Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
«Στο πόδι» για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Διεκδικήσεις πρώτης γραμμής για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Σήμερα απεργούν στα Τρόφιμα - Ποτά. Στάση εργασίας χτες από ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Αττική

Σήμερα η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά. Φωτ.: Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Σήμερα η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά. Φωτ.: Από περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Το μέτωπο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει το εισόδημα, στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, Σωματεία και Ομοσπονδίες απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, θέτοντας στο επίκεντρο την απαίτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο φόντο αυτό, σήμερα η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα - Ποτά πραγματοποιεί πανελλαδική κλαδική απεργία, ενώ χτες έγιναν στάση εργασίας και κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια σειρά χώρων δουλειάς οι εργαζόμενοι συζητούν και αποφασίζουν σε συνελεύσεις το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους και τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στάση εργασίας και παρεμβάσεις από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos» στην οδό Μιχαλακοπούλου προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική
Η χτεσινή στάση εργασίας ήταν η πρώτη από τη σειρά κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 24ωρης απεργίας τους. Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να συζητήσει τα αιτήματά τους, έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 6 Ιούλη με νέα, 4ωρη στάση (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon». Την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

«Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι. «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά», ξεκαθάρισαν, υπενθυμίζοντας ότι οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ώρα της προκηρυγμένης στάσης εργασίας, εκτός από την παρέμβαση στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από μια σειρά μεγάλες μονάδες («Intercontinental», «Titania», «Novotel», «Marriott»), σταματώντας τη δουλειά, καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση, τους μισθούς - ψίχουλα, στέλνοντας μήνυμα στους εργοδότες που δεν δέχονται καν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη Σύμβαση.

Υπάρχει και ξενοδοχειακή αστυνομία;


Οπως διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι, εκτός από την πανεπιστημιακή αστυνομία φαίνεται πως υπάρχει και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία. Ετσι, έξω από τα ξενοδοχεία περίμεναν τους απεργούς περιπολικά, ενώ στη συνέχεια ένστολοι αλλά και αστυνόμοι με πολιτικά (!) στάθηκαν ακόμα και μπροστά στις πόρτες. Οσο για τους ξενοδόχους, επέλεξαν να κρυφτούν, αφήνοντας τους διευθυντές τους να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Λίγο πριν την κινητοποίηση, ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής επικοινώνησε με το Συνδικάτο προκειμένου να εκφράσει την ...ανησυχία του για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που χαλάνε την τουριστική βιτρίνα. Μάλιστα, συνέστησε με θράσος «υπομονή» και υποσχέθηκε ότι οι ξενοδόχοι θα «βοηθήσουν» στη νέα κλαδική Σύμβαση, γιατί αυτοί «σέβονται και πιστεύουν» στις Συλλογικές Συμβάσεις. «Εμείς σεβόμαστε τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας, σεβόμαστε την οικογένεια και τα παιδιά μας» και όχι το κάλεσμα των ξενοδόχων, που θέλουν οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για να αυξήσουν εκείνοι κι άλλο τα κέρδη τους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Κατήγγειλε τέλος το γεγονός ότι η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία για να μην απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους. «Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται. Γι' αυτό είναι και τόσο εχθρικοί στα αιτήματά μας», τόνισε. «Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στη νέα στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη αλλά και την 24ωρη απεργία στις 13 Ιούνη. «Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι το γεγονός ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζωντανεύουμε αυτά τα κουφάρια», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης και χαιρέτισε τη συμμετοχή στη στάση εργασίας ιδιαίτερα από μετανάστες και μετανάστριες, εργαζόμενους με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις.

Και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία παρούσα
Και η ...ξενοδοχειακή αστυνομία παρούσα
Στη χτεσινή τους κινητοποίηση, τέλος, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Σήμερα το απεργιακό ραντεβού στα Τρόφιμα - Ποτά

Απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων. Η τελευταία κλαδική Σύμβαση υπογράφηκε το 2009 και ήδη από χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι είναι «στο πόδι» για την επιτυχία της, στις πύλες των εργοστασίων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται από χτες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε εγκαταστάσεις του κλάδου στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας στις αλλαγές βάρδιας, σε συνέχεια της παρέμβασης που προηγήθηκε τις τελευταίες μέρες για την προετοιμασία της απεργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Η σημερινή απεργία έρχεται ως συνέχεια στις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στις αμοιβές και δικαιώματα. Οπως οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους στο πτηνοσφαγείο της «HQF Μιμίκος» στην Εύβοια, που μαζί με τους συναδέλφους τους και τα σωματεία στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ομίλου Φιλίππου διεκδικούν κλαδική και επιχειρησιακή Σύμβαση. 'Η όπως οι εργαζόμενοι και το σωματείο στην «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar» και άλλων ομίλων, αλλά και στα δεκάδες εργοστάσια πολυεθνικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου, της Θήβας, της Αταλάντης και της Λαμίας, που σε συντονισμό με την Ομοσπονδία τους διεκδικούν αύξηση στο μεροκάματο και καλύτερους όρους δουλειάς.

Σημειωτέον, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από την Ομοσπονδία οι εργοδότες του κλάδου προσπαθούν να προκαλέσουν ξανά αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής, των μεταφορών, της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Οση «κλάψα» και να ρίξουν όμως οι εργοδότες του κλάδου, δεν μπορούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο που βρίσκεται σε άνοδο και βασίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων, με την αξιοποίηση του πλούσιου αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που έχουν εξασφαλίσει στους εργοδότες οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Στη μεταποιητική βιομηχανία τα Τρόφιμα - Ποτά κατέχουν την 1η θέση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων (25%), την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον αριθμό εργατών (37%) και τη 2η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών (26%) και την αξία παραγωγής. Ως προς τους εργαζόμενους, ο μέσος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 961 ευρώ (από 1.213 ευρώ το 2010), ενώ πάνω από το 25% των εργαζομένων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

«Vodafone - 360 Connect»: Συνέλευση για την επιχειρησιακή Σύμβαση

Σε στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων, καλεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. «Κάνουμε το βήμα, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση, να διαμορφώσουμε από κοινού, μέσα από τη συζήτηση, το δικό μας σχέδιο υπεράσπισης, διεκδίκησης και επιβολής των όρων δουλειάς μας για όλους τους εργαζόμενους της "Vodafone"!», αναφέρει το Σωματείο στο κάλεσμά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ