Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Πολιτική δραστηριότητα Οργανώσεων: Αποσπάσματα από ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΕ Ν. Δωδεκανήσου.

-- 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Παρουσίαση των εκθέσεων αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων τέχνης με τις οποίες ξεκινάνε οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κρήτη: Συνέντευξη με τον Γραμματέα της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης, Σ. Βασιλειάδη.

-- Αιτωλοακαρνανία: Δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης στις πλημμυροπαθείς περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας.

100 χρόνια ΚΚΕ: Μεγάλος πλούτος, ελπίδα για το επαναστατικό κίνημα

Αποσπάσματα από ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Ρόδο

Από την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
Από την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
Στο νησί της Ρόδου περιόδευσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ την Τετάρτη που μας πέρασε. Κατά την επίσκεψή της, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ, όπου οι εκπρόσωποί τους ανέλυσαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Υγείας του νησιού. Επίσης, συναντήθηκε με τα ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου και της Ενωσης Γονέων Ρόδου.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μαζική εκδήλωση - ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε στο σημερινό «Ριζοσπάστη»:

Πού πάει σήμερα η κατάσταση;

Οσο περνά ο καιρός, όλο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές εργατών, φτωχών επιχειρηματιών, αγροτών που μας λένε ότι σε πολλά πράγματα έχουμε δίκιο, ότι έχουμε επιβεβαιωθεί, ότι είμαστε έντιμοι και παλεύουμε για τα λαϊκά προβλήματα - μπορεί να έχουν και παρατηρήσεις - αλλά ότι αυτά που λέμε δεν μπορούν να γίνουν. Αλλοι που πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν, δεν είναι αποφασισμένοι να βάλουν μπροστά τις μαχητικές ικανότητες και το μυαλό που διαθέτουν, ενώ άλλοι είναι μπερδεμένοι.

Πώς μπορεί ο λαός να δει τα πράγματα πιο καθαρά και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του κόντρα σε όλα αυτά που ακούει και τον οδηγούν στο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα; Μόνο όταν συμμετέχει στον αγώνα, στην ταξική πάλη σαν εργάτης, σαν υπάλληλος ή σαν σύμμαχος με την εργατική τάξη. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η απόκτηση προσωπικής πείρας μέσα από το συλλογικό αγώνα.


Καταρχήν, εμείς δεν κρίνουμε την κυβέρνηση συγκρίνοντάς τη με τη ΝΔ. Κρίνουμε τα πράγματα με βάση τα οξυμένα, δυσβάσταχτα προβλήματα και τις δυνατότητες της χώρας, κάτω από άλλες πολιτικές προϋποθέσεις, να εξασφαλίσει στο λαό μια καλύτερη ζωή. Δεν κάνουμε καν αυτό που κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πολλά και τώρα δυσκολεύεται να κάνει «πίσω». Αλλωστε, προεκλογικά λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ψίχουλα και αποκαλύπταμε ότι είχε ορισμένα παραπλανητικά συνθήματα που δεν επρόκειτο να κάνει τίποτα από αυτά.

Κρίνουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμά του που ήταν καθαρό. Ελεγε ότι θα παλέψει για την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και δεν υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τις απώλειες των περασμένων χρόνων. Δεν τον κατηγορούμε ότι άλλα έλεγε και άλλα έκανε, αφού κάνει αυτά που έλεγε. Η διαφορά είναι ότι έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ότι ξηλώνει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης. Καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις, ώστε να δημιουργήσει κλίμα προσδοκίας, ώστε όταν κάνει το μεγάλο συμβιβασμό να μπερδέψει ακόμα περισσότερο.

Τι λέει το ΚΚΕ

Καταρχήν, για οποιοδήποτε πρόβλημα είτε υπήρχε είτε προστίθεται σήμερα, εμείς επιδιώκουμε (πέρα από τις παρεμβάσεις στη Βουλή) τη λαϊκή οργάνωση, τη σχεδιασμένη λαϊκή κινητοποίηση, όχι με ξεσπάσματα αλλά οργανωμένη, με κλιμάκωση και με σχέδιο αντεπίθεσης για να παρεμποδίσουμε μέτρα.

Είναι ζήτημα η οργάνωση της πάλης κατά κλάδο, κατά τόπο δουλειάς, κατά γειτονιά, κατά θέμα, κατά πρόβλημα, δηλαδή κάθε χώρος να γίνει κύτταρο δράσης. Χρειάζεται όμως να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κίνημα με κοινά αιτήματα, με βάση την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της αγροτιάς, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών. Το κίνημα, εκτός από την πάλη να αποσπάσει κάτι, να παρεμποδίσει, πρέπει να βάλει και μια προοπτική, να έχει ένα στόχο. Δεν υπάρχει κίνημα χωρίς προοπτική. Αλλωστε, και τα άλλα κόμματα παλεύουν στρατηγικά, όχι σε αποσπασματικά ζητήματα. Οταν λένε π.χ. ότι η ΕΕ είναι το παρόν και το μέλλον των λαών της Ευρώπης, αυτή είναι μακροπρόθεσμη πολιτική.

Μας λένε ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα καθημερινά ζητήματα, ότι ενδιαφέρεται μόνο για το σοσιαλισμό. Είναι ψεύτες: Εκατό χρόνια δε λείψαμε από κανέναν αγώνα. Αλλά, αυτήν τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεις απλά μια πολιτική της καθημερινότητας, αλλά μια ολόκληρη στρατηγική. Η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσουν στρατηγικά και βεβαίως στο έδαφος του καθημερινού αγώνα, αλλιώς θα είμαστε σαν τους παπάδες που κάνουν διακηρύξεις για το σοσιαλισμό.

Υπάρχει εναλλακτική λύση

Λέμε καθαρά ότι όσο η αστική τάξη είναι στην εξουσία, οι οποιεσδήποτε κυβερνήσεις θα υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και μετά θα δίνουν ό,τι περισσέψει στο λαό. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Να συνειδητοποιήσουν και οι φτωχοί μικρομεσαίοι ότι τα συμφέροντά τους είναι σε ρήξη με τα μονοπώλια και ανεξάρτητα αν έχουν κάποιες διαφορές με την εργατική τάξη ή φοβούνται τη ριζική αλλαγή, έχουν συμφέρον στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, πάντα μαζί με την εργατική τάξη. Εμείς, βεβαίως, λέμε για μια άλλη εξουσία που μπορεί να βάλει το θέμα της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αλλά από την άλλη μεριά, αυτή η νέα εξουσία πρέπει να δράσει και δημιουργικά, όχι μόνο κατασταλτικά. Να βάλει την οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά φιλολαϊκής ανάπτυξης, να λύσει το ζήτημα τού τι αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Απαιτείται κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Κι από δίπλα, παίρνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει και ο μικρός κλήρος, που δεν είναι εύκολο σε όλες τις συνθήκες να κοινωνικοποιηθεί, για αντικειμενικούς λόγους, θα υπάρχει ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός. Απαιτείται πανεθνικός σχεδιασμός με κριτήριο να ικανοποιούνται οι ανθρώπινες λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως, θα χρειαστούν και διεθνείς σχέσεις, εισαγωγές, γιατί η Ελλάδα δεν είναι «πετρελαιοχώρα» ή δεν έχει αποδειχθεί έτσι. Αυτά δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι οι πρωταγωνιστές της ανάπτυξης είναι τα μονοπώλια, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και ανήκει στην ΕΕ.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Να σκύψουμε το κεφάλι στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην καταστροφή όλων των κατακτήσεων του 20ού αιώνα που είχε εκατόμβες, εκατομμύρια νεκρούς; Δεν είναι αυτή η λύση. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να μη συμφωνούν όλοι σε όλα μαζί μας, όπως βλέπουμε εμείς το σοσιαλισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε σε εξουσία του ΚΚΕ, πιστεύουμε σε εξουσία της εργατικής τάξης. Ο ρόλος του ΚΚΕ είναι της οργανωμένης πρωτοπορίας. Ο λαός, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα κάνουν την ανατροπή. Και βεβαίως για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί όλος ο λαός με το ΚΚΕ.

Ενα Κόμμα με 100 χρόνια συνέχειας

Βεβαίως, σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο εργατικό κίνημα, αλλά όπως βλέπετε στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν εξαφανιστεί, έχουν μπει μέσα σε κάτι σχήματα και έχουν μετατραπεί σε μονάδες. Είναι κόμματα που είχαν 25% και 30% και εκεί οδηγήθηκαν με τους ιστορικούς συμβιβασμούς, τις συνεργασίες με τα αστικά κόμματα, με τη σοσιαλδημοκρατία, με τον ευρωκομμουνισμό, τον αντισοβιετισμό που είχαν. Αυτή είναι συνταγή που δίνουν και σ' εμάς, να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Στην Ελλάδα, με όσες περιπέτειες πέρασε το Κόμμα, κράτησε τη συνέχειά του και βαδίζουμε να γιορτάσουμε τα 100 μας χρόνια. Δικά μας είναι και τα λάθη που έγιναν, όταν έγιναν. Δεν άρχισε τώρα η ζωή. Εκατό χρόνια Ιστορίας έχουμε και είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία του Κόμματος, παίρνουμε ευθύνη και για τις ατυχείς επιλογές. Δεν άρχισε η ζωή ούτε το '92, ούτε το 2000, ούτε το 2005. Αυτά τα 100 χρόνια πείρας του Κόμματος είναι μεγάλος πλούτος που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης του εργατικού επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Δεν ξεκινάμε τώρα. Αλλα κόμματα, καλά κόμματα ξεκινάνε τώρα, με ανθρώπους που δεν έχουν πίσω τους τίποτα. Εμείς έχουμε: Ακόμα και ο ΚΝίτης, που δεν έχει γνωρίσει ούτε τη γενιά τη δικιά μας και έγινε τώρα ΚΝίτης, ξέρει ότι το ΚΚΕ είναι συνέχεια του ΣΕΚΕ που ιδρύθηκε το 1918. Δεν αποκηρύξαμε κανένα παρελθόν εμείς, όπως έκαναν άλλα κόμματα. Ούτε λαθολογία κάνουμε, ούτε ωραιοποίηση. Είμαστε ένα Κόμμα με 100 χρόνια συνέχειας. Αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη ο ελληνικός λαός. Και η μεγάλη εμπειρία που έχουμε δεν είναι η εμπειρία ούτε των τριών μηνών ούτε των χρόνων μόνο της κρίσης.

ΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της ορεινής Ναυπακτίας

Τρεις μήνες μετά την καθίζηση και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε, οι πληγέντες παραμένουν χωρίς καμία στήριξη
Τρεις μήνες μετά την καθίζηση και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε, οι πληγέντες παραμένουν χωρίς καμία στήριξη
Στις πλημμυροπαθείς περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, στα Τοπικά Διαμερίσματα (ΤΔ) Κλεπά, Αράχωβας και Περίστα περιόδευσε στις 18 Απρίλη κλιμάκιο της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, σε συνομιλία με κατοίκους και τον πρόεδρο του ΤΔ Κλεπά, από όλες τις πλευρές επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις έντονες βροχοπτώσεις του Φλεβάρη που δημιούργησαν εκτεταμένες καταστροφές στην ορεινή Ναυπακτία. Ιδιαίτερα στο ΤΔ Κλεπά πολλά σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της καθίζησης.

Πλήρης εγκατάλειψη των πληγέντων

Στις συναντήσεις εκφράστηκε η οργή και αγανάκτηση των κατοίκων που έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, που παρά τις υποσχέσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα 3 μήνες τώρα.

Ακόμη και η αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό τους έγινε με προσωπική εργασία και έξοδα των κατοίκων. Παρόλο που τους υποσχέθηκαν από την πρώτη στιγμή λυόμενα για να στεγαστούν οι πληγέντες, εντούτοις αυτοί παραμένουν στα ετοιμόρροπα σπίτια με κίνδυνο για τη ζωή τους. Ενώ επίσης κλιμάκιο της κυβέρνησης τους είχε υποσχεθεί να δώσει στους πληγέντες 586 ευρώ ανά νοικοκυριό ως άμεση βοήθεια, δεν έλαβαν τίποτα... Επαγγελματίες είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται ολοσχερώς χωρίς να λάβουν την ελάχιστη βοήθεια. Η ΔΕΗ ξήλωσε το ρεύμα σε περίπου 15 κατοικίες και τώρα ζητάει από τους πληγέντες τέλος επανασύνδεσης και σχέδιο ηλεκτρολόγου, διαδικασία που φτάνει στο κόστος των 400-500 ευρώ.

Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας με κατοίκους των πληγέντων χωριών
Από τη συζήτηση του κλιμακίου της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας με κατοίκους των πληγέντων χωριών
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία γνωμάτευση από δημόσια αρχή που να πιστοποιεί τις ζημιές στα σπίτια τους, για το αν είναι κατάλληλα, ούτε βεβαίως για το συνολικό μέγεθος των ζημιών στην περιοχή. Μόνο προφορικές εντολές τούς έχουν δώσει να μη μείνουν μέσα, με το επιχείρημα ότι σε μια ευθεία γραμμή 100 μέτρων από το επίκεντρο των κατολισθήσεων υπάρχει κίνδυνος (δηλαδή σε όλο το χωριό)...

Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τα αντιπλημμυρικά έργα...

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ζητούν άμεσα να προχωρήσουν οι μελέτες και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τη δική τους και των οικογενειών τους.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι σε κάθε πλημμύρα οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας θα γίνονται πρωταγωνιστές στο ίδιο δράμα. Κι ενώ προσπαθούν μετά να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους, γίνονται ξανά και ξανά αποδέκτες της υποκρισίας αυτών που ευθύνονται για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αυτών που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη θέση των πληγέντων για να τους κοροϊδεύουν με υποσχέσεις.

Γιατί όμως δεν γίνονται έργα; Γιατί δεν φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες. Γιατί δεν είναι αποδοτικά, όπως π.χ. οι οδικοί άξονες με τα διόδια. Γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας για να «θαμπώνουν» τα μάτια των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Γιατί δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τα διάφορα ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ και άλλα προγράμματα της ΕΕ. Προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν έχουν έργα που θα φέρνουν για πολλά χρόνια κέρδη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν μπορούν να ιεραρχηθούν αντιπλημμυρικά έργα όταν προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Οσο θα ακολουθείται αυτή η πολιτική, τα προβλήματα των εργαζομένων θα πολλαπλασιάζονται. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς.

Είναι επείγουσα ανάγκη η οργάνωση του αγώνα

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης, όπως το είχε κάνει και από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν Λαϊκή Επιτροπή, να διεκδικήσουν «να αποζημιωθούν στο σύνολο των ζημιών, να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΓΑ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Επομένως, το ζητούμενο είναι να βάλουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα στο επίκεντρο του αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα, δίχως αυταπάτες ότι μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο. Να παραμεριστούν αυταπάτες ότι οι λύσεις θα έρθουν στο πλαίσιο μιας καλύτερης κυβερνητικής διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα λαϊκά προβλήματα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και των διεκδικήσεών τους το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων. Πρέπει να απορρίψουν την πολιτική που τους αναγκάζει να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα, να φορολογούνται για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Να απορρίψουν την πολιτική που επιδεινώνει τους όποιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις χρήσεις γης για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αντιπλημμυρική προστασία

Εκδήλωση για την αντιπλημμυρική προστασία και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, την Τετάρτη 29/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ).

Θα μιλήσουν: Γιάννης Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Παναγιώτης Στεφανίδης, καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ και Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την Υγεία στην Κέρκυρα

Η ΚΟ Κέρκυρας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Κυριακή 26/4, στο Φαληράκι, στις 18.00 με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσανατολισμός δράσης στους στρατηγικούς κλάδους του νησιού

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, Σάββα Βασιλειάδη

Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Ηράκλειο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Ηράκλειο
Σε συνέχεια των συνεντεύξεών του με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχών του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Μιλάμε για τις εξελίξεις στον Τουρισμό και τους άλλους κλάδους που ιεραρχεί στους σχεδιασμούς του το κεφάλαιο, τη δουλειά της Οργάνωσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στο νησί, αλλά και τη δράση ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ξετυλίγονται με άξονα τη βάση της Σούδας.

***

-- Το προηγούμενο διάστημα, η ΚΟ Κρήτης μετρά μια σειρά βήματα στην παρέμβασή της σε χώρους δουλειάς. Τι πείρα βγαίνει από αυτήν την προσπάθεια και ποιοι στόχοι μπαίνουν για τη συνέχεια;

-- Πράγματι, στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη Περιοχής της Οργάνωσης, εκτιμήσαμε ως θετική τη δράση μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, παρά τις αδυναμίες που παραμένουν στη δουλειά μας και γενικότερα τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Βοήθησαν σε αυτήν την κατεύθυνση τα μέτρα καλύτερης διάταξης των κομματικών δυνάμεων σε κλαδικό επίπεδο και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε σημαντικούς τόπους δουλειάς. Βελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε η συζήτηση στις ΚΟΒ και τις Κομματικές Ομάδες για τα συμπεράσματα από τη δράση μας, για τις εξελίξεις σε κάθε κλάδο, για τη βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων και την ενίσχυσή τους με νέες εγγραφές. Ταυτόχρονα, συστηματοποιήθηκε καλύτερα η επαφή και διαφώτιση ενός ευρύτερου περίγυρου εργαζομένων, δίνοντας βάρος στους εργάτες στη μεταποίηση - σε μεγάλους κλάδους της περιοχής, όπως τα Τρόφιμα - Ποτά, η χημική βιομηχανία, η ανακύκλωση - στις κατασκευές και τον τουρισμό, όπου κυρίως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργατών.

Τα βήματα αυτά μάς έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εργατών σε πολλούς τόπους δουλειάς, να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση και να παρεμβαίνουμε άμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης. Υπάρχουν έτσι προϋποθέσεις για ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, παρά τις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες.

Σημαντική πείρα αποκτήθηκε στην επαφή με σωματεία και συνδικαλιστές που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για παράδειγμα, σημαντική ήταν η κοινή δράση που αναπτύχθηκε, με αφορμή τη δίμηνη καμπάνια και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Πάρθηκαν αποφάσεις από 18 σωματεία που δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με ουσιαστική συζήτηση στα ΔΣ, με άξονα το πλαίσιο πάλης. Αυτή η δουλειά, που προετοιμάστηκε συστηματικά πριν τις συνεδριάσεις, δυνάμωσε τους δεσμούς με νέους συνδικαλιστές και σωματεία, όπου υπάρχουν διαθέσεις και για συνέχεια στην κοινή δράση. Ηδη αξιοποιούνται οι επαφές και γίνεται προσπάθεια να παίρνονται κοινές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους ανέργους, κ.ά., παρακάμπτοντας τις εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων, που βάζουν εμπόδια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για το επόμενο διάστημα, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για βελτίωση των συσχετισμών και αύξηση της δύναμης των ταξικών δυνάμεων σε αρχαιρεσίες που έχουμε σε μεγάλα σωματεία, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, για το πώς θα μετρήσουμε συγκεκριμένα βήματα στην οργάνωση των εργατών στον τόπο δουλειάς, στήνοντας σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, ιδίως στη βιομηχανία, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε εργατικές συνοικίες για τους οικοδόμους, παράλληλα με την ανάπτυξη του Κόμματος σε αυτούς τους χώρους, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων. Στην κατεύθυνση ανάδειξης των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων και της οργάνωσης της πάλης, αξιοποιούμε και την πρόσφατη εκλογή, μετά από πολλά χρόνια, κομμουνιστή βουλευτή στην Κρήτη.

-- Ο Τουρισμός, κλάδος που προβάλλεται ως «ατμομηχανή» για το πέρασμα της καπιταλιστικής οικονομίας στην ανάκαμψη, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη, με τα σχετικά νούμερα να «ευημερούν». Ποια είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο;

-- Την προηγούμενη χρονιά, η μεγάλη αύξηση της κίνησης στον Τουρισμό, που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος στην περιοχή (περίπου το 50% του ΑΕΠ στο νησί), εξασφάλισε τεράστια κέρδη στα αντίστοιχα τμήματα του κεφαλαίου (μεγαλοξενοδόχοι - μεγαλοπράκτορες - τουρ οπερέιτορ - αεροπορικές εταιρείες) και οδήγησε σε παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου σε μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους και μεγαλοϊδιοκτήτες.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν οδήγησε στην κάλυψη των απωλειών της κρίσης για τους εργαζόμενους. Ετσι επεκτάθηκε το «all inclusive» σύστημα στα μεγάλα ξενοδοχεία και η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυταπασχολουμένων στον κλάδο. Αυξήθηκε η μετατροπή συμβάσεων σε ατομικές, που σημαίνει σημαντικές απώλειες στους μισθούς, η απλήρωτη μαθητεία, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που εργάζονται μέσω δουλεμπορικών συνεργείων, με επιδοτούμενα προγράμματα, η αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, η εντατικοποίηση, η απλήρωτη δουλειά, οι οφειλές δεδουλευμένων από την προηγούμενη σεζόν. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των εργαζομένων του νησιού - ιδίως νεότερες ηλικίες - μετακινείται προς τον Τουρισμό, για να μπορέσει να βρει μια δουλειά, έστω και με άθλιες συνθήκες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Τα πακέτα που κλείνονται με το «all inclusive» σύστημα (τα γνωστά «βραχιολάκια»), καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των τουριστών μέσα στα ξενοδοχεία (πλήρης σίτιση και αναψυχή), ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν και εμπορική δραστηριότητα (με εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες). Ετσι, ουσιαστικά, με ορισμένα ψίχουλα που περισσεύουν από την «τουριστική πίτα» προσπαθούν να επιβιώσουν οι μικροϊδιοκτήτες του κλάδου.

-- Βαρύτητα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την Κρήτη έχουν και ο πρωτογενής τομέας και οι υποδομές, στο πλαίσιο του συνολικότερου στόχου να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο. Πώς επιδρούν οι σχεδιασμοί αυτοί και οι σχετικές εξελίξεις στο λαό του νησιού;

-- Η στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάπτυξη στην Κρήτη κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, η ανάδειξή της σε διεθνή κόμβο Ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και τις δικές της πηγές Ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη παραπέρα του Τουρισμού, αυξάνοντας το μερίδιό της διεθνώς.

Ετσι, τα σχέδια του κεφαλαίου για την Κρήτη προσανατολίζονται προς την ανάπτυξη του «ποιοτικού» και άλλων μορφών Τουρισμού (αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, γκολφ κ.λπ.), αξιοποιώντας τα πολυτελή ξενοδοχεία (4 και 5 «αστέρων») που έχουν αυξηθεί στο νησί και ταυτόχρονα στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, προωθείται ο στόχος να γίνει η Κρήτη κόμβος Ενέργειας (ανάπτυξη ΑΠΕ, διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο με ηπειρωτική Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Λιβυκό Πέλαγος) και καινοτομίας (ανάπτυξη δραστηριοτήτων μέσω ΙΤΕ και Πολυτεχνείου Κρήτης), και δευτερευόντως διαμετακόμισης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής γεωργίας, με υψηλής ποιότητας εξαγώγιμα προϊόντα (κυρίως λάδι, κρασί, κηπευτικά) και σε σύνδεση με τον Τουρισμό. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχει πίεση για αναβάθμιση του οδικού δικτύου και για πιο μεγάλο αεροδρόμιο, γενικότερα για αναβάθμιση των μεταφορών, με κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζονται επενδύσεις από το μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι), γίνονται κινήσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του ντόπιου κεφαλαίου για να αντέξει τον ανταγωνισμό, μέσω των συνεταιριστικών τραπεζών σε Χανιά και Ηράκλειο, οι οποίες συγκεντρώνουν κεφάλαια εκτός από τον τουρισμό, από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών και το εμπόριο (λιανικό, χονδρικό - εξαγωγής αγροτικών προϊόντων), ιδίως στα Χανιά και τον κλάδο των πλαστικών στο Ηράκλειο.

Εχουμε, επίσης, εξελίξεις στην ντόπια αγορά, με επενδύσεις και ένταση του ανταγωνισμού στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Μπαίνουν πιο δυναμικά ο «Σκλαβενίτης» - εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου των σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη -, ο «Βασιλόπουλος», με άνοιγμα νέων καταστημάτων, ενώ επενδύσεις κάνει και ο Μαρινόπουλος, με εξαγορά της αλυσίδας «Αριάδνη» κ.λπ.

Βεβαίως, αυτά τα σχέδια δε θα δώσουν καμία ανακούφιση, ούτε ανάκτηση απωλειών στους εργαζόμενους της περιοχής, των οποίων το εισόδημα έχει εξανεμιστεί, ούτε στους ανέργους, το ποσοστό των οποίων προσεγγίζει τον πανελλαδικό μέσο όρο. Αντίστοιχα, σε αυτά τα σχέδια δε χωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ξεκληρίζονται με γρήγορο ρυθμό και γενικότερα η αγροτική παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται.

-- Κομβική θέση στις κινήσεις και της νέας κυβέρνησης για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή έχει η βάση της Σούδας και άλλες εγκαταστάσεις στο νησί. Τι δράση αναπτύσσει η ΚΟ ενάντια σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια;

-- Η βάση της Σούδας είναι βασικό ορμητήριο και επιχειρησιακό κέντρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, «φιλοξενεί» δομές στρατηγικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία όπως το περιβόητο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το οποίο αποκαλείται «διαμάντι του ΝΑΤΟ». Συνεχής είναι η επέκταση και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, η οποία τώρα προχωρά και με τις ευλογίες της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στόχος είναι να παίξει κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ως κέντρο ανεφοδιασμού, επισκευής (ακόμα και ηλεκτρονικών συστημάτων αεροπλανοφόρων) και παρακολούθησης, μέσω των υπερσύγχρονων συστημάτων ραντάρ, αλλά και εναέριων μέσων (ΑΒΑΚΣ) που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση.

Η ΚΟ Κρήτης παρακολουθεί στενά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο τη βάση της Σούδας και σταθερά προσπαθεί να τα αποκαλύπτει στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να οργανώσει την πάλη τους. Κάθε χρόνο, παίρνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από το Κόμμα, ή με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στο κίνημα, με κεντρικό αίτημα το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνεται, από τις Επιτροπές Ειρήνης, παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση, την Κυριακή 24 Μάη.

Δείτε το βίντεο του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Μπροστά στη συμπλήρωση 70 χρόνων από τις 9 Μάη του 1945 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το ΚΚΕ ετοίμασε και παρουσιάζει ένα 25λεπτο βίντεο, μέσα από το οποίο ζωντανεύουν σημαντικά γεγονότα - σταθμοί που σημάδεψαν την άνοδο του φασισμού - ναζισμού μέσα από τα σπλάχνα του καπιταλισμού, αναδεικνύουν το ρόλο των «δυτικών» ιμπεριαλιστικών κρατών στην πορεία προς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Δείτε το βίντεο στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/65989.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Πρωτότυπο αρχειακό υλικό, «τροφή» για γνώση και συμπεράσματα

Την Πέμπτη, 30 Απρίλη, ανοίγουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου οι δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις αρχειακού υλικού του ΚΚΕ, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, σε Χαϊδάρι και Καισαριανή (στα Δημαρχεία των δύο πόλεων), αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν την έναρξη των εκδηλώσεων με αυτό το περιεχόμενο που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και συγχρόνως τον προπομπό της κεντρικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ, στις 9 Μάη, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι δύο διαφορετικές εκθέσεις θα φιλοξενούν από 10 προθήκες με πρωτότυπο, σε μεγάλο βαθμό, αρχειακό υλικό, που μαρτυρά και φωτίζει την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, υλικά απ' τη δράση του Κόμματος και του ΕΕΑΜ στην εργατική τάξη, ανακοινώσεις - προκηρύξεις του ΚΚΕ, των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΠΕΕΑ, αντιφασιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή, εφημερίδες και βιβλία - μπροσούρες που εξέδιδαν, φύλλα «Ριζοσπάστη» και άλλων εντύπων του Κόμματος. Ακόμα υλικά για το ρόλο της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη (πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τον Κόκκινο Στρατό, ανταποκρίσεις απ' τα πεδία των μαχών, γενικό σοβιετικό αρχηγείο). Επίσης, θα εκτεθούν υλικά αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.

Αυτό το υλικό που θα συνθέτει έξι ενότητες, θα συνοδεύεται από ταμπλό με κείμενα.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν στο Χαϊδάρι θα είναι απ' τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα. Ενώ αυτές στην Καισαριανή από τις συλλογές των Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Φωτογραφία του Σπ. Μελετζή
Φωτογραφία του Σπ. Μελετζή
Επιπλέον, θα εκτεθούν έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

Στους χώρους θα εκτίθενται και εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σχετικές με το θέμα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα προβολής βίντεο που επεξεργάστηκε το τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ και το οποίο βασίζεται στη Διακήρυξη της ΚΕ.

Οι εκθέσεις αναμένεται να λειτουργούν καθημερινά απ' τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. Επιδίωξη είναι να υπάρχουν ξεναγοί που θα βοηθούν τους επισκέπτες και θα τους εφοδιάζουν με πρόσθετες πληροφορίες. Ακόμα, θα υπάρχει η δυνατότητα για τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεων οργανωμένης περιήγησης στην έκθεση, διοργάνωσης συζητήσεων, προβολών κ.λπ.

Γνωριμία με τη μεγαλειώδη πάλη των κομμουνιστών, απάντηση στην παραχάραξη

Μιλώντας στο «Ρ» για το δύο εκθέσεις, ο Π. Μεντρέκας, στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε πως αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει το στοιχείο μόνο της απόδοσης τιμής στην Αντιφασιστική Νίκη, αλλά και της γνωριμίας με στοιχεία που φανερώνουν το πόσο μεγαλειώδης ήταν η πάλη των κομμουνιστών, για να οργανωθεί η αντίσταση, να μεγαλώσει, να πάρει τα μαζικά χαρακτηριστικά που πήρε, αλλά και πόσο μαζικά εκφράστηκε ο ηρωισμός του λαού.

Προσθέτει πως η έκθεση βοηθά να γνωρίσουμε, να εμπνευστούμε και να διδαχτούμε απ' την περίοδο στην οποία αναφέρεται, απ' το γεγονός ότι οι κομμουνιστές μέσα σε συνθήκες επικίνδυνες, ωμής βίας, άγριου αντικομμουνισμού, καταφέρνουν να εμπνέουν, να οργανώνουν το λαό, μια περίοδο κατά την οποία αναδεικνύονται οι αρετές που έχει η εργατική τάξη. Να έρθουμε σε επαφή με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και με ένα τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, η έκθεση του οποίου αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της προσπάθειας που καταβάλλει το Κόμμα για τη διάσωση και την αξιοποίησή του.

Από τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα
Από τη συλλογή του Κ. Μπαλάφα
Επιπλέον, ως μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Κόμματος για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δίνει απάντηση και στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας. Συμβάλλει στη μάχη να μάθει ο λαός και η νεολαία την ιστορική αλήθεια κόντρα στη διαστρέβλωση, στον αντικομμουνισμό. Αλλά και στο να βγουν χρήσιμα κι αναγκαία συμπεράσματα, με βάση την πείρα και τη δουλειά που έχει κάνει το Κόμμα, μελετώντας την Ιστορία του αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για το πώς μπορεί ο λαός και η λαϊκή πάλη να είναι αποτελεσματική απέναντι στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο.

Απ' αυτή την άποψη - καταλήγει - έχει μεγάλη σημασία να επισκεφτούν την έκθεση μαζικά οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, η συνείδηση των οποίων είναι κυρίως στόχος των παραχαρακτών της Ιστορίας.


«...Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ». Σημείωμα του Μ. Ρεμπούτσικα στο δρόμο προς την εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944...
«...Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ». Σημείωμα του Μ. Ρεμπούτσικα στο δρόμο προς την εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944...

Η «Εργατική», έκδοση του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού
Η «Εργατική», έκδοση του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού

Μάης του '36: Χτυπάνε το λαό, ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι στα σκαριά...
Μάης του '36: Χτυπάνε το λαό, ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι στα σκαριά...

Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ