Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ρεπορτάζ από την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού.
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις Συνδικάτων και της ΟΓΕ, με αφορμή την 8η του Μάρτη.
  • Συνέντευξη για τη δράση της Επιτροπής Αγώνα των «πεντάμηνων» στα νοσοκομεία της Αττικής.

Λόγω μεγάλης έκτασης της ύλης, η παρουσίαση της μπροσούρας της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τον τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος» μετατίθεται σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Τίμησαν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Από τη δραστηριότητα του Συλλόγου Γυναικών στην Αλεξανδρούπολη
Από τη δραστηριότητα του Συλλόγου Γυναικών στην Αλεξανδρούπολη
Με μια σειρά πρωτοβουλίες, συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, αλλά και σωματεία εργαζομένων.

Την προηγούμενη της 8ης Μάρτη, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά και Νίκαιας οργάνωσαν εξορμήσεις έξω από τα εργοστάσια της «ΙΟΝ» και της «DOMUS», αντίστοιχα. Υποδέχτηκαν τις γυναίκες που σχόλαγαν από τη βάρδια με τραγούδια του αγώνα, κόκκινα γαρίφαλα, την ανακοίνωση της ΟΓΕ αλλά και συνθήματα υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από ένα γαρίφαλο, ένα αντίγραφο του ποιήματος «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και την ανακοίνωση για τη Μέρα της Γυναίκας μοίρασε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) σε εργαζόμενες στον όμιλο ΟΤΕ. Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με θέρμη τόσο από τις εργαζόμενες στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Στέφανο, όσο και στο κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις από Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ, ενώ σχετικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Στο Βύρωνα εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το Προσφυγικό και ο ρόλος της γυναίκας» έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ. Μετά την ομιλία, ακολούθησε προβολή βίντεο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Συλλόγου.

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα, ανήμερα της 8ης Μάρτη

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα, ανήμερα της 8ης Μάρτη
Εκδήλωση οργάνωσε και ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Νέα Σμύρνη, θέτοντας στο επίκεντρο το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα και τις δυσκολίες που συναντούν τα νέα ζευγάρια στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.

Στη σύγχρονη Οδύσσεια των προσφύγων, ιδιαίτερα των μανάδων που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους από τις φονικές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, αναφέρθηκε η Ομάδα Γυναικών Λιβαδειάς, στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Θολωτό της Κρύας. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη μικτή χορωδία «Ερκυνα».

Στην Τρίπολη, ο Σύλλογος Γυναικών διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία του γυναικείου κινήματος, από το 1957 και τις εργάτριες της Ν. Υόρκης μέχρι σήμερα. Εκδήλωση με θέμα «Μητρότητα - Εργασία - Ανεργία» έκανε και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας.

Την ταινία «Η τιμή της αγάπης» πρόβαλλε η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Επίσης, στις 8 Μάρτη, προχώρησε σε συζήτηση για την ιστορία, το χαρακτήρα και το νόημα της Μέρας της Γυναίκας με μαθητές της Γ' τάξης Λυκείου της περιοχής. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μαθητών ως προς τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, στους τομείς της εργασίας, της μητρότητας, της οικογένειας, της υγείας και η ανάγκη για συλλογική διεκδίκηση.

Ενα κόκκινο γαρίφαλο, το ποίημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και την ανακοίνωσή του μοίρασε στις εργαζόμενες το ΣΕΤΗΠ
Ενα κόκκινο γαρίφαλο, το ποίημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και την ανακοίνωσή του μοίρασε στις εργαζόμενες το ΣΕΤΗΠ
Πλούσια και πολύμορφη ήταν η δράση του Συλλόγου Γυναικών νομού Καρδίτσας με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές κατάρτισης, αλλά και εκδήλωση με θέμα τη μητρότητα και την εργασία, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ομιλία και παρουσιάστηκε δρώμενο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από συγκρότημα του μουσικού σχολείου της πόλης.

Με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων γιορτάστηκε, τέλος, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στην εκδήλωση που οργάνωσε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων ο Σύλλογος Γυναικών νομού Τρικάλων.

Σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα, στις 8 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Την παράσταση έχει προετοιμάσει και θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα του ΕΚ Λάρισας.


Εκδήλωση από το Σύλλογο της ΟΓΕ στο Βύρωνα
Εκδήλωση από το Σύλλογο της ΟΓΕ στο Βύρωνα

Εξω από το εργοστάσιο της «DOMUS»
Εξω από το εργοστάσιο της «DOMUS»
Οι άλλοι σταθμοί της περιοδείας

Στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Δεύτερος σταθμός στην περιοδεία του ΚΚΕ ήταν το εργοτάξιο της Γέφυρας που κατασκευάζεται στο Τσαγκαρόπουλο. Η γέφυρα έχει ύψος 80 μέτρα στο κέντρο της και οι συνθήκες δουλειάς είναι δύσκολες. Δεκάδες ανακοινώσεις του Κόμματος για το Ασφαλιστικό άλλαξαν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στο πόδι στήθηκε και η κουβέντα με ορισμένους από τους εργαζόμενους. Στην κάτω διάβαση που κατασκευάζεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οι οικοδόμοι, σιδεράδες και καλουπατζήδες στην πλειοψηφία τους, σταμάτησαν τη δουλειά για λίγη ώρα για να υποδεχτούν και να ακούσουν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Κρεμασμένοι στις σκαλωσιές, με τις ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας να βγάζουν μάτι, άκουσαν τον Νίκο Μωραΐτη να τους αναλύει την πρόταση του ΚΚΕ για τον κατασκευαστικό τομέα και να τους καλεί σε οργάνωση του αγώνα μέσα από το Συνδικάτο τους, για καλύτερα μεροκάματα και μέτρα ασφαλείας. Βασικό θέμα της συζήτησης σ' αυτό και τα άλλα εργοτάξια ήταν η εντατικοποίηση της δουλειάς, που αυξάνει τον κίνδυνο των ατυχημάτων. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, για τις υπερωρίες ενημερώνονται ακόμα και στο τέλος της βάρδιας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να δουλέψουν από τις 7 το πρωί μέχρις τις 12 το βράδυ. «Ερχεται το Ασφαλιστικό και θα ισοπεδώσει τα πάντα, μαζί και τα ΒΑΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: «Θέλουν δουλειά μέχρι τον τάφο και πρέπει να τους απαντήσουμε με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία». Επόμενος σταθμός η Γέφυρα στο Αυγό, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος έκανε μια σύντομη συζήτηση με τους εργαζόμενους, για να καταλήξει μετά στο τούνελ της Αμπελιάς, λίγο έξω από τα Γιάννενα. «Εδω μέσα, η σκόνη, ο θόρυβος και το κρύο σε κυνηγάνε», είπε ένας από τους εργαζόμενους, περιγράφοντας τις συνθήκες δουλειάς.


Από τη συζήτηση με τους εργάτες στη διάβαση της Αγίας Τριάδας
Από τη συζήτηση με τους εργάτες στη διάβαση της Αγίας Τριάδας

Εργάτες στο τούνελ της Αμπελιάς
Εργάτες στο τούνελ της Αμπελιάς
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού το κάλεσμα για οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης

Στο υπό κατασκευή τμήμα του δρόμου από την Αρτα έως τα Γιάννενα περιόδευσε την Τρίτη αντιπροσωπεία του Κόμματος

Ακροβατώντας στο κενό, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου
Ακροβατώντας στο κενό, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου
Περιοδεία στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού, που βρίσκονται στο υπό κατασκευή τμήμα του δρόμου από την Αρτα έως τα Γιάννενα, οργάνωσαν την Τρίτη οι ΤΕ Αρτας και Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει συνδικάτα και άλλοι φορείς, όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Μωραΐτης.

Το συνολικό έργο, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, μήκους 196 χιλιομέτρων, το έχει αναλάβει η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ και πάνω από το 80% των εργασιών γίνονται από υπεργολάβους. Οταν παραδοθεί στην κυκλοφορία, ο δρόμος θα συνδέει την Εγνατία Οδό με τη γέφυρα Ρίο - Αντίρριο. Το έργο περιλαμβάνει 24 γέφυρες, τέσσερις σήραγγες και 100 άνω και κάτω διαβάσεις. Τέσσερις σταθμοί διοδίων θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία του διαχειριστή του δρόμου, μετά την ολοκλήρωσή του.

Στη Γέφυρα του Γυμνότοπου

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Γέφυρα του Γυμνότοπου, 25 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Αρτα. Σκαρφαλωμένοι στο κατάστρωμα της γέφυρας, σε ύψος που ξεπερνάει τα 15 μέτρα, 20 περίπου οικοδόμοι μετακινούν και «στρώνουν» βαριά σίδερα, για να πέσει από πάνω το μπετό.

Με τους οικοδόμους στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Με τους οικοδόμους στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Ακροβατούν κυριολεκτικά στην άκρη της γέφυρας, με το κενό να χάσκει κάτω από τα πόδια τους. «Παλιότερα, το ύψος έφτανε και τα 40 μέτρα, αλλά τώρα μπαζώθηκε», μας είπαν. Με τα φθαρμένα άρβυλα πατούν σε ένα στρώμα από σίδερα. Είναι μουτζουρωμένοι σε όποιο σημείο του σώματος μένει ακάλυπτο από τα βαριά τους ρούχα και φορούν φωσφοριζέ γιλέκα.

Ισως αυτό να είναι και το μοναδικό μέσο ατομικής προστασίας, αν εξαιρέσει κανείς ένα υποτυπώδες προστατευτικό κιγκλίδωμα από σίδερα, πρόχειρα δεμένα μεταξύ τους, στερεωμένο στο τμήμα της γέφυρας απ' όπου περνάει το αντίθετο ρεύμα κι όχι αυτό στο οποίο γίνονται τώρα οι εργασίες. Το κενό ανάμεσα στα δυο ρεύματα απειλεί όποιον ξεθαρρέψει, ζαλιστεί ή παραπατήσει...

«Το έργο τρέχει, άλλα πράγματα δεν τρέχουν», ήταν τα πρώτα λόγια των οικοδόμων, στην πλειοψηφία τους σιδεράδες, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. «Στις πληρωμές είμαστε σταθερά ένα μήνα μέσα και εκεί γύρω στα Χριστούγεννα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα» λένε. «Τα μέτρα ασφαλείας πώς είναι;» ρωτάμε και μας απαντούν δείχνοντας το ένα βήμα που τους χωρίζει από το κενό: «Τι ρωτάς τώρα, δεν βλέπεις;».

Μεροκάματα πείνας

Το μεροκάματο είναι στα 35 με 45 ευρώ, σχεδόν στο μισό απ' ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά να κάνουν και ...αποταμίευση, αφού όσο προχωράει το έργο, τόσο πιο κοντά έρχεται η ώρα που θα επιστρέψουν στην ανεργία και το επίδομα δεν φτάνει για τίποτα. Χώρια που πολλοί μπορεί και να μην το πάρουν, αν δεν έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα ένσημα.

Στα έξοδα προστίθενται η βενζίνη για τη μετακίνηση στα εργοτάξια, αλλά και τα νοίκια για όσους εργάτες δεν είναι από τη γύρω περιοχή και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για να βγάλουν ένα μεροκάματο. «Ευτυχώς βρήκα ένα δωμάτιο με 100 ευρώ και τα κουτσοβολεύω», μας είπε ένας εργάτης από το Αγρίνιο και συμπλήρωσε: «Στο σπίτι μου πάω κάθε 15 μέρες κι αυτό αν βολέψει από τη δουλειά και τον καιρό...». «Κανονικός μετανάστης, 100 χιλιόμετρα από την πόλη του», σχολίασε ένας συνάδελφός του. «Αν βάλεις κάτω τα έξοδα, τελικά το μόνο που σου μένει είναι το ένσημο», είπε ένας άλλος.

«Είναι απαράδεκτο το μεροκάματο στις Κατασκευές να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα» είπε ο Νίκος Μωραΐτης. «Οι εταιρείες εκβιάζουν ότι υπάρχει κρίση, ότι δεν πρέπει να διεκδικείτε γιατί θα σταματήσει το έργο. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι, να κλείσουμε τα αυτιά μας στους εκβιασμούς» συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

«Εχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Για τις κατασκευαστικές εταιρείες, όμως, έχουν μόνο να δίνουν. Για παράδειγμα, η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει αυτόν εδώ το δρόμο, πέτυχε το 2013 αναπροσαρμογή της σύμβασης με το κράτος και πήρε 132 εκατ. ευρώ παραπάνω, όταν τα δικά σας μεροκάματα είναι 50% κάτω σε σχέση με πριν την κρίση. Γι' αυτό οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους, που φτάνει για ορισμένους από αυτούς και το 53%».

Δουλεύοντας στο κενό...

Ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και θύμισε ότι οι σκοτωμοί και οι σοβαροί τραυματισμοί δεν έλειψαν ούτε από αυτό το έργο. «Αμα θες να καταραστείς άνθρωπο, στείλ' τον στην οικοδομή, σιδερά ή καλουπατζή», απάντησε ένας από τους εργάτες, για να περιγράψει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα διαλυμένα μεροκάματα, τις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς.

«Δεν μπορεί μόνο να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να διεκδικούμε και μέτρα. Σας περιμένουν οι οικογένειες, τα παιδιά, οι μανάδες σας. Πρέπει να οργανωθείτε και μαζί με το συνδικάτο να διεκδικήσετε μέτρα προστασίας. Μην ξεχνάτε ότι θρηνήσαμε νεκρούς στην Αιτωλοακαρνανία», απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης.

Θυμίζουμε ότι γι' αυτό ακριβώς το θέμα είχε γίνει τον περασμένο Μάρτη ημερίδα στην Αρτα, με πρωτοβουλία του τοπικού Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας και σωματείων της περιοχής...

«Το έργο αυτό δεν φτιάχνεται για το λαό»

Από τη συζήτηση του Νίκου Μωραΐτη με τους οικοδόμους στη Γέφυρα του Γυμνότοπου

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Την ώρα του διαλείμματος, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου, οι οικοδόμοι μαζεύονται για να συζητήσουν με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το έργο της Ιόνιας Οδού.

«Κοιτά γύρω σου: σίδερα έχει μπόλικα, μεροκάματα δεν έχει... Δεν τον φτιάχνουν για εμάς τον δρόμο, αλλά για το λιμάνι (σ.σ. Ηγουμενίτσα)», λέει ένας σιδεράς, συμπληρώνοντας όσα έλεγε προηγουμένως ο Νίκος Μωραΐτης, ότι το έργο αυτό έρχεται να υπηρετήσει την ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν να μεταφέρουν ταχύτερα τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες και όχι το λαό.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όταν φτιαχτεί ο δρόμος, από την Πρέβεζα στην Αθήνα με επιστροφή θα πληρώνει κανείς πάνω από 70 ευρώ μόνο για διόδια, κι αυτά με τις σημερινές τιμές. Δηλαδή, θα χρειάζεται δυο μεροκάματα για να πάει και να έρθει στην Αθήνα! Μάλιστα, αν και το έργο της Ιονίας Οδού προβλέπεται να παραδοθεί το 2017, οι σταθμοί των διοδίων στα τμήματα που ολοκληρώνονται έχουν ήδη κατασκευαστεί και περιμένουν να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον νομό μας από την κυβέρνηση και τους βουλευτές», λέει ένας άλλος εργάτης, προσπαθώντας να εξηγήσει τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. «Η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει σύνορα», απαντάει ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Ιδια είναι η κατάσταση για το λαό και στην Πρέβεζα, και στο Αγρίνιο και στα Γιάννενα. Θυμάσαι τι σας έλεγαν; Οτι με την εκτροπή του Αχελώου θα μας πάρει το νερό η Λάρισα! Και σήμερα, η περιοχή έχει δυο ποτάμια και πέντε λίμνες κι όμως τα χωράφια δεν αρδεύονται!».


«Δεν υπάρχουν επομένως σωτήρες», συνέχισε ο Νίκος Μωραΐτης. «Πρέπει οι εργαζόμενοι, ο λαός να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Χρειάζεται οργάνωση στο Συνδικάτο και συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχτηκε για το Ασφαλιστικό. Η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να σας στερήσει ένα μεροκάματο, αλλά χωρίς συμμετοχή στο κίνημα και στους αγώνες θα χάνετε καθημερινά ολοένα και περισσότερα».

Η ανεργία δεν είναι πεπρωμένο

Η συζήτηση επιστρέφει στο ζήτημα της ανεργίας. «Τα έργα τελειώνουν. Μέχρι το Πάσχα, όλοι εμείς θα είμαστε υπάλληλοι του ΟΑΕΔ. Αλλο έργο δεν προβλέπεται στην περιοχή και αν γίνει σου λένε έλα με 30 ευρώ, γιατί πίσω σου περιμένουν 1,5 εκ. άνεργοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» είπε ένας από τους σιδεράδες.

«Εμείς διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και στηρίζουμε τα αιτήματα που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης. «Ωστόσο - συνέχισε - δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν έργα να γίνουν. Απλά, δεν τα επιλέγουν επειδή δεν αποδίδουν κέρδος στο κεφάλαιο. Δείτε εδώ την περιοχή. Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση σχολείων και νοσοκομείων, άλλα έργα υποδομής για την αγροτιά. Κι όμως, τίποτα δεν γίνεται, αν και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δείτε τι έγινε με τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή και από τότε κανένα έργο δεν έγινε, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων είναι από τη δεκαετία του '70».

«Σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα μπορούσε να λύσει ένα πρόγραμμα για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης», είπε ακόμα ο Νίκος Μωραΐτης και ένας από τους εργάτες σχολίασε: «Τώρα, η λαϊκή στέγη έγινε τραπεζική στέγη...».

«Το ΚΚΕ - συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος - έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο κατασκευαστικό φορέα, με ευθύνη του κράτους, που θα υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η οικοδομή και εσείς θα δουλεύετε με ασφάλεια, θα μπορείτε να ζήσετε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας».

Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά ενός εργαζόμενου στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο απόηχος από το μπλόκο στην γέφυρα της Αρτας, όπου συγκεντρώθηκαν μέχρι και 75 τρακτέρ, η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου να συντονίσει τα βήματα εργατών - αγροτών, έφτασε μέχρι τα εργοτάξια. «Οι αγρότες αγωνίστηκαν και πήραν το ρεγάλο τους», ακούστηκε να λέει κάποιος πάνω στην κουβέντα. «Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς».

«Οι αγρότες πήραν δεσμεύσεις για ορισμένα από τα αιτήματά τους επειδή αγωνίστηκαν μαζί με τους εργάτες. Στη 48ωρη απεργία πρέπει να γίνει νέο μεγάλο βήμα στην κοινή δράση εργατιάς - αγροτιάς και εδώ στην περιοχή», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Μωραΐτης, λίγο πριν η αντιπροσωπεία αναχωρήσει για το επόμενο εργοτάξιο.

Συγκέντρωση για το νοσοκομείο Σερρών

Συγκέντρωση την επόμενη Τετάρτη, 16 Μάρτη, στις 10 το πρωί στο νοσοκομείο Σερρών, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην πλήρη απαξίωση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στο νομό Σερρών, τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, την καρατόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Διαβητικών, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία, ούτε με τα «πεντάμηνα»

Συζήτηση με τον Αλέξανδρο Μάτη, εργαζόμενο στον «Αγιο Σάββα» και μέλος της Επιτροπής Αγώνα των «πεντάμηνων» στα νοσοκομεία της Αττικής

Από πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας
Από πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας
Στις αρχές Φλεβάρη, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων «πεντάμηνων» του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία της Αττικής. Για τη δράση και το πλαίσιο πάλης της Επιτροπής, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αλέξανδρο Μάτη, εργαζόμενο στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας».

***

-- Στα νοσοκομεία γενικεύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πού αποσκοπούν αυτές οι ανατροπές;

-- Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι στρατηγική επιλογή των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, υποταγμένη στην κινητήρια δύναμη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε, το κέρδος. Αυτή τη στρατηγική υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, οξύνοντας τη γενικευμένη επίθεση σε εργαζόμενους και ανέργους.

Αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πιο ειδικά στη Λευκή Βίβλο του 1993 «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση - Οι προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους για τη μετάβαση στον 21ο αιώνα», όπου προβλέπεται η «...θέσπιση μέτρων παροχής κινήτρων για την κάλυψη των νέων ευκαιριών για απασχόληση από εγγεγραμμένους ανέργους, μέσω π.χ. συστημάτων κυκλικής εναλλαγής σε θέσεις απασχόλησης...».

-- Τι ειδικότητες προσλαμβάνονται μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων στα νοσοκομεία και τι γίνεται με τη λήξη τους;

-- Τα λεγόμενα «κοινωφελή» προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν εφαρμογή της παραπάνω κατεύθυνσης. Στα τεράστια κενά που υπάρχουν π.χ. στα νοσοκομεία, εναλλάσσονται κυκλικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ σε θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, βοηθητικού προσωπικού κ.ά., με την εξευτελιστική αμοιβή των 495,25 ευρώ (431,75 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών) για πέντε μήνες!

Ετσι πετυχαίνουν μικρότερο κόστος στη λειτουργία του κρατικού συστήματος Υγείας και τους περισσεύουν περισσότερα χρήματα για να μετατραπούν σε επιδοτήσεις και προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κι από πάνω, σε όλα τους τα έγγραφα μας χαρακτηρίζουν «ωφελούμενους»! Οχι εργαζόμενους! Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία, που δείχνει πώς αντιλαμβάνονται τον άνεργο και τον εργαζόμενο γενικότερα. Στην ουσία, τα προγράμματα αυτά είναι «διάλειμμα» στην ανεργία και καμία σχέση δεν έχουν με την κάλυψη των αναγκών μας, των λαϊκών αναγκών, αφού μετά το «πεντάμηνο» μας περιμένει η ...εξασφαλισμένη ανεργία!

-- Τι επιπτώσεις έχει αυτό για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς;

-- Το πρώτο πράγμα που συναντάμε στα νοσοκομεία είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς για όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας: Από τους νοσηλευτές και το βοηθητικό προσωπικό μέχρι τους γιατρούς. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και η λογική «κόστους - οφέλους» στα νοσοκομεία αντανακλούνται και στους «αναιμικούς» προϋπολογισμούς, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για εργαζόμενους και ασθενείς.

Είναι σαφές ότι οι θέσεις εργαζομένων που καλύπτονται, ακόμα και με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων και υλικών, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα εντατικοποίησης και εξάντλησης, καλλιεργούνται σε ορισμένα νοσοκομεία ψευτοδιαχωρισμοί ανάμεσα σε μόνιμους εργαζόμενους και «πενταμηνίτες», που συγκαλύπτουν τον πραγματικό αντίπαλο όλων των εργαζομένων, την αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της Υγείας, ανεξάρτητα από τη σχέση με την οποία εργάζεται ο καθένας.

Μεγάλη ευθύνη σ' αυτό έχουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που καταστρατηγούν τους όρους εργασίας, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» να δουλεύουν απογεύματα και σε κάποιες περιπτώσεις και Σάββατα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το ωράριο, το οποίο πρέπει να είναι μόνο πρωί και πενθήμερο, Δευτέρα έως Παρασκευή.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη λειψή έως ανύπαρκτη εκπαίδευση - αλήθεια, τι να προλάβεις να μάθεις μέσα σε πέντε μόνο μήνες; - καταλαβαίνει κανείς τις συνέπειες που έχει η ελαστικοποίηση της δουλειάς, ιδιαίτερα σε έναν τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η Υγεία.

-- Ποια αναγκαιότητα οδήγησε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα;

-- Οι περισσότεροι είμαστε μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και νέοι άνθρωποι που εργαζόμαστε σ' αυτά τα προγράμματα από ανάγκη, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Για όλους εμάς, ένα βασικό ενοποιητικό στοιχείο είναι το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, με αξιοπρεπή μισθό. Από εκεί και πέρα, παλεύουμε για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, για την εξασφάλιση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, που βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Σκεφτείτε ότι εργαζόμαστε στις δομές Υγείας και οι περισσότεροι είμαστε ανασφάλιστοι, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη! `Η ότι οι κοπέλες που είναι σε εγκυμοσύνη ή σε λοχεία, βγαίνουν με αναστολή από το πρόγραμμα, δηλαδή μένουν οικονομικά και ιατροφαρμακευτικά ξεκρέμαστες! Επίσης, το ερώτημα «τι θα γίνει μετά το πεντάμηνο» εκφράζει την αγωνία μας, αφού με τους περιορισμούς που έχουνε βάλει, δεν μας εξασφαλίζεται ούτε καν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Γνωρίζουμε, επίσης, καλά ότι μέσω των προγραμμάτων εργασίας με ημερομηνία λήξης, μας αξιοποιούν για να χτυπήσουν και όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Αν για παράδειγμα ο μόνιμος εργαζόμενος αποδεχτεί και δεν αντισταθεί στην αθλιότητα των «πεντάμηνων» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων και δεν διεκδικήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, τότε είναι σίγουρο πως σύντομα, με το επιχείρημα ότι μπορεί ο «πεντάμηνος» να κάνει τη δουλειά φτηνότερα, θα δεχτεί πλήγμα και η δική του σχέση εργασίας. Επομένως, ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλειά πρέπει να είναι κοινός, μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων. Το ίδιο και για άλλες διεκδικήσεις.

-- Ποιες είναι οι βασικές διεκδικήσεις που προβάλλετε;

-- Ο αγώνας που δίνουμε είναι συνέχεια των αγώνων που έδωσαν οι συνάδελφοί μας στα προηγούμενα προγράμματα, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, αποσπώντας ορισμένες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Πολλά από τα αιτήματα είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα». Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τους μισθούς, διεκδικούμε η αμοιβή για οκτάωρη εργασία να είναι ίση με την αμοιβή του νεοεισερχόμενου εργαζόμενου στην αντίστοιχη ειδικότητα.

Επίσης, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ! Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, για τον επιπλέον λόγο ότι εργαζόμαστε σε ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για την υγεία μας. Γι' αυτό απαιτούμε άμεσα την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς.

Ζητάμε, επίσης, να αλλάξει άμεσα το βάρβαρο καθεστώς για τις εγκυμονούσες και γυναίκες σε λοχεία. Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, που καταστρατηγείται σε πολλά νοσοκομεία, απαιτούμε να αποσταλεί άμεσα ενημερωτικό σημείωμα σε όλα τα νοσοκομεία, για να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση των συναδέλφων και να αποκατασταθεί το ωράριο όπως αυτό ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. Σημειώνουμε ότι υπήρξε σχετική δέσμευση του υπουργού σε συνάντηση που είχαμε στις 17 Φλεβάρη.

Απαιτούμε ακόμα να μην διακόπτονται η παραμονή μας στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και η Κάρτα Ανεργίας, αφού έτσι, μετά την απόλυσή μας, αναγκαζόμαστε να ξεκινάμε πάλι από μηδέν μόρια. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να ανακυκλώνουν την ανεργία. Τέλος, διεκδικούμε δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους ανέργους και εργαζόμενους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, καθώς έχουμε πολλά κρούσματα σε νοσοκομεία που προσπάθησαν να απαγορέψουν τη συνδικαλιστική δράση και τη συμμετοχή μας στις απεργίες.

-- Τι δράσεις σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

-- Αν και η Επιτροπή Αγώνα μετράει λίγες μόλις μέρες από τη συγκρότησή της, υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες επιτροπές σε άλλους χώρους δουλειάς και κυρίως στους ΟΤΑ, που μας διευκολύνει στο σχεδιασμό και τη δράση μας. Στόχος μας είναι να γίνει γνωστή η Επιτροπή, να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και κινητοποίησης περισσότερων συναδέλφων στα «πεντάμηνα».

Εχουμε ήδη οργανώσει κάποιες παρεμβάσεις και σχεδιάζουμε κι άλλες στο άμεσο μέλλον, για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας τόσο μέσα στο χώρο της δουλειάς, όσο και ευρύτερα. Τις μέρες αυτές συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στην οργάνωση και την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία, ούτε βολευόμαστε με τα διαλείμματα της πεντάμηνης απασχόλησης. Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα ταξικά συνδικάτα για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.

Τέλος, ζώντας από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στον τομέα της Υγείας η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης, διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών από τους ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ