ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ του αγωνιστή, καλλιτέχνη Απόστολου Μπάρμπογλου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.30 π.μ. στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου στον Υμηττό.
Το πρόγραμμα εκθέσεων στο Μουσείο Μπενάκη έως και το καλοκαίρι 2002 είναι: «Χριστιανισμός και έργα λαϊκών ζωγράφων και καλλιτεχνών της Ρωσίας» (5-12/12). «Δημήτρη Πικιώνη - Η αρχιτεκτονική της Χίου» (18/12 - 20/1/2002, Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής). Ημερίδα για τον Στέλιο Τριάντη (26/1). «Υαλουργία των Σουλτάνων» (20/2 - 15/5, σε συνεργασία με το Μουσείο Γυαλιού του Corning και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης). «Σφαέλλος», (28/5 - 23/6, Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη). Αρχές Ιουλίου - τέλος Σεπτεμβρίου: Ελληνικά μουσικά όργανα από τη συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην ανθρώπινη μορφή επιστρέφει ο
Χρήστος Μαρκίδης με έκθεση έργων του που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Την καινούρια ενότητα συνθέτουν μοναχικές φιγούρες σε στάση συσπείρωσης, διαλογισμού, χαλάρωσης ή αναμονής, που όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης στο προλογικό του σημείωμα, δε γνωρίζουμε αν «πέφτουν, προσκυνούν, στοχάζονται ή απλώς λυγίζουν». Πρόκειται για φιγούρες στραμμένες στον εσωτερικό τους κόσμο, τις οποίες χαρακτηρίζει μια παλλόμενη μνημειακή ανησυχία, δίνοντας το στίγμα μιας εσωτερικής ζωγραφικής κατάθεσης. Η ζωγραφική του Χρ. Μαρκίδη είναι εν μέρει ρεαλιστική, τοποθετημένη συνήθως σε αφαιρετικό πλαίσιο - υπόμνηση κοσμικού τοπίου.
Οπως σημειώνεται «Η εμμονή στο μαύρο - κεντρικό χρώμα στην παλέτα του ζωγράφου - καθώς συνήθως περιβάλλεται από το λευκό, εμφανίζεται ως αδιάλειπτη υπόσχεση αναίρεσης του σκότους. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτό το ταξίδι της συνομιλίας των αντιθέτων υπαρξιακό οδοιπορικό ή και παιχνίδι με κέλυφος της μνήμης. Τα παράδοξα αρχετυπικά ονόματα με τα οποία βαφτίζει τις φιγούρες του (Γαία, Σφίγγα κ.ά.) έτσι μοναχικές και α-χρονικές καθώς στέκουν, προσφέρονται ως καθρέφτης οικείων τόπων της ψυχής». Διάρκεια έκθεσης έως τις 24 Νοέμβρη.
«Υπάρχει κάποια φλόγα στην Κρήτη, ας την πούμε ψυχή, κάτι πιο δυνατό από τη ζωή κι από το θάνατο. Υπάρχει η περηφάνια, το πείσμα, η παλικαριά, και μαζί τους κάτι άλλο, ανείπωτο κι αστάθμητο, που σε κάνει να χαίρεσαι και συνάμα να τρομάζεις που είσαι άνθρωπος», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για το βιβλίο
«Κρήτη, περήφανη ομορφιά». Ενα πολυτελές λεύκωμα 216 σελίδων, με σκληρό εξώφυλλο, προστατευτική κουβερτούρα και κουτί συσκευασίας. Το προλογικό κείμενο, «Η φυσιογνωμία του Κρητικού τοπίου - Μεταμόρφωση και μνήμη», είναι του καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Νίκου Καραπιδάκη. Οι 200 ολοσέλιδες ανέκδοτες φωτογραφίες του λευκώματος είναι του
Δημήτρη Ταλιάνη και παρουσιάζουν ολόκληρη την Κρήτη, συνθέτοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μέσα από τον τρόπο που προβάλλουν το τοπίο, την ιστορία και τους ανθρώπους της.
Στις φωτογραφίες, εκτός από τα τοπία του νησιού, περιλαμβάνονται εκθέματα από τις συλλογές των μουσείων και πνευματικών ιδρυμάτων: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μουσείο Μπενάκη κ.ά.
Την επιμέλεια της έκδοσης, τη σελιδοποίηση και την επιλογή των κειμένων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, έκανε η φιλόλογος Αθηνά Δούντση. Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στις 29/10 (11.30 π.μ.) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την 1η Νοέμβρη (7 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» (Λ. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι).
Διεθνή διάκριση απέσπασε η χώρα μας στη διεθνή έκθεση εικονογράφησης βιβλίου της Μπρατισλάβα. Η ζωγράφος και εικονογράφος
Φωτεινή Στεφανίδη τιμήθηκε με την πλακέτα ΒΙΒ για τις ζωγραφιές της στο βιβλίο
«Το πονεμένο αηδόνι» (από τη σειρά «τα παραμύθια του τόπου μας» των εκδόσεων «Σίγμα»). Είναι η πρώτη φορά που στη διεθνή αυτή έκθεση βραβεύεται η ελληνική συμμετοχή. Η πλακέτα θα της απονεμηθεί από εκπρόσωπο της ΒΙΒ στην Αθήνα. Σημειώνουμε ότι η Φ. Στεφανίδη έχει αποσπάσει, ακόμα, το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε Παιδικού Βιβλίου του Αραβικού Κόσμου για το βιβλίο «Οταν έρχεται η καταιγίδα», λιβανικής έκδοσης, καθώς και το πρώτο βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο «Ο Μαντολόης», επίσης των εκδόσεων «Σίγμα».