Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«Τα δάση θέλουν προστασία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία!»

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση χτες στην Αθήνα

Με το παραπάνω σύνθημα, συμβασιούχοι από δασαρχεία όλης της χώρας διαδήλωσαν ξανά χτες στην Αθήνα, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Την περίοδο που διανύουμε οδηγούνται σταδιακά στην ανεργία πάνω από 5.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στα δασαρχεία μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες να αποψιλώνονται από απαραίτητο προσωπικό. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός, Γ. Βρούτσης, αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση, που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Συμβασιούχων, πήραν μέρος εργαζόμενοι από τα δασαρχεία όχι μόνο της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Η ΟΣΕΑΔΕ είχε κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Σωματεία και Σύλλογοι Εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν σωματεία και Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα.


Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κοροϊδία και υποκρισία από την κυβέρνηση

Από νωρίς το μεσημέρι οι εργαζόμενοι, άλλοι με τα ρούχα της δουλειάς και άλλοι με τα εργαλεία τους, κατέκλυσαν το χώρο έξω από το υπουργείο, κρατώντας πανό και πικέτες με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους. Οσο περνούσε η ώρα κατέφθαναν συνεχώς συνάδελφοί τους από όλη τη χώρα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η Αννα Ορφανέλη, εργαζόμενη στο δασαρχείο Λαυρίου και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, και ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων που δουλεύουν σε δημόσιους φορείς μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους, οι οποίοι έκαναν την ίδια ώρα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Μετά την αρνητική απάντηση στο αίτημα για συνάντηση, με το επιχείρημα ότι ο υπουργός βρισκόταν στη Βουλή, οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο με πορεία και συνθήματα. Η κοροϊδία της κυβέρνησης όμως συνεχίστηκε και εκεί, καθώς ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους. Οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, στους οποίους επέδωσαν το υπόμνημά τους.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος.

«Η απασχόλησή μας περιλαμβάνει εργασίες για την προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά και τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθαρισμοί δασών και δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφικών πυρκαγιών αποτελούν καθημερινές μας εργασίες, συμβάλλοντας έτσι και εμείς ουσιαστικά στην προετοιμασία και στη θωράκιση της χώρας μας ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στο υπόμνημά της.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την υποκρισία και της σημερινής κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνει υποτίθεται στις προτεραιότητές της την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, στέλνει όμως χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνει τα δασαρχεία άδεια από προσωπικό.

Κοινός αγώνας συμβασιούχων, ανέργων και μονίμων

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Αννα Ορφανέλη. Κάλεσε σε κοινή πάλη εργαζόμενους και ανέργους, καθώς, όπως ξεκαθάρισε, «οι "ωφελούμενοι" του σήμερα είναι οι άνεργοι του αύριο και το αντίστροφο».

«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξέρουν καλά ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κοινός και αφορά μόνιμους και συμβασιούχους. Χαιρετίζουμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους που με την παρουσία τους εδώ από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες και αντικειμενικές δυσκολίες, σήμερα δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ.

Υπενθύμισε την πρωτοβουλία περισσότερων από 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων στο Δημόσιο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με άρση κάθε εμποδίου που υπάρχει στο Σύνταγμα και στους νόμους. «Ξέρουμε ότι οι πολιτικές επιλογές για φθηνούς εργαζόμενους, για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, έχουν την ίδια αιτία. Είναι η στρατηγική που κυριαρχεί στην ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας», υπογράμμισε.

Δίπλα στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις, υπενθύμισε, την ελαστική εργασία υπερασπίζονται και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ορισμένοι μάλιστα από τους συνδικαλιστές που εντάσσονται στους κόλπους του έχουν ακόμα και δικές τους εταιρείες, «συμβουλεύουν» τους εργαζόμενους πως είναι ξεπερασμένο να κάνουν κινητοποιήσεις, ενώ στην προηγούμενη συγκέντρωση των δασεργατών βιάστηκαν να τους μετρήσουν και να αποφανθούν πως η συγκέντρωση είχε... 88 άτομα (!), προσπαθώντας μάταια να καλλιεργήσουν απογοήτευση. «Εμείς απαντάμε με τη σημερινή μας μεγάλη κινητοποίηση και τους απομονώνουμε. Τους απαντάμε ότι το ταξικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, όσους αντεργατικούς νόμους κι αν ψηφίσουν, και δεν θα σκύψει το κεφάλι», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας

Το λόγο πήραν έξω από τη Βουλή συμβασιούχοι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων.

Στη δουλειά των δασεργατών σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, από το κρύο και το χιόνι μέχρι τον καύσωνα, με μισθούς ψίχουλα και λειψό εξοπλισμό, αναφέρθηκε εργαζόμενη στο δασαρχείο της Πάρνηθας. Με τη δουλειά αυτή φτιάχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, καθαρίστηκαν δάση, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας από όποιο μετερίζι κι αν βρεθούμε, του δασεργάτη, του άνεργου, του συμβασιούχου», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όσους υπηρετούν την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και απειλεί τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Τη συμμετοχή των συναδέλφων του από τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς χαιρέτισε εργαζόμενος από τη Μακεδονία.

Τον μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας, μέσα από τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», κατήγγειλε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του στον αγώνα των εργαζομένων, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους που αυτήν την περίοδο επιστρέφουν στην ανεργία με τους ανέργους που αναζητούν μια θέση σε ένα ολιγόμηνο πρόγραμμα. «Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας περιμένει», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να ανοίξουν με τον αγώνα τους το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική που τους θέλει μισοεργαζόμενους και μισοάνεργους.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο αντιπρόεδρός του, Γιάννης Μπλέκος.

Κινητοποίηση και στην Ξάνθη

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στις δασικές υπηρεσίες και στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΣΕΑΔΕ.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας τις επικείμενες απολύσεις 32 συμβασιούχων από το δασαρχείο Σταυρούπολης και 34 συμβασιούχων από το δασαρχείο Ξάνθης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Δρακούλης εκ μέρους των συμβασιούχων, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το δημαρχείο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως και σε εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, καθώς και στους βουλευτές του νομού.

Με ψήφισμά της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων στις δασικές υπηρεσίες.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής

Στο υπόμνημά της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή ζητά την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • 12μήνη ανανέωση των συμβάσεων άμεσα, έτσι ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος.
  • Εντός του χρόνου της ανανέωσης, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς, αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών μας.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο Δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.
  • Αξιοπρεπείς μισθοί. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
  • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό: Ρεπορτάζ από την πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του Κόμματος
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία - Συνταξιούχοι: Πλατύ άνοιγμα και προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Συμβασιούχοι στη Δασοπροστασία: Με νέα πανελλαδική κινητοποίηση διεκδίκησαν το δικαίωμα στη δουλειά
  • Ροδακινοπαραγωγοί: Σε θέση μάχης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά πολιτική εξόρμηση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Ρεπορτάζ από περιοδείες και εκδηλώσεις του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και συνοικίες

Με συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και συνοικίες, με καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ξεδιπλώνουν ένα πλατύ άνοιγμα σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Θέμα της μεγάλης αυτής εξόρμησης είναι «Η νέα αντιλαϊκή επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, και οι θέσεις του ΚΚΕ» και στόχος να ανοίξει πλατιά η συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, την Τετάρτη 27/11, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6).

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ρεπορτάζ από περιοδείες και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Η υγεία του λαού άμεσα συνδεδεμένη με το Ασφαλιστικό

Σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Αιγάλεω, μίλησε στις 13/11 ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως οι αντιασφαλιστικοί και οι άλλοι αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα «χειροτέρεψαν το ύψος των συντάξεων, τα όρια ηλικίας, τα επιδόματα ανεργίας, τις παροχές Υγείας, έφεραν αυτήν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στο χώρο του Φαρμάκου».

Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, «αποτύπωναν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως είναι επεξεργασμένες στην εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ στα Εργασιακά, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην "ευέλικτη" εργασία».

Παρουσιάζοντας μια σειρά από πλευρές της διαχρονικής αντιασφαλιστικής επίθεσης, ο Γ. Τασιούλας στάθηκε αναλυτικά και στα ζητήματα της Υγείας και την άμεση σύνδεσή τους με το Ασφαλιστικό.

Σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, εδώ στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, επιβεβαιώνει το χαρακτήρα των κυβερνητικών επιλογών:

Στο "Αττικόν" μεγαλώνουν συνεχώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό. Τα ράντζα και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, χωρίς γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων, με ελάχιστο προσωπικό, με αναμονή παραπάνω από 3 μήνες σε κάποιες ειδικότητες.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας και οι οικογενειακοί γιατροί δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες συνταγογράφησης.

Τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο) και δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης συρρικνώνονται συνεχώς και βρίσκεται το κατάλληλο έδαφος για να αναπτύσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο.

Στο "Κέντρο Βρεφών - Η ΜΗΤΕΡΑ" παραμένουν κλειστές πτέρυγες, με δεκάδες παιδάκια εγκαταλειμμένα, ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίζονται με ευθύνη του κράτους.

Το "Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων" υποβαθμίζεται διαρκώς.

Χειροτερεύει, μέρα με τη μέρα, το καθεστώς απόδοσης αναπηρίας για συντάξεις αναπηρίας με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Ολα τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν και επιβεβαιώνουν ότι η υγεία των εργαζομένων είναι "κόστος" για το αστικό κράτος και στη βάση αυτή ψαλιδίζεται, για να μετατραπεί σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Να κατανοηθούν οι πλευρές της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής

Πρέπει, τόνισε, το θέμα αυτό να τονιστεί παραπάνω, να κατανοηθούν οι στόχοι του κεφαλαίου, που συνδέονται άμεσα με το θέμα της Ασφάλισης.

«Για παράδειγμα», επισήμανε, «πρέπει να σκεφτεί κάποιος το εξής: Για ποιο λόγο, από τον ΣΕΒ και όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις προβάλλεται σθεναρά το ζήτημα της μείωσης των εισφορών, αλλά μόνο για το κομμάτι που αφορά τη σύνταξη;

Για τις εισφορές στην Υγεία δεν ενδιαφέρονται να μειωθούν ή να καταργηθούν, όπως διεκδικούμε ως Κόμμα με την ταυτόχρονη υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί. Αντίθετα τις αυξάνουν, όπως έκαναν στους συνταξιούχους στην κύρια σύνταξη από 4% σε 6%, ενώ έβαλαν και πρόσθετη εισφορά για την Υγεία στην επικουρική σύνταξη, επίσης 6%.

Τις εισφορές Υγείας, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, το κεφάλαιο τις ξαναβάζει στην τσέπη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Στη σύνταξη όμως, που αναγκαστικά πρέπει να καταβάλλεται, πρέπει να βρουν και άλλους τρόπους πέραν των άμεσων περικοπών. Η μείωση των εισφορών θα φέρει "προ των πυλών" νέες μειώσεις και θα στρέψει κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση».

«Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα και τώρα με την παρέμβαση των κομμουνιστών», τόνισε, «είναι ο δρόμος ώστε να συζητηθούν όλες οι πλευρές της Κοινωνικής Ασφάλισης, να δυναμώσει η διεκδίκηση των αιτημάτων, αλλά και να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να σκεφτούν σε βάθος τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια πραγματική Κοινωνική Ασφάλιση και τι μπαίνει εμπόδιο σήμερα για να μπορούν να απολαύσουν ένα πραγματικά σύγχρονο δίχτυ ασφάλειας της ζωής τους σε όλα τα επίπεδα, σε εργασία, Υγεία, σύνταξη, πρόληψη, Πρόνοια».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη

Τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων εργαζομένων και συνταξιούχων στις 30 Νοέμβρη για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, με περιοδείες σε χώρους εργασίας και συσκέψεις, συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, να σημάνει συναγερμός μπροστά στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ., ενώ κινητοποιήσεις την ίδια μέρα προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Συσκέψεις και πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια:

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων Συνταξιούχων Νομού Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΕΒΕ, αγροτών, επιστημόνων και νεολαίας αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

-- Σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα οξυμένα προβλήματα σε Υγεία - Πρόνοια διοργανώνουν σωματεία του Ηρακλείου, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΗ. Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων IKA.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας οργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 26/11, στις 12.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Εγκαυμάτων.

-- Σωματεία των Τρικάλων (Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Λογιστών και Βοηθών Λογιστών) καλούν σε σύσκεψη, την Τρίτη 26/11, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καταγγελία για ασφαλίτη σε περιοδεία - συζήτηση στο δήμο Ηλιούπολης

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής συνεχίζει το πρόγραμμα περιοδειών και συγκεντρώσεων σε χώρους εργασίας, με συγκέντρωση σήμερα το πρωί στο αμαξοστάσιο του δήμου Πετρούπολης.

Στο μεταξύ, το κλαδικό Σωματείο και το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης καταγγέλλουν «την εμφάνιση της Ασφάλειας στο τηλεφωνικό κέντρο του δημαρχείου που ζητούσε πληροφορίες για τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) προγραμματισμένη περιοδεία - συζήτηση στους εργαζόμενους στο δημαρχείο, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιματισμού και Δέρματος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Βασίλη Σταμούλη» για το Ασφαλιστικό.

«Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και μαζί με τους νόμους που ψήφισαν και η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και η σημερινή (ΝΔ) επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων και ξεκαθαρίζει: «Θα δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς και στην οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του δήμου μας στο συλλαλητήριο το Σάββατο 30 Νοέμβρη».

Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής

Σήμερα και τις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ:

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1), θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Ν. Μάκρη, στα γραφεία του Κόμματος (Λ. Μαραθώνος 112), θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 24 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Ν. Σμύρνη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 6 μ.μ., στη Γλυφάδα (ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα), θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

-- Στις 11 π.μ., στον Ταύρο, στην Αίθουσα 7 (Επταλόφου 2) θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Λαύριο, στο Παλιό Μηχανουργείο, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8 π.μ., ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Royal Olympic».

-- Στις 2 μ.μ., περιοδεία στην εταιρεία «Γευσήνους», στον Αγ. Στέφανο.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 12 μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Wyndham».

Σε άλλες περιοχές της χώρας

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Περιοδεία στο ΠΓΝΑ Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής την Φανή Τρέλλη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Περιοδεία σε Α' και Β' ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής την Φανή Τρέλλη.

-- Περιοδεία στην Αντιπεριφέρεια Εβρου με επικεφαλής την Εύα Βλισσίδου, μέλος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία σε γιαπιά της Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον Νίκο Κουκοράβα, μέλος της ΤΕ Εβρου.

-- Περιοδεία σε χωριά του δήμου Αλεξανδρουπόλεως με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννούδη, μέλος της ΤΕ Εβρου.

-- Περιοδεία σε χωριά του πρώην δήμου Τριγώνου με επικεφαλής τον Σταμάτη Γκατζίδη, μέλος της ΤΕ Εβρου.

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη:

-- Οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΤΕ Χανίων καλούν σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Νέας Χώρας, στην παραλία. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Εβρου στο ξενοδοχείο «Αθηνά», στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Νίκη Δραμανίδου, μέλος της ΤΕ Εβρου.

Την Κυριακή 24/11:

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Δημοσίων Υπαλλήλων Εβρου στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς», στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ματούλα Γκιδίκα, μέλος της ΤΕ Εβρου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΩΓΚΟΣ
Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομικό ρίσκο και τζόγο

Ομιλία σε συγκέντρωση του Κόμματος στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας

Από τη συγκέντρωση
Από τη συγκέντρωση
Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Ο βασικός σχεδιασμός στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο Ασφαλιστικό δεν μεταβάλλει απλά κάποιες επιμέρους πλευρές, αλλά ενισχύει και βαθαίνει το χτύπημα απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, ακυρώνοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της, τσακίζοντας το βασικό συστατικό της, την κοινωνική αλληλεγγύη. Από κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί σε "επένδυση", σε ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Γι' αυτό και προπαγανδίζουν συνεχώς τα μεγαλύτερα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης, ότι οι εισφορές εκεί "πιάνουν τόπο".

Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πόσο υποκριτικές ήταν οι προφάσεις για την ενοποίηση όλων των Ταμείων τα προηγούμενα χρόνια στη βάση του "εξορθολογισμού", του "νοικοκυρέματος", του "καλύτερου ελέγχου" και της "ισότητας". Αποδείχτηκε ότι ήταν το πρόπλασμα για την πιο εύκολη διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η ενοποίηση των Ταμείων σε συνδυασμό με το διαχωρισμό της σύνταξης σε "εθνική" - "ανταποδοτική", βοήθησε συνολικά ώστε να πέφτει πιο εύκολα το μαχαίρι στις συντάξεις και τα δικαιώματα.

Από την επίθεση δεν εξαιρείται κανείς, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως Ταμείου και κλάδου, μπαίνουν στο μίξερ και αλέθονται, για να βγει στο τέλος ένας πολτός με σφραγίδα που θα αναγράφει πως απέναντι στην Ασφάλισή σου θα παλέψεις μόνος σου, το ζήτημα της υγείας, της προστασίας και της σύνταξης, θα είναι ατομική υπόθεση. Δηλαδή, θα βγαίνει ο εργαζόμενος στις αγορές ως νέος "επενδυτής" και θα ψάχνει ευκαιρίες και προσφορές...».

«Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα», πρόσθεσε, «που δείχνουν την αγριότητα ενός συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση, που ζει και αναπνέει από τους νόμους της αγοράς. Η "ασφάλεια" που παρέχουν τα επαγγελματικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, μετριέται σε μεγέθη ρίσκου. Η διακύμανση της "ασφάλειας" κάθε ασφαλιστικού - επενδυτικού προϊόντος δεν υπολογίζει τις ανάγκες, αλλά καθορίζεται από "φούσκες", κέρδη και επενδύσεις. Ενας τέτοιος κερδοσκοπικός - χρηματιστηριακός μηχανισμός δεν μπορεί να τιτλοφορείται ως "Ασφάλιση", δεν μπορεί να αποτελεί εγγύηση για τους εργαζόμενους».

Σχετικά με τα παραπάνω, ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς» που άφησε πίσω της αποκαΐδια και χιλιάδες ασφαλισμένους εκτεθειμένους, όπως και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης αφήνοντας χιλιάδες αυτοκίνητα ανασφάλιστα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Οι «επενδυτές» ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι με τα χρήματα και τους κόπους των εργαζομένων

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι λεγόμενοι «επενδυτές», με το «νέο Ασφαλιστικό» που φέρνει η κυβέρνηση ΝΔ, πατώντας πάνω στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στα χρήματα και τους κόπους των εργαζομένων, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή περιοδεία του Κόμματος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν στον αγώνα με την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Παράλληλα, κάλεσε στην εκδήλωση στις 4 Δεκέμβρη, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση και την προοπτική της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Θέλουν να βάλουν στο χέρι τους κόπους της ζωής μας...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε, φέρνει το νέο χτύπημα πάνω στο έδαφος που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του γνωστού ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου.

«Ετοιμάζονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν πάρτι με τα αποθεματικά των εργαζομένων, οι περιβόητοι "επενδυτές" να έρθουν να πάρουν τα χρήματα και τους κόπους τους δικούς σας, μιας ολόκληρης ζωής. Βγήκαν οι βιομήχανοι και είπανε "είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα αποθεματικά και να μην τα πειράζει κανένας; Αυτά πρέπει να τα πάρουμε εμείς, να τα κάνουμε επενδύσεις"!

Οπως έγινε στις δεκαετίες του '60, του '70. Οπως έγινε με το Χρηματιστήριο το 1999-2000. Οπως έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν φάγανε άλλα 13 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά μόνο με το "κούρεμα" του Βενιζέλου, το PSI, για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.

Και μετά λένε ότι "δεν είναι βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία". Πώς να είναι; Αφού τα φάγανε! Τώρα έρχονται και λένε πως κι αυτά που απέμειναν πρέπει να τα πάρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και πλέον από ασφαλισμένοι όλοι θα γίνεται "επενδυτές"! Θα επιλέγεις ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, "χαμηλό", "μεσαίο" και "υψηλό ρίσκο". Θα καταβάλλεις εισφορές κάθε μήνα. Το τι θα πάρεις αργότερα, δεν χρειάζεται να πούμε, όλοι καταλαβαίνουμε... "Ανάλογα", λέει, "με το πώς θα πάει η επένδυση"!

Οχι όπως τώρα, που ακόμα και με αυτό το κουτσουρεμένο, διάτρητο, ρημαγμένο - όπως το κάνανε - ασφαλιστικό σύστημα ξέρεις ότι θα πάρεις πέντε ευρώ. Για θυμηθείτε αυτούς τους ταλαίπωρους που ήταν στην ιδιωτική ασφαλιστική της "Ασπίς Πρόνοια". Είχαν πάει και είχαν αφήσει τα κόπια μιας ζωής. Βάρεσε κανόνι μέσα στην κρίση και είδατε τι πήραν... Αυτό είναι το Ασφαλιστικό που έρχεται. Κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα το αφήσουμε αυτό;».

Να μην το επιτρέψουμε!

«Η Ασφάλιση είναι και η Υγεία, είναι η Πρόνοια», πρόσθεσε. «Είναι και αν πάθεις ένα εργατικό "ατύχημα" και μείνεις ανήμπορος, είναι να πας στο νοσοκομείο. Είναι για τα παιδιά μας. Στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να ασφαλίσεις τα παιδιά και την οικογένειά σου, πληρώνεις επιπλέον.

Και αν μείνεις άνεργος, αν υπάρχει διάστημα που δεν μπορείς να το πληρώσεις, θα πάθεις ό,τι έγινε με τα αυτοκίνητα, που μέσα στην κρίση κυκλοφορούσαν ενάμισι εκατομμύριο ανασφάλιστα. Αλλά τα παιδιά μας, τα πόδια μας, τα χέρια μας δεν είναι παρμπρίζ και τιμόνια, που λες "άντε, ας το αφήσω ανασφάλιστο", εδώ έχουμε να κάνουμε με την ίδια μας τη ζωή.

Γι' αυτό το ζήτημα το ΚΚΕ παίρνει μια μεγάλη πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να περάσει αυτό που θέλουν να περάσουν, ούτε και μπορεί να μείνει ο απαράδεκτος νόμος Κατρούγκαλου.

Και βάζουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει: Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική, καθολική για όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να υπάρχει ανασφάλιστος εργαζόμενος. Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους. Η ασθένεια δεν μπορεί να κοστολογείται, δεν μπορεί ο άλλος να αρρωσταίνει και να τον κοιτάνε στην τσέπη για το αν θα περάσει την πόρτα του γιατρού. Αυτό είναι δικαίωμα, δεν μπορούν να γίνονται μπίζνες με αυτό. Αυτήν την πρόταση θέλουμε να την παλέψουμε αποφασιστικά».

Κάλεσμα συζήτησης για την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για τα Ναυπηγεία

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Ναυπηγική Βιομηχανία και ειδικότερα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε:

«Οποιος μπαίνει μέσα, βλέπει μια τεράστια εγκατάσταση που την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός να μαραζώνει και μαζί της να μαραζώνουν και οι εργαζόμενοι, με τους περισσότερους να είναι υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο το αναγνωρίζουν και όλοι αυτοί οι κηφήνες, οι περιβόητοι "επενδυτές", που πέρασαν από εδώ πέρα, κατάπιανε τον κόσμο, κατέκλεψαν τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και τις υποδομές, και τώρα την περνάνε μπέικα όπου έχουν πάει. Τώρα αναμένουν να έρθουν οι επόμενοι να κάνουν κι αυτοί την ίδια δουλειά...

Στις 4 Δεκέμβρη στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ αναλαμβάνει ξανά την πρωτοβουλία να καλέσει τους εργαζόμενους, όχι μόνο των ναυπηγείων, αλλά όλης της περιοχής, για να συζητήσουμε και να δώσουμε στη δημοσιότητα την ολοκληρωμένη, επιστημονικά επεξεργασμένη πρότασή μας για το σύνολο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. (...) Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και θέλει ενεργοποίηση των εργαζομένων. Θέλει συμμετοχή, πάλη, αγώνα».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση που τους τσακίζει για να θησαυρίζουν οι εμποροβιομήχανοι

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα

Από τη σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών που οργάνωσαν πρόσφατα οι Αγροτικοί Σύλλογοι στη Βέροια
Από τη σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών που οργάνωσαν πρόσφατα οι Αγροτικοί Σύλλογοι στη Βέροια
Στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που κινείται με μοχλό το κέρδος για τους εμποροβιομήχανους, τον έλεγχο της γης και της παραγωγής από λίγες μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, μια πολιτική που υπηρετείται και από τη νέα ΚΑΠ 2021 - 2027, συνθλίβονται και οι ροδακινοπαραγωγοί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο τομέας του επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου αποτελεί έναν τομέα - «κλειδί» για την οικονομία της χώρας, με χιλιάδες νοικοκυριά (περίπου 12.000) να απασχολούνται στην καλλιέργεια (κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και λιγότερο σε Λάρισα, Φλώρινα, Κοζάνη και Πιερία) και άλλους περίπου 12.000 - 13.000 εργαζόμενους, κυρίως εποχικούς, στη μεταποίησή του.

Πανελλαδικά δραστηριοποιούνται περίπου 25 μεταποιητικές επιχειρήσεις, με μεγάλο μέρος του τεράστιου τζίρου τους να προέρχεται από εξαγωγές. Μάλιστα, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) μέσω των μελών της ελέγχει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου κονσέρβας ροδάκινου.

Την ίδια ώρα που οι εμποροβιομήχανοι θησαυρίζουν, οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, οι εργάτες στα διαλογητήρια και τις κονσερβοποιίες δουλεύουν λιγότερα μεροκάματα, με μισθούς πείνας, εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ ο εργαζόμενος λαός πληρώνει ακριβά για να μπορεί να καταναλώσει τα προϊόντα.


Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το ακόλουθο ρωσικό εμπάργκο που χτύπησε κυρίως τα επιτραπέζια ροδάκινα, τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κομπόστα και αφορούν το συμπύρηνο ροδάκινο, την άρνηση του ΕΛΓΑ να καλύψει πλήρως τις ζημιές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άγρια φορολόγησή τους και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές.

Ενάντια στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, υλοποιώντας τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι ροδακινοπαραγωγοί συζήτησαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βέροια.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου Ημαθίας, Γυψοχωρίου Πέλλας, Αμύνταιου Φλώρινας, Τυρνάβου, Αμπελώνα και Αργυροπουλίου Λάρισας αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις τη μέρα διεξαγωγής της ανοιχτής σύσκεψης που επιδιώκουν να γίνει με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κόντρα στη λογική της αναμονής, της ηττοπάθειας και της ανάθεσης, οι αγρότες έχουν επιλέξει το δρόμο της οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα βάζουν στην προμετωπίδα τη διεκδίκηση κατώτατων εγγυημένων τιμών, κάλυψη από την κυβέρνηση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ κ.λπ.

Παράλληλα, καλούν τους συναδέλφους τους αγρότες να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και στη συγκρότηση Αγροτικών Συλλόγων, όπου δεν υπάρχουν, μέσα από τους οποίους θα παλεύουν και θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Οξυμένα προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών σε Πέλλα και Ημαθία, που για μια ακόμα χρονιά είδαν τους κόπους τους να χάνονται εξαιτίας της γύμνιας του ΕΛΓΑ και της απληστίας των εμποροβιομηχάνων.

Φέτος, εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και επομένως οι αποζημιώσεις αναμένεται για άλλη μια φορά να καθυστερήσουν. Αλλωστε, ακόμη είναι ανεξόφλητοι (περίπου 10%) από ζημιές της περσινής χρονιάς. Την ίδια ώρα, είναι απλήρωτοι και για την παραγωγή που παρέδωσαν σε συνεταιρισμούς και βιομήχανους.

Η μέση τιμή παραγωγού για το επιτραπέζιο ροδάκινο δεν ξεπέρασε τα 0,17 - 0,18 ευρώ, ενώ στο συμπύρηνο, που οδηγήθηκε για χυμοποίηση, η τιμή συμπιέστηκε μέχρι τα 0,08 ευρώ ανά κιλό. Μάλιστα, οι αγρότες καταγγέλλουν ότι μεγάλο τμήμα της παραγωγής εμφανίστηκε από τους βιομήχανους ότι πάει για χυμοποίηση, αλλά τελικά μεταποιήθηκε κανονικά στα κονσερβοποιεία τους, κερδίζοντας έτσι και από την εξευτελιστική τιμή των 0,23 ευρώ ανά κιλό που έδιναν στα ροδάκινα που αγοράστηκαν για κομπόστα.

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», περιγράφει:

«Οι αγρότες μέχρι τώρα ζούμε με έναντι, για την παραγωγή που παραδώσαμε. Είμαστε στην 5η χρονιά από το εμπάργκο της Ρωσίας στο επιτραπέζιο ροδάκινο και ήρθαν να προστεθούν και οι δασμοί από τις ΗΠΑ στην κομπόστα βιομηχανικού ροδάκινου που θα μετακυληθεί από τους εμποροβιομήχανους και θα συμπιέσει την τιμή του συμπύρηνου ακόμη περισσότερο.

Και ενώ δεν έχουμε ούτε για τις άμεσες ανάγκες μας, είμαστε καταχρεωμένοι για φάρμακα, λιπάσματα, καλούμαστε να πληρώσουμε τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα μέχρι 19% και στα πάγια 13%, πληρώνουμε πανάκριβο το πετρέλαιο (1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο), ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες στις άλλες χώρες της ΕΕ το πληρώνουν 0,60 λεπτά και οι εφοπλιστές απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο με 0,44 λεπτά το λίτρο και πάμφθηνο ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους οι βιομήχανοι.

Παράλληλα, έχουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν Ιούνη - Ιούλη. Οι εκτιμήσεις για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να είναι αντικειμενικές και οι αποζημιώσεις δεν θα είναι στο 100% της ζημιάς. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις διαχρονικά δικαιολογούν το πετσόκομμα της αποζημίωσης ως κίνητρο για να σπρώξουν τους αγρότες να αναλάβουν να προφυλάξουν την παραγωγή τους με δική τους πρωτοβουλία.

Εχουμε καταθέσει αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό, αλλά ο κ. Βορίδης ήρθε μαζί με τον πρωθυπουργό σε μια σικέ επίσκεψη σε χωριά της Βέροιας, όπου αναφέρθηκαν επιλεκτικά μόνο στην επιστροφή του φόρου στο κρασί, πράγμα που είχαμε πετύχει με τα μπλόκα του 2016. Ενώ για το ζήτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών εμφανίστηκε να δηλώνει ότι αν ίσχυε θα ανέβαζε το κόστος. Είναι καθαρό ποια συμφέροντα υπηρετούν, συνεχίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στις Οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ».

Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» το Σάββατο 23/11 θα πραγματοποιήσει εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί ο αγωνιστικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Παράλληλα, μαζί με τους συνταξιούχους και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος οργανώνει τη μάχη ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Μπροστά στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη, ο Τ. Τσιουλάκος επισημαίνει: «Επιδιώκουμε τις επόμενες μέρες να ανοίξουμε τη συζήτηση παντού, σε όλα τα χωριά της περιοχής και να καλέσουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να δώσουμε τη μάχη που προβλέπεται σκληρή».

Ο,τι κερδίσαμε και κερδίζουμε, το κάνουμε με τον συντονισμένο αγώνα μας

Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» (Μπλόκο Γυψοχωρίου).

Ο Γιάννης Σουμελίδης, μέλος του ΔΣ, αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν μετά τα μέσα Ιούνη, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα και τη μείωση της ποιότητας αλλά και να μείνει ασυγκόμιστο μεγάλο μέρος της παραγωγής.

«Φέτος η μεγάλη ζημιά ήρθε αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι καλλιεργητικές εργασίες», σημειώνει, «αφού δηλαδή δαπανήσαμε για λιπάσματα, ραντίσματα, αραίωμα. Σε κάποια χωριά της Πέλλας το χαλάζι χτύπησε το 100% της παραγωγής και προκάλεσε ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε αμάζευτο στα χωράφια και πληρώσαμε μεροκάματα για να ρίξουμε, ώστε να μη μείνουν και σαπίσουν πάνω στα δένδρα. Για όλη αυτή την καταστροφή, για άλλη μια φορά δεν θα αποζημιωθούμε. Θα μας δώσουν ψίχουλα, και ίσως και λίγα παραπάνω ενεργοποιώντας τη διαδικασία de minimis».

Σε ό,τι αφορά το «νέο Ασφαλιστικό» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο χτίζεται πάνω στον αντιλαϊκό νόμο Κατρούγκαλου, σχολιάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις αντίστοιχες κυβερνητικές «διαρροές» για τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, από τα 114 ευρώ που ισχύουν σήμερα στα 220 ευρώ το μήνα στη χαμηλότερη κλίμακα ασφάλισης. «Εγώ και η γυναίκα μου που είναι αγρότισσα, πληρώνουμε 260 ευρώ ασφάλιση το μήνα και τα έχουμε απλήρωτα από τον Μάη... Μετά τις αυξήσεις θα πρέπει να πληρώνουμε 440 ευρώ! Σήμερα το 50% των μικρομεσαίων αγροτών είναι ανασφάλιστοι. Αντιλαμβάνονται όλοι πού θα φτάσει ο αριθμός των ανασφάλιστων το επόμενο διάστημα», επισημαίνει.

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική δρούμε συντεταγμένα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», προσθέτει. «Το μόνο μας όπλο είναι το τρακτέρ. Ετσι κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό τρομάζει το σύστημα, με αυτό θα αγωνιστούμε».

«Δεν μπορούμε να παραδοθούμε», επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κάμτσης. «Μας αναγκάζουν να φύγουμε από την παραγωγή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μένουμε όλο και λιγότεροι αγρότες. Φέτος φτάσαμε να πουλάμε πιο φθηνά από ό,τι πουλούσαμε το 1990, με μικρότερο κόστος παραγωγής. Ο αγώνας είναι άνισος. Ομως δεν εγκαταλείπουμε. Και στον υπουργό που προσπαθεί να ενεργοποιήσει έναν "κοινωνικό αυτοματισμό" μεταξύ των αγροτών, του λέμε ότι δεν πιάνει γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο καζάνι. Ολοι παλεύουμε για να επιβιώσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ