Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«PD SOLUTIONS»
Αμεση και αποφασιστική η απάντηση των εργαζομένων στις απολύσεις

Απολύσεις από την εταιρεία, άμεση και καθολική απάντηση από τους εργαζόμενους
Απολύσεις από την εταιρεία, άμεση και καθολική απάντηση από τους εργαζόμενους
Με μαζική συμμετοχή σε στάση εργασίας απάντησαν χθες οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση της εργοδοσίας της «PD Solutions» (PDS - θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικό κέντρο για όλη την Ελλάδα) ότι θα κάνει δέκα απολύσεις την ίδια στιγμή που εφαρμόζει μεθόδους εντατικοποίησης της εργασίας. Να σημειωθεί ότι από τους 400 περίπου εργαζόμενους που απασχολεί η PDS, το 80% με 90% είναι «ενοικιαζόμενοι» από άλλες εταιρείες.

Η ανακοίνωση έγινε προχτές Τρίτη, με τη Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής στην PDS να αντιδρά άμεσα, προχωρώντας σε ενημέρωση των εργαζομένων, και το Σωματείο να παίρνει απόφαση για τη στάση εργασίας. Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μεγάλα, ενώ σε κάποια τμήματα έφτασε το 100%. Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, όλων τους νέων σε ηλικία, εκφράστηκε και από το γεγονός ότι πολλοί ζητούσαν να εγγραφούν στο Σωματείο την ώρα της κινητοποίησης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους απαίτησαν και επέβαλαν να γίνει συνάντηση με τα στελέχη, εκπροσώπους της εργοδοσίας. Από τη μεριά της η εργοδοσία προσπάθησε να τους εκφοβίσει, καλώντας την αστυνομία, αλλά και να τους απαξιώσει, με προκλητικές εκφράσεις του τύπου «είστε ζημιά»! Οι εργαζόμενοι απάντησαν στις προκλήσεις με αποφασιστικότητα, απαίτησαν και κατάφεραν να αποσυρθεί η αστυνομία και ενημέρωσαν τα στελέχη της εργοδοσίας ότι αν μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχουν ανακληθεί οι απολύσεις, θα προχωρήσουν σε απεργία. Την απόφαση αυτή είχαν πάρει σε Γενική Συνέλευσή τους ομόφωνα, όπως και ότι σήμερα θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η Επιτροπή Κατοίκων Καλλιθέας.

Χτες μετά την κινητοποίηση η εργοδοσία, συνεχίζοντας την προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, επέδωσε αγωγή στο Σωματείο, φτάνοντας να του ζητήσει αποζημίωση 2.000 ευρώ τη μέρα για κάθε μέρα που θα γίνεται απεργία!

Το Σωματείο, αχρηστεύοντας την προσπάθεια αυτή της εργοδοσίας, επαναλαμβάνει την προειδοποίηση που της έχουν ήδη απευθύνει οι εργαζόμενοι: Να ακυρωθούν οι απολύσεις μέχρι σήμερα το πρωί, αλλιώς όλοι στην απεργία, όλοι τα ακουστικά κάτω!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ανακοίνωση για τη νέα εφαρμογή, από τη ΓΣΕΕ, των απαράδεκτων μνημονιακών νόμων κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Για την υπογραφή μιας «νέας ΕΓΣΣΕ από τους κοινωνικούς εταίρους, με παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης μέχρι 30/6/2023», ενημέρωσε χτες η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους της χώρας, βαφτίζοντας για μια ακόμα φορά την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων από μέρους της «υπογραφή ΕΓΣΣΕ».

Στην πράξη η ΓΣΕΕ, για μια ακόμα φορά, υπογράφει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ίδιας της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων, αφού νομιμοποιεί το απαράδεκτο μνημονιακό καθεστώς του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό από το κράτος του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι σήμερα αυτός ο «κατώτατος μισθός» έχει συνδιαμορφωθεί από εργοδοσία και κυβέρνηση στα 713 ευρώ μεικτά και ακόμα παραμένει, 13 χρόνια μετά, κάτω από τα επίπεδα του 2009, τη στιγμή, μάλιστα, που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης για τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στα καύσιμα και σε όλες τις μορφές Ενέργειας τσακίζει κόκαλα και οδηγεί την εργατική τάξη σε σχετική, κάποιες φορές και σε απόλυτη εξαθλίωση. Τα παραπάνω αναδεικνύει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ακόμη ότι η ΓΣΕΕ «"πέτυχε" επίσης να μείνουν ανέγγιχτοι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπηρεσίες, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις παγωμένες τριετίες, την κατάργηση των περισσότερων επιδομάτων».

Ετσι, συνεχίζει το ΠΑΜΕ, «για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπονομεύει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παλεύουν για να ικανοποιήσουν τις επιτακτικές τους ανάγκες για αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς, διεύρυνση στα εργασιακά δικαιώματα. Δηλαδή όλα όσα μπορεί να κατοχυρώσουν συλλογικά και ενιαία η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές συμβάσεις, αυτά που όλο και περισσότερο χτυπιούνται και συρρικνώνονται από την εργοδοσία και το κράτος της.

Βέβαια, δεν μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ κρατά εδώ και χρόνια τη στάση του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης με τα εργοδοτικά - κυβερνητικά συμφέροντα και σχέδια. Από την πρώτη και μοναδική "διαπραγματευτική" συνάντηση με τον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, διαβεβαίωσαν ότι έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στην αγωνιστική, συλλογική διεκδίκηση συμβάσεων με καλύτερους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα.

Με τη στάση αυτή, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη ΓΣΕΕ επιδιώκει να υπονομεύσει ανοιχτά τους αγώνες που οργανώνουν αυτό το διάστημα μια σειρά συνδικάτα σε κλάδους και επιχειρήσεις για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των όρων εργασίας και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εργατικών αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζει ότι «οι εργαζόμενοι στην Οικοδομή, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα, στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία, στην COSCO, στη ΜΙΝΕΡΒΑ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στις αστικές συγκοινωνίες και αλλού, έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη, με απεργίες και άλλες μορφές, απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση, για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Ολοι αυτοί και όσοι άλλοι σχεδιάζουν να βγουν στον αγώνα για Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, δεν μπορούν παρά να χρεώσουν στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τη χρεοκοπημένη γραμμή που υπηρετούν στο κίνημα».

Τέλος, το ΠΑΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Ολοι στα συνδικάτα, όλοι στον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και στην εκμετάλλευση. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς δείχνουν τον δρόμο της προοπτικής για τους εργαζόμενους. Τώρα αυτές οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες, να σαρώσουν την αντεργατική πολιτική.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους, με τη βεβαιότητα ότι οι αγώνες των εργατών θα νικήσουν τον συμβιβασμό, με την αισιοδοξία που μας δίνουν οι μάχες των εργαζομένων που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, αυτές που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν, με το μαχητικό μήνυμα που έδωσε η Πανελλαδική Σύσκεψη με τη συμμετοχή 510 σωματείων και 2.000 συνδικαλιστών του ζωντανού και μαχόμενου συνδικαλιστικού κινήματος».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
«Στο πόδι» για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Διεκδικήσεις πρώτης γραμμής για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Σήμερα απεργούν στα Τρόφιμα - Ποτά. Στάση εργασίας χτες από ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Αττική

Σήμερα η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά. Φωτ.: Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Σήμερα η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά. Φωτ.: Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Το μέτωπο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει το εισόδημα, στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, Σωματεία και Ομοσπονδίες απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, θέτοντας στο επίκεντρο την απαίτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο φόντο αυτό, σήμερα η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα - Ποτά πραγματοποιεί πανελλαδική κλαδική απεργία, ενώ χτες έγιναν στάση εργασίας και κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια σειρά χώρων δουλειάς οι εργαζόμενοι συζητούν και αποφασίζουν σε συνελεύσεις το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους και τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στάση εργασίας και παρεμβάσεις από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos» στην οδό Μιχαλακοπούλου προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική
Η χτεσινή στάση εργασίας ήταν η πρώτη από τη σειρά κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 24ωρης απεργίας τους. Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να συζητήσει τα αιτήματά τους, έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 6 Ιούλη με νέα, 4ωρη στάση (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon». Την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

«Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι. «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά», ξεκαθάρισαν, υπενθυμίζοντας ότι οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ώρα της προκηρυγμένης στάσης εργασίας, εκτός από την παρέμβαση στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από μια σειρά μεγάλες μονάδες («Intercontinental», «Titania», «Novotel», «Marriott»), σταματώντας τη δουλειά, καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση, τους μισθούς - ψίχουλα, στέλνοντας μήνυμα στους εργοδότες που δεν δέχονται καν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη Σύμβαση.

Υπάρχει και ξενοδοχειακή αστυνομία;


Οπως διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι, εκτός από την πανεπιστημιακή αστυνομία φαίνεται πως υπάρχει και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία. Ετσι, έξω από τα ξενοδοχεία περίμεναν τους απεργούς περιπολικά, ενώ στη συνέχεια ένστολοι αλλά και αστυνόμοι με πολιτικά (!) στάθηκαν ακόμα και μπροστά στις πόρτες. Οσο για τους ξενοδόχους, επέλεξαν να κρυφτούν, αφήνοντας τους διευθυντές τους να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Λίγο πριν την κινητοποίηση, ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής επικοινώνησε με το Συνδικάτο προκειμένου να εκφράσει την ...ανησυχία του για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που χαλάνε την τουριστική βιτρίνα. Μάλιστα, συνέστησε με θράσος «υπομονή» και υποσχέθηκε ότι οι ξενοδόχοι θα «βοηθήσουν» στη νέα κλαδική Σύμβαση, γιατί αυτοί «σέβονται και πιστεύουν» στις Συλλογικές Συμβάσεις. «Εμείς σεβόμαστε τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας, σεβόμαστε την οικογένεια και τα παιδιά μας» και όχι το κάλεσμα των ξενοδόχων, που θέλουν οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για να αυξήσουν εκείνοι κι άλλο τα κέρδη τους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Κατήγγειλε τέλος το γεγονός ότι η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία για να μην απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους. «Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται. Γι' αυτό είναι και τόσο εχθρικοί στα αιτήματά μας», τόνισε. «Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στη νέα στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη αλλά και την 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη. «Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι το γεγονός ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζωντανεύουμε αυτά τα κουφάρια», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης και χαιρέτισε τη συμμετοχή στη στάση εργασίας ιδιαίτερα από μετανάστες και μετανάστριες, εργαζόμενους με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις.

Και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία παρούσα
Και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία παρούσα
Στη χτεσινή τους κινητοποίηση, τέλος, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Σήμερα το απεργιακό ραντεβού στα Τρόφιμα - Ποτά

Απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων. Η τελευταία κλαδική Σύμβαση υπογράφηκε το 2009 και ήδη από χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι είναι «στο πόδι» για την επιτυχία της, στις πύλες των εργοστασίων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται από χτες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε εγκαταστάσεις του κλάδου στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας στις αλλαγές βάρδιας, σε συνέχεια της παρέμβασης που προηγήθηκε τις τελευταίες μέρες για την προετοιμασία της απεργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Η σημερινή απεργία έρχεται ως συνέχεια στις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στις αμοιβές και δικαιώματα. Οπως οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους στο πτηνοσφαγείο της «HQF Μιμίκος» στην Εύβοια, που μαζί με τους συναδέλφους τους και τα σωματεία στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ομίλου Φιλίππου διεκδικούν κλαδική και επιχειρησιακή Σύμβαση. 'Η όπως οι εργαζόμενοι και το σωματείο στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar» και άλλων ομίλων, αλλά και στα δεκάδες εργοστάσια πολυεθνικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Θήβας, της Αταλάντης και της Λαμίας, που σε συντονισμό με την Ομοσπονδία τους διεκδικούν αύξηση στο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς.

Σημειωτέον, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από την Ομοσπονδία οι εργοδότες του κλάδου προσπαθούν να προκαλέσουν ξανά αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής, των μεταφορών, της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Οση «κλάψα» και να ρίξουν όμως οι εργοδότες του κλάδου, δεν μπορούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο που βρίσκεται σε άνοδο και βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, με την αξιοποίηση του πλούσιου αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που έχουν εξασφαλίσει στους εργοδότες οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Στη μεταποιητική βιομηχανία τα Τρόφιμα - Ποτά κατέχουν την 1η θέση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων (25%), την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον αριθμό εργατών (37%) και τη 2η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών (26%) και την αξία παραγωγής. Ως προς τους εργαζόμενους, ο μέσος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 961 ευρώ (από 1.213 ευρώ το 2010), ενώ πάνω από το 25% των εργαζομένων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

«Vodafone - 360 Connect»: Συνέλευση για την επιχειρησιακή Σύμβαση

Σε στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων, καλεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. «Κάνουμε το βήμα, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση, να διαμορφώσουμε από κοινού, μέσα από τη συζήτηση, το δικό μας σχέδιο υπεράσπισης, διεκδίκησης και επιβολής των όρων δουλειάς μας για όλους τους εργαζόμενους της "Vodafone"!», αναφέρει το Σωματείο στο κάλεσμά του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εδώ και τώρα προσλήψεις και ενίσχυση των λεωφορείων με κρατική χρηματοδότηση

Δυναμική απάντηση έδωσε η χτεσινή απεργία στην κυβερνητική τροπολογία που εντείνει την εμπλοκή ιδιωτών στο συγκοινωνιακό έργο

Αλληλεγγύη στους απεργούς των τρένων στη Βρετανία από το αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη
Αλληλεγγύη στους απεργούς των τρένων στη Βρετανία από το αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη
Με απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ στην παράταση και διεύρυνση της ανάθεσης μέρους του συγκοινωνιακού έργου στους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι ιδιωτικές εταιρείες των ΚΤΕΛ και άλλες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει συγκοινωνιακές γραμμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και τώρα η παράταση, που αφορά έναν ακόμα χρόνο, αλλά και επιπλέον 25% του συγκοινωνιακού έργου, προωθείται από την κυβέρνηση με τροπολογία που επιχείρησε να περάσει στα μουλωχτά στη Βουλή. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ήδη διάφορες εταιρείες ΚΤΕΛ ετοιμάζονται να «μπουκάρουν» για να πάρουν κομμάτια από το συγκοινωνιακό έργο, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τόσο τις υπηρεσίες όσο και τις συνθήκες εργασίας.

Στη συγκέντρωση - στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της - αναδείχθηκε ότι εξελίξεις όπως η ανάθεση αστικών συγκοινωνιακών γραμμών σε ΚΤΕΛ και η μίσθωση οχημάτων (leasing) από άλλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Οτι πραγματικός στόχος δεν είναι η κάλυψη των αναγκών που μεγαλώνουν λόγω της πανδημίας, αλλά η αμεσότερη και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στο συγκοινωνιακό έργο, με αρνητικές επιπτώσεις για επιβάτες και εργαζόμενους. Στον αντίποδα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι απαιτούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης με λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ.

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στα γραφεία του ΟΑΣΑ
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στα γραφεία του ΟΑΣΑ
Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, η τελευταία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.

Στο μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, εξαπέλυσε χτες χυδαία επίθεση στους εργαζόμενους και την αγωνιστική τους κινητοποίηση, για την οποία προσέφυγε στα δικαστήρια. Εφτασε μάλιστα στο σημείο η κυβέρνηση να κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι «θέλουν λιγότερα λεωφορεία στους δρόμους» (!), επειδή αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση, χαρακτηρίζοντας «καπρίτσιο» την απαίτησή τους για ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όπως ότι το ΚΤΕΛ Αττικής έχει απλήρωτο προσωπικό τρεις και τέσσερις μήνες, ενώ τα οχήματα που διαθέτει για να πάρει μέρος του έργου αντιμετωπίζουν διαρκώς βλάβες. «Προχτές για παράδειγμα υπήρχε όχημα του οποίου η τελευταία πόρτα ήταν δεμένη με σχοινί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση, με τους εργαζόμενους να αναδεικνύουν και τους κινδύνους που φέρνουν στο συγκοινωνιακό έργο η ένταση της επιχειρηματικής δράσης και η λογική «κόστους - οφέλους». «Τα ΚΤΕΛ δρουν όπως όλοι οι εργολάβοι στις αστικές συγκοινωνίες: Παίρνουν πακτωλό χρημάτων για κάκιστες υπηρεσίες προς τους επιβάτες», καταγγέλθηκε μεταξύ άλλων από τους συγκεντρωμένους. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι άμεσα κρατική χρηματοδότηση, να επισκευαστούν τα οχήματα και να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα, και προφανώς να απομακρυνθούν τα ΚΤΕΛ από τις αστικές συγκοινωνίες.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της Βρετανίας

Σε ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης τους οδηγοί και τεχνίτες απεργοί στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς συναδέλφους τους στα τρένα στη Βρετανία. Κρατώντας πλακάτ στα χέρια, μπροστά στα ακινητοποιημένα οχήματά τους, έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής στήριξης, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τα δικά τους δίκαια αιτήματα.

Πάμε τώρα για Γενικές Συνελεύσεις

«Εδώ και τώρα να συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων της ΟΣΥ για να ορίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα πάρουν αποφάσεις οι εργαζόμενοι για το πλαίσιο πάλης και τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους», καλεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Χαιρετίζει «τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΟΣΥ, που με την καθολική συμμετοχή τους στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία τσαλάκωσαν τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης για τις απεργίες».

Οι εργαζόμενοι - σημειώνει η ΔΑΣ - «και πολύ περισσότερο τα λαϊκά στρώματα της Αττικής που κάνουν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την άθλια κατάσταση στην αστική συγκοινωνία που εκτελείται από τα ΚΤΕΛ. Οποτε φτάσουν στη στάση, συνήθως τα οχήματα είναι βρώμικα και επικίνδυνα, με τεράστιες ελλείψεις. Οδηγοί δίχως ωράρια, βαθιά εκμεταλλευόμενοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μετακινήσεων. Τέτοια συγκοινωνία υπηρετεί το κυβερνητικό σχέδιο».

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, η ΔΑΣ τονίζει ότι «απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα, αν θέλουμε να βάλουμε φραγμό στην υλοποίηση του αντεργατικού σχεδιασμού και αυτής της κυβέρνησης, αν θέλουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Ανάπτυξης διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), απαιτώντας άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων και η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ), ενώ ανάλογες αποφάσεις συμμετοχής παίρνουν και άλλες Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε τη νέα κρίση, αρκετά ματώσαμε!», τονίζει η ΟΒΣΑ. Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της επισημαίνει τις θηριώδεις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες. Ολα τα παραπάνω έχουν δραματικό αντίκτυπο, όπως εξηγεί, στη μείωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες «είμαστε φορτωμένοι με χρέη που προέρχονται από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και τώρα την ακρίβεια».

«Η κυβέρνηση αρνείται κάθε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που μπορεί να δώσει ανάσα και επιμένει στην επιδοματική πολιτική με ψίχουλα, που θα ξαναπληρώσει ο λαός χρυσάφι, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού τη φορομπηχτική πολιτική που ματώνει τον λαό αλλά και την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν και μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Οσο για τα ανέκδοτα περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και περιορισμού των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων στην Ενέργεια σε συνθήκες "ελεύθερης αγοράς", στερούνται κάθε σοβαρότητας», σχολιάζει η ΟΒΣΑ.

«Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στις στρατηγικές που μας εξοντώνουν», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία.

Διεκδικεί: Ενταξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης. Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, ΕΦΚ). Αμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Εκλογές στον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος δήμου Μακρακώμης, το διάστημα από Πέμπτη 30 Ιούνη έως Δευτέρα 4 Ιούλη.

Συγκεκριμένα η κάλπη θα στηθεί στα εξής σημεία: Πέμπτη 30 Ιούνη, 10 π.μ. - 2 μ.μ. Μακρακώμη στο πρώην δημαρχείο και το απόγευμα 8 μ.μ. - 10 μ.μ. στο Αρχάνι στην πλατεία. Παρασκευή 1 Ιούλη, 10 π.μ. - 2 μ.μ. Σπερχειάδα στο Συνεδριακό Κέντρο και 8 μ.μ. - 10 μ.μ. στη Λευκάδα στο σχολείο. Σάββατο 2 Ιούλη, 10 πμ - 2 μ.μ. Μακρακώμη στο πρώην δημαρχείο και το απόγευμα 8 μ.μ. - 10 μ.μ. στο Καστρί (καφενείο Τάκη Παππά). Κυριακή 3 Ιούλη, 10 π.μ. - 2 μ.μ. στον Αη Γιώργη στην Κοινότητα και 8 μ.μ. - 10 μ.μ. στην Τσούκκα στην πλατεία. Δευτέρα 4 Ιούλη, 10 π.μ. - 2 μ.μ. Σπερχειάδα στο Συνεδριακό και 8 μ.μ. - 10 μ.μ. στη Φτέρη στο κοινοτικό κατάστημα.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις μεγάλες καταστροφές

Μαχητική κινητοποίηση χτες στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας, στην Εδεσσα η σκυτάλη την ερχόμενη Δευτέρα

Μαχητική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Με αυτόν τον τρόπο οι βιοπαλαιστές αγρότες απαίτησαν να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Μάη, να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και να υλοποιηθούν με ευθύνη και δαπάνη του κράτους όλα τα απαραίτητα έργα για την προστασία της παραγωγής.

Στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο Στέλιος Καραμούλας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές, εξαιτίας της κακοκαιρίας και της έλλειψης έργων υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η Τοπική Διοίκηση, μας έχουν αφήσει αβοήθητους, στο έλεος του καιρού. Οταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, τις αποδίδουν στα ..."έκτακτα καιρικά φαινόμενα", για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ακραία δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού».


Τόνισε ακόμα πως με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία.

Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, να συνεχίσουν να διεκδικούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Γεροφώτης, νέος αγρότης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Παρόλο που μπήκα με όρεξη να δουλέψω στα χωράφια, βλέπω το μέλλον μου δυσοίωνο, καθώς κανένας δεν μας προστατεύει, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τον κόπο μας».

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», ότι οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, ενώ πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή ή με ένα μικρό μέρος της, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας διεκδικούν:

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

- Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής.

- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

- Αμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές.

- Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

Στην Εδεσσα τη Δευτέρα

Κινητοποίηση, τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Εδεσσας οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας απαιτώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αφού οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις) του τελευταίου διαστήματος, το κόστος παραγωγής που διαρκώς αυξάνεται (άνοδος τιμής πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, γεωργικών εφοδίων) και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τούς έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Στη μάχη των αρχαιρεσιών για να δυναμώσει η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς

Από τις 4 έως τις 11 Ιούλη για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Στη μάχη για να βγει ακόμη πιο δυνατό, «πατώντας» σε περισσότερους χώρους δουλειάς, ενισχύοντας την παρέμβασή του για τους εργαζόμενους, μπαίνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων του στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, που ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Ιούλη και ολοκληρώνονται στις 11 του μήνα.

Συνδικάτο - αποκούμπι, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν εργαζόμενοι του κλάδου σε σειρά χώρων δουλειάς, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα αιτήματα που αφορούν τις ανάγκες τους, συμβάλλοντας να σταθούν στα «πόδια» τους και επιχειρησιακά συνδικάτα του κλάδου.

«Το Σωματείο στήθηκε μέσα από την ίδια την ανάγκη των εργαζομένων να οργανώσουν τον αγώνα τους, να νιώσουν ο ένας τον άλλο και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», σημειώνει ο Βασίλης Παπασημακόπουλος, απερχόμενος αντιπρόεδρος, εκ νέου υποψήφιος και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα «Praktiker».

«Την τελευταία πενταετία έχει μεγαλώσει η δυναμική του και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», τονίζει και αναφερόμενος και στον χώρο δουλειάς του εξηγεί: «Το κλαδικό συνδικάτο είναι μπροστά στον αγώνα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η βοήθειά του στον αγώνα που αναπτύσσουμε απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά και σε κάθε μας κινητοποίηση, είναι καθοριστική».

Προσθέτει, παράλληλα, την ανάγκη και «μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές, να δυναμώσει η παρουσία του Σωματείου στην Ομοσπονδία, να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμών υπέρ των εργαζομένων, όπως στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».

«Ηταν δίπλα μας σε όλες τις παρεμβάσεις που κάναμε για το ωράριο, τα ρεπό που δεν δίνονταν, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς που δεν λαμβάνονταν, αλλά και στην προσπάθεια για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς στην επιχειρησιακή ΣΣΕ που έχουμε», αναφέρει η Αναστασία Ζάγκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του «Ομίλου Σκλαβενίτη» στην Αχαΐα και υποψήφια για το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου.

Στέκεται στη συνεχή προσπάθεια της εργοδοσίας να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων απ' τα συνδικάτα, σημειώνοντας: «Αυτό προσπαθούν και με τις λεγόμενες ομαδοποιήσεις μέσα στη δουλειά, βάζοντας τον έναν συνάδελφο να ελέγχει τον άλλον. Είναι ένας λόγος παραπάνω, για τον οποίο χρειάζεται συσπείρωση στο επιχειρησιακό και το κλαδικό συνδικάτο».

Η κάλπη για τις εκλογές, τέλος, θα βρεθεί σε χώρους δουλειάς, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στο Αίγιο, με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα 4 Ιούλη: 12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.: Χώροι δουλειάς. 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο. Τρίτη 5 Ιούλη: 12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.: Χώροι δουλειάς. 6 μ.μ. - 10 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο. Τετάρτη 6 Ιούλη: 11 π.μ. - 3 μ.μ.: Χώροι δουλειάς. 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο. Πέμπτη 7 Ιούλη: 12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.: Χώροι δουλειάς. 5 μ.μ. - 10 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο. Παρασκευή 8 Ιούλη: 11 π.μ. - 6 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο Αιγίου. Σάββατο 9 Ιούλη: 11.30 π.μ. - 3.30 μ.μ.: Χώροι δουλειάς. 6 μ.μ. - 10 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο. Δευτέρα 11 Ιούλη: 12 μ. - 8 μ.μ.: Εργατικό Κέντρο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το καπιταλιστικό κέρδος υπονομεύει την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Εκδήλωση για τα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς σε έναν νομό όπου η εργατική τάξη θρήνησε 4 νεκρούς εν ώρα εργασίας

Από την έκρηξη στο εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά
Από την έκρηξη στο εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά
Εκδήλωση για τα εργατικά «ατυχήματα» πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Ιούνη η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ, με θέμα «Εργατικά "ατυχήματα" - Υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας. Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ».

Η ΤΕ Γρεβενών έλαβε την πρωτοβουλία για μια τέτοια εκδήλωση καθώς στα Γρεβενά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών έχασαν τη ζωή τους σε εκρήξεις σε εργοστάσια 4 εργάτες.

Το πρώτο εργατικό δυστύχημα από τα παραπάνω έγινε τη Δευτέρα 21 Μάρτη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στην Ιτέα Γρεβενών, όπου 3 εργάτες βρέθηκαν διαμελισμένοι μετά από τεράστια έκρηξη.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 4 Μάη, μία ακόμα ισχυρή έκρηξη, αυτήν τη φορά στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου («Alfa Wood») στους Μαυραναίους Γρεβενών, προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εργαζόμενου.

Διαφορετικός ο ορισμός της υγείας για το κεφάλαιο και για τους εργαζόμενους

Στην εκδήλωση μίλησε ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αρχικά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του όρου «υγεία» από τη σκοπιά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών: «Οταν μιλάμε για την υγεία, δεν εννοούν και οι δύο πλευρές το ίδιο. Για τους εργοδότες και το κεφάλαιο, "υγιής" είναι ο εργαζόμενος που μπορεί να εργαστεί, που δεν έχει κάποια αναπηρία ή ασθένεια που να τον εμποδίζει στην εργασία του». Για τους εργαζόμενους, από την άλλη, η υγεία πρέπει να προσεγγίζεται ως «η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου (...) που να του επιτρέπει όχι μόνο να εργάζεται, αλλά να συμμετέχει δημιουργικά στην οικογενειακή του ζωή, στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία».

Με αφετηρία αυτόν τον ορισμό προσεγγίστηκαν ο επαγγελματικός κίνδυνος και οι δυνατότητες πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων, οι αιτίες που αυτές οι δυνατότητες παραμένουν αναξιοποίητες.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, η παρουσίαση εστίασε τόσο στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», που είναι σχεδόν ο μοναδικός δείκτης που μετριέται στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), όσο και στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, στην πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς.

Μηδενικές για το αστικό κράτος οι επαγγελματικές ασθένειες

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και σύμφωνα με τα οποία η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα μας είναι μηδενική. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκε το παράδειγμα της νόσου COVID-19, που ενώ είναι επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς (και όχι μόνο) και παρότι έχει αναγνωριστεί ως βιολογικός παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου, δεν έχει καταγραφεί και αναγνωριστεί καμία επαγγελματική ασθένεια ούτε καν στους υγειονομικούς, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

«Αναδεικνύεται και μέσα από την πάλη για την προστασία της ΥΑΕ - και ιδιαίτερα από την πληθώρα παραδειγμάτων για τις αναξιοποίητες δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου - η αναγκαιότητα, τελικά, αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη αντίληψη, που υποτάσσει αυτές τις δυνατότητες στην ανταγωνιστικότητα και στην καπιταλιστική κερδοφορία, με εργαλείο την προσέγγιση κόστους - οφέλους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Παπάζογλου.

Κλείνοντας τόνισε πως αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική προστασία και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, για την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι «η οργάνωση της παραγωγής και γενικότερα η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο».

Την κεντρική ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με βάση προβληματισμούς, απορίες αλλά και τη ζωντανή πείρα των εργαζομένων πάνω στο ζήτημα. Ιδιαίτερα απασχόλησε το παράδειγμα των καθαριστριών, που δεν είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ, ενώ μεταφέρθηκε και η πείρα από τη μάχη που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια στα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε για τον ρόλο των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συζήτησαν για το πώς αυτές πρέπει να αξιοποιούνται από τα εργατικά σωματεία και να συνδέονται με τη δράση τους, όπως και για το πώς η μεγαλοεργοδοσία προσπαθεί να περιορίσει τον ρόλο τους σε τυπικά καθήκοντα, ή ακόμα και να τις μετατρέψει σε συνένοχους για τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε «ατυχήματα».

Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο

Σε άλλη μια επιβεβαίωση των παραπάνω, ένας ακόμα εργαζόμενος, οικοδόμος αυτήν τη φορά, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,«ο 54χρονος συνάδελφος, πατέρας 2 παιδιών, έχασε τη ζωή του την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε έργο της Περιφέρειας Αττικής για όμβρια ύδατα, επί της οδού Κορυτσάς στον Βαρνάβα, όταν τον χτύπησε διερχόμενος με Ι.Χ.».

Ενα 24ωρο μετά το θανατηφόρο δυστύχημα, το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ Παλλήνης, με το οποίο επικοινώνησε το Συνδικάτο, δεν είχε ενημερωθεί από την αστυνομία. Επιπλέον, δεν διαθέτει οδηγό προκειμένου να προχωρήσει σε έλεγχο στο έργο που σημειώθηκε το ατύχημα, καθώς ο ένας και μοναδικός που διαθέτει νοσεί με κορονοϊό. Το Συνδικάτο επικοινώνησε επίσης με το Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνα, το οποίο «έμαθε για το συμβάν τυχαία», ενώ, όπως τελικά κατάφεραν να μάθουν οι συνδικαλιστές, την υπόθεση έχει αναλάβει η Τροχαία Κηφισιάς.

«Δεν θα ανεχτούμε να περάσει "στα ψιλά" ακόμα ένας θάνατος εν ώρα εργασίας», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο. Διεκδικεί να διευκρινιστούν όλα τα αίτια του δυστυχήματος και να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στο συγκεκριμένο σημείο, την κατάλληλη σηματοδότηση, την ενδεχόμενη ανάγκη να διακοπεί η κυκλοφορία κ.λπ.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Μάχες - πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Ρεπορτάζ από τη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά και των Κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ

Ο αναντικατάστατος, πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και το πώς επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη των αγώνων που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους της χώρας αλλά και εκτός συνόρων, αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση με θέμα «Οι μεγάλοι αγώνες τού σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», που παρακολούθησε το απόγευμα της Παρασκευής πλήθος νεολαίας στο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά των Κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση, στον χώρο των Λιπασμάτων, συμμετείχαν οι Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, και Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων νομού Αττικής, εργαζόμενος στην «e-food».

Ηταν χαρακτηριστικές οι αναφορές τους καταρχάς στη δράση των κομμουνιστών συνδικαλιστών που μπήκαν μπροστά για την οργάνωση σωματείων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Εκεί που «όλα φαίνονταν μαύρα», όπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, μπήκαν μπροστά και κατάφεραν, «μιλώντας εργάτη τον εργάτη, αναδεικνύοντας ποια είναι η ανάγκη και το συμφέρον του, ποιος είναι ο αντίπαλος», να γεννηθεί η ΕΝΕΔΕΠ που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην οργάνωση των ηρωικών αγώνων που έφεραν θετικά αποτελέσματα και συνεχίζει για την κατοχύρωση των όσων απέσπασαν και τη διεύρυνσή τους.


Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα του ΣΕΤΗΠ, όπου 50 εργαζόμενοι, όλοι κομμουνιστές και πρωτοπόροι συνδικαλιστές συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, πήραν την απόφαση για τη συγκρότησή του, για να φτάσει να αριθμεί σήμερα πάνω από 2.000 μέλη, μετά από 15 χρόνια, όπως ανέφερε ο Αλ. Περράκης. «Δεν αφήσαμε ούτε μια στιγμή από το πιο μικρό μέχρι τα συνολικά προβλήματα που να μην μπήκαμε μπροστά να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε και να έχουμε μικρές ή ακόμα και μεγαλύτερες νίκες». Ενώ τόνισε ότι όλοι αυτοί οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και συνεχίζουν σε όλη τη χώρα, η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ σε μια σειρά από κλάδους, με το απεργιακό θερμόμετρο να ανεβαίνει παντού, «σπάνε» τα ιδεολογήματα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων που καλλιεργούνται κυρίως στους νέους.

Ο Γιώργος Στεφανάκης ανέδειξε το γεγονός ότι οι κομμουνιστές συνδικαλιστές μπήκαν μπροστά, ότι με τη δράση και το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τα σωματεία με τη συμβολή τους, 2.000 εργαζόμενοι του κλάδου στάθηκαν στο πλευρό των 115 που χτυπούσε η εργοδοσία. Οτι πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στην «e-food» «και εδώ στην Αττική και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους γιατί δεν σταμάτησε ο αγώνας».

Η Μαίρη Αγρογιάννη ανέφερε ότι οι κομμουνιστές υγειονομικοί, κόντρα στα περί εθνικής ενότητας της ΝΔ και του «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν μπροστά για να δώσουν κουράγιο, ελπίδα, να σπάσουν τον φόβο με το σύνθημα «Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή» και πρόσθεσε ότι «είμαστε περήφανοι που η Ομοσπονδία, μας με τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι, οργάνωσε και πραγματοποίησε την πρώτη κινητοποίηση υγειονομικών πανευρωπαϊκά εν μέσω πανδημίας και εν μέσω απαγόρευσης συγκεντρώσεων, τον Μάρτη του 2020 στο υπουργείο Υγείας», προκαλώντας και εδώ τεράστια αλληλεγγύη.

Ο ρόλος και τα καθήκοντα των κομμουνιστών συνδικαλιστών

Οσο για το πώς συνδέονται τα καθήκοντα των κομμουνιστών συνδικαλιστών με το σύνθημα του Φεστιβάλ, ο Αλ. Περράκης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ρόλος του κομμουνιστή συνδικαλιστή είναι καταρχάς να είναι πρωτοπόρος στον χώρο εργασίας του. Να δίνει εκείνος το παράδειγμα και στην εργασία του και στην οργάνωση του αγώνα, βγαίνοντας μπροστά, εκφράζοντας καθημερινά την αλληλεγγύη, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τους καημούς που αντιμετωπίζει ο κάθε συνάδελφος γύρω του αλλά και ταυτόχρονα να μπαίνει μπροστά για κάθε μορφή οργάνωσης, όπως είναι το σωματείο και μέσα από αυτό να ξεχωρίζουν και πρωτοπόροι εργαζόμενοι».

«Το ΚΚΕ», συμπλήρωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, «είναι το κόμμα που γέννησε, γεννάει και θα γεννάει πρωτοπόρους μαχητές - ήρωες της εργατικής τάξης γιατί έχει την πρωτοπόρα θεωρία και την πρωτοπόρα συλλογική επαναστατική δράση μέσα σε μη επαναστατικές συνθήκες. Μέσα από αυτήν τη συλλογική πείρα οι κομμουνιστές που δρουν μέσα στο εργατικό κίνημα αντλούν τη δύναμη για να μπορέσουν να τραβήξουν σημαντικές μάζες εργαζομένων στην ταξική πάλη. Στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτού του συστήματος, πρωτοστατώντας να φτιαχτεί μια μεγάλη, ισχυρή κοινωνική συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους που θα πάνε κόντρα στα μονοπώλια και την εξουσία τους».

Η εμπειρία όλων μας, συμπλήρωσε η Μ. Αγρογιάννη, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης. Υπήρχε η δυνατότητα και έγινε πράξη να παραχθεί ένα καινούργιο εμβόλιο με μια προηγμένη τεχνολογία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δυνατότητες όμως για τον λαό που μπλοκάρει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Μάρκος Μπεκρής επισήμανε ότι «έχουν λιώσει τα ποδάρια μας για να μπορέσει να ανακουφιστεί έστω και λίγο ο λαός από αυτήν την πολιτική, όμως αναδεικνύουμε στους συναδέλφους ότι για να ξεμπερδεύουμε μια κι έξω από τα βάσανά μας δεν αρκεί αυτό, αλλά χρειάζεται ένας άλλος πιο σπουδαίος αγώνας, για να γίνει η εργατική τάξη η κυρίαρχη του πλούτου που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ