Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπασιακοφουσκώματα...

Αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τον κύριο Μπασιάκο, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του προχτές με τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως την τελευταία διετία το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,5%. Ομως, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat). Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ ανακοίνωσε πως το καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, αυξήθηκε μέσα στο 2006 κατά 1,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Ομως, το 2005, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2004. Πώς και από πού την έβγαλε αυτήν την αύξηση του 2,5% ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης;.. Στ' αλήθεια πιστεύει ο κύριος Μπασιάκος ότι οι αγρότες δε γνωρίζουν τι έχουν στην τσέπη τους και πόσο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους από την εφαρμογή της Ατζέντας 2000 και της νέας ΚΑΠ;..

Πάντως, προς επίγνωση των κυβερνητικών στελεχών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, την εξαετία 2000-2006, το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, μειώθηκε κατά 16,9% και εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 25 χωρών της ΕΕ! Και το θέμα δε σηκώνει δικομματικούς ψευτοκαυγάδες, αν η μείωση ήταν μεγαλύτερη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ή επί κυβέρνησης ΝΔ.

Θα γίνει «πόλεμος»!

Αν νομίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι η από κοινού σχεδιασμένη και οργανωμένη επιχείρησή τους για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα περάσει χωρίς αντιστάσεις, μάλλον είναι «μακράν νυχτωμένοι». Οι φοιτητές και οι μαθητές ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις - ήδη έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια για τις 10 Γενάρη, τη μέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος - και δε θα είναι οι μόνοι που θα αντιδράσουν. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν και οι σχετικές μετρήσεις, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης και στον αγώνα για μια αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν Παιδεία θα μπουν και γονείς, εκπαιδευτικοί και, γενικότερα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας.

Είναι, λοιπόν, σίγουρο ότι η επιχείρηση του δικομματισμού να παραδώσει την Παιδεία στους επιχειρηματίες και στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο δε θα περάσει «αβρόχοις ποσί». Θα γίνει «πόλεμος» κι ας μη νομίζουν οι επίδοξοι «νεκροθάφτες» της Δημόσιας Εκπαίδευσης ότι θα τον κερδίσουν εύκολα και, μάλιστα, χωρίς μεγάλες και πολύπλευρες απώλειες...

Οι συγκρίσεις και η αλήθεια

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να δικαιολογήσει τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων που θα επέλθουν μετά την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγαλοκατασκευαστές, έδωσε επιλεκτικά πίνακα με τις τιμές των διοδίων που ισχύουν σήμερα σε τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία). Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν, οι τιμές σε Γαλλία και Ιταλία φτάνουν τα 8 λεπτά το χιλιόμετρο, στην Ιρλανδία τα 6 λεπτά και στην Ισπανία ακόμη και τα 12 λεπτά.

Φυσικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ απέφυγε να δώσει στοιχεία από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία ή το Βέλγιο, όπου δεν υπάρχουν καθόλου διόδια για τα ΙΧ. Ούτε βέβαια μπορεί να ισχυριστεί ότι στις χώρες αυτές οι αυτοκινητόδρομοι δεν τηρούν τουλάχιστον καλές, αν όχι άριστες, προδιαγραφές και επίπεδα ασφάλειας...

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις ανούσιες συγκρίσεις. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτές. Η αλήθεια είναι μία: Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» που υπογράφουν - παίρνοντας η μία τη σκυτάλη από την άλλη - βάζουν τον εργαζόμενο να πληρώνει διπλά, σαν φορολογούμενος και σαν χρήστης, διασφαλίζοντας την πλουσιοπάροχη κερδοφορία ελάχιστων κατασκευαστικών ομίλων και επιχειρήσεων για δεκαετίες.

Ρουσφετολογική τακτική!

«Ζει και βασιλεύει» το ρουσφέτι στις αποσπάσεις με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων», όπως γινόταν και επί ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος βολεύει τα «δικά του παιδιά», ενώ, επί της ουσίας, ακολουθούν την ίδια ρουσφετολογική τακτική, εξυπηρετώντας πότε τους μεν και πότε τους δε. Βεβαίως, αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να αδικούνται κατάφωρα πολλοί εκπαιδευτικοί, που ενώ πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια να αποσπαστούν και υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις, κυρίως, για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, απορρίπτονται αν και υπάρχουν κενές λειτουργικές θέσεις. Οπως στη Λάρισα, όπου έχουν απορριφθεί πολλές αιτήσεις εκπαιδευτικών - υπάρχουν στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας - οι οποίοι ζήτησαν την απόσπασή τους στο νομό και απορρίφθηκαν, αν και οι ελλείψεις είναι πολλές, οι οποίες και καλύπτονται με ρουσφετολογικές προσλήψεις. Κι όσον αφορά στις «κόντρες» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτές γίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, αφού, κατά τα άλλα, συμφωνούν και εφαρμόζουν την ίδια αντιεκπαιδευτική - αντιλαϊκή πολιτική. Αλλωστε, αν δε συμφωνούσαν, δε θα προωθούσαν από κοινού την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Πίσω, στα 1650...

Σημεία των καιρών ή, για να είμαστε περισσότερο σωστοί, σημεία και ...τέρατα της οπισθοδρόμησης, που έφεραν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων και η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ομάδα Πολωνών καθολικών βουλευτών κατέθεσε στο Κοινοβούλιο της χώρας σχέδιο απόφασης, στο οποίο ανακηρύσσεται ο Ιησούς Χριστός «βασιλιάς της Πολωνίας». Το σχέδιο υπογράφεται από 46 βουλευτές της Λίγκας των Πολωνικών Οικογενειών (LPR), του κυβερνητικού συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) των Ρωμαιοκαθολικών δίδυμων αδελφών Λεχ και Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και του Αγροτικού Κόμματος (PSL). Οι υπογράφοντες αναφέρουν στην πρότασή τους «θεολογικά και ιστορικά» επιχειρήματα, επισημαίνοντας - ανάμεσα σε άλλα - ότι και η Παρθένος Μαρία είχε κηρυχτεί «βασίλισσα της Πολωνίας», πριν από 350 και πλέον χρόνια, την 1η Απρίλη του 1656 από τον τότε βασιλιά της Πολωνίας.

Η είδηση του Πρακτορείου αναφέρει, ακόμη, ότι, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα «Dziennik», το 33% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας και το 33% δηλώνει αντίθετο. Σημειώνει, επίσης, ότι πλέον του 90% των Πολωνών είναι καθολικοί και το Κοινοβούλιο της χώρας ελέγχεται από τους συντηρητικούς καθολικούς.

ΒΙΒΛΙΟ
Συριανά διηγήματα

«Προς αποφυγήν παρανοήσεων πρέπει προ παντός άλλου να ειδοποιήσωμεν τον αναγνώστην ότι, ομιλούντες περί της τιμής των γυναικών, δεν μεταχειριζόμεθα την λέξιν καθ' ην έχει σημασίαν όταν λέγωμεν η τιμή ζαχάρεων, των σιτηρών ή και των ψήφων εν Υδρα ή Ερμουπόλει.»

Η Σύρος και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της Ερμούπολη υπήρξε το 19ο αιώνα οικονομική πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η οικονομική ευρωστία της και η πρωτοποριακή για τα ελλαδικά δεδομένα κοινωνική σύνθεση δημιούργησαν μια εξαιρετική πνευματική δραστηριότητα. Δραστηριότητα που διατηρήθηκε με τη μορφή μιας αυθεντικής παράδοσης που ακολούθησε τα χρόνια της οικονομικής της άνθησης. Στα πλαίσια της πρώτης γνήσια αστικής ελληνικής κοινωνίας που δημιουργήθηκε στη Σύρο, αναπτύσσεται μια εκπαιδευτική, κοινωνική πνευματική δράση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Ροΐδης εισάγει το κριτικό του πνεύμα, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του αφηγηματικού του λόγου από τους ήρωες των μεγάλων λόγων και έργων στους κοινούς, συνηθισμένους ανθρώπους μιας καθημερινότητας, άλλοτε ταραγμένης και σκληρής, άλλοτε ήρεμης. Η Σύρα δε γλυτώνει από το σατυρικό οίστρο του Ροΐδη. Χαρακτηριστικά είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται σ' αυτή τη συλλογή «Συριανά διηγήματα». Τέτοια είναι η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», «Το παράπονο του νεκροθάπτου», «Ιστορία ενός σκύλου», «Ιστορία μιας γάτας», «Ιστορία ενός αλόγου» κ.ά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ραφαέλ Κορέα

Η εκλογή του Ραφαέλ Κορέα στην προεδρία του Εκουαδόρ, ήταν «ανέλπιστη» για όσους δεν είχαν παρακολουθήσει την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Αρκετές οι αναλύσεις που προκάλεσε καθώς η νίκη του στο δεύτερο γύρο, μερικές μέρες αργότερα συνοδεύτηκε από τη συντριπτική νίκη του προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τον Κορέα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο παρελθόν, όταν στις προηγούμενες εκλογές ο Λούσιο Γκουτιέρες είχε εκλεγεί με τις ψήφους του λαϊκού κινήματος με παρόμοιες δεσμεύσεις... Προς το παρόν ο Κορέα, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει ότι δεν πρόκειται να διαψεύσει αγώνα και ελπίδες...

Μερικές μέρες έμειναν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στις 15 Γενάρη και με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζει να προωθεί τα πρώτα βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας που προτίθεται να ακολουθήσει. Οπως δηλώνει είναι πρώτη προτεραιότητα η προώθηση δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Επίσης, δηλώνει ότι ουδεμία ανανέωση της χρήσης από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις της βάσης Μάντα θα υπάρξει και συνάμα απορρίπτει τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC, που ήδη ήταν καθ' οδόν. Και όχι μόνο αυτό, κατά την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε από κοινού με τον πρόεδρο Τσάβες την προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας και έναρξη των διαπραγματεύσεων για πιθανή είσοδο του Εκουαδόρ στην ALBA... Προς τον παρόν η δήλωση προθέσεων του Κορέα είναι θετική, εντούτοις «κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη»...


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ