συνδικαλιστές επιχειρούν να τον προπηλακίσουν. (...) Πιο αποκαλυπτική ήταν η στάση της διευθύντριας η οποία αποδέχτηκε (...) ότι οι εισηγήσεις της για την υπηρεσιακή ανικανότητα των καρατομημένων προϊσταμένων βασίστηκαν σε προφορικές, ανώνυμες καταγγελίες πολιτών και εργαζομένων και ότι δεν υπάρχει ούτε μια γραπτή αναφορά».
Την άμεση ανάκληση των καρατομήσεων απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΠΑΓΝΗ, Λευκάδας, Αρτας, Κέρκυρας κ.ά., η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και σωματεία και φορείς της Πρέβεζας (Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η τοπική ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων).
...την ώρα που επαναλειτουργούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα
Παρότι από χτες εγκαινιάστηκε η νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την κυβερνητική απόφαση για επαναλειτουργία 66.010 επιχειρήσεων με 155.962 εργαζόμενους και με την επιστροφή όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε Λύκεια και Γυμνάσια έως την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και σχολικά συγκροτήματα, ως ένα στοιχειώδες μέτρο για την προστασία της ζωής του λαού και την προληπτική δράση μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Αναλυτικά, το ερώτημα του «Ριζοσπάστη» ήταν το εξής: «Οπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ενημέρωση, όσα περισσότερα τεστ γίνονται και όσο καλύτερα καταγράφονται τα κρούσματα, τόσο πιο ακριβείς είναι και οι εκτιμήσεις. Από αυτήν τη Δευτέρα επαναλειτουργούν χιλιάδες επιπλέον εργασιακοί χώροι, ως την άλλη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, για δειγματοληπτικούς και στοχευμένους ελέγχους μέσα στην κοινότητα, σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και σχολεία, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερες εκτιμήσεις και δυνατότητες έγκαιρων μέτρων πρόληψης ενάντια στη διασπορά;».
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο: Παρότι το υπουργείο έχει ήδη ομολογήσει ότι η διενέργεια των τεστ το προηγούμενο διάστημα (κι όπως φαίνεται και το επόμενο) είχε προσαρμοστεί στις τεράστιες ελλείψεις, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι η χώρα «έχει ακολουθήσει μια πετυχημένη στρατηγική όσον αφορά τον αριθμό των τεστ», επικαλούμενος ως τεκμήριο τον μικρό αριθμό θανόντων, νοσούντων και διασωληνωμένων. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η περιορισμένη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού εφάρμοσε τα μέτρα για την προστασία της υγείας και όχι... στην «πετυχημένη στρατηγική των τεστ».
Σε μια αντίστοιχη λαθροχειρία, ο υφυπουργός επικαλέστηκε την «πρωτιά» της Ελλάδας μεταξύ μιας σειράς χωρών σε ό,τι αφορά την αναλογία τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και εδώ, βέβαια, η εν λόγω «πρωτιά» οφείλεται στο χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων και όχι στην «πετυχημένη στρατηγική» στα τεστ. Αποσιώπησε εξάλλου ότι στην ίδια έρευνα που επικαλέστηκε, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση σχετικά με τη διενέργεια τεστ ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις πρόσθετες δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας με αφορμή την πανδημία.
Κατά τ' άλλα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, καταστήματα και εργασιακούς χώρους, επανέλαβε το κλισέ ότι... «όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ».
Υπενθυμίζεται ότι το «αν και εφόσον χρειαστεί» δίνεται σταθερά από την κυβέρνηση ως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, γιατί δεν ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί δεν προχωρά σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας με δεδομένες και τις τεράστιες ανάγκες της περιόδου κ.ο.κ.
Με το ίδιο κριτήριο, του ελάχιστου «κόστους» για το αστικό κράτος, έγινε άλλωστε και η συγκρότηση των Κινητών Ομάδων Υγείας - την οποία επικαλέστηκε σχετικά και προχτές ο υφυπουργός - με τρόπο αποσπασματικό, περιορισμένο, με ελάχιστο προσωπικό και ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, με δεδομένα που περιορίζουν τη δράση τους κυρίως σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία κ.τ.λ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» της δικής της ευθύνης και των ανύπαρκτων δομών ΠΦΥ... στους γονείς! Στην ενημέρωση ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «οι γονείς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τον ιό. Να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου. Οταν το παιδί παρουσιάζει κάποια ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να κρατείται σπίτι. Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής και να κρατούν τις αποστάσεις στα διαλείμματα και στον ελεύθερο χρόνο τους»...
Αντίστοιχα, την ώρα που ήδη εκατοντάδες ασθενείς που εξωθήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χειρουργηθούν αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν εξτρά για το διαγνωστικό τεστ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι... «θα δώσουμε διευκρινίσεις τις επόμενες μέρες», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας του τεστ σε δημόσια δομή πριν από το χειρουργείο. Ακόμα και τώρα δηλαδή, την ώρα που έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος χειρουργείων από τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση, για να μη θίξει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων, αρνείται ακόμα και να τους υποχρεώσει να εντάξουν το διαγνωστικό τεστ στον προεγχειρητικό έλεγχο χωρίς επιπλέον χρέωση του ασθενούς!
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Την επαναφορά σχετικής ομαλότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τρία στάδια, ανάλογα με τις εξελίξεις, προωθεί η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που χτες δημοσίευσε 60σέλιδη έκθεση χρονοδιαγραμμάτων και οδηγιών για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αφορμή έδωσαν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε ο πρωθυπουργός την Κυριακή και κατά το οποίο έδωσε ασαφείς οδηγίες, που αφορούσαν κυρίως την Αγγλία, με βασικό σύνθημα «Μείνετε σε εγρήγορση».
Στο νεώτερο ανακοινωθέν της βρετανικής κυβέρνησης ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς από αύριο Τετάρτη, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς υγειονομικής ασφάλειας και κοινωνικής απόστασης. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και σε ορισμένους κλειστούς χώρους, αν και ενθαρρύνεται η χρήση ιδιωτικών οχημάτων. Αντίθετα, αίρονται οι περιορισμοί που αφορούσαν τη σωματική άσκηση και τις αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Σχεδιάζεται το άνοιγμα ορισμένων σχολείων από 1η Ιούνη, και από 1η Ιούλη αναμένεται να ανοίξουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που θα έχουν μείνει κλειστές, όπως χώροι εστίασης, κομμωτήρια, παμπ, κινηματογράφοι.
Ωστόσο η χαλάρωση των μέτρων δεν ενθαρρύνεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις σε Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία, που ξεκαθάρισαν ότι θα κινηθούν με βάση το σύνθημα «Μείνετε σπίτι».
Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι η μοναδική αλλαγή που θα κάνει η Σκοτία είναι να επιτρέψει την άσκηση των πολιτών σε εξωτερικό χώρο «περισσότερο από μία φορά τη μέρα», τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Λονδίνο δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ότι αφορούν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Νωρίτερα, και η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε τρεις δικές της αλλαγές, διατηρώντας πάντως το lockdown για τις επόμενες τρεις βδομάδες.
ΜΟΣΧΑ.--
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε χτες τις 221.000, ενώ οι θάνατοι τις 2.000. Ετσι η Ρωσία βρίσκεται πλέον τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη του αριθμού των κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ (πρώτη) και την Ισπανία. Μόνο σε ένα 24ωρο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11.656 - πάνω από τα μισά στη Μόσχα.
Οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες δέκα μέρες εξηγείται από τον πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ - 5,6 εκατ. σύμφωνα με χτεσινή καταμέτρηση - και όχι από μια επιτάχυνση της διασποράς. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε επίσης και τη μικρή θνητότητα, ωστόσο εκτιμάται πως η θνητότητα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμενόταν χτες να συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παρατείνει ή όχι την περίοδο καταβολής επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους που επηρεάστηκαν από τα μέτρα περιορισμού και να εξεταστεί η πορεία των μέτρων.
Πάντως οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν την παράταση των μέτρων περιορισμού έως τις 31 Μάη και κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα, παράδειγμα που ακολούθησε και η Αγία Πετρούπολη.
Στο μεταξύ, το Σάββατο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στα βορειοδυτικά προάστια της Μόσχας. Το υπουργείο Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε στο πρακτορείο RIA ότι η φωτιά ξεκίνησε από το δωμάτιο ενός ασθενή, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Ενώ εργοδότες και διαδηλωτές πιέζουν για άμεση άρση των περιορισμών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Στο μεταξύ, ανάμεσα στα κρατίδια επικρατεί «ανταγωνισμός» για το ποιος θα «ανοίξει» πρώτος, αφού τα ίδια αποφασίζουν για τις πιο πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε εμπόριο και εστίαση, μετά την αποτυχία χάραξης κοινής γραμμής στη σύσκεψη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το κριτήριο που θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι εάν υπάρξουν περισσότερες από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας βδομάδας, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να επανέλθουν. Οι βιομήχανοι (BDI) χαιρετίζουν τη χαλάρωση των μέτρων και ζητούν «ομοιόμορφη» εφαρμογή της.
Οπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί τις τελευταίες μέρες το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (κρατίδιο με πολλές βιομηχανίες), ο πρωθυπουργός του οποίου (Αρμιν Λάσετ) και υποψήφιος διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ έχει πρωτοστατήσει στα μέτρα χαλάρωσης, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 230 νέα κρούσματα, με επίκεντρο το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος «Coesfeld» της εταιρείας «Westfeleisch». Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, που διενήργησαν περισσότερα από 900 τεστ στο εργοστάσιο, οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι (στην πλειοψηφία τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη) ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, ενώ ζουν σε διαμερίσματα ανά τέσσερα ή πέντε άτομα.
Στη Θουριγγία καταγράφηκαν πάνω από 150 νέα κρούσματα, με επίκεντρο νοσοκομείο, όπου έχουν μολυνθεί και μέλη του προσωπικού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ερωτήματα προκαλούν και οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας (Μόναχο, Στουτγκάρδη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη), με αίτημα τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι διαδηλωτές είναι «κάθε λογής», όπως «αντεξουσιαστές και αντιφασίστες», δεξιοί και νεοναζί, συνωμοσιολόγοι, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, αντιεμβολιαστές, «αλλά τον τόνο δίνουν οι δεξιοί εξτρεμιστές και οι συνωμοσιολόγοι». Η οργάνωση γίνεται διαδικτυακά μέσω ομάδων και οι διοργανωτές δηλώνουν «ακομμάτιστοι». Το εθνικιστικό με νεοναζιστικές καταβολές «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν διακριτική παρουσία στις διαδηλώσεις, καθώς αμφισβητούν έτσι κι αλλιώς τα μέτρα περιορισμού και ζητούν γρήγορη και πλήρη «επανεκκίνηση της οικονομίας».
Copyright 2020 The Associated |
Στις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις της Βομβάης της Ινδίας τα μέτρα προστασίας από τον ιό είναι ...ανέκδοτο |
Μεγάλη ήταν η εξάπλωση στη Ρωσία που πέρασε πια 4η στη διεθνή κατάταξη αφού τα επιβεβαιωμένα στην επικράτειά της κρούσματα έφταναν σε 221.344 και τα θύματα σε 2.009.
Οι ΗΠΑ παρέμεναν πρώτες στη λίστα, με 1.375.621 κρούσματα και 285.464 θύματα.
Στην Ισπανία, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 268.143 και 26.744.
Στη Βρετανία 223.060 και 32.065.
Στην Ιταλία 219.344 και 30.739.
Στη Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) 176.970 και 26.380.
Στη Γερμανία 171.999 και 7.659.
Στη Βραζιλία 163.510 και 11.207.
Στην Τουρκία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) 139.771 και 3.841.
Στο Ιράν 109.286 και 6.685. Στην Ινδία 70.765 και 2.294.
Στην Κίνα 82.918 και 4.633. Να σημειωθεί ότι στην Κίνα την Κυριακή εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα σε συνοικία της Γουχάν (της μεγαλούπολης όπου ξέσπασε η επιδημία το Δεκέμβρη), το πρώτο μετά την 3η Απρίλη. Ετσι, το επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου στη συνοικία αυτή αυξήθηκε από «χαμηλό» σε «μέσο». Να σημειωθεί ότι στη Γουχάν την περασμένη βδομάδα επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, με μάσκες. Χτες, Δευτέρα, οι μαθητές από 5 περιοχές του Πεκίνου επέστρεψαν στα θρανία, φορώντας ηλεκτρονικά βραχιολάκια που εκπέμπουν προειδοποίηση σε περίπτωση πυρετού ή απότομης ανόδου της θερμοκρασίας του σώματος, ενδείξεις που μπορούν να παρακολουθούν τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς.
Σε συνθήκες επανεκκίνησης της βιομηχανικής παραγωγής, εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους δουλειάς διεκδικούν την προστασία τους, που η εργοδοσία θυμάται ανάλογα με το αν και το πώς εξυπηρετεί τη δική της κερδοφορία. Στο εργοστάσιο της «Electrolux» κοντά στο Τρεβίζο, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν προβληματισμούς για τα νέα μέτρα με τα οποία ξεκίνησε πάλι η λειτουργία της μονάδας (περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας τύπου Ffp2 / 3 που η εργοδοσία θεώρησε πιο κατάλληλη από τα λεγόμενα «χειρουργικά» μοντέλα μάσκας). Ωστόσο το προσωπικό αναφέρει ότι η χρήση της συγκεκριμένης μάσκας σε συνδυασμό με τις συνθήκες στη συγκεκριμένη μονάδα - π.χ. στη γραμμή συναρμολόγησης η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά - προκαλούν δυσκολίες ακόμα και στην αναπνοή. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν αλλαγή τύπου μάσκας, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε άλλα εργοστάσια ή να κάνουν περισσότερα διαλείμματα προκειμένου να «πάρουν μια ανάσα», όπως δήλωσαν σε ΜΜΕ. Μετά από άρνηση της εταιρείας ξεκίνησαν κινητοποίηση.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την προέλευση του ιού και τις εκατέρωθεν ευθύνες.
Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, επικοινώνησε ο ίδιος στα τέλη Γενάρη με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας του να καθυστερήσει την έκδοση παγκόσμιας προειδοποίησης περί πανδημίας και να αποκρύψει ότι ο νέος κορονοϊός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το περιοδικό επικαλείται πληροφορίες των γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών (BND). «Η BND εκτιμά ότι η πολιτική διαχείρισης των πληροφοριών για τον κορονοϊό από την Κίνα προκάλεσε την απώλεια έξι εβδομάδων» στην παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπισή του. Η Κίνα ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεν ενημέρωσε για την εξέλιξη της επιδημίας.