Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Προεδρίας για το Ιράκ είναι το παρακάτω:
«- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την ευκαιρία που δίδεται να συζητήσει μαζί του τα επόμενα βήματα για το Ιράκ.
- Σε αυτό το στάδιο η συμμαχία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, που να περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδιαίτερα άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων του Ιράκ.
- Ο λαός του Ιράκ έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα.
- Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα:
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναδιαβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει τη συμμετοχή των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, όπως τέθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του G7 στις συναντήσεις της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενός ειδικού συμβούλου για το Ιράκ και προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της ανάμειξης του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, αρχικά στο συντονισμό της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Ως τμήμα της διαδικασίας της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να φέρει την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία σε επιτυχές πέρας μέσα από την εφαρμογή των βημάτων που έχουν προβλεφτεί στον Οδικό χάρτη του κουαρτέτου, τηρώντας το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
- Είναι ουσιώδες να υπάρξει άμεση υποστήριξη από τον Πρόεδρο Αραφάτ και από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο στο υπουργικό συμβούλιο που θα οριστεί από τον Αμπού Μαζέν και θα είναι δεσμευμένο για μεταρρυθμίσεις».
Eurokinissi |
Ομως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τους Ευρωπαίους «αμφισβητίες» της αμερικανικής ηγεμονίας. Την ώρα ακριβώς που ο προεδρεύων κ. Σημίτης «θριαμβολογούσε» για την κοινή θέση των «είκοσι πέντε» για την ...αναστήλωση του ΟΗΕ, η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» φιλοξενούσε δήλωση του πρωθυπουργού της Δανίας, Αντερς Φόου Ράσμουνσεν, ο οποίος τόνιζε: «Το Ιράκ δεν μπορεί να περιμένει την έγκριση μιας ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών» και συμπλήρωνε ότι η Δανία και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «απάντησαν θετικά στην πρόταση των ΗΠΑ για συνεισφορά στη δημιουργία μιας ad hoc στρατιωτικής δύναμης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα του Ιράκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αμερικανική πρόταση έχουν απαντήσει θετικά, εκτός της Δανίας, και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Αυτά για την «κοινή» θέση των «είκοσι πέντε»....
Οι «εταίροι» της ΕΕ, αφού αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων κατοχής στο στάδιο αυτό, προχωρούν στην προκλητική διαπίστωση ότι ο λαός του Ιράκ «έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα». Μια διαπίστωση, με την οποία αναγνωρίζεται ως «απελευθέρωση» η εισβολή και η κατοχή της χώρας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η διατύπωση της «Δήλωσης», που αφορά στο ρόλο του ΟΗΕ. Οι «είκοσι πέντε» ζητούν (προφανώς από τις ΗΠΑ), ο ΟΗΕ να έχει «κεντρικό ρόλο» στο κατεχόμενο Ιράκ. Για να εξασφαλίσουν, μάλιστα, μια καλύτερη μοιρασιά της λείας, ζητούν να μην περιοριστεί ο ρόλος αυτός στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά να περιλάβει και τον πολιτικό έλεγχο, ώστε αυτός να μην ασκείται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Για να τεκμηριώσουν, μάλιστα, την πρότασή τους, επικαλούνται «τη μοναδική ικανότητα και εμπειρία που διαθέτει (ο ΟΗΕ) σε μεταπολεμικές ανοικοδομήσεις κρατών».
Στην επόμενη παράγραφο της «Δήλωσης», διατυπώνεται μια εύσχημη προειδοποίηση προς τις γειτονικές χώρες του Ιράκ «να στηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή». Λαμβάνοντας υπόψη το χάρτη της περιοχής, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι αυτή η προειδοποίηση αφορά κυρίως στη Συρία και την Τουρκία. Αφού η μεν πρώτη κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παροχή βοήθειας προς το Ιράκ κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ενώ η δεύτερη δεν κρύβει τις προθέσεις της για μια επέμβαση, αν επιχειρηθεί η δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.
Στη συνέχεια, οι «είκοσι πέντε» επαναδιαβεβαιώνουν «τη δέσμευση της ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας», δηλώνοντας την παρουσία τους και τη θέλησή τους να πάρουν μέρος στη νέα επιδρομή που θα έχει την κωδική ονομασία «ανοικοδόμηση».
Για να «χρυσώσουν το χάπι» για τον αραβικό κόσμο και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, οι «είκοσι πέντε» δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την πορεία και την ολοκλήρωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Ομως, και στο θέμα αυτό, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, αφού, αντί να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, περιορίζονται στο να ζητήσουν την ενίσχυση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αμπού Μαζέν, του ανθρώπου που επέβαλαν ως συνομιλητή του Ισραήλ ο Σαρόν, ο Μπους και ο Μπλερ.
Ο ΤΡΟΠΟΣμε τον οποίο... σφιχταγκάλιαζε (!) ο Σολάνα τον Κ. Σημίτη καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι να βγει η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία, επιβεβαίωσε (και) χτες την - γνωστή στους δημοσιογράφους - ροπή του κ. Σολάνα προς το (... πολύ) ούζο!
ΑΦΟΤΟΥ, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την κατοχική «κυβέρνηση» στο Ιράκ, κατόπιν πόζαραν στην «οικογενειακή φωτογραφία» κρατώντας... κλαδιά ελιάς (!), τα οποία ανέλαβε η Ελληνική Προεδρία να τα φυτεύσει... στο Γουδί.
ΤΩΡΑγια το ποιος είχε τη φοβερή έμπνευση για το Γουδί, ή αν το ακριβές σημείο της δεντροφύτευσης των συμβόλων της ειρήνης έγινε στο σημείο που είχαν γίνει εκείνες οι... εκτελέσεις το 1923, αγνοούμε να σας φωτίσουμε...
ΠΑΛΙ καλά, πάντως, που δεν τα φύτεψαν στον περίβολο της... αμερικάνικης πρεσβείας.
Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αναφερόμενη - σε ανακοίνωσή της - στα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, σημειώνει τα παρακάτω:
«Η διήμερη σύνοδος των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου επιβεβαίωσε ότι από μια σύναξη φονιάδων, ληστών και υποκριτών μόνο αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούσαν να προκύψουν.
Οι εργασίες και οι αποφάσεις τους επιβεβαίωσαν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ολοι μαζί ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους - χώρια και κατά ομάδες όταν πρόκειται για τη μοιρασιά της λείας.
Η νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, η προπαγανδιστική προετοιμασία των επόμενων πολέμων σε βάρος του κουβανικού, του συριακού, του ιρανικού, του βορειοκορεάτικου λαού και άλλων, τα νέα μέτρα εκμετάλλευσης των λαών (παλαιότερων και νέων κρατών - μελών) είναι τα μόνο μέτρα, οι μόνες αποφάσεις που ο εσμός των αιματοβαμμένων εκπροσώπων του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου μπορούσε να παράγει.
Ο γλοιώδης αντικομμουνισμός τους δεν είναι παρά η επιβεβαίωση των αδιεξόδων του συστήματος που εκπροσωπούν. Εχουν δίκιο που φοβούνται. Καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυναμώνουν το φιλειρηνικό - αντικαπιταλιστικό μέτωπο, συνειδητοποιώντας ότι ο καπιταλισμός ό,τι προοδευτικό είχε να προσφέρει στην κοινωνική εξέλιξη το εξάντλησε πριν πολλές δεκαετίες. Σήμερα το μόνο που μπορεί να δώσει είναι άγρια εκμετάλλευση, φασισμό και πόλεμο.
Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" χαιρετίζει τις χιλιάδες των διαδηλωτών, που ξεπερνώντας την πρωτοφανή αστυνομοκρατία, τη γλοιώδη και ραγιάδικη προπαγάνδα από τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς των μεγαλοεφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, τον αποπροσανατολισμό των ευρωυποταγμένων και ευρωλάγνων, σε δεκάδες πόλεις της χώρας υποδέχτηκαν τους αιματοβαμμένους αυτούς ηγέτες όπως τους άξιζε.
Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί τους εργαζόμενους σε ακόμα πιο αποφασιστικό και ανειρήνευτο αγώνα, ενάντια στον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Διότι αυτοί είναι οι φορείς του πολέμου και της άγριας εκμετάλλευσης των λαών.
Με επόμενο σταθμό τις συγκεντρώσεις για την 1η Μάη σε όλη τη χώρα, που οργανώνει το ΠΑΜΕ, συγκεντρώσεις που πρέπει να είναι και θα είναι μαζικά αγωνιστικά συλλαλητήρια καταδίκης του πολέμου, της εκμετάλλευσης, της κυβερνητικής πολιτικής, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, συνεχίζουμε.
Προετοιμαζόμαστε να ξαναϋποδεχτούμε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 τους δυνάστες των λαών, σε μια υποδοχή που δε θα έχει προηγούμενο για το ταξικό, το αγωνιστικό, το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας, από τη Θεσσαλονίκη, τη δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ, σημείωσε τα εξής:
«Η δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για το Ιράκ, καταφανώς και πέραν πάσης αμφισβήτησης προσέδωσε πλήρη νομιμότητα στην αμερικανοβρετανική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Ούτε λέξη συμπάθειας για τα ιρακινά θύματα και την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται. Η ΕΕ έδειξε το αποκρουστικό της πρόσωπο αναγορεύοντας τον πόλεμο ως μέσο για να ζήσουν οι λαοί καλύτερο μέλλον. Η ΕΕ ανοιχτά και ξετσίπωτα διακηρύσσει ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη λεγόμενη ανοικοδόμηση του Ιράκ, ώστε οι Αμερικανοβρετανοί κατακτητές να μη σηκώσουν και μεγάλο βάρος. Εξαπολύουν με το παραδοσιακό κομψό ευρωπαϊκό στιλ απειλές στη Συρία και το Ιράν, ζητώντας τους να στηρίξουν τη σταθεροποίηση της κατοχής.
Τα μυαλά της ελληνικής κυβέρνησης φούσκωσαν πολύ γιατί η τελετή διεύρυνσης έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, προσπαθώντας να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αρκείται στον "άρτον και τα θεάματα"».
Η περιβόητη «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη «τους» αποδείχτηκε τελικά μια από τις πιο «μαύρες μέρες» στην ευρωπαϊκή ιστορία! Μια «μαύρη μέρα» και για την ελληνική ιστορία. Και μόνο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διεκδίκησε από ελληνικής πλευράς την «πρωτοβουλία» για την έκδοση αυτού του κατάπτυστου κειμένου, με το οποίο η ΕΕ αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ, το επιβεβαιώνει!
Συγκεκριμένα, στην τελική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες για τα αποτελέσματα της Συνόδου (με απόντα τον Ανάν, αν και είχε ανακοινωθεί η παρουσία του), ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στο «ιστορικό γεγονός» της διεύρυνσης και τις δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν τώρα στον τομέα της «προστασίας της Δημοκρατίας»..., ξεπερνώντας ακόμα και τους πραγματικούς εμπνευστές αυτής της υπόθεσης (Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ, Αθνάρ), αναφερόμενος στη δήλωση της Προεδρίας για το Ιράκ ανέφερε: «Είναι μια πρωτοβουλία δική μας» (!), που βεβαίως προϋποθέτει και μια αποδοχή από τις άλλες χώρες...
Ο Κ. Σημίτης ερωτηθείς γιατί η ΕΕ έκλεισε τα μάτια στο καθεστώς της κατοχής και της εισβολής και γιατί το κείμενο δεν κάνει καμία μνεία για «κατοχικά στρατεύματα», επιστράτευσε κάθε υπόλειμμα ευρωστρουθοκαμηλισμού και ευρωυποκρισίας: «Τα μέλη της ΕΕ δεν προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα», απάντησε και... δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «όταν προσπαθούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό μεταξύ μας, πρέπει να βρούμε μια γλώσσα και κάποιους όρους που να μας βρίσκουν όλους σύμφωνους»! Ετσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της... γλώσσας, οι δυνάμεις κατοχής και εισβολής στο Ιράκ, μετονομάστηκαν από την ΕΕ σε «συμμαχικές δυνάμεις»...
Αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Σημίτης όταν μίλησε για... το λύκο που καλείται να φυλάξει τα πρόβατα: «Οι συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε, «καλούνται από την ΕΕ να εξασφαλίσουν την ασφάλεια για τον ιρακινό λαό, να αποκαταστήσουν την ειρήνη στο Ιράκ» (!) και δίνοντας το περιεχόμενο του πραγματικού ρόλου του ΟΗΕ, ως κολαούζου των ιμπεριαλιστών, συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, ο ακριβής ρόλος του ΟΗΕ θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, επαφών με τις ΗΠΑ, αλλά επίσης και με τη Μεγάλη Βρετανία»!
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης αποδέχτηκε ασμένως τη «διαταγή» του Μπους για άρση του εμπάργκο στο Ιράκ (σ.σ.: «είναι αυτονόητο ότι το εμπάργκο πρέπει να αρθεί», είπε), τώρα που τα πετρέλαια πέρασαν στους Αμερικανούς. Οσο για την Τουρκία αρνήθηκε ότι ήταν απούσα στη Σύνοδο. «Ηταν παρών ο Τούρκος πρέσβης και σήμερα παρέστη ο κ. Γκιούλ», δήλωσε.
Από τη μεριά του, ο Πρόντι επιδόθηκε σε μια απίθανη υποκρισία, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για «αερογέφυρα σωτηρίας για τα παιδιά του Ιράκ»..., ενώ μιλώντας για τη σύνοδο είπε ότι «ήταν παρηγοριά για μένα να δω πόσο σημαντική ήταν αυτή η μεγάλη διάσκεψη»...
Ο Γ. Παπανδρέου, τέλος, αφού επανέλαβε ότι «είχα και έχω αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πάουελ», παρουσίασε τις δυνάμεις εισβολής στο Ιράκ ως αρμόδιες «για τη διασφάλιση της ομαλής ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας... καθώς και των πολιτιστικών μνημείων και των μουσείων»! Για τα τελευταία, δε, ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα αναλάβει σχετική «πρωτοβουλία»...
Σε δυο βάρκες συνεχίζει να πατά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Την ίδια ώρα που δηλώνει ότι η ΕΕ δεν «καταδικάζει τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ και αποφεύγει να μιλήσει για τα στρατεύματα κατοχής», ταυτόχρονα θεωρεί ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί «με την ενίσχυση της χειραφέτησης της ΕΕ από τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ»... Μια «χειραφέτηση», που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου, θα προέλθει με την ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ και με την ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής! Με άλλα λόγια, προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ενισχυμένου ιμπεριαλιστικού κέντρου, που θα αποτελεί το «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ.
«Οι θέσεις της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ είναι ένας "συμβιβασμός" που επιλέγει την οδό της νομιμοποίησης των τετελεσμένων και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του ευρωπαϊκού φιλειρηνικού κινήματος», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με αφορμή τη δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ.
Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι λαοί που ξεσηκώθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν απαίτησαν τη δημιουργία νέων στρατών, που θα ...υπερασπίζονται την ειρήνη και θα συντηρούν τις ισορροπίες στην παγκόσμια κοινότητα...
«Η Προεδρία και η ΕΕ, με τις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) δηλώσεις για την κατάσταση που πρέπει να επικρατήσει στο Ιράκ, εντελώς απαράδεκτα, νομιμοποιούν, ουσιαστικά και τυπικά την παράνομη εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ». Αυτό τόνισε χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για τη μετά τον πόλεμο περίοδο στο Ιράκ. «Αποκαλύπτεται λοιπόν», συνέχισε ο ίδιος, «ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διεθνής νομιμότητα δε θεωρούνται από την ΕΕ καθοριστικοί παράγοντες, προς αποτροπή στο μέλλον, παρόμοιων συμπεριφορών των ΗΠΑ ή οποιωνδήποτε άλλων χωρών».
Βγήκε και ο Πολυζωγόπουλος και πανηγυρίζει για τη διεύρυνση. Χειροκροτεί γιατί «η Ευρώπη συναντά τα ιστορικά της σύνορα». Μόνο που αυτά τα σύνορα είναι το στρατόπεδο του μεγάλου κεφαλαίου, του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης. Αραγε γι' αυτό χειροκροτεί με τέτοια ζέση μαζί με τον Σημίτη, τον Μπλερ, τον Αθνάρ και Σία; ΄Η μήπως για την «ένταξη της μαρτυρικής Κύπρου», που παραμένει η μισή σχεδόν υπό τουρκική κατοχή και μάλιστα και με τη «βούλα» της ΕΕ;
Η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν μια εκδήλωση για να διεβεβαιώσει η ΕΕ τους γείτονες της σχετικά με τις «καλές προθέσεις» της απέναντί τους. Στη Διάσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των είκοσι πέντε (παλαιών και νέων) κρατών - μελών της ΕΕ και δεκαέξι κρατών που «συνορεύουν» με την ΕΕ. Μεταξύ αυτών και της Ρωσίας.
Στη διακήρυξη που εκδόθηκε από τη Διάσκεψη περιλαμβάνονται γενικές αρχές για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών με τις οποίες συνορεύει ανατολικά, αλλά και τις μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Ειδικότερα, βέβαια, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ασχολήθηκαν με την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και συνεργασίας για την «πρόληψη και την καταπολέμηση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου και διεθνούς εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας και των μεταδοτικών νόσων». Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης δημοσιεύεται παρακάτω.
«Οι χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, συνήλθαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 17 Απριλίου 2003 στην Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν ότι οι χώρες και οι λαοί της Ευρώπης έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας κοινότητας αξιών βασιζόμενης στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η προσήλωσή μας σε κοινές αξίες επέτρεψε τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και των λαών μας και τη σταδιακή εδραίωση και επέκταση της ευημερίας και της ασφάλειας. Η τρέχουσα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί απόδειξη του πνεύματος που επικρατεί σήμερα στην ήπειρό μας και προβάλλει την πραγματικότητα της πολιτικής και οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ενωσης και των γειτόνων της στα ανατολικά και στο νότο.
Σε αυτήν τη στιγμή ιστορικής σημασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν προκειμένου να επαναβεβαιώσουν τη σταθερή τους απόφαση να μην ανεχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές, να συμφωνήσουν να προωθήσουν πολιτικές πολιτικής προσέγγισης και σταδιακής ολοκλήρωσης σε κοινωνικές και οικονομικές δομές μεταξύ της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτόνων της και να επιταχύνουν τον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό δυναμισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν αυτής.
Οι συμμετέχουσες χώρες, βάσει των ιστορικών δεσμών τους, της γεωγραφικής εγγύτητάς τους και των κοινών πολιτικών και οικονομικών αξιών τους, αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά σε ένα σφαιρικό όραμα για τα επόμενα έτη και συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισαν ότι οι σχέσεις γειτονίας τους θα πρέπει να επωφεληθούν από την πολιτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παραμένει διακριτή διαδικασία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και κοινωνικής προόδου καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή όλων των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τη σημασία που έχουν:
- Η προαγωγή κοινών αξιών, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου
- Η πρόληψη και η καταπολέμηση κοινών απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του οργανωμένου και διεθνικού εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας και των μεταδοτικών νόσων
- Η αμοιβαία προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, του ανοίγματος των αγορών και της σταδιακής ενσωμάτωσης σε οικονομικές δομές τόσο μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης όσο και γενικότερα
- Η υποστήριξη της ενσωμάτωσης στο διεθνές σύστημα εμπορίου
- Η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της καταπολέμησης των κινδύνων για το περιβάλλον
- Η εξασφάλιση διασυνδεδεμένων δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών
- Η αύξηση της συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων
- Η προώθηση της διεθνικής και της διασυνοριακής συνεργασίας και η περαιτέρω βελτίωση και ορθολογικοποίηση των διαφόρων διασυνοριακών μέσων
- Η κινητοποίηση των σχετικών διεθνών οργανισμών, εφόσον χρειάζεται.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω απαιτούνται ευέλικτα μέσα και δράσεις προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες που θα ακολουθούν διαφοροποιημένη προσέγγιση και θα εξαρτώνται, ως προς τη συνέχισή τους, από την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.
Οι χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και η Ρωσία χαιρέτισαν τον εσωτερικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τη νέα πολιτική γειτονίας καθώς και την ιδέα της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με τους νέους γείτονες στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και των σχέσεων που η ΕΕ έχει εγκαθιδρύσει με τους μεσογειακούς εταίρους της στα πλαίσια της διαδικασίας της Βαρκελώνης».
Μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο των Αμπελοκήπων συμμετείχαν στη συμβολική δεντροφύτευση στο Ζάππειο με πολεμοκάπηλους και ειρηνοκάπηλους ηγέτες της ΕΕ
Με την εικόνα 25 μαθητών να φυτεύουν δεντράκια ελιάς, σύμβολο ειρήνης στην αρχαιότητα, παρέα με τους «υψηλούς προσκεκλημένους» της ελληνικής κυβέρνησης επιχείρησαν να επισφραγίσουν τη φιέστα της διεύρυνσης της ΕΕ. Κάτι που δεν αρκεί βέβαια για να «ξεχαστεί» η εικόνα των χιλιάδων μαθητών που λίγες μέρες πριν καταδίκαζαν με τη μαζική παρουσία τους και τη ζωντάνια τους στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια ως δολοφόνους όσους συμμετείχαν έμμεσα ή παρέχοντας «γην και ύδωρ» στους εισβολείς στο Ιράκ.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία και ειδικότερα στον άξονα «Ολυμπιακή Εκεχειρία», που ανάμεσα στους στόχους της περιγράφονται «η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αναβίωση και την καθιέρωση της Εκεχειρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες», «η καλλιέργεια ενός πολιτισμού Ειρήνης μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους», «η παραγωγή υλικού εκπαίδευσης Ειρήνης», «η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ζητήματα της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών». Μιας ειρήνης, κομμένης και ραμμένης προφανώς στα μέτρα των ηγετών της ΕΕ.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση προέρχονταν από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και όπως καταγγέλλει η ΚΟΒ του 7ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ και η Μαθητική ΟΒ Αμπελοκήπων της ΚΝΕ πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμμετοχή τους έπαιξε ο Σύλλογος Γονέων. «Ο Σύλλογος Γονέων ζητά από τους μαθητές του σχολείου να σταθούν στο πλάι των ηγετών της ΕΕ και να φυτέψουν ελιές μαζί με αυτούς που έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα των παιδιών του Ιράκ. Ζητώντας τους να σταθούν στο πλάι αυτών που κατέστρεψαν και ταπείνωσαν έναν ολόκληρο λαό, λεηλατώντας όχι μόνο τον πολιτισμό τους, αλλά και την ψυχή τους. Στα ερείπια της Βαγδάτης, της Μοσούλης, της Βασόρας θάφτηκαν τα όνειρα, οι ελπίδες και το μέλλον του λαού του Ιράκ», σημειώνουν.
Σχολιάζουν παράλληλα τη στάση του υπουργείου Παιδείας, που «από τη μια στέλνει τους μαθητές σε γιορτές και πανηγύρια χέρι χέρι με τους σφαγείς των λαών και από την άλλη απειλεί με μαθητοδικεία, αποβολές και άλλες ποινές μαθητές που αγωνίζονται μέσα και έξω από το σχολείο για δημόσια δωρεάν παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση σε μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία».
Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι τους για εμπαιγμό και περιφρόνηση από τις αστυνομικές αρχές
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χτες ο εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν προχτές σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αφορά στα αδικήματα της έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών υλών και σε βαθμό πλημμελήματος για αντίσταση κατά της Αρχής, διακεκριμένη φθορά και διατάραξη κοινής ειρήνης. Και οι τέσσερις κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), ενώ σήμερα θα απολογηθούν ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας, στην οποία διαβιβάστηκε η δικογραφία.
Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ οι τέσσερις κατηγορούμενοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον του κτιρίου του ΟΠΑΠ, ενώ σε άλλους βρέθηκαν γκαζάκια κατά τη σύλληψή τους από τα αστυνομικά όργανα.
Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος έχουν ασκηθεί και σε βάρος των υπόλοιπων 80 συλληφθέντων για παράνομη οπλοφορία, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών. Και οι 80 έλαβαν ρητή δικάσιμο για να δικαστούν.
Στο μεταξύ, οι συνήγοροι των συλληφθέντων (24 δικηγόροι) με κοινή γραπτή δήλωση προς τη ΓΑΔΑ καταγγέλλουν για «εμπαιγμό και περιφρόνηση» τις αστυνομικές αρχές και ότι «με διάφορα προσχήματα δεν τους επετράπη η επικοινωνία με τους εντολείς τους». Το γεγονός αυτό αναφέρουν οι 24 δικηγόροι συνιστά ακύρωση της θεσμικής τους αποστολής, δεν τους επετράπη να ασκήσουν τον υπερασπιστικό τους ρόλο, ενώ καλούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να αναλάβει τις ευθύνες του.
Εξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί νεαρά άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ υπήρχαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη διάρκεια της μεταγωγής των συλληφθέντων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του επανέλαβε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος ενός οργανισμού, στον οποίο δεν είναι μέλη ταυτόχρονα και οι δύο «μητέρες» πατρίδες, Ελλάδα και Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση και να εμφανιστεί «διαλλακτική» για όσο χρόνο, τουλάχιστον, κρατά το δικό της παζάρι για ένταξή της στην ΕΕ. Ετσι λοιπόν, χτες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σημείωσε σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ότι υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Στο πνεύμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της, συνέδεσε για μια ακόμη φορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004, για το αν θα αρχίσουν ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σχολιάζει η Επιτροπή τις αντιδράσεις της Αγκυρας για την ένταξη της Κύπρου, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν αφορούν την ΕΕ, η οποία τον περασμένο Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης αποφάσισε την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε την απόφαση και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή στην πράξη του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για γρήγορη επέκταση του κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι απομένει ακόμη περίπου ένας χρόνος πριν από την προσχώρηση και πως υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του «σχεδίου Ανάν» για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.
Με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συναντήθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Ανάν δήλωσε ότι «ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος Οργανισμός και όλοι πρέπει να κάνουμε βήματα για να τον ενισχύσουμε». Αναφερόμενος στο Κυπριακό διαπίστωσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία στη Χάγη» και σημείωσε ότι «υπάρχει η βάση του σχεδίου, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση». Για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την ανοικοδόμηση και να συνεργαστούμε με τους τοπικούς ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον».
Με τη σειρά του, ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «είναι πάγια θέση της Ελλάδας, η διευθέτηση να γίνει στη βάση του ΟΗΕ» και συμφώνησε με τον ΓΓ του Οργανισμού ότι «το σχέδιο Ανάν, αποτελεί βάση αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων».
Ως πρόεδρος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο μεταβαίνει σήμερα για επαφές στην Κύπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, με σκοπό, όπως ο ίδιος δήλωσε, την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στη συνέντευξη μετά το τέλος του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα και ερωτηθείς κατά πόσον κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο προτίθεται να προσφέρει οποιαδήποτε πακέτα στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους, ο Κ. Σημίτης υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει καθορίσει μια πολιτική για το θέμα αυτό και έχει ανακοινώσει τις ρυθμίσεις που θα κάνει για να ενισχύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν έχω να προσφέρω τίποτε σε καμία από τις δύο κοινότητες. Πηγαίνω ως πρόεδρος της ΕΕ η οποία έχει ορίσει ένα ποσό πόρων για να βοηθηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα και πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», υπογράμμισε ο Κ. Σημίτης. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του ως προεδρεύων της ΕΕ.