Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ η αποψινή συναυλία αλληλεγγύης

-- Πείρα και συμπεράσματα από την πάλη σε εταιρεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αλλά και από την παρέμβαση στους αυτοαπασχολούμενους στην Κεντρική Μακεδονία

-- ΟΑΕΔ: Ο «εκσυγχρονισμός» που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί νέες περικοπές στα επιδόματα και πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων, στις πλάτες των ανέργων

Θα παρευρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σήμερα Πέμπτη στις 20.30, στη Λάρυμνα, στο γήπεδο 5x5.

Σήμερα η μεγάλη συναυλία - σταθμός στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα το αγωνιστικό ραντεβού

Η καρδιά της εργατικής τάξης και του λαού χτυπά σήμερα το βράδυ στη Λάρυμνα. Εργαζόμενοι και σωματεία ενώνουν τη φωνή τους με τους γνωστούς λαϊκούς ερμηνευτές Γιώργο Μαργαρίτη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Κανέλλο και Κωνσταντίνο Μαργαρίτη δείχνοντας για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους στον πολύμηνο και εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, την Εύβοια, την Αθήνα και τον Πειραιά, που δίνουν απάντηση στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που συνδιοργανώνουν στις 8.30 μ.μ., στη Λάρυμνα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Λεωφορεία από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Θήβα, τη Λιβαδειά θα αναχωρήσουν το απόγευμα για τη Λάρυμνα. Για μία ακόμη φορά η εργατική τάξη και ο λαός ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 20 μήνες στέκονται όρθιοι απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους. Δείχνουν στους ηρωικούς εργάτες στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στα μεταλλεία και σε κάθε εγκατάσταση της ΛΑΡΚΟ ότι δεν είναι μόνοι τους. Δίνουν κουράγιο για τη συνέχιση του δύσκολου αγώνα και αγωνιστική απάντηση σε όλους όσοι επιδιώκουν να διασπάσουν την ενότητά τους.

Αφετηρία για νέους αγώνες

«Η ανταπόκριση σωματείων και εργαζομένων από κάθε γωνιά της χώρας είναι συγκινητική. Δεν είναι μόνο τα σωματεία που δηλώνουν συμμετοχή και ναυλώνουν λεωφορεία για τη Λάρυμνα, αλλά δεκάδες ακόμη σωματεία και πολύ περισσότεροι απλοί εργαζόμενοι που δεν μπορούν να παραβρεθούν και μας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα μας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Και προσθέτει: «Η εκδήλωση είναι κι αυτή μια κινητοποίηση. Ενας ακόμη μεγάλος σταθμός στον αγώνα που δίνουμε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, 20 μήνες τώρα, ενάντια στην κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ, στην ΕΕ, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο του λαού, αλλά και στους μηχανισμούς τους μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους των Σωματείων και όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τόσο τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο όσο και όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους που μας δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Μια πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Και συνεχίζει: «Η συναυλία - κινητοποίηση, η αλληλεγγύη που δείχνουν η εργατική τάξη και ο λαός, είναι η καλύτερη απάντηση τόσο απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ, όσο και συνολικότερα απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Απάντηση στο νομοσχέδιο - τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ακόμη φθηνότερο εργατικό δυναμικό, εξυπηρετώντας τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αφετηρία για νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, εργαζομένων άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, όπως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για συντονισμό και οργάνωση της διεκδίκησης και του αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης και του λαού».

Λεωφορεία για τη συναυλία

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στη σημερινή συναυλία - κινητοποίηση, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας, όπως το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, τα κλαδικά συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Χημικής Βιομηχανίας και Μετάλλου Θήβας - Οινοφύτων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αναφέρει ότι σήμερα, στις 7 μ.μ., πούλμαν για τη Λάρυμνα θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Στουρνάρα (πάρκο Τσαλτάκη).

Επίσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί τα μέλη της και συνολικά τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να συμμετάσχουν στη συναυλία (δηλώσεις συμμετοχής τους για τα λεωφορεία μετακίνησης στο τηλ. 6944.303.068).

Λεωφορείο για τη Λάρυμνα έχει δρομολογήσει και το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το οποίο θα αναχωρήσει στις 7 μ.μ. από το ΚΤΕΛ της Θήβας.

Επίσης λεωφορείο δρομολογεί και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, το οποίο θα αναχωρήσει για τη Λάρυμνα στις 7 μ.μ. από την πλατεία Λ. Κατσώνη (Ζάππειο).

Σωματεία της Αττικής καλούν στη συναυλία

Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Θα δρομολογηθούν πούλμαν με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα και στο mail του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής: 210.4110.148 - 210.4129.496, e-mail: metallo.attikis@gmail.com - metalo.ellada@gmail.com και στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τηλ. 210.3827.122, e-mail: info@syndikatooikodomonathinas.gr

Παίρνουμε δύναμη από μια σημαντική μάχη σε εταιρεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου

«Ακόμα κι αν η εταιρεία δεν πάρει πίσω το σχέδιο για εκ περιτροπής εργασία, εμείς πρέπει να νιώθουμε πάλι νικητές, γιατί για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε στο σωματείο, οργανωθήκαμε, κάναμε στάση εργασίας, καθυστερήσαμε τα σχέδιά τους και συνεχίζουμε ενωμένοι».

Σε αυτά τα λόγια μιας εργαζόμενης συμπυκνώνεται μια πλούσια πείρα με σημαντικά συμπεράσματα που αποκομίσαμε η Οργάνωσή μας, η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ, από μια μάχη που δώσαμε σε μια εταιρεία του κλάδου το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για μια τηλεφωνική εταιρεία στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Η εργοδοσία, στον απόηχο της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εφαρμογή εκ περιτροπής απασχόλησης στους εργαζόμενους, ανασύροντας έναν νόμο του 2010 που διατήρησαν άθικτο όλες οι κυβερνήσεις και ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να την επιβάλλει μονομερώς μέχρι και εννέα μήνες τον χρόνο. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες μέρες τον μήνα, με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους.

Από την αρχική αναστάτωση στην οργάνωση και τη συσπείρωση στο σωματείο

Η αναστάτωση που επικράτησε στους εργαζόμενους τους οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού. Αυτό ήταν η αρχή μιας δύσκολης μάχης που δόθηκε από το Σωματείο και τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, με τη συμβολή μας στην οργάνωση της πάλης, σκοπός μας ήταν να κατανοούν οι εργαζόμενοι, που δεν είχαν προηγούμενη αντίστοιχη πείρα, την ανάγκη της οργάνωσης, της συσπείρωσης στο Σωματείο, να εκπαιδεύονται μέσα από τη συμμετοχή τους σε συλλογικές διαδικασίες. Να μη λυγίζουν κάθε φορά στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, σε μεμονωμένες διχαστικές λογικές, να μπορούν να βγάζουν σωστά συμπεράσματα από την κάθε φάση του αγώνα, να μην απογοητεύονται και να μη χάνουν τον στόχο τους λόγω της εύλογης ανυπομονησίας και οργής τους κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια άλλου εργαζόμενου: «Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις, θα ακούμε το Σωματείο, που έχει πείρα...».

Οι κινήσεις ήταν πράγματι εύστοχες και με κλιμάκωση. Οργανώθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Σωματείου. Εκεί, μέσα από τη συζήτηση καταλήχθηκαν τα αιτήματα και οι μορφές παρέμβασης και πάλης.

Στην άρνηση της εργοδοσίας να δεχτεί το Σωματείο, οι εργαζόμενοι απάντησαν με τη μαζική αποχή τους από τη «διαβούλευση» στην οποία τους κάλεσε η εργοδοσία για να συζητήσουν πώς θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πρώτη τους απεργιακή κινητοποίηση. Το ΔΣ του Σωματείου προκήρυξε στάση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι εργαζόμενοι, αψηφώντας τον καύσωνα της συγκεκριμένης μέρας και ενώ είναι όλοι σε τηλεργασία, ξεκίνησαν από τα σπίτια τους από κάθε γωνιά της Αττικής, αποφασισμένοι να κάνουν την πρώτη τους μαζική απεργιακή συγκέντρωση κάτω από την εταιρεία. Στη νέα Γενική Συνέλευση που έγινε εκεί οι εργαζόμενοι πήραν τον λόγο, αποφάσισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω, εξέλεξαν 3μελή επιτροπή που από κοινού με το ΔΣ του κλαδικού Σωματείου θα απαιτούσαν συνάντηση με την εργοδοσία.

Οπως συζητούσαν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι, «η εργοδοσία μάς είχε υποτιμήσει τόσα χρόνια, δεν περίμενε από μας τέτοια αντίδραση και οργάνωση με το Σωματείο μας, από δω και πέρα θα υπολογίζει τη δύναμή μας»...

Είναι γεγονός ότι η εργοδοσία θορυβήθηκε, με αποτέλεσμα να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση και να δεσμευτεί ότι μέχρι εκείνη τη μέρα δεν θα προχωρούσε σε καμία εφαρμογή του σχεδίου της. Ηδη οι εργαζόμενοι είχαν μετρήσει τις πρώτες τους μικρές νίκες!

Στη συνάντηση η εργοδοσία, μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή της, εξύμνησε τη «συνέπειά» της επειδή πληρώνει τους μισθούς στην ώρα τους, ενώ επαναλάμβανε ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια και οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν κατανόηση». Να δείξουν δηλαδή «κατανόηση» στη μείωση του μισθού τους, την ώρα που η συγκεκριμένη εταιρεία μετράει τεράστια κέρδη από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η συνάντηση έκλεισε με τη δέσμευση ότι θα επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.

Ομως οι εργαζόμενοι δεν ησύχασαν, παρέμειναν σε επαγρύπνηση. Η σταθερή καθημερινή τους επαφή και επικοινωνία με το Σωματείο τούς βοηθούσε να βγάζουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα σιγά σιγά. Οτι τελικά δεν είναι ο κακός προϊστάμενος και διευθυντής που θέλει να τους μειώσει τον μισθό, που τους καταπατά βασικά δικαιώματα, που αυξάνει την εντατικοποίηση, που τους απολύει. Οτι είναι συνολικά οι εργοδότες που με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους, που θέλουν εργαζόμενους πιο φθηνούς, χωρίς δικαιώματα, ασυνδικάλιστους, για να μπορούν να ξεσαλώνουν ελεύθερα. Οτι τελικά δεν είναι λύση να παραιτηθείς ή να αποδεχτείς την απόλυσή σου επειδή δεν τους αντέχεις άλλο, λύση είναι να παλέψεις για τα δικαιώματά σου, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, σε συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά. Η έκφραση αλληλεγγύης εργαζομένων, άλλων σωματείων και διαφόρων φορέων της περιοχής, η μεταφορά πείρας από σωματείο αντίστοιχης εταιρείας του κλάδου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με τις μέρες να περνούν και τους εργαζόμενους να έχουν ήδη καθυστερήσει τα σχέδιά της για δυο βδομάδες, η εργοδοσία «έριξε» ένα ακόμα χαρτί. Πρότεινε σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν να δηλώσουν την απόλυσή τους! Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τούς έκανε για άλλη μια φορά να φάνε τα μούτρα τους: «Η εταιρεία μάς θέτει το δίλημμα "απολύσεις ή εκ περιτροπής" για να μας πετάξει το μπαλάκι, να αποδυναμώσει τη μαζική μας αντίδραση και να μας διχάσει. Αυτό τους πονάει. Ούτε εκ περιτροπής ούτε απολύσεις».

Ετσι απάντησαν.

Πιο ορμητικά στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Η μη εφαρμογή μέχρι στιγμής κανενός από τα δύο σχέδια της εργοδοσίας, εκ περιτροπής και απολύσεις, σίγουρα είναι μια πρώτη κατάκτηση. Ομως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ, που προστέθηκε σε τόσους άλλους νόμους όλων των κυβερνήσεων, λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια των εργοδοτών. Στους χώρους δουλειάς θα κριθεί η μάχη για να μην εφαρμοστεί. Σε αυτήν την υπόθεση οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος και οι κομμουνιστές καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις.

Για τις δυνάμεις μας η μάχη αυτή και αυτός ο τρόπος δουλειάς είναι μια σημαντική παρακαταθήκη. Ανέδειξε δυνατότητες και δυσκολίες, ανέδειξε ευθύνες και καθήκοντα για τη δουλειά μας στην εργατική τάξη. Πολύ περισσότερο, ανέδειξε πώς πρέπει να δουλεύουμε, χωρίς αναστολές και υποτίμηση, με εργαζόμενους που δεν έχουν πείρα από ταξικούς αγώνες, από συνδικαλιστική δράση, με νέες γυναίκες. Να εντάσσονται στα σωματεία, στην οργανωμένη δράση, να μετράμε βήματα στην πολιτικοποίηση των συνειδήσεών τους.

Εχοντας πλέον στα χέρια μας την Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του Κόμματός μας για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την Κοινωνική Συμμαχία, η προσπάθεια και η δράση μας πρέπει να δυναμώσουν, να ανέβει ο πήχης, ώστε να μετρήσουμε σημαντικά βήματα στη μαζικοποίηση και ανασυγκρότηση του κινήματος της εργατικής τάξης.


Ειρήνη ΜΠΕΚΙΑΡΗ
Μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ, γραμματέας του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Αντλούμε πείρα από την παρέμβαση στους αυτοαπασχολούμενους στην Κεντρική Μακεδονία

Η περίοδος της πανδημίας πυροδοτεί αρκετές εξελίξεις για όλους τους επαγγελματίες και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας ώστε να ερμηνεύσουμε τις τάσεις χωρίς απολυτοποιήσεις και να προσαρμόσουμε ανάλογα την παρέμβαση και επιχειρηματολογία μας, ώστε να γινόμαστε πιο αποδεικτικοί και διεισδυτικοί στη διαπάλη.

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας επιδρά και στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό δεν αφορά μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο, που έχει αλλάξει σε έναν βαθμό τον χάρτη στον κλάδο του Εμπορίου. Είναι π.χ. και ο κλάδος των Μεταφορών, όπου η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Βeat» στη Θεσσαλονίκη κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα ταξί. Από το 10% των ταξί που συμμετείχαν στην πλατφόρμα πριν ενάμιση χρόνο, τώρα συμμετέχει το 20%, με ρυθμούς ανόδου, διότι σε περίοδο αναδουλειάς το έτοιμο πελατολόγιο της πλατφόρμας «δίνει μεροκάματο».

Την ίδια ώρα, κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια πιο επεξεργασμένη τακτική ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει τα λεγόμενα μέτρα «επεκτατικού χαρακτήρα»: Επιστρεπτέες προκαταβολές, πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου στην Κεντρική Μακεδονία εντάχθηκαν 6.700 περίπου επιχειρήσεις αξίας 150 εκατ. ευρώ, προγράμματα ενίσχυσης για γυμναστήρια και παιδότοπους, πρόγραμμα επανεκκίνησης της Εστίασης, πρόγραμμα επιδότησης των δανειακών υποχρεώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόγραμμα επιδότησης για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για εξωτερικούς χώρους Εστίασης, πρόγραμμα επιδότησης στο λιανεμπόριο για δημιουργία e-shop, καθώς επίσης προγράμματα που φανερώνουν πιο ξεκάθαρα τον αστικό σχεδιασμό, όπως τα προγράμματα για ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας - συνεργατικών σχημάτων - δικτυώσεων. Ολα αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης που «τρέχουν» ή «έτρεξαν» αυτό το εξάμηνο είναι αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου. Προφανώς υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα επανεκκίνησης της Εστίασης απευθύνεται σε επιχειρήσεις που υπάγονται στο καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ, άρα έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 10.000 ευρώ.

Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στο πιο δυναμικό κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως όμως λέει και ο σοφός λαός, «δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα». Δημιουργούν συνείδηση στον αυτοαπασχολούμενο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που δίνει λεφτά στις επιχειρήσεις.

Και, φυσικά, σε αυτά δεν υπολογίζουμε ορισμένα προσωρινά μέτρα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55%, που σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους φετινούς φορολογικούς συντελεστές μπορεί σε κάποιους αυτοαπασχολούμενους να φέρει μέχρι και επιστροφή φόρου.

Παίρνουμε υπόψη μας πώς επιδρά η κυβερνητική πολιτική στα λαϊκά στρώματα

Ολες αυτές τις εξελίξεις πρέπει να τις παίρνουμε υπόψη στη δράση μας, με βάση αυτές να εξοπλίζουμε, να διαμορφώνουμε προτεραιότητες ανά ΚΟΒ, ανά χώρο και κλάδο, με μεγαλύτερη προσπάθεια εξειδίκευσης της γενικής μας πολιτικής γραμμής.

Π.χ. στις κινητοποιήσεις των εμπόρων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παράταση του lockdown, δεν εκφράστηκε απλά μια διαφωνία επιχειρημάτων με τις δυνάμεις της ΝΔ, που έβαζαν το αίτημα «Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, θέλουμε ανοιχτά μαγαζιά». Εκφράστηκε η αντίληψη κάθε δύναμης για τον χαρακτήρα της κρίσης: Από τη μια οι δυνάμεις της κυβέρνησης με τη λογική ότι η κρίση είναι του κορονοϊού και άρα όταν η αγορά ανοίξει θα επανέλθουμε στην κανονικότητα (κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη), και από την άλλη οι δυνάμεις μας, που προσπαθούσαν να αναδείξουν ότι δεν αρκεί απλά να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων, ότι αυτό το σύστημα έχει νομοτέλειες και αντιφάσεις από τις οποίες ο μικρός επαγγελματίας δεν μπορεί να ξεφύγει.

Οι όροι της καπιταλιστικής οικονομίας δεν μπορούν ποτέ να είναι προς όφελος του μικρού επαγγελματία. Είναι απόλυτα εκτεθειμένος στους όρους του ανταγωνισμού και της αναρχίας στην παραγωγή. Αυτό έγινε φανερό και με το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου το μικρό συνοικιακό μαγαζί βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει σε συνθήκες πανδημίας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των πολυκαταστημάτων, αλλά και στη σύνδεση των διαφόρων αυτοαπασχολούμενων με τα μονοπώλια, ειδικά όταν αυτά τα μονοπώλια χάνουν έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας μερίδας ταξιτζήδων στη Θεσσαλονίκη που είχαν συμβάσεις με τουριστικά γραφεία στη Χαλκιδική, τα οποία δούλευαν με την «Thomas Cook», και οι οποίοι για ένα 6μηνο έκαναν δρομολόγια στη Χαλκιδική χωρίς να πληρώνονται, περιμένοντας να πάρουν τα χρήματά τους στο τέλος της σεζόν με βάση τη συμφωνία που είχαν κάνει. Με το «κανόνι» της «Thomas Cook» όχι απλά έχασαν δουλειά 6 μηνών, αλλά φορτώθηκαν τα έξοδα, τους φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία για 6 μήνες απλήρωτης δουλειάς.

Αλλωστε η επεκτατική πολιτική είναι η μία πλευρά του νομίσματος, σύντομα θα έρθει και η περιοριστική. Γιατί έχει διατηρηθεί ακέραιο όλο το φοροληστρικό οπλοστάσιο, υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να φορτώσουν τα βάρη αυτής της πολιτικής και στο στρώμα των αυτοαπασχολούμενων, στα πιο λαϊκά τμήματα, αυτά που δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Βασική πλευρά της διαπάλης είναι επίσης το θέμα της επίδρασης των μεγάλων έργων στην περιοχή. Τέτοια είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, η ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου στην Καλαμαριά. Δεν χωρά υποτίμηση η επίδραση αυτών των στοιχείων στη συνείδηση των επαγγελματιών, γιατί δεν είναι δεδομένη η διαφωνία τους με αυτά. Διότι εννοείται πως φοβούνται τον ανταγωνισμό, όμως ταυτόχρονα σκέφτονται ότι μια αύξηση της κίνησης στην περιοχή μπορεί και να τους ωφελήσει, έστω και λίγο. Και αυτό το συναντάμε π.χ. στην περιοχή της Τούμπας, όπου θα γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Δύο δρόμοι ανοίγονται στους αυτοαπασχολούμενους

Με βάση αυτά, γίνεται φανερό ότι χρειάζεται καλή επεξεργασία, δεν μπορούμε να πάμε με ένα γενικό σύνθημα «σε ξεκληρίζουν», γιατί απλά δεν είναι έτσι. Χρειάζεται εξαντλητική συζήτηση, π.χ. μπροστά στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και με αιχμή την κυριακάτικη αργία, συναντήσαμε δύο βασικά ζητήματα: 1) «Εγώ δεν θα ανοίξω». Ομως τα μέτρα δεν παλεύονται ατομικά, ακόμα και αν κάποιο κατάστημα επιλέξει για ένα διάστημα να μην ανοίγει - όταν το άνοιγμα τις Κυριακές γενικευτεί, θα ανοίγουν όλοι. 2) «Εγώ ήδη δουλεύω πάνω από 10 ώρες». Με αφορμή αυτό ανοίγουμε αποφασιστικά τη συζήτηση πάνω στο εξής ζήτημα: Το χάσμα ανάμεσα στο πώς μπορεί να ζήσει ένας αυτοαπασχολούμενος και πώς τελικά ζει σε αυτό το σύστημα. Αυτό ξεκλειδώνει τη συζήτηση προκειμένου να πείσουμε περισσότερους επαγγελματίες για την πολιτική μας πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σύστημα επιφυλάσσει και στη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων δύο δρόμους: 1) Χρέη, αναδουλειά, και ξανά χρέη, δηλαδή ασφυξία. 2) Εντατικοποίηση, ξεθέωμα, άγχος, δηλαδή πάλι ασφυξία. Εδώ πρέπει να ανοίξουμε αποφασιστικά τη συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τον σοσιαλισμό, που μπορεί να εξασφαλίζει ανθρώπινους όρους δουλειάς και ζωής για τους αυτοαπασχολούμενους. Διότι εντάσσοντάς τους στην κοινωνικοποιημένη παραγωγή τούς απαλλάσσει από τα εξαντλητικά ωράρια, την πίεση, το άγχος της διαχείρισης της επιχείρησης, την αβεβαιότητα για το μέλλον. Ταυτόχρονα η σοσιαλιστική οικονομία εξασφαλίζει την πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ανώτερες ποιοτικά υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, εξασφαλίζει δηλαδή την πρόσβαση σε δικαιώματα που ο αυτοαπασχολούμενος σήμερα είτε τα στερείται είτε τα χρυσοπληρώνει.

Φυσικά, δεν είναι εύκολη μια τέτοια συζήτηση. Οι «αλυσίδες» που δένουν τον αυτοαπασχολούμενο δεν είναι τόσο φανερές όσο στην εργατική τάξη, και φυσικά δεν δένουν όλους τους αυτοαπασχολούμενους στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο, κάποιους μάλιστα δεν τους δένουν και καθόλου. Με το δυνάμωμα αυτής της συζήτησης όμως βγαίνουν και ουσιαστικά συμπεράσματα, θα ενισχύεται μια μαχητική πρωτοπορία αυτοαπασχολούμενων σε κάθε χώρο και κλάδο, η οποία θα συσπειρώνεται δίπλα στο Κόμμα, δυναμώνοντας τον αγώνα για την επαναστατική προοπτική.


Αθανασία ΧΑΤΖΗ
Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Περικοπές στα επιδόματα και πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πλάτες των ανέργων

«Θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» στις «πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης» προαναγγέλλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Μετά τις ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στις οποίες έχει ήδη βάλει τη βούλα του νόμου, μετά την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που δρομολογεί μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση έχει εντάξει στη ...μεταρρυθμιστική της ατζέντα την επίθεση στους ανέργους.

Προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν με 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καλύτερη αντιστοίχιση των «δεξιοτήτων» με τις ανάγκες της «αγοράς», πιστοποίηση και αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης, «αναμόρφωση» των «παθητικών πολιτικών απασχόλησης» με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των ανέργων στην αγορά εργασίας: Τα παραπάνω αποτελούν επιμέρους ψηφίδες του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό» του ΟΑΕΔ και την «αναβάθμιση» του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Μπορεί η παρουσίαση του επίμαχου νομοσχεδίου να έχει προγραμματιστεί για το προσεχές φθινόπωρο, ωστόσο οι αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του υπουργού, αλλά και οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για τον «εξορθολογισμό» των επιδομάτων ανεργίας και την «αναβάθμιση» του ρόλου του ΟΑΕΔ ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, δίνουν μια αρκετά σαφή εικόνα της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Περικοπές που βαφτίζονται «εξορθολογισμός» και καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων


«Ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας, επιδιώκοντας όμως να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους», ανέφερε ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, τον περασμένο Απρίλη μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, συνεπάγονται χειροτέρευση της ήδη δεινής θέσης των ανέργων.

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δόθηκε έμφαση στις μη ενεργητικές πολιτικές», οι οποίες δεν συνοδεύθηκαν από «ενεργητικές πολιτικές» ώστε «να φέρουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας», διαπιστώνει η επιτροπή. Μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης των ανέργων παρουσιάζονται ως «αντικίνητρο», ενώ αυτό που θα φέρει τους ανέργους στην «αγορά εργασίας» είναι υποτίθεται οι «ενεργητικές πολιτικές». Στην κατεύθυνση αυτή, η επιτροπή εισηγείται τον «εξορθολογισμό» των επιδομάτων, δηλαδή μια σειρά από νέες περικοπές.

Συγκεκριμένα, προτείνει το επίδομα αντί να είναι «σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό» να υπολογίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα 3 έτη. Με τον τρόπο αυτό, οι άνεργοι χωρίζονται σε πολλές και διαφορετικές «ταχύτητες», ενώ ένα μέρος τους είναι βέβαιο πως θα κατρακυλήσει κάτω από τα 400 ευρώ του ισχύοντος σήμερα επιδόματος. Ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι στόχος της είναι να δώσει «περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας», η πραγματικότητα είναι πως η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης θα οδηγήσει τους εργαζόμενους με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, όπως η μερική απασχόληση και η «διαλείπουσα» εργασία, αλλά και όσους αμείβονται με μισθούς έως 700 ευρώ, σε επίδομα μικρότερο από το σημερινό στην περίπτωση που βρεθούν στην ανεργία.

Αντίστοιχα, στρώνεται έδαφος για αλλαγές και στη διάρκεια της επιδότησης και κυρίως τη σύνδεσή της με τη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης. Συγκεκριμένα, με τις προτάσεις της επιτροπής, ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θα περιορίζεται στους έξι μήνες και θα συνδέεται με την προϋπόθεση ο άνεργος να «αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Οσοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά μετά από έξι μήνες «θα πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης». Τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν κατάρτιση «από ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης», με «εξάμηνη θεωρητική εκπαίδευση» και «πρακτική άσκηση στην αγορά».

Μηχανισμός κατηγοριοποίησης και διαλογής των ανέργων

Ο «επανασχεδιασμός» του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης αποτελεί, δίπλα στις αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας, το άλλο σκέλος του αναμενόμενου νομοσχεδίου. «Οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις ζητούν προγράμματα ουσιαστικής κατάρτισης με εγγύηση ποιότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς να μένουμε "κολλημένοι" στο χθες και να προσφέρουμε μια κατάρτιση που είναι απλά ένα χαρτί χωρίς αξία», ανέφερε σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας. Ο στόχος για καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με έμφαση στις «ψηφιακές δεξιότητες», έχει κατ' επανάληψη βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, το επικείμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει διαδικασίες για την πιστοποίηση και την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης και των ίδιων των καταρτιζομένων, ώστε τα σχετικά προγράμματα να προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αξιώσεις της «αγοράς εργασίας», να καταρτίζουν τους ανέργους ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να τους επανακαταρτίζουν όποτε αυτές αλλάζουν.

Οι πάροχοι κατάρτισης θα αξιολογούνται από το κράτος και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής θα συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους. Το ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης, ο αριθμός των καταρτιζομένων που τοποθετείται σε θέσεις εργασίας, το χρονικό διάστημα για το οποίο συνεχίζουν να εργάζονται, αποτελούν ενδεικτικά κριτήρια για την αξιολόγηση αυτή και τη βαθμολογία που ακολούθως θα συγκεντρώνουν. Μέσα από τη διαδικασία αυτή στήνεται ένας μηχανισμός επιλογής και διαλογής των ανέργων προς όφελος τόσο των ιδιωτών που θα αναλάβουν την κατάρτιση και επανακατάρτισή τους, όσο και των επιχειρήσεων στις οποίες θα διοχετευθούν στη συνέχεια ως επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό: Νέοι σε ηλικία, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, θα επιλέγονται κατά προτεραιότητα από τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης, που θα προσβλέπουν σε βελτιωμένους δείκτες αξιολόγησης και αυξημένη χρηματοδότηση για τα ταμεία τους. Από την άλλη, μακροχρόνια άνεργοι, που δεν διαθέτουν «δεξιότητες» χρήσιμες για τις επιχειρήσεις, θα αντιμετωπίζονται ως ...φύρα για τις επιχειρήσεις και θα καταλήγουν μαζικά στα ...αζήτητα των παρόχων κατάρτισης.

Η δυνατότητα των κέντρων κατάρτισης να «επιλέγουν» τους ανέργους που μπορούν να «ανταποκριθούν» στο πρόγραμμα κατάρτισης προβλέπεται και από την επιτροπή Πισσαρίδη. Το μέρος των ανέργων που δεν θα γίνονται «δεκτοί», επειδή προφανώς δεν αξιολογούνται ως χρήσιμο ...υλικό για τις επιχειρήσεις, προτείνει να διοχετεύονται σε «ενισχυτικό πρόγραμμα» που θα τους μαθαίνει «κοινωνικές δεξιότητες» καθώς και να τους «προσφέρεται η επιλογή να εργαστούν σε εθελοντικό τομέα»!

Ο «αναβαθμισμένος ρόλος» του ΟΑΕΔ, ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, συνίσταται στη λειτουργία του ως μηχανισμού εφοδιασμού των επιχειρήσεων με επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό από τη δεξαμενή των ανέργων, που ...ξεσκαρτάρεται, καταρτίζεται και επανακαταρτίζεται στα μέτρα τους.

Στο έδαφος της αυξημένης ανεργίας και της γενικευμένης ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι για τις θέσεις εργασίας τους, μπροστά και στη νέα επίθεση της κυβέρνησης, είναι υπόθεση κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης να δυναμώσει τον αγώνα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ