Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυσβάσταχτο το συνολικό κόστος της μόρφωσης

Μαζί με τα σχολεία, αρχίζουν κάθε χρόνο και τα φροντιστήρια, αρχίζουν και τα διλήμματα για τους γονείς, που γίνονται ολοένα και πιο έντονα, αφού το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας συνεχώς μειώνεται και το σχολείο δε λειτουργεί στην κατεύθυνση της ολόπλευρης καλλιέργειας της προσωπικότητας των μαθητών, δεν τους προσφέρει όλα όσα θα έπρεπε ενώ, υστερεί και στα στοιχειώδη! Τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των νέων για μουσική παιδεία, για αθλητισμό έρχεται να καλύψει... η αγορά και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν αυτά που έπρεπε να είναι δικαίωμα των παιδιών τους.

Το κόστος αυτών των «σχολικών» και «εξωσχολικών» αναγκών που παραθέτουμε είναι ενδεικτικό: το κόστος του ωδείου κυμαίνεται ανάμεσα σε 80 - 120 ευρώ το μήνα, του γυμναστηρίου στα 30 - 50 ευρώ το μήνα, του φροντιστηρίου για τις πανελλήνιες γύρω στα 300 - 450 ευρώ, της ξένης γλώσσας από 50 - 70 ευρώ στις πρώτες τάξεις και από 90 - 150 στις τάξεις των εξετάσεων, του φροντιστηρίου σχεδίου στα 150 - 180 ευρώ και γενικά... τα έξοδα καλά κρατούν!

Αν σ' αυτά συνυπολογιστούν και τα κονδύλια για σχολικά είδη και γενικότερα εξοπλισμό συμπληρωματικό για το ίδιο το σχολείο (φόρμα, παπούτσια και ιατρική εξέταση για τη γυμναστική, υλικά για καλλιτεχνικά, ξενόγλωσσα βιβλία) γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το κόστος της δήθεν δωρεάν Παιδείας γίνεται δυσβάσταχτο για τις λαϊκές οικογένειες, που αρχίζουν και «κόβουν», «κατεβάζουν τον πήχη» των απαιτήσεών τους για τη μόρφωση των παιδιών τους, πράγμα που εξυπηρετεί και πάλι το κεφάλαιο αφού αμόρφωτος εργάτης είναι εργάτης χωρίς δικαιώματα.

Είναι φανερό δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμιά πρόθεση να αλλάξει αυτό το μοντέλο, ίσα - ίσα θα το κρατήσει ως δεδομένο και θα το... εξελίξει, με περισσότερες εξετάσεις, διαφοροποίηση των σχολείων κ.ά.

«Για άλλη μια χρονιά οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για να αγοράσουν την ακριβοπληρωμένη αμάθεια των παιδιών τους», είπε στο «Ρ» η Βάνα Τζιατζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) κι επισήμανε: «Εκτός απ' το κόστος σε χρήμα, ο αγώνας για τα αυτονόητα θα καταβροχθίζει το λίγο χρόνο μας, για να διεκδικήσουμε αυτά που είναι αυτονόητες προϋποθέσεις της λειτουργίας ενός σχολείου. Παρά τις υποσχέσεις κάθε χρόνο, χιλιάδες ώρες μαθήματος θα χαθούν και πάλι. Παρά τις δεσμεύσεις για κατάργηση της διπλοβάρδιας οι γονείς και τα παιδιά θα συνεχίσουν να βασανίζονται σε πρωινό κι απογευματινό σχολείο κι ενώ δε γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι τα έξι μαθήματα των πανελλαδικών που θα "ανακουφίσουν" το λύκειο, με καινούριες εξετάσεις σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος κι άλλοι φραγμοί για τα παιδιά, κι άλλα έξοδα για τους γονείς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org