Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κάλεσμα της ΚΝΕ, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες φορέων για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.
  • Μαζική καταδίκη της επίθεσης στο πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή τις επιθέσεις της αστυνομίας σε φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ).
  • Νέα στήλη του «Ριζοσπάστη» - «Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο»: Πώς εξαφανίζουμε ολόκληρο τον 20ό αιώνα από τη διδασκαλία της Ιστορίας σε όλες σχεδόν τις σχολικές τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!
  • Συνέχεια του ρεπορτάζ από τη 10η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: Παρέμβαση για τους εργαζόμενους φοιτητές.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη δικτατορία του κεφαλαίου καμιά υποταγή! Αγώνας, ρήξη, ανατροπή!

Ανακοίνωση για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

«Στη δικτατορία του κεφαλαίου καμιά υποταγή! Αγώνας, ρήξη, ανατροπή!», είναι το κάλεσμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου και στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΝΕ σημειώνει:

«Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου... Από τις μέρες που ο "γίγαντας" λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Προετοιμάστηκε με ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. Με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Αλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, του κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη μία διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της κληρονομιάς του και της Ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά για την οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου, με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!

Η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό. Ολες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας υπηρέτησαν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Ετσι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας όλη τη βρώμικη δουλειά που είχαν κάνει οι προκάτοχοί της, του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε τον Οκτώβρη στη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" με τις ΗΠΑ, με την οποία οι βάσεις όχι μόνο παραμένουν, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αναβαθμίζονται σε δύναμη πυρός, επιδιώκεται να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Η Ελλάδα μετατρέπεται έτσι σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να σπέρνουν τον θάνατο σε άλλους λαούς για τα ματωμένα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα γίνεται στόχος, "μαγνήτης" επιθέσεων σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης των ανταγωνισμών, που ήδη στην περιοχή μας είναι έντονοι. Δεν είναι τυχαίες οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας ότι "οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον"! Σε αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ...

"Αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει, αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά..."

Θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη, γι' αυτό και συνεχώς παίρνουν μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη "γράψει" πολλά χιλιόμετρα, βάζοντας στο στόχαστρο τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, λοιδορώντας με κάθε τρόπο τους λαϊκούς αγώνες. Η κατάργηση του ασύλου που ψήφισε στη Βουλή, δεν έγινε για να αδειάσουν τα πανεπιστήμια από την "ανομία", αλλά για να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου" στο Πανεπιστήμιο ΑΕ που φτιάχνουν, για να εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες των λίγων. Θέλουν να σιγήσει κάθε φωνή που αμφισβητεί, που αντιστέκεται, να σβήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή...

Τότε κάποιοι έλεγαν "η Χούντα είναι πανίσχυρη". Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, οι αγώνες και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω! Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε τέτοιο αγώνα.

Ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη Χούντα, είναι και ο δικός μας δρόμος. Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και τον λαό. Ελα μαζί μας, να παλέψουμε για τη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα!».

Συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα κορυφωθεί στην Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής 17 Νοέμβρη, ο εορτασμός για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΦΕΑ, η ΕΔΥΕΘ, από κοινού με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους καλούν σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, που θα γίνει την Κυριακή 17/11 και στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο.

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν και σε συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις.

Αύριο Πέμπτη το απόγευμα η εκδήλωση της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ για τα 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 14 Νοέμβρη στη Νομική Σχολή, στο αμφιθέατρο «Παπαρρηγόπουλος», με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, μεταφέρεται για τις 7 μ.μ. (αντί για τη 1 το μεσημέρι που ήταν αρχικά προγραμματισμένη) λόγω του προγραμματισμού συλλαλητηρίου φοιτητικών συλλόγων.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση με θέμα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2019, 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση - δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια της περιόδου από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, που αναλυτικά σημειώνει:

«Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνουμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνας ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματά μας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και τη νεολαία, που μετά την κρίση βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζεται η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, κυβερνήσεις και φιλοΝΑΤΟικά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως "παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας". Τα ψέματά τους αποκαλύπτονται όταν η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του "διαβολικά καλού" ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των Ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβρη υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών!

Από τη μια, δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους.

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα "νόμος και τάξη", στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο "γύψο" και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς για τα κέρδη των λίγων, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε το δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του '73».

Κατάθεση στεφάνων

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο το Σάββατο 16 Νοέμβρη. Ο τόπος συνάντησης θα είναι στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), στις 11.30 το πρωί. Το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος.

Στην κατάθεση στεφανιών και στο ραντεβού το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., καλεί τα σωματεία - μέλη της και τις Ενώσεις η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκάθαρη καταδίκη της καταστολής κόντρα στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος

Την ξεκάθαρη καταδίκη του εξέφρασε, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής για την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), με αφορμή την «άστοχη και ακατανόητη για μας» απόφαση της Πρυτανείας για κλείσιμο της σχολής και τα «όσα ακολούθησαν για την παραβίαση του ασύλου από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομική εισβολή με την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο κλείσιμο της σχολής από την Πρυτανεία».

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίος ο χρόνος όλων αυτών των γεγονότων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παρήγορα σημάδια αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος και για τους φοιτητές αλλά και ευρύτερα για το λαϊκό κίνημα».

Ειδικά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, σημείωσε ότι «δεν ξέρω πόσο απύθμενο μπορεί να είναι το πολιτικό θράσος ενός χώρου, που δεν δίστασε παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις να τις αντιμετωπίσει με χημικά και άγρια καταστολή». Κάνοντας λόγο για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα πανεπιστήμια που είχε βγει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι «εξομοίωνε τη φοιτητική δράση και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις ενέτασσε στα ζητήματα παραβατικότητας των ΑΕΙ, δίπλα στη διακίνηση των ναρκωτικών», ενώ προέβλεπε την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων διεκδικητικού χαρακτήρα, πρόσκαιρων καταλήψεων κ.ο.κ.

Στη συζήτηση στην Επιτροπή είχε προηγηθεί μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μοιρασμένους ρόλους.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρώην κυβερνώντος κόμματος ότι «υπέθαλπε» παραβατικά φαινόμενα και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το να βρίσκει κανείς στο πανεπιστήμιο κουκούλες, λοστούς, πέτρες κ.ο.κ., «είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων», όμως για τη ΝΔ είναι φαινόμενο «απαράδεκτο και καταδικαστέο» και αποτελεί «τρανή απόδειξη» ότι ο νόμος που πέρασε για την κατάργηση του ασύλου πρέπει να εφαρμοστεί.

«Η υπουργός δεν γνωρίζει από λαό και κίνημα», όμως στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε μάθει να είμαστε εκεί και να υπερασπιζόμαστε δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας», απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Φίλης, λέγοντας ακόμα ότι «συμμετείχαμε στην κινητοποίηση (της Δευτέρας) γιατί θέλαμε να στείλουμε μήνυμα ότι δεν θα περάσει η αυταρχική υποτροπή», κ.ο.κ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ανέδειξε στην παρέμβασή του ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ να θέλει να επιβάλει σήμερα στα πανεπιστήμια το δόγμα «νόμος και τάξη».

Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, τα πανεπιστήμια είναι στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αυτές τις μέρες, όμως «όχι για τη μόνιμη, χρόνια υποχρηματοδότηση που τα καταδικάζει να λειτουργούν στα όριά τους κυριολεκτικά. Οχι γιατί το κόστος των σπουδών γίνεται για πάρα πολλούς φοιτητές μεγάλο και για ορισμένους αξεπέραστο μάλιστα εμπόδιο για τις σπουδές τους (...) Οχι για την ελεεινή κατάσταση της φοιτητικής μέριμνας, ή επειδή το πτυχίο δεν διασφαλίζει συνήθως πρόσβαση στο επάγγελμα στις σπουδές πάνω στις οποίες έχει σπουδάσει κάποιος. Οχι γιατί οι πτυχιούχοι τρέχουν για πανάκριβα πιστοποιητικά, βρίσκουν εδώ κι εκεί κακοπληρωμένες δουλειές πολλές φορές του ποδαριού και βέβαια με ένα τείχος τεράστιο, πελώριο, ανασφάλειας μπροστά τους», αλλά «πρώτα με αφορμή τη δράση διαφόρων ομάδων με ύποπτο ρόλο, ομάδων άσχετων από φοιτητικούς συλλόγους που οι ενέργειές τους είναι βούτυρο στο ψωμί πραγματικά για την κρατική καταστολή».

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Σχετικά με το νέο απαράδεκτο γεγονός, που συνέβη χτες στην ΑΣΟΕΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου. Ο Θ. Παφίλης διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο τα ΜΑΤ να απαγορεύουν στους φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, να μοιράζουν τα φυλλάδιά τους και μάλιστα στο πεζοδρόμιο της σχολής και ζήτησε εξηγήσεις για το απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό γεγονός. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Στο μεταξύ, την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: Στους φοιτητές, στους εργαζόμενους, στους καθηγητές», τη στιγμή που οι επιθέσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ έγιναν σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο κλείσιμο του ιδρύματος! Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ωμά ότι «δεν είναι θέμα επέμβασης της αστυνομίας σε πανεπιστήμια, είναι εφαρμογή του νόμου» περί κατάργησης του ασύλου!

ΑΣΟΕΕ
Απορρίφθηκε η πρόταση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη

Στην απόρριψη της πρότασης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ σήμερα, Τετάρτη, προχώρησαν χθες εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ.

Σε δελτίο Τύπου των εκπροσώπων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» αναφέρεται:

«Την Τρίτη 12 Νοέμβρη στις 16.00 στο κτίριο της Νομικής Αθηνών οι παρατάξεις του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ ("Πανσπουδαστική ΚΣ", ΠΑΣΠ, "Ρεσιστένσια" (ΕΑΑΚ), ΡΑΣ (ΕΑΑΚ) "ΑΡΕΝΑ", "Αγωνιστικές Κινήσεις", "Bloco") λόγω της απουσίας Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, συναντήθηκαν με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις με το lock out της Συγκλήτου, την καταστολή φοιτητών και την παραβίαση του ασύλου από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ο εκπρόσωπος της "Πανσπουδαστικής" έθεσε το ζήτημα ότι είναι αναγκαίο ο Φοιτητικός Σύλλογος να προχωρήσει την Τετάρτη 13/11 σε Γενική Συνέλευση, ώστε να παρθεί απόφαση καταδίκης αυτών των εξελίξεων, να απαιτήσει να αρθεί το λοκ άουτ και να φύγουν τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ, να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις για τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν του φοιτητές της ΑΣΟΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ έθεσαν ότι οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να εγκριθεί μέσα από το "ΔΣ" του Φοιτητικού Συλλόγου. Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου όμως δεν υπάρχει καθώς δεν έχουν γίνει εκλογές, και η ενέργεια αυτή είναι απλά μια προσπάθεια της ΠΑΣΠ να νομιμοποιήσει μια "εκλογική διαδικασία" που διεξήγαγε μόνη της, μακριά και έξω από τους φοιτητές.

Οι εκπρόσωποι της ΡΑΣ - ΕΑΑΚ δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην υπογραφή του ψηφίσματος του δήθεν "ΔΣ" που αποκαλεί η ΠΑΣΠ, και ταυτόχρονα με τοποθέτησή τους στο ψήφισμα θα δήλωναν γραπτώς ότι δεν θα αναγνωρίζουν(!) Διοικητικό Συμβούλιο. Η τοποθέτησή τους ήταν ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν πρέπει να συνεδριάσει αύριο (μέρα Τετάρτη), αλλά την Πέμπτη, τη μέρα δηλαδή που έχει ήδη αποφασιστεί φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην παραβίαση του ασύλου.

Οι εκπρόσωποι της ΑΡΕΝΑ δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση της ΡΑΣ - ΕΑΑΚ.

Οι εκπρόσωποι της Ρεσιστένσια - ΕΑΑΚ δήλωσαν καταρχήν ότι συμφωνούν με την πρόταση της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησαν και συμφώνησαν με την πρόταση της ΡΑΣ - ΕΑΑΚ.

Οι εκπρόσωποι των "Αγωνιστικών Κινήσεων" και του BLOCO δήλωσαν ότι θέλουν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 13/11, συμφωνώντας με την πρόταση της "Πανσπουδαστικής ΚΣ".

Με βάση τα παραπάνω το διαπαραταξιακό μάζεμα της ΑΣΟΕΕ δεν κατέληξε σε απόφαση. Εκτιμάμε ότι η στάση των παραπάνω δυνάμεων δεν βοηθάει στην απαραίτητη απάντηση που πρέπει να δώσει ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ στις εξελίξεις που υπάρχουν.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ να δώσουν μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, στην καταστολή και την παραβίαση του ασύλου με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/11 στις 12.00 στα Προπύλαια. Να δώσουν μαζικό και μαχητικό "παρών" την Κυριακή στις 17/11 στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Υπερασπίζονται το άσυλο συνεχίζοντας τον αγώνα

Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Από την απαράδεκτη κατάσταση με την ένταση της καταστολής επί δύο συνεχόμενες μέρες στην ΑΣΟΕΕ

INTIME NEWS

Από την απαράδεκτη κατάσταση με την ένταση της καταστολής επί δύο συνεχόμενες μέρες στην ΑΣΟΕΕ
Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, με αιχμή την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, ενάντια στην καταστολή και στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Η παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ προχτές από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, κατά φοιτητών που αντιδρούσαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για κλείσιμο της σχολής για αυτήν τη βδομάδα, η καταστολή συνολικά και οι συλλήψεις φοιτητών, καταδικάστηκαν στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που έγιναν χτες.

Εκφράστηκε το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές, διατρανώθηκε «Εξω η αστυνομία από τις σχολές» και δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού στο αυριανό συλλαλητήριο. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει μέχρι χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Παντείου, Μαθηματικού, Ιατρικής, Νομικής και Πολιτικού Νομικής.

Νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου χτες

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, φοιτητές της σχολής, μέλη της ΚΝΕ, βρέθηκαν στην πύλη της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων, μοιράζοντας την ανακοίνωση με την οποία η Οργάνωση καταγγέλλει την προχτεσινή παραβίαση του ασύλου και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου.

Από την κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου τον περασμένο Ιούλη
Από την κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου τον περασμένο Ιούλη
Κρατώντας πανό που ανέγραφε «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση - Να ανοίξει εδώ και τώρα η σχολή», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραβίαση του ασύλου και στην καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των Φοιτητικών Συλλόγων και απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου προκειμένου να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ που ενημέρωναν φοιτητές και περαστικούς, δυνάμεις των ΜΑΤ εμφανίστηκαν και επικαλούμενοι σχετικές εντολές δήλωναν πως απαγορεύεται η παρουσία φοιτητών και έξω από τη σχολή, η οποία περικυκλώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις, τα μέλη της ΚΝΕ ωστόσο παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι.

Την ώρα που εκτυλισσόταν το παραπάνω σκηνικό, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και παρεμπόδισης της παρέμβασης μελών της ΚΝΕ από τα ΜΑΤ. Οπως σημείωσε:

«Αυτήν τη στιγμή, δυνάμεις των ΜΑΤ απειλούν με καταστολή και συλλήψεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μέλη της ΚΝΕ, που βρίσκονται έξω από την πύλη της σχολής τους, ενημερώνοντας φοιτητές και κόσμο που περνάει από το σημείο για τα γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην απαράδεκτη επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, που αντιδρούσαν στο lock-out της ΑΣΟΕΕ και στην παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ.

Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα "νόμος και τάξη", για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτήν την κατεύθυνση.

Απαιτούμε:

  • Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
  • Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου».
Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών

Παράλληλα, χτες το πρωί φοιτητές από σχολές της Αθήνας βρέθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου δικάζονταν οι φοιτητές που συνελήφθησαν προχτές.

Δίωξη για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της εξύβρισης ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στον φοιτητή της Ιατρικής που συνελήφθη τη Δευτέρα κατά την επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές που αντιδρούσαν για το κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ. Η δίκη του στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε για τις 22 Νοέμβρη και ο φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος.

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκε και φοιτητής του Πολυτεχνείου, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε και σε αυτόν από τον εισαγγελέα, για την ίδια κατηγορία, και ορίστηκε να δικαστεί την ίδια μέρα (22/11). Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί περίμεναν τον φοιτητή έξω από το σπίτι του, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, για να τον συλλάβουν για συμμετοχή στην κινητοποίηση στην ΑΣΟΕΕ. Εκαναν μέχρι και έρευνα στο σπίτι του, ενώ δεν τον άφησαν να επικοινωνήσει με τους δικούς του όταν ήταν υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ.

Καταδίκη από φορείς των εργαζομένων

Την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από την κυβέρνηση, την επέμβαση και καταστολή από την αστυνομία, καταγγέλλουν μια σειρά φορείς των εργαζομένων.

Σχετικό ψήφισμα ενέκριναν τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό. Ψηφίσματα εξέδωσαν επίσης οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΑΔΕΔΥ, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».

Με αντίστοιχα ψηφίσματα καταγγέλλουν την παραβίαση του ασύλου οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και N. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης».

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πώς εξαφανίζουμε τον 20ό αιώνα από τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

MotionTeam

Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε... την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την επέτειο του μεγάλου ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, η περίοδος αυτή θα είναι μια άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών από 12 έως 18 ετών.

Στις 8/10 στάλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς συμπληρωματικές οδηγίες διδασκαλίας για το μάθημα της Ιστορίας των τάξεων Α', Β' και Γ' του Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2019 - 2020. Σε αυτές τις οδηγίες το υπουργείο μεταξύ άλλων προτείνει στους εκπαιδευτικούς της Γ' Γυμνασίου «θεματικούς φακέλους» με αντικείμενο ιστορικές περιόδους (ενετοκρατία, οθωμανική κυριαρχία στο Ηράκλειο Κρήτης, 17ος - 19ος αιώνας) που δεν υπάρχουν στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου, το οποίο ξεκινά την ελληνική Ιστορία από τον 19ο αιώνα και την Επανάσταση του 1821...

Εκεί λοιπόν που αναρωτιέσαι για τη σκοπιμότητα αυτών των οδηγιών, αντιλαμβάνεσαι στη συνέχεια τους πραγματικούς τους στόχους...

Εξαϋλώνεται ολόκληρος ο 20ός αιώνας...

Στις οδηγίες για τη διδασκαλία της ύλης αφαιρούνται ολόκληρο το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου με περιεχόμενο «Ο κόσμος από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα τέλη του 20ού αιώνα»!... Οι μαθητές μας, δηλαδή, δεν χρειάζεται να μάθουν ΤΙΠΟΤΑ για τον αιώνα που μας πέρασε, στον οποίο συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η χρονική αυτή περίοδος εξαϋλώνεται... πλέον για όλους τους μαθητές Γυμνασίου, αλλά και του Γενικού Λυκείου, με εξαίρεση τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ' τάξη, όπου εκεί η διδασκαλία περιορίζεται σε κάποιες θεματικές ενότητες και φτάνει μέχρι τον Μεσοπόλεμο... Αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ μόνο στην Α' Λυκείου διδάσκονται κάποιες ενότητες για τον 20ό αιώνα και μάλιστα στο πλαίσιο ενός μονόωρου μαθήματος, πράγμα που δυσκολεύει τους καθηγητές να φτάσουν τη διδασκαλία στα πιο σύγχρονα γεγονότα.

Ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, με συνέχεια, συνέπεια και μεθοδικότητα, εξόρισαν από όλα σχεδόν τα βιβλία, τις βαθμίδες και τις τάξεις τη διδασκαλία του 20ού αιώνα για τη νέα γενιά! Γνωρίζουμε βέβαια τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε η Ιστορία του 20ού αιώνα στα σχολικά βιβλία, ότι οι νέοι μαθαίνουν μια Ιστορία στα μέτρα του συστήματος, η οποία στερεί την αλήθεια και όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν στη διαμόρφωση συμπερασμάτων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ωστόσο η πλήρης απουσία ενός αντικειμένου από τα σχολικά βιβλία αποστερεί μαθητές και εκπαιδευτικούς από την αφορμή έστω να ανοίξει μια συζήτηση, να γίνει μια πρώτη εξέταση και διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων.

Ενας αιώνας που οι λαοί βρέθηκαν στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους

Ενας αιώνας ο οποίος σφραγίστηκε πάνω από όλα από την αντίθεση ανάμεσα στις εκπληκτικές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας (αυτοματοποίηση, εκρηκτική άνοδος της παραγωγικότητας) και από την παρακμή ενός συστήματος που βάζει φρένο σε αυτές τις δυνατότητες υποτάσσοντας τα πάντα στο κέρδος, με χαρακτηριστικές συνέπειες τους δύο παγκόσμιους πολέμους, τις καταστρεπτικές κρίσεις, την αύξηση των ανισοτήτων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς και των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Ενας αιώνας που οι λαοί, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, μπήκαν μπροστά για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στην εργασία, στην Υγεία και στην Παιδεία, στον ελεύθερο χρόνο και στον πολιτισμό.

  • Γιατί να γνωρίζουν οι μαθητές για τις οικονομικές κρίσεις του 20ού και του 21ου αιώνα, για τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τις αιτίες όλων αυτών, για το φασισμό και αυτούς που τον χρηματοδότησαν;
  • Τι αξία έχει να μάθει ο έφηβος για τους αγώνες των λαών για το ψωμί, για Παιδεία και Υγεία, για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στη Σοβιετική Ενωση που έδωσε εκατομμύρια νεκρούς στη μάχη ενάντια στο φασισμό, για τις μεγάλες επαναστάσεις που άνοιξαν το δρόμο για κοινωνικές κατακτήσεις σε όλο τον κόσμο;
  • Γιατί να διδάσκονται τα παιδιά μας για τα αντιαποικιοκρατικά και αντιπολεμικά κινήματα;
  • Γιατί να διαβάζει η νεολαία για γεγονότα που δείχνουν ότι ο κόσμος αλλάζει από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων;

Μπορεί και να έχουν δίκαιο οι κυβερνώντες...

Τέτοια μαθήματα κάνουν κακό στη νέα γενιά που πρέπει να μάθει να δουλεύει χωρίς δικαιώματα και χωρίς να ακούγεται η φωνή της... Σε πολλές χώρες άλλωστε της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι απεργίες έχουν κηρυχθεί σχεδόν παράνομες και έχουν γίνει άγνωστη λέξη...

  • Γιατί να γνωρίζουν για το Αουσβιτς σήμερα οι μαθητές μας, για το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή;

Αλλωστε, στα σαλόνια του Ευρωκοινοβουλίου σουλατσάρουν με άνεση ηγέτες κρατών, που από τη μια τιμούν τους συνεργάτες των ναζί και από την άλλη έχουν κηρύξει παράνομα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

  • Μήπως πρέπει να μάθουν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη;

Οχι, βέβαια, θα προσβάλουμε τη μνήμη του Τρούμαν που έριξε τις πυρηνικές βόμβες και το ΝΑΤΟ, που σήμερα μαζί με την ΕΕ πυροδοτεί νέους πολέμους και προσφυγιά. Αλλωστε, εδώ στη γειτονιά μας, δεν κινδυνεύουμε από τέτοιες καταστάσεις...

  • Μήπως πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας για το πώς οι παραπάνω δυνάμεις και δολοφονικοί οργανισμοί άνοιξαν το δρόμο στην κυπριακή κατοχή; Ο ρόλος της δικτατορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιττά πράγματα για τη νέα γενιά...
Να βάλουμε φραγμό στη νέα επίθεση στην ιστορική γνώση

Ως εκπαιδευτικοί που βλέπουμε κάθε μέρα τα παιδιά μας στα μάτια δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά σε μια νέα επίθεση στην ιστορική γνώση. Ως εργαζόμενοι και ως γονείς δεν μπορούμε να στρώσουμε χαλί στην προσπάθεια του συστήματος να φτιάξει μια νέα γενιά εργαζομένων χωρίς δικαιώματα που θα δέχεται αδιαμαρτύρητα το μέλλον που της ετοιμάζουν.

Πραγματικό μάθημα Ιστορίας είναι εκείνο που οι μαθητές εξετάζουν ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, πως η Ιστορία κινείται πάντοτε μέσα από τη διαπάλη των τάξεων.

  • Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς πρώτα από όλα να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, εκδηλώσεις, γιορτές, προγράμματα, συζήτηση στην τάξη, συμπληρωματικά κείμενα και πηγές για να φωτίσουν στους μαθητές μας τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα!
  • Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τους Συλλόγους Γονέων, τις Επιστημονικές Ενώσεις και τους μαζικούς φορείς να καλέσουν το υπουργείο να αποσύρει αυτήν την αφαίρεση της ύλης από το βιβλίο της Ιστορίας.

Νίκος ΔΑΡΔΑΛΗΣ
Φιλόλογος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα μια νέα στήλη, που βάζει στο επίκεντρό της το ζήτημα που απασχολεί σήμερα γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές που προετοιμάζονται να δουλέψουν στην Εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα τους εργαζόμενους και τον λαό: «Τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο».

Τα βιβλία που διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν ήδη δείξει πια - εδώ και πάνω από δέκα χρόνια που χρησιμοποιούνται - τα αποτελέσματά τους, όπως και τα αναλυτικά προγράμματα και η φιλοσοφία τους. Εκπαιδευτικοί που θέλουν να διδάξουν την αλήθεια στους μαθητές τους και να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, τους νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κυρίαρχες παιδαγωγικές αντιλήψεις.

Την κατεύθυνση της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής για το τι μαθαίνουν τα παιδιά μας, την κριτική στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα, που ακολουθεί ένα ενιαίο νήμα από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, τις πλευρές που μπορούν καλύτερα να φωτιστούν, τις καλές πρακτικές που αναπτύσσονται μέσα σε σχολικές αίθουσες, αλλά και έξω από αυτές σε ερευνητικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, σε σχολικές γιορτές κ.ά., την πείρα από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και πολλά άλλα θα προσπαθήσει να φωτίσει η στήλη που εγκαινιάζουμε σήμερα στον «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ