Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας συνεχίζουν την πάλη ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

-- ΟΟΣΑ: Εκθεση - σινιάλο για ένταση της επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

-- Παναιγαιακή Μέρα Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό: Ρεπορτάζ από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου

-- Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών: Απαράδεκτο κυβερνητικό μπλοκάρισμα στην αναγκαία πρόσληψη 208 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ της Αττικής

-- Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στους δήμους

Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 11 π.μ.) κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πέρα από το χτύπημα στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα Χαυτεία, όπως και σε συμμετοχή στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει ο κλάδος, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 19/10 - στο πλαίσιο του οποίου καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης - και στην αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο.

Αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής υπογραμμίζει ότι «πέρα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει στις μαζικές διαδικασίες και στην απεργία, πέρα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την καταβαράθρωση των κλαδικών Συμβάσεων, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στους δήμους. (...) Δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, και προβλέπονται κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών" (...). Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

Το κλαδικό Συνδικάτο διεκδικεί: Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, καμία περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Χτες, σε σωματεία δήμων της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, πολλές από αυτές μαζικές, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος. Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα νωρίς το πρωί, πριν την κινητοποίηση, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Στη μάχη σε όλη τη χώρα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας με παράλληλη κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9 π.μ. Επίσης, καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης το Σάββατο 19/10.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στο εργοτάξιο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου στις 9.30 π.μ., ενώ έχει προγραμματίσει τη Γενική Συνέλευσή του για την Τρίτη 22/10.

Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα έχει βγάλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λάρισας.

Χέρι χέρι αντεργατικά μέτρα και ένταση της τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και γενικότερα το πέρασμα αντεργατικών μέτρων πάει χέρι χέρι με την ένταση της τρομοκρατίας αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων.

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στη χτεσινή του Γενική Συνέλευση, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η νέα δημοτική αρχή, πολύ πριν ψηφιστεί το λεγόμενο "αναπτυξιακό νομοσχέδιο", προχωρά στην αποφασιστική εφαρμογή του. Χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (...), έλαβε την απόφαση επί της ουσίας, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχει την πλειοψηφία, για την είσοδο ιδιωτών στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα υπό την προωθημένη μορφή της χορηγίας». Παράλληλα, ο δήμαρχος έχει δηλώσει στο Σωματείο ότι «σε όποια υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, θα προχωρά στη σύμπραξη με ιδιώτες».

Ακόμα καταγγέλλει ότι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο «για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τριών περιπολικών της αστυνομίας απέναντι από το δημαρχείο, ενώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρίσκονταν 5 άτομα της ασφάλειας με πολιτικά καθώς και 2 μπράβοι της νύχτας, γνωστοί χρυσαυγίτες της περιοχής».

«Οποιαδήποτε επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, οποιαδήποτε ενέργεια που θα βάλει σε κίνδυνο τη δουλειά μας και το ψωμί των παιδιών μας, θα είναι για εμάς τους εργαζόμενους αιτία πολέμου», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της Αθήνας - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα». Με το σύνθημα αυτό, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας να διαδηλώσουν σήμερα Πέμπτη στα συλλαλητήρια που οργανώνουν ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε συνέχεια των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων και των άλλων αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, τα συνδικάτα συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη συνδικαλιστική δράση. Απέναντι στην προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο ως... «φιλεργατική τομή», τα ταξικά συνδικάτα, μπροστά και στις σημερινές κινητοποιήσεις, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη μάχη της ενημέρωσης σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο του νέου χτυπήματος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ειδικά στις κλαδικές, που μετατρέπονται σε «σουρωτήρι» με μια σειρά προβλέψεις για «εξαιρέσεις» επιχειρήσεων. Αναδεικνύουν επίσης την προσπάθεια να τεθεί υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο η λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.

Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης σήμερα στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ζάκυνθο (6.30 μ.μ., πρώην νομαρχία), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Κατερίνη (6.30 μ.μ., σιντριβάνι πλατάνι), Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Σέρρες (7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Επιπλέον, συλλαλητήρια θα γίνουν αύριο Παρασκευή σε Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Καλαμάτα (6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου).

Στην Κω, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του και καλεί σωματεία και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουν το «παρών».

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Για το σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολογούνται πούλμαν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5.15 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5.30 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινο Μύλο (5.30 μ.μ., τριγωνική πλατεία).

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Οι πρωτοβουλίες των σωματείων συνεχίζονται τις επόμενες μέρες με συνελεύσεις και συσκέψεις που έχουν στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα της δράσης:

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10 στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - Ε Value» Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στη συνέλευση θα συζητηθούν το προσχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει διαμορφώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης.

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Συντονισμένο αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία και Προσφυγικό

ΛΗΜΝΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Κλείστε τα hot spot, τα κέντρα - φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν την Τρίτη 15/10 στις συντονισμένες και πολύμορφες πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν σε Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κω και Ρόδο, στο πλαίσιο της Παναιγαικής Μέρας Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό.

Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Τα αιτήματα αιχμής των σωματείων και των μαζικών φορέων των νησιών είναι τα εξής:

  • Αμεση και πλήρης στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας των νησιών, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, Ελληνας ή πρόσφυγας, χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας και στα νοσοκομεία.
  • Αμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να κλείσουν τα hot spots. Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες. Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας, να σταματήσουν η καταστολή και ο διπλός εγκλωβισμός τους. Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές.
Στη Σάμο

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στη Σάμο, που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στο ΚΥΤ της Σάμου το βράδυ της Δευτέρας, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, καταγγέλθηκε έντονα η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στις μονάδες Υγείας του νησιού.

Για τα αιτήματα και τις θέσεις τους, οι διοργανωτές ενημέρωσαν στα Αγγλικά πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στη Χίο

Οι αγωνιστικές δράσεις στη Χίο ξεκίνησαν από το Νοσοκομείο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ΣΕΣΝΟΧ).

Στο ραντεβού ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου, υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν και μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία.

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Ευδήλου, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, γυναικών από κάθε γωνιά του νησιού.

Στην κινητοποίηση μίλησαν: Ο Αποστόλης Δημόπουλος από το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, ο Σωτήρης Κόχυλας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Καλαφάτης από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών και η Πόπη Λάκκα από την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στην καμπάνια των γυναικών της Ικαρίας με συλλογές υπογραφών, με αιχμή τις τεράστιες ελλείψεις στην Παιδιατρική και στη Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Εκ μέρους της Επιτροπής Γονέων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ευδήλου, ο Γιάννης Κράτσας «έθεσε προ των ευθυνών τους το υπουργείο Παιδείας, τον τοπικό βουλευτή, την Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ζήτημα της ανεπαρκούς φοίτησης παιδιών με ειδικές ανάγκες λόγω έλλειψης δασκάλων και θεραπευτών, καθώς και της μη μεταφοράς τους στο σχολείο».

Στη Ρόδο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι εφημερίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου.

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου. Συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των χωριών.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια των χωριών να ψηφίσουν τα δίκαια αιτήματά της.

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι την Παρασκευή 1/11, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στη Λέσβο

Πικετοφορία στην πόλη της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Το πρωί, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, συνταξιούχοι και υγειονομικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση στην είσοδο του Νοσοκομείου, καλώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συμμετάσχει στην απογευματινή κινητοποίηση.

Στη Λήμνο

Στη Λήμνο, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατοίκων του νησιού, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και του Ιατρικού Συλλόγου.

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Από τη συγκέντρωση εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα: Για την Υγεία - Πρόνοια, το οποίο επιδόθηκε στον εκτελούντα χρέη διοικητή του Νοσοκομείου, και για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Στην Κω

Στην Κω, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου κατατέθηκε υπόμνημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται την επόμενη βδομάδα σε παρέμβαση στον δήμαρχο του νησιού, κινητοποίηση στο προαύλιο του Νοσοκομείου και πορεία στην πόλη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από την κινητοποίηση των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Αγρινίου
Από την κινητοποίηση των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Αγρινίου
Να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, απαίτησαν με τη χτεσινή κινητοποίησή τους στην Αθήνα εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας στην Αττική.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπρόσωπο του υπουργείου, απέσπασαν προφορική δέσμευση ότι μέσα στον Οκτώβρη, κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, θα ανακοινωθεί παράταση για τους 4.000 συμβασιούχους που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ, χωρίς να διευκρινιστεί αν η παράταση θα είναι για ένα ή δύο χρόνια. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία θα ακολουθήσει νέα συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι αυτό είναι μια θετική δέσμευση, ξεκαθαρίζοντας βέβαια αμέσως: «Παραμένουμε σε επιφυλακή και ο αγώνας συνεχίζεται για τους υπόλοιπους 11.000 εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη συγκέντρωση, η Ειρήνη, καθαρίστρια στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διάβασε αγωνιστικούς στίχους που έχει γράψει η ίδια, καλώντας τους συναδέλφους της, είτε φοράνε μπλε είτε άσπρη είτε πράσινη ποδιά, να συνεχίσουν χωρίς φόβο τον αγώνα τους.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ο Ηλ. Σιώρας σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή αντιμέτωποι με την ανεργία είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αντικαθίστανται από άλλους συμβασιούχους που σύντομα θα τους ακολουθήσουν κι αυτοί στην ανεργία. Ανέφερε ότι συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων.

Χαιρέτισαν, επίσης, η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΑΤ, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», ο Χρήστος Κόνιαρης, εκ μέρους των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ασκληπιείο».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και υπερασπίστηκε την εγκύκλιο του υπουργείου για τις βοηθητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία θα επιλέγουν εργολάβο ή ατομικές συμβάσεις, ανάλογα με το... δημοσιονομικό «συμφέρον».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 23 Οκτώβρη στην πανυγειονομική στάση εργασίας, με προσυγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 9.30 π.μ.

Κινητοποίηση και στο Αγρίνιο

Συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε καθαριότητα και φύλαξη στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ΣΕΝΑ).

Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Κατερίνα Λιόντου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων σε καθαριότητα και φύλαξη, η Χαρά Αραπογιάννη, εκ μέρους του επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών, ο πρόεδρος του ΣΕΝΑ, Β. Καραγεώργος, ο Μάκης Αραβανής, εκ μέρους της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, και ο Δημήτρης Δήμας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απαράδεκτο μπλοκάρισμα στην πρόσληψη 208 μόνιμων γιατρών στα Επείγοντα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας

INTIME NEWS

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία είναι η πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής. Παρ' όλα αυτά, ως αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, τα Επείγοντα όλης της χώρας κυριολεκτικά στενάζουν κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών κι άλλων ειδικοτήτων καθώς και των τραγικών κενών που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κι ενώ η κυβέρνηση όπου βρεθεί κι όπου σταθεί προπαγανδίζει ότι τάχα «προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση των ΤΕΠ», την ίδια στιγμή ακυρώνει αυθαίρετα την πρόσληψη 208 γιατρών στα ΤΕΠ νοσοκομείων που ανήκουν στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή σε Αθήνα, Πειραιά και νησιά του Αιγαίου.

Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί εδώ και 18 μήνες, η διαδικασία των κρίσεων και τα τελικά αποτελέσματα έχουν ολοκληρωθεί από την 1η Ιούλη, ωστόσο αντί να διοριστούν άμεσα, ακόμη κι αυτοί οι ελάχιστοι γιατροί σε σχέση με τις πραγματικές και οξυμένες ανάγκες, η κυβέρνηση προχωρά στην ακύρωση των διορισμών τους, επικαλούμενη υποτιθέμενες παρατυπίες.

«Συνθήκες πολέμου» στα Επείγοντα

Σήμερα, τα Επείγοντα λειτουργούν σε πολύ μεγάλο μέρος τους με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν πέρυσι, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων που έκαναν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι Ενώσεις Ιατρών, αλλά και το βάρος των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που θα προκαλούσε η τυχόν απόλυσή τους στα τέλη του 2018.

Χαρακτηριστικά, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» απαιτούνται τουλάχιστον 15 μόνιμοι γιατροί. Ομως, υπηρετούν 11, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους είναι επικουρικοί. Επιπλέον προϋπόθεση για την ομαλή και πλήρη λειτουργία των Επειγόντων είναι η επαρκής στελέχωση των εργαστηρίων (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι, τμήματα υπερήχων κ.ά.). Ωστόσο στο ίδιο νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα της χώρας, από τους δύο αξονικούς τομογράφους λειτουργεί μόνο ο ένας, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Ο κόσμος στενάζει. Σε κάθε εφημερία επικρατούν "συνθήκες πολέμου". Η αναμονή για μια εξέταση φτάνει στις 6 και 7 ώρες...», καταγγέλλουν γιατροί των Επειγόντων.

Πλέον, με την ουσιαστική ακύρωση των προσλήψεων μόνιμων γιατρών, δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια στα Επείγοντα, έχουν αποκτήσει πολύτιμη επιστημονική εμπειρία και περιλαμβάνονταν στους διορισμούς, βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.

Αντίστοιχα, στον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες άλλοι γιατροί που γνωρίζοντας, με βάση τα αποτελέσματα των κρίσεων, ότι θα διοριστούν παραιτήθηκαν από άλλες θέσεις και δουλειές, ήρθαν με τις οικογένειές τους ακόμα και από το εξωτερικό...

Απέναντι στα προσχήματα και την κάλπικη αντιπαράθεση

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο: Την άμεση πρόσληψη των 208 γιατρών. Την πλήρωση και στελέχωση των νοσοκομείων με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς οι 208 γιατροί είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Να σημειωθεί ότι οι κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - ακόμη και με τα υπάρχοντα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα - ξεπερνούν τις 6.500!

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την Ομοσπονδία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να παίξει «κρυφτούλι», επικαλούμενη αρχικά γραφειοκρατικά κωλύματα. Βέβαια, όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, επιστρατεύει fast track διαδικασίες, για «επενδυτικές» μπίζνες χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», όπως συμβαίνει και με σχετικές διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για «παρατυπίες» χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία (πόσους και ποιους αφορούν), παρά την επιμονή της ΟΕΝΓΕ. Επιχείρησε μάλιστα να μετατρέψει τους 208 γιατρούς σε εξιλαστήρια θύματα μιας κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν και οι δύο έχουν τεράστια ευθύνη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς, καθώς πρόκειται για θέσεις που έχουν προκηρυχθεί εδώ και 18 μήνες και οι κρίσεις τους έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούλη. Οταν η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με ημερομηνία λήξης, η υποστελέχωση, η έλλειψη σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων φέρουν την υπογραφή τους, προκειμένου να βαθύνει η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν θα μείνει αναπάντητο

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, δεν δόθηκε από το υπουργείο «καμία απάντηση στα επίμονα ερωτήματά μας, ποιες είναι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, πόσους συναδέλφους αφορούν».

Και ξεκαθαρίζει: «Η αόριστη επίκληση της νομιμότητας δεν νομιμοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση για να παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες το διορισμό μόνιμων γιατρών, την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν την αγωνία των συναδέλφων μήνες τώρα».

«Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τονίζει και απαιτεί: Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των 208 γιατρών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Δεν μας κάνουν χάρη, διεκδικούμε το αυτονόητο!»

«Δεν μας κάνουν χάρη. Διεκδικούμε τα αυτονόητα: Την πρόσληψή μας, με βάση τα προσόντα και το γεγονός ότι κριθήκαμε γι' αυτές τις θέσεις. Δίνουμε ήδη τον καλύτερο εαυτό μας για τις θέσεις εργασίας που θα έπρεπε να έχουμε ήδη διοριστεί», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» μία από τις επικουρικούς γιατρούς που περιμένουν το διορισμό τους.

Και προσθέτει: «Οι γιατροί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, να χαίρουν όλων των απαραίτητων δικαιωμάτων κι όχι να μας βάζουν "ταμπέλες", ότι πήραμε παράνομα κάποια θέση. Επικαλούνται ανύπαρκτες "παρατυπίες", αυτοί που εφαρμόζουν ακόμη και τους δικούς τους νόμους όπως κι όποτε θέλουν. Αυτοί που τρέχουν διαδικασίες με μορφές "κατεπείγοντος", τον Δεκαπενταύγουστο ή τα μεσάνυχτα, για να περάσουν τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιλαϊκά μέτρα...».

ΟΟΣΑ
Σινιάλο για ένταση της επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων την πάγια αξίωση του κεφαλαίου για χτύπημα της προϋπηρεσίας (στην Ελλάδα των τριετιών) και κάθε είδους προσαύξησης στα ψίχουλα του κατώτατου μισθού

Eurokinissi

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων την πάγια αξίωση του κεφαλαίου για χτύπημα της προϋπηρεσίας (στην Ελλάδα των τριετιών) και κάθε είδους προσαύξησης στα ψίχουλα του κατώτατου μισθού
Μία ακόμα Εκθεση του ΟΟΣΑ βάλλει κατά των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ότι προϋπόθεση για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι η διαρκής ένταση της επίθεσης στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στην Εκθεση, που φέρει τον τίτλο «Working Better with age», πίσω από διάφορα παραπλανητικά περιτυλίγματα, αποτυπώνονται στην πραγματικότητα η καπιταλιστική βαρβαρότητα και το ασυμβίβαστό της με το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Χαρακτηριστικά, οι βασικοί στόχοι που διατυπώνει η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι:

-- Η μείωση των ετών που κάποιος ζει παίρνοντας σύνταξη

-- Η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

-- Η κατάργηση της προϋπηρεσίας και

-- Η περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων ηλικιωμένων, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο φθηνή μάζα εργατικών χεριών και σε προχωρημένες ηλικίες.

Τα όσα αναφέρονται στην Εκθεση πρέπει να ιδωθούν παράλληλα με τις πολιτικές παραπέρα χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και απαλλαγής του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της, οι οποίες παράλληλα στοχεύουν στην «αξιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων ως πηγής άντλησης κεφαλαίων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων, ρίχνονται βορά στον χρηματοπιστωτικό τζόγο, ρισκάροντας όχι μόνο το ύψος των παροχών και των συντάξεων, αλλά ακόμα και την ίδια την ύπαρξή τους. Αυτήν την πολιτική προετοιμάζουν και προωθούν βήμα - βήμα όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και στην Ελλάδα, με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να πατάει στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Θέλουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους 50 χρόνια πίσω

Η βασική «ανησυχία» που προβάλλει ο ΟΟΣΑ, όπως και όλοι οι διακρατικοί οργανισμοί στην υπηρεσία των μονοπωλίων, είναι πως η αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που θα παίρνουν για περισσότερα χρόνια σύνταξη και όλα αυτά θα οδηγήσουν «σε μη βιώσιμες αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών».

Επιβεβαιώνοντας τη σαπίλα του καπιταλισμού, η Εκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει: «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό (...) η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι εξέρχονται από την αγορά εργασίας παραμένει σήμερα χαμηλότερη από ό,τι πριν από 30 χρόνια, παρά τα υψηλά υπολειπόμενα ζωής»!

Ακόμα χειρότερα, στους πίνακες με τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η Εκθεση, η σύγκριση γίνεται με το 1970. Δηλαδή, ενώ έχουν μεσολαβήσει τέτοια αύξηση του παραγόμενου πλούτου από τη δουλειά των εργαζομένων, τέτοια άλματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι καπιταλιστές θεωρούν... πρόβλημα οι εργαζόμενοι να ζουν περισσότερα χρόνια και να δουλεύουν λιγότερο, και θέλουν να γυρίσουν 50 χρόνια πίσω, τότε που οι εργαζόμενοι ζούσαν λιγότερο και έπαιρναν λιγότερα χρόνια σύνταξη!

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «η αναμενόμενη χρονική περίοδος λήψης σύνταξης (σ.σ. δηλαδή πόσα χρόνια ζει κάποιος παίρνοντας σύνταξη) έχει μείνει σταθερή ή έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, παρά την αύξηση του εργάσιμου βίου». Η περίοδος αυτή είναι σύμφωνα με την Εκθεση 17 χρόνια για τους άνδρες και 22 χρόνια για τις γυναίκες. Κι όμως, ο ΟΟΣΑ προτείνει την παραπέρα συρρίκνωσή της...

Συνιστά περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ «προτείνει» καταρχάς τη συνέχιση των πολιτικών που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι πολιτικές αυτές μέχρι σήμερα εκφράστηκαν κυρίως μέσω της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και «της μείωσης των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση». Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα όρια έχουν ανέβει από τα 65 στα 67 έτη, ενώ «σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ προχωρούν ακόμα περισσότερο». Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι να έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2,5 χρόνια μέσο όρο, μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο η Εκθεση επισημαίνει ότι αυτό δεν αρκεί, γιατί παρά την αύξηση η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης «παραμένει κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 1980 στις περισσότερες» από τις χώρες - μέλη του.

Γι' αυτό και επισημαίνει πως «απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες (...) για την αύξηση του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65 έτη».

Παραπέρα, προτείνει τη σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, αλλά και με το ύψος της σύνταξης και την ένταση των προσπαθειών «για την εξάλειψη της πρόωρης συνταξιοδότησης».

«Πρόβλημα» και τα επιδόματα για ηλικιωμένους ανέργους...

Στη συνέχεια, μάλιστα, η έκθεση αξιοποιεί τα προβλήματα που γεννούν αυτές οι πολιτικές για να «συστήσει» νέα αντιλαϊκά μέτρα. Παραδέχεται ότι η αύξηση του εργάσιμου βίου θέτει το ζήτημα της απασχόλησης των ηλικιωμένων που, ενώ δεν συνταξιοδοτούνται, δεν δουλεύουν.

Αφού παρατηρεί ότι «σε αρκετές χώρες οι ηλικιωμένοι άνεργοι μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους νεότερους ανέργους και μερικές φορές μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης», σημειώνει πως «η ορθή πρακτική δείχνει ότι οι χώρες πρέπει να απομακρυνθούν από επιδόματα και προνοιακές παροχές που δίνονται με κριτήριο την ηλικία», γιατί αυτά «ενισχύουν καταστροφικά στερεότυπα για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους»!

Το επόμενο μέτρο είναι ο συνδυασμός των «ευέλικτων» μορφών εργασίας με τη μερική συνταξιοδότηση, σημειώνοντας πως «θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη και την προώθηση σταδιακής συνταξιοδότησης», αλλά θα πρέπει «να σχεδιάζονται με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επιδότηση της μερικής απασχόλησης ή ακόμα και πρόωρη έξοδος από τον εργάσιμο βίο».

Στο στόχαστρο η προϋπηρεσία και η όποια προστασία από απολύσεις

Τα δύο επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν η επιτομή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η Εκθεση διαπιστώνει ότι οι εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να προσλαμβάνουν ηλικιωμένους εργαζόμενους γιατί «πρώτον, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τείνουν να είναι ακριβότεροι για τους εργοδότες. Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, δέκα επιπλέον έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη αυξάνουν τους μισθούς σχεδόν κατά 6%».

Την ίδια ώρα, σημειώνεται, αποτελεί «πρόβλημα» ότι τα κράτη έχουν περιορισμένα «εργαλεία» για να διαμορφώνουν τους μισθούς ώστε να αντιστοιχούν το κόστος εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων με την παραγωγικότητά τους, καθώς «η μισθολογική πολιτική καθορίζεται κυρίως από τους κοινωνικούς εταίρους».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «προπορεύεται» άλλων χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, καθώς το αστικό κράτος είναι αυτό που διαμορφώνει το ύψος του κατώτατου μισθού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ με το τωρινό πολυνομοσχέδιο αποκτά κι άλλα «εργαλεία» για τη διαμόρφωση των μισθών με το ίδιο κριτήριο, με τον υπουργό Εργασίας να αποκτά την εξουσία να εξαιρεί επιχειρήσεις από κλαδικές ΣΣΕ, να μην εγκρίνει επέκταση κλαδικών ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο κ.λπ.

Ωστόσο, σημειώνει η Εκθεση, υπάρχουν κράτη όπως η Φινλανδία και η Ουγγαρία, που περιόρισαν τις μισθολογικές αυξήσεις οι οποίες συνδέονται με την προϋπηρεσία. Ακόμα, υπάρχουν χώρες που μείωσαν «και άλλα δικαιώματα που βασίζονται στην προϋπηρεσία και τα οποία αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος των ηλικιωμένων εργαζομένων (μέρες άδειας, εξαιρέσεις που προβλέπονται για επίπονες εργασίες κ.ά.)». Επίσης αναφέρεται ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» σε ορισμένες χώρες προωθούν πολιτικές καθορισμού των μισθών οι οποίες συνδέονται στενότερα με την παραγωγικότητα.

Ο δεύτερος λόγος που σύμφωνα με την Εκθεση του ΟΟΣΑ οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν ηλικιωμένους εργαζόμενους είναι οι «κυρώσεις για τις απολύσεις ηλικιωμένων. Από την άποψη αυτή, οι ειδικοί κανόνες προστασίας της απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων μπορεί να είναι αντιπαραγωγικοί».

Σε ό,τι αφορά την προϋπηρεσία και τις απολύσεις, οι «συστάσεις» του ΟΟΣΑ είναι σαφείς: «Επιδιώξτε καλύτερη αντιστοίχιση του κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και καταργήστε τους ειδικούς κανόνες προστασίας της απασχόλησης και παροχών ανεργίας για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Παρακινήστε τους κοινωνικούς εταίρους για αναθεώρηση των πρακτικών καθορισμού αμοιβών, ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα και τις ικανότητες, όχι την ηλικία (σ.σ. εννοεί την προϋπηρεσία)».

Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε βαφτιστεί «ανάπτυξη για όλους» είτε «δίκαιη ανάπτυξη»: Δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, διαρκής συμπίεση των μισθών, διαρκές χτύπημα των δικαιωμάτων και της όποιας προστασίας έχουν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους...

Απέναντι σε αυτόν τον εφιάλτη και τη στρούγκα του «κοινωνικοεταιρισμού», το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιτάσσει την πάλη του για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ