Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μετα-Ολυμπιακά πυροτεχνήματα νέας λιτότητας
  • Η οικονομία δεν επιτρέπει παροχές (απόφθεγμα Γ. Σουφλιά).
  • ...Αποδεχόμαστε ότι είμαστε σ' ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό περιβάλλον. Συνεπώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, γιατί αυτό δίνει δουλιά και κέρδος (Γ. Παπανδρέου)
  • Βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες από κοινού σύμφωνοι σε όσα και οι δύο ομονοούν, αποκαλύπτοντας ότι είναι υπηρέτες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Αυτό είναι το οικονομικό μετα-Ολυμπιακό κλίμα, σύμφωνα και με όσα περίτεχνα ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Προηγήθηκε ο καταιγισμός αιτημάτων των μεγαλοπαραγωγικών τάξεων, με πρώτο αίτημα την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Ολυμπιακά έργα και εγκαταστάσεις που πληρώθηκαν και θα πληρώνονται με το αίμα του λαού μας και θα εκποιηθούν όσο όσο.

Αξιώνει λοιπόν το κεφάλαιο καθήλωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, ένταση της παραγωγικότητας, που σημαίνει στύψιμο των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμπορεύονται στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες «ντιρεκτίβες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπαγορεύουν από το παρασκήνιο την οικονομική πολιτική.

Κυριαρχεί επίσης το αίτημα για τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων. Παγωμένη η αγορά. Πολλαπλασιάζονται οι πτωχεύσεις και το κλείσιμο των μικρομεσαίων. Αρνητική η τουριστική αγορά. Αυξανόμενο διαρκώς το δημόσιο χρέος. Αυξάνονται, αντίθετα, η υπεραξία και οι αντίστοιχες εισροές στον «μπεζαχτά» των τραπεζών του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου και των διαμεσολαβητών, των μεσαζόντων, των εργολάβων και των διαπλεκομένων που διαμοιράζονται ως τα ιμάτια του ανθρωποθεού το δημόσιο πλούτο.

Κάπου ανάμεσά τους παίζεται ως χρηματιστηριακός τζόγος και το θέμα ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και το κερδοσκοπικό παζάρι για ανοιξιάτικες εκλογές...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Λαϊκή υπόθεση η αναγέννηση της Παιδείας

Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

«Η νέα σχολική χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με κυβέρνηση της ΝΔ, αντί του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα όμως παραμένουν, διογκώνονται και σε αυτά προστίθενται και νέα. Για άλλη μια χρονιά αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια, με ανεπαρκείς υποδομές και μέσα, σε πληθωρικά τμήματα. Ο μικρός αριθμός των διορισμών σε σχέση με τις ανάγκες της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση στις τοποθετήσεις νεοδιόριστων, αποσπασμένων, αναπληρωτών, προμηνύει και νέα προβλήματα όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς και προεξοφλεί χαμένες διδακτικές ώρες». Αυτά επισημαίνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έναρξη, αύριο, της σχολικής χρονιάς, απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς αλλά και σ' όλες τις λαϊκές δυνάμεις, που τις καλεί μέσα από τη συντονισμένη πάλη με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο να κάνουν την Παιδεία δική τους υπόθεση διεκδίκησης και αγώνα.

Οι εξαγγελίες και η ουσία

Με δεδομένη την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να παρουσιάσει μια άλλη κατάσταση από αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμες οι επισημάνσεις της παράταξης:

«Η ΝΔ θα άλλαζε πολλά! Ετσι τουλάχιστον ισχυριζόταν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία. Ποια είναι όμως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το διάστημα:

  • Κατάργησε τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου και περιόρισε τον αριθμό των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ΄ Λυκείου από εννιά σε έξι
  • Προχώρησε σε ακόμη μια ρύθμιση για τους αναπληρωτές, στην ίδια λογική της αδιοριστίας και πολιτικής ομηρίας με τις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ
  • Φρόντισε να αλλάξει όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, που είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το γνωστό αδιαφανή τρόπο της «συνέντευξης» και των «συνεκτιμώμενων» κριτηρίων (ασφαλής μέθοδος ώστε να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να διορίζει τους δικούς της)».

Τι όμως ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ η ΝΔ; Και εδώ η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ σταχυολογεί τα δεδομένα της πολιτικής της ΝΔ που επιχειρεί ορισμένες παρεμβάσεις για την αναπαλαίωση του εκπαιδευτικού οικοδομήματος, αλλά διατηρεί ανέπαφα τόσο τα θεμέλια, όσο και τον κορμό του. Συγκεκριμένα:

  • Η ΝΔ διατήρησε τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που γνωρίσαμε, το διπλό σχολικό δίκτυο (Ενιαίο Λύκειο - ΤΕΕ) που γίνεται πολλαπλό με την προσθήκη των διαφόρων ΙΕΚ, ΚΕΚ, Σχολείων δεύτερης ευκαιρίας κλπ.
  • Δεν πείραξε τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Λυκείου, που το μετατρέπει σε «προγυμναστήριο» για την κούρσα της εισόδου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, «ντοπάροντας» τους μαθητές με τη μέθοδο της στείρας αποστήθισης ανούσιων πληροφοριών μιας χρήσης
  • Διατήρησε τη σύνδεση του σχολείου με τη διαδικασία πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη μορφωτική υποβάθμιση, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια των φροντιστηρίων, της παραπαιδείας, τον επιλεκτικό-ταξικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, ήδη ανακοίνωσε την επέκταση των εξετάσεων και στο Δημοτικό, ώστε το «φιλτράρισμα» να ξεκινά από μικρότερες ηλικίες και να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.
Η ΝΔ συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή γραμμή

Συνεχίζει:

  • Την πολιτική της αδιοριστίας και της αποσύνδεσης πτυχίου-επαγγέλματος, διατηρώντας το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διατηρεί τον αριθμό των μόνιμων διορισμών σε χαμηλά επίπεδα, τους αναπληρωτές, τους ωρομίσθιους, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • Στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά», προωθεί το μοντέλο των διαφοροποιημένων σχολείων, με ανταποδοτική λειτουργία, που θα αναζητούν «σπόνσορες» και «χορηγούς» και θα διαμορφώνουν τα προγράμματά τους με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων
  • Πατώντας στο νόμο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΚ, που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, «μπάζει» τους εργολάβους στα σχολεία. Με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» (αυτή δηλαδή που ο ελληνικός λαός πληρώνει και οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται τα διάφορα έργα για κάμποσες δεκαετίες) θα κατασκευάζουν σχολεία-μαγαζιά, τα οποία θα νοικιάζουν σε ιδιώτες για να εισπράττουν τα ενοίκια
  • Συνεχίζοντας την πολιτική μόνιμης λιτότητας, ήδη ανακοίνωσε πως οι αυξήσεις δε θα είναι πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» των Ολυμπιακών Αγώνων), προχωρά παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.
Με το ΠΑΜΕ στο δρόμο της σύγκρουσης

Γι' αυτό, καταλήγει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που κινούνται στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, παρά και ενάντια στη θέληση των δυνάμεων της υποταγής, στη συντονισμένη και πρωτόβουλη δράση μας, στη ριζική αλλαγή των συσχετισμών, σε όφελος του ταξικού μπλοκ, στην ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του ΠΑΜΕ γενικότερα, στις πλάτες του οποίου πέφτει το βάρος της οργάνωσης του ταξικού αγώνα.

Ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για το μισθό και το μεροκάματο, τη δουλιά, την υγεία και τα άλλα μας δικαιώματα, που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού των πολυεθνικών συμφερόντων. Η αναγέννηση της Παιδείας δεν είναι θέμα μόνο εκπαιδευτικών, αλλά ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη στο έμπα της χρονιάς

ICON

Το άνοιγμα των σχολείων, που από αύριο θα δεχτούν χιλιάδες μαθητές σε όλες τις βαθμίδες, είναι για τη λαϊκή οικογένεια μια ακόμα δοκιμασία: Το χέρι πρέπει να μπει βαθιά στην τσέπη για τα απαραίτητα σχολικά είδη.

Αν και η κίνηση στα καταστήματα σχολικών ειδών αναμένεται μεγαλύτερη την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς οι τιμές, όπως σχολιάζουν οι γονείς, καταγράφουν μια αύξηση σε σχέση με πέρσι. Σε συγκεκριμένο συνοικιακό κατάστημα που επισκεφτήκαμε, οι τιμές στα τετράδια 50 φύλλων ξεκινούν από τα 0,75 και φτάνουν μέχρι και 1,50 ευρώ. Τιμές που μπορεί να φτάσουν ακόμα και 5 ευρώ, ανάλογα με τα θέματα, την ποιότητα του φύλλου και το αν αυτό «θαμπώνει» περισσότερο το παιδί.

Οι τιμές στα μολύβια ξεκινούν από 1,5 ευρώ (τα τρία), ενώ στα στυλό αρχίζουν από 0,20, συνεχίζουν στα 3 ευρώ και... ανεβαίνουν. Οι σχολικές τσάντες μπορεί να κοστίζουν από 20 (όσες λιλιπούτειων διαστάσεων προορίζονται για τα παιδιά του νηπιαγωγείου ξεκινούν από 17 και 19 ευρώ), και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 60 ευρώ. Ενώ, καθόλου αμελητέο δεν είναι το κόστος άλλων ειδών, όπως, οι μαρκαδόροι (η τιμή για μια 24άδα κυμαίνεται από 2 μέχρι 5 ευρώ), τα γεωμετρικά όργανα (1,5 ευρώ ένα σετ από χάρακες), οι ξυλομπογιές (ενδεικτικά αναφέρουμε για τις 12 τα 1,90 ευρώ και για τις 24 τα 3,90). Οι τιμές αυτές όπως είναι αναμενόμενο διαφοροποιούνται προς τα κάτω στα πολυκαταστήματα, που σε σχέση με τους μικροέμπορους έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στην ποιότητα.

«Περιορίζεις τα περιορισμένα...»

«Εκατό ευρώ μου στοιχίζουν και για τα δύο παιδιά, μερικά μόλις είδη, χωρίς να υπολογίζονται όσα είναι πρώτης ανάγκης», εξηγεί στο «Ρ» μία μητέρα μαθήτριας Λυκείου και ενός μαθητή Γυμνασίου, την οποία συναντήσαμε σε κατάστημα με σχολικά είδη. Η ίδια είναι άνεργη αυτήν την περίοδο, ενώ ο σύζυγός της δουλεύει σε ιδιωτική εταιρία. «Τα λεφτά μας εκεί πάνε, αυτήν την περίοδο. Σε φροντιστήρια, σε σχολικά... Αν δε δουλεύουν κι οι δυο γονείς, ή αν ο ένας δεν κάνει δύο δουλιές, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα», προσθέτει. Και παρατηρώντας ότι «κάποιες τιμές είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρσι», επισημαίνει ότι «Θα πρέπει να περιορίσεις ήδη κάποια πράγματα. Από τα ήδη περιορισμένα δηλαδή...».

«"Το καλάθι της νοικοκυράς", που λέμε, δε γεμίζει», προσθέτει πιο πέρα ο πατέρας τριών παιδιών, επιβεβαιώνοντας κι αυτός ότι «είναι πιο ακριβά από άλλες χρονιές». Επισημαίνοντας επιπλέον και το αδιέξοδο στο οποίο εγκλωβίζονται οι γονείς. «Είναι αναγκαστικά. Τι θα κάνεις; Θα πάει το παιδί στο σχολείο χωρίς τετράδια και μολύβια;».

Τη «μείωση της αγοραστικής ικανότητας του κόσμου», η οποία αντανακλάται και στη χαμηλή κίνηση που παρατηρείται, τονίζει στο «Ρ» ο Γ. Βαρελάς, ιδιοκτήτης συνοικιακού χαρτοπωλείου -βιβλιοπωλείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, φέτος παρατηρείται μια αύξηση στις τιμές των χαρτικών ειδών κατά 15%, ενώ το κόστος των βασικών ειδών για ένα παιδί κυμαίνεται από 60-100 ευρώ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι, πέρα από τα βασικά είδη (τετράδια, μολύβια, τσάντες κλπ.), κάθε μαθητής (μερικές φορές ακόμα και από την ηλικία του Δημοτικού) προμηθεύεται βοηθήματα για την πλειοψηφία των μαθημάτων. Κάτι που, σε συνδυασμό και με τα πανάκριβα βιβλία ξένων γλωσσών, ανεβάζει το οικονομικό βάρος για τη λαϊκή οικογένεια κατά δεκάδες ευρώ.

Το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν κανόνες εμπορίου», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρελάς, θίγει όχι μόνο τον οικογενειακό κορβανά, αλλά και τη βιωσιμότητα των συνοικιακών καταστημάτων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φροντιστηρίων, όπως και των ιδιωτικών σχολείων, έχουν τη δυνατότητα πλέον να πουλούν βιβλία και χαρτικά είδη στους μαθητές. Με αποτέλεσμα φυσικά, να εγκλωβίζουν τους γονείς σε υπέρογκες - και ανεξέλεγκτα από τους ίδιους - δαπάνες.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ, Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Δυσβάσταχτο το συνολικό κόστος της μόρφωσης

Μαζί με τα σχολεία, αρχίζουν κάθε χρόνο και τα φροντιστήρια, αρχίζουν και τα διλήμματα για τους γονείς, που γίνονται ολοένα και πιο έντονα, αφού το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας συνεχώς μειώνεται και το σχολείο δε λειτουργεί στην κατεύθυνση της ολόπλευρης καλλιέργειας της προσωπικότητας των μαθητών, δεν τους προσφέρει όλα όσα θα έπρεπε ενώ, υστερεί και στα στοιχειώδη! Τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των νέων για μουσική παιδεία, για αθλητισμό έρχεται να καλύψει... η αγορά και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν αυτά που έπρεπε να είναι δικαίωμα των παιδιών τους.

Το κόστος αυτών των «σχολικών» και «εξωσχολικών» αναγκών που παραθέτουμε είναι ενδεικτικό: το κόστος του ωδείου κυμαίνεται ανάμεσα σε 80 - 120 ευρώ το μήνα, του γυμναστηρίου στα 30 - 50 ευρώ το μήνα, του φροντιστηρίου για τις πανελλήνιες γύρω στα 300 - 450 ευρώ, της ξένης γλώσσας από 50 - 70 ευρώ στις πρώτες τάξεις και από 90 - 150 στις τάξεις των εξετάσεων, του φροντιστηρίου σχεδίου στα 150 - 180 ευρώ και γενικά... τα έξοδα καλά κρατούν!

Αν σ' αυτά συνυπολογιστούν και τα κονδύλια για σχολικά είδη και γενικότερα εξοπλισμό συμπληρωματικό για το ίδιο το σχολείο (φόρμα, παπούτσια και ιατρική εξέταση για τη γυμναστική, υλικά για καλλιτεχνικά, ξενόγλωσσα βιβλία) γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το κόστος της δήθεν δωρεάν Παιδείας γίνεται δυσβάσταχτο για τις λαϊκές οικογένειες, που αρχίζουν και «κόβουν», «κατεβάζουν τον πήχη» των απαιτήσεών τους για τη μόρφωση των παιδιών τους, πράγμα που εξυπηρετεί και πάλι το κεφάλαιο αφού αμόρφωτος εργάτης είναι εργάτης χωρίς δικαιώματα.

Είναι φανερό δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμιά πρόθεση να αλλάξει αυτό το μοντέλο, ίσα - ίσα θα το κρατήσει ως δεδομένο και θα το... εξελίξει, με περισσότερες εξετάσεις, διαφοροποίηση των σχολείων κ.ά.

«Για άλλη μια χρονιά οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για να αγοράσουν την ακριβοπληρωμένη αμάθεια των παιδιών τους», είπε στο «Ρ» η Βάνα Τζιατζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) κι επισήμανε: «Εκτός απ' το κόστος σε χρήμα, ο αγώνας για τα αυτονόητα θα καταβροχθίζει το λίγο χρόνο μας, για να διεκδικήσουμε αυτά που είναι αυτονόητες προϋποθέσεις της λειτουργίας ενός σχολείου. Παρά τις υποσχέσεις κάθε χρόνο, χιλιάδες ώρες μαθήματος θα χαθούν και πάλι. Παρά τις δεσμεύσεις για κατάργηση της διπλοβάρδιας οι γονείς και τα παιδιά θα συνεχίσουν να βασανίζονται σε πρωινό κι απογευματινό σχολείο κι ενώ δε γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι τα έξι μαθήματα των πανελλαδικών που θα "ανακουφίσουν" το λύκειο, με καινούριες εξετάσεις σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος κι άλλοι φραγμοί για τα παιδιά, κι άλλα έξοδα για τους γονείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ