Στην Κορσική; Μα αυτό ήταν πάντα το όνειρό μου. Καλά να περάσετε και εάν θυμηθείτε φέρτε μου μια καρτ ποστάλ, έχω μανία με τις κάρτες.
Ας δω το νησί των ονείρων μου έστω και σε φωτογραφία, είπα. Θα σου φέρω, υποσχέθηκε, και εγώ σκέφτηκα πως σίγουρα θα το ξεχάσει. Τόσο σίγουρη ήμουνα πως θα το ξεχνούσε που τελικά θεώρησα φρόνιμο να το ξεχάσω κι εγώ. Από υποσχέσεις είχα χορτάσει πληγές. Εσφαλλα. Μα τώρα που τον ξανάδα στο γραφείο του, με την κολλαριστή λευκή μπλούζα του και το θερμό χαμόγελό του να ανοίγει το συρτάρι του και αν μου δίνει όχι μία, αλλά τρεις καρτ ποστάλ τα 'χασα. Κατάπληκτη τις πήρα και τις κοίταξα. Εντέλει, εκτός του ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης γεννήθηκε εκεί, ελάχιστα πράγματα γνώριζα για την Κορσική, και ακόμα λιγότερα για τους ανθρώπους της. Εκεί κατέληξα... Η Κορσική, το νησί της Βόρειας Μεσογείου, έχει επιφάνεια 8.700 χιλιομέτρων και κατοικείται από διακόσιες τόσες χιλιάδες ψυχές. Στην αρχαιότητα κατοικούσαν διάφορες ιβηρικές και λιγυρικές φυλές, ενώ τον 3ο αιώνα π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. Στον 6ο αιώνα μ.Χ. περιήλθε στο Βυζάντιο, ενώ το 1374 την κατέλαβαν οι Γενοβέζοι. Η Γένοβα σύμφωνα με τη συνθήκη της Κομπιένης (1764) και τη συνθήκη των Βερσαλιών (1768) παραχώρησε την Κορσική στη Γαλλία. Οι Κορσικανοί προσπάθησαν το 1793 να αποσυνδεθούν από τη Γαλλία, αποδεχόμενοι τη μετατροπή της νήσου σε αγγλικό προτεκτοράτο, αλλά τελικά το 1796 ενώθηκε με τη Γαλλία.
Πολλά ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο
Είναι ένα κομμάτι από τον πρόλογο του συγγραφέα, του Δρ. Πιστόλη Λουκά, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα «Καιρός και θρέψη Φυτών - Η επίδραση του καιρού σε ζητήματα γονιμότητας εδάφους και θρέψης φυτών» (κεντρική διακίνηση εκδ. Σταμούλη 210/5238305) που αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε και μας παρουσιάζει το έργο του. Είναι ένας τρόπος που προδίδει το μεράκι για τη δουλιά του, ένας τρόπος που κάνει την ανάγνωση ευεργετική.
Πλήθος ερωτημάτων βρίσκουν απαντήσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, στο εν λόγω βιβλίο: Τι σχέση έχει ένα κόκκινο μήλο με το κρύο; Πώς επηρεάζεται κάθε θρεπτικό στοιχείο και η οργανική ουσία του εδάφους από το φως, τη θερμοκρασία και το νερό; Το αμμωνιακό ή το νιτρικό άζωτο επηρεάζουν περισσότερο οι χαμηλές θερμοκρασίες; Οταν το έδαφος ζεσταίνεται αλλάζει το ΡΗ του; Υδροκυάνιο στις ρίζες των δέντρων από το πολύ νερό και τη ζέστη; Θρέφεται καλύτερα ένα φυτό όταν το χωράφι δε διψάει ποτέ ή όταν διψάει πότε - πότε; Μάννα εξ ουρανού; - όταν αστράφτει και βρέχει, ρίχνει και... λίπασμα; Τι είναι η ερημοποίηση των εδαφών και πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Τα φυτά παίρνουν θείο και από τον αέρα; κ.α.
Μια ακόμη σημαντική πλευρά του βιβλίου: Ο επιστήμονας σκονίζεται από τη σκόνη του αλετριού, πίνει καφέ και παίζει τάβλι στο καφενείο, είναι παρών στα πηγαδάκια της πλατείας, συζητάει, ειρωνεύεται, τον ενδιαφέρει η τιμή της τομάτας και πόσο κάνουν τα κρεμμυδάκια... εντέλει είναι μέσα στην κοινωνία κι όχι στις παρυφές της.
Αναλύοντας λ.χ. το φαινόμενο της σταγονόρροιας (το φαινόμενο της εξόδου του νερού, σε σταγόνες, από τις άκρες των φύλλων, που οφείλεται στα «παιγνίδια» της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και του εδάφους) σημειώνει: «Ο γράφων, ως κοινωνικό ον (η επιστήμη είναι κατ' εξοχήν κοινωνική, για τον επιστήμονα όμως η κοινωνικότητα - είναι προαιρετική...), παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες της αγροτικής πολιτικής, ιδιαίτερα των τελευταίων 10-15 χρόνων, θεωρεί επιτυχέστερη τη χρήση του όρου δακρύρροια των φυτών έναντι του όρου σταγονόρροια...»
Αλλού πάλι αναφερόμενος στα πασίγνωστα πλέον «νιτρικά» και στο διαχωρισμό τους σε νιτρικά που προέρχονται από τα ανόργανα λιπάσματα και σε νιτρικά που προέρχονται από την οργανική ουσία του εδάφους - γράφει: «... σαν να υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων κατά την είσοδό τους (των νιτρικών) στο φυτό, ώστε να γνωστοποιείται η προέλευσή τους, αν δηλαδή είναι από λιπάσματα ή από κοπριές. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο ότι οι χρονικές στιγμές που κάθε τόσο αναβαθμίζονται αυτές ή παρόμοιες συζητήσεις, συμπίπτουν με διαδικασίες προσαρμογής της εθνικής αγροτικής πολιτικής σε διεθνείς συμφωνίες».
Πιστεύουμε πως ο μάχιμος γεωπόνος, ο φοιτητής, ο ανήσυχος καλλιεργητής αλλά και ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, έχουν να ωφεληθούν διαβάζοντας το βιβλίο του Δρ. Πιστόλη Λουκά.
Αυτά, τότε, στα ανέμελα για την παιδική μου ηλικία προπολεμικά χρόνια. Παίρναμε το τραμ και τρανγκ και τρουνγκ το καμπανάκι, φτάναμε στην Πειραϊκή, ώσπου ήρθε η συμφορά του πολέμου και η χιτλερική κατοχή, που έκανε τη ζωή του λαού μας μαρτυρική. Αυτά που ξέραμε τα ξεχάσαμε, καθώς και το φαγητό που τρώγαμε και το ψωμί. Βαριά, ασήκωτη η σκλαβιά. Πείνα, εξαθλίωση, σκοτωμοί, βαρβαρότητα. Δεξί χέρι των κατακτητών οι ανθέλληνες ταγματασφαλίτες, που σε κάποιες περιπτώσεις φέρνονταν χειρότερα από τους ξένους φονιάδες στους ΕΑΜΙΤΕΣ αγωνιστές της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ όταν έπεφταν στα χέρια τους.
Προς το τέλος της χιτλερικής πανούκλας έφηβος πια, μαζί με άλλα γειτονόπουλα, πιάσαμε δουλιά στην Ακτή Θεμιστοκλέους, όπου, εργάτες που γνώριζαν τα μυστικά της πέτρας, με χέρια σκληρά σαν αυτή, καθότι νταμαρτζήδες οι περισσότεροι, τρυπούσαν τα βράχια της ακροθαλασσιάς για τα οχυρωματικά έργα των Γερμανών από το Χατζηκυριάκειο ως τη Φρεαττύδα. Εμείς οι βοηθοί, ο ένας πλάι στον άλλο παραλαμβάναμε τις σπασμένες πέτρες από τη λακκούβα και από χέρι σε χέρι ο τελευταίος στη σειρά τις πετούσε στα άπατα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού. Εκεί πρωτοείδα το κομπρεσέρ που τρυπούσε τις πέτρινες πλάκες, μηδέ των τειχών του Θεμιστοκλέους εξαιρουμένων, αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό λοστό. Ο χειριστής έτρεμε σύγκορμος κι αυτό κροτάλιζε σαν πολυβόλο, ίσως γι' αυτό το λέγανε «πιστολέτο» και φοβούνταν οι σκαφτιάδες, ότι τούτη η εφεύρεση θα έκοβε πολλά εργατικά χέρια.
Ανοιξη 1944 και όλα έδειχναν πια, ότι το όνειρο του Χίτλερ να γίνει πλανητάρχης, ήταν θερινής νυκτός! Ωστόσο το πάθημα του δεν έγινε μάθημα για όσους και σήμερα φιλοδοξούν να κυριεύσουν επί της Γης!
Στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν αμυντικά την Πειραϊκή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απόβασης των συμμάχων, έστηναν πολυβολεία στους λάκκους, που άνοιγαν οι εργαζόμενοι για ένα ξεροκόμματο και μια κονσέρβα που... μπορεί να προερχόταν και... από ανθρώπινο κρέας, και, άρχιζαν τη σκοποβολή με στόχο το μπαλόνι που έσερναν πίσω τους αεροπλάνα. Κάποια φορά κάτι δεν πήγε καλά και η έκρηξη που προκλήθηκε στο πλαϊνό πολυβολείο στο ύψος της Καλλίπολης έστειλε στον άλλο κόσμο το χειριστή και άλλους τραυμάτισε. Ηταν τέτοιος ο φανατισμός των χιτλερικών, που κάποιοι από τους τραυματίες πέφτοντας αιμόφυρτοι πάνω στα βράχια είχαν στα χείλη τους τ' όνομα του παρανοϊκού τους ηγέτη.
Καθ' οδόν από το Χατζηκυριάκειο ως τη Φρεαττύδα και σήμερα διακρίνει ο επισκέπτης τις τσιμεντένιες βάσεις που επικοινωνούσαν υπογείως σε όλο το μήκος της ακτής. Εκεί, τον καιρό εκείνο, έφτασε έντονος ο αχός και άλλων τρομερών εκρήξεων που έμοιαζαν με μεγάλο βομβαρδισμό στα πέριξ, όμως δεν ήταν. Πρόκειται για μια άλλη ιστορία...