Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των κυβερνώντων - γαλάζιων ή πράσινων - δεν έχουν όρια. Ετσι, αρνούνται συστηματικά και συνειδητά την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και άλλων φορέων (για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση των κρατικών δαπανών για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας και άλλους κοινωνικούς σκοπούς), προβάλλοντας στερεότυπα το επιχείρημα πως ...«δεν αντέχει η οικονομία». Την ίδια ώρα, όμως, θεσπίζουν μέτρα (υπογράφουν υπουργικές αποφάσεις ή ψηφίζουν νομοσχέδια στη Βουλή), που ενισχύουν γενναιόδωρα και ποικιλότροπα το μεγάλο κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας πως οι αντοχές της οικονομίας είναι «επιλεκτικές»!

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνει και η θετική ψήφος που έδωσαν προχτές στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε ένα ακόμη σκανδαλώδες νομοσχέδιο πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου. Εχουμε κατά νου το νομοσχέδιο, με το οποίο το κράτος θα καλύψει το 45% της επένδυσης που θα κάνει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη Μεσσηνία σαν «κίνητρο» για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 324 εκατ. ευρώ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να πριμοδοτηθεί ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας με πάνω από 146 εκατ. ευρώ, τα οποίο προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν στην Εφορία οι εργαζόμενοι και εν γένει οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς.

Και μια λεπτομέρεια: Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΥΝ δήλωσε πως επιθυμεί την εν λόγω επένδυση, αν δοθούν συγκεκριμένες «δεσμεύσεις»...

Καρπώνεται τις... διαφορές

Για καθαρό κέρδος 77 εκατ. ευρώ ανά έτος υπέρ του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το αίτημα του ομίλου να μεταβληθεί η άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, σε «συμπαραγωγού». Με αυτή τη ρύθμιση θα μπορεί η επιχείρηση να πουλά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας - 2,4 GWh εκτιμά η ΓΕΝΟΠ - με 78 ευρώ ανά Mwh σε ετήσια βάση, να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται με 45 ευρώ ανά Mwh και να... καρπώνεται τη διαφορά.

Καλές οι διαπιστώσεις μέχρι εδώ. Μόνο που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντί να εξοργιστεί με το «έγκλημα» σε βάρος του λαού, που αυτός πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώσει στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει: «Το έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζεται»! Και έχει σημασία αυτή η - περί της «ΑΕ» - προσέγγιση, γιατί στον καιρό της «απελευθέρωσης», υπάρχουν τρόποι να εξισορροπηθούν οι απώλειες της ΔΕΗ, όπως με το να χαρατσωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά. Τότε τι θα λέει η ΓΕΝΟΠ;

Σκόπιμες ασάφειες

Με «hi tec» εξαγγελίες, αοριστολογίες και ασάφειες είναι γεμάτο το - μόλις δύο σελίδων - πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες και την οδική ασφάλεια. Από πού ν' αρχίσει κανείς; Από τα «έξυπνα» συστήματα περιορισμού της κυκλοφορίας των ΙΧ στις ώρες αιχμής; Από την αναβάθμιση του συστήματος παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για το βέλτιστο δρομολόγιο; Από τη σύσταση Συντονιστικής Αρχής, η οποία θα καθιερώσει πρότυπα και θα ελέγχει την υλοποίησή τους και στους τρεις συντελεστές οδικής ασφάλειας (δρόμος, αυτοκίνητο, οδηγός);

Και, βέβαια, ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση στους «hi tec» οραματισμούς του ΠΑΣΟΚ για τους νευραλγικούς αυτούς τομείς. Το ζήτημα, όμως, είναι τι είδους συγκοινωνίες και μεταφορές οραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Δημόσιες ή ιδιωτικές; Στην ερώτηση αυτή το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ...απαντά: «Το κράτος διατηρεί υπό την ιδιοκτησία του τις υποδομές μεταφορών ανεξάρτητα από τη μορφή χρηματοδότησης της κατασκευής και της διαχείρισής τους και αναπτύσσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παρόχους των υπηρεσιών». Με απλά λόγια: Στον ΟΣΕ, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται (ό,τι και η ΝΔ) να επιβαρύνεται με τεράστια κονδύλια το δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, για τη δαπανηρότατη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να μπορούν οι ιδιώτες να θησαυρίζουν εκτελώντας μεταφορικό - εμπορικό έργο.

Εμπαιγμός

Δεν έχει όριο πλέον η κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, με ύφος «χιλίων καρδιναλίων», εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία ότι η ενιαία ενίσχυση των αγροτών θα καταβληθεί πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό όμως που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα ξεπερνά κάθε (κακό) προηγούμενο: Ενώ αρχικά, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος πίστωσε τους λογαριασμούς των αγροτών με τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης - εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - ύστερα από λίγο αφαίρεσε αυτά τα χρήματα για την αποπληρωμή των ατομικών αγροτικών χρεών! Φυσικά, η ηγεσία του υπουργείου, θα «πετάξει το μπαλάκι», όπως συνηθίζει άλλωστε, στην ΑΤΕ, μόνο που οι αγρότες γνωρίζουν ότι η διοίκηση της τράπεζας δε θα προχωρούσε από μόνη της σε μία τέτοια ενέργεια. Τώρα αναμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα «σκαρφιστεί» ο νους του Ευ. Μπασιάκου για να δικαιολογήσει τον κατάπτυστο αυτό εμπαιγμό σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

Ζητούνται αναλυτές

Μόνο αγγελία στις εφημερίδες δεν έβαλε χτες ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) των ΗΠΑ, Μάικ ΜακΚόνελ, στη διάρκεια κατάθεσής του στη Γερουσία... Ισχυρίστηκε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον, προκειμένου να «εξολοθρέψει» από τη Σομαλία πυρήνες της «Αλ Κάιντα», δεν οφείλονται στις αστοχίες των βομβαρδιστικών που έστειλαν στις αρχές του χρόνου, ούτε στην αποτυχία των Αμερικανών κομάντος που αναπτύχθηκαν επί σομαλικού εδάφους... Αλλά στο ότι «υπάρχει έλλειψη ειδικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων επί των χωρών που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής»! Οι ελάχιστοι αναλυτές, είπε ο ΜακΚόνελ, στην ΕΥΠ είναι νεαροί, άπειροι και δεν έχουν βαθιά γνώση σχετικά με το μωσαϊκό φυλών της Σομαλίας.

Δε γνωρίζουμε εάν οι γερουσιαστές συγκινήθηκαν. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αναμένουν - αργά ή γρήγορα... - το σχετικό τιμολόγιο για την ενίσχυση της «αναξιοπαθούσας» ΕΥΠ...

ΒΙΒΛΙΟ
Ο δρομάκος με την πιπεριά

«Στις πέντε του Γενάρη το βράδυ, τους φώναξαν στη διοίκηση και τους είπαν πως πρέπει ν' αφήσουν την Αθήνα, γιατί, έτσι που πήγαιναν οι «σύμμαχοι», δε θ' άφηναν τίποτα όρθιο. Οι μαχητές δεν πολυκατάλαβαν. -Δηλαδή; -Τι δηλαδή; Φεύγουμε! -Πώς φεύγουμε; Δεν ήθελε κανείς να το πιστέψει. Εκείνο το βράδυ κιόλας θ' άρχιζε σύμφωνα με τη διαταγή η εκκένωση της Αθήνας. Ως το πρωί τα τμήματα έπρεπε να βρίσκονται έξω από την πόλη. Θα πιάνανε θέσεις στο Τατόι. Σε δυο ώρες φύγανε κιόλας οι πρώτες ομάδες από το τμήμα του Νώντα. Αλλα τμήματα θα 'μεναν να καλύψουν τους οπισθοχωρούντες σε περίπτωση που θα τους έπαιρναν χαμπάρι οι Εγγλέζοι. Το σχέδιο ήταν να φύγουν αθόρυβα, έτσι που το πρωί ο εχθρός να βρει τα οδοφράγματα άδεια. Σκίσαν ένα σεντόνι και γράψανε με ντοματοπελτέ: ΖΗΤΩ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΜΕ»

Ενα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, που αντανακλά εκείνες τις ηρωικές μέρες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που χάραξαν την ιστορία του λαού μας. Το βιβλίο γράφτηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 1949 και 1958. Εκδόθηκε για πρώτη φορά σε τρεις τόμους, σε μετάφραση στα ρουμάνικα, το 1958 και 1959. Στην Ελλάδα βρίσκεται στην ενδέκατη έκδοσή του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ζαν Μαρί Λεπέν

Λίγες μέρες απομένουν ακόμη μέχρι να κλείσει οριστικά ο κατάλογος των προεδρικών υποψηφίων στη Γαλλία, όπου, ουσιαστικά, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει πολύ πριν τα Χριστούγεννα. Ενας από τους γνωστότερους, ίσως, υποψηφίους, (είτε λόγω των ακραίων θέσεών του, είτε λόγω της γραφικότητάς του, είτε λόγω της μεγάλης έκπληξης που έκανε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, περνώντας στο δεύτερο γύρο) ο επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Ζαν Μαρί Λεπέν, δεν έχει σιγουρέψει την υποψηφιότητά του.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, για να είναι κάποιος προεδρικός υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει 500 υπογραφές εκλεγμένων αξιωματούχων ή της Tοπικής Aυτοδιοίκησης ή βουλευτών. Ο Λεπέν παραδέχτηκε ότι υπολείπεται σε υπογραφές και δεν εμφανίστηκε καθόλου βέβαιος ότι θα τα καταφέρει.

Κατά πολλούς αναλυτές, το γεγονός ότι o υποψήφιος των νεογκολικών, Νικολά Σαρκοζί, έχει, κατά καιρούς, υποστηρίξει με ηπιότερο τόνο εξίσου ακραίες θέσεις, έχει οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους του Λεπέν στις αγκάλες του. Και μάλιστα αποενοχοποιημένα, αφού το κόμμα του δε χαρακτηρίζεται «φασιστικό». Αναλυτές εκτιμούν ότι «συνολικά η γαλλική πολιτική σκηνή έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά, την ώρα που σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, φαίνεται να κάνει στροφή προς τα αριστερά».

Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά αποσαφηνίζουν το θολό τοπίο. Το ποσοστό όσων δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι είτε αποφασισμένοι να μη στηρίξουν κανέναν υποψήφιο, εκτιμώντας ότι κανένας δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις που εξέφρασε η πλειοψηφία του γαλλικού λαού λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη στο δημοψήφισμα του 2005, αυξάνεται διαρκώς.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ