Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τ' αστραπόβροντα που ανασταίνουν

Και το κλαρίνο να το λέει. Πικρά. Γλυκά. Βαθιά. Ο ήχος κατευθείαν στην καρδιά. Είχε ο ίδιος δώσει την παραγγελιά στον Πετρολούκα. Οπως στο γάμο. Οπως στο πανηγύρι. Στη χαρά. Και τι λέτε πως έγινε χτες στη Ραχούλα; Κηδεία; Αμ δε. Διαδήλωση ήταν. Ποτάμι κόκκινο. Λαϊκό. Κι ο ουρανός ...να σκίζεται. Η γη ν' αναριγά. Κοίτα, καπετάνιο. Τράνεψε το χωριό σου. Χιλιάδες ήρθαν από παντού. Ανέβηκαν στο ψήλωμα. Ψήλωσαν κι αυτοί.

***

Ακου: «Κάπα Κάπα Ε, Κάπα Κάπα Ε». Καπετάνιο, κλαις; Δε σ' είχαμε δει ποτέ να κλαις. Από χαρά θα είναι. Τόσο κόκκινο. Τόση αγάπη. Τόση περηφάνια. Τόση αισιοδοξία. Κοίτα, καπετάνιο. Ξανάνιωσαν οι γέροντες. Με τα πόδια ανέβηκαν τη μεγάλη ανηφόρα. Μερικούς τους είπαν να μην πάνε, δε θ' αντέξουν. «Θα πάμε κι ας τελειώσουμε στο δρόμο», απάντησαν. Και τούτος ο πιτσιρικάς που κρατάει τη σημαία με το σφυροδρέπανο, ανδρώθηκε σε μια στιγμή.

***

Τ' ακούς τα τραγούδια; Αντάρτικα. Τα συνθήματα; Κομμουνιστικά. Τ' αστραπόβροντα την ώρα που κατέβαινες στον τάφο, να σ' ανασταίνουν. Ετσι ξεπροβοδίζουν τους αετούς. Την υπόσχεση την ακούς; «Συνεχίζουμε»! Κι αυτός ο προκλητικός νεαρός να κορδώνεται: «Αμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες». Χαμογελάς, καπετάνιο. Από περηφάνια.

***

«

Κάπα Κάπα Ε, Κάπα Κάπα Ε, Κάπα Κάπα Ε». Βοή λαού. Την παίρνει ο άνεμος, την περνάει πάνω από τ' Αγραφα. Την κατεβάζει στον κάμπο. Κι απλώνεται σ' όλη την Ελλάδα. Αυτό προσδοκούσες σαν παράγγελνες να σε βάλουν ψηλά. Δε μας γελάς να πιστέψουμε πως ήθελες να πας εκεί μόνο για ν' αγναντεύεις. Είχες συνεννοηθεί κρυφά με τα βουνά να μεταδώσουν τον αντίλαλο. Είχες διατάξει τους αετούς να μεταφέρουν το μήνυμα.


***

Ακου, καπετάνιο. Το αντάρτικο δοξάζεται. Το Κόμμα δοξάζεται. Ο σοσιαλισμός δοξάζεται. Στο φέρετρό σου ακουμπάει κι ορκίζεται ο λαός. Ορκίζεται να κάνει πραγματικότητα την Ελλάδα που ονειρεύτηκες, τον κόσμο που οραματίστηκες. Και τούτος ο όρκος δεν πατιέται. Δίνεται μπροστά στην ιστορία. Σ' αυτή, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

***

Αύριο, όταν στα χωριά της Ελλάδας τα κολχόζ θα ομορφαίνουν τη ζωή του αγρότη, όταν στις γειτονιές του κόσμου τα σοβιέτ θα οικοδομούν τη σοσιαλιστική κοινωνία, θα είσαι εκεί, καπετάνιο. Γιατί έχεις δουλιά και στο μέλλον...


«Αναδείχτηκες μοναδική φυσιογνωμία»

Στην εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ιτάμου, Θωμάς Σκαμπαρδώνης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε τα εξής:

«Γεννήθηκες εδώ, ανδρώθηκες εδώ, περπάτησες το διάβα της ζωής σου μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια και ανυπέρβλητες δυσκολίες, αναδείχτηκες μοναδική φυσιογνωμία παραδεκτή από όλους, φίλους και αντιπάλους και πορεύτηκες πλάι πλάι με την ιστορία του τόπου!».

«Την αγάπη σου για την ιδιαίτερη πατρίδα σου, το Παλιοζογλώπι Ραχούλας, την απέδειξες έμπρακτα με τις επισκέψεις σου στο χωριό και τις προσωπικές σου παρεμβάσεις για αναβάθμιση της περιοχής. Πολύ δε περισσότερο με την επιθυμία σου να καταλήξεις για πάντα εδώ, στο χώμα που σε γέννησε».

Μείνε ήσυχος, σύντροφε

Λιτά και εγκάρδια ήταν τα λόγια με τα οποία αποχαιρέτησε τον Χαρίλαο Φλωράκη ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ:

«Σύντροφε Χαρίλαε,

Η ΚΟ Καρδίτσας είναι εδώ! Σαν τότε που μαζί σου έβαζε τα πρώτα φύτρα του εργατικού κινήματος στην περιοχή, όπως τότε που σαν ραχοκοκαλιά του ΕΑΜ δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί τους κατακτητές, σαν τότε που αποφάσιζε μαζί με όλους τους κομμουνιστές να κερδίσει στο μεγάλο ταξικό αγώνα τη μάχη της Ελλάδας από την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών.

Η ΚΟ Καρδίτσας και όλη η Θεσσαλία είναι εδώ, για να σε συντροφέψει στην τελευταία ανηφορική πορεία σου στον Αηλιά.

Θα έχεις αγνάντιο, καπετάνιο. Θα έχεις αγνάντιο και παρέα.

Ο Ιταμος θα είναι δίπλα σου, τα λατρεμένα σου Αγραφα, πιο πίσω η Κοιμωμένη. Απέναντι τα αντάρτικα λημέρια, οι δασωμένες πλαγιές, οι λούφες, τα κακοτράχαλα μονοπάτια θα σου θυμίζουν εκείνους τους δίσεκτους καιρούς του Εμφυλίου, τους υποδειγματικούς ελιγμούς, τις απαγκιστρώσεις και τις συμπτύξεις των τμημάτων σου, το πείσμα και την αυτοθυσία τη δικιά σου και των συντρόφων σου.

Το θρόισμα των φύλλων και η μουρμούρα της βρύσης θα σου στέλνουν τα χαιρετίσματα από τον Κατσαντώνη, τον Διαμαντή, την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα και τόσων αγίων του λαού μας που στολίζουν τα εικονίσματα της συλλογικής μνήμης της περιοχής μας.

Θα παίρνουμε δύναμη, σύντροφε, όταν θα σε θωρούμε να μας κοιτάζεις από κει πάνω απ' τον Αηλιά, από το λημέρι που με μεγάλη φροντίδα διάλεξες.

Θα κάνουμε - όπως κι εσύ - αυτό που μας λέει η κομμουνιστική συνείδησή μας.

Ξέρουμε πως θα μας έχεις την έγνοια σου αν είμαστε προσηλωμένοι στο δίκιο και τις αρχές της ιδεολογίας μας.

Ξέρουμε επίσης πολύ καλά πως θα είσαι αυστηρός μαζί μας κάθε φορά που θα συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες, κάθε φορά που κάτω από την πίεση της ταξικής πάλης θα σκεφτόμαστε να κάνουμε πίσω.


Οχι, σύντροφε. Δε θα σε προδώσουμε. Δε θα "υπογράψουμε" όπως κι εσύ δεν υπέγραψες ποτέ σου. Πήραμε ό,τι μας χάρισες με τη δράση σου.

Το τιμημένο λάβαρο που πήρες εδώ στην Καρδίτσα από τον πρωτοπόρο εργάτη, τον Χρόνη, το 1928 και από τον Κορκοτζίλο ένα χρόνο μετά, με την ένταξή σου στην ΟΚΝΕ, εμείς θα το τιμήσουμε. Θα οργανώνουμε την αντίστασή μας στις πολιτικές που θέλουν να διώξουν τους αγρότες από τα χωράφια τους εκεί κάτω στον κάμπο.

Δε θα απεμπολήσουμε τις κατακτήσεις, που με τόσο αίμα κερδήθηκαν, ούτε θα αποδεχτούμε τις επιλογές εκείνων που θέλουν την πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι.

Η παρουσία σου εδώ κοντά μας, στο δικό σου τον τόπο, στο Παλιοζογλώπι, μας βάζει αυξημένα καθήκοντα. Να δυναμώσουμε το Κόμμα μας, σύντροφε. Η σοσιαλιστική προοπτική του αγώνα μας, που όλη σου τη ζωή σημάδεψε, θα μας οδηγεί "έργω - λόγω -νόημα".

Μείνε ήσυχος!

Η μνήμη σου θα είναι ζωντανή και θα μας καθοδηγεί!».

«Ενα τραγούδι είναι η πνοή σου... »

Με ενδιάμεσους σταθμούς σε Καρδίτσα και Σέκλιζα, στη Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου, δόθηκε χτες ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Χαρίλαο Φλωράκη

Από την υποδοχή της σορού του Χ. Φλωράκη στη Σέκλιζα
Από την υποδοχή της σορού του Χ. Φλωράκη στη Σέκλιζα
«Αχ, βρε σύντροφε...»

Οπως απλά μιλούσε ο Χαρίλαος Φλωράκης στο λαό, το ίδιο απλά κι εκείνοι, οι χιλιάδες και χιλιάδες κόσμου που τον αντάμωσαν χτες το απόγευμα στην πατρογονική του γη, απλά του μίλησαν. Απλά μοιράστηκαν μαζί το παράπονο που γεννά το «ταξίδι» του. Οπως απλά, αλλά και με συνείδηση των λόγων τους, δεσμεύτηκαν γι' αυτό που μένει πίσω: Για τη σπορά και τους καρπούς της!... Ολα έγιναν όπως είχε ζητήσει εκείνος.

Η πομπή με τη σορό του Χαρίλαου Φλωράκη ξεκίνησε, από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, λίγο μετά τις 9 το πρωί, με τη συνοδεία των μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στελεχών της ΚΝΕ. Εξω από το κτίριο της ΚΕ, το σύντροφο «ξεπροβόδισε» με χειροκροτήματα κόσμος που τον περίμενε να βγει. Κι όπως ο Καπετάν Γιώτης κινούσε προς τον θεσσαλικό κάμπο, πλήθος κόσμου είχε ήδη αναχωρήσει από τις πόλεις και τα χωριά του, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τα ξημερώματα ακόμα, τις 5 και τις 6, για να βρεθεί στο Δήμο Ιτάμου της Καρδίτσας. Δεκάδες λεωφορεία κατέβηκαν από τη Θράκη, από τη Μακεδονία, ανέβηκαν από τη Ρούμελη και την Πελοπόννησο. Κόκκινες σημαίες ήταν καρφωμένες ψηλά, στο δρόμο από όπου περνούσαν εκείνοι που ανηφόριζαν. Οι πρώτοι άρχισαν να καταφτάνουν στη Ραχούλα στις 12 το μεσημέρι. Το χωριό, όμως, είχε «ξυπνήσει» από νωρίς. Να καθαρίζουν τα κορίτσια τα τραπέζια του καφενείου, να μαζεύονται οι γέροντες στην πλατεία, να ανοίγουν οι πόρτες των μπαλκονιών.


«Αθάνατε Χαρίλαε, εμείς οι συγχωριανοί σου σε καλωσορίζουμε στη γενέτειρά σου, την τίμησες και σε ευγνωμονούμε», σημείωνε το πανό στην είσοδο του χωριού.

Ενώ η Ραχούλα γέμιζε από κόσμο, η πομπή πλησίαζε. Στην είσοδο της πόλης της Καρδίτσας, περίμενε την πομπή το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Τέγο, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πόλη, στην οποία ο Χαρίλαος Φλωράκης ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, τον υποδέχεται με οδύνη. Επόμενη στάση, στη Σέκλιζα. Στην έδρα του Δήμου Ιτάμου. Η συγκίνηση ήταν έντονη όταν παλιές αγωνίστριες άρχισαν να τραγουδούν μοιρολόγια και αντάρτικα, να στέλνουν «περήφανο χαιρετισμό» στον αντάρτη των Αγράφων. Και πιο δίπλα, τα παιδιά της πόλης έστελναν στο νεκρό περήφανο όρκο, με το πανό της ΚΟΒ Σέκλιζας του ΚΚΕ: «Οι σποράδες φεύγουν... η σπορά μένει».

Η ώρα είναι 3 το μεσημέρι. Η σορός του Χαρ. Φλωράκη φτάνει στην κεντρική πλατεία της Ραχούλας. Ο τόπος ολόγυρα έχει κατακλυστεί από κόσμο. Οι δρόμοι, τα καφενεία, μέσα κι έξω, τα μπαλκόνια, τα σκαλοπάτια των σπιτιών. Ο κόσμος δε σιωπά. Μιλά διαρκώς. Με τα μάτια που έχουν βουρκώσει. Με τα χείλη που τραγουδούν, δυνατά ή σιγανά: «Γιατί εμείς δε τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ' τον κόσμο... Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε, να σμίξουμε τον κόσμο...». Με πλακάτ πρόχειρα φτιαγμένα: «Τίποτα δεν πάει χαμένο... Με δίδαξες Χαρίλαε. Συνταιριασμένα. Ζωή... Ιδανικά... Αγώνες...». «Μιλούν» με τα πέταλα των λουλουδιών που ραίνουν το νεκρό. Μιλά ο κόσμος με τα συνθήματά του. Με το «Κ Κ Ε, το Κόμμα σου λαέ», που, και χτες πάλι, μπλέκεται ξανά και ξανά με στίχους: «Κι είναι μαζί μας ο λαός, στα πιο μεγάλα μας τα κατορθώματα...», «Λαοκρατία είναι ο σκοπός μας...».


Η σορός του νεκρού αντάρτη παίρνει σιγά σιγά τη θέση της στην πλατεία. Και τριγύρω στέκονται, «φρουρά» του Χαρίλαου Φλωράκη, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος. Χαιρετισμό απευθύνουν ο δήμαρχος Ιτάμου, Θωμάς Σκαμπαρδώνης, και ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος απαγγέλλει στίχους του Γιάννη Ρίτσου: Για το πιο τρανό τραγούδι που «μάθαμε όλοι μαζί: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!». Αυθόρμητος ο λόγος ο τελευταίος. Τραγουδιστός. «Ενα τραγούδι είναι η πνοή σου καθώς στη μάχη ροβολάς... κι αντιλαλούν απ' τη φωνή σου πλαγιές και κάμποι, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΣ!». Από όλους όσοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί τριγύρω. Τους εργάτες, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους γονείς, τους μαθητές και τους παλαίμαχους αγωνιστές. Εκείνους που γνώρισαν πραγματικά ποιος ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Και θύμισε τότε που, χρόνια πριν, ο Καπετάν Γιώτης τραγουδούσε μαζί με τα υπόλοιπα παλικάρια και έπειτα τους άλλους αντάρτες, μετά ή πριν τη μάχη, σ' όλα αυτά τα ίδια βουνά, τις πλαγιές, τις κοιλάδες...


Λίγα ακόμα λουλούδια πριν τα πάτρια χώματα δεχτούν για πάντα τον ακριβό σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη
Λίγα ακόμα λουλούδια πριν τα πάτρια χώματα δεχτούν για πάντα τον ακριβό σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη
Τρία κόκκινα γράμματα

Συγκλονιστική η στιγμή που ο Κ. Καζάκος άρχισε - στο τέλος πλέον του αποχαιρετισμού στη Ραχούλα, να απευθύνεται στο σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη με τα λόγια του Γ. Ρίτσου:

«Σύντροφε πόσα συντροφικά χρόνια, πόσοι αγώνες

Ανδρώθηκες, μπροστάρης στους αγώνες

Μπροστάρης στις θυσίες

Παιδί της μεγάλης επανάστασης, παιδί της Ελλάδας, παιδί του '21, γενάρχης της κατοχικής αντίστασης

Αντρώθηκες μες στα μαρτύρια και στο θάνατο

Σύντροφοι, μαζί αναρωτηθήκαμε

Μαζί σηκώσαμε στους ώμους μας

Τις γκρεμισμένες πολιτείες

Σηκώσαμε τις τσακισμένες πόρτες

Σηκώσαμε τη φωτιά. Μέσα στις νύχτες της παρανομίας.

Σταθερά, δυνατά επάνω απ' το θάνατο.

Πολύ μακριά κοιτάξαμε

Από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο, το δικό μας αίμα.

ΚΑΠΑ ΚΑΠΑ Ε

Τρία κόκκινα γράμματα

Σεμνή υπογραφή του λαού μας

Στις λεωφόρους του μέλλοντος

Ο δρόμος φεύγει γρήγορα

Η ιστορία δε γυρίζει πίσω

ΚΑΠΑ ΚΑΠΑ Ε

Κι εγώ μαζί σας ανδρώθηκα σύντροφοι

Στις φυλακές, στα κρατητήρια,

Στα ξερονήσια

Παιδί κι εγώ της Ελλάδας

Παιδί του ΚΚΕ

Πολεμώντας μαζί και τραγουδώντας

Σύντροφοι το πιο τρανό τραγούδι που έμαθα

Αυτό που τραγουδάμε όλοι μαζί

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Στο λημέρι του Αη Λιά

Το κλάμα και το τραγούδι, τις μνήμες και τις υποσχέσεις τις δώσαμε στον καπετάν Γιώτη όπως του 'πρεπε κι όπως μας έπρεπε: Μ' όλα τα βόλια που είχαμε διαθέσιμα.

Ομοβροντία στ' Αγραφα.

Αντίο, Καπετάνιε! Πάνω στον Αη Λιά, ανάμεσα σε κορφές και πλαγιές που δεν τις πάτησε ο εχθρός, ανάμεσα στα παλιά του τα λημέρια, βρίσκεται από χτες ο Χαρίλαος Φλωράκης. Εχει αγνάντιο στα Κράμπια, στο παλιό του το καλύβι, στην τσούκα (κορφή στην ντοπιολαλιά) του Ιτάμου, στην τσούκα της Καστανιάς και τη Δρακότρυπα.

Εκεί του 'παν το στερνό «αντίο» χτες, σύντροφοι, συγγενείς και συντοπίτες. Από νωρίς το μεσημέρι παίρναν τον ανήφορο απ' τη Ραχούλα για το Παλιοζογλώπι, με μια στάση στη βρύση κι από κει στον Αη Λιά, περιμένοντας τον Καπετάνιο.

«Εδώ τον Χαρίλαο, θα τον έχουμε γειτονιά πάλι... μετά από πολλά χρόνια θα τον έχουμε γειτονιά».

Στις 15.20 απλώθηκε η είδηση ότι «έρχονται».

Στις 15.25 όπλα πιάσαν τις γωνίες, τιμητικό άγημα του Αντάρτη, το οποίο είχε αποφανθεί από πολύ νωρίς ότι «δε θα τον στείλουμε άκλαυτο τον Καπετάνιο».

Στις 15.40 ακούστηκε καθαρά η πομπή των αυτοκινήτων και πέντε λεπτά αργότερα φάνηκε στο προαύλιο του Αηλιά το προπορευόμενο όχημα.

Δεν πήγε άκλαυτος


Ανάμεσα σε έλατα και δρύες αντηχούσε το κλαρίνο του Κ. Ζησόπουλου, αντηχώντας τα κελαηδίσματα του βουνού.

Στις 16.00, συνεπής ακόμα και σ' αυτό το τελευταίο ραντεβού του, ο Χαρίλαος Φλωράκης έφτασε στον Αη Λιά. Τον συντρόφευαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πλήθος μελών του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, της ΚΝΕ, συγγενείς, σύντροφοι και συμπατριώτες του. Τον τύλιγε η σημαία της Ελλάδας και η σημαία του Κόμματος, τον ράντιζαν κόκκινα λουλούδια.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης παραδόθηκε στην πατρική του γη στις 16.05 ακριβώς, συνοδευόμενος από ένα και μόνο σύνθημα: «ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ»!

Οι πρώτες νότες της Κομμουνιστικής Διεθνούς και το τραγούδισμά της απ' όλα τα στόματα, οι υψωμένες γροθιές, πήγαιναν μαζί με τη βαθιά συγκίνηση, μαζί με το δάκρυ για τον Καπετάνιο. Μια χούφτα χώμα από την Γραμματέα του Κόμματος, από τα μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονταν εκεί, από τους συντρόφους του της Κεντρικής Επιτροπής.

Ντουφέκια στ' Αγραφα

Τα όπλα όπλισαν, οι κάννες μούγκρισαν κι όπλισαν πάλι, ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι που ξαναμύρισαν τα Αγραφα μπαρούτι. Μια παιδική φωνή απ' τα μεγάφωνα ξεχώρισε ανάμεσα στην αντάρα: «Αντίο, παππού»...

Αστραψαν και βρόντηξαν τα βουνά, που αντάμωναν πάλι με τον Χαρίλαο κι άνοιξε ο ουρανός. Στην αρχή μια ψιλή βροχούλα να τον δροσίσει και μετά νεροποντή.


Κατηφορίζοντας απ' το μνήμα, δυο σύντροφοι αντάλλασσαν μνήμες και βεβαιότητες:

«Κι όταν θάψαμε τον Ρίτσο, έβρεχε πολύ».

«Κλάψαν και τα βουνά για τον Καπετάνιο, Μανώλη».

Την ώρα την τελευταία, την ώρα της βροντής, όταν πολλοί έφευγαν πια για τις πατρίδες τους, κόσμος πολύς συνέχιζε ν' ανεβαίνει, πεζός, υπό καταρρακτώδη βροχή, εφτά χιλιόμετρα ανηφόρα για το τελευταίο «αντίο».

Ο Καπετάνιος δε θα φύγει πια από τούτο το λημέρι.






Πάντα όρθιος μπροστά

Μιλούν συναγωνιστές και συγχωριανοί του Χ. Φλωράκη

Χιλιάδες είναι οι συναγωνιστές του Χαρίλαου Φλωράκη που θα μπορούσαν να μιλήσουν γι' αυτόν.

Ολοι έχουν να πουν πολλά για τον καπετάνιο τους. Να μιλήσουν για την ανυπότακτη ψυχή του, το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητά του, για τη σοφία του και το μεγαλείο της ψυχής του, για την ντομπροσύνη του και την αποφασιστικότητά του, για τις σπάνιες αρετές του και την ανεκτίμητη προσωπικότητά του.

Ολοι έχουν να εξιστορήσουν χαρακτηριστικές στιγμές και γεγονότα που έζησαν μαζί του στα κορφοβούνια των ηρωικών μαχών, να πουν για την ξεχωριστή και αξιοθαύμαστη ικανότητά του να προσπερνά τις χαροτρομάρες που έστηνε ο εχθρός στο διάβα του αγώνα και να 'μολογήσουν πολλά από τα χωρατά που συνήθιζε να λέει.

Ολοι έχουν να πουν πολλά για τον κομμουνιστή και λαϊκό ηγέτη που περνά πλέον στην Ιστορία, αποτελώντας παράδειγμα και διδαχή στον αγώνα για το σήμερα, στην πάλη για τη δικαίωση των ιδανικών και οραμάτων του ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό.

Οπως έχουν να πουν οι τρεις συναγωνιστές που συναντήσαμε στο χωριό του, τη Ραχούλα, λίγες ώρες πριν χιλιάδες λαού τον αποχαιρετήσουν στην τελευταία του κατοικία, πάνω στον Αηλιά, στο Παλιοζογλώπι των Θεσσαλικών Αγράφων και να του ευχηθούν «Καλό Αγνάντιο».

Είναι η αντάρτισσα Γεωργία Ζιώγα, από το Γραμματικό Καρδίτσας και οι ΕΠΟΝίτες και συγχωριανοί του Βασίλης Καραγιάννης και Γιώργος Ντόλκερας.


«Γνωριστήκαμε το 1948 στ' Αγναντα, σε μια μάχη» λέει η Γεωργία Ζιώγα. Και συνεχίζει: «Μόλις είχαμε πάρει ένα ύψωμα. Βλέπαμε ότι περνούσαν οι σφαίρες. Κι αυτός όρθιος προχωρούσε μπροστά. Δεν έκανε καμία προσπάθεια για να τις αποφύγει. Ηθελε να μας δώσει κουράγιο και πάντα το πετύχαινε αυτό. Και όταν η μάχη τελείωνε, μας έλεγε τα γνωστά και υπέροχα αστεία του όπως: "Να, είδατε μωρέ; Δεν έγινε τίποτα"».

Ο Β. Καραγιάννης, συνταξιούχος δάσκαλος, σήμερα θυμάται: «Τον Χαρίλαο Φλωράκη τον γνωρίζαμε. Οπως γνωρίζαμε και για τον καπετάν Γιώτη. Ομως δεν ξέραμε ότι ήταν ο δικός μας Χαρίλαος. Το μάθαμε μετά τη μάχη της Καρδίτσας, στις 12 Δεκέμβρη του 1948. Ολους μας έκανε να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανους». «Ο εκλεκτός συγχωριανός μας Χαρίλαος Φλωράκης - συνεχίζει ο Γιώργος Ντόλκερας - ήταν μεγάλος ηγέτης του λαϊκού κινήματος. Ιδεολόγος, οραματιστής και κυρίαρχη αρχή της πολυσήμαντης σταδιοδρομίας του ήταν "όλα για τους άλλους". Για το Κόμμα του, το ΚΚΕ και το λαό. Αφιέρωσε τον εαυτό του εκεί».

Η κουβέντα μας με τους συναγωνιστές του Χ. Φλωράκη συνεχίζεται και πάει και σε άλλες πτυχές της ζωής του. Οπως στην αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε, την οποία και έδειχνε έμπρακτα. Οι συγχωριανοί του ποτέ δε θα ξεχάσουν την απολαυστική και πολύτιμη παρέα του τις αυγουστιάτικες νύχτες, κάτω από τον Πλάτανο. Ωρες ατελείωτες τα 'λεγαν πίνοντας τα τσιπουράκια τους. Ακουγαν ιστορίες από τον πατριωτικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού και μιλούσαν για τις κοινές αγωνίες τους και τα οράματά τους. «Τίμησε το χωριό μας και το ανέβασε σε δυσθεώρητα ύψη. Του 'δωσε ιστορική υπόσταση και τον ευγνωμονούμε», επισημαίνει ο Γ. Ντόλκερας. Και προσθέτει: «Αισθανόταν μεγάλη υπερηφάνεια και εξαιρετική τιμή για τη γενέτειρά του. Ηταν, συνάμα, και φορέας λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής κουλτούρας. Αγάπησε τη γενέτειρά του με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Αυτό το υποδηλώνει και η επιθυμία του να ταφεί στον Αηλιά».


«Είναι χαρακτηριστικό - συμπληρώνει ο Β. Καραγιάννης - πως αμέσως μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, ήρθε στο χωριό του. Οπως έκανε συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Χαρίλαος αγάπησε το Παλιοζογλώπι, γιατί ως ανυπότακτος ταυτίστηκε με τη φύση του. Τον αγαπήσαμε. Ποτέ δε θα τον ξεχάσουμε. Συνάντησε πλέον την Ιστορία και μ' αυτή θα πορεύεται. Και τίμησε το χωριό μας δίνοντάς του αιώνια ιστορική υπόσταση».

Η Γεωργία Ζιώγα είδε τελευταία φορά τον Χαρίλαο Φλωράκη, στις 10 του περασμένου Μάρτη στην Αθήνα, όπου τον επισκέφτηκε σπίτι του. Πάντα περίμενε να του πάω πίτες και λουκάνικα. Ηταν το μεράκι του. Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης μου, παρά τα προβλήματα υγείας που είχε, καλαμπούριζε. «Καλό ταξίδι στον σύντροφό μας. Θα βρει πολλούς αγωνιστές εκεί πάνω. Κι εμείς θα τον αγαπάμε και θα τον θυμόμαστε, δείχνοντας το δρόμο του στις νεότερες γενιές».


Γεια και χαρά σου, καπετάνιε

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναπαύεται από χτες το απόγευμα στον Αηλιά, στο Παλαιοζογλώπι. Από εκεί, κοντά στη μανιά του και τα λημέρια του, ψηλά στις αγραφιώτικες βουνοκορφές, έχει ευρύ, υπέροχο αγνάντιο στην ξωμάχα Θεσσαλία και την ανταρτομάνα Ρούμελη. Στην άλλη του τη φύτρα, την πατρική, στην Κορύτσα του Κλειτσού (επέμενε να το γράφουμε «τσ» και όχι «στ», όπως εκσυγχρονίστηκε αργότερα) της Ευρυτανίας.

Βλέπει και νοτιότερα στα καπεταναίικα μπουλούκια του Μοριά. Κι ολόγυρα, σ' όλα τα μικρά και μεγαλύτερα διαμαντάκια, νησιά και ξέρες της γαλάζιας θάλασσας όπου ταξίδεψε και «φιλοξενήθηκε».

Το αγνάντι του βλέπει και προς τα πάνω. Το Γράμμο της Ηπείρου, το Βίτσι της Μακεδονίας. Και όλη τη Θράκη, από τον Εχίνο και τη Σμίξη, μέχρι το Διδυμότειχο και τα Λάβαρα.

Ολες τις γωνιές αυτού του τόπου του στενού, του μεγάλου, για την ελευθερία και την προκοπή του οποίου πάλεψε όλη του τη ζωή, γιατί αγαπούσε τον Ανθρωπο όπου Γης. Ολες τις γωνιές αυτής της πατρίδας που έστειλε χτες μυριάδες κάθε ηλικίας να τον συντροφεύσουν, όπως σε κάθε του βήμα. Σε αυτά που έκανε και σε όσα μένει να γίνουν.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναπαύεται από χτες σε ένα μνήμα που για την ώρα μένει αδιαμόρφωτο, χωρίς κάγκελα να τον φράζουν. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί μνήμες από ολόκληρη την ιστορία έχουν έρθει φύλακες άγρυπνοι να κρατούν μακριά τα αγρίμια. Τους μισάνθρωπους που θα κληθούν από τα αφεντικά τους να «ερμηνέψουν» τη ζωή του κατά πώς τα συμφέρει.

Μνήμες αρχαγγελικές που πάνε χιλιετίες πίσω, από τον Προμηθέα στον Σπάρτακο, ρίχνουν τις ρίζες τους στους Διγενήδες, σμίγουν αίμα με την αρματωμένη κλεφτουριά, πίνουν νερό από τη χούφτα του Αντύπα, βρίσκουν ευλογία στον Ρίτσο, αναβαπτίζονται στο ΕΑΜ, στο ΔΣΕ, τα ξερονήσια και τις φυλακές, τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Μνήμες ζωοδότρες που στέλνουν αέρα στα πανιά για την έφοδο στο μέλλον, με πρώτη στάση τους σημερινούς αντιιμπεριαλιστικούς, αντιΝΑΤΟικούς, αντιευρωενωσιακούς αγώνες. Τις μάχες για την προάσπιση (άκουσον - άκουσον το 2005!) της ειρήνης, του 8ωρου, της 5ήμερης εργασίας, του δικαιώματος στην ποιοτική δημόσια και δωρεάν παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και υγεία.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναπαύεται από χτες ευχαριστημένος ανάμεσα στους συγχωριανούς του, που δυο και τρεις «βολές» πιο χαρούμενοι το συζητούσαν στις αυλές ότι «τον Χαρίλαο θα τον έχουμε πάλι γειτονιά. Μετά από τόσα χρόνια θα τον έχουμε πάλι γειτονιά».

Κόσμος που φερόταν και προετοιμαζόταν σαν να ήταν γιορτή, μια μεγάλη λαϊκή γιορτή, ο ερχομός του Χαρίλαου κι όχι η ταφή του. Κόσμος τσαντισμένος στις αυλές του και τα σκιερά μονοπάτια του για την τιμή του βαμβακιού και του καπνού, τα πρόστιμα της «συνυπευθυνότητας». Κόσμος που θυμόταν τις διηγήσεις των παππούδων του για τα χρόνια τα ακόμα πιο παλιά, αυτά των δικών τους παππούδων, για τον Τούρκο που έφυγε, αλλά τα άφησε όλα στον φίλο του τον κοτσάμπαση, τον «πατριώτη» που «ήταν τρεις φορές χειρότερος από τον αγά, το πιστεύεις; Τρεις φορές χειρότερος!».

Κόσμος που σε κατατόπιζε για το πού έστεκε το πατρικό του Φλωράκη με το σαφέστατο, υπέροχο και τόσο αληθινό: «Πίσω από το έλατο του Λιανού...». Κόσμος ο οποίος έβλεπε τον τόπο που διάλεξε να «κοιμηθεί», θαύμαζε την επιλογή και τη σοφία της και αποφαινόταν ότι «ο Χαρίλαος πάντα ήξερε τι ήθελε».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναπαύεται από χτες γαλήνιος και ασφαλής από κάθε επιβουλές. Χωρίς πολλούς λόγους και στεφάνια. Μόνο με αγριολούλουδα από τις πλαγιές της οργιαστικής φύσης που τον ανάθρεψε και λόγια - κουβέντες γλυκές στα πηγαδάκια και τα ρυάκια που σχημάτιζε, διέλυε και ξαναδιαμόρφωνε αυτό το υπέροχο πλήθος των «παιδιών» και των «εγγονών» του.

Οσων ήταν εκεί, αλλά και όσων έλειπαν. Οσων λεόντων «έφυγαν» πριν απ' αυτόν, αλλά κι όσων περιμένουν να γεννηθούν και ζητούν ήδη, απαιτούν, από τους σημερινούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες να τους αφηγηθούν την ιστορία, την πίστη, την ορμή αυτού του αγέραστου πλατάνου κι όλου του λαϊκού κινήματος όπου έριξε τις ρίζες του και το οποίο δρόσισε στη σκιά του.

Γιατί ο Χαρίλαος Φλωράκης αναπαύεται έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλη και δεμένη οικογένεια, τέκνο του ΚΚΕ ο ίδιος. Εμπνευστής και εμπνευσμένος από τα ιδανικά του. Μελετητής και δάσκαλος της Μαρξιστικής - Λενινιστικής ιδεολογίας του. Ηγέτης και σκοπός του, φρουρός των τιμημένων συμβόλων του, βίωμά του και βιος του μοναδικό κι ανεκτίμητο.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης τάφηκε χτες ήσυχος και περήφανος, ως Επίτιμος Πρόεδρος του μοναδικού κόμματος στο οποίο μπορούσε να είναι επίτιμος πρόεδρος. Του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Αγαπημένε Χαρίλαε, σου αντιγυρίζουμε το χαιρετισμό. Γεια και χαρά σου.


Θ. Μπ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια του σ. Χ. Φλωράκη απέστειλαν εκ μέρους του ΚΚ Αυστρίας, οι Ιρίν Φίλιπ και ο Βάλτροντ Φριτζ - Κλατσκ.

Συλλυπητήρια ευρωβουλευτών

Συλλυπητήρια μηνύματα με αφορμή την απώλεια του συν. Χ. Φλωράκη απέστειλαν η αντιπροσωπεία του Σιν Φέιν στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές Λουίζα Μοργαντίνι από το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και Ιλντα Φιγκερέιδο από το Πορτογαλικό ΚΚ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ)

Σβεν Τραπ, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ) εκφράζει το σεβασμό και τα συλλυπητήριά του στο ΚΚΕ για το θάνατο του επίτιμου προέδρου, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για το θάνατο αυτού του ιστορικού ηγέτη του Κόμματός σας».

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Κύπρος)

Γιώργος Περδίκης, βουλευτής

«Σύντροφοι και συντρόφισσες του ΚΚΕ,

Αποχαιρετούμε το μεγάλο ηγέτη της Ελληνικής Αριστεράς σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη.

Καλό δρόμο στα μονοπάτια της μνήμης των λαϊκών αγώνων.

Στέλνω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μου στον Καπετάν Γιώτη και στους Ελληνες Κομμουνιστές».

Ενωμένοι Δημοκράτες (Κύπρος)

Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια των Ενωμένων Δημοκρατών και εμού προσωπικά για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και στην ιστορία ως ένας πραγματικός ηγέτης, που ανάλωσε τη ζωή του για τα δίκαια των εργαζομένων και τις ιδέες της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εργατικό ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Γκόραν Μάρκοβιτς, πρόεδρος

«Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης είχε διαπρεπή ρόλο στην ιστορία του ΚΚΕ ως μαχητής και Γενικός Γραμματέας. Η αποφασιστικότητά του, το θάρρος και η αφοσίωσή του στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα είναι σύμβολα για όλους τους κομμουνιστές, όχι μόνο στην Ελλάδα, για το πώς θα πρέπει να παλεύουμε για τη νίκη των κομμουνιστικών ιδανικών και των συμφερόντων των εργατών. Αν έχουμε περισσότερους αγωνιστές και ηγέτες σαν τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, η νίκη μας θα είναι συντομότερη και πιο λαμπρή».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Φρανσίσκο Φρούτος, ΓΓ

«Με βαθιά θλίψη λάβαμε την είδηση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ και ακούραστου αγωνιστή ενάντια στο φασισμό, για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

Στους συγγενείς του, στο ΚΚΕ, και σε όλους τους φίλους και οπαδούς, θέλουμε να σας μεταφέρουμε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΙ και εμού προσωπικά, τη βαθύτατη λύπη και την αλληλεγγύη μας για αυτήν την αμετάκλητη απώλεια, που θεωρούμε δική μας».

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930

Πέδρο Μπαγκίσα

«Ο σύντροφος Φλωράκης ήταν ένας τιτάνας της εποχής του. Ενας πραγματικός Κομμουνιστής ηγέτης. Η μνήμη του θα μένει πάντα ζωντανή για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα» επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΓΓ της ΚΕ του Φιλιππινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος - 1930.

Φιλιππινέζικη Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης

«Ο σ. Χ. Φλωράκης ήταν ένας σημαντικός μαχητής για την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή αντι-ιμπεριαλιστική αλληλεγγύη» σημειώνει στο μήνυμά του ο Εθνικός Γραμματέας της Φιλιππινέζικης Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, Αντόνιο Πάρις, καταλήγοντας: «Η συμβολή του στο διεθνές κίνημα ειρήνης, αφοπλισμού, απο-αποικιοκρατίας και κοινωνικο-οικονομικής προόδου θα μείνει για πάντα αλησμόνητη».

Μηνύματα αναγνώρισης απ' όλο τον Κόσμο

Πλήθος συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων εξακολουθούν να φτάνουν από όλο τον Κόσμο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωρακή, από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και άλλους φορείς.

Στα μηνύματα αυτά αναγνωρίζεται η μεγάλη προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη, σε όλες τις περιόδους ανάπτυξης του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και ταυτόχρονα η συμβολή του στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ως μια εξέχουσα προσωπικότητά του. Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση με μια σειρά ακόμα από τα πολλά μηνύματα που έχει λάβει το Κόμμα από κάθε γωνιά της Γης.

Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

Γκασπάρ Γιαμασάρες, Γενικός Συντονιστής

«Εξ ονόματος της Ενωμένης Αριστεράς, έχω την τιμή να σας μεταφέρω τα πιο αδελφικά μου συλλυπητήρια της πολιτικής μας ηγεσίας για το χαμό του Επίτιμου Προέδρου του κόμματός σας, Χαρίλαου Φλωράκη.

Πληροφορηθήκαμε την απώλειά του με μεγάλη συγκίνηση, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που νιώσαμε στην απώλεια της μεγάλης προσωπικότητας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, της Επίτιμου Προέδρου Ντολόρες Ιμπαρούρι, πριν από περίπου 20 χρόνια. Επί της ουσίας, και οι δύο συμμετείχαν ενεργά στα ιστορικά γεγονότα της ηπείρου μας, της Ευρώπης, τόσο στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και στη μάχη των λαϊκών στρατών ενάντια στη στρατιωτική επιθετικότητα κατά της δημοκρατίας, όσο και στην πολιτική δράση για την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τη διεθνή αλληλεγγύη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων.

Μετά τις τραγωδίες που έζησαν οι λαοί μας κατά τη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων και της καταπίεσης, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης και η δική μας Πασιονάρια έγιναν δεκτοί από τη Σοβιετική Ενωση και συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην ελληνική και την ισπανική δικτατορία. Από τη στιγμή που κατακτήθηκε η ελευθερία, εκλέχτηκαν και οι δύο μέλη του Κοινοβουλίου των χωρών τους. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ο Χαρίλαος Φλωράκης και η Πασιονάρια αποτέλεσαν ένα παράδειγμα κουράγιου και πίστης στις ιδέες του κομμουνισμού, τις οποίες προώθησαν με τις εξαιρετικές ρητορικές τους ικανότητες.

Γι' αυτό, αγαπητή Γενική Γραμματέα, σας παρακαλώ να μεταφέρετε τα συναισθήματα αλληλεγγύης μας στην Κεντρική Επιτροπή και στο σύνολο των μελών του Κόμματος».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας

Τόντορ Πελίβανοφ, πρόεδρος, Οντζάκλισκι Πέρο, ΓΓ

Από την πρόσφατη κοινή εκδήλωση στις Πρέσπες και τη Φλώρινα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας
Από την πρόσφατη κοινή εκδήλωση στις Πρέσπες και τη Φλώρινα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας
«Ο σύντροφος Χ. Φλωράκης ήταν ένας μαχητής της αντίστασης κατά του φασισμού, κατά του βρετανο-αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ενας άνδρας με τεράστιο ενθουσιασμό στον αγώνα για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, μαχητής κατά της παγκόσμιας εκμετάλλευσης των λαών και ηγέτης σεβαστός σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και τα εργατικά κινήματα. Οι κομμουνιστικές, ιδεολογικές μάχες του σ.Χ.Φλωράκη θα μείνουν αλησμόνητες όσον αφορά τα κομμουνιστικά κόμματα, τη φιλία, την αδελφότητα και την αγάπη μεταξύ κομμάτων και λαών».

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Αλί Ρούκερτ, Πρόεδρος της ΚΕ

«Θρηνούμε μαζί σας την απώλεια του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, που απεβίωσε στις 22 Μάη.

Ο ηρωικός του αγώνας ενάντια στον φασισμό για μία δημοκρατική Ελλάδα, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και για τα κοινά μας, κομμουνιστικά ιδεώδη θα είναι πάντα αλησμόνητος.

Το απαράμιλλο αγωνιστικό ήθος και παράδειγμά του αποτελεί παράδειγμα για εμάς, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

Πρεσβεία Συρίας

Ο πρέσβης Σουάντ Μ. Αλ Αγιούμπι

«Παρακαλώ δεχτείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του αγωνιστή για την ελευθερία συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ».

Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας

Π. Γκεοργκάντζε, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ

«Προς την ΚΕ του ΚΚΕ, Αγαπητοί σύντροφοι!

Οι κομμουνιστές της Γεωργίας λυπούμαστε βαθιά για το θάνατο του επιφανούς παράγοντα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, του κομμουνιστή με μεγάλο κύρος και πραγματικού γιου του ελληνικού λαού, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΓΓ, Βίκτορ Ντετζιοβάνι

Στο συλλυπτήριο μήνυμά του ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μάλτας, Βίκτορ Ντετζιοβάνι, σημειώνει: «Ο σ. Φλωράκης ως νέος έζησε και πάλεψε σε πολύ δύσκολες εποχές και έκανε μεγάλες προσωπικές θυσίες, που αργότερα στη ζωή, του έδωσαν το σεβασμό της Σοσιαλιστικής Κοινότητας, η οποία τον τίμησε πολύ. Είθε η ζωή του να είναι πηγή έμπνευσης για τα στελέχη του ΚΚΕ και στις νέες γενιές Ελλήνων κομμουνιστών, ώστε να ακολουθήσουν τη μεγάλη παράδοση του ΚΚΕ και να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη και σοσιαλισμό για το συμφέρον της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».

Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

Κονσταντίν Κρετού, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος

«Το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας και όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ρουμανίας εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και λύπη μας για το θάνατο του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ και σημαντικού φίλου του ρουμανικού λαού, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη».

Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Η ΠΣΟ στο μήνυμά της, ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θλίψη έχουμε πληροφορηθεί το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ενός ιστορικού ηγέτη που αγωνίστηκε από την παιδική του ηλικία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια ολιγαρχία. Αξιοσημείωτη η πολύπλευρη δράση του ενάντια στον αμερικάνικο και ντόπιο ιμπεριαλισμό που για αυτή διώχτηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Πέρασε στην αιωνιότητα κατακτώντας περίοπτη θέση στις σελίδες της ιστορίας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το θάνατο ενός άξιου τέκνου της Ελλάδας, ενός ανθρώπου με διεθνή ακτινοβολία, ενός ανθρώπου που για πέραν του μισού αιώνα αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση του ελληνικού λαού και τους αγώνες του για Ελευθερία και Δημοκρατία αλλά και μιας ζωής όπως την οραματίζεται η Μαρξιστική και Λενινιστική Φιλοσοφία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες που ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης χάραξε και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια κοινωνία όπως την οραματίζεται η αριστερή ιδεολογία».

Κόμμα Σοσιαλιστικής Πρωτοπορίας Αλγερίας

Σαντέκ Χαντζέρ, Πρώτος Γραμματέας του ΚΣΠ Αλγερίας (ΚΚ Αλγερίας) από το 1966 μέχρι το 1990

«Οι σύντροφοί μου και εγώ από το Κόμμα Σοσιαλιστικής Πρωτοπορίας της Αλγερίας είχαμε εκτιμήσει τη συνέπεια του Χαρίλαου Φλωράκη στις αρχές του, αλλά και το ανοιχτό πνεύμα του. Μια συνέπεια που δεν αφορούσε μόνο στις μάχες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού για τα κοινωνικά, δημοκρατικά και εθνικά τους συμφέροντα, αλλά αφορούσε και στη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους εργαζομένους και τους λαούς ολόκληρου του Κόσμου.

Ολα αυτά τα νιώσαμε περισσότερο όταν υπό την καθοδήγησή του, το ΚΚ Ελλάδας βεβαίωσε, παρά τα εμπόδια και τις ποικίλες πιέσεις, την υποστήριξή του στους αγώνες των Αλγερινών κομμουνιστών, συνδικαλιστών και δημοκρατών κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου παρανομίας και καταπίεσης που μας επιβλήθηκε από το δικτατορικό σύστημα.

Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην οικογένειά του και στους φίλους του τα πιο θερμά συλλυπητήρια και στο Κόμμα σας την ελπίδα ότι οι αρχές και προοπτικές που υπερασπίστηκε συνεχίζουν, υπό περίπλοκες συνθήκες σήμερα, να εμπνέουν τους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών, των εργατών και του ελληνικού λαού για τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

Με τους ειλικρινέστερους κομμουνιστικούς χαιρετισμούς».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Ρόμπερτ Γκρίφιθς, Γενικός Γραμματέας

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήριά του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το θάνατο του Επίτιμου Προέδρου και πρωτύτερου Γενικού Γραμματέα, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο σύντροφος Φλωράκης ήταν ένας ήρωας της εργατικής τάξης του διεθνούς κινήματος. Η ζωή και οι αγώνες του συνέδεσαν την πείρα της τάξης μας με τους αγώνες ενάντια στο φασισμό και την ιμπεριαλιστική επανόρθωση στις δεκαετίες του 1930 και 1940. Το παρελθόν του στέκεται ως παράδειγμα για όλους μας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

Γκιγιέρμο Τέιλερ - Πρόεδρος, Λαουτάρο Καρμόνα - Γενικός Γραμματέας

Από τη δραστηριότητα του ΚΚ Χιλής, διαδήλωση για τα 30 χρόνια από την αιματηρή δικτατορία του Πινοτσέτ, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι
Από τη δραστηριότητα του ΚΚ Χιλής, διαδήλωση για τα 30 χρόνια από την αιματηρή δικτατορία του Πινοτσέτ, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι
«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, ξεχωριστού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας και συνεπούς διεθνιστή στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του.

Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στα μέλη και στελέχη του Κόμματός σας, στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους συγγενείς του συντρόφου μας Φλωράκη τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας».

Παναραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Μπάαθ Συρίας

Αμπντουλάχ Αλαχμάρ, βοηθός Γενικός Γραμματέας

«Βρεθήκαμε με τον κ. Φλωράκη σε πολλές συναντήσεις και μέσα από αυτές γνωρίσαμε τον ηγετικό του χαρακτήρα και την αφοσίωσή του στην επικράτηση των αρχών που πίστευε και για την εφαρμογή των οποίων εργάστηκε. Ηταν μια εξαιρετική φυσιογνωμία για τη χώρα του και για την πρόοδο και ανάπτυξη των λαών.

Εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματός μας και εμού προσωπικά, δεχτείτε τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μας και, ταυτοχρόνως, ευχόμαστε στο κόμμα σας κάθε επιτυχία στην υπηρεσία της χώρας και του λαού σας».

ΚΚ Αρμενίας

Ρ. Τοβμασιάν, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ

«Η ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας, εκ μέρους όλων των κομμουνιστών της χώρας, εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια για το χαμό του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, του επί πολλά χρόνια αναγνωρισμένου αρχηγού του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο σ. Φλωράκης ήταν επιφανής επαναστάτης. Η δράση του έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Για δεκαετίες ήταν επικεφαλής του αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική δουλεία. Η στάση ζωής του σ. Φλωράκη αποτελεί παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών.

Αγαπητοί Ελληνες κομμουνιστές, ειδικά σήμερα, θλιβόμαστε μαζί σας. Ταυτόχρονα είμαστε βέβαιοι, ότι μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, οι κομμουνιστές της Ελλάδας, θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις γραμμές του ΚΚ, αγωνιζόμενοι για τη νίκη της εξουσίας των εργατών».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αντίο πουλί της καταιγίδας

Οποτε σκέφτομαι τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, αντί για λέξεις στο χαρτί, ζωγραφίζω ένα πουλί της καταιγίδας. Αυτή τη φορά το «αντίο» στο θαυμάσιο πουλί παίρνει το ύφος μιας ανεπίδοτης επιστολής:

«

Αγαπημένε μας σύντροφε, η έξοδός σου μας βρήκε προετοιμασμένα απροετοίμαστους. Εγραφα ένα κείμενο με αφορμή τους δύο πουλημένους αριστεριστές Τόνι Νέγκρι και Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, απολειφάδια του Γαλλικού Μάη, που οργώνουν τη Γαλλία για την υπερψήφιση του ευρωπαϊκού "συντάγματος". Από την τηλεόραση άκουγα επευφημίες για μια νίκη της πατρίδας μας στο Κίεβο. Μια νέα τραγουδίστρια σήκωνε κάτι σαν βραβείο φωνάζοντας "το φέραμε", ενώ ήταν τυλιγμένη στη γαλανόλευκη του δύσμοιρου έθνους μας. Ολα έμοιαζαν με διαφήμιση σαπουνόπερας, μέχρις ότου εμφανίστηκε στην οθόνη το πρόσωπό σου, σύντροφε, σιωπηλό... και όλα πάγωσαν. Είχες αποφασίσει να ταξιδέψεις, αυτή τη φορά για το κέντρο μας, την καρδιά μας. Η χαρά ότι διάλεξες να ζήσεις μέσα μας δεν μπορεί να μετριάσει τη λύπη της φυσικής απουσίας σου. Ούτε η πίστη σου σ' εμάς, όταν έλεγες ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να φέρουμε σε πέρας κάθε αγώνα, δεν μπορεί να απαλύνει την πίκρα μας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος, κυρίως όταν ανήκει σ' αυτή τη γενιά που άλλαξε τον κόσμο, και να μη νιώσει αυτό που περιγράφει ο Μποντλέρ: "Μες στα γιγάντια φτερά τους χάνουν τα βήματά τους". Εστω και για μια μέρα!».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκφραση της απέραντης εκτίμησης στο πρόσωπό του

Πλήθος τα τηλεγραφήματα, οι ανακοινώσεις, τα ψηφίσματα, οι δηλώσεις μαζικών φορέων και συνδικάτων, επώνυμων και ανώνυμων πολιτών, που συνεχίζουν να κατακλύζουν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η απέραντη εκτίμηση που έτρεφαν στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα, ευρύτερα η ελληνική κοινωνία.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα που τον είχαν νιώσει σαν δικό τους άνθρωπο, αλλά και οι προοδευτικοί μαζικοί φορείς του λαού μας που τον έβρισκαν διαρκώς συμπαραστάτη στη δράση τους. Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα την παράθεση ορισμένων αποσπασμάτων ή και την απλή αναφορά όλων αυτών των τηλεγραφημάτων, δηλώσεων και μηνυμάτων.

Εκδήλωση προς τιμήν του στην Κοπεγχάγη

H ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Κοπεγχάγης, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στη μνήμη του λαϊκού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, την Τετάρτη 1 Ιούνη και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι από τα κομμουνιστικά κόμματα της Δανίας.

Ο λογαριασμός στην Εθνική

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συμπαραστάτης στα προβλήματά μας

Τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη του για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίασή του στις 24/5/2005, σε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης με αφορμή το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, εκφράζει ομόφωνα τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, του κομμουνιστή ηγέτη, του πολιτικού και κοινωνικού αγωνιστή, που πήρε αποφασιστικά μέρος σ' όλους τους μεγάλους αγώνες του λαού, που συνέβαλε με τη δράση του στις αρχές του, στη διαμόρφωση της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αγάπησε και με κάθε τρόπο βοήθησε αποφασιστικά τον τόπο μας. Στάθηκε συμπαραστάτης στα προβλήματα και τους αγώνες του καρδιτσιώτικου λαού και των φορέων του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

-- Να «υποδεχτεί» και να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τον Χαρίλαο Φλωράκη, την Πέμπτη 25/5/2005 και ώρα 2 μ.μ. στο Ε' Δημοτικό Σχολείο..

-- Να παρακολουθήσει το ΔΣ την κηδεία του.

-- Να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης μας».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Αντίο Καπετάνιε!

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), αναφορικά με το θάνατο του Χ. Φλωράκη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ακριβέ μας σύντροφε και συναγωνιστή Χαρίλαε

Με βαριά καρδιά και με ανείπωτη οδύνη, γύρω από το σεπτό σου φέρετρο, μαζί με όλους τους συντρόφους και τους φίλους σου, στεκόμαστε κι εμείς οι συμπολεμιστές σου, μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.

Πικρή και δύσκολη είναι η ώρα ετούτη του αποχωρισμού, Καπετάνιε, και φτωχά τα λόγια, για να περιγράψουν την οδύνη μας. Περάσαμε μαζί, για πάνω από μισόν αιώνα, χρόνια σκληρά και δίσεκτα, αλλά και χρόνια μεγάλα και δοξασμένα. Τα χρόνια της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, του ηρωικού και τίμιου αγώνα του ΔΣΕ, και όλα τα κατοπινά χρόνια των λαϊκών αγώνων, στους οποίους εσύ ήσουν πάντα ο μπροστάρης και οδηγός μας...

Καλό σου ταξίδι, καπετάν Γιώτη.

Εμείς που μένουμε πίσω, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι σου, θα σε κρατάμε πάντα ζωντανό στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Το τιμημένο όνομά σου, σαν παλιά δοξασμένη σημαία, που πολλές φορές την τρύπησαν τα βόλια του εχθρού, μα ποτέ δεν έπεσε στα χέρια τους, θα κυματίζει πάντα περήφανο, στο πιο ψηλό κοντάρι του αγώνα μας...».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Διάλεξε το δύσκολο δρόμο του αντάρτη

Ο αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Δημήτριος Αλευρομάγειρος έστειλε στην ΚΕ του ΚΚΕ επιστολή, στην οποία, ανάμεσα στ' άλλα, σημειώνει:

«Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για τη φυσική απώλεια του Ελληνα Πατριώτη Κομμουνιστή Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης στο γήινο πέρασμά του απέδειξε στην πράξη ότι όταν έχεις κλείσει μέσα σου τα υψηλά πανανθρώπινα ιδανικά δε σε εμποδίζουν για την εφαρμογή τους και οι πλέον ακραίες δυσκολίες.

Ελαβε μέρος στην αντίσταση κατά του φασισμού και ναζισμού, την πιο όμορφη αντίσταση της ελευθερίας και έδωσε αθάνατα χτυπήματα Δημοκρατίας - Ελευθερίας - Αλήθειας - Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας κατά του σκοταδισμού.

Οταν μας επεβλήθη ο Εμφύλιος από τους τέως "συμμάχους" - και με δικές μας ευθύνες - διάλεξε το δύσκολο δρόμο του αντάρτη γιατί κατάλαβε ότι έπρεπε να προστατέψει το υγιές δημοκρατικό στοιχείο του Λαού μας από την τρομακτική επίθεση εξόντωσής του, από εκείνες τις δυνάμεις που δε μας "συγχώρεσαν" την εκπληκτική μας νίκη κατά του φασισμού - πρώτη στην ανθρωπότητα - το 1940-41.

Πέρα όμως και πάνω από όλα ο Χαρίλαος Φλωράκης με τις πράξεις του σε ολόκληρη τη ζωή του και την αισιόδοξη πίστη του στο σοσιαλισμό έδειξε ότι όταν πιστεύεις την Αλήθεια, που είναι συνυφασμένη με την ευτυχία των ανθρώπων και στην Ελλάδα και στον Κόσμο, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει σ' αυτή τη σωστή κατεύθυνση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εκτακτη αιμοδοσία

Το ΔΣ τoυ Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την αναγγελία θανάτου του Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

-- Να κατατεθεί στη μνήμη του στο ΚΚΕ το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.

-- Να οριστεί έκτακτη αιμοδοσία στη Βουλή εντός του Ιούνη στη μνήμη του εκλιπόντος.

-- Να σταλεί συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Πρότυπο Αγωνιστή

Τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του Χ. Φλωράκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ΠΑΣΥ εκφράζει στην ΚΕ του ΚΚΕ τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος με ήθος, λεβεντιά, καθαρή σκέψη και αταλάντευτη προσήλωση στο ΚΚΕ και τη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία, πάλεψε σε όλη του τη ζωή, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, για το δίκιο της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή.

Η ζωή και η δράση του θα αποτελούν πρότυπο αγωνιστή και θα εμπνέουν τους νέους αγωνιστές για τη συνέχιση του αγώνα στον οποίο ο Χαρίλαος Φλωράκης αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπερασπίστηκε το δίκιο της εργατικής τάξης

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, Σωματεία και συνταξιουχικές Οργανώσεις εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Πρωτομαγιά 1992 στο Πεδίον του Αρεως
Πρωτομαγιά 1992 στο Πεδίον του Αρεως
Κατά δεκάδες καταφθάνουν καθημερινά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό τα συλλυπητήρια μηνύματα Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Σωματείων από κάθε γωνιά της χώρας για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη «που τον γνωρίσαμε σταθερό υποστηρικτή του δίκαιου αγώνα του λαού μας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών σημειώνει ότι «στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, οι εργαζόμενοι στερούνται την προσφορά ενός ανιδιοτελούς συμμάχου και συμπαραστάτη τους».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας αποχαιρετά τον Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα και η εργατική τάξη έχασαν έναν αταλάντευτο ηγέτη στην πάλη για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «σήμερα που δεχόμαστε την αντιλαϊκή επίθεση της νέας τάξης πραγμάτων, των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, τα ιδανικά του Χαρίλαου Φλωράκη αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα. Η καλύτερη τιμή στη μνήμη του θα είναι η συστράτευση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Περιοχής Πάτρας αποχαιρετά «έναν ηγέτη του ελληνικού και παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, η πίστη του οποίου στα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης αποτελούν πυξίδα για όλους μας, ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης με εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας το 1989
Ο Χαρίλαος Φλωράκης με εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας το 1989
Το Σωματείο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων σημειώνει ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης «υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή χωρίς μεμψιμοιρίες το δίκιο της εργατικής τάξης».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας στο συλλυπητήριο μήνυμά του τονίζει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι πενθούν και θα θυμούνται για πάντα τον μεγάλο αγωνιστή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και τον πρωτεργάτη των αγώνων του λαού που ακολούθησαν».

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλαν ακόμα: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείο Ταχυδρομικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπ. Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜΠ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων, το ΔΣ της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών Ολυμπιακών Αερογραμμών, το Σωματείο εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Μηχανικών ΤΕ ΔΕΗ, το Σωματείο Τεχνικών ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και περιοχής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας.


Με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» το Νοέμβρη του 1993
Με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» το Νοέμβρη του 1993


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ