Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ισλαμικό Μουσείο στην Αθήνα

Τη δημιουργία «Ισλαμικού Μουσείου» αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη. Στην καρδιά της Αθήνας, σε δύο κτίρια δωρεάς Λάμπρου Ευταξία στην οδό Ασωμάτων, το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει την ισλαμική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες συλλογές του κόσμου που καταρτίστηκε από τον Μπενάκη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια. Κορυφαία κομμάτια της συλλογής είναι ο αραβικός αστρολάβος και ο αραβικός οντάς του 17ου αιώνα από το Κάιρο. Ακόμη, σημαντική είναι και η συλλογή κοσμημάτων. Τις εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου μουσείου έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ και υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εάν ισχύσει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, το νέο μουσείο θα λειτουργήσει το 2004.

Εως τις 9 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Διαμαντίδη. Πρόκειται για μια επιλογή των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που τράβηξε τα τελευταία είκοσι χρόνια σε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη, Βιρμανία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Σιγκαπούρη.

Εκθεσημε έργα ζωγραφικής του Γιώργου Ξένου φιλοξενείται στο Παράρτημα του ΕΙΠ στο Βερολίνο από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Απριλίου. Η φύση και το τοπίο αποτελεί την αστείρευτη πηγή των οραματικών του μεταπλάσεων και ο ίδιος επίμονα διεισδύει στις αθέατες πλευρές της πραγματικότητας, ιχνηλατώντας έννοιες που άπτονται της φιλοσοφίας.

Γαϊτανάκια, αλογάκια και καμήλες θα ζωντανέψουν μια τρελή αποκριά της Αθήνας. Πρόκειται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που διοργανώνει το εργαστήρι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Συγκεκριμένα, για παιδιά 5 έως 9 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στις 2 Μαρτίου (10 π.μ. - 1 μ.μ.). Για παιδιά 10 έως 13 χρόνων, θα πραγματοποιηθούν στις 24/2 και στις 3/3. Ακόμη, τα παιδιά 9 έως 13 χρόνων μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα: «Χαρταετοί στην Αθήνα», που θα γίνει στις 9 και 10/3 (10 π.μ. - 1 μ.μ.). Κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήριο: 10 ευρώ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010 36.71.043 και 010 36.71.044.

«Χαρταετοί» τέχνης

Εργο του Ν. Στεφάνου
Εργο του Ν. Στεφάνου
Στο χρώμα των ημερών, η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), όπου στις 11 του Μάρτη εγκαινιάζεται η καθιερωμένη πλέον έκθεση με θέμα το «Χαρταετό». Πρόκειται για πίνακες, κατασκευές, φωτογραφίες κ.ά. των: Κ. Βαβλίτου, Κ. Βαρβάκη, Β. Γκιόκα, Γ. Γκολφίνου, Ειρ. Γκόνου, Λ. Ζήκου, Κ. Λαμπρόπουλου, Μ. Λεβεντάκου, Μ. Μαρουδή, Γ. Μετζικώφ, Φλ. Οικονομίδου, Μ. Παντελιά, Ν. Παπασπύρου, Λ. Πατρασκίδη, Φ. Πατρικαλάκι, Στάθη, Ν. Στεφάνου, Μ. Χάρου κ.ά. Με φωτογραφίες με θέμα το χαρταετό συμμετέχει η Αννα Σκαρλάτου και με σιδηροκατασκευές - χαρταετούς και κόσμημα η Μελίτα Βερναδάκη.

Τη βραδιά των εγκαινίων και το πρωί της Καθαρής Δευτέρας θα μοιράζονται χαρταετοί που θα υπογράφονται από τους καλλιτέχνες στο χώρο της γκαλερί και το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα γίνει χάπενινγκ με πέταγμα χαρταετών στο Λυκαβηττό με την παρουσία καλλιτεχνών. Οπως και τα άλλα χρόνια, οι 3 χαρταετοί που θα πετάξουν ψηλότερα θα βραβευτούν με 3 χαρταετούς - έργα τέχνης: Το πρώτο βραβείο θα είναι χαρταετός ζωγραφισμένος από τον Δ. Μυταρά, το δεύτερο από την Κ. Βαρβάκη και το τρίτο από τον Γ. Σαμαρά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Μάρτη.

Εγκαίνια χρωμάτων

«Πάθος ακτής» του Στ. Κοτσιρέα
«Πάθος ακτής» του Στ. Κοτσιρέα
Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σκυλογιάννη εγκαινιάζεται στις 2 του Μάρτη (12 το μεσημέρι), στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Στην τωρινή του έκθεση με τίτλο «Αναφορές», παρουσιάζονται 30 έργα με σημειολογική αναδρομή της γραφής του. Αυτό που κυριαρχεί στο σύνολο του έργου του είναι μια εμφανής τάση προς το κατακόρυφο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 του Μάρτη.

Εγκαινιάζεται στις 5 του Μάρτη στην αίθουσα τέχνης «The apartment» (Βουλής 21), έκθεση ζωγραφικής της Πωλίνας Κασιμάτη. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων της, στην οποία παρουσιάζει κυρίως πορτρέτα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 του Απρίλη.

Εκθεση ζωγραφικής και κεραμικής του Σταύρου Κοτσιρέα εγκαινιάζεται στις 4 του Μάρτη (8μμ) στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα). Θα διαρκέσει έως τις 30 του Μάρτη.

Στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό) εγκαινιάζεται στις 6 του Μάρτη (6μμ) έκθεση με ξεχωριστά έπιπλα και μοναδικά συλλεκτικά έργα, δημιουργημένα από την Αννα Καζάκου. Θα διαρκέσει έως τις 31 του Μάρτη.

Μικρό χρονικό... σαν παραμύθι

Μια διαφορετική έκθεση φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο. Πρόκειται για το «Εργαστήριο χειροποίητης βιεννέζικης ψάθας οικογένειας Βενιζέλου», που με αγάπη και πολύ μεράκι, περισσότερο από έναν αιώνα, ακολουθώντας πιστά την πατροπαράδοτη τεχνική, δίνει στα αντικείμενα την αρχική τους ταυτότητα και τη χαμένη τους αίγλη.

Η ιστορία του μοιάζει σαν παραμύθι. Ιδρύθηκε το 1850 στην οδό Πεντέλης και Μητροπόλεως, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας. Εκεί, μέσα σε μια πέτρινη αυλή, όπου βρισκόταν και το σπίτι της, η Ελένη Βενιζέλου - το γένος Σακελαροπούλου - έστησε, πειραματικά στην αρχή, το πρώτο της μικρό εργαστήριο χειροποίητης βιεννέζικης ψάθας. Η Ελένη, σε ένα ταξίδι που έκανε στην Αυστρία, συνοδεύοντας το γιατρό αδελφό της, είδε την τέχνη και μαγεύτηκε. Αποφάσισε τότε να φέρει στην Ελλάδα σχέδια και υλικά για να αρχίσει τους πρώτους της πειραματισμούς. Ξεκίνησε τη δουλιά αυτή σαν εργόχειρο και σιγά - σιγά άρχισε να επιδιορθώνει φθαρμένες καρέκλες και κατόπιν να φτιάχνει και δικά της νέα σχέδια. Μέσα στο μικρό της εργαστήριο μεγάλωσαν τα τρία παιδιά της.

Οταν ο μικρότερος γιος της Σπυρίδων ανέλαβε να συνεχίσει την παράδοση, το εργαστήριο πήρε νέα πνοή. Εξάλλου, η Αθήνα μεγάλωνε, τα νέα σχέδια επίπλων «ταξίδευαν» ευκολότερα από την Ευρώπη και τα έπιπλα με ψάθα γνώρισαν μεγάλη άνθηση πριν τον πόλεμο. Ο Σπυρίδων με τη γυναίκα του, μετά το θάνατο της μητέρας του, συνέχισε με την ίδια αγάπη την παράδοση της οικογένειάς του. Ομως, την περίοδο του ελληνογερμανικού πολέμου και της κατοχής η εισαγωγή υλικών σταμάτησε. Τότε, για να μη χαθεί η τέχνη αυτή, η οικογένεια Βενιζέλου έπλεκε με το κορδόνι που έφτιαχναν παλιά τα έπιπλα.

Οταν το εργαστήριο αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλο χώρο - λόγω της ανοικοδόμησης του υπουργείου - η οικογένεια φιλοξενήθηκε στις αυλές πολλών παλαιών οικογενειών της Αθήνας. Τώρα πια βρίσκεται σ' ένα μικρό ιδιόκτητο χώρο στο Νέο Κόσμο. Τον Σπυρίδωνα διαδέχτηκε η κόρη του με το σύζυγό της Απόστολο, ενώ τα τελευταία χρόνια σ' αυτήν την προσπάθεια διατήρησης της οικογενειακής παράδοσης συμμετέχει ως μαθήτρια η κόρη τους Ζωίτσα. Κόντρα στο κύμα του «εύκολου» και «γρήγορου», του «βιομηχανοποιημένου» και «τυποποιημένου», προσπαθεί να συνεχίσει την τέχνη όπως ακριβώς την κληρονόμησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ