Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γενναίες φωνές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πράγματι, χρειάζεται βαθιά πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες κι ακόμη περισσότερο θάρρος και κουράγιο, για να αρνηθεί ένας Ισραηλινός τη συμμετοχή του στον πόλεμο, μέσα στις σημερινές συνθήκες και το κλίμα πολεμικού φανατισμού που κυριαρχεί στο Ισραήλ. Κι όμως, υπάρχουν οι γενναίες αυτές φωνές. Η νέα βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ πήρε μια πρώτη απάντηση από τον 28χρονο τηλεοπτικό παραγωγό, Ιτζάκ Σαμπάτ, λοχία του ισραηλινού στρατού. Στην επιστολή του, προς το ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα «Ειρήνη Τώρα», ο Ιτζάκ Σαμπάτ σημειώνει: «Γνωρίζω ότι θα δεχτώ πολλές επιθέσεις και ότι θα με ρωτήσουν γιατί αρνούμαι να πάρω μέρος σ' αυτόν τον πόλεμο, όταν ρουκέτες "Κασάμ" πέφτουν στην πόλη μου και πύραυλοι "Κατιούσα" πλήττουν τη Ναζαρέτ. Ωστόσο, μόνον αυτού του είδους η αντίδραση θα τερματίσει αυτήν την τρέλα και θα θρυμματίσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι ολόκληρο το έθνος υποστηρίζει αυτόν τον αχρείαστο πόλεμο. Κάποιος έπρεπε να σπάσει πρώτος τη σιωπή, και έτυχε να είμαι εγώ. Είναι ντροπή που η διαταγή για την επιστράτευσή μου υπογράφεται από ένα συντοπίτη μου από το Σντερότ, τον υπουργό Αμυνας, Πέρετς».

Σημειώστε, ακόμη, ότι η πόλη Σντερότ, απ' την οποία κατάγεται ο Ιτζάκ Σαμπάτ, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και είναι σχεδόν μόνιμος στόχος των αυτοσχέδιων πυραύλων «Κασάμ» της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ ο νυν υπουργός Αμυνας, Πέρετς, τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα «Ειρήνη Τώρα».

Ανατροπές...

Ενα «τόξο», το οποίο - σύμφωνα με τους εμπνευστές του - στοχεύει στην ανατροπή της καθημερινότητας του πολίτη, είναι το έμβλημα του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Α. Ντινόπουλου, και ανακοινώθηκε τις προάλλες σε συνέντευξη Τύπου.

Εχοντας δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αναρωτιόμαστε τι έχουν σκοπό να κάνουν και πόσο περισσότερο περιμένουν να χειροτερεύσει η ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας, ώστε να μιλούν για ανατροπή της ήδη σκληρής καθημερινότητας...

Η ... πρόοδος

Οχτώ, τουλάχιστον, νομοθετικές παρεμβάσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Η πρώτη έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1982, όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο Αντ. Τρίτσης και είχε βγάλει το σύνθημα «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Ακολούθησαν κι άλλες και πάντα οι διάφορες κυβερνήσεις, που τις προωθούσαν, έκαναν λόγο για την ανάγκη να μπει μια τάξη, ένα τέλος στο φαινόμενο των καταπατητών, κλπ., κλπ.

Τις προάλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το τελευταίο νομοσχέδιο, το οποίο, για όγδοη φορά στις δυόμισι τελευταίες δεκαετίες, έρχεται να επιβραβεύσει τους κάθε λογής μεγαλοκαταπατητές και «αετονύχηδες». Σύμφωνα με αυτό, θα νομιμοποιηθούν εκτάσεις του Δημοσίου (εντός και εκτός σχεδίου), οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα και το κράτος επιδιώκει να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ.

Πάντως, έχουμε υποχρέωση να σημειώσουμε δυο διαφορές, συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές. Πρώτον, το νομοσχέδιο προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών κι έχει έναν ...σαφή χαρακτήρα «πάρε - δώσε». Δεύτερον, ο Γ. Αλογοσκούφης δεν είπε ότι φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο των καταπατήσεων. Είναι μια ...πρόοδος κι αυτή.

Υποκρισία...

Στα κοινωνικά θέματα επιστρέφει ο Γ. Παπανδρέου, γράφουν τις μέρες αυτές οι εφημερίδες, με αφορμή την προχτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος και σημειώνουν ότι η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ θα εστιαστεί στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό - προφανώς - ο συντονιστής του Τομέα Περιβάλλοντος, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις καταπατημένες εκτάσεις: «Οι καταπατητές τώρα δικαιώνονται. Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει εξαγορά με εκπτώσεις και δόσεις καταπατημένης δημόσιας γης από 70.000 καταπατητές. "Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Ψηφοθηρία από τη μια, συγκέντρωση χρημάτων για τα άδεια δημόσια ταμεία από την άλλη».

Οχι, για τα ανάλογα μηνύματα, που είχαν στείλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν είπε ούτε λέξη. Αλλωστε, και η ΝΔ τα ίδια έλεγε, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τώρα κάνει τα αντίθετα. Ετσι «δουλεύει» ο δικομματισμός...

«Αναβαθμίζονται» και πάλι τα ΤΕΙ

Νέα επιχείρηση... αναβάθμισης των ΤΕΙ ενόψει. Μετά την ανάλογη επιχείρηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, έρχεται τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ να μοιράσει ανάλογες υποσχέσεις. Σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε προχτές η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σε αντιπροσωπεία προέδρων των ΤΕΙ, τα τελευταία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δική τους ευθύνη και θα εξεταστεί η δυνατότητα συγχωνεύσεων, μετονομασιών και αναδιατάξεων Τμημάτων, ώστε μετά την εφαρμογή της «βάσης του 10», να μην ξεμείνουν από σπουδαστές - πελάτες.

Με άλλα λόγια, η προωθούμενη ήδη κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αλλάζει στο παραμικρό. Ούτε λέξη δεν είπε η υπουργός για τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας. Εσπευσε να δηλώσει, όμως, ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ είναι «φανατικοί υποστηρικτές της αξιολόγησης». Προφανώς, για να ανταμείψει τη «φανατική» αυτή υποστήριξη, υποσχέθηκε την αυτόνομη συμμετοχή των ΤΕΙ στο αλισβερίσι των μεταπτυχιακών. Με άλλα λόγια, στην αυτόνομη συμμετοχή... στην «κουτάλα» των ευρωενωσιακών προγραμμάτων, επιχειρηματικών «χορηγιών», διδάκτρων κλπ.

ΒΙΒΛΙΟ
Η γνώση είναι δύναμη

Μικρός οδηγός για το μαρξιστικό - λενινιστικό και προοδευτικό βιβλίο

Μια πολύ χρήσιμη έκδοση για όλους τους κομμουνιστές και ιδιαίτερα τους νέους, που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολύ καλό οδηγό αυτομόρφωσης, που ξεχωρίζει ανάμεσα από τα άπειρα έντυπα, που καθημερινά αντικρίζουμε, ένα σημαντικό μέρος εκείνων που πραγματικά διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου, μεγαλώνουν και συστηματοποιούν την ανθρώπινη γνώση για τη φύση, την κοινωνία και την εξέλιξή της. Με δεδομένο πως η επαφή και μελέτη του Μαρξισμού - Λενινισμού, αλλά και η προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε νέο και ιδιαίτερα κάθε νέο κομμουνιστή, η έκδοση αυτή έρχεται να οδηγήσει και να ξεχωρίσει ανάμεσα στον τεράστιο αριθμό των έντυπων τίτλων. Υπάρχει αρκετή ποικιλία από πολιτικούς, λογοτεχνικούς, ιστορικούς και άλλους τίτλους. Φυσικά, μεγάλο βάρος δίνεται στα έργα που βοηθούν στην ερμηνεία του κόσμου και στην ταυτόχρονη δυνατότητα και αναγκαιότητα αλλαγής του. Δηλαδή, πρόκειται ουσιαστικά όχι μόνο για έναν οδηγό μελέτης, αλλά για χρήσιμο οδηγό δράσης. Οι τίτλοι των βιβλίων, που έχουν επιλεγεί, παρουσιάζονται με σύντομη καλογραμμένη και ευκολονόητη περίληψη του περιεχομένου. Είναι εύχρηστο για οποιονδήποτε επιθυμεί να αρχίσει τη μεγάλη ατέλειωτη περιπέτεια της γνώσης, που ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ζήλεψε» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο και θεωρεί ότι θα πρέπει να εισέλθει η Τουρκία στο έδαφος του Ιράκ για να διενεργήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Οπως μετέδωσε το «CNN Turk», ήδη υπάρχει σχεδιασμός αποστολής τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών στο Ιράκ για να «καταστρέψουν βάσεις των μαχητών του PKK» με σύντομες αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάθος έως 60 χιλιομέτρων εντός του Βορείου Ιράκ.

Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρύτερη περιοχή, επειδή από τη μία δίνει τη συγκατάθεσή της για την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, αλλά τάσσεται ενάντια μιας τουρκικής παρέμβασης στο Βόρειο Ιράκ με στόχο το PKK. Και αυτή η δήλωση έρχεται μετά τις «συστάσεις» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα πως η Ουάσιγκτον είναι ενάντια σε μια μονομερή επίθεση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ και πως «η συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ιρακινή κυβέρνηση μπορεί να είναι ουσιαστικό στοιχείο για την ενίσχυση της τουρκικής ασφάλειας».

Πάντως, θεωρείται από ειδικούς αναλυτές μάλλον απίθανη μια τέτοια επέμβαση το προσεχές διάστημα, μιας και αυτές τις μέρες συνέρχεται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού του στρατεύματος.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ