Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ

Εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας έκδοσης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό», διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Απρόκλητη παρουσία αστυνομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 μ. στην Πρυτανεία

Eurokinissi

Απρόκλητη είσοδο ομάδας «ΔΙΑΣ» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγγέλλουν φοιτητές και εργαζόμενοι στο Ιδρυμα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη οι αστυνομικές δυνάμεις με την έγκριση της Πρυτανείας μπήκαν στο ΓΠΑ, με αφορμή τη συνοδεία χρηματαποστολής, χωρίς να έχει συντελεστεί «αξιόποινη πράξη», και για αρκετή ώρα «έκοβαν βόλτες» στο χώρο του Ιδρύματος, ενώ εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονταν στο χώρο του. Φοιτητές και εργαζόμενοι στο ΓΠΑ προχωρούν σήμερα στις 12 μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία για το θέμα.

«Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας μέσα στη σχολή στηρίζεται στους νόμους που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου», αναφέρουν σε ανακοίνωση οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΓΠΑ, σημειώνοντας επίσης: «Η κατάργηση του ασύλου, το ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων, τα εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων και στη διεξαγωγή της απεργίας συνυπολογίζονται στα "4 από τα 10" που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει από τις επιταγές του κεφαλαίου (όπως οι ίδιοι ομολογούν!). Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές, για να μπορέσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να δράσουν ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταγγέλλουν ακόμα «την απαράδεκτη στάση της Πρυτανείας του ΓΠΑ, που προκλητικά έδωσε "πράσινο φως" να μπει η αστυνομία μέσα στη σχολή και που υλοποιεί κατά γράμμα τον νόμο για το άσυλο, έναν νόμο που η πλειοψηφία των φοιτητών και των εργαζομένων καταδίκασε όλο το προηγούμενο διάστημα». Δηλώνουν ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου στην πράξη, κόντρα σε δυνάμεις που είτε ανοιχτά θέλουν την κατάργηση του ασύλου είτε η πρακτική τους αξιοποιείται στην ενίσχυση της καταστολής».

Την παρουσία αστυνομίας καταγγέλλει με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, καλώντας στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας και απαιτώντας «να δεσμευτεί η διοίκηση του Ιδρύματος ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, ότι δεν θα δώσει το "πράσινο φως" στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας να πραγματοποιήσουν μαζικές, μαχητικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις Τμημάτων και Ιδρυμάτων, απαιτώντας την καταγγελία της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του ΓΠΑ και να δεσμευτούν οι διοικήσεις ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του ασύλου μέσα στα πανεπιστήμια.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Οχι στις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νόμο για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέστειλε επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητώντας τις προτάσεις τους έως τις 30 Σεπτέμβρη.

«Προφανής στόχος η αναζήτηση συναινέσεων για όσα σχεδιάζει για τα πανεπιστήμια», σχολιάζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σε σχετική ανακοίνωσή της για την επιστολή της υπουργού.

Η ΔΗΠΑΚ αναφέρεται αναλυτικά στους κεντρικούς άξονες των επιδιωκόμενων αλλαγών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Ενίσχυση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, σύνδεση της χρηματοδότησης με τον «στρατηγικό σχεδιασμό» της κυβέρνησης, ενίσχυση των θεσμών της «αξιολόγησης» μέσω της ενίσχυσης της ΑΔΙΠ, γενίκευση των διδάκτρων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ν+2 για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, εφαρμογή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και καθορισμός της, όπως και του αριθμού εισακτέων, από τα Ιδρύματα.

«Απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης, το πανεπιστημιακό κίνημα θα πρέπει να προτάξει και να αναδείξει ως βασικούς και άμεσους άξονες διεκδίκησης:

  • Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την Παιδεία για την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλείψεων της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, σίτιση - στέγαση για όλους, κ.ά.).
  • Νέο μισθολόγιο με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο μισθό. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.
  • Διορισμοί μελών ΔΕΠ και διοικητικού/τεχνικού προσωπικού. Οργανικές - μόνιμες θέσεις που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Να απαλειφθεί κάθε δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργίας εταιρειών οποιουδήποτε τύπου από τα πανεπιστήμια και τα μέλη ΔΕΠ.
  • Ενίσχυση των υπαρχόντων επιστημονικών πεδίων και ανάπτυξη νέων με γνώμονα τη βελτίωση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των πολυεθνικών. Προγράμματα σπουδών που να οδηγούν σε στέρεη επιστημονική γνώση και σε πτυχία συνδεδεμένα με επάγγελμα και όχι σε συλλογή πιστωτικών μονάδων και αναλώσιμης κατάρτισης.
  • Μέτρα ώστε να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Αμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
  • Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Παροχή υποτροφιών με ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες.

Οι διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης αποτελούν συνέχεια των κεντρικών επιλογών της προηγούμενης με κοινό παρονομαστή τις πολιτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Πολιτικές που μέρα με τη μέρα βαθαίνουν τις ταξικές διακρίσεις στο δικαίωμα για σπουδές και υποβαθμίζουν τα εργασιακά/ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ και την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να τις αποτρέψουν. Να μη συμμετάσχουν στην προσχηματική "διαβούλευση" με το υπουργείο για τον νέο νόμο και να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε:

  • Να μην εφαρμοστούν οι παλιές και νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις και στη διαμόρφωση ευέλικτων αναλώσιμων εργαζόμενων.
  • Υπεράσπισης του ασύλου μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική που διαμορφώνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Ιδρύματα και διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.
  • Να αποσυρθεί ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης που δίνει "γην και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ισοπεδώνοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ με αφορμή την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς όλους τους πανεπιστημιακούς και τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα Ιδρύματα.

-- Καταγγελίες για την απρόκλητη παρουσία της Αστυνομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

-- Ολοκλήρωση των ρεπορτάζ από το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Πρωτοβουλίες των Επιτροπών Αγώνα Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για την προστασία του περιβάλλοντος.

-- Την έγκρισή του για... εκπαίδευση στις αξίες των ΗΠΑ δίνει το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του για δεύτερη χρονιά για το πρόγραμμα FLEX.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η Αστυνομία δεν έχει θέση στα σχολεία»

Προσαγωγές δέκα μαθητών από ΕΠΑΛ της Λάρισας που τελούσε υπό κατάληψη

Στην προσαγωγή 10 ανήλικων, στην πλειοψηφία, μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης 24 Σεπτέμβρη η Αστυνομία, σε μια ξεκάθαρη απόπειρα τρομοκράτησης και αυταρχισμού. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστ. Τζαμαλής, μετά από αίτημα της διεύθυνσης και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσαγωγή των μαθητών και επισημαίνει:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ είναι τεράστιες, αφού εφαρμόζοντας το δόγμα "νόμος και τάξη" θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα νομιμοποίησης της παρουσίας της Αστυνομίας μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές, για να μπορέσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να δράσουν ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα και όχι μόνο στη Λάρισα, ούτε φυσικά η πρώτη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους».

Η ανακοίνωση αφού αναδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νοιάζεται για τα πραγματικά προβλήματα των μαθητών σημειώνει:

«Αυτό που λείπει από τα σχολεία σήμερα δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής. Για όλα αυτά σφυρίζουν αδιάφορα. Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Στόχος τους είναι η τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου».

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν με τον αγώνα τους στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, στην αντιλαϊκή πολιτική που εξοντώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, να απαιτήσουν να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του από το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη»

Την περασμένη Παρασκευή, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έκανε στάση και στις Σέρρες. Στη Φοιτητική γωνιά του Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ενώ στη Μαθητική υπήρχαν έκθεση με τίτλο «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... αυτός που την γεύτηκε μια φορά δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της» και επίσης έκθεση με θέμα «Τα μουσικά σχολεία, οι αγώνες των μαθητών και το σχολείο στο σοσιαλισμό». Το πρόγραμμα περιελάμβανε και συναυλία με το συγκρότημα «Τρεις γυναίκες και...» με μουσικές από τη Μεσόγειο και τον κόσμο, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλο λαϊκό γλέντι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή στόχευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος», τμήμα της οποίας αποτελεί και «η διπλή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα συνδικάτα τους που κλιμακώνεται με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο».

Κάλεσε το λαό της περιοχής να αξιοποιήσει την πείρα του από το τι πραγματικά σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ο χαμηλός μέσος μισθός, αυτός που καθορίζει και τα περιθώρια κέρδους των καπιταλιστών. Γι' αυτό και ο μέσος μισθός μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται δραματικά όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην περίοδο της κρίσης όσο και της ανάπτυξης.


Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι εργαζόμενοι της περιοχής σας και μάλιστα σε γαλακτοβιομηχανίες με υψηλή κερδοφορία, όπως "Κρι-Κρι", "ΣΕΡΓΑΛ". Οπως το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια - κάτεργα, "Γατίδης", "Χρυσό". Αλήθεια, τι έχουν να πούνε για τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, που και στην περιοχή των Σερρών ξεκληρίζονται μέσα από το αβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές, π.χ. 38 - 40 λεπτά στο βαμβάκι, την έλλειψη ουσιαστικών αποζημιώσεων σε εκτεταμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές;

Η βαρβαρότητα της ανάπτυξής τους εκφράζεται και με την οριακή κατάσταση που βιώνετε στο Νοσοκομείο των Σερρών, όπου βασικές κλινικές υπολειτουργούν ή λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή (...)

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι που κλείνει και ανοίγει άναρχα επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους αναλώσιμους, που την ίδια ώρα που πανηγυρίζει για την ισχυρή θέση του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου φτάνουμε στο σημείο νησιά της χώρας μας να αποκλείονται, όπως η Σαμοθράκη, σχολεία να γίνονται επικίνδυνα με έναν σεισμό, δάση να καίγονται, άνθρωποι να πεθαίνουν από φωτιές ή πλημμύρες.

Είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που της μηχανής του το λάδι είναι η δική σας η δουλειά, η εργατική σας δύναμη, πνευματική ή χειρωνακτική, όποιας ειδίκευσης. Εσείς τη συντηρείτε με τη δουλειά σας κι όχι αυτή εσάς, όπως θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε».

Τέλος, κάλεσε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να αμφισβητήσουν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που, όπως είπε, «σας προτείνει να σκεφτείτε ανατρεπτικά, κόντρα στο ρεύμα. Κόντρα σε όλους εκείνους που σας θέλουν να προσδοκάτε μια πραγματική ελπίδα, που τελικά ποτέ δεν έρχεται. Κόντρα σε όλους όσοι σας θέλουν στην άκρη, μοιρολατρικά να περιμένετε έναν σωτήρα, να στέκεστε μόνοι. Στη συλλογική πάλη, στο ταξικό κίνημα θα βρείτε απαντήσεις».

«Το Στέκι μάς συστήνεται»

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που λειτουργεί στην οδό Τροίας, σε αυτήν την κυψέλη δημιουργίας που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, ήταν αφιερωμένη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ στο χώρο του Πολιτισμού. Μεράκι, ταλέντο και τεχνική συναντήθηκαν σε μία ξεχωριστή παρουσίαση από την ομάδα φωνητικής και την ομάδα χορού του Στεκιού.

Το πρόγραμμα άνοιξε με σόλο, ντουέτο και χορωδιακές ερμηνείες διασκευών αγαπημένων γνωστών κομματιών σε ξένο ρεπερτόριο από τις δασκάλες μουσικής και από το νεανικό σύνολο που συγκροτεί το τμήμα φωνητικής, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η παρουσίαση απέσπασε δίκαια το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο επιβράβευσε τόσο την προσπάθεια όσο και το απολαυστικό αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή τα μέλη του τμήματος χορού φλαμένκο και παρουσίασαν μία ξεχωριστή χορευτική παράσταση αυτού του ιδιαίτερου και απαιτητικού είδους χορού. Την παρουσίαση συμπλήρωσαν επαγγελματίες χορεύτριες, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό του Φεστιβάλ να έρθει σε ζωντανή επαφή με το φλαμένκο.

Σημειώνεται πως και οι δύο ομάδες που εμφανίστηκαν στη σκηνή του χώρου Πολιτισμού συγκροτήθηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Οκτώβρη του 2018, με μαθήματα και πρόβες, και στην πορεία της χρονιάς αποφασίστηκε και σχηματοποιήθηκε το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου.


Συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Δελτίο Τύπου της ΚΝΕ για την ολοκλήρωση του 45ου Φεστιβάλ

Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα.

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα...", τον Σοσιαλισμό», το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ταξίδεψε» απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του στην Αθήνα το τριήμερο 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Οπως σημειώνει η ΚΝΕ σε σχετικό Δελτίο Τύπου της για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων:

«Η πραγματοποίηση των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ για 10η συνεχόμενη χρονιά στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον αποτελεί μία ακόμα συμβολή της ΚΝΕ στον αγώνα για Πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μία ακόμα συμβολή στην ανάδειξη των αιτημάτων ενάντια στην εγκατάλειψή του και την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης. Το Πάρκο Τρίτση παραδόθηκε ακόμα πιο καθαρό από όσο πριν για το λαό των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Αλλωστε, ο σεβασμός στο Πάρκο και ο καθαρισμός του είναι στοιχείο που συνοδεύει το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" όλα τα χρόνια που διεξάγεται στον συγκεκριμένο χώρο.

Καλούμε τους δεκάδες χιλιάδες νέους και τις νέες, μαθητές, εργαζόμενους, φοιτητές και σπουδαστές σχολών κατάρτισης, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε όλη τη χώρα, να δώσουν μαχητικά το "παρών" στους αγώνες».

  • Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα ολοκληρώνει τα ρεπορτάζ που αφορούν το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και φιλοξενεί επίσης δηλώσεις καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις Σκηνές του.



MANOLIS PAKIAS

Είπαν για το Φεστιβάλ...

Δηλώσεις καλλιτεχνών που πήραν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις

Παντελής Θαλασσινός: Δεν έχω λείψει από κανένα Φεστιβάλ. Οσα χρόνια τραγουδάω ήμουν στα Φεστιβάλ και όσα χρόνια δεν τραγούδαγα, από το Περιστέρι μέχρι τώρα, ήμουν σαν φίλος της ΚΝΕ. Είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας και με χαρά έρχομαι και με χαρά έρχονται όλοι οι φίλοι εδώ και ακούνε τα προγράμματα.

Διονύσης Τσακνής: Είμαι πολύ χαρούμενος, ταυτόχρονα και συγκινημένος, που επέστρεψα εκεί που ανήκα. Επέστρεψα στο 1975, που σαν μέλος της ΚΝΕ ήμουν στο 1ο Φεστιβάλ και την παραμονή ο αέρας έριξε όλα τα ταμπλό που είχαμε στήσει... Επέστρεψα στο '92, στην ανασυγκρότηση, όπου μαζί με τον Λαυρέντη ήμασταν ίσως οι μόνοι καλλιτέχνες που συμμετείχαμε και νιώθω μεγάλη χαρά που σήμερα ξανάρχομαι, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή της Κομμουνιστικής Νεολαίας και με τους συναδέλφους μου για όλα αυτά που εκείνη πιστεύει και αγωνίζεται.

Γρηγόρης Βαλτινός: Χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτές τις γιορτές που γίνονται καθημερινά (...) με πολύ σημαντικά και ουσιαστικά αφιερώματα, με σπουδαία μουσική, με σπουδαία ποίηση. Είναι πολύ σημαντικό ένα λαϊκό γλέντι να περιέχει τέτοια ποιότητα. Και το Φεστιβάλ, αυτό το έχει - πάντα το είχε.

Γιάννης Στάνκογλου: 45 χρόνια Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έχουν περάσει καλλιτέχνες απίστευτοι, είτε τραγουδιστές, είτε ηθοποιοί, έχουν δώσει το «παρών» και είναι μεγάλη τιμή που μπορώ φέτος να δώσω κι εγώ το «παρών» εδώ, και μάλιστα μέσα από το πρίσμα του Γκαρθία Λόρκα.

Φωτεινή Βελεσιώτου: Νομίζω ότι το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός και οι αγώνες που θα χρειαστούν είναι μεγάλοι γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ευχαριστούμε και ό,τι μπορούμε κάνουμε για να δυναμώσει αυτό το Φεστιβάλ.

Γιώτα Βέη: Θαυμάζω αυτά τα παιδιά (της ΚΝΕ) και αξίζει να τα στηρίζει κανείς με όποιο τρόπο μπορεί. Εγώ μπορώ να τραγουδάω γι' αυτά. Κάθε χρόνο λέω «καλά θα είναι η τελευταία φορά» και δεν είναι ποτέ η τελευταία. Γιατί πώς να πει κανείς ότι θα είναι η τελευταία, όταν βλέπει να προοδεύει η νεολαία, να δίνει δείγματα πάντα προς το καλύτερο και να δίνει το έναυσμα και προς τους άλλους γύρω να πράττουν τα ίδια. Γιατί εδώ υπάρχει αισθητική, υπάρχει ηθική, υπάρχει ιδεολογία τέτοια που τον άνθρωπο τον ανεβάζει. Και δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, όσο κι αν μεγαλώνει, όμως είναι ένας «πειρασμός» το Φεστιβάλ... και το βλέπουμε κάθε χρόνο να είναι και πιο πλούσιο σε κόσμο, σε έκφραση, σε εκδηλώσεις κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Πέννυ Μπαλτατζή: Ακολουθώ το Φεστιβάλ από τότε που ήμουν πολύ - πολύ μικρή, με τις πορείες και με όλα αυτά τα ωραία πράγματα (...) Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έρθει η στιγμή που θα είμαι μέρος αυτού. Θαύμαζα πάντα όλους τους καλλιτέχνες - μου φαινόταν πάντα ο τρόπος πολύ όμορφος μέσα από ένα πολιτικό κίνημα να επικοινωνήσεις τον πολιτισμό και τη μουσική και πραγματικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη.

Φοίβος Δεληβοριάς: Το καλοκαίρι του 1990, σε εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Γκράβα, «άνοιξα» τους αδελφούς Κατσιμίχα. Εχω παίξει στο ενδιάμεσο φυσικά, έχω ξαναεμφανιστεί, αλλά τώρα επειδή κλείνουμε 30 χρόνια από εκείνη την πρώτη εμφάνιση στον Περισσό, έχω έρθει με μια συγκίνηση. Θέλω μέσα στο μυαλό μου να κάνω συγκρίσεις του κόσμου τότε με τον κόσμο τώρα και όλα αυτά που ζήσαμε.

«Kollektiva»: Οπως πολλά χρόνια τώρα, για άλλη μια φορά εδώ στο 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», μαζί με τη νεολαία που αγωνίζεται, δίπλα στην εργατική τάξη, να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά τον κόσμο που θέλουμε και τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

«Sober on tuxedos»: Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ, χαιρετίζουμε τους αγώνες του ΚΚΕ και βρισκόμαστε πάντα δίπλα στην ΚΝΕ όποτε αυτή μας καλέσει και όποτε μας χρειαστεί.

Κέντρισε το ενδιαφέρον η συζήτηση για το hip hop

Γέμισε απ' άκρη σ' άκρη το Μαθητικό Στέκι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Το hip hop δεν σταματά!» το Σάββατο, τελευταία μέρα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ανθρωποι κάθε ηλικίας, πλήθος μαθητών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις των ομιλητών που πλαισίωναν το πάνελ για το αγαπημένο και ιδιαίτερα διαδεδομένο στους εφήβους είδος μουσικής.

Ο Frank, ο Retro από τους «Rebellion Connexion» και ο Ζωγράφος, γνωστοί στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ήταν εκεί. Μαζί τους ο αγαπημένος από τα παλιά, μέλος των θρυλικών «Ημισκούμπριων», Μιθριδάτης, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων όσοι βρίσκονταν εκεί!

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «Επιλέξαμε το σημερινό θέμα με τη μορφή αυτού του πάνελ ομιλητών - τους οποίους και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση - όχι αβίαστα και όχι τυχαία.

Διαχρονικά ως Νεολαία του ΚΚΕ είχαμε και έχουμε ξεχωριστή συμβολή στα ζητήματα της Τέχνης και του Πολιτισμού, αυτό το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί μας.

(...) Μας ενδιαφέρει αυτή η μουσική (σ.σ. το hip hop), δίνουμε βάση στους στίχους και τα κείμενα που δημοσιεύονται, θέλουμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στην εξέλιξή της, στο πάντρεμά της με πιο παραδοσιακούς, αλλά και με νεότερους ήχους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε εν συντομία στις ιστορικές καταβολές του hip hop, τονίζοντας ότι το εν λόγω μουσικό είδος «είναι καθρέφτης της κοινωνίας που το γεννά και βεβαίως έχει και τις δικές του νόρμες, ιδιαιτερότητες, τη δική του - θα λέγαμε - καταγωγή και παράδοση».


Μετά και την εισαγωγή του Ι. Φανού, το λόγο πήραν οι καλλιτέχνες για να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το μουσικό είδος που υπηρετούν. Η παλιά και η νέα γενιά του hip hop μίλησαν για αυτή τους την αγάπη, για το ρόλο του hip hop χτες και σήμερα, τα μηνύματά του, τις επιρροές του, αλλά και το μέλλον του ως είδος. Οσο έπεφταν οι απόψεις στο τραπέζι, τόσο πιο ζωηρή γινόταν η κουβέντα, τόσο δυνάμωναν οι προβληματισμοί.

Απολαυστικές οι ιστορίες του Μιθριδάτη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια», που έφερε τον ήχο του hip hop στη χώρα μας. Σημαντικό και το μήνυμά του στους νέους ανθρώπους να ακολουθούν την ειλικρίνεια του καλλιτέχνη, να ακούν μουσική και να δρουν όχι σαν όχλος που παρασύρεται, αλλά με τη σκέψη ότι κάτι μπορούν να αλλάξουν σε αυτόν τον κόσμο.

Κλείνοντας την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Ι. Φανός υποσχέθηκε ότι η ΚΝΕ θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα, διοργανώνοντας εκ νέου συναυλίες αλλά και θεματικές συζητήσεις σαν αυτήν, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ.

Τέλος, οι καλλιτέχνες του πάνελ παρέλαβαν το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Το Πάρκο Τρίτση παραδόθηκε μετά το Φεστιβάλ ακόμα πιο καθαρό από ό,τι ήταν πριν, για το λαό των δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, συνεργεία της ΚΝΕ φρόντισαν στην καθαριότητα ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια, κάτι που συμβαίνει πάντα στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ, και ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια στο Πάρκο Τρίτση.

Εκπαίδευση στις «αξίες» του ιμπεριαλισμού...

Επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής «Future Leaders Exchange» για μαθητές

Η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Future Leaders Exchange» (FLEX) από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακοινώνεται με επείγουσα εγκύκλιο προς τα σχολεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κομμάτι της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο τις συνειδήσεις των νέων, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία εξελίσσεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ και σχεδιάζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το «Future Leaders Exchange» (FLEX) περιγράφεται ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τη διοίκηση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (US Department of State). Οργανώνεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που από το 1974 απλώνει τη δραστηριότητά του σε 90 χώρες, περικλείοντας 94.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ηγέτες χωρών, υπουργοί, μέλη της βουλής, πρέσβεις και στελέχη επιχειρήσεων.

Το FLEX προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις ΗΠΑ, φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές που φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου ή στην Α' Λυκείου, έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας από 13,1 έως 20, γνωρίζουν Αγγλικά και πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις ΗΠΑ. Μετά την έγκριση της αίτησής τους, οι μαθητές θα γράψουν ένα τεστ Αγγλικών και τρεις εκθέσεις και «η τελική επιλογή θα βασιστεί στην επίδοση στο διαγωνισμό και στην ετοιμότητα του μαθητή για την εμπειρία της ανταλλαγής».

Στη σχετική ιστοσελίδα σημειώνεται πως οι μαθητές του FLEX «κερδίζουν ηγετικές ικανότητες, μαθαίνουν για την αμερικανική κοινωνία και τις αξίες της, και μαθαίνουν τους Αμερικανούς για τις χώρες και πολιτισμούς τους». Με τέτοια... βαριά ονόματα στους διοργανωτές και στη συγκεκριμένη περίοδο έντασης συνολικότερων προσπαθειών να ξεχαστούν τα εγκλήματα που υπογράφουν τα γεράκια του πολέμου και να αμβλυνθεί ο αντιαμερικανισμός, είναι προφανές πως κριτήριο δεν είναι να «κερδίσουν» οι μαθητές. Παράλληλα, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόγραμμα... ταξιδιωτικού χαρακτήρα, αφού συνυπάρχει με μια σειρά παρεμβάσεις της γενικότερης εκστρατείας ξεπλύματος των ιμπεριαλιστών και κάμψης των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους.

Ειδικά στο χώρο της Εκπαίδευσης έχει προαναγγελθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, στο - συγχαρητήριο για την ανάληψη των καθηκόντων της - μήνυμά του στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να σημειώνει πως «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο»... Ενώ σε επαφές που έχει στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες η υπουργός Παιδείας, συζήτησε την προώθηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ στο χώρο της Εκπαίδευσης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Δράσεις για το περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαθητική πορεία αύριο Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Σε πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία για την προστασία του περιβάλλοντος καλούν οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και η τελευταία διοργανώνει μαθητική πορεία την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 12 μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η Επιτροπή της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τα προβλήματα από τη συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις ανυπολόγιστες συνέπειες που προκύπτουν. Θυμίζει τους αγώνες που έγιναν και με τη συμμετοχή των μαθητών για να σταματήσει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν με σύγχρονες υποδομές τα πάρκα, άλλοι χώροι, διάφορα δημόσια κτίρια, τα σχολεία.

Αναφέρεται σε ορισμένα παραδείγματα, όπως τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, μολύνουν με τα απόβλητά τους το νερό και το έδαφος. Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την πρόκληση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος.

Επίσης στη βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, στην περιοχή της Ευκαρπίας, που έχει άδεια καύσης σκουπιδιών για να εξασφαλίζει φτηνή Ενέργεια και να αυξάνει το κέρδος της επιχείρησης, καταδικάζοντας τους κατοίκους της περιοχής να εισπνέουν κάθε μέρα τοξικούς ρύπους.

Θυμίζει ότι στην Τούμπα το ρέμα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ότι δεν επιδοτούνται από την ΕΕ αναγκαία αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά - αντισεισμικά έργα, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία που περιέχουν αμίαντο (2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και μαθητές κάνουν μάθημα σε σχολεία kibo ή σε προκάτ.

Τέλος, αναφέρεται στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στις γειτονιές, όπως τα πρώην στρατόπεδα «Παύλου Μελά», Κόδρα, Καρατάσου, που παραμένουν αναξιοποίητα με σκοπό να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αντί να αποτελέσουν χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής τους οποίους θα απολαμβάνουν δωρεάν οι κάτοικοι της πόλης. Αλλά και στην κατάσταση στον Θερμαϊκό Κόλπο εξαιτίας των αστικών λυμάτων, των λιπασμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και στο δάσος του Σέιχ Σου, που όπως όλα τα δάση παραμένει χωρίς αντιπυρική θωράκιση.

Σοβαρά προβλήματα και στην Αττική

Στην αντίστοιχη ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρεται σε σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα στην Αττική, όπως:

«Καζάνια πετρελαίου στο Κερατσίνι ή αλλιώς "καζάνια του θανάτου"... Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, προκαλούν λιποθυμίες σε συμμαθητές μας. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εκτεταμένου ατυχήματος δίπλα σε σπίτια. Ομως τα "καζάνια του θανάτου" είναι εκεί, γιατί βοηθούν τρομερά στην "ανάπτυξη" του λιμανιού του Πειραιά.

ΧΥΤΑ στη Φυλή... Η χωματερή, που είχαν υποσχεθεί ότι θα κλείσει, τελικά επεκτείνεται και έρχεται πιο κοντά σε οικισμό. Συμμαθητές μας ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια. Στις γειτονιές των Ανω Λιοσίων τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 31,7% τα τελευταία χρόνια, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Αττική. (...)

Φωτιά στο Μάτι και πλημμύρες στη Μάνδρα με εκατοντάδες νεκρούς, όπως και σεισμοί στην Αθήνα και αλλού, που οδηγούν σε δεκάδες προβλήματα στα σχολεία μας... Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει έναν κανόνα: Επιδοτεί έργα (με δικά μας λεφτά, από τη φορολογία των γονιών μας) στη λογική "κόστος - όφελος". Αυτό σημαίνει ότι επιδοτεί μόνο έργα που η αξιοποίησή τους μετά θα της αποφέρουν κέρδη. Αρα, δεν επιδοτεί αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα, κι ας οδηγεί αυτό σε νεκρούς...

Επιλέγουν να εγκαταλείψουν τους χώρους πρασίνου και τα πάρκα στις γειτονιές μας, όπως πρόσφατα το Πάρκο Τρίτση στη Δυτική Αττική, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους!

Διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό πέρυσι το καλοκαίρι. Τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη θάλασσα όπου κάναμε μπάνιο τόσα χρόνια, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης του ατυχήματος στο πλοίο, ούτε περιορισμού της ζημιάς μετά».

Για τα κέρδη καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι για την καταστροφή του περιβάλλοντος «φταίνε οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, που καταστρέφουν συνολικά τις ζωές μας για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Οι ίδιοι που αφήνουν τα σχολεία χωρίς καθηγητές και βιβλία, που έχουν κάνει τη μόρφωση ένα ακριβοπληρωμένο τρεχαλητό σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, είναι οι ίδιοι που αφήνουν απροστάτευτες τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες (...)

Προφανώς και ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι πιο προσεκτικός και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Ομως, δυστυχώς, δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ακόμα περισσότερο, δεν θα λυθεί με το να κινητοποιηθούμε μαζί με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ».

Τέλος, παρουσιάζουν το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης για:

  • Αμεσα μέτρα αναβάθμισης και προστασίας των γειτονιών με χώρους πρασίνου, πάρκα. Και όσων ήδη υπάρχουν και δημιουργίας νέων.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στα πάρκα και στους αθλητικούς χώρους. Να μπορούν όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση.
  • Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια, ειδικά όσα πέρασαν πρόσφατα σεισμό, και να διορθωθούν άμεσα τα κτιριακά προβλήματα με ευθύνη δήμων - Περιφέρειας - υπουργείου Παιδείας.
  • Στα σχολεία και στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας στις γειτονιές να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αντισεισμικά - αντιπυρικά έργα.
  • Να μην προχωρήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΧΥΤΑ στη Φυλή και των καζανιών στο Κερατσίνι.
  • Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ