Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με επιμονή και αποφασιστικότητα στο δρόμο του αγώνα

Μαζική συμμετοχή στην προχτεσινή παναττική κινητοποίηση στην Αθήνα

Χιλιάδες συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Χιλιάδες συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Το φώναξαν με τα συνθήματά τους, το έγραψαν στα πανό τους, το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και την παναττική κινητοποίηση της Τρίτης: «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στους δρόμους του αγώνα, επίθεση και πάλη»!

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι συνταξιούχοι με την προχτεσινή τους συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, την πρώτη από τις δέκα κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του δεκαήμερου δράσης που διοργανώνει σε όλη τη χώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην Αθήνα

Η μαζική προχτεσινή κινητοποίηση άρχισε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν σύλλογοι συνταξιούχων από την Αθήνα, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Αττική.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στην κεντρική ομιλία, κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων, με τα ψίχουλα που υπόσχεται και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τα πλεονάσματα, όταν όπως υπογράμμισε «βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου, με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την εφαρμογή της "προσωπικής διαφοράς", παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργησή του, των οικογενειακών επιδομάτων. Ακολουθούν ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, αλλά και νέα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναδεικνύοντας τον ψευτοκαβγά μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στην πολιτική τους για τις συντάξεις, ο ομιλητής τόνισε ότι «για εκείνο που τσακώνονται πια είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος "κόφτης"! Ομως, οι συνταξιούχοι δεν ξεχωρίζουν τους κόφτες των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντίθετα τους αθροίζουν. Και βρίσκουν πως μόνο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεων τους πάνω από 50 δισ. ευρώ, ενώ με το λεγόμενο PSI αρπάχτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δισ. ευρώ».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, τόνισε εκτός από θανατηφόρα πολιτική η κυβέρνηση ασκεί και θανατηφόρα προπαγάνδα. Προβάλλει το αφήγημα της ανάπτυξης, αλλά αυτή η ανάπτυξη είναι για τους λίγους. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και προϋποθέτει τη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, με μισθούς πείνας και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, η τρίτη «αξιολόγηση» μπορεί να φέρει την εφαρμογή των νέων βάρβαρων περικοπών νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης σύντομους χαιρετισμούς ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Δικηγόρων και ο Γιώργος Πεπόνης από την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Οταν η μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων έφτασε στο υπουργείο, όπου ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του κλάδου, ο Δ. Κουμπούρης εξέφρασε τη συμπαράσταση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι συνταξιούχοι «πολιόρκησαν» για ώρες το υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο. Απέναντι στα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία, ο υφυπουργός επικαλέστηκε την πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ουσιαστικά την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων. Ακόμα και για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών Υγείας, οι οποίες επιβάλλονταν όχι στο πραγματικό ποσό των συντάξεων που λάμβαναν οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές, αλλά στο αρχικό ποσό, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα επιστρέψει τα ποσά, εντούτοις και αυτό δεν θα γίνει εφάπαξ, αλλά σταδιακά...

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΣΕΑ μετά την κινητοποίηση, οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχιστούν αμείωτοι. Παράλληλα, η ΣΕΑ σημειώνει ότι «τα κοράκια συνεχίζουν να κράζουν πάνω από τους συνταξιούχους, θέλοντας να τους οδηγήσουν σε δικαστικές περιπέτειες προς όφελος μεγαλοδικηγορικών γραφείων. Εφιστάται η προσοχή όλων των λεηλατημένων και απελπισμένων συναδέλφων να απορρίπτουν τέτοιες "λύσεις", που αφενός δεν βγάζουν πουθενά, αφετέρου απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν την Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής (2018-05-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι (2018-04-13 00:00:00.0)
Αδιάκοπος αγώνας απέναντι στην αντιασφαλιστική πολιτική (2018-04-11 00:00:00.0)
Δεκαήμερο κινητοποιήσεων τον Οκτώβρη (2017-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org