Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά λαϊκή ψήφος σε εφοπλιστές και βιομήχανους

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από το λαό να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στις εκλογές, λέγοντας: «Οι εκλογές είναι η στιγμή που τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν θάρρος και να πουν στον κόσμο την αλήθεια. Η στροφή προς τα ακραία κόμματα που είναι επιδεικτικά φιλολαϊκά δεν θα είναι σωστή επιλογή απ' την πλευρά των Ελλήνων πολιτών». Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για παρέμβαση του «εξωτερικού παράγοντα» υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στα δυο κόμματα «υποτέλεια» στο ΔΝΤ και στην τρόικα. Στην πραγματικότητα, η δήλωση Λαγκάρντ δεν είναι τίποτα περισσότερο από παροχή στήριξης στην ντόπια αστική τάξη, που είναι μέρος της ευρωπαϊκής αστικής τάξης και πασχίζει να σωθεί από την κρίση, σέρνοντας σε χρεοκοπία το λαό. Για να στηρίξουν τους αστούς, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στηρίζουν τα κόμματά τους, αφού στις εκλογές δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο η αστική τάξη. Δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτιο άμεσα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, αλλά κατεβαίνουν τα κόμματά τους, που είναι κύρια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η Λαγκάρντ και όσοι λένε αυτά είναι σύμμαχοι της αστικής τάξης της Ελλάδας και των κομμάτων της. Και μόνο η ένταξη της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τους επιβάλλει να ενισχύσουν το κεφάλαιο στην Ελλάδα. Αρα, αυτός που θα πάει να ψηφίσει, που έχει προβλήματα οξυμένα, που είναι εργάτης, υπάλληλος, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, που έχει φτωχομάγαζο, που είναι φτωχός αγρότης, πρέπει να σκεφτεί ότι την ώρα που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίζει υπέρ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοεξαγωγέων. Συμφέρον του είναι να συντρίψει αυτά τα κόμματα και να βγάλει πανίσχυρο το ΚΚΕ. Τότε είναι που θα χάσουν τον ύπνο τους οι αστοί συνολικά και στην Ελλάδα και στην ΕΕ και η κάθε Λαγκάρντ, επειδή από ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τρομοκρατηθούν όλοι μαζί.

Κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις

«

Ερώτηση: Μας λένε οι έξω ότι θα μειωθούν οι μισθοί, ότι θα γίνουμε Βουλγαρία». - Γ. Παπακωνσταντίνου: «Προς το παρόν να θυμίσουμε σε όλους ότι έχουμε ελάχιστους μισθούς που είναι υψηλότεροι από την Ισπανία, μια πολύ πιο πλούσια χώρα από μας και είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Πορτογαλία που είναι μια χώρα που είναι στο ίδιο επίπεδο. Ολη η συζήτηση για τους μισθούς είναι υποκριτική. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μισθούς Μπαγκλαντές όταν είμαστε εκεί που είμαστε σε σχέση με την Ισπανία. Εγώ δεν θεωρώ ότι η λύση στη χώρα είναι η παραπέρα μείωση των μισθών. Δεν το θεωρώ. Αλλά είτε θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα της χώρας είτε θα μειωθούν οι μισθοί»(!) Το παραπάνω απόσπασμα από τη συνέντευξη (στο «Σκάι») του υπουργού Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η καταβαράρθρωση των μισθών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών αποτελεί κοινή στρατηγική επιλογή της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αποτελεί άλλωστε σαφή δέσμευση των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο. Που απορρέει από τη στρατηγική της Λισαβόνας και την «ΕΕ-2020», δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Οι δήθεν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των ηγεσιών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους ότι «δεν θα γίνουμε Βουλγαρία», γίνονται μπροστά στις κάλπες με μοναδικό σκοπό να αποκοιμίσουν το λαό και να υφαρπάξουν την ψήφο του. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Θα είναι πολιτική αυτοκτονία για το λαό, αν με την ψήφο δεν καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα ενισχύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε την επόμενη μέρα να ξεκινήσει από καλύτερες θέσεις την οργανωμένη αντεπίθεσή του.

Μοναδική φιλολαϊκή εναλλακτική λύση

Την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την καταβαράθρωση των μισθών επιδεικνύει ξεδιάντροπα προς τους ξένους συμμάχους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σε συνάντηση που είχε με κλιμάκιο της τρόικας την περασμένη βδομάδα παρέδωσε επίσημα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι «σχεδόν η ...μισή αγορά εργασίας έχει μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας». Οπως γράφτηκε στον Τύπο, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Επίσης, για 45 συμβάσεις που «καλύπτουν» μεγάλους κλάδους, οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμβάσεων, ενώ οι κλάδοι που έχουν μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις «καλύπτουν» μεγάλους τομείς - τόσο των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας - ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 89 Συμβάσεων (που ακόμη ισχύουν) θα «κριθεί» από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόωρη ή μη καταγγελία τους. Φυσικά, δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές θέλουν να προχωρήσουν σε νέα μέτρα για τη μείωση των μισθών, μέσω της κυριαρχίας παντού των ατομικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχει προσφέρει στον κάθε εργοδότη όλο το αναγκαίο για αυτόν νομικό πλαίσιο, ώστε να τσακίσει συμβάσεις, να φτάσει τους μισθούς στα τάρταρα. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν τετελεσμένα. Μπορούν μέσα από τα ταξικά σωματεία στους χώρους δουλειάς να φρενάρουν μέτρα, να ακυρώσουν και να ανατρέψουν νόμους. Ταυτόχρονα, όμως, ο αγώνας των εργαζομένων δεν πρέπει να χάνει το κυρίαρχο, ότι η μόνη φιλολαϊκή εναλλακτική λύση είναι η ανατροπή της πολιτικής και εξουσίας των μονοπωλίων και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Σ' αυτόν το δρόμο χρειάζεται ενιαία πάλη της εργατικής τάξης, να μπουν εμπόδια, να ακυρωθούν οι διαθέσεις για τσεκούρωμα των συμβάσεων, να αναχαιτιστεί ο εργοδοτικός πόλεμος.

Την «πάπια» έκανε η ΚΕΔΕ

Την «πάπια» έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όταν η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελ. Παντελάκη τους κάλεσε να πάρουν θέση για τον αγώνα των ναυτεργατών. Ο πρόεδρος, Κ. Ασκούνης, αρχικά παρέπεμψε το θέμα μετά τη συζήτηση για τα οικονομικά των δήμων και ακολούθως αγνόησε τη δεύτερη επισήμανση της Ελ. Παντελάκη, κλείνοντας άρον άρον τη συνεδρίαση για να παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στη Βουλή όπου συζητείτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στην αναφορά της η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσε το ΔΣ να πάρει θέση και να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών για τα προβλήματα που πνίγουν κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια. Η στάση της ΚΕΔΕ δείχνει και την πλευρά με την οποία επιλέγει να συνταχθεί.

Το Γαλάζιο Τετράδιο

Η ιστορική νουβέλα «Το γαλάζιο τετράδιο» μαζί με το διήγημα «Εχθροί» υπήρξαν τα τελευταία έργα του Εμμανουήλ Καζακέβιτς. Ο τίτλος της νουβέλας είναι εμπνευσμένος από ένα τετράδιο με γαλάζιο εξώφυλλο, όπου ο Λένιν είχε συγκεντρώσει την ύλη, στην οποία στηρίχτηκε για να δώσει την τελική μορφή στο βιβλίο του «Κράτος και Επανάσταση». Η διδασκαλία του Μαρξισμού για το κράτος και τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην επανάσταση.

Στις 7 Ιούλη 1917 η Προσωρινή Κυβέρνηση δημοσίευσε διάταγμα για τη σύλληψη και προσαγωγή του Λένιν σε δίκη. Ο Λένιν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕ των μπολσεβίκων πέρασε στην παρανομία και από την Πετρούπολη στις 11 Ιούλη κατέφυγε μεταμφιεσμένος στο Ραζλίφ, στις όχθες μιας λίμνης, στην καλύβα ενός μπολσεβίκου εργάτη, του Εμελιάνοφ. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στο δίμηνο της παραμονής του Λένιν σ' αυτό το κρησφύγετο, έως τη μέρα που μεταμφιεσμένος, ξυρισμένος, με περούκα, τραγιάσκα και με πλαστή εργατική ταυτότητα με το επώνυμο Ιβανόφ, ξεκίνησε για τη Φινλανδία.

Η λογοτεχνική αφήγηση είναι βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα από την περίοδο που ο Λένιν επεξεργάστηκε και έθεσε νέα γραμμή με στόχο την άμεση κατάληψη της εξουσίας από τις επαναστατικές εργατικές δυνάμεις, τις γνωστές «Θέσεις του Απρίλη» του 1917. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ντίλμα Ρουσέφ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, ακολουθεί πιστά τα χνάρια του προκατόχου της Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στοχεύοντας πάντα στην ολοένα και μεγαλύτερη αναβάθμιση της χώρας και στην αναρρίχησή της στις υψηλότερες θέσεις της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Η θέση της στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η καθαρά επεκτατική της πολιτική με επενδύσεις στην Αφρική, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και οι αναδιαρθρώσεις υπό «σοσιαλδημοκρατικό μανδύα» στο εσωτερικό της, ήδη έχουν αποφέρει αποτελέσματα αναδεικνύοντάς τη πρόσφατα στην έκτη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία με τη Γαλλία να νιώθει καυτή την ανάσα της στην προσπάθεια διεκδίκησης της πέμπτης θέσης.

Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης της Βραζιλίας, φάνηκαν και με την «ανεπίσημη», όπως εμφανίστηκε, επίσκεψη της Ρουσέφ στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα, όπου διαφάνηκαν τόσο ταυτίσεις όσο και αντιθέσεις συμφερόντων όπως η στάση απέναντι στο Ιράν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επίσης η Βραζιλία πιο επιτακτικά πλέον διεκδικεί αναμόρφωση του ΟΗΕ και βέβαια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πάντως αυτή η «βιασύνη» εξηγείται καθώς η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση τα τελευταία χρόνια (Λούλα, Ρουσέφ) σήμανε αστρονομικά κέρδη για το εγχώριο και το πολυεθνικό κεφάλαιο άρα και μεγαλύτερη όρεξη. Πάντως αυτή η ραγδαία καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει αλλάξει την πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα, ενώ ήδη βγαίνουν και αναλύσεις ότι η κρίση στον «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, είναι προ των πυλών.


Χρ.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ