Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξετσίπωτο δικομματικό παιχνίδι

Ξετσίπωτο δικομματικό παιχνίδι με επίκεντρο το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και ανταλλαγή ανακοινώσεων έπαιξαν πριν λίγες μέρες ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση στο ίδρυμα είναι εκρηκτική, αφού, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε απαραίτητο προσωπικό, αλλά και μεθοδευμένη υποβάθμιση του «Μητέρα», την ώρα που στον ίδιο τομέα ενεργοποιούνται οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και φουντώνουν οι παράνομες υιοθεσίες. Οπως ακριβώς συνέβαινε και την περίοδο διακυβέρνησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι διαδικασίες για την υιοθεσία και αναδοχή των βρεφών καθυστερούν δραματικά, ενώ - όπως προκύπτει από ανακοίνωση του γραφείου του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου - 109 βρεφοκόμοι είναι υπεύθυνες για 85 βρέφη (για τέσσερις βάρδιες). Οπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι εργαζόμενοι, δυο βρεφοκόμοι είναι υπεύθυνες για 10 -12 παιδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν ούτε φύλαξη.

Μόνο ντροπή θα έπρεπε να νιώθουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γι' αυτή την κατάσταση. Αλλά φαίνεται ότι έχουν απολέσει ακόμα και αυτό το συναίσθημα, στο διαγκωνισμό τους για το ποιος θα υφαρπάξει ψήφους για να συνεχίσουν αυτήν ακριβώς την αδιάντροπη - αντιλαϊκή πολιτική.

Σκόπιμες χίμαιρες

«Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Αριστερά», είναι ο τίτλος διημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΝ, στην οποία προχτές μίλησε και ο πρόεδρός του Αλ. Αλαβάνος, «φωτίζοντας» μας με εκτιμήσεις, όπως ότι η ευρωενωσιακή ενοποίηση διέρχεται κρίση, καθώς οι δυνάμεις που τη διαχειρίστηκαν... απέτυχαν και ενίσχυσαν τις τάσεις ...εθνικής αναδίπλωσης! Η αποτυχία τους, κατά τον Αλ. Αλαβάνο, συνίσταται στην εξάπλωση της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, της αποδόμησης του κράτους πρόνοιας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών κλπ. Κι ας είναι αυτά ακριβώς τα αποδεικτικά στοιχεία της επιτυχίας τους, αφού μέσω αυτών και πολλών ακόμα «επιτευγμάτων» εκτόξευσαν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου στα ύψη, πρωταρχικός και πάγιος στόχος της ΕΕ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Είναι στα χέρια του κεφαλαίου η πολιτική και οικονομική εξουσία στην ΕΕ της ανεργίας, της φτώχειας, της περιστολής δικαιωμάτων. Μπορεί ο ΣΥΝ και δυνάμεις σαν τον ΣΥΝ στην Ευρώπη να φαντασιώνονται μιαν ΕΕ πιο «δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική», στηρίζοντας την υπάρχουσα και καλλιεργώντας ψευδοπροσδοκίες μετάλλαξής της, οι λαοί όμως δεν μπορούν να στοιχίζονται πίσω από χίμαιρες, όπως ο Αλ. Αλαβάνος τους κάλεσε να πράξουν ζητώντας να συμπήξουν «κοινό μέτωπο για τη σύγκλιση, την ισοτιμία, το κοινωνικό κράτος, την ειρήνη».

Συνέδριο με ... μηνύματα στα κινητά!

Και στο 26ο Συνέδριο του ΕΚΑ αποδείχτηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, νόθοι και μη, καμία σχέση δεν έχουν με το κίνημα, τους εργαζόμενους και τις πραγματικές ανάγκες τους. Απλά και μόνον οι παρατάξεις της πλειοψηφίας χρειάζονται τις ψήφους αυτών των αντιπροσώπων για τη διαμόρφωση ενός, ουσιαστικά, πλαστού συσχετισμού δύναμης, τον οποίο επί της ουσίας αξιοποιούν προς όφελος της πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του, να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων της.

Ετσι αντιμετωπίζουν οι παρατάξεις αυτές τους αντιπροσώπους που εκλέγουν. Ετσι, όμως, αντιμετωπίζουν και οι αντιπρόσωποι αυτοί το Συνέδριο του ΕΚΑ. Γι' αυτό δεν πάτησαν ούτε λεπτό το πόδι τους στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι εργασίες. Ομως προχτές, όταν οι παρατάξεις της συναίνεσης τούς χρειάστηκαν για να δηλώσουν το «παρών», τα στελέχη τους έτρεχαν πανικόβλητα, στέλνοντας ακόμα και μηνύματα με τα κινητά τους τηλέφωνα για να «μαντρώσουν» τους «εκλεγμένους» τους. Βέβαια, οι αντιπρόσωποι - ψήφοι έχουν μπει καλά στο πετσί του ρόλου τους και δε συγκινήθηκαν ούτε και με αυτόν τον τρόπο. Ετσι, δεν είναι καθόλου απίθανο το επόμενο συνέδριο του ΕΚΑ να διοργανωθεί εξ ολοκλήρου μέσω ...μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα.

Γαλακτο- ανταγωνισμός

Και γάλα ψυγείου με διάρκεια ζωής ...33 ημερών «βιολογικό» φέρνουν τα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», κλιμακώνοντας τον ανταγωνισμό για την αύξηση των μεριδίων αγοράς. Πρόκειται για γάλα αυστριακής παραγωγής της πολυεθνικής γαλακτοβιομηχανίας «Berglandmilch», το οποίο άρχισε να εισάγει τις τελευταίες μέρες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην τιμή των 99 λεπτών για ένα χρόνο. Ενώ, εδώ και δυο μήνες εισάγει παστεριωμένο γάλα διάρκειας 29 ημερών από την ίδια εταιρεία και το πουλάει προς 75 λεπτά το λίτρο. Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ένταση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Ενός ανταγωνισμού που είναι σε βάρος τόσο των εγχώριων μικροπαραγωγών γάλακτος όσο και των καταναλωτών, αφού και οι μεν και οι δε καταληστεύονται από τα μονοπώλια.

ΒΙΒΛΙΟ
Κώστας Παπαδόπουλος ο Παγκανίνι του μπουζουκιού

Πρόκειται για μια βιογραφία του Κώστα Παπαδόπουλου που σαν βιρτουόζος του μπουζουκιού πήρε μέρος σε χιλιάδες ηχογραφήσεις δίσκων, αμέτρητες συναυλίες και γνωρίστηκε με όλους σχεδόν τους σημαντικούς συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές και δεξιοτέχνες της δισκογραφίας της γενιάς του. Με αυτήν την έννοια, οι συζητήσεις μαζί του αντανακλούν ένα πανόραμα του λαϊκού και γενικά του ελληνικού τραγουδιού. Ετσι, αυτή η βιογραφία βασίζεται σε συνεντεύξεις, όπου οι ερωτήσεις σύμφωνα με τους συγγραφείς, είχανε σκοπό να ερεθίσουνε τη μνήμη του βιογραφούμενου κι έτσι να γεννηθούνε αναμνήσεις και γεγονότα που κάτω από άλλες συνθήκες θα μένανε θαμμένα στα βάθη του μυαλού του. Φυσικά, έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες πληροφορίες. Οι ζωντανές μαρτυρίες βάζουν σε κοντινό πλάνο ιστορικά πρόσωπα του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Ακης Πάνου... Επίσης, δε διαφεύγουν της προσοχής του και άλλοι μεγάλοι πρωταγωνιστές του είδους, όπως ο Θοδωράκης, ο Χατζιδάκης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Καλδάρας, Μπακάλης, Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια και πολλοί άλλοι. Η πλούσια εμπειρία του Κ. Παπαδόπουλου αντανακλά τελικά όχι μόνο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, αλλά επίσης και της ελληνικής κοινωνίας, αφού η δολοφονία της μητέρας του από παρακρατικούς τον Δεκέμβρη του '44 άφησε βαθιά σημάδια στον ψυχισμό και στο παίξιμό του, όπως μαρτυρεί και ο ίδιος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Πολ Γούλφοβιτς

Από τις αρχές του Απρίλη και για έξι βδομάδες η Παγκόσμια Τράπεζα δονούνταν από ένα σκάνδαλο: Η Σάχα Ριζά, γραμματέας και ερωτική σύντροφος του πρώην υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ και κατόπιν προέδρου του διεθνούς οργανισμού, Πολ Γούλφοβιτς, προήχθη και ταυτόχρονα έλαβε υπέρογκη αύξηση.

Παραβίαση των κανονισμών και προσβολή της «τιμής και της υπόληψης» της Παγκόσμιας Τράπεζας, άρχισαν να ανακράζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι, που ποτέ δεν είδαν όμως ως προσβολή το βιογραφικό του Γούλφοβιτς με κορωνίδα τον πόλεμο στο Ιράκ, ούτε καν τις τρύπιες κάλτσες του όταν έβγαλε τα παπούτσια του για να εισέλθει σε ένα τζαμί κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Τελικά, το κατόρθωσαν και ο Γούλφοβιτς «παραιτήθηκε», σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατόπιν θυελλώδους συνεδρίασης που κράτησε ολόκληρες μέρες. Η ιστορία της «παραίτησης» δεν τελειώνει εδώ, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να μην τηρηθεί η παράδοση που προβλέπει την εκλογή ενός Αμερικανού στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.

Βεβαίως, το γεγονός της «παραίτησης» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη επεισόδιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ειδικά σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται «στριμωγμένες».


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ