Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ. στο Χαϊδάρι - Παλατάκι, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση υποδοχής της πορείας κατά της ανεργίας, από την Πάτρα και το απόγευμα στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο - συναυλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της Αττικής, που θα καταλήξει η πορεία.
Εξω από τη «Μότορ Οϊλ» το απόγευμα της Πέμπτης |
Το πρωινό της Πέμπτης στο βασικό κορμό της πορείας προστέθηκαν και διαδηλωτές που ήρθαν από την Αθήνα στην Κόρινθο για να ενισχύσουν τους πεζοπόρους των προηγουμένων τεσσάρων ημερών. Η συνάντηση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης κάτω από το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Στο νοσοκομείο της Κορίνθου η πρώτη στάση με θερμή υποδοχή από τους εργαζόμενους σ' αυτό. Λίγο μετά στη Βιομηχανική Περιοχή της Κορίνθου η πορεία περνά έξω από το εργοστάσιο «Hellas Can» και αμέσως μετά από το εργοστάσιο «Landis+Gyr», έξω από το οποίο έχουν βγει οι εργαζόμενοι με πανό για να τους υποδεχτούν (είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πρόεδρος του σωματείου φεύγει κάθε μέρα από το Αίγιο για να δουλέψει στην Κόρινθο, καθώς στην Αχα?ια δεν υπάρχει μεροκάματο). Στις 12.30 μ.μ. οι οδοιπόροι πέρασαν τη γέφυρα του Ισθμού. Στη σύντομη εκδήλωση που έγινε εκεί διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς την πορεία από την Ελληνική Κοινότητας Στοκχόλμης στη Σουηδία και από Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ινδία. Χαιρέτισαν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι από το Δήμο Περαχώρας - Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Κορινθίας. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την πορεία οι εργαζόμενοι του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου «Μουρίκης» στα Ισθμια. Ολοι οι εργάτες έχουν βγει από το εργοστάσιο και με το πανό τους που αναγράφει «Οχι άλλη ανεργία - Πλήρη δικαιώματα - Πλήρης εργασία» εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Στη σύντομη στάση έγινε χαιρετισμός από το Σωματείο Εργαζομένων του εργοστασίου. Την πορεία χαιρέτισε και ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά». Επόμενος σταθμός η «Μότορ Οϊλ», όπου υποδέχτηκαν την πορεία εργαζόμενοι του διυλιστηρίου. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της «Μότορ Οϊλ» και τόνισε πως «η αμέριστη συμπαράσταση και μαζική στήριξη στον αγώνα μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη». Η πορεία φτάνει στους Αγίους Θεοδώρους με πλήθος κόσμου να χειροκροτεί τους πεζοπόρους στην πλατεία της πόλης. Μετά τους καθιερωμένους πλέον σε κάθε στάση της πορείας χαιρετισμούς από τους τοπικούς παράγοντες, ακολούθησε γλέντι ως αργά, με τους συντελεστές του ροκ συγκροτήματος «Older of the black jacket», να δηλώνουν «Δίνουμε το χέρι σε όσους σηκώνονται», και το χορευτικό τμήμα της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων να κλείνει το γλέντι με δημοτικούς χορούς.
Στο δρόμο για τα Μέγαρα το μεσημέρι της Παρασκευής |
«Αντε παιδιά, πάμε για το 20αράκι μας». Ετσι εύκολα τα βλέπουν τα χιλιόμετρα, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη κορύφωση της Κυριακής. Κι ας είναι μεγάλη η κούραση από τα τόσα χιλιόμετρα, κι ας είναι η διαδρομή ζόρικη, με τον ήλιο και την προοπτική της ανηφόρας στην «Κακιά Σκάλα» απ' όπου θα περνούσαν. «Προχωρήστε, προχωρήστε, μόνο εσάς φοβούνται», λέει μια κυρία που χειροκροτάει λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους.
Η μουσική αλλάζει. Από τα μεγάφωνα παίζει ο «Λεβέντης» του Θεοδωράκη, σε στίχους του Νότη Περγιάλη. «Αλλάξαμε μουσική γιατί σε λίγο πλησιάζουμε στο σπίτι του Νότη Περγιάλη» ακούγεται από τα μεγάφωνα. Ο Μενέλαος Μενελάου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κορινθίας, αναλαμβάνει να πει δυο κουβέντες από μικροφώνου: «Είμαστε ευτυχείς που τον είχαμε εδώ στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του, που δημιούργησε, που έφτιαξε το λαϊκό θέατρο και σχεδόν όλο το χωριό πέρασε από κει. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής σ΄ένα μεγάλο άνθρωπο, ποιητή, συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη που όσο καλά χρησιμοποιούσε το λόγο, τόσο καλά χρησιμοποίησε και το όπλο όταν χρειάστηκε. Καλή πορεία!». Χειροκροτήματα και η πορεία συνεχίζει.
Εξω απ' την Κινέτα τα γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων ανοίγουν για μια ζεστή υποδοχή. «Η Κινέτα σας υποδέχεται σαν πρώτος σταθμός στην Αττική και είναι δίπλα σ' αυτό το μεγάλο αγώνα για αφύπνιση, δράση και διαμαρτυρία», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Δαλάκας. Υστερα με τις φωνές του Κώστα και Διονύση Χριστακόπουλου, στήνεται αυθόρμητα ένα μικρό λαϊκό γλέντι με χορούς, παλαμάκια, τραγούδια.
Απόγευμα πια, αφήνουν πίσω τα τελευταία ψηλώματα και μπαίνουν στον κάμπο των Μεγάρων. Τους περιμένει κι εκεί μια θερμή υποδοχή κι ένα κατευόδιο στο δρόμο για την τελική ευθεία: Ελευσίνα σήμερα το βράδυ κι αύριο Αθήνα.
Συλλαλητήριο - συναυλία για την υποδοχή της μεγάλης πορείας από την Πάτρα
Εντείνονται οι προετοιμασίες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της Αττικής, για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου που θα γίνει την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, όπου θα τερματίσει η πορεία αγώνα κατά της ανεργίας από την Πάτρα.
Οι Λαϊκές Επιτροπές από τη Δυτική Αθήνα θα υποδεχτούν τους διαδηλωτές στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Παλατάκι, στην εκδήλωση υποδοχής που οργανώνει ο δήμος Χαϊδαρίου, για να πορευτούν μαζί τους ως το Σύνταγμα.
Στο συλλαλητήριο καλούν τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά.
Για το συλλαλητήριο έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 5 μ.μ.:
Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω καλλιτέχνες: Αντωνοπούλου Ρίτα, Κουρούση Ντένια, Λέκκας Βασίλης, Λεμπέσης Γιάννης, Μανωλοπούλου Σταυρούλα, Μεράντζας Γιώργος, Μουσάδη Νατάσσα, Μπούσαλης Πάνος, Παπάζογλου Σοφία, Σαρρής Γιώργος και τα συγκροτήματα των Καραντωνίου Χρυσόστομου και Παπαϊωάννου Πάνου, Kollektiva, «Υπεραστικών».