Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σημαντικές πρωτοβουλίες από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ: Κάλεσμα σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων /Συγκρότηση Επιτροπής για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις.

-- Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Με μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Αγρίνιο και Θήβα ξεκίνησε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης των συνταξιούχων.

-- Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου: Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες οργάνωσης για το ζήτημα των πυρκαγιών.

-- Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Θεσσαλίας: Ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες οργάνωσης για το ζήτημα των πυρκαγιών

Οι εθελοντικές ομάδες που συγκρότησε το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν στην κατάσβεση στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, καθώς και στην περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου
Οι εθελοντικές ομάδες που συγκρότησε το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν στην κατάσβεση στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, καθώς και στην περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου
Οι 102 πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος στο νησί της Ζακύνθου, από τον Απρίλη μέχρι και το Σεπτέμβρη, κυρίως στις περιοχές Βολίμα, Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθονιές, Σκοπό, Αγαλά, Κοιλιωμένο, αποτελείωσαν ό,τι είχε διασωθεί από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων.

Αποτελούν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος, καθώς άφησαν πίσω τους νέες μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, με πάνω από 40.000 στρέμματα καμένα δάση, καλλιέργειες, περίπου 3.000 ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περίπου 15 στάβλους, ένα σπίτι και μια ταβέρνα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών κι εθελοντών, που στην κυριολεξία έμπαιναν μέσα στη φωτιά, αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο τόσο οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν τις περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνοντας παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ούτε από την Περιφέρεια και το δήμο συγκροτημένο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, με κατασκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, ύπαρξη δικτύου κρουνών (στην περιοχή των Βολιμών η ανατροφοδότηση γίνεται από μια υδροφόρα), κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.

Στα παραπάνω προστέθηκε η παραπέρα αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, με τη μετακίνηση πυροσβεστών στο αεροδρόμιο της «Fraport», χωρίς να καλυφθούν ποτέ τα κενά...

Το Εργατικό Κέντρο ανέδειξε έγκαιρα το τεράστιο πρόβλημα

Ηδη από τις αρχές του καλοκαιριού, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου, επισκέφτηκε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Υπηρεσία στη Ζάκυνθο.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμό κ.λπ. Τονίστηκε ότι όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνεται με παλιό και ελλιπή εξοπλισμό, ενώ υπάρχει μείωση δαπανών ειδών συντήρησης, ιματισμού, υπόδησης. Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων για πενταετείς και εποχικούς, ενώ οι πυροσβέστες δεν υπάγονται στα βαρέα.

Μετά τη συνάντηση, το ΕΚΖ έβγαλε ανακοίνωση που απαιτούσε την άμεση στελέχωση και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις πυρκαγιές

Οταν ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές τον Αύγουστο (μέσα σε τρεις μέρες εκδηλώθηκαν 15 πυρκαγιές!), το Εργατικό Κέντρο κάλεσε τα σωματεία του νησιού, τους εργαζόμενους, να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην περιφρούρηση των δασών.

Αξίζει να αναφερθεί το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από εργαζόμενους του νησιού αμέσως μόλις είδαν το κάλεσμα στο διαδίκτυο. Επικοινώνησαν με το ΕΚΖ και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην εθελοντική προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εθελοντική ομάδα βοήθησαν στη μάχη της κατάσβεσης στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, από την οποία κινδύνευε το χωριό. Κουβάλησαν λάστιχα της Πυροσβεστικής, έσβηναν και οι ίδιοι κάποιες φορές με τη μάνικα, μαζί με τους πυροσβέστες και τους κάτοικους του χωριού. Μια δεύτερη εθελοντική ομάδα του ΕΚΖ πήγε για περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου, το οποίο βρίσκεται πάνω από την πόλη της Ζακύνθου και θεωρείται από τα πιο κρίσιμα σημεία, ακριβώς επειδή είναι πάνω από την πόλη, σε κατοικημένη περιοχή, ενώ σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε επικείμενη βροχόπτωση να πλημμυρίσει η πόλη από νερά και λάσπες που θα κατεβούν ορμητικά.

Από την αρχή και μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές, συνεχώς το αυτοκίνητο του ΕΚΖ πήγαινε στα πυροσβεστικά κλιμάκια και προσέφερε νερό στους πυροσβέστες, συζητούσε μαζί τους για την εξέλιξη της κατάστασης, για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Χαρακτηριστικές για το πώς «αντιμετωπίζει» το αστικό κράτος την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος είναι, για παράδειγμα, οι αναφορές πυροσβεστών που σημείωναν: «Εμείς έχουμε έρθει από την Καλαμάτα, δεν έχουμε σταματήσει καθόλου αυτές τις μέρες γιατί μας είχαν πάει και στα Κύθηρα πριν έρθουμε εδώ. Πολύ τρέξιμο, αλλά το χειρότερο είναι που όταν μπήκαμε στο καράβι με τους συναδέλφους μας για να έρθουμε στη Ζάκυνθο, μας κατέβασαν κάτω για να βγάλουμε εισιτήρια, με αποτέλεσμα να χάσουμε το καράβι και να καθυστερήσουμε 3 ώρες για το επόμενο»!

Συσκέψεις και πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπών των πληγέντων

Αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Μαριές και Αναφωνήτρια, το Εργατικό Κέντρο πήρε πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη προκειμένου να συγκροτηθούν επιτροπές σε Αναφωνήτρια και Κοιλιωμένο.

Στις συσκέψεις μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΖ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπών για να μπορέσουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών να οργανωθούν και να απαιτήσουν την άμεση αποζημίωση από τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές, την άμεση δημιουργία αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Και στις δύο συζητήσεις, η οργή των κατοίκων ήταν μεγάλη τόσο για τις τοπικές αρχές (δήμο, Περιφέρεια), όσο και για την κυβέρνηση, που άφησαν τους κατοίκους στο έλεος της φωτιάς και η όλη προσπάθεια ουσιαστικά έγινε με τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων, με τα δικά τους μέσα: Τρακτέρ, ραντιστικά, χωματουργικά μηχανήματα.

Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία κατοίκου της Αναφωνήτριας, που είπε ότι «είχαμε περικυκλωθεί από τις φωτιές, ήρθε το πυροσβεστικό να γεμίσει στον κρουνό του χωριού και δεν είχε νερό επειδή το νερό πήγαινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής»...

Την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση από το κράτος εξέφρασε, παίρνοντας το λόγο, και ένας βοσκός από την Αναφωνήτρια, του οποίου καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις και οι ζωοτροφές και τώρα, ενώ δεν του επιτρέπουν να πάει τα ζώα του να βοσκήσουν, επειδή θα περάσουν μέσα από τα καμένα, δεν φροντίζουν να του παρέχουν τις απαιτούμενες ζωοτροφές...

Αλλος κάτοικος, που κάηκε το σπίτι του, με απόγνωση έλεγε: «Ζητάω μία λύση για να μπορέσω να ζήσω με την οικογένειά μου κάπου, να εγκατασταθούμε, όλο υποσχέσεις ακούμε αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα».

Μετά από τις ενέργειες του ΕΚΖ και των σωματείων του νησιού για την αντιμετώπιση τον πυρκαγιών, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα στήριξης των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές, με άμεση αποζημίωσή τους. Το ψήφισμα κατατέθηκε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ψηφίστηκε ομόφωνα. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Αναφωνήτριας πήρε το λόγο, περιέγραψε την κατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, αναφέροντας ότι ο μόνος φορέας που ήταν εκεί και βοήθησε ουσιαστικά στο έργο της κατάσβεσης ήταν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Το επόμενο διάστημα το ΕΚΖ θα προχωρήσει σε συσκέψεις και σε άλλα χωριά, με σκοπό να φτιαχτεί μια ενιαία επιτροπή για όλη τη Ζάκυνθο, η οποία από καλύτερη θέση θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για την εξέλιξη του θέματος, κυρίως για τις αποζημιώσεις, αλλά και για τα έργα.

Το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε στις συσκέψεις

Στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τις δύο συσκέψεις, προβάλλονται μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

  • Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και σε ορεινούς όγκους.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπενθυμίζονται οι μεγάλες πλημμύρες που αντιμετώπισε το νησί το χειμώνα με έναν νεκρό. Παρότι η Ζάκυνθος ήταν για ένα εξάμηνο σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ελάχιστα έργα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού είναι και ελάχιστη η χρηματοδότηση.
  • Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων που θέτουν ο ΕΛΓΑ και η ΚΑΠ.
  • Αμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους που έχουν μετατεθεί στις περιφέρειες.
  • Αμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.
  • Συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου προς όφελος του λαού.
  • Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).
  • Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

-- Σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων - μελών του και με θέματα το νόμο για τα συνδικάτα και τους πλειστηριασμούς πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Ανακοίνωση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζεται να επιφέρει στο συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση, μαζί με ΕΕ - ΔΝΤ, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων

Την Πέμπτη 12/10, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΠΑΜΕ με την εισήγηση και τις ομιλίες στη σχετική εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Η έκδοση διατίθεται από τα συνδικάτα
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΠΑΜΕ με την εισήγηση και τις ομιλίες στη σχετική εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Η έκδοση διατίθεται από τα συνδικάτα
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 12/10, στις 5 μ.μ., καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της οργάνωσης του αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει παράλληλα κάλεσμα να οργανωθεί η ενημέρωση και αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, κάθε σωματείο να πάρει απόφαση και να προετοιμαστεί για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση - κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μπροστά στο κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" και με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν φτάνουν η μαζική λαϊκή χειραγώγηση, τα ψέματα και οι αυταπάτες που αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στο τιμόνι της εξουσίας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Δεν φτάνουν το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν τσακίσει τη ζωή χιλιάδων εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ερχεται τώρα, σε συνθήκες "ανάκαμψης", να οργανώσει χτύπημα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και στο απεργιακό δικαίωμα. Γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται, θα γίνει στο έδαφος της κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα είναι ένας κόφτης διαρκείας για το λαό, νέα λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα και νέα συρρίκνωση δικαιωμάτων θα συνοδεύσουν την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.

Μπροστά σ' αυτήν τη βαρβαρότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να βάλει τους εργατικούς διεκδικητικούς αγώνες στον πάγο. Δεν θα τους περάσει!

Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι - χέρι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, την οργανωτική δομή του κινήματος, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώνονται οι εργάτες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ενορχηστρωμένη παρέμβαση κυβέρνησης και εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, με μακρύ χέρι τους συνδικαλιστές στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχύσουν με μια απίστευτη τρομοκρατία ένα μηχανισμό που έχουν βαφτίσει σωματείο στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς μεγαλώνει, η εργοδοσία με την ανοχή της κυβέρνησης ξεσαλώνει. Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις πρωτοπόρων συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, εργαζομένων, ακόμα και εκλεγμένων μελών Διοικητικών Συμβουλίων, που υποτίθεται ότι "προστατεύονται" από τη σημερινή νομοθεσία, με μοναδικό τους "παράπτωμα" ότι πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στα εργοδοτικά εγκλήματα.

Το 90% των απεργιών που φτάνουν στα δικαστήρια κρίνονται παράνομες, ενώ έχει στηθεί ολόκληρη "βιομηχανία" από μηνύσεις και διώξεις ενάντια στους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με αποφάσεις που πολλές φορές κρίνουν ένοχους τους εργαζόμενους που μπαίνουν μπροστά, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των εργατών.

Ετοιμάζονται, λοιπόν, εντείνοντας την καταστολή, να βάλουν καινούρια εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων, να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερη αναλυτική καταγραφή και παρακολούθηση των πρωτοπόρων εργαζομένων με ηλεκτρονικό μητρώο από το αστικό κράτος, οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων για να μην μπορούν να αναπτύξουν δράση.

Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα

Κάθε τίμιος συνδικαλιστής να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κάθε εργάτης και εργάτρια να οργανωθεί στο σωματείο του. Για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, για να κλιμακωθεί ο ταξικός αγώνας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κανείς εργατοϋπάλληλος μόνος απέναντι στο αστικό κράτος, στην αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. Για ένα κίνημα μαζικό και ατσαλωμένο από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά, που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους.

Τώρα να οργανωθεί η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο. Να γίνουν Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Να οργανωθεί η διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής.

Με την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης, να κλιμακώσουν οι εργαζόμενοι με πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Κάθε σωματείο επιχειρησιακό ή κλαδικό να πάρει απόφαση και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για Γενική Απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο για τον περιορισμό των εργατικών ελευθεριών για την οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

Αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών

Συγκροτήθηκε Επιτροπή για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό

Σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών καλεί τα σωματεία η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκρότησε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κύρια όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό».

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες της Αττικής να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που εκτός από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, ρημάζει στην κυριολεξία το βιος των φτωχών οικογενειών προς όφελος των τραπεζιτών και των αρπαχτικών.

Να μην συμβιβαστεί κανείς με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα. Περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Πάνω από 500 πλειστηριασμοί τη βδομάδα, που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Γινόμαστε μάρτυρες της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να "κοκκινίσουν" τα δάνειά τους. Τόσα χρόνια δουλειάς και αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και τώρα οι τράπεζες και τα αρπαχτικά απειλούν να τους το κατασχέσουν.

Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί. Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια σε εταιρείες - κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ένα βήμα παραπάνω. Διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Κάνει παζάρια με τους τραπεζίτες για να καταργήσει τελείως ή να ρίξει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία - Αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις

Κάθε σωματείο να οργανώσει τώρα αποφασιστικά την πάλη. Να απευθυνθεί πλατιά στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και των κλάδων. Να οργανώσουν συσκέψεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις που θα δυναμώσουν την πίεση στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της δράσης των συνδικάτων στις Λαϊκές Επιτροπές να οργανώσουν την πάλη ενάντια στις κατασχέσεις, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα Ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη, με όλες τις μορφές.

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ συγκρότησε Επιτροπή για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κύρια όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό.

Εχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε - Ολοι στον αγώνα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με επιμονή και αποφασιστικότητα στο δρόμο του αγώνα

Μαζική συμμετοχή στην προχτεσινή παναττική κινητοποίηση στην Αθήνα

Χιλιάδες συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Χιλιάδες συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Το φώναξαν με τα συνθήματά τους, το έγραψαν στα πανό τους, το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και την παναττική κινητοποίηση της Τρίτης: «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στους δρόμους του αγώνα, επίθεση και πάλη»!

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι συνταξιούχοι με την προχτεσινή τους συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, την πρώτη από τις δέκα κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του δεκαήμερου δράσης που διοργανώνει σε όλη τη χώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην Αθήνα

Η μαζική προχτεσινή κινητοποίηση άρχισε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν σύλλογοι συνταξιούχων από την Αθήνα, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Αττική.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στην κεντρική ομιλία, κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων, με τα ψίχουλα που υπόσχεται και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τα πλεονάσματα, όταν όπως υπογράμμισε «βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου, με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την εφαρμογή της "προσωπικής διαφοράς", παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργησή του, των οικογενειακών επιδομάτων. Ακολουθούν ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, αλλά και νέα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναδεικνύοντας τον ψευτοκαβγά μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στην πολιτική τους για τις συντάξεις, ο ομιλητής τόνισε ότι «για εκείνο που τσακώνονται πια είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος "κόφτης"! Ομως, οι συνταξιούχοι δεν ξεχωρίζουν τους κόφτες των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντίθετα τους αθροίζουν. Και βρίσκουν πως μόνο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεων τους πάνω από 50 δισ. ευρώ, ενώ με το λεγόμενο PSI αρπάχτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δισ. ευρώ».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, τόνισε εκτός από θανατηφόρα πολιτική η κυβέρνηση ασκεί και θανατηφόρα προπαγάνδα. Προβάλλει το αφήγημα της ανάπτυξης, αλλά αυτή η ανάπτυξη είναι για τους λίγους. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και προϋποθέτει τη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, με μισθούς πείνας και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, η τρίτη «αξιολόγηση» μπορεί να φέρει την εφαρμογή των νέων βάρβαρων περικοπών νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης σύντομους χαιρετισμούς ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Δικηγόρων και ο Γιώργος Πεπόνης από την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οταν η μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων έφτασε στο υπουργείο, όπου ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του κλάδου, ο Δ. Κουμπούρης εξέφρασε τη συμπαράσταση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι συνταξιούχοι «πολιόρκησαν» για ώρες το υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο. Απέναντι στα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία, ο υφυπουργός επικαλέστηκε την πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ουσιαστικά την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων. Ακόμα και για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών Υγείας, οι οποίες επιβάλλονταν όχι στο πραγματικό ποσό των συντάξεων που λάμβαναν οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές, αλλά στο αρχικό ποσό, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα επιστρέψει τα ποσά, εντούτοις και αυτό δεν θα γίνει εφάπαξ, αλλά σταδιακά...

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΣΕΑ μετά την κινητοποίηση, οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχιστούν αμείωτοι. Παράλληλα, η ΣΕΑ σημειώνει ότι «τα κοράκια συνεχίζουν να κράζουν πάνω από τους συνταξιούχους, θέλοντας να τους οδηγήσουν σε δικαστικές περιπέτειες προς όφελος μεγαλοδικηγορικών γραφείων. Εφιστάται η προσοχή όλων των λεηλατημένων και απελπισμένων συναδέλφων να απορρίπτουν τέτοιες "λύσεις", που αφενός δεν βγάζουν πουθενά, αφετέρου απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της».

Τη σκυτάλη πήραν Αγρίνιο και Θήβα

Συλλαλητήριο συνταξιουχικών σωματείων της Αιτωλοακαρνανίας έγινε χτες στο Αγρίνιο. Ξεκινώντας από τον πεζόδρομο της Χαρίλαου Τρικούπη, οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, με προορισμό τα γραφεία του ΕΦΚΑ, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καλώντας σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής, καθώς και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, μια σειρά σωματεία του οποίου στήριξαν την κινητοποίηση.

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συνταξιουχικών σωματείων της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας στη Θήβα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και συνταξιούχοι από Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα και Αμφισσα. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη στο Δημαρχείο της Θήβας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Οι επόμενες συγκεντρώσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης σήμερα Πέμπτη θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις:

-- Στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

-- Στην Πάτρα, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

Τις επόμενες μέρες ακολουθούν οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, αύριο Παρασκευή, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Στην Κρήτη, στα Χανιά, αύριο Παρασκευή, στην πλατεία Αγοράς στις 11 π.μ.

-- Στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, στις 9 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.

-- Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

-- Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 Οκτώβρη, μπροστά στο Επιμελητήριο στις 11 π.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΜΟΡΝΟΣ»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων

Πέντε μέρες κινητοποιήσεων συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μόρνος» (ανήκει στον όμιλο Φιλίππου), απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των έξι συναδέλφων τους που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή.

Από εκείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα, οι εργάτες κατεβαίνουν σε στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας. Την Τρίτη κατέβηκαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θήβα, όπου έγινε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. Αύριο επίσης θα συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας, ενώ το μεσημέρι θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στη συγκέντρωση της Τρίτης βρέθηκαν στο πλευρό τους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Εργαζομένων «ΝΤΑΣΙΚ», η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η ΟΓΕ. Επίσης την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας.

ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνέλευση για τη συγκρότηση ενιαίου Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή 8/10, στις 11 π.μ., το κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών Αττικής, Πειραιώς και Βοιωτίας, στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος), με θέμα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για ενοποίηση του Σωματείου με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου (πρώην Σωματείο Λιθογράφων).

Στο κάλεσμά του, το Σωματείο αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της χαρτοποιίας και επεξεργασίας χαρτιού έχουμε δεχτεί σφοδρή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Η εργοδοσία του κλάδου, με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, έχει επιβάλλει μία σειρά αντεργατικά μέτρα, πατώντας πάνω στα μνημόνια και τους νόμους που τα συνοδεύουν. Οι βιομήχανοι του κλάδου που άντεξαν στο κύμα της κρίσης και βγήκαν ενισχυμένοι, τώρα είναι πιο έμπειροι και οργανώνονται καλύτερα. Παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να διατηρήσουν το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό».

«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν τα δικά τους «μέτρα οργάνωσης και ανασύνταξης», να συγκροτηθούν σε ένα ενιαίο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, που θα καλύπτει όλο τον κλάδο.

Διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας στο εργοτάξιο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης την περασμένη Τρίτη. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και οι εργαζόμενοι στο έργο προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου, στην οποία συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα δίωρη στάση εργασίας αύριο (11 π.μ. - 1 μ.μ.) διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινά σήμερα η 3η Εκθεση Εικαστικών Εργων

Την 3η Εκθεση Εικαστικών Εργων εργαζομένων διοργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής από σήμερα Πέμπτη έως την Παρασκευή 13/10 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00.

Την Τετάρτη 11/10, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΟΓΕ και προβολή βίντεο με θέμα «Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή, με δικαιώματα στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αγώνας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση οριστικής ακύρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου

Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου συνδέεται άμεσα με την πολιτική που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων
Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου συνδέεται άμεσα με την πολιτική που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων
Την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας.

Συνειδητή επιλογή ενάντια στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας το ψωμί των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα στην αναγκαία άρδευση των καλλιεργειών. Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη χρησιμοποίηση των τεχνικών εξοικονόμησης νερού, θα έδινε λύση σ' αυτό το πρόβλημα».

Οπως υπογραμμίζουν, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στη συνολική επίθεση από την ΚΑΠ της ΕΕ, τα απανωτά μνημόνια και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, οι οποίοι αναγκάζονται «να εγκαταλείψουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση και να πουλήσουν "για ένα κομμάτι ψωμί" τη γη και το βιος τους στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καιροφυλακτούν να τους τα πάρουν».

«Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης», τονίζει η ανακοίνωση, «ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα που θα προωθηθούν - το ίδιο ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ - μόνο ως κατάμουτρη κοροϊδία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μπορούμε να το εκλάβουμε. Αυτά τα μικροέργα είναι μεν αναγκαία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.

Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι θέμα "άγνοιας" ή "λάθους" από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, με κάθε μέσο και με όλα τα μέτρα που λαμβάνει, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, συμβαδίζει με τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς τις κοινοτικές, σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης εξαγωγής κοινοτικών βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που όχι μόνο είχε πάντα σταθερή και καθαρή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου - σ' αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ και καμιά "πολιτική κωλοτούμπα" του - αλλά ήταν κι αυτό που πολεμούσε με τη μεγαλύτερη λύσσα την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, τοπικά στελέχη του είχαν δηλώσει πως τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, πρέπει να γκρεμιστούν!».

Μη αναστρέψιμες συνέπειες και για τα άλλα λαϊκά στρώματα

Αναδεικνύοντας τον συνολικότερο αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής απόφασης, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι επισημαίνουν:

«Η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου δεν θα έχει βαριές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες συνέπειες μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στα χωριά και στις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς:

-- Στερεί από τους κατοίκους των μεγάλων θεσσαλικών πόλεων τη δυνατότητα να έχουν το πόσιμο νερό που χρειάζονται, αφού αυτό που υπάρχει σήμερα δεν φτάνει για την κάλυψη των αναγκών τους.

-- Εντείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλίας, που λόγω της υφιστάμενης λειψυδρίας είναι ήδη πολύ μεγάλη, καθώς θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της περιοχής μας, με αυξανόμενο τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων πολέμιων του Αχελώου ότι πρόκειται για "φαραωνικού τύπου" έργα, που θα δημιουργήσουν πρόσθετο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποτελεί προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας.

-- Αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, στερώντας της τη δυνατότητα αξιοποίησης του υδροδυναμικού της περιοχής μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν πρόκειται να κάνει πίσω!

Καλώντας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να δώσουν αγωνιστική απάντηση, η κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζει:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου. Στα μπλόκα που θα ξαναστήσουμε, αυτή η διεκδίκηση, την οποία ξεκινήσαμε πριν από 40 χρόνια, θα είναι πάλι ψηλά στην αγωνιστική ιεράρχησή μας.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουμε μια πρώτη, άμεση απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να "τελειώσει τον Αχελώο", με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που διοργανώνουμε μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, τη μέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο "αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας", το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτώβρη.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι - όπως και οι εργάτες και οι μικροί ΕΒΕ - δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό από τη "δίκαιη ανάπτυξη" την οποία διαλαλεί η κυβέρνηση στα "αναπτυξιακά συνέδρια" που οργανώνει αυτό το διάστημα σ' όλη τη χώρα, με στόχο να εξωραΐσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτή η ανάπτυξη εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των αντιπάλων μας: Των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν ν' αρπάξουν τις περιουσίες μας, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που απομυζούν το μόχθο μας, των τραπεζιτών που μας χρεώνουν μέχρι το λαιμό και ορμούν να κατασχέσουν τα χωράφια και τα σπίτια μας. Για μας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους θα φέρει κι άλλα πολλά προβλήματα, οδηγώντας μας γρηγορότερα στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ολοι στη μάχη για την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Ολοι στον αγώνα για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, προς όφελος του ελληνικού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ