Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

Σε πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, το Σάββατο στη Λιβαδειά, και η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, την Κυριακή στη Χαλκίδα, μίλησε το Σαββατοκύριακο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση στη Λιβαδειά παρευρέθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Κώστας Μπασδέκης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ορχομενού, Γιώργος Σκόπας, Αλιάρτου, Γιώργος Μπούτσικος, και Δίστομου - Αράχοβας - Αντίκιρας, Λουκάς Ζάκας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Την Κυριακή στη Χαλκίδα, μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, χαιρέτισαν οι: Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α. υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας, Ηλίας Κούκουρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και ο Βαγγέλης Αυλωνίτης, ο οποίος ήταν μέχρι το 2012 γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του «Συνασπισμού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των δήμων της Εύβοιας.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από την Εύβοια και των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του δήμου Χαλκίδας.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα, όπως και από τους χαιρετισμούς στις δύο εκδηλώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό όταν μιλάνε για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Λιβαδειά

«Το περιτύλιγμα της δήθεν προόδου, με το οποίο ντύνει ο κ. Τσίπρας το δικό του σχέδιο, είναι το ίδιο με αυτό της δήθεν "υπευθυνότητας" του κ. Μητσοτάκη. Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όταν μιλάνε για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου.

Η οποία έχει ως προϋπόθεση: Να παραμείνουν σε ισχύ όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων. Να παραμείνει ως έχει και να ενισχυθεί το αντεργατικό οικοδόμημα. Να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Να συνεχίζει ο λαός να ματώνει για να πληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, μόνο και μόνο για να μένει χρήμα στα κρατικά ταμεία για τις επενδύσεις του κεφαλαίου (...)

Ολα τα υπόλοιπα, περί "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ και "βιώσιμης ανάπτυξης για όλους" της ΝΔ, είναι το ίδιο παραμύθι που θέλουν να πουλήσουν στους εργαζόμενους.

Οτι μπορούν να χορτάσουν με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα πια και μπορούν να καταλάβουν πως κέρδη για τους καπιταλιστές και, ταυτόχρονα, δικαιώματα για τους ίδιους δεν συμβιβάζονται. Γιατί κέρδη για τους λίγους καπιταλιστές σημαίνει: Οτι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με Υπουργική Απόφαση, αν και όταν το επιτρέπει η οικονομία. Σημαίνει η Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφει πάλι το υπουργείο, να μην καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο που δουλεύουν με μισή δουλειά, μισό μισθό και κανένα δικαίωμα.


Με αυτές τις συνθήκες δουλεύει ένας πολύ μεγάλος όγκος εργαζομένων, νέων παιδιών στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην πόλη μας, στη Λιβαδειά.

Με αυτές τις δύσκολες συνθήκες δουλεύει ένα επίσης μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού. Τα παιδιά που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται ως ντελίβερι, ως σερβιτόροι σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, στις περισσότερες περιπτώσεις ανασφάλιστοι (...)

Κι όλα αυτά και άλλα πολλά δεν μπορεί να τα ελέγξει ο ελεγκτικός μηχανισμός της κας Αχτσιόγλου. Οχι μόνο γιατί στην ουσία δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αλλά και όπου υπάρχει, απλά ελέγχει αν υλοποιείται η δική της αντεργατική νομοθεσία. Και δεν έφθαναν όλα αυτά εδώ στη Λιβαδειά. Ο δήμος, η ΣΥΡΙΖΑία κα Πούλου και η Περιφέρεια, ο νεοδημοκράτης κ. Μπακογιάννης, έχουν πρωτοστατήσει, όχι μόνο χρηματοδοτώντας και αμφιβόλου ποιότητας "πολιτιστικές" δράσεις, αλλά καταστρατηγώντας ουσιαστικά το ωράριο. Αφού, για παράδειγμα, χωρίς τη δική τους "άδεια" για παράταση ωραρίου, οι γνωστές "Μαύρες" για τους εργαζόμενους "Νύχτες" δεν θα πραγματοποιούνταν.

Λες και ο κόσμος δεν ψωνίζει τη μέρα, γιατί παθαίνει φωτοφοβία από το φως της μέρας και μπορεί να αναθερμανθεί η αγορά τη νύχτα. Λες και δεν ξέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ψωνίζει γιατί δεν έχει λεφτά στο πορτοφόλι του. Και η πλειοψηφία των καταστηματαρχών που ανοίγουν, μόνο το ρεύμα καίνε και πληρώνουν, την υγεία τους καταπονούν, ξενυχτώντας στη δουλειά, για να "βαράνε μύγες" και ο κόσμος απλά να κοιτάει τις βιτρίνες. Η "αναθέρμανση" της οικονομίας για μια νύχτα, που λένε οι κυβερνώντες, δεν αλλάζει τη συνολική κατάσταση όταν ο επαγγελματίας και ο έμπορος έχουν να πληρώσουν τεράστια φορολογία, έχουν δυσβάσταχτα χρέη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ και η "βιώσιμη ανάπτυξη για όλους" της ΝΔ είναι το ίδιο παραμύθι που θέλουν να πουλήσουν και στους αγρότες, που δίνουν τη μάχη να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Να ζουν απ' αυτήν τη δραστηριότητα με την οικογένειά τους στον τόπο τους. Και αυτά τα λένε εδώ στη Βοιωτία, όπου χιλιάδες αγρότες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Τα λένε εδώ σ' αυτήν την περιοχή, όπου στην έκταση των 240.000 στρεμμάτων που προέκυψε από την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας προστίθενται άλλα περίπου 100.000 στρέμματα. Ετσι διαμορφώνεται μια μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση, ενιαία και με συνέχεια που ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα. Αυτή βέβαια η έκταση αρδεύεται από αρδευτικό δίκτυο, μήκους 1.200 χλμ. και εξυπηρετείται από αγροτικούς δρόμους 900 χλμ. Για τις ανάγκες της άρδευσης υπάρχουν 40 περίπου ηλεκτροκίνητα αντλιοστάσια. Το σύνολο του αρδευτικού δικτύου είναι ανοικτού τύπου και στο μεγαλύτερο τμήμα του χωμάτινο, όπως επίσης χωμάτινοι είναι και οι αγροτικοί δρόμοι. Λίγες είναι εκείνες οι περιοχές που έχουν αρδευτικό σύστημα με κλειστούς αγωγούς και βαρύτητα.

Το αρδευτικό δίκτυο και τα συνοδευτικά έργα, όπως φράγματα, αποστραγγιστικά έργα, μικρής και μεγαλύτερης έκτασης, τα αντλιοστάσια, καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένα, κακοσυντηρημένα και απαξιωμένα.

Και βέβαια δεν μπορούμε να δεχτούμε τις δικαιολογίες της Περιφέρειας ότι έφταιγαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις στον κάμπο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες σιτηρών και μηδικής και ακόμη και σήμερα να μην μπορούν οι αγρότες να μπουν στα χωράφια τους να δουλέψουν.

Αναδεικνύεται ότι χρειάζονται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα συντήρησης και φυσικά ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού. Η άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων γίνεται μέσα από τη διαχείριση επιφανειακών κυρίως υδάτων που προέρχονται από πηγές αλλά και από τη χρήση γεωτρήσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και είναι αχαρτογράφητες, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει την άναρχη αδειοδότηση γεωτρήσεων σε ιδιώτες. Ανήκουν, επίσης, στους γύρω δήμους, αλλά και στον πρώην Οργανισμό Κωπαΐδας, που σήμερα έχει καταργηθεί και υποκαθίσταται στις στοιχειώδεις λειτουργικές του υποχρεώσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε ό,τι μας αφορά, ως Κόμμα, θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως:

Τη ρύθμιση των χρεών των φτωχών αγροτών, με ταυτόχρονη παροχή ειδικών διευκολύνσεων για βελτιώσεις στα χωράφια τους από δημόσιο αποκλειστικά φορέα. Τη διανομή της αδιάθετης γης σε ακτήμονες αγρότες και ανέργους. Μια ειδική, αποκλειστικά δημόσια, καλά οργανωμένη υπηρεσία συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών άρδευσης, οδοποιίας και αποθήκευσης. Θα στηρίξουμε το αίτημα για αρδευτικά έργα εξοικονόμησης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής με κλειστούς αγωγούς και βαρύτητα που θα αποσκοπούν και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αλλά κι αυτό που αναφέρεται στη μόνιμη - σταθερή φροντίδα των υποδομών από ειδική, αποκλειστικά δημόσια υπηρεσία, με μόνιμους εργαζόμενους και επαρκή εξοπλισμό που θα παρέχει γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη, επιστημονική υποστήριξη για τις ανάγκες των καλλιεργειών, καθώς και τεχνικές υπηρεσίες για τη μελέτη και υλοποίηση των απαραίτητων έργων και τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και μηχανημάτων, αποκλείοντας παράλληλα την παρουσία εργολάβων.

Το μόνο που μπορούν να «εγγυηθούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι υποβαθμισμένη και εμπορευματοποιημένη Υγεία - Παιδεία

Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν μιλάνε για την Παιδεία, την Υγεία των οικογενειών μας. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που μπορούν να εγγυηθούν είναι να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει. Δηλαδή, υποβαθμισμένη, εμπορευματοποιημένη, χωρίς να καλύπτει στο παραμικρό ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

(...) Γιατί ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι θα αλλάξει αυτή η άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στα ανύπαρκτα Κέντρα Υγείας; Τι θα αλλάξει, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, στο οποίο παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό; Ενα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, λαϊκές οικογένειες με δεδομένη την άσχημη κατάσταση των Κέντρων Υγείας τον όμορων δήμων Αλιάρτου, Διστόμου, Ορχομενού, αλλά και των Νοσοκομείων της Θήβας και της Αμφισσας εδώ γύρω. Η αλήθεια είναι ότι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που είναι τεράστιες.

Για να μη μιλήσουμε για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα πολλά από τα χειρουργεία να μην πραγματοποιούνται, τα προγραμματισμένα χειρουργεία να έχουν μεγάλη αναμονή, πολλά από τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, να διακομίζονται στην Αθήνα.

Η προσπάθεια που γίνεται για στελέχωση του Παιδιατρικού τμήματος γίνεται με το ήδη υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται άλλες κλινικές, ενώ πολλές ειδικότητες καλύπτονται από επικουρικούς γιατρούς με ετήσιες συμβάσεις.

Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν με σχέδιο να καλύψουν τις ανάγκες του λαού μας για δουλειά, Παιδεία, Υγεία, για ζωή με δικαιώματα. Γιατί το σχέδιό τους είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μόνο το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του. Προϋπόθεση είναι ένας λαός, οργανωμένος, αποφασισμένος να βαδίσει το δικό του δρόμο, να επιβάλει το δίκιο του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα συμφέροντα των λαών θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ όταν μιλάνε για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας (...) Βέβαια το ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον κέρδισε επάξια, αφού αποδείχτηκε πιο ΝΑΤΟική και από το ΝΑΤΟ, πιο φιλοαμερικανική και από τον ίδιο τον Τραμπ.

Πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για μια κυβέρνηση που μέσα σε τέσσερα χρόνια πρόλαβε να κάνει όλα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό;

(...) Μάλιστα, η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ' τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα. Ετσι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους από την Ελλάδα και θα πάνε στα Σκόπια, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αφού πληρώνουν 300 ευρώ μισθό και η εργασιακή ζούγκλα είναι εκεί χειρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Αυτούς που δεν συμφέρει είναι τους δύο λαούς, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η υποχρέωση της Ελλάδας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, είναι ΝΑΤΟική υποχρέωση.

Το επιχείρημα της ασφάλειας της περιοχής, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, είναι τουλάχιστον γελοίο, γιατί ουσιαστικά καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιθετικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ηδη η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τώρα τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό σημαίνει "μεντεσές" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος πρώτος έτρεξε να συγχαρεί τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρέσβης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάπας της Ρώμης τον προτείνει για βραβείο Νόμπελ! Ποιος, ο Πάπας!!! Κι από κοντά όλα τα κοράκια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, από δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, νεοφιλελεύθερους, ακροδεξιούς ευρωβουλευτές ζητάνε να πάρουν Νόμπελ Τσίπρας - Ζάεφ: Και φουσκώνουν τα λειριά από περηφάνια ο Τσίπρας και η παρέα του, αντί να ψάχνουν πού να κρυφτούν από ντροπή.

Αλλά μήπως τους έχει μείνει και καμιά τσίπα;».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΚΟΣ
Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιάννης Βάγκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από το Κάστρο Βοιωτίας.

«Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές της πλήρους απαξίωσης του ανθρώπινου μόχθου», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «ειδικά πριν από κάνα μήνα, η εικόνα των πολιτικών αυτών ήταν δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Στους Δελφούς, που ιδιωτικές εταιρείες καθάρισαν έως και τις πευκοβελόνες από τους δρόμους των Δελφών, για να περάσουν τα μεγάλα αφεντικά του κυρίου Τσίπρα και να του δώσουν συγχαρητήρια ότι όλα πήγαν καλά στο Φόρουμ και θα σε στηρίξουμε και την επόμενη τετραετία. Και αυτοί οι ίδιοι παρακαλάνε για κανένα μήνα ακόμα στην εξουσία γλείφοντας και έρποντας.

Και ακριβώς από κάτω από τον ίδιο ιερό βράχο, στην πρώην πεδιάδα της Κωπαΐδας - γιατί σήμερα είναι ένας βούρκος - μια γυναίκα να προσπαθεί να βγάλει τα ζωντανά της στην πλάτη μέσα σε ένα γόνατο νερό. Και τα χρήματα να πηγαίνουν στους Δελφούς και όχι εκεί που πρέπει, στον πραγματικό μόχθο που παλεύει ο Ελληνας παραγωγός. Γιατί χρήματα υπάρχουν, απλά η κυβέρνηση τα δίνει εκεί που θέλει και εκεί που της αρέσει.

Μια Κωπαΐδα που αυτοί οι κύριοι έλεγαν, πάνω σε αγροτικές καρότσες, ότι είναι το περιβόλι των Αθηνών, κι αυτήν τη στιγμή είναι ένας βούρκος, βούρκος που πνίγει οικονομικά και ψυχολογικά κάθε Φθιωτό και Βοιωτό αγρότη. Και γνωρίζουμε όλοι στη Στερεά ότι μοιράζουν καθρεφτάκια αυτοί οι κύριοι, ότι πάνε όλα πάρα πολύ καλά στην Περιφέρεια, ότι έχουν κάνει έργα, και αυτήν τη στιγμή η Κωπαΐδα είναι μια λίμνη».

Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα ΚΑΠ, ο Γ. Βάγκος σημείωσε πως «είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους μικρούς Ελληνες αγρότες, γιατί θα ισοσκελίσει σε όλα τα κράτη - μέλη την ίδια ενίσχυση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ό,τι θα παίρνει ο μέσος όρος των Ελλήνων αγροτών που είναι 30 - 33 στρέμματα, θα παίρνει και της Γαλλίας και της Πολωνίας που είναι πολλαπλάσια αυτών των στρεμμάτων, μέσο όρο η Πολωνία έχει 1.700 στρέμματα, αλλά δεν τα έχουν οι Πολωνοί αγρότες ούτε οι Γάλλοι, τα έχουν οι τεράστιες εταιρείες που είναι πίσω από αυτές. Με λίγα λόγια, προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, μαζί με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, να μας πετάξει έξω από τα χωράφια μας και να έρθουν αυτές οι εταιρείες να μας κάνουν εργάτες γης μέσα στα χωράφια, κάτω από 300 ευρώ το μήνα».

Οσον αφορά τους αγώνες των αγροτών, υπενθύμισε πως βρήκαν απέναντί τους, δίπλα στις κυβερνήσεις και τους βιομήχανους, τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που «μας κατηγορούσαν ότι δυσκολεύουμε τις επιχειρήσεις να δουλεύουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν δουλειά οι εργάτες. Και να σερνόμαστε στα δικαστήρια με πανάκριβους δικηγόρους του ΣΕΒ και της Ενωσης Θεσσαλών Βιομηχάνων και να μας φοβερίζουν με δέκα χρόνια φυλάκιση και μάρτυρες κατηγορίας να είναι οι ίδιοι άνθρωποι της ηγεσίας της ΓΣΕΕ».

«Τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας είναι σαν ένα αυτοκίνητο: Ουσιαστικά είναι από την ίδια αντιπροσωπεία, το ίδιο μοντέλο, απλά με διαφορετικό χρώμα. Οι πολιτικές που ακολουθούν είναι ίδιες, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», τόνισε ο Γ. Βάγκος και κατέληξε: «Από δω σας καλώ για καλό αγώνα. Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε».

ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ
Ανάδειξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δημοτική αρχή, για να μπουν στο προσκήνιο τα λαϊκά συμφέροντα

Ο λαός της περιοχής χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη «στις παρατάξεις και τα κόμματα που έχουν βάλει τη δική τους πλάτη στην εφαρμογή μέτρων αντιλαϊκών. Σε αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια και σε αυτούς που τα υλοποίησαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, χωρίς την παραμικρή αντίδραση», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εξηγώντας πως τα αντιλαϊκά μέτρα είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών σε βάρος του λαού.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων και μια σειρά αιτήματα αιχμής για το δήμο (αναλυτικά οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και το ψηφοδέλτιό της θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στις 17 Απρίλη), ο Ν. Κοτσικώνας κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάδειξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Λιβαδειάς σε δημοτική αρχή είναι η μόνη εγγύηση ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, όλων αυτών δηλαδή των απλών ανθρώπων που πλήττονται, τα συμφέροντα αυτών θα μπαίνουν στο προσκήνιο. Εμείς προτάσσουμε τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Δεν συμβιβαζόμαστε στη λογική του "τίποτα δεν γίνεται". (...)

Η διαφορά μας με όλους τους άλλους είναι ότι δεν υποσχόμαστε λύσεις με τη λογική της ανάθεσης. Οργανώνουμε τους αγώνες του λαού και είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε μπροστά σε αυτούς. Ο δήμος Λιβαδειάς με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκησή του θα ασκεί ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος μας είναι ο δήμος να επιτελεί κοινωνικό ρόλο, να μεριμνά για την επιβίωση του λαού. Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι μπορούμε να κάνουμε τη Λιβαδειά φιλολαϊκή όαση, μέσα μάλιστα σε αυτό το αντιλαϊκό περιβάλλον που βιώνουμε. Οπου όμως βρίσκουμε μια χαραμάδα, δεν πρόκειται να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Οσο μπορούμε, με το μικρό, το μεγαλύτερο, θα κάνουμε αυτό που περνά από το χέρι μας, για να βρει διέξοδο ο λιβαδείτικος λαός, τον οποίο δεσμευόμαστε να υπηρετούμε».

Σημείωσε ακόμη πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» ποτέ δεν κρύφτηκε «πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας, γιατί εμείς δεν ντρεπόμαστε για τις πολιτικές που υπηρετούμε και που έχουν σαν γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Συσπειρωνόμαστε γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και στο πλαίσιο αυτό δρούμε, προσπαθώντας να αναδείξουμε κάθε πρόβλημα σε συνδυασμό με αιτήματα βελτίωσης της ζωής του λαού μας. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ενωνόμαστε με βάση τις κοινές μας επιδιώξεις. Προσδιορίζουμε τον αντίπαλό μας, που είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά τους στηρίγματα. Με αυτούς θα τα βάλουμε, γιατί δεν μπορούμε με το ένα χέρι να θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στον τόπο μας και με το άλλο να ενισχύουμε αυτούς που τα δημιουργούν».

Και προσθέτοντας πως «το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ανιδιοτελείς αγωνιστές της προσφοράς για τον συνάνθρωπο και για μια καλύτερη κοινωνία. Για να απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχει ο λαός στα χέρια του και να πάμε τη ζωή μπροστά» και πως «στο έργο αυτό που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε πρωταγωνιστής είναι ο λαός και χορηγός οι αγώνες του. Αυτόν το δήμο Λιβαδειάς θέλουμε και μπορούμε να έχουμε», κάλεσε τον λαό της περιοχής να στηρίξει ΚΚΕ παντού, να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Οσο πιο ισχυρή η «Λαϊκή Συσπείρωση», τόσο πιο ισχυρός ο αγώνας

«Η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να επιλέξει εάν θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα ή εάν, όπως λέει μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση", θα βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, ώστε ο δήμος της Χαλκίδας να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Εάν θα συνεχίσει, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, να υλοποιεί τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις, που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εκάστοτε κυβέρνηση, ή εάν, όπως λέει μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση", θα βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την πολιτική σε όφελος των ανθρώπων του μόχθου», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Γ. Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι «μέσα και από αυτό το μετερίζι, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να υπάρχει συμβολή στην πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, να διεκδικήσουμε νέες κατακτήσεις», για μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους του δήμου, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ωράρια αντίστοιχα της εποχής που ζούμε, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, για υποδομές και ελεύθερους χώρους για το λαό, με δωρεάν πρόσβαση κ.ά.

Ενώ φέρνοντας και ορισμένα ενδεικτικά και συγκεκριμένα παραδείγματα, σημείωσε:

«-- Τα έσοδα του δήμου Χαλκιδέων θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια όπως γίνεται έως σήμερα ή θα γίνει διαφορετικός επιμερισμός; Εμείς λέμε να πληρώσουν οι μεγαλοξενοδόχοι της παραλίας, οι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην πόλη, όπως στο Εμπόριο, οι αλυσίδες των μάρκετ και εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στα περίχωρα όπου αναπτύσσονται βιομηχανικά μονοπώλια, αυτοί να πληρώσουν. Να απαλλαγούν οι άνεργοι, να μειωθούν τα βάρη στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Να διεκδικηθεί από το δήμο της Χαλκίδας κρατική χρηματοδότηση, η απόδοση των πόρων που έχουν παρακρατηθεί από το κράτος, αλλά και δεν αποδίδονται και δεν διεκδικούνται από το δήμο.

-- Στην καθαριότητα, το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσει να προωθείται η ιδιωτικοποίηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με την πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών και μηχανημάτων, που θα έχει ως κατάληξη να αναλάβει και αυτήν την υπηρεσία ιδιώτης και η καθαριότητα να υποβαθμιστεί και να ακριβύνει και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με χειρότερους όρους, ή αν θα αναστραφεί αυτή η πορεία με εκσυγχρονισμό των υποδομών και αγορά νέου εξοπλισμού. Θα έχουμε δημοτική αρχή που θα επιδιώκει την απόλυση των συμβασιούχων καθαριότητας, όπως έκανε η τωρινή δημοτική αρχή που έβαλε δικηγόρο για να τους απολύσει, ή δημοτική αρχή που θα απαιτεί την παράταση των συμβάσεων, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που στις κινητοποιήσεις θα βρίσκεται εκεί, όπως έκαναν οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης";

-- Τα έργα αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής - αντιπυρικής προστασίας, που δεν είναι επιλέξιμα, θα διεκδικηθούν και ορισμένα έστω θα γίνουν, ή η δημοτική αρχή θα συμπεριφέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας της και το μόνο που θα κάνει όταν γίνει το κακό είναι να κηρύσσει τον δήμο σε έκτακτη ανάγκη, όπως πρόσφατα έγινε στο Δοκό;».

«Αυτά περιγράφουν ένα δήμο που θα έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «το πραγματικό δίλημμα είναι αν θέλουμε δημοτικούς συμβούλους που θα υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική, που θα εμπλέκονται με συμφέροντα ή απλώς που θα την ανέχονται, αλλά και θα την υλοποιούν. `Η αν θέλουμε δημοτικούς συμβούλους που θα στηρίζουν τις διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα, που δεν συμβιβάζονται με τη χαμοζωή στον 21ο αιώνα» και προσθέτοντας πως «όσο πιο ισχυρή είναι η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα και τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Να στείλουμε παντού το μήνυμα ΟΧΙ στην ΕΕ, λέγοντας ΝΑΙ στο ΚΚΕ

«Στην κάλπη, σε κάθε κάλπη, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα για ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, λέγοντας ΝΑΙ στο ΚΚΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, προσθέτοντας πως «τον δρόμο της ΕΕ τον γνωρίσαμε πολύ καλά, τον ζούμε εδώ και τόσα χρόνια. Αδιέξοδος δρόμος, που μας έφερε ως εδώ, με αποτέλεσμα τη φτώχεια, την ένταση της εκμετάλλευσης, την ανεργία, τα δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για τον λαό, την ανασφάλεια για το αύριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το ΚΚΕ καλεί σε αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην πολιτική της, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του», καθώς και ότι «οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της πολιτικής μνημονίου διαρκείας, που σταδιακά εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να θωρακίσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα περί «προοδευτικού μετώπου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τις εξαγγελίες αυτές τις κάνουν «αυτοί που στηρίζουν τη μόνιμη εποπτεία των ευρωπαϊκών εξαμήνων, τα ματωμένα πλεονάσματα, τους προϋπολογισμούς φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, των περικοπών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Οι ίδιοι που πασχίζουν για την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού ρόλου της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, για τη διαμόρφωση δικών της στρατιωτικών και κατασταλτικών μηχανισμών αποτελεσματικών σε επεμβάσεις και καταστολή της λαϊκής πάλης. Δυνάμεις που στηρίζουν τον αντικομμουνισμό, την απαράδεκτη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού», τονίζοντας πως «πραγματικά προοδευτικό είναι η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι η πάλη για ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών» και γι' αυτό «δυναμώνουμε με την ψήφο μας το ΚΚΕ, μιλάμε και εξηγούμε στους ανθρώπους γύρω μας γιατί ΝΑΙ στο ΚΚΕ. Καθημερινά, με κάθε ευκαιρία».

Εκλεισε τον χαιρετισμό του, σημειώνοντας πως «από την πόλη του Δημήτρη Μυταρά, του Ορέστη Μακρή, του Νίκου Σκαλκώτα, της Σωτηρίας Μπέλλου, του Γιώργου Παπανικολάου, του Γιάννη Σκαρίμπα, κάνω έκκληση στους συναδέλφους μου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Είναι και αυτοί σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, καταγόμενοι, οι περισσότεροι, από λαϊκές οικογένειες. Να ξυπνήσει μέσα τους η ταξική τους συνείδηση και να τους υποδείξει τον σωστό δρόμο. Υπηρετούν τον λαό και την πατρίδα για την ακεραιότητά της και όχι για να είναι εργαλεία εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Να δείξουν στην κάλπη πώς μπορούν να είναι η ανατροπή και η αντεπίθεση!».

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ
Στηρίζοντας το ΚΚΕ δυναμώνει η φωνή του εργαζόμενου

Στο χαιρετισμό του ο Ηλ. Κούκουρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, σημείωσε πως «ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συστράτευση, αποδέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο για τις περιφερειακές εκλογές. Προέρχομαι από έναν πολύπαθο εργασιακό χώρο, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, όπου τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξα πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου. Βρισκόμαστε έξι χρόνια έξω από ένα κλειστό εργοστάσιο διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, ζητώντας να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να ακυρώσουμε τις απολύσεις που μας επιβλήθηκαν, κατά την άποψή μας παράνομα. Ολο αυτό το διάστημα θέλω να βεβαιώσω ότι είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ απ' την αρχή. Να θυμίσω ότι στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ ήταν μαζί μας, στο υπουργείο Εργασίας, όταν συζητιόταν το αίτημα της "Lafarge" να μας απολύσει μαζικά όλους. Στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ ήταν μαζί μας στους αγώνες, στα υπουργεία, στις διαμαρτυρίες, έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της "Lafarge", στις διαδηλώσεις μας, στελέχη του ΚΚΕ ήταν μαζί μας σε όποιον αγώνα κάναμε, βουλευτές του ΚΚΕ καταθέσανε Ερωτήσεις στη Βουλή και - κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό - οι δύο ευρωβουλευτές που έχει ήταν οι μόνοι που κάλεσαν και μας φιλοξένησαν, εμένα και τον γραμματέα του Σωματείου, στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στο Στρασβούργο, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα σ' αυτή την έδρα να καταγγείλουμε την πολυεθνική "Lafarge" και την κυβέρνηση, για τη μεθόδευση που έχουν ξεκινήσει για ομαδικές απολύσεις.

Κάτω απ' αυτό το πλέγμα των συναισθημάτων και της στήριξης που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια απ' το ΚΚΕ, ήθελα να καλέσω όλους τους συναδέλφους, τους φίλους, κάθε τίμιο εργαζόμενο να αναλογιστεί τι έχει κάνει το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα, που βρέθηκε σε όλους τους αγώνες που έκανε η εργατική τάξη, στους δρόμους, έδωσε δύναμη με τη στήριξη, έδωσε συμπαράσταση. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε κι εμείς ανταποδοτικά το ίδιο. Να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στις εκλογές που έρχονται και στις εθνικές εκλογές όταν θα έρθουν, γιατί έχω την πεποίθηση ότι στηρίζοντας αυτό το Κόμμα, αυτά τα ψηφοδέλτια, θα δυναμώσει και η φωνή του λαού και η φωνή του εργαζόμενου. Σας χαιρετώ και με τη νίκη!».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Ολοι οι προοδευτικοί πολίτες στον κοινό αγώνα με το ΚΚΕ

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Β. Αυλωνίτης, ο οποίος ήταν μέχρι το 2012 γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του «Συνασπισμού», σημείωσε:

«Ζούμε σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις των λαών και ιδιαίτερα του λαού μας. Επίθεση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον καπιταλισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, έχει ως αποτέλεσμα την ανεργία, την υποαπασχόληση, την καταστροφή των μικρομεσαίων, τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση κανείς προοδευτικός και αριστερός άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Καλούμαστε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να συμπαραταχθούμε στον κοινό αγώνα με το ΚΚΕ για την υπεράσπιση, επανάκτηση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενάντια στη νέα αποικιοκρατία που μας επιβάλλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ. Κανείς προοδευτικός άνθρωπος να μη λείψει, να μην ποτίσει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές τις γλάστρες των κομμάτων που υπηρετούν πιστά τον ευρωατλαντισμό, τη λιτότητα και την υποτέλεια. Πολιτική που στη χώρα μας υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, πολιτική που δυνάμωσε και δυναμώνει την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και σαν να είναι άνθρωποι από άλλο πλανήτη, έρχονται και μας καλούν σε συμπαράταξη ενάντια στην ακροδεξιά, που οι ίδιοι με την αντιλαϊκή τους πολιτική δυνάμωσαν. Σας χαιρετώ και με τη νίκη!».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
Δική μας προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα «δεδομένα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

«Δίνουμε τη μάχη ώστε όλο και περισσότερες δυνάμεις να πάνε στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Κ. Μπασδέκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα όσα λένε όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις στην Περιφέρεια, περί ανάπτυξης, «εννοώντας φυσικά την καπιταλιστική ανάκαμψη της οικονομίας» και «θεωρώντας ως απαραίτητο όρο την ισχύ όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων».

Και τόνισε: «Απαντάμε λοιπόν σε αυτούς που δουλεύουν τον λαό με τα "κοστολογημένα προγράμματα" (...) Οτι το δικό μας πρόγραμμα δεν βάζει σε προτεραιότητα τους αριθμούς και τα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων (...)

Βάζουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των χιλιάδων εργατών των βιομηχανικών ζωνών και βιομηχανικών μονάδων σε όλη τη Στερεά με κυρίαρχο το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (...) την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες ασφαλείας και με δικαιώματα (...)

Βάζουμε σε προτεραιότητα την ανάγκη του λαού της Στερεάς να έχει παροχές Υγείας στο ύψος των αναγκών του (...) Είναι σε προτεραιότητα η υγεία των εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων από τη μόλυνση του Ασωπού και όχι η καλύτερη χωροθέτηση και η αλλαγή χρήσης γης που ικανοποιεί αιτήματα των βιομηχάνων (...)

Βάζουμε λοιπόν σε προτεραιότητα την ανάγκη εκπόνησης σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων (...) Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η Εύβοια έχει θρηνήσει θύματα εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών από την απουσία αντίστοιχων έργων υποδομής που θα απέτρεπαν ή θα μετριάζουν τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα.

Βάζουμε σε προτεραιότητα την ανάγκη των αγροτών να μπορούν να μπουν μέσα στα χωράφια τους, να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες στις περιοχές όπως στην Κωπαΐδα και την Ξυνιάδα, που ενώ είχαν αποξηρανθεί (...) εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων έργων αποστράγγισης μετατρέπονται πλέον ξανά σε λίμνες (...).

Βάζουμε σε προτεραιότητα την ανάγκη ο λαός της Στερεάς, ιδιαίτερα της Εύβοιας, να μετακινείται σε δρόμους ασφαλείς (...) να έχει ρεύμα φτηνό και όχι να εξασφαλίσουμε την εγκατάσταση στην περιοχή της Στερεάς με επιπλέον ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, την ίδια ώρα που αρκετά σπίτια δεν έχουν ρεύμα ή το μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών οικογενειών είναι σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ...

Αυτές αποτελούν προτεραιότητες για μας, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το πρόγραμμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Στερεάς, που θα αγκαλιάζει το σύνολο των αναγκών του λαού και θα επιδιώκει την επίλυσή τους, αξιοποιώντας τη δύναμη που μπορεί να δώσει ο ίδιος ο λαός τόσο στις εκλογές όσο και στο κίνημα, στην προσπάθεια για την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η ανάταση για τον λαό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Μιλώντας την Κυριακή στη Χαλκίδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες και εδώ στην Εύβοια. Και αυτό σημαίνει να δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα τα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα και οι δύο πόλοι του αστικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, που σε κάθε φάση δίνουν χέρι βοηθείας στο σύστημα.

Να δεχτεί πλήγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επιβραβευτεί κιόλας, γιατί στα τέσσερα και χρόνια της διακυβέρνησής του δεν σταμάτησε να υπογράφει μνημόνια σε βάρος του λαού. Μνημόνιο υπέγραψε με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Μνημόνιο έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αλλά και η ΝΔ, που θέλει να επανέλθει δριμύτερη στην κυβερνητική εξουσία, για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου που τσακίζουν την εργατική τάξη, τον λαό.

Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που μαζεύει συγχωροχάρτια. Ζητάει άφεση αμαρτιών από τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, που τα προηγούμενα χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί του. Οι οποίοι, αντί να στείλουν τη "δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας", είδαν τη "δεξιά" πολιτική να εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις.


Ολοι τους θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια, ώστε την επομένη των εκλογών να συνεχίσουν ανενόχλητοι να στηρίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Να υπηρετούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τον λαό και τη νεολαία.

Κάνουμε την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές εκλογές. Και εδώ στην Εύβοια, σημαίνει να γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος.

Και γι' αυτό ακριβώς, επειδή είναι τσιράκια, δεν τολμούν να πουν ξανά φανερά στο δικαστήριο αυτό που λένε στα κρυφά και έχουν πει δημόσια παλιότερα, ότι "είναι η σπορά των ηττημένων του 1945", των Γερμανών ναζιστών. Οτι είναι "εθνικοσοσιαλιστές, φασίστες".

Και αυτή η ανάταση και για τον λαό της Εύβοιας μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να ξαναγυρίσει η βουλευτική έδρα εκεί που ανήκει: Στους εργάτες, στη νεολαία, στο λαό, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που έχει για θέσεις του τα δικά τους δικαιώματα. Για να έχει φωνή και εδώ στην Εύβοια ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο άνεργος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο επιστήμονας, ο σπουδαστής, το νέο παιδί. Για να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών. Για να βάλουμε επιτέλους στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Κατάμεστο το αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα, το απόγευμα της Κυριακής
Κατάμεστο το αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα, το απόγευμα της Κυριακής
Κάνουμε την πραγματική διαφορά στις τοπικές εκλογές σημαίνει: Λιγότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες - μεσάζοντες των επιχειρηματικών συμφερόντων σε κάθε περιοχή... Οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους σε τοπικό επίπεδο.

Σημαίνει: Ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και τον δήμο. Περισσότεροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σημαίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη δύναμη στο πλάι του λαού.

Σημαίνει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση:

Απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται. Στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που συναινούν στην προώθησή της.

Πολύχρονοι οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους ανθρώπους του μόχθου στην Εύβοια

Μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και εδώ στη Χαλκίδα, στην Εύβοια. Γιατί εδώ στην Εύβοια, το Κόμμα μας έχει πολύχρονους δεσμούς με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες. Μαζί παλεύουμε για πολλά χρόνια στους χώρους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά της Χαλκίδας. Και αυτό εκτιμάται πλατιά από τους εργαζόμενους που λένε "ευτυχώς είστε και εσείς, ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ".

Δεν το λένε τυχαία. Διαπιστώνουν στην πράξη ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για κάθε δικαίωμα.

Για πλήρη - σταθερή εργασία και προστασία των ανέργων. Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Για ικανοποιητικούς μισθούς και τις συντάξεις. Για τη μόρφωση των παιδιών μας. Για την Υγεία, την Πρόνοια. Για έργα υποδομής, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό. Για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, την αντιπυρική προστασία. Το ΚΚΕ είναι μαζί με τους σπουδαστές των ΤΕΙ ενάντια στην πολύχρονη υποβάθμιση των σπουδών και την ψευτο-ανωτεροποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται μαζί με την ΚΝΕ στο πλευρό τους, υπερασπιστής των αιτημάτων τους. Ηταν μαζί με τους εργαζόμενους του Τσιμεντάδικου, της ΝΕΟΣΕΤ, του "Σέλμαν" και τα άλλα εργοστάσια, που τα έκλεισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι μαζί με τους εργαζόμενους του "Ζούρα", όπου Ελληνες και μετανάστες δίνουν μια πολύ σκληρή μάχη με την εργοδοσία, τον εκφοβισμό και την καταστολή. Παλεύει σε όλες τις μονάδες του λευκού κρέατος, στις αλυσίδες εμπορίου, με τους εμποροϋπαλλήλους, στα μεγάλα ξενοδοχεία με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Βρίσκεται στο πλάι των μικρών ΕΒΕ, που στενάζουν από τη φορολογική ασφυξία, τις δαγκάνες των τραπεζών, την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ εκφράζει με κάθε τρόπο τη διεθνιστική αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αντιπαλεύοντας τον ρατσισμό και τις φασιστικές επιθέσεις. Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ και των άλλων εργαζομένων στον καταυλισμό των προσφύγων της Ριτσώνας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις και την ανασφάλεια, οι οποίοι έχουν μεγάλη συμβολή στη στήριξη των θυμάτων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τους οποίους η πολιτική της ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τους κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα μας, την ώρα που οι ίδιοι ζητάνε να πάνε σε άλλες χώρες, στις χώρες προορισμού τους.

Καλούμε τον λαό της Εύβοιας, για όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμα, να δώσει δύναμη στη δική του δύναμη. Να δυναμώσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", παντού.

Η ανάπτυξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι αυτή της κερδοφορίας των καπιταλιστών

Στη δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη", που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και στη δήθεν "βιώσιμη ανάπτυξη", που λέει η ΝΔ, και ο νομός της Εύβοιας μετατρέπεται, όπως λένε όλοι τους, σε ενεργειακό κόμβο...

Κυρίως λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Ολοι τους, όμως, προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός πως η μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της Ενέργειας σε εμπόρευμα έχει ως επιπτώσεις την άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών - ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, όπως στο Μαρμάρι - με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, στις περιουσίες αγροτοκτηνοτρόφων. Την ίδια στιγμή, ο λαός καταδικάζεται στην ενεργειακή φτώχεια, με τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος, με άλλον ένα χειμώνα να περνάει με σπίτια παγωμένα, λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και από τις εκατοντάδες διακοπές ρεύματος στα λαϊκά σπίτια.

(...) Και εδώ στην Εύβοια, η όρεξη των βιομηχάνων, των ομίλων - για περισσότερα κέρδη που θα προκύψουν από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων - έχει ανοίξει από τη φιλοεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία βέβαια εγγυάται και η ΝΔ.

Για παράδειγμα, εδώ στην περιοχή είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση ενός κολοσσού στις ιχθυοκαλλιέργειες, ο οποίος πρόκειται να μονοπωλήσει τον κλάδο σε όλη τη χώρα σε ποσοστό 80%, μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, με αναδιάρθρωση της παραγωγής, που προϋποθέτει καθήλωση εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, εγκυμονεί κινδύνους για το δικαίωμα στη δουλειά, για τους εργαζόμενους στις μονάδες των ιχθυοκαλλιεργειών, που απαιτεί δυστυχώς διατήρηση των μειώσεων που υπήρξαν μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Αυτή είναι η περιβόητη "κανονικότητα" που μας λένε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον πάτο, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στα ύψη.

Αλήθεια, με ποια κανονικότητα μπορούν να πουν ότι ζουν οι κάτοικοι της Αγίας Ελεούσας - Δοκού, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται με πλημμυρισμένα σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες;

Με κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή; Δυο μήνες τώρα και παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακούφιση. Οταν η κυβέρνηση είναι να συνάψει τίποτα συμφωνίες, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη των λίγων, όλα γίνονται με διαδικασίες "fast track". Οταν όμως πρόκειται για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού, που είναι εκτεθειμένη στα φυσικά φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να αντιμετωπιστούν, τότε ..."ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"!

Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων

Αυτό που απαιτείται τώρα και χωρίς χρονοτριβή, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και του δήμου, είναι να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων.

Να κινητοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα του κρατικού μηχανισμού, ώστε:

Να απομακρυνθούν άμεσα με κάθε πρόσφορο τρόπο τα ύδατα που λιμνάζουν. Να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί και απολυμάνσεις στην περιοχή, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φόρους. Να προγραμματιστεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων. Και αυτά απαιτούνται να γίνουν τώρα!

Οχι με τον ρυθμό χελώνας, με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση στο Μαντούδι, έξι μήνες μετά τη μεγάλη πλημμύρα που κόστισε τη ζωή σε δυο συνανθρώπους μας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την κατάσταση είναι τεράστια! Το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών δεν έχει όριο!

Γιατί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που λέγεται κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, εδώ και έξι μήνες εμπαίζουν τον λαό.

Με τις αιτήσεις αποζημιώσεων μέχρι και πριν λίγες μέρες να μην έχουν αποσταλεί από τη δημοτική αρχή στο υπουργείο, γιατί δεν έχει - λέει - υπαλλήλους!

Με την περιφερειακή αρχή της ΝΔ να ξεκινάει τώρα τις αυτοψίες για τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους, σούδες και ποτάμια.

Και τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ να λέει ότι δεν έχει χρόνο για συναντήσεις με τους αγρότες, αλλά να τρέχει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη για μπίζνες και προώθηση των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έπαθαν ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, έχουν αποζημιωθεί μόλις στο 70%...

Και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ, δεν έχουν πάρει το παραμικρό.

Και είναι πραγματικά πρόκληση να διαφημίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της στην Εύβοια ως κατόρθωμα το αυτονόητο:

Δηλαδή οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές και η εκταμίευση κονδυλίων για αναγκαία έργα αποκατάστασης.

Και αυτό, τη στιγμή που οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το σύνολο των καταστροφών ούτε το σύνολο των πληγέντων στο 100% των ζημιών.

Την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που η αντιλαϊκή πολιτική τούς καταδικάζει να μην μπορούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον.

Της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μέσω της ΚΑΠ τούς έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό, χαρακτηρίζει τις αποζημιώσεις και τα αναγκαία έργα πολιτικής προστασίας "μη επιλέξιμα", βάζοντάς τα στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους".

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές δίνεται...

-- Φοροαπαλλαγές για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους περνάνε...

-- Χρηματοδοτήσεις και έργα με διαδικασίες express για το κεφάλαιο γίνονται...

-- 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ βρίσκονται...

Για τα προβλήματα, όμως, που είναι θηλιά στο λαιμό των αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των μαθητών, των πυροσβεστών, για το γεγονός ότι είμαστε απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στην επόμενη δυνατή βροχή, αλλά και μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο, δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε χρόνος ούτε χρήμα (...)

Και από δω και από αυτό το βήμα, προειδοποιούμε:

Το επόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με κάποια επόμενη πυρκαγιά, που σύμφωνα με καταγγελίες οι πυροσβέστες δεν θα μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν τη φωτιά, γιατί οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν αποκατασταθεί, είναι ακόμα κλειστοί, είναι μπροστά μας!

Μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο, που για την Εύβοια, λόγω της μορφολογίας της και των ανέμων, έχει ξεκινήσει ήδη, απαιτούνται άμεσα μέτρα:

Για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και μέσα. Για την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών πρόληψης. Για την αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων. Αποτελεί πρόκληση, κυβέρνηση, βουλευτές των κομμάτων και των κυβερνήσεων που έχουν πτωχεύσει τον λαό, η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση, που συναινεί στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στις αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση, να κάνουν χαρές και πανηγύρια, να ετοιμάζονται να κόψουν κορδέλες και να καυχιούνται με ξένα κόλλυβα, με τα χρήματα του εργαζόμενου λαού.

Αναφερόμαστε στο νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, το οποίο λένε πως βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ενα έργο αυτονόητο για την πρωτεύουσα του νομού, το οποίο εξυπηρετεί και τμήμα της βιομηχανικής ζώνης Σχηματαρίου - Οινοφύτων. Εργο που απαιτείται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς επιβάρυνση του λαού. Κανείς όμως δεν μιλάει για το πώς θα λειτουργήσει.

Γιατί, αν δεν διεκδικηθούν και δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, κινδυνεύει να μείνει ένα κουφάρι, με πολλά προβλήματα, όπως και το σημερινό.

Για τις ανάγκες κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών οι σχεδιασμοί για το λιμάνι της Χαλκίδας

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να εξασφαλίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και της Εύβοιας, έχουν κάνει τα σχέδιά τους.

Εχουν προσδιορίσει τις ιεραρχήσεις τους, για κλάδους και τομείς οι οποίοι θα πάρουν προβάδισμα στην κούρσα του ανταγωνισμού και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, για τα κέρδη των λίγων.

Εδώ εντάσσεται και η όλη συζήτηση που έχει ανακινηθεί, σχετικά με τη χωροθέτηση του λιμανιού της Χαλκίδας.

Στη βάση του στρατηγικού σχεδίου του ΟΛΝΕ, με το οποίο συμπλέουν όλες οι αστικές δυνάμεις, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, εξυπηρέτησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στα Οινόφυτα, που προωθεί ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, με πλήρη σύμπνοια της Περιφέρειας. Τις προτάσεις για το λιμάνι Χαλκίδας (και σύνδεση για τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων από τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων). Τις σκέψεις για διασύνδεση με την Κύμη και πιθανά για στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή για τους σκοπούς των ιμπεριαλιστών που υπηρετούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας. Τις αλλαγές στην Εκπαίδευση και προσαρμογή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, με συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Ψαχνών με το ΕΚΠΑ, δημιουργία σχολών που ουσιαστικά θα ασχολούνται με την ανάπτυξη της Ερευνας για λογαριασμό των βιομηχάνων της περιοχής.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο που αξιοποιεί τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος του λαού

Και όσοι έχουν ξεχυθεί να διαφημίσουν ότι ήρθε δήθεν η αναβάθμιση και θα πέσει χρήμα, ας πάνε μια βόλτα από το ΤΕΙ, όπου οι οικότροφοι της Εστίας καταγγέλλουν ότι έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα! Γιατί, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει λυθεί ούτε το πρόβλημα της καθαριότητας του ΤΕΙ, που κατά τ' άλλα "ανωτατοποιήθηκε". (...)

Ολα αυτά λοιπόν τα ακούμε, τα διαβάζουμε, με διαφορετικά λόγια και στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και των εκλεκτών των κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, στους δήμους και στις Περιφέρειες. Γιατί όλοι τους, ανεξάρτητα τι λένε, συναντιούνται σε ένα κοινό σχέδιο. Αυτό της μεγαλύτερης διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου και στην περιοχή μας.

Για ιδιωτικοποιήσεις. Για την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ. Για αλλαγή χρήσεων γης σε όφελος μονοπωλίων που κινούνται στο χώρο του Τουρισμού και της κατασκευής συγκροτημάτων κατοικιών. Για εμπορευματικούς σταθμούς, ακόμη και για εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης πλοίων με ξεχωριστή στρατιωτική σημασία. Για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Μεταφορές, τον Τουρισμό, άλλους κλάδους. Στρώνουν τον δρόμο σε κερδοφόρες εργολαβίες. Επιταχύνουν την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της Εύβοιας, που χρόνια τώρα παραμένει σε άθλια κατάσταση, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου, όπως η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια.

Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι γενικά - και ειδικότερα όσοι εργάζονται στα λιμάνια - θα ζουν:

Με μισθούς καθηλωμένους, χωρίς αντιστοιχία από την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας. Με την ψαλίδα κερδών - μισθών συνεχώς να μεγαλώνει. Με εργαλεία τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Με την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία. Χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτή η συζήτηση περί ανάπτυξης, που έχει ανοίξει και εδώ στην Εύβοια, αποτυπώνει τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει όχι μόνο η Εύβοια, αλλά ολόκληρη η χώρα. Με διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον πλούτο να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για ισόρροπη ανάπτυξη που να αξιοποιήσει και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

Να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, εξαλείφοντας την ανεργία και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγική δραστηριότητα, μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας, για την υγεία των εργαζομένων και του λαού.

Το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο. Και αυτό βάζει για συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους, στον λαό.

Το πραγματικό δίλημμα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και παντού;

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στον λαό είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά; `Η θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι Αντεπίθεση!

Αντεπίθεση με ισχυρό το ΚΚΕ παντού και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές και στις βουλευτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ