Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι εργαζόμενοι, υψώνουν τείχος στη μεθοδευμένη κατάρρευση

Πανελλαδική απεργία και στάση εργασίας σήμερα στην Αττική, συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρώντας στη μεθοδευμένη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση και οι συγχωνεύσεις των μονάδων Υγείας.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Στη Λευκάδα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο νοσοκομείο.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Επίσης, απαιτούν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ κ.ά.

Στο «κόκκινο» το ΓΝ Νίκαιας, κινητοποίηση τη Δευτέρα

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Νίκαιας τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι και σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, καλώντας σωματεία και Ομοσπονδίες άλλων κλάδων, λοιπούς μαζικούς φορείς και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλους τους κατοίκους σε πάλη για την υπεράσπιση του νοσοκομείου και του λαϊκού δικαιώματος σε δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και σύγχρονη περίθαλψη.

«Η σκόπιμη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου δεν αποτελεί πρωτοτυπία, ήταν κοινή απαράδεκτη τακτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας και άλλωστε αφορούσε και αφορά σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ομως, η τρέχουσα έκρυθμη κατάσταση διάλυσης είναι σαφέστατα συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Απεικονιστικού Εργαστηρίου, το οποίο μετά τις συνταξιοδοτήσεις έφτασε σήμερα να λειτουργεί με μόνο 2 μόνιμες ειδικευόμενες γιατρούς και έναν επικουρικό για 9 οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα; «Το διήμερο 28 και 29 Οκτώβρη (μετά από γενική εφημερία στις 27/10 με πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών) για πρώτη φορά στα χρονικά ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου ήταν κλειστός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (οι αρμόδιοι των διοικήσεων νοσοκομείου και 2ης ΥΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των προηγούμενων ημερών ούτε βρήκαν κάποια λύση ούτε ανέλαβαν κάποια ευθύνη). Οι γιατροί των Κλινικών τις δύο αυτές μέρες αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία», σημειώνεται στην απόφαση της ΓΣ.

«Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο και των λοιπών οξυμένων προβλημάτων, η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται πλέον επισφαλής για τους ασθενείς. Η τελευταία διορία που υπάρχει για τους αρμοδίους της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας είναι η 13η Νοεμβρίου 2023 για αντικειμενικούς λόγους (τότε εξαντλούνται οι νόμιμες εφημερίες των εναπομεινάντων γιατρών του αξονικού τομογράφου και από εκεί και πέρα θα μείνουν ακάλυπτες και οι γενικές εφημερίες). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί επίσημα και ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου», υπογραμμίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι αν δεν δοθεί οριστική λύση με βάση τα αυτονόητα επείγοντα αιτήματα που έχουν ήδη καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «οι γιατροί του νοσοκομείου με απεργία θα αναλάβουμε την ευθύνη για αναστολή της λειτουργίας του ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς. Δεν θα δεχτούμε να παρουσιαστεί ως δήθεν "λύση" ούτε η ιδιωτικοποίηση του αξονικού τομογράφου για να κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών ιδιωτικά εργαστήρια, ούτε οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία που είναι επίσης σε οριακό σημείο».

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απαιτούν την άμεση προκήρυξη ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α΄ και την ικανοποίηση των λοιπών άμεσων αιτημάτων (λοιπές προκηρύξεις θέσεων γιατρών, προσλήψεις λοιπού προσωπικού πλην γιατρών, χρηματοδότηση κ.λπ.).

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Απλήρωτοι και υπό απόλυση, σέρνονται και στα δικαστήρια για τον δίκαιο αγώνα τους

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΟΔΥ ενάντια στις απολύσεις
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΟΔΥ ενάντια στις απολύσεις
Την ώρα που 1.000 εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 30 Νοέμβρη, μένουν στον δρόμο και πάνω από 400 εργαζόμενοι στα προγράμματα «Philos» είναι απλήρωτοι, η διοίκηση του ΕΟΔΥ τους κήρυξε τον πόλεμο και τους σέρνει στα δικαστήρια, επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα: Τα δεδουλευμένα τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι εργαζόμενοι προκήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία. Στο άκουσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η διοίκηση του ΕΟΔΥ σέρνει στα δικαστήρια όλους εκείνους «που αποκαλούσε "ήρωες" κι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα όπως τους ζητήθηκε». Χτες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 12 το μεσημέρι ότι η διοίκηση κατέθεσε εναντίον του Σωματείου ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάστηκαν μια ώρα αργότερα.

«Δεν τους έφτανε αυτό! Χτες και σήμερα περιδιάβαιναν τους τόπους εργασίας των ΚΟΜΥ διάφοροι υπάλληλοι και με διάφορα προσχήματα προσπαθούσαν να μάθουν σε ποιο σωματείο είναι γραμμένη/ος ή/ο κάθε συναδέλφισσα/ος με προφανή σκοπό να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσες και όσους θέλουν να απεργήσουν με εκφοβισμό, πρακτική καθαρά παράνομη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό - εργοδότη!

Η στάση αυτή του οργανισμού να γίνει κριτήριο για τους εργαζόμενους, για το ποιος πραγματικά είναι δίπλα τους, ποιον πραγματικά φοβούνται», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και χτες αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση της δράσης τους.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη:

Στην Αθήνα, 9 π.μ., έξω από τη Βουλή, στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, σε Ηράκλειο (10 π.μ. στο σαλόνι του ΠαΓΝΗ), Λευκάδα (9 π.μ. στο νοσοκομείο), Τρίκαλα (10 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου). Παράλληλα θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν σήμερα οι νησιώτες (βλ. σελ. 13).

Σήμερα διαδηλώνουν στα νησιά

Κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη πραγματοποιούνται στα νησιά:

  • Μυτιλήνη, στο Νοσοκομείο στις 10 π.μ.
  • Σάμο, στην πλατεία Πυθαγόρα (Βαθύ) στις 6 μ.μ.
  • Ικαρία, στις πλατείες Αγίου Κηρύκου και Χριστού Ραχών στις 6 μ.μ.
  • Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 12.30 μ.μ.
  • Λήμνο, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου στη 1 μ.μ.
  • Ρόδο, στο Νοσοκομείο στις 2 μ.μ.
  • Κω, στο Νοσοκομείο στις 6.30 μ.μ.
  • Λέρο (Λακκί), στο κινηματοθέατρο στις 5 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Νοσοκομείο.
  • Σαντορίνη, στην πλατεία Φηρών στις 5 μ.μ.
  • Πάρο, στο Κέντρο Υγείας Παροικιάς στις 6 μ.μ.
Ξεπέρασαν τις 100 οι αποφάσεις συμμετοχής

Εχουν ξεπεράσει τα 100 τα συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς των νησιών του Αιγαίου που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Υγεία.

«Η φωνή των νησιωτών να ακουστεί δυνατά. Να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας! Δεν ανεχόμαστε να χάνονται άλλες ανθρώπινες ζωές. Οτι έχουμε δικαίωμα να έχουμε Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση», αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα, προκειμένου να μην πάει ώρα χαμένη ώστε οι συγκεντρώσεις να είναι μαζικές, να πάρουν αποφάσεις και να ενημερώσουν τα μέλη τους ακόμη περισσότερα σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων, γυναικών και φοιτητών.

Το κοινό πλαίσιο πάλης και την κινητοποίηση στην Αθήνα και στα νησιά στηρίζουν με αποφάσεις τους τα εξής συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς των νησιών του Αιγαίου:

Εργατικά Κέντρα: Νομού Σάμου, Παλλεσβιακό, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Χίου, Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού.

Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ: Σάμου, Χίου, Λήμνου.

Σωματεία - Σύλλογοι - Ενώσεις - Φορείς:

Λέσβος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Μουσικών, Φορτοεκφορτωτών - Υπαλλήλων - Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών, Επαγγελματιών - Υπαλλήλων - Οδηγών και Εισπρακτόρων, Χειριστών - Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων - Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων, Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «Ο Ποσειδών», Παράρτημα Μυτιλήνης της Πανελλαδικής Ενωσης Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Πολιτικών Συνταξιούχων, Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, Γυναικών Μανταμάδου, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, Αγροτικός Σύλλογος Θερμής, Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου, Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου.

Σάμος: Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Καταστήματα, Οικοδόμων Καρλοβάσου, Παράρτημα Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας, Εργαζομένων Δήμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, Συνταξιούχων Σάμου, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ», Προοδευτική Κίνηση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος ΟΓΕ), Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου «Η Κυβέλη», Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΙΣ», Εθελοντών Μαραθοκάμπου, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας, Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών, Φίλων, Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού «Ευ Πο»,

Ικαρία - Φούρνοι: Οικοδόμων, Εργαζομένων στους Δήμους, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ Σάμου - Ικαρίας, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Συνταξιούχων Μισθωτών, Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου (μέλος ΟΓΕ), Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών ΕΒΕ, Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ΑμεΑ και Αναπήρων Ικαρίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός - Φιλοδασικός Σύλλογος Μανδριών «Η ΔΟΛΙΧΗ», Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ραχών «ΛΙΤΑΝΗ», Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φραντάτου «ΦΡΑΝΤΑΤΟ», Περαμεριτών Φραντάτου - Μάραθου - Πηγής, Κοινωνικός και Οικολογικός Σύλλογος Μάραθου, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρέθουσας, Ικαριωτών Πετρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ».

Χίος: Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, ΟΤΑ, Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Αδαμάντιος Κοραής», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΕΦΚΑ, Συνταξιούχων ΝΑΤ, Δικαστικών Υπαλλήλων, Εμπόρων, Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, Λογιστών, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ, Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ.

Λήμνος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΕΛΜΕ, Εργαζομένων ΟΤΑ, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου.

Ρόδος: Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Παράρτημα Ρόδου του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΕ.

Κως: Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου, Συνταξιούχων, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Γυναικών Κω (μέλος ΟΓΕ).

Λέρος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων στο Κρατικό Θεραπευτήριο, Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Κέντρου Υγείας, Εργαζομένων ΕΟΔΥ.

Σαντορίνη: ΕΛΜΕ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου, Ομάδα Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ).

Νάξος: Πνευματικό Κέντρου Κωμιακής, Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής.

Πάρος: Ιατρικό Προσωπικό Κέντρου Υγείας, Εκπαιδευτικών «ΚΑΛΙΕΡΟΣ», Εργαζομένων ΔΕΥΑ, Συνταξιούχοι, Ομάδα Γυναικών.

Σύρος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Τέρμα στην υποβάθμιση, Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους

Τη Δευτέρα κατεβαίνουν στην Αθήνα και διαδηλώνουν στο υπουργείο Υγείας | Στο πλευρό τους σύλλογοι νησιωτών στην Αττική

«

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες» είναι το αίτημα που ενώνει τα νησιά του Αιγαίου, με δεκάδες σωματεία, μαζικούς φορείς και Εργατικά Κέντρα να διαδηλώνουν σήμερα από το πρωί, ενώ τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στο υπουργείο Υγείας στις 6 μ.μ., απαιτώντας άμεσες λύσεις, μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου που κινητοποιούνται, απαιτώντας αναβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, εκφράζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και καλεί τα σωματεία - μέλη της να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον δίκαιο αυτό αγώνα.

Στο πλευρό τους τάσσονται και οι σύλλογοι νησιωτών στην Αττική, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους, ενώ βιώνουν και οι ίδιοι από πρώτο χέρι τις ελλείψεις, όπου κι αν βρεθούν.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γιώργο Πλύστακα, πρόεδρο του Συλλόγου Ικαριωτών Πετρούπολης, ο οποίος μας είπε τα εξής:

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται, είτε στα νησιά μας είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην Υγεία. Παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή του λαού. Εν έτει 2023 το νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο εξακολουθεί να μην έχει βασικές ειδικότητες, π.χ. χειρουργό, αναισθησιολόγος υπάρχει μόνο τις μισές μέρες του μήνα, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και μήνες, δεν υπάρχει Τμήμα Αιμοδοσίας, ενώ από τις πέντε ειδικότητες Γενικής Ιατρικής υπάρχουν μόνο οι δύο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μετακινήσεις. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Περιοχές με χιλιάδες κατοίκους μένουν χωρίς γιατρό. Το Ιατρείο Ραχών ερημώνει, γιατί ο γιατρός πηγαίνει για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου, όπου υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος. Χωριά δεν έχουν καν αγροτικό γιατρό, αφήνοντας ακάλυπτη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους.

Είναι χρέος όλων μας να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την Υγεία, απέναντι σε όσους τη θέλουν εμπόρευμα.

Οι τοπικοί σύλλογοι στην Αττική, που κρατούν δεσμούς με τον τόπο τους, οφείλουν να βάλουν πλάτη στον αγώνα για την Υγεία. Ετσι κι αλλιώς, μας αφορά. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με αυτήν την πολιτική. Ολοι κλείνουμε αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα, στο υπουργείο Υγείας».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών νησιωτών που μένουν στην Αθήνα, με εκατοντάδες να προσυπρογράφουν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία στα νησιά, καθώς «η κατάσταση στον τομέα της Υγείας είναι απαράδεκτη. Τη βιώνουμε κι εμείς όταν επισκεπτόμαστε τον τόπο μας. Ζούμε κοντά στο άγχος και την αγωνία των φίλων και συγγενών που κάθε τόσο έρχονται στην Αθήνα για λόγους υγείας».

«Δεν πάει άλλο. Φτάνει πια με την εγκατάλειψη», σημειώνουν οι υπογράφοντες.

ΝΑΞΟΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο το Σάββατο

Οι Οργανώσεις Νάξου του ΚΚΕ, με αφορμή τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις δομές Υγείας του νησιού και σε συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς τον υπουργό Υγείας, καλούν τον ναξιώτικο λαό σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 10 π.μ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συμβολή στην υποβάθμιση της Υγείας η πρόταση να αναλάβει την ΠΦΥ

«Σε πλήρη αντίθεση η περιφερειακή αρχή με τις ανάγκες των νησιωτών», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των νησιωτών στην Υγεία βρίσκεται η πρόταση της περιφερειακής αρχής Νότιου Αιγαίου για μεταφορά αρμοδιότητας της ΠΦΥ στην Περιφέρεια, σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιου Αιγαίου. Πρόκειται για μια πρόταση που έγινε μάλιστα αποδεκτή από τους άλλους συνδυασμούς, και «αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επεκτείνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας».

«Επικαλούνται την τραγική κατάσταση των δομών Υγείας στα νησιά για να εμφανιστούν ως "ικανότεροι" του κράτους προκειμένου ν' αναλάβουν την αρμοδιότητα, ενώ όχι μόνο δεν βρήκαν λέξη να πουν για τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που έφεραν στο απροχώρητο όλες τις δομές Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, αλλά έβαλαν πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική.

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών είναι προδιαγεγραμμένη, όπως και η μετακύλιση του κόστους στους νησιώτες. Η λογική της "ατομικής ευθύνης" κερδίζει έδαφος και πληρώνεται από τον ασθενή, είτε από την τσέπη του είτε με την επιβάρυνση της υγείας του, κάποιες φορές ακόμα και με την ίδια τη ζωή του.

Η τραγική κατάσταση στο σύστημα της δημόσιας Υγείας δεν κρύβεται, ούτε και γιατρεύεται με αντιδραστικές θεσμικές αλλαγές που οδηγούν σε κατακερματισμό και μεγαλύτερη παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και υπογραμμίζει:

«Η κάλυψη των αναγκών Υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών ως ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος, με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να εξασφαλίζονται η συνέχεια της φροντίδας υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) που γίνεται και στα τρία επίπεδα και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές - οικονομικές δυνατότητες των Περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, με κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των νησιωτών και όλου του λαού».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ξεσηκωμός! Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει»

Ολοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλ. Κλαυθμώνος. Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Σε ξεσηκωμό ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή, που αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, και σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Κάλεσμα ακόμα απευθύνουν Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων.

Κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη επίσης στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με κάλεσμα από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων.

Η ΟΒΣΑ σχολιάζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για το Φορολογικό, σημειώνοντας ότι με αυτό «θα επιχειρήσει να χαρατσώσει άγρια τους ελεύθερους επαγγελματίες», ενώ θυμίζει ότι είχε προηγηθεί «ολόκληρη εκστρατεία προπαγάνδας, με απανωτά δημοσιεύματα, προκειμένου να προκαλέσουν "κοινωνικό αυτοματισμό"».

Ο πρωθυπουργός, και η κυβέρνηση, τονίζει η ΟΒΣΑ, «που προεκλογικά έταζε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτού του κεφαλικού φόρου, για να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, τώρα στην ουσία τριπλασιάζει τα βάρη (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος και 488 τέλος επιτηδεύματος) για τους πιο αδύναμους επαγγελματίες. Από τη μία μας λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και από την άλλη μας φορτώνει επιπλέον με οριζόντια χαράτσια, μπει δεν μπει πελάτης στο μαγαζί.

Προκλητικά αναφέρει ότι δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να έχει λιγότερο εισόδημα από τον κατώτατο μισθό ενός εργαζόμενου, ενώ κάνει ότι ξεχνάει πως τουλάχιστον ο εργαζόμενος έχει αφορολόγητο 9.000 ευρώ τον χρόνο».

Η λεγόμενη «φορολογική δικαιοσύνη», σημειώνει στη συνέχεια, «κλείνει τα μάτια για άλλη μια φορά στα "μεγάλα ψάρια" της αγοράς. Αυτούς που συμβάλλουν μόνο στο 5% των εσόδων του κράτους. Στο 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάει 85 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα. Στις τράπεζες που απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο. Στους καναλάρχες που απολαμβάνουν το ένα δωράκι μετά το άλλο. Στους εφοπλιστές που φορολογούνται εθελοντικά». Αλλωστε, τονίζει, οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρουν προκλητικά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις πολυεθνικές «ούτε ως προς τις αυξήσεις των τιμών, που μας έχουν τσακίσει, ούτε ως προς τη φορολόγηση των απίστευτων κερδών που καταγράφουν».

Η ΟΒΣΑ απευθύνει κάλεσμα αγώνα υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα με τον συλλογικό μας αγώνα να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Οπως ματαιώσαμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης τους προηγούμενους μήνες, όπως μπήκαμε μπροστά και αποτρέψαμε το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος σε συναδέλφους». Και προβάλλει τα αιτήματα:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν από την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο
  • Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση να καταργήσει προεκλογικά. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση της 8ης Νοέμβρη έχουν πάρει 4 Ομοσπονδίες και 19 τοπικοί Σύλλογοι και κλαδικά Σωματεία.

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα

Eurokinissi

Ξεχειλίζει η οργή χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις μεγάλες περικοπές που βλέπουν στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής Ενίσχυσης».

Οπως είναι γνωστό, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν την προηγούμενη βδομάδα να παίρνουν ενισχύσεις μειωμένες από 20% έως και 50%, ενώ παράλληλα υπήρχαν ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση να προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες και να μιλούν για λανθασμένους χειρισμούς και «αδικαιολόγητα λάθη» του ΟΠΕΚΕΠΕ, και ενώ πριν λίγες μέρες έδιναν συγχαρητήρια για την υλοποίηση του προγράμματος, τώρα ζητούν τις παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που δεν είδαν ούτε 1 ευρώ στους λογαριασμούς τους. Φέτος λοιπόν δόθηκαν 488 εκατομμύρια για προκαταβολή, όταν πέρυσι δόθηκαν 657 εκατ. Η πορεία μείωσης μάλιστα φανερώνει και το διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων: Το 2016 είχαν δοθεί 770 εκατ., 702 εκατ. το 2017, 682 εκατ. το 2018, 683 εκατ. το 2019, 697 εκατ. το 2020 και 633 εκατ. το 2021.

Στο φόντο των παραπάνω, και με τις αντιδράσεις να φουντώνουν, αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης καλούν το Σάββατο 4 Νοέμβρη σε σύσκεψη στις 5 μ.μ. στην έδρα της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών, στον Προφήτη Ηλία.

ΚΚΕ: Εξέλιξη - απόρροια της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Σχολιάζοντας τις δραματικές περικοπές που προκαλούν ζήτημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Την Παρασκευή 27/10 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πανηγύριζε και έδινε συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της "Βασικής Ενίσχυσης".

Τη Δευτέρα 30/10 ο υπουργός κ. Αυγενάκης ζητούσε τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για "αδικαιολόγητα λάθη" στην πληρωμή.

Αυτό που μεσολάβησε ήταν η οργή των αγροτών για τις μεγάλες μειώσεις που είδαν στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της "Βασικής Ενίσχυσης", η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023 - 2027, που προβλέπει συνολική μείωση της "Βασικής Ενίσχυσης" μεγαλύτερη από 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα "οικολογικά προγράμματα", η "αναδιανεμητική ενίσχυση", οι "συνδεδεμένες" κ.ά., η πληρωμή των οποίων έπεται, καθώς το συνολικό κονδύλι της νέας περιόδου είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 2014 - 2020, ενώ οι απώλειες για τους βιοπαλαιστές αγρότες θα διευρυνθούν σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνοντας το φταίξιμο σε "διαχειριστικές ανεπάρκειες" του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μιλούν για "κυβερνητικό φιάσκο".

Οι άμεσες ενισχύσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Η ΚΑΠ 2023 - 2027, την οποία το ΚΚΕ καταψήφισε το 2020 στο Ευρωκοινοβούλιο, έφερε αλλαγές στην κατανομή τους, με κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ ("ψηφιακός μετασχηματισμός", "πράσινη μετάβαση", "εξωστρέφεια" κ.λπ.). Γι' αυτό ακριβώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση παραγωγής και γης και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπερψήφισαν αυτήν την πολιτική και τώρα τσακώνονται για τις συνέπειες της εφαρμογής της.

Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται μέσα σε αυτήν την πάλη, αναλαμβάνοντας τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σταθερά στον δρόμο του αγώνα για το δίκιο τους

Σε τροχιά προετοιμασίας της πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι, έχουν μπει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση που «με μισές αλήθειες και μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθεί να κάνει την πληροφορία της στοιχείο που θα αντικαταστήσει τη γνώση μας, ώστε να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας».

Προχωρώντας στον νέο γύρο κινητοποιήσεων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων υπογραμμίζει: «Ολες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων, από το έτος 2010, σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ, κάνουν τις συντάξεις μας πενιχρά επιδόματα και μαυρίζουν τη ζωή μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν αποφασιστεί μια σειρά από συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών σωματείων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις:

Στην Αθήνα στις 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 π.μ.

Στη Λάρισα, στις 7 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ. Την ίδια μέρα στον Βόλο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.30 π.μ. και στις 8 Νοέμβρη στα Τρίκαλα στην αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών στις 10.30 π.μ. Στην Καλαμάτα, στις 8 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοέμβρη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 π.μ. Στην Κοζάνη, την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ. Στην Πτολεμαΐδα, στις 10 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία στις 5.30 μ.μ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Νεκρώνουν τα γιαπιά, δυναμώνουν οι δίκαιες διεκδικήσεις για το μεροκάματο και την ασφάλιση

Στις 8 Νοέμβρη δεν θα σηκωθεί κανένα μυστρί, οι μαντρακάδες και τα σκεπάρνια θα μείνουν ακίνητα. Τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά να νεκρώσουν, οι οικοδόμοι να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με αυτό το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα - μέλη της οργώνουν τους χώρους δουλειάς, συζητάνε με τους οικοδόμους για την ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, απαντά στη μεγάλη ανάγκη πολλών οικοδόμων να συμπληρώσουν τον αριθμό ενσήμων που απαιτούνται για να πάρουν σύνταξη, αντί να αναγκάζονται να δουλεύουν στα 62 τους στη βαριά δουλειά της οικοδομής. Η ένταση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας απαντά στην ανάγκη να σταματήσει ο κατασκευαστικός κλάδος να κατέχει εδώ και δεκαετίες τη θλιβερή πρωτιά στους τραυματισμούς και θανάτους εργατών. Η ακρίβεια, που καταπίνει τα μεροκάματα πολύ πριν βγει ο μήνας, αναδεικνύει τη σημασία να γίνει υποχρεωτική η κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί, καθώς και να υπογραφούν εργοταξιακές ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ανοίχτηκαν κουβέντες και χθες στις εξορμήσεις που έκανε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο εργοτάξιο του Ελληνικού και σε άλλους χώρους δουλειάς, ενώ σήμερα και αύριο εντείνει τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας, αυξάνοντας τις εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

Απάντηση στα ψέματα του υπουργού Εργασίας για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Με στόχο την επιτυχία της απεργίας, την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα περιφερειακή σύσκεψη των Συνδικάτων της Ηπείρου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Η συζήτηση άνοιξε με τον Θανάση Νάκο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, να υπογραμμίζει ότι οι οικοδόμοι απεργούν για όλες τις πλευρές της ζωής τους, για την ακρίβεια, το ένσημο, αλλά και ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης στη Γάζα και στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Γιάννη Τασιούλα, προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης στην Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Εξαρχου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ, για τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους εργάτες του κλάδου.

Οπως είπε, ο Αδ. Γεωργιάδης επιστράτευσε το αστήρικτο επιχείρημα ότι τα 246 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα από το 1985 μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδόμων που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Πρόκειται για ψέμα, καθώς οι οικοδόμοι που μπήκαν στη δουλειά μετά την 1η Γενάρη 1993 βγαίνουν στη σύνταξη στα 62, όπως όλοι οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα. Αντίστοιχα, από το 2012 με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκαν και τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 58 στα 60 χρόνια, για τους οικοδόμους που ασφαλίζονται από πριν το 1993. Τέλος, ο υπουργός αποκρύπτει ότι το δικαίωμα των οικοδόμων να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη δεν τους χαρίστηκε, καθώς πληρώνουν αυξημένες εισφορές (51%, έναντι 36% στους υπόλοιπους κλάδους) για να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα 60 και στα 62 χρόνια με κίνδυνο τη ζωή τους. Ετσι, κατέληξε, ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις καταβληθείσες εισφορές που προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά., περιορίζοντας τη μαύρη εργασία, και αυξάνει τα έσοδά του, όμως αρνείται να τα αποδώσει στους οικοδόμους, που σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου λόγω αυξημένης ανεργίας την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια για τη συνταξιοδότησή τους.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι αποτελεί αντίφαση από τη μια η κυβέρνηση να επικαλείται ότι το κράτος χρηματοδοτεί τις συντάξεις και από την άλλη να αρνείται να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, που αποτελεί έναν μηχανισμό καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και αυξάνει τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα, αφού μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στο πραγματικό και στο δηλωθέν ένσημο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι μπορεί τα αιτήματα των οικοδόμων να είναι δίκαια, όμως δεν θα τους χαριστούν, αντίθετα, με όπλο την πανοικοδομική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, μπορούν και πρέπει να επιβάλουν το δίκιο τους, όπως έγινε και στο παρελθόν με αντίστοιχες κατακτήσεις.

Πληθαίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Νέες πόλεις προστέθηκαν σε αυτές όπου τα Συνδικάτα Οικοδόμων θα πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις. Ετσι, μέχρι στιγμής, ο κατάλογος των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Πάτρα, 10.30 π.μ., στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ηράκλειο, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Λάρισα, 11 π.μ., στην πλατεία Γαργαλιάνων.

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καρδίτσα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Alpha Bank).

Ικαρία, 11 π.μ., στον Εύδηλο.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πύργος, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγιωργα).

Αλλος ένας πλειστηριασμός ματαιώθηκε με παρέμβαση των σωματείων

Τη ματαίωση ενός ακόμα πλειστηριασμού και τη ρύθμιση των οφειλών σύμφωνα με τις δυνατότητες του οφειλέτη πέτυχε η χτεσινή κινητοποίηση στην «doValue» στην οποία καλούσε το ΠΑΜΕ. Αυτήν τη φορά αντιμέτωπη με το ξεσπίτωμα βρέθηκε δασκάλα, η οποία μετά τη συνάντηση ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση και τόνισε πως δεν πρέπει να είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτόν τον αγώνα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνάδελφοι της δασκάλας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας» και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Ακόμα το «παρών» έδωσε η Αννα Λαζαρίδου εκ μέρους της ΟΓΕ. Στη συνάντηση με την «doValue» συμμετείχαν μαζί με την δασκάλα τα μέλη της Επιτροπής του ΠΑΜΕ κατά των πλειστηριασμών Εφη Χαλιού και Γιώργος Μπουλούγαρης. Ακόμα ο Σπύρος Μαρίνης, γραμματέας της ΔΟΕ.

Η Βιολέτα Γαλανοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης και επισήμανε πως κανένας δεν είναι μόνος του, όλοι πρέπει να στηριζόμαστε στη δύναμη του συλλογικού αγώνα και για οτιδήποτε χρειαστεί οποιοσδήποτε τα σωματεία θα είναι στο πλευρό του.

Κινητοποίηση αύριο στην Κυψέλη για την προστασία κατοικίας άνεργης

Από το πρωί της Παρασκευής 3 Νοέμβρη θα βρίσκονται στην οδό Υακίνθου 6-8 στην πλατεία Κυψέλης ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, για να αποτρέψουν την έξωση άνεργης - πρώην αυτοαπασχολούμενης.

Πιο συγκεκριμένα, για τις 7 π.μ. έχει καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, στη μοναδική οικία της γυναίκας που την έχασε για χρέος 40.000 ευρώ. Τα κοράκια της εταιρείας που κατείχε το δάνειο αρνήθηκαν κάθε διακανονισμό και απαιτούσαν εφάπαξ κατάθεση 30.000 ευρώ (!), μόνο και μόνο για να συζητήσουν διακανονισμό, πράγμα εξωπραγματικό για οποιονδήποτε άνεργο. Τη Δευτέρα, δικαστικός κλητήρας της παρέδωσε προειδοποίηση κατάσχεσης.

Ο Σύλλογος απαιτεί την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, κούρεμα χρεών, διαγραφή τόκων και πανωτοκιών, ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, να σταματήσουν οι εκβιασμοί στους οφειλέτες, ρυθμίσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες με βάση τα σημερινά εισοδήματα των οφειλετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ