Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Η «ποιότητα» που αναμασά η κυβέρνηση, συνδέεται με την τσέπη των γονιών

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το δικό της ζητούμενο είναι οι περισσότεροι απόφοιτοι και όχι οι εισαχθέντες, ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, στάθηκε ιδιαίτερα η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Οπως ανέφερε, καταρχάς θα πρέπει να απολογηθούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το σχολείο που έχουν διαμορφώσει, το οποίο συνεχώς αποψιλώνει την ολοκληρωμένη γνώση για να την αντικαταστήσει με αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες.

Τέτοιο σχολείο διαμορφώνουν, σημείωσε, μέτρα όπως αυτό της Τράπεζας Θεμάτων, που επανέφερε η κυβέρνηση από την Α' Λυκείου, πατώντας στο στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να αναγκάστηκε να το αποσύρει κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, όμως δεν παύει να το υπερασπίζεται.

Και αφού διαμόρφωσαν ένα σχολείο - φροντιστήριο, αρένα που «πέφτουν» όσοι μαθητές δεν μπορούν να πάνε σε πρωτοκλασάτα φροντιστήρια, τώρα η κατάσταση επιτείνεται «με την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου», όπου «αναθέτετε ουσιαστικά στον καθηγητή την ευθύνη να προχωρήσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των τμημάτων, διαρρηγνύοντας και τα ελάχιστα ενιαία μορφωτικά στοιχεία που τουλάχιστον παρέχει το σχολικό βιβλίο».

Με άλλα λόγια, η «ποιότητα των μαθητών» που αναμασάει διαρκώς η κυβέρνηση δεν είναι άσχετη με την τσέπη και την κοινωνική θέση των γονιών τους, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει εντονότερο με την περιβόητη αυτονομία των σχολείων, των οποίων η χρηματοδότηση «πλέον θα εξαρτάται από τη "δεινότητά" τους να εμπορεύονται κτίρια και σχολικές υποδομές, λες κι είναι πολυκαταστήματα, για κάθε λογής επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα». Η βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε την υπουργό αν θα καταφέρουν να προσελκύσουν χορηγούς σχολεία, όπως της σεισμόπληκτης Βρίσας της Λέσβου, που παραμένει στα κοντέινερ 5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μηδενική φοιτητική μέριμνα και στο γεγονός ότι για πολλά παιδιά είναι μονόδρομος να δουλεύουν, πολλές φορές εξαντλητικά, για να σπουδάσουν, δείχνοντας έτσι πώς... «βοηθάει» η κυβέρνηση ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ