Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Φύλλο και φτερό» έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ και χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο αντιστρέφοντας την πραγματικότητα επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» - όπως αναφέρει και ο ψευδεπίγραφος τίτλος που του έχει «φορέσει» η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα εισπράξει ένα μεγάλο και ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα το αντιπαλέψει, και το ΚΚΕ δεσμεύεται να κάνει το παν γι' αυτό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, πιάνοντας ένα προς ένα τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου, απέδειξαν ότι πρόκειται για αντιδραστικές, σκοταδιστικές ρυθμίσεις, που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και δημιουργούν σε όλα τα επίπεδα ένα διαχωρισμένο ταξικά σχολείο, και πρέπει «όπως είναι να πάει στα σκουπίδια» από την οργανωμένη πάλη γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, οι οποίοι το έχουν καταδικάσει με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από την «αυτονομία», την «αποκέντρωση», το «πολλαπλό βιβλίο», την «αξιολόγηση» κ.ά. έρχεται να υλοποιήσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και βέβαια του ΣΕΒ για ένα σχολείο - επιχείρηση, με μαθητές και γονείς πελάτες. Για ένα σχολείο που θα χτυπάει στην «καρδιά» το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση, στη γνώση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας, στην κριτική σκέψη, για να πλασάρει τις δεξιότητες εκείνες προκειμένου να «παράγει» φτηνούς, «ευέλικτους» και πειθήνιους αυριανούς εργαζόμενους.

Η επιβεβαίωση για τα όσα προωθούνται ήρθε άλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν αρκούν τα φορολογικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά «το ανθρώπινο δυναμικό είναι που σε συνεννόηση και διάλογο με την αγορά εργασίας», δηλαδή τους επενδυτές, καλείται «να οδηγήσει στις απαραίτητες προσαρμογές το εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες» της οικονομίας, δηλαδή η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επικεντρώνει την κύρια κριτική του στο αν η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της προωθεί αποτελεσματικά «τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αν είναι προσαρμοσμένο στην προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και της «4ης βιομηχανικής επανάστασης» όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αγωνιώντας μην τυχόν και η κυβέρνηση δεν «τρέξει» βασικές επιλογές του κεφαλαίου. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του απέφυγαν επιμελώς να ασκήσουν κριτική στον κύριο άξονα του νομοσχεδίου για το «αυτόνομο» σχολείο, με τον εισηγητή του, Ν. Φίλη, να δηλώνει υπέρμαχος «της αυτονομίας και της αποκέντρωσης», αλλά με... «δημοκρατικό τρόπο».

Τις δικές τους αντιδραστικές προτάσεις βρήκαν ευκαιρία να παρουσιάσουν χτες και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για την προώθηση των δεξιοτήτων και την καλύτερη προσαρμογή του σχολείου «στο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο» που απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή, χτες, για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Να σας ενημερώσουμε ότι και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης.

Θα ενημερώνει, θα οργανώνει, θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην περνάνε και να μην εφαρμόζονται στη ζωή τα απαράδεκτα νομοσχέδιά σας.

Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Οπως δεν υπήρχε το Πάσχα του 2019 με τον κατάπτυστο νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο, που τον διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι σας έπιασε, εν μέσω καλοκαιριού και νέας έξαρσης της πανδημίας, και φέρατε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο που θα φέρει πραγματικά εκπαιδευτικό μεσαίωνα; Αν φυσικά εφαρμοστεί, που δεν θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα το αντιπαλέψει κι εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε το παν γι' αυτό.

Τι καημός είναι αυτός που σας έπιασε;

Αντί να ασχολείστε πώς θα ανοίξουν από το Σεπτέμβρη τα σχολεία με ασφάλεια. Αντί να φροντίζετε να καλυφθούν όλα τα κενά. Αντί να ασχολείστε με το πώς θα καλυφθούν τα μορφωτικά κενά των παιδιών, μετά από 2 χρόνια μισόκλειστων σχολείων, εσάς σας έπιασε πρεμούρα για το πώς θα υποβαθμίσετε και θα εμπορευματοποιήσετε παραπέρα την Παιδεία, πώς θα βάλετε νέους ταξικούς φραγμούς.

Κάθε καρυδιάς καρύδι θα μπαίνει στα σχολεία

Αλήθεια, σήμερα, αυτό που λείπει από τα σχολεία είναι να ψάχνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί επιπλέον πόρους για να λειτουργήσουν και για να καλύψουν τις ανάγκες τους; Γιατί αυτό φέρνετε.

Αυτό που λείπει είναι να ενοικιάζεται το σχολείο σε κάθε λογής άσχετους, επιχειρηματίες, αντί να στηριχτούν από το κράτος, τους δήμους, να γίνουν πραγματικές κυψέλες δημιουργίας, μόρφωσης, άθλησης, υγιούς κοινωνικοποίησης; Εσείς ανοίγετε τον δρόμο να μπαίνει εισιτήριο σε δραστηριότητες στα σχολεία! Ντροπή.

Αυτό που λείπει από τα σχολεία είναι να μπαίνει κυριολεκτικά κάθε καρυδιάς καρύδι, ώστε να πραγματοποιεί προγράμματα, να διοργανώνει δραστηριότητες, να κάνει την προπαγάνδα του στα παιδιά με βάση τα δικά του συμφέροντα και επιδιώξεις; Δεν φτάνει δηλαδή που με το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη τούς λύσατε τα χέρια να ματώνουν τους γονείς των παιδιών με δεκάωρη, με απλήρωτη δουλειά, τώρα θέλετε να τους μοστράρετε και ως διαμορφωτές συνειδήσεων των παιδιών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός, η νεολαία θα επιτρέψουν να κάνει την προπαγάνδα της η αμερικάνικη πρεσβεία στα σχολεία ή να ξαναγράφεται η ματωμένη Ιστορία του τόπου μας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών; Και την ίδια στιγμή να απορρίπτεται η παρουσία αντιστασιακών οργανώσεων στα σχολεία για να συζητήσουν με τα παιδιά!!!

Τα γεράκια του ιμπεριαλισμού τα αφήνετε στα σχολεία. Τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θυσίασαν τη ζωή τους για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, για να είναι ελεύθερη η πατρίδα, ούτε να τους δείτε ζωγραφιστούς... Αυτό είναι το περίφημο «ανοιχτό» σχολείο σας!

Σας μάραναν, κι εσάς και τους προηγούμενους, οι μαθητές που αγωνίζονται και έχουν δίκαια αιτήματα, επειδή, λέει, κάνουν και καταλήψεις. Αλλά την πραγματική κατάληψη του δημόσιου σχολείου από τον κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη, από τον κάθε επιχειρηματία - χορηγό, από τις αμφιλεγόμενες ΜΚΟ, την προωθείτε μια χαρά με το νομοσχέδιο που φέρνετε.

Αλήθεια, αυτό που λείπει από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένας εκπαιδευτικός που θα συμπληρώνει συνεχώς κουτάκια και στεγνές φόρμες αξιολόγησης; Βέβαια, για εσάς είναι λογικό να βλέπετε έτσι την Εκπαίδευση, γιατί έτσι βλέπετε τα παιδιά του λαού. Σαν άψυχους αριθμούς στα αντιδραστικά στατιστικά σας.

Εδώ - θα πει κανείς - ακόμα και τα βρέφη και τα νήπια τα βλέπετε με όρους καπιταλιστικής παραγωγικότητας! Γι' αυτό δημοσιεύσατε και ένα κείμενο διαβούλευσης για την Προσχολική Αγωγή των πιο ευαίσθητων ηλικιών (που ήρθε από την Τζαμάικα, φτιαγμένο 40 χρόνια πριν - τόσο σύγχρονο είναι...), το οποίο κλίνει σε όλες τις πτώσεις τις περίφημες δεξιότητες και το πόσο θα κερδίζουν οι ιδιώτες καπιταλιστές από το μέλλον των νηπίων.

Να αποσυρθεί έστω και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για να σας το ξεκαθαρίσουμε: Τα παιδιά του ελληνικού λαού δεν θα γίνουν καύσιμη ύλη για τα σχέδιά σας. Για τις ορέξεις του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό όλοι οι κυβερνώντες. Γι' αυτούς άλλωστε δουλεύετε, το πολιτικό τους προσωπικό είστε. Ποτέ σας δεν πρόκειται να ενδιαφερθείτε ειλικρινά για τους πολλούς, εσάς σας ενδιαφέρουν μόνο οι λίγοι.

Και επειδή όλοι παριστάνετε ότι κόπτεστε για το μέλλον των μαθητών που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με την κατάπτυστη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει τα φτερά σε χιλιάδες νέα παιδιά. Η μόνη λύση είναι έστω και τώρα ότι πρέπει να αποσυρθεί.

Είστε όλοι υποκριτές. Από τη μία η κα Κεραμέως, που λέει ότι θέλουμε αποφοίτους και όχι εισαχθέντες. Ποιος φταίει, κα υπουργέ, για το γεγονός ότι τόσα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους;

  • Μήπως το ότι αναγκάζονται να εργαστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους;
  • Μήπως το ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της φοίτησης, της στέγασης, της σίτισης που όλα αυτά τα χαρίζετε στους επιχειρηματίες;

Εξαιρέσεις είναι αυτά τα παιδιά που φταίνε άλλοι παράγοντες και εδώ μέσα εσείς αναδεικνύετε αυτές τις λίγες εξαιρέσεις, μέσω των βουλευτών σας, για να συκοφαντήσετε χιλιάδες νέους και νέες που προσπαθούν να σπουδάσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Εφτασε μάλιστα ο κ. πρωθυπουργός να πει ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει όλοι να γίνουν επιστήμονες! Καταρχάς κανένας δεν ισχυρίζεται ότι όλοι και όλες θα γίνουν πανεπιστήμονες. Μόνο που αυτό το λέει για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών εργαζόμενων οικογενειών, που κάνουν ό,τι μπορούν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να ζήσουν καλύτερα.

Δεν το έχουμε ακούσει αυτό να λέγεται στα «καθωσπρέπει» σαλόνια της αστικής τάξης. Η αστική τάξη για τα παιδιά της έχει βρει τη λύση. Είτε κάνουν είτε δεν κάνουν για επιστήμονες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Από την άλλη, βέβαια, για να λέμε και όλη την αλήθεια, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο τον δρόμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον βρήκε στρωμένο και νομοθετικά, αλλά κυρίως τον προετοίμασε ιδεολογικά. Εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνατε το Λύκειο ακόμα πιο ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο; Λέγατε μάλιστα ότι έτσι τα φροντιστήρια θα ατονήσουν! Κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε πάντως.

Σας ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτόν τον νόμο σας τον διατηρεί. Μάλιστα, ο ανεκδιήγητος κ. Γαβρόγλου σε πρόσφατο βιβλίο του, που προλογίζει ο κ. Τσίπρας, που προφανώς συμφωνεί με αυτά που γράφονται, υποστηρίζει ότι και η Τράπεζα Θεμάτων, που αναγκαστήκατε να αποσύρετε κάτω από τους αγώνες των μαθητών, είναι παρεξηγημένη. Ελεος!

Και γιατί, αλήθεια, σκίζετε τα ιμάτιά σας για το γεγονός ότι καθορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα τις βάσεις εισαγωγής, πράγμα που φυσικά είναι απαράδεκτο; Το υπουργείο Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καθορίζουν το προφίλ των εισαχθέντων; Μην παριστάνετε λοιπόν τους τόσο ευαίσθητους σήμερα. Γιατί δεν σας πιστεύει ο κόσμος. Οσο για τα κολέγια, εδώ γελάνε και οι πέτρες. Σας έδωσε και συγχαρητήρια η κα Κεραμέως για το ότι τα αναγνωρίσατε, επειδή ήταν Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν θέλατε, λοιπόν, οι αριστούχοι μαθητές να εισάγονται στα τμήματα που επιθυμούν, δώστε τους τη δυνατότητα να κατοχυρώνουν τη βαθμολογία των μαθημάτων που έγραψαν καλά. Το έχει προτείνει πολλές φορές το ΚΚΕ και το έχετε αρνηθεί. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Κοινή επίκληση των «βέλτιστων πρακτικών» ΕΕ και ΟΟΣΑ από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμαστε και στους δυο και σας λέμε ότι δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια που κάνετε να πείσετε ότι τα υπαρκτά προβλήματα της Εκπαίδευσης θα λυθούν δήθεν με τις «βέλτιστες πρακτικές» του εξωτερικού και της ΕΕ.

Η κα Κεραμέως επικαλείται τον ΟΟΣΑ. Ποιον; Τον ΟΟΣΑ! Που προτείνει συγχωνεύσεις σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών, για να μας πει ότι τα σχολεία στην Ελλάδα πρέπει να απαλλαγούν από την κρατική στήριξη!

Ποια διεθνή πείρα επικαλείστε, κύριοι της κυβέρνησης; Αυτή που υπογραμμίζει τις τεράστιες μορφωτικές ανισότητες, στα κατά τ' άλλα αξιολογημένα σχολεία; Που θα ήταν μόνο για γέλια, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και τραγικό το γεγονός ότι εάν ρωτήσεις τους γονείς των παιδιών μιας λαϊκής οικογένειας στις χώρες - πρότυπά σας, «τι θα σπουδάσει το παιδί του;», αυτοί θα σε κοιτάξουν απορημένοι, λες και ήρθες από άλλον πλανήτη!

Και αλήθεια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το παράδειγμά σας είναι η Φινλανδία; Των 2.500 σχολείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια; Μιλάτε για υψηλά μαθησιακά αποτελέσματα στους διαγωνισμούς του ΟΟΣΑ που θέλει να φέρει και η κα Κεραμέως στην Ελλάδα και μετράνε δεξιότητες. Τι προτείνετε ακριβώς; Να μπουν διδακτικά αντικείμενα στο Λύκειο με ενότητες όπως «Υπηρεσίες καφετέριας» - αντί για Γεωγραφία και Ιστορία - όπως κάνουν στη Φινλανδία;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Δεν ακούτε, γιατί δεν θέλετε να ακούσετε τι λένε οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι γονείς. Την ΑΣΓΜΕ μάλιστα την αποκλείσατε από την ακρόαση φορέων. Τέτοια δημοκρατικότητα.

Αλλωστε, είστε τόσο σίγουροι ότι ο κόσμος θέλει το νομοσχέδιό σας, που καταντήσατε να απειλείτε με παρακράτηση μισθού τους εκπαιδευτικούς! Λογικό να φοβάστε! Αφού οι εκπαιδευτικοί απορρίψανε μαζικά τα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια της αξιολόγησης - μαϊμού του σχολείου! Είναι αυτοί οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που στήριξαν το δημόσιο σχολείο, όταν εσείς το ανοιγοκλείνατε και διαφημίζατε μάσκες και παγουρίνο!

Και μην πανηγυρίζετε τόσο για τους διορισμούς εκπαιδευτικών που ανακοινώσατε, μετά από χρόνια κοροϊδίας. Και από εσάς και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτοί οι διορισμοί καλύπτουν μόλις το 20% των κενών! Και ο Σεπτέμβρης έρχεται. Και θα έρθει πάλι με πολλά προβλήματα και χιλιάδες κενά.

Αλλά τι να πει κανείς... Εδώ δεν έχετε καταφέρει να οργανώσετε, με κρατική ευθύνη, μια επιστημονική αποτίμηση των τεράστιων μορφωτικών κενών των μαθητών. Των τεράστιων ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και αντί γι' αυτό το αναθέτετε σε μια ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων. Ελεος!

Θράσος να λέει η κυβέρνηση ότι κάνει πράξη τα όνειρα των μαθητών

Εχετε το θράσος να λέτε πως με αυτό το μομοσχέδιο κάνετε πράξη τα όνειρα των μαθητών, αυτά που σας ζητάνε..! Λόγια του πρωθυπουργού είναι αυτά, από την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Των μαθητών, που αν τους ακούγατε, όπως υποστηρίζετε, δεν θα φτάναμε ως εδώ.

  • Αλήθεια, ακούγατε τους μαθητές, όταν απαιτούσαν μέτρα προστασίας στα σχολεία τους ή τους αποκαλούσατε «αρνητές της μάσκας» και τους στέλνατε εισαγγελείς και αστυνομία λες και είναι εγκληματίες; Ακόμα και τώρα στήνονται «μαθητοδικεία»...
  • Αλήθεια, ακούγατε τους μαθητές όταν έφερναν στοιχεία για χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ή τους αποκαλούσατε κακομαθημένα παιδιά;
  • Ακούγατε τους μαθητές όταν φώναζαν πως δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, όταν έλεγαν πως «δεν αντέχουμε άλλο μάθημα μπροστά σε μια οθόνη» ή πανηγυρίζατε πως «η τηλεκπαίδευση προχωρά εξαιρετικά»;
  • Ακούγατε τους μαθητές όταν διεκδικούσαν να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ή λέγατε πως δεν τους νοιάζει το επίπεδο των πανεπιστημίων;

Οι μαθητές, διαχρονικά, όποια αστική κυβέρνηση και αν έχουν απέναντί τους, απαιτούν ένα διαφορετικό σχολείο. Φωνάζουν πως θέλουν «σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό». Δεν γνωρίζετε τι βιώνει κάποιος μαθητής ή μαθήτρια που προετοιμάζεται για πανελλαδικές; Τι πίεση δέχεται, τι άγχος και βάρος αισθάνεται; Αν κοιμάται, αν τρώει, αν έχει διάθεση να βγει μια βόλτα;

Εχετε ρωτήσει ποτέ μια μαθήτρια Γυμνασίου αν της αρέσει το σχολείο ή αν το βαριέται; Αν στεναχωριέται που δεν της μένει χρόνος, αλλά και οικονομική δυνατότητα από την οικογένειά της, για εξωσχολικές πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες; Αν με τα χρόνια παρατά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά της, για να τα βγάλει πέρα στις πανελλαδικές; Ας σκεφτούμε πόσο πιο σκληρή, απαιτητική και πιεστική θα γίνει η καθημερινότητα των μαθητών, με όλους αυτούς τους νόμους που φέρνετε.

Οι φοιτητές σάς έχουν πάρει χαμπάρι, κοροϊδεύουν την πολιτική και τα χάλια σας

Κύριοι της κυβέρνησης, ξέρουμε ότι η συγγραφή νομοσχεδίων κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των κολεγιαρχών είναι κοπιαστική. Ομως, κάντε και ένα διάλειμμα, για να ακούσετε τι λένε οι ίδιοι οι φοιτητές. Ναι, όλοι αυτοί που τους πετάξετε 2 χρόνια τώρα εκτός πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα που οι σχολές παρέμεναν ορθάνοιχτες για τους εργολάβους. Ιδρυαν spin off, μοσχοπουλούσαν πανάκριβα μεταπτυχιακά, ξόδευαν εκατομμύρια για προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών με διαφημιστικές καμπάνιες επιπέδου «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ένα πτυχίο σε τιμές ευκαιρίας»! Αυτοί που τους δώσατε διορία 72 ωρών να ξενοικιάσουν τα σπίτια που έμεναν για να σπουδάσουν και τώρα τους καλείτε να παρακολουθήσουν διά ζώσης εργαστήρια μέσα στο κατακαλόκαιρο. Σας έχουν πάρει στο ψιλό, κοροϊδεύουν την πολιτική και τα χάλια σας.

Αναρωτιούνται:

  • Με ποια αριθμητική είναι ασφαλές το άνοιγμα των γηπέδων, της κρουαζιέρας, και όχι το άνοιγμα των αιθουσών διδασκαλίας των 30 φοιτητών με μάσκες και αποστάσεις;
  • Ποια ποιότητα σπουδών προωθείται μέσω της τηλεκπαίδευσης; Οταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν έχει πιάσει πλακέτα, ένας τοπογράφος δεν έχει κάνει μετρήσεις γεωδαισίας, ένας γεωλόγος δεν έχει κάνει ασκήσεις υπαίθρου; Και έχετε το θράσος να μιλάτε για αριστεία!
  • Πόσο δίκαιο είναι για έναν νέο να παρατά τις σπουδές του επειδή δεν υπάρχει εστία ή αναγκάζεται να δουλεύει 10ωρα; 150 δικαιούχοι εστίας στο ΕΚΠΑ περιμένουν 6 μήνες και ακόμα να πάρουν δωμάτιο! Χιλιάδες φοιτητές δουλεύουν και χάνουν ολόκληρες εξεταστικές με τον κίνδυνο να διαγραφούν!
  • Για ποια ψηφιοποίηση μιλά η κυβέρνηση, όταν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα άνοιξαν φέτος με 1 μήνα καθυστέρηση; Ηλεκτρονικές διαδικασίες προβλέπονται μόνο για την παρεμπόδιση της συλλογικής διεκδίκησης και της δημοκρατικής συμμετοχής των φοιτητών, όπως στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα όργανα διοίκησης που προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου σας.
  • Για ποιο brain gain κομπάζετε, όταν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές των συμβασιούχων καθηγητών στα πανεπιστήμια δεν ξεπερνούν τα 480 ευρώ; Και αντί για μόνιμους καθηγητές, τρέξατε να προσλάβετε 400 ειδικούς φρουρούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία! Τζάμπα κόπος, γιατί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει έτσι κι αλλιώς στα χαρτιά, έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση των φοιτητών!

Για να μη σχολιάσουμε την αμίμητη ατάκα του πρωθυπουργού, «τσίμπα την ευκαιρία και τσιμπήσου με ένα εμβόλιο», τάζοντας 150 ευρώ σε όποιον νέο εμβολιαστεί. Τι να πρωτοσχολιάσουμε: Τη γελοιότητα; Την υποτίμηση της νοημοσύνης της νεολαίας; Την ενίσχυση του ανορθολογισμού; Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι ο εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο συναλλαγής, αντί να στηριχθεί ο γενικός, δωρεάν και δημόσιος εμβολιασμός, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία, επιστημονική εξειδικευμένη ενημέρωση, προληπτικό ιατρικό έλεγχο και υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων.

Κι επιτέλους. Αυτό το υπουργείο, που καταθέτει τα νομοσχέδια με το τσουβάλι, γιατί δεν φέρνει μια τροπολογία:

Για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στον πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΑΤΕΙ και των τμημάτων που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χιλιάδες νέοι είναι «στον αέρα» με ευθύνη της κυβέρνησής σας, όπως και της προηγούμενης.

Γι' αυτά δεν ακούμε τίποτα.

Μνημείο σκοταδισμού

Κυρίες και κύριοι,

Σας το λέμε ξεκάθαρα. Το νομοσχέδιό σας είναι μνημείο σκοταδισμού. Δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, το ουσιαστικά αναβαθμισμένο σχολείο. Δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του εκπαιδευτικού να κάνει καλύτερο το μάθημά του. Εσείς τον μετατρέπετε σε άβουλο υπάλληλο, που θα τρέμει μήπως πει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτά που επιβάλλουν τα αντιδραστικά, αντιεπιστημονικά σας βιβλία και προγράμματα.

Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στο άγχος των γονιών να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν. Εσείς τους αποκλείετε ακόμα περισσότερο από το να έχουν λόγο για τα ζητήματα του σχολείου, στο σχολικό συμβούλιο. Αλλά, από την άλλη, τους ζητάτε να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στην ανάγκη των μαθητών να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ανοίξουν τα φτερά τους. Εσείς τους κόβετε τα φτερά και βάζετε ταμπέλες σε σχολεία, τάξεις και μαθητές, από την πιο τρυφερή ηλικία. Αλλωστε, αυτό θέλατε να κάνετε και με το κατάπτυστο άρθρο για την επιλογή μαθητών, που τελικά δεχτήκατε τέτοια κατακραυγή και το πήρατε πίσω.

Εσείς φοβάστε την πρόοδο, την καινοτομία αλλά και την πραγματική αριστεία των πολλών. Γιατί πραγματική αριστεία υπάρχει όταν είναι μόνο των πολλών και πραγματικά ξεχωριστών.

Για ποια σύγχρονη μόρφωση μιλάτε, όταν τα σχολικά βιβλία όλων των κυβερνήσεων διδάσκουν στα παιδιά ότι υπάρχουν πάρα πολλές αλήθειες; Και μετά σας πείραξε ο ανορθολογισμός σε σχέση με τα εμβόλια, που η βάση του είναι ακριβώς αυτό: Η άρνηση της αντικειμενικότητας της αλήθειας. Εσείς οι ίδιοι είστε οι φορείς αυτών των αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Μόνο και μόνο επειδή ο ανορθολογισμός σάς βολεύει να χειραγωγείτε τις μάζες. Κι ύστερα παριστάνετε τους έκπληκτους και τα ρίχνετε στους πολίτες. Αλλά τέτοιοι είστε.

Εσείς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχετε βάλει την αντιδραστική σφραγίδα σας σε μια αντίληψη που λέει ότι δεν χρειάζεται να πάρω γενική μόρφωση, γιατί δεν θα γίνω επιστήμονας. `Η ότι δεν μου είναι απαραίτητα η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, γιατί θα επιλέξω άλλη κατεύθυνση. Και μετά απορείτε που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Δικό σας δημιούργημα είναι. Για ποια ελευθερία μιλάτε υποκριτικά όταν το σχολείο εξαρτάται από παράγοντες εκτός σχολείου για να λειτουργήσει;

Δεν είναι σύγχρονος ο αδιέξοδος δρόμος που μας οδήγησε ως εδώ

Κυρίες και κύριοι της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όσων είχαν πριν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο,

Αυτό που εκπροσωπείτε εσείς είναι το παλιό. Αυτό που εκπροσωπούν οι άνθρωποι, οι αγωνιστές που ακόμα μπορούν να σκέφτονται, να ονειρεύονται, να παλεύουν, πατώντας στην επιστήμη και στις πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες, είναι η απάντηση στις σύγχρονες απαιτήσεις και δυνατότητες της εποχής.

Σύγχρονο δεν είναι ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά. Δεν υπερασπιζόμαστε το μοναδικό σχολικό σύγγραμμα που λέει ψέματα, που διαστρεβλώνει, που δίνει συνταγές για κοκτέιλ - πάρτι, για να μάθουν δήθεν τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα.

Εμείς, πρώτοι απ' όλους, θέλουμε πλούτο πηγών και ηλεκτρονικών μέσων, που όμως θα αναπτύσσουν την αγάπη στη γνώση, θα διδάσκουν ότι η αλήθεια είναι αντικειμενική και ότι μπορεί να την κατακτήσει ο άνθρωπος, για να ερμηνεύσει και να αλλάξει τον κόσμο.

Το σύγχρονο δεν είναι γενικά το «εναλλακτικό», έτσι όπως πλασάρεται. Το σύγχρονο είναι να γίνει πιο ουσιαστική η σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή. Και αυτή η σχέση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις δήθεν σύγχρονες αντιπαιδαγωγικές θεωρίες σας, που θέλουν τον μαθητή να παλεύει μόνος του με ένα εποπτικό υλικό στο σπίτι και το βάρος να πέφτει στον γονιό να γίνει δάσκαλος και να τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα.

Κυρίες και κύριοι,

Ο δρόμος που ακολουθείτε και εσείς και οι προηγούμενοι είναι αδιέξοδος. Και είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ.

Γιατί λοιπόν ο λαός μας να σας εμπιστευτεί; Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Παιδείας θα μας λύσει τα προβλήματα;

Εδώ και χρόνια οι γονείς παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, πληρώνοντας ξανά και ξανά και για όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Και η ψαλίδα δεν κλείνει. Συνεχώς μεγαλώνει. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών θα ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, των μαθητών μας;

Εδώ και χρόνια, σιγά σιγά, οι κοινωνικοί φραγμοί στη μόρφωση εντείνονται. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον μονόπλευρο δρόμο του σχολείου των δεξιοτήτων θα κάνει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη;

Εδώ και χρόνια τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

Το νομοσχέδιο ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ,

Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι να υλοποιήσουμε την πρότασή σας για να γίνει η Εκπαίδευση «πεδίο συγκλίσεων». Εμείς θα περπατήσουμε μαζί με εκείνη τη μητέρα που γράφει απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό:

«Θέλω να σας πω, λοιπόν, τι θέλω εγώ για το σχολείο των παιδιών μου. Και πιο πολύ με στεναχωρεί ότι κάποια από αυτά που θέλω, τα βλέπω να γίνονται, αλλά όχι για όλους.Θέλωνα μπορούν να δημιουργήσουν, να αθλούνται. Αλλά, πού εργαστήρια, πού υποδομές. Λίγο πιο έντονα να αθληθούν, πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο...Θέλωβιβλία σύγχρονα, που να μαθαίνουν στα παιδιά ότι μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο. Αλλωστε, με αυτή την πεποίθηση δεν προχώρησε μπροστά η ανθρωπότητα;Θέλωβιβλία που θα ανοίγουν το μυαλό και θα αγγίζουν την ψυχή των παιδιών. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό με συνταγές και προσκλήσεις σε πάρτι. Θέλω, λοιπόν, ίσως πιο πολύ κι από εσάς, αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Ισως γιατί τα παιδιά μου πάνε σε τέτοιο. Νομίζω ότι ξέρετε ότι όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Ο καθένας το βλέπει αυτό και μέσα στο σπίτι του. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι πρέπει να τους δώσουμε πλούτο παραστάσεων αντί να κόβουμε τα φτερά τους; Οχι για να γίνουν ίδια - ούτε γίνεται ούτε το θέλουμε. Αλλά να γίνει κάθε παιδί μια ξεχωριστή και όσο το δυνατό ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Εμένα αυτό μου φαίνεται σύγχρονο. Αλλά και δίκαιο. Δεν ξέρω τι εννοείτε εσείς με τη λέξη πρόοδο αλλά εγώ πιστεύω ότι αν η κοινωνία προοδεύει, θα έπρεπε να είναι και λιγότερο άδικη. Να δίνει πιο πολλά σε όλους. Λέω, λοιπόν, να πάω με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών. Γιατί είναι και δικές μου ανάγκες».

Με αυτά τα λόγια η Ελληνίδα μάνα τελειώνει την επιστολή της. Και με αυτά τα λόγια που συνυπογράφω τελειώνω κι εγώ την ομιλία μου.

Σας έδωσα - πιστεύω - να καταλάβατε γιατί από το ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα μεγάλο και ηχηρό ΟΧΙ σήμερα. Και αύριο θα σας βοηθήσουμε να το πετάξουμε όλοι μαζί στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Θέλετε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών «στρατό» φτηνών και ευέλικτων εργαζομένων

«Παραγωγή ανθρώπινων μυαλών που θα σκέφτονται ακριβώς αυτό» που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι «την ώρα που το θέλουν και σε χαμηλή τιμή» είναι αυτό που προωθεί το νομοσχέδιο, ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Οπως τόνισε, η «επανάσταση» στην Εκπαίδευση που προπαγανδίζει η κυβέρνηση «είναι μία επανάσταση που υλοποιεί από την αρχή μέχρι το τέλος το ρητό "ο χρόνος είναι χρήμα". Ρουφάτε τον χρόνο των παιδιών σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, χρόνο κλεμμένο από τη ζωή των παιδιών» για να μετατραπεί «σε χρήμα που πάει στις τσέπες» των εργοδοτών, που θέλουν και τώρα ετοιμάζονται να υποδεχτούν «έναν έτοιμο στρατό, φτηνό, εκπαιδευμένο σε επίπεδο μιας χρήσης με δεξιότητες μιας χρήσης». Γιατί, ανέφερε η Λ. Κανέλλη, αυτό επιζητεί η αγορά, «αυτούς που είναι υπάκουοι, ήσυχοι, να εκτελούν μια δουλειά χωρίς καμία έμπνευση, γνώση φτάνει να μη μιλάνε», και αυτό θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Σημείωσε ακόμα ότι με παραμορφωτικούς καθρέφτες «δίνετε την ψευδαίσθηση στα παιδιά ότι μπορούν να επιλέγουν, ενώ στην πραγματικότητα αφαιρείτε όλα εκείνα τα μαθήματα που τα μαθαίνουν να σκέφτονται, προκειμένου να κάθονται μπροστά σε έναν καθρέφτη και να λένε "yes master"».

Οσον αφορά την «αξιολόγηση», ρώτησε την υπουργό τι αξιολόγηση μπορεί να γίνει σε σχολεία και εκπαιδευτικούς που κάνουν μάθημα σε τάξεις που στεγάζονται σε κοντέινερ, και κατέληξε λέγοντας πως όσο και αν με την «αξιολόγηση» προσπαθούν να πιέσουν τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική, «υπάρχουν δάσκαλοι που ξέρουν πώς να αφήσουν τα παιδιά να σκέφτονται και να μάθουν να διατηρούν τη σκέψη τους ακόμα και στα κελιά», μέχρι να έρθει η ώρα «να σπάσουν τα κάγκελα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για το νέο βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Την αντιδραστική κατεύθυνση του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, που μέσω της λεγόμενης «αυτονομίας» προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων, καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Το νέο βαθιά αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται η λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που ανοίγει την πόρτα στην επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων, στο κυνήγι ιδιωτικών χορηγιών, στην ενίσχυση της οικονομικής αφαίμαξης των γονιών που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων, σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Σχετικά με το περιεχόμενο της μόρφωσης προβλέπονται διατάξεις που ενισχύουν τις δεξιότητες, αντί της ολοκληρωμένης μόρφωσης, ενώ με την επίκληση των δήθεν πολλαπλών επιλογών κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την ένταση των ταξικών φραγμών και τη δημιουργία ενός σε όλα τα επίπεδα ταξικά διαχωρισμένου σχολείου. Η κατηγοριοποίηση προβλέπεται ότι θα γίνεται και εντός της ίδιας σχολικής μονάδας και πλέον θα περιλαμβάνει τις «ειδικότερες μαθησιακές ανάγκες», προετοιμάζοντας το έδαφος για δημιουργία τμημάτων με μαθητές διαφορετικών «ταχυτήτων», ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Στο παραπάνω αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο εντάσσεται και η ανάλογη διαδικασία κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών με κριτήριο τη συμμόρφωση και καθυπόταξή τους σε αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό, ως εργαλείο ελέγχου της εφαρμογής του λεγόμενου «αυτόνομου» σχολείου, όπως επίσης κι εκφοβισμού για την αποτροπή της οργανωμένης πάλης και αντίστασης από τους εκπαιδευτικούς, στο πλάι του μαθητικού και γονεϊκού κινήματος, ενάντια σε αυτές τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός σχολείου πιο φθηνού για το κράτος και πιο «φιλικού» για τις επιχειρήσεις καθώς και ενός μελλοντικού εργαζόμενου φθηνού, «ευέλικτου» και προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνιστά αντιδραστική παρέμβαση στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και βασίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στις απαιτήσεις των συνδέσμων βιομηχάνων, που η υλοποίησή τους έχει διαπιστωμένα πολλαπλά επιζήμια αποτελέσματα για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς σε σειρά χωρών όπου εφαρμόστηκαν ανάλογες κατευθύνσεις, όπως Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Φινλανδία.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

  • «Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και το κυβερνητικό σχέδιο νόμου ενταφιάζουν το δικαίωμα οι μαθητές να ξεκινούν από την ίδια μορφωτική αφετηρία, θεωρώντας ότι η ίδια η μόρφωση αποτελεί ευκαιρία κι όχι δικαίωμα, βαθαίνοντας τις ανισότητες και τους ταξικούς φραγμούς;
  • Πώς τεκμηριώνει ότι η διαφοροποιημένη - κατηγοριοποιημένη παροχή Εκπαίδευσης προωθεί την ισότητα κι όχι το προφανές, δηλαδή την οπισθοδρομική, άδικη κι ανισότιμη μεταχείριση των μαθητών στη βάση της ταξικής τους προέλευσης;».
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Η «ποιότητα» που αναμασά η κυβέρνηση, συνδέεται με την τσέπη των γονιών

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το δικό της ζητούμενο είναι οι περισσότεροι απόφοιτοι και όχι οι εισαχθέντες, ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, στάθηκε ιδιαίτερα η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Οπως ανέφερε, καταρχάς θα πρέπει να απολογηθούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το σχολείο που έχουν διαμορφώσει, το οποίο συνεχώς αποψιλώνει την ολοκληρωμένη γνώση για να την αντικαταστήσει με αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες.

Τέτοιο σχολείο διαμορφώνουν, σημείωσε, μέτρα όπως αυτό της Τράπεζας Θεμάτων, που επανέφερε η κυβέρνηση από την Α' Λυκείου, πατώντας στο στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να αναγκάστηκε να το αποσύρει κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, όμως δεν παύει να το υπερασπίζεται.

Και αφού διαμόρφωσαν ένα σχολείο - φροντιστήριο, αρένα που «πέφτουν» όσοι μαθητές δεν μπορούν να πάνε σε πρωτοκλασάτα φροντιστήρια, τώρα η κατάσταση επιτείνεται «με την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου», όπου «αναθέτετε ουσιαστικά στον καθηγητή την ευθύνη να προχωρήσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των τμημάτων, διαρρηγνύοντας και τα ελάχιστα ενιαία μορφωτικά στοιχεία που τουλάχιστον παρέχει το σχολικό βιβλίο».

Με άλλα λόγια, η «ποιότητα των μαθητών» που αναμασάει διαρκώς η κυβέρνηση δεν είναι άσχετη με την τσέπη και την κοινωνική θέση των γονιών τους, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει εντονότερο με την περιβόητη αυτονομία των σχολείων, των οποίων η χρηματοδότηση «πλέον θα εξαρτάται από τη "δεινότητά" τους να εμπορεύονται κτίρια και σχολικές υποδομές, λες κι είναι πολυκαταστήματα, για κάθε λογής επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα». Η βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε την υπουργό αν θα καταφέρουν να προσελκύσουν χορηγούς σχολεία, όπως της σεισμόπληκτης Βρίσας της Λέσβου, που παραμένει στα κοντέινερ 5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μηδενική φοιτητική μέριμνα και στο γεγονός ότι για πολλά παιδιά είναι μονόδρομος να δουλεύουν, πολλές φορές εξαντλητικά, για να σπουδάσουν, δείχνοντας έτσι πώς... «βοηθάει» η κυβέρνηση ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Επέλαση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών

«Με κεντρικό άξονα την αυτονομία, το νομοσχέδιο σηματοδοτεί μία νέα επέλαση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση χτίζει πάνω στις προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κυβερνήσεων, που έχουν ως μπούσουλα τις κατευθύνσεις και οδηγίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΟΟΣΑ, ΕΕ και βέβαια τις απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Επεσήμανε ότι μέσα από τις ρυθμίσεις και με ανάδειξη, αντί της συνολικής γνώσης και μόρφωσης, των δεξιοτήτων σε Νο 1 ζητούμενο, αυτό που προωθείται είναι «η πιο άμεση προσαρμογή του σχολείου, άρα και των μαθητών - μελλοντικών εργαζομένων, στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ζούγκλας, της εργασιακής ανασφάλειας, της εκ περιτροπής εργασίας, του μισθού των 400 ευρώ, των προγραμμάτων SURE και "Συν-Εργασία", της συνεχόμενης εναλλαγής της εργασίας».

Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο ήρθε αμέσως μετά το αντεργατικό τερατούργημα. Σε αυτό το βάρβαρο σύστημα οι γνώσεις των νέων «πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, να μαθαίνουν σκόρπια και αναλώσιμα πράγματα αντί να αποκτούν στέρεο μορφωτικό, θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο, και το σχολείο να βγάζει φθηνούς και εύκολα διαχειρίσιμους μελλοντικούς εργαζόμενους», σημείωσε.

Απάντηση έδωσε ο Γ. Λαμπρούλης και στα περί αναβάθμισης που διατυμπανίζει η κυβέρνηση: «Για ποια αναβάθμιση και ποιότητα μας μιλάτε, όταν το 30% των σχολικών κτιρίων είναι πεντηκονταετίας και πλέον, 70% είναι η περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τη σχολική στέγη, γυμναστήριο έχει το 6% των Δημοτικών και το 22% των Γυμνασίων και Λυκείων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει το 27% των Δημοτικών, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών το 5% των Δημοτικών και 26% των Γυμνασίων και Λυκείων; Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται, οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους 1,2 δισεκατομμύρια τον χρόνο στην ιδιωτική Εκπαίδευση, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρειάζονται τουλάχιστον 50.000 μόνιμες προσλήψεις καθηγητών και όχι οι περιπλανώμενοι αναπληρωτές, και αντίστοιχα 700.000 μαθητές φοιτούν σε τμήματα 21 έως 30 μαθητών. Αλήθεια, με τη λεγόμενη αξιολόγηση θα λυθούν αυτά τα προβλήματα;».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Προσαρμόζετε το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στα κελεύσματα της αγοράς

«Η αυτονομία των σχολικών μονάδων, δηλαδή το αποκεντρωμένο, ανταγωνιστικό, διαφοροποιημένο, κατηγοριοποιημένο σχολείο, είναι το σχολείο του μέλλοντος που θέλει η τάξη σας, αυτήν που υπηρετείτε, η αστική τάξη. Δηλαδή το σχολείο των πολλών ταχυτήτων. Είναι αυτό που σχεδιάζει χρόνια ολόκληρα ο ΟΟΣΑ, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1980», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Οπως επισήμανε, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με επιμέρους διαφορές, υπηρέτησαν και συνεχίζει να υπηρετεί η σημερινή με το νομοσχέδιό της αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από τους Ευρωπαίους βιομηχάνους. Από το 1989, ομάδα εργασίας τους είχε χαρακτηρίσει την Εκπαίδευση και Κατάρτιση «ζωτικές στρατηγικές επενδύσεις για τη μέλλουσα επιτυχία της επιχείρησης», αξιώνοντας από τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν το οικονομικό περιβάλλον της επιχείρησης και την έννοια του κέρδους, δηλαδή να υποταχθούν σε αυτά τα κελεύσματα.

Από εκεί απορρέει, όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, η επιμονή των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών στις δεξιότητες. Γιατί «αυτές είναι που καθορίζουν την αλλαγή τρόπου σκέψης, στο πώς μορφώνεται ο μαθητής σήμερα, τι εργαζόμενος θα γίνει αύριο. Είναι η απάντηση στο πώς θέλει το κεφάλαιο, το καπιταλιστικό σύστημα τον άνθρωπο και τι καθήκοντα αναθέτει το σχολείο για να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του και στη διαιώνιση της κυριαρχίας του».

Ο Μ. Συντυχάκης υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκθεσή του ο ΣΕΒ, πριν από δύο μήνες, έλεγε ότι η αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας απαιτεί δεξιότητες που πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές.

Τόνισε πως όλα αυτά προωθούνται γιατί «στον πυρήνα του συστήματος που υπηρετείτε υπάρχει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Ενα πράγμα ενδιαφέρει την αστική τάξη, την οποία υπηρετείτε όλοι σας με προθυμία: Η φθηνή και με ημερομηνία λήξης γνώση, η διά βίου περιπλάνηση, η στροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων στην κατάρτιση για τον μελλοντικό εργαζόμενο, αυτόν τον φτηνό, τον "ευέλικτο" και συνάμα φοβισμένο σαν το ομιλούν εργαλείο». «Γι' αυτό άλλωστε τείνει να συρρικνωθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία η γενική μόρφωση», σημείωσε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Τα «διεθνή πρότυπα» οδηγούν σε υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου

Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο έχουν ήδη πει εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, που συνεχίζουν τον αγώνα για να μην περάσει
Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο έχουν ήδη πει εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, που συνεχίζουν τον αγώνα για να μην περάσει
Τις συνέπειες στο μορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των παιδιών από την υλοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ και του ΟΟΣΑ σε ευρωπαϊκές χώρες ανέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Στη Γερμανία, όπως ανέφερε, από την ηλικία των 11 ετών, δηλαδή της δικής μας Ε' Δημοτικού, ο μαθητής οδηγείται σε διαφοροποιημένα προγράμματα ακόμα και σε χρόνια φοίτησης, ενώ από τους τρεις τύπους σχολείου μόνο ο ένας μπορεί να οδηγήσει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών ακολουθεί εκπαιδευτική διαδρομή ίδια με εκείνη των γονιών τους. Στην Αγγλία, τη ναυαρχίδα της κατηγοριοποίησης όπως τη χαρακτήρισε, «το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σχολικά εγχειρίδια, τα εποπτικά μέσα, τα μαθήματα επιλογής καθορίζονται από σχολείο σε σχολείο με βάση την περιοχή, δηλαδή με βάση την ταξική προέλευση των μαθητών», φέρνοντας ως παράδειγμα το μάθημα των Φυσικών Επιστημών, που προσφέρεται ενιαιοποιημένο στα κατώτερα σχολεία της Αγγλίας, σε αντίθεση με τα «καλά» σχολεία, όπου προσφέρονται διακριτά τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών. Οσον αφορά τη Γαλλία, τα αποτελέσματα της PISA είναι αποκαλυπτικά, αφού «είναι η χώρα όπου η κοινωνικοοικονομική προέλευση των μαθητών ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση στις σχολικές επιδόσεις».

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι γίνεται από τη σκοπιά του εξωραϊσμού των ευρωενωσιακών πρακτικών και φτάνει στο σημείο να επικαλείται το «φινλανδικό μοντέλο», «το οποίο οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο κλείσιμο 2.500 σχολείων. Βεβαίως, το "φινλανδικό μοντέλο" βαθμολογείται με πάρα πολύ καλούς βαθμούς. Πού όμως; Στους διαγωνισμούς του ΟΟΣΑ, που δεν μετρά τη συνολική μορφωτική συγκρότηση των μαθητών αλλά τις επιδόσεις των δεξιοτήτων. Ο ΟΟΣΑ, όπως δίνει οδηγίες για να γίνουν πιο φτηνοί και ευέλικτοι οι εργαζόμενοι, έτσι δίνει και οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστούν μέσα στο σχολείο αυτοί οι εργαζόμενοι μαθησιακά, εργασιακά και πάνω από όλα ιδεολογικά».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κατ' όνομα «σύγχρονο» ευρωπαϊκό σχολείο, που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας και προσπαθούν εδώ και τριάντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν στη χώρα μας, «είναι το σχολείο της υποβάθμισης του μορφωτικού επιπέδου, των ταξικών φραγμών για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (...) Και όσο για τα μορφωτικά αποτελέσματα αυτών των μοντέλων, ας μην πάμε μακριά, ας πάρουμε μόνο τον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό, τον αρνητισμό της επιστήμης που εκδηλώθηκε εν μέσω πανδημίας σε πάρα πολλές χώρες. Ολα αυτά τα φαινόμενα είναι δικά σας - ιδεολογικά και πνευματικά - τέκνα».

Κινητοποιήσεις απόρριψης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου

Συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Με κινητοποιήσεις σήμερα στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, και σε άλλες πόλεις της χώρας, εργαζόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι απορρίπτουν τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση χτυπώντας στην «καρδιά» του σχολείου, ότι δεν συναινούν στο «αυτόνομο» και κατηγοριοποιημένο σε βάρος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας σχολείο που φτιάχνεται.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή παρουσίασης των μέτρων από την κυβέρνηση ζητώντας την απόσυρσή του, σήμερα, μέρα ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο, δηλώνουν ότι θα μείνει στα χαρτιά. Στα μέτρα που κάνουν το σχολείο χειρότερο, που οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς, που σπρώχνουν τα σχολεία να αναζητούν χρηματοδότηση απαλλάσσοντας το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη να παρέχει ισότιμα μόρφωση σε όλα τα παιδιά, που θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους σε αυτόν τον δρόμο, τα σωματεία αντιτάσσουν τα αιτήματα για: Επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό. Να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να μορφωθεί το παιδί του. Ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονα, επιστημονικά θεμελιωμένα και κατανοητά σχολικά βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, ίδια για όλα τα παιδιά. Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να αντιπαλέψουν τα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο απευθύνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!», δηλώνουν καλώντας στην κινητοποίηση ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Κάλεσμα απευθύνουν και οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Σε δυναμική - μαζική συμμετοχή καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

«Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά - δεν θα γίνει σκλάβος η νέα γενιά», δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρων», καλώντας στην κινητοποίηση.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εργατικά σωματεία, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη Λάρισα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στο Αρχαίο Θέατρο.

Στο Ηράκλειο, η Ενωση Γονέων καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στην Κεφαλονιά, σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στη Ζάκυνθο, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει στις 2 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

Στην Αλεξανδρούπολη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8.30 μ.μ. στον Φάρο διοργανώνει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στις 10.30 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δεν μπορεί να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων
  • Από τη σκοπιά του ξεπλύματος της ΕΕ η κριτική του Αλ. Τσίπρα
  • «Θετικά στοιχεία» βρίσκει η Φ. Γεννηματά

Στην ίδια ρότα, των αντεγκλήσεων γύρω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κινήθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως σε μεγάλο βαθμό κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη μέχρι τώρα συζήτηση, χωρίς δηλαδή να τοποθετηθούν αναλυτικά πάνω στο νομοσχέδιο, καθώς συμφωνούν με τη στρατηγική του στόχευση για «αυτόνομο», κατηγοριοποιημένο και διαφοροποιημένο σχολείο, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ.

Αλλωστε, κατά τη δευτερολογία του επιβεβαίωσε ότι όλος ο καβγάς με τη ΝΔ είναι αν και κατά πόσο προωθούνται οι στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. Ανέφερε ότι η ΕΕ «θέλει ολοένα και περισσότερους πολίτες με πανεπιστημιακά εφόδια», «επειδή θέλει μια ανάπτυξη υψηλού τεχνολογικού επιπέδου που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής». Και συνεχίζοντας να ξεπλένει ΕΕ και σύστημα, απέδωσε τελικά το νομοσχέδιο της ΝΔ σε «ιδεοληπτική εμμονή» της.

Τάχθηκε υπέρ της «αξιολόγησης» και σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια «κουλτούρα αξιολόγησης» και αποτίμησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και όχι τιμωρητική.

Αυτές ήταν και οι μόνες αναφορές του στο νομοσχέδιο. Από κει και πέρα, με το βλέμμα στραμμένο στη κάλπη, είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση το 2022 θα επιχειρήσει να «θεραπεύσει τις φετινές αδικίες», με ένα «παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους του 2021 που δεν έχουν εισαχθεί λόγω της ΕΒΕ». Οσο γι' αυτούς που πέρασαν σε πανεπιστήμιο αλλά όχι εκεί που ήθελαν εξαιτίας της ΕΒΕ, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για δυνατότητα «εισαγωγής σε ομοειδές τμήμα αν τα μόρια είναι περισσότερα από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου στο Τμήμα όπου θέλει να εισαχθεί». Βεβαίως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ στην πραγματικότητα στερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα να περάσουν στη σχολή που θέλουν, καθώς και οι δύο έχουν απορρίψει επανειλημμένως την πρόταση του ΚΚΕ να δίνεται στους αποφοίτους η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας σε μαθήματα που επιθυμούν.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, για τα οποία ο ίδιος είπε ότι «δεν έχει κανένα θέμα μαζί τους» και τα πτυχία των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αναγνώρισε, διάταξη που πήρε πίσω έναν μήνα πριν τις εκλογές, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, συνολικά η κυβερνητική πολιτική δεν καταφέρνει να προσαρμόσει αποτελεσματικά την Εκπαίδευση στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, ζήτησε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», με κύριο μέλημα «πώς θα δώσουμε τις ειδικότητες που χρειάζεται το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο». Δηλαδή πώς θα προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα για να παρέχει στο μεγάλο κεφάλαιο το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.

Ζήτησε «συναίνεση και συνεννόηση για να πάμε μπροστά» και σε αυτήν τη βάση επανέλαβε την πρότασή της για τη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία». Στην πράξη η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο θα εκφραστεί με την ψήφιση επιμέρους άρθρων, όπως αυτά που αφορούν την «αξιολόγηση», παρά το «όχι» επί της αρχής, δείχνοντας επί της ουσίας τη στρατηγική σύμπλευση στις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, τάχθηκε υπέρ της «αξιολόγησης» λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει «να αξιολογούνται, όπως ο ιδιωτικός υπάλληλος καθημερινά από τον επιχειρηματία, τον εργοδότη». Βρήκε ευκαιρία να ρίξει και το ρατσιστικό του δηλητήριο και τάχθηκε κατά διάταξης που αφορά την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά την «αυτονομία» του σχολείου η αγωνία του ήταν μήπως στη «συνεργασία με τρίτους» αυτοί είναι από τις ΜΚΟ που «λένε πόσο καλή είναι η λαθρομετανάστευση».

«Πέρα και πάνω από όλα» οι δεξιότητες που υπαγορεύει η αγορά

Αποκαλυπτικοί για τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας

Eurokinissi

Το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνει σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών των εργατικών οικογενειών το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαφάνηκε ολοκάθαρα από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου επιβεβαίωσε ότι στόχος του νομοθετικού αυτού τερατουργήματος είναι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Είπε ευθαρσώς ότι «αν υπάρχει μία δύναμη που κινεί την εθνική οικονομία», όπως χαρακτηρίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αυτή «είναι η δημόσια Παιδεία». Γι' αυτό «ένας από τους λόγους που τόσες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις τεχνολογίας ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας δεν είναι μόνο τα όποια φορολογικά κίνητρα μπορεί να έχουμε θεσπίσει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Είναι πρώτα και πάνω από όλα το μορφωτικό επίπεδο, οι γνώσεις, αλλά και η εργατικότητα των νέων πτυχιούχων και το ανθρώπινο δυναμικό», που πρέπει να βελτιωθούν, γι' αυτό «το ανθρώπινο δυναμικό είναι που θα πρέπει σε συνεννόηση και διάλογο με την αγορά εργασίας», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, «να οδηγήσει στις απαραίτητες προσαρμογές το εκπαιδευτικό σύστημα έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μιας αγοράς εργασίας σε μία οικονομία που αναπτύσσεται από καταρτισμένους αποφοίτους, αλλά και από κατόχους Τεχνικής Εκπαίδευσης που τόσο πολύ τους χρειάζεται η χώρα μας».

Με άλλα λόγια, αυτό που επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι το νομοσχέδιο είναι καθαρά υπαγορευμένο από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων και γι' αυτό έρχεται ως συνέχεια του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Χαρακτήρισε την αυτονομία των σχολείων μεγάλη τομή που φέρνει το νομοσχέδιο γιατί πλέον «ο διευθυντής αναλαμβάνει επιτέλους το ρόλο του» και μεριμνά «για την πρόσθετη οικονομική του ευρωστία διεκδικώντας και χορηγίες και δωρεές από την τοπική κοινότητα. Το κέντρο βάρους λοιπόν της εκπαιδευτικής διαδικασίας μεταφέρεται με τόλμη και με εμπιστοσύνη από το υπουργείο στο αυτόνομο σχολείο».

«Αυτό είναι το σχολείο της επόμενης δεκαετίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα προκλητικά ότι το σχολείο αυτό «θα διακινεί ανοιχτή γνώση σε χαρούμενους μαθητές με απελευθερωμένους και δημιουργικούς τους δασκάλους και καθηγητές μας, που θα προσφέρονται όχι μόνο ίσες ευκαιρίες αλλά και ίσα δικαιώματα σε κάθε παιδί», για να κρύψει πίσω από αυτές τις διαφημιστικές εικόνες ότι ακριβώς τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αλλωστε, γι' αυτό έκανε και σαφές ότι «πέρα και πάνω από όλα αυτό που προέχει» είναι όχι βέβαια η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών αλλά «η καλλιέργεια δεξιοτήτων», όπως αυτές θα καθορίζονται κάθε φορά από τις ανάγκες των βιομηχάνων.

Κατά τ' άλλα δήλωσε πως τάχα όλα είναι έτοιμα να ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη με ασφάλεια, αποδίδοντας ωστόσο κάθε ευθύνη για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εξάπλωσης της πανδημίας στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Οσον αφορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στη δευτερολογία του σημείωσε ότι είναι μια απόφαση με πολιτικό κόστος, καθώς θα μείνουν παιδιά εκτός πανεπιστημίου, όμως, όπως ξεκαθάρισε, «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καθαρίσει το τοπίο», επικαλούμενος το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ανέφερε ως διέξοδο την Τεχνική Εκπαίδευση, περιγράφοντας μια Τεχνική Κατάρτιση άμεσα συνδεδεμένη με το κεφάλαιο, το οποίο έχει λόγο στο τι διδάσκονται οι σπουδαστές, ακριβώς για να είναι κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Με καλολογίες επιχείρησε να συγκαλύψει το περιεχόμενο η υπουργός Παιδείας

Με τις καλολογίες της «ελευθερίας», της «αυτονομίας», της «εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς» κ.λπ. επιχείρησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να φτιασιδώσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Για να στηρίξει το αυτόνομο σχολείο που φέρνει το νομοσχέδιο, επικαλέστηκε τα διεθνή «στοιχεία» και τις «ευρωπαϊκές πρακτικές», που δείχνουν ότι «όσο το κέντρο λήψης αποφάσεων μετατοπίζεται» και αποκεντρώνεται, «τόσο βελτιώνονται τα μαθησιακά αποτελέσματα». Τα μαθησιακά αποτελέσματα, όμως, που επικαλούνται είναι οι δείκτες του ΟΟΣΑ, που μετρούν την προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις στείρες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά για τους αυριανούς «ευέλικτους» εργαζόμενους και οι επιδόσεις των μαθητών σε αυτές. Με αυτούς τους δείκτες μετράει το κεφάλαιο την «ποιότητα» της Εκπαίδευσης και αυτό έρχεται να υλοποιήσει ακόμα πιο απροκάλυπτα η κυβέρνηση. Γι' αυτό, εξάλλου, η Ν. Κεραμέως έκανε πολλάκις λόγο για τα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχει εισαγάγει ήδη η κυβέρνηση και τα νέα που φέρνει, ενώ έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «αξιολόγηση», που στην πραγματικότητα αποτελεί μηχανισμό ελέγχου της προσαρμογής στο σχολείο της αγοράς και αφετέρου λειτουργεί ως μοχλός στην κατεύθυνση (ταξικής) κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι το σχολείο που διαμορφώνεται από το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει ως «αποτελεσματικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για κάθε παιδί». Η διεθνής πείρα, όμως, από την υλοποίηση του «αυτόνομου» σχολείου των δεξιοτήτων, κατά τα πρότυπα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, δείχνει ότι η ταξική προέλευση ενός παιδιού καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις επιδόσεις του αλλά τελικά και την εκπαίδευση που θα λάβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ