Ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποκαλυπτική της σκόπιμης κυβερνητικής διγλωσσίας σχετικά με τον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, εκτιμά τη χτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η σημερινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τον πόλεμο κατά του Ιράκ είναι αποκαλυπτική της σκόπιμης διγλωσσίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Από τη μια μεριά εμφανίζεται ότι δε θέλει τον πόλεμο, από την άλλη όμως αφήνει περιθώρια για τη δικαιολόγηση του πολέμου όταν αυτός εξαπολυθεί!
Το κύριο και βασικό είναι ότι η Ελλάδα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της εδώ και καιρό λέγοντας το απόλυτο ΝΑΙ στο αίτημα των ΗΠΑ να αποτελέσει η Ελλάδα σημαντική πολεμική βάση κατά του ιρακινού λαού, πράγμα που και τυπικά ακυρώνει τις φραστικές τοποθετήσεις της για "ειρηνική διευθέτηση". Εχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην Πράγα που δίνουν νομιμότητα στην παρανομία των ΗΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν καταγράφεται φιλειρηνική ακολουθώντας την πολιτική της Γερμανίας και της Γαλλίας, που διαφωνούν στον τρόπο επιβολής λύσης στο Ιράκ και όχι στον σκοπό που υπηρετεί ο πόλεμος αυτός.
Φιλειρηνική και αντιπολεμική είναι η θέση που αρνείται τα προσχήματα του πολέμου και το δικαίωμα των ιμπεριαλιστών να επεμβαίνουν σε μια χώρα, να επιβάλλουν σε ένα λαό πώς θα ζει και τι θα αποφασίζει. Που δεν αναζητεί άλλοθι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει αποδείξεις για τη φιλειρηνική της στάση, δεν έχει παρά να ανακαλέσει τη φρεγάδα που έχει διαθέσει στις ΗΠΑ για τον ιρακινό πόλεμο, να πάρει πίσω ό,τι διευκολύνσεις υποσχέθηκε ως τώρα. Να μη καμουφλάρει τη θέση της πίσω από τον τίτλο της ευρωπαϊκής προεδρίας, ως ο δήθεν διαιτητής των διαφορών που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο, μετά την ανακοίνωση των 8 της ΕΕ.
Οι εξελίξεις και με αφορμή το ιρακινό ζήτημα επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ είναι συμμαχία συμφερόντων σε βάρος των λαών, με βασικό χαρακτηριστικό τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, την ανισομετρία, τις σχέσεις εξάρτησης και ανισοτιμίας, αλλά με ενιαία οικονομική, πολιτική, στρατιωτική στρατηγική κατά των λαών και των δικαιωμάτων τους».
Associated Press |
Πολεμικές προετοιμασίες και στην Τουρκία |
Διαστάσεις ρήξης λαμβάνουν εντός των κόλπων της ΕΕ οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των διαφόρων χωρών, μετά και από τη χτεσινή επιστολή - «βόμβα» 8 ηγετών, με την οποία, ουσιαστικά, εκφράζουν την υποστήριξή τους στις αμερικανικές θέσεις για το Ιράκ. Η επιστολή προκάλεσε ποικίλες αλυσιδωτές αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς έντονη ήταν η αίσθηση ότι αποτελεί «απάντηση» στην κοινή γαλλο-γερμανική διακήρυξη κατά μιας στρατιωτικής λύσης. Οπως και να έχει, πάντως, οι απέλπιδες διπλωματικές προσπάθειες περί «ενιαίας ευρωπαϊκής θέσης» μοιάζουν να πέφτουν στο κενό.
«Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας είναι η καλύτερη ελπίδα για να επιτευχθεί ειρηνικά ο αφοπλισμός του Ιράκ», υποστηρίζουν στην ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, οι πρωθυπουργοί των Ισπανίας, Βρετανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας, Δανίας, Τσεχίας, Ιταλίας και Ουγγαρίας. Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μοιράζονται «τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, του σεβασμού του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... που σήμερα περισσότερο από ποτέ απειλούνται».
Associated Press |
Μπλερ και Αθνάρ στο πλευρό των ΗΠΑ... |
Οι υπογράφοντες την επιστολή υιοθετούν την αμερικανική άποψη, εκτιμώντας ότι η έκθεση των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν από λίγες ημέρες, απέδειξε ότι «το Ιράκ συνεχίζει να ψεύδεται, να απογοητεύει και να μη συμμορφώνεται». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «αν ένας δικτάτορας αφήνεται να παραβιάζει έτσι τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τότε υποσκάπτεται το κύρος του ΟΗΕ και η παγκόσμια σταθερότητα» και καταλήγουν ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναλάβει τις ευθύνες του».
Η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν επιθυμούσε οι Γαλλία - Γερμανία να μιλούν εκ μέρους όλης της Ευρώπης. Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μάρτινς ντα Κρουζ, υποστήριξε ότι «η επιστολή δεν αποτελεί διαίρεση της ΕΕ», αλλά απλώς «έκφραση όσων αντιλαμβάνονται περισσότερο τις αμερικανικές θέσεις». Ο Ιταλός ομόλογός του, Φράνκο Φρατίνι, εκτιμούσε ότι η Ιταλία συμμετείχε γιατί θεωρεί «σημαντική τη σχέση ΕΕ - ΗΠΑ».
Ομιλητικότερος εμφανίστηκε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Λάζλο Κόβατς, ο οποίος και αποκάλυψε ότι η ιδέα της επιστολής ανήκει στους Μπλερ και Αθνάρ (αν και σύμφωνα με άλλες πηγές, η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ήταν αυτή που πλησίασε τους δύο ηγέτες με την πρόταση να συντάξουν μια τέτοια επιστολή). Ο Κόβατς δήλωνε ότι στόχος της επιστολής «είναι να επιστήσει την προσοχή στην ΕΕ για τον κίνδυνο που εκπροσωπεί ο Σαντάμ και για την ανάγκη να ληφθεί απόφαση απομάκρυνσής του». Το σκεπτικό συμπλήρωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Πέτερ Μεντγκέσι, τονίζοντας ότι «όσοι υπέγραψαν δε θεωρούν σωστό να αφήσουν τις ΗΠΑ μόνες τους σε αυτόν τον πόλεμο».
Στη μακρά σειρά των υποστηρικτών των ΗΠΑ έσπευσε να προσθέσει το όνομά του και ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, με προσωπική επιστολή, με την οποία τονίζει ότι εκφράζει την «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο Μπους».
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που τήρησαν την ανωνυμία τους, δεν έκρυβαν την οργή τους για την πρωτοβουλία των «8». Ορισμένοι, μάλιστα, υποστήριζαν ότι αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια του Μπλερ να «παρουσιάσει έργο στο Λευκό Οίκο για να αποδείξει τη σημασία της ύπαρξής του στο πλευρό των ΗΠΑ». Η γερμανική κυβέρνηση αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επιμένει στην επιθυμία της για κοινή θέση της ΕΕ και ότι την αρνητική της στάση απέναντι στη στρατιωτική προοπτική συμμερίζονται και πολλοί άλλοι.
Πιο «επιθετική», πλην άκρως διπλωματική, εμφανίστηκε η γαλλική ηγεσία. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας, υπογραμμίζεται ότι η επιστολή «δεν αποτελεί έκπληξη» και ότι «πολλά από τα σημεία της, ιδιαίτερα όσα αφορούν στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ, θα μπορούσε να τα έχει υπογράψει και η Γαλλία». Με περισσή ειρωνεία, όμως, η Γαλλική Προεδρία σημειώνει ότι «μόνο 8 από τους 25 ηγέτες υπέγραψαν αυτήν την επιστολή» και συμπληρώνει ότι «προς στιγμήν δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για κήρυξη πολέμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζακ Σιράκ τηλεφώνησε στον Βρετανό πρωθυπουργό και στη συνέχεια είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, με τον οποίο «εξέτασαν όλους τους δυνατούς τρόπους συντονισμού για την αποφυγή ενός στρατιωτικού πλήγματος».
Τη βαθιά δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η αυστριακή κυβέρνηση. Η ΥΠΕΞ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ μίλησε για «μεγάλη απογοήτευση εξαιτίας της μη τήρησης ενιαίας στάσης από ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα εφόσον μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ κατέληξαν σε κοινή απόφαση». Η Αυστριακή υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι τάσσεται υπέρ μιας διπλωματικής λύσης. Σε μια λιτή ανακοίνωση προχώρησε και η Ολλανδία υποστηρίζοντας ότι της παραδόθηκε η επιστολή προκειμένου να την υπογράψει, αλλά την απέρριψε «προτιμώντας να ενισχύσει την ενότητα της ΕΕ».
«Προσωπικές απόψεις εκφράζουν οι υπογράφοντες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Φολ, τονίζοντας ότι η επιστολή δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική της ΕΕ. Ο Φολ επανέλαβε ότι ένας πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, ότι η ΕΕ επιμένει στην παράταση των επιθεωρήσεων και αποκάλυψε ότι ούτε ο αρμόδιος επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν, γνώριζε για την επιστολή.
Την ίδια ώρα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με συντριπτική πλειοψηφία (135 υπέρ, 7 κατά και 4 αποχές), ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο τονίζει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η χρήση βίας σε βάρος του Ιράκ» και εκφράζει ανησυχία για την επιμονή της Ουάσιγκτον περί προσφυγής στη στρατιωτική οδό. Μετριοπαθέστερου ύφους ήταν η απόφαση που ενέκρινε, με 287 ψήφους υπέρ και 209 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σημειώνεται η αντίθεσή του σε μια μονομερή στρατιωτική επέμβαση.
Την ικανοποίηση του Προέδρου Μπους για την επιστολή των «8» εξέφρασε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ, μάλιστα, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος χαίρεται πολύ και επιβεβαιώνεται στην άποψή του ότι δε σκέφτονται όλοι οι Ευρωπαίοι όπως ο Μαντέλα», κάνοντας παράλληλα και ευθεία αναφορά σε χτεσινές δηλώσεις του πρώην Νοτιοαφρικανού Προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε ΗΠΑ - Βρετανία ότι υποσκάπτουν τον ΟΗΕ και προετοιμάζουν ένα νέο «ολοκαύτωμα».
Παράλληλα, ο σύμβουλος του Πενταγώνου, Ρίτσαρντ Περλ, συνέχιζε τη λεκτική επίθεση κατά των Γαλλίας - Γερμανίας, προσάπτοντας στην πρώτη ότι «επιθυμεί να μειώσει την αμερικανική επιρροή και προωθεί τα ιρακινά συμφέροντα» και κατηγορώντας τη δεύτερη ότι «με την ακραία στάση που υιοθέτησε κατάφερε να γίνει ασήμαντη. Αλλωστε, δεν είχε κανένα ρόλο να διαδραματίσει στην ιρακινή κρίση».
Η Ουάσιγκτον απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός η «κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική»
Ως διά (αμερικανικής) μαγείας διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για την «επιτυχία» της Ευρωπαϊκής Προεδρίας να συνθέσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση για το ζήτημα του Ιράκ. Κάποια (οκτώ) από τα ευρωπαϊκά εξαπτέρυγα των ΗΠΑ κινήθηκαν απροκάλυπτα προς τις θέσεις της Ουάσιγκτον, επισφραγίζοντας το ευρωατλαντικό χάσμα και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Ελληνική Προεδρία, η οποία αναζητά μια αδύνατη στάση ισορροπίας ανάμεσα στο ρόλο της ως προεδρεύουσας της ΕΕ, στους «δεσμούς» της με τους ισχυρούς της εταίρους (Γερμανία-Γαλλία) και στις εξαρτήσεις της από την Ουάσιγκτον.
Το «παιχνίδι» της Προεδρίας, από το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστούσε σε κάποια εσωτερικά κέρδη, αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο για τις δυνατότητές της, σε μια στιγμή μάλιστα που διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα των ισχυρών στη Μέση Ανατολή.
Η κίνηση των «8» προκάλεσε αμηχανία στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση μέχρι αργά χτες το βράδυ προσπαθούσε να διευκρινίσει αν, πότε και από ποιον πληροφορήθηκε για τις προθέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ το ίδιο βράδυ συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες εμβρόντητη, να πληροφορείται από τις εφημερίδες για τη φιλοαμερικανική τοποθέτηση των 8 Ευρωπαίων.
Χτες ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο διαπίστωσε ασάφεια για το μέλλον, σε ό,τι αφορά στο θέμα του Ιράκ. Παράλληλα, τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη σημασία των αμερικανικών αποδείξεων, που αναμένεται να κατατεθούν στις 5 του Φλεβάρη.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονη συνείδηση στον κόσμο πως δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε μονομερής ή πολυεθνής ενέργεια εναντίον του Ιράκ, χωρίς να συνοδεύεται από πειστική αξιολόγηση επί τη βάσει στοιχείων και αποδείξεων.
Αυτό, είπε ο Κ. Σημίτης, τόνισαν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία, όσο και ο Ιταλός και ο Βρετανός ομόλογός του, κ. κ. Μπερλουσκόνι και Μπλερ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί τους. Η 5η του Φλεβάρη θα δείξει τη συνέχεια των εξελίξεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η Ελληνική Προεδρία πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών να συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη, με την οποία τίθενται στο πλευρό της Ουάσιγκτον ως προς τους χειρισμούς της στο Ιράκ.
«Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των πέντε μελών της ΕΕ και των τριών υποψήφιων χωρών στο θέμα του Ιράκ δε συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Η ΕΕ επιδιώκει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική. Χρειάζεται, ως εκ τούτου, και στο θέμα του Ιράκ να υπάρχει συνεννόηση, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθώντας τις ανάλογες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος νωρίτερα επισήμανε ότι η πρωτοβουλία των «οκτώ» είναι «αυτόνομη και εκτός πλαισίου της ΕΕ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια κοινής στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο πρόβλημα του Ιράκ.
«Η θέση της ΕΕ εκφράστηκε από την ομόφωνη απόφαση των "15" και η Ενωση έχει ανάγκη όσο ποτέ μία κοινή στάση απέναντι στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Χρ. Πρωτόπαππας, παρατηρώντας παράλληλα ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουρά κανενός».
Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπό γενική έννοια» (την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης 1441) η παραπάνω πρωτοβουλία των Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Δανίας, Πολωνίας και Τσεχίας δεν αντιστρατεύεται την απόφαση των «15», κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντούτοις, όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε εάν η πρωτοβουλία δημιουργεί διχασμό στην ΕΕ, απάντησε με το χαρακτηριστικό: «Ουδέν σχόλιον».
«Η δύναμη της ΕΕ έγκειται στην κοινή της θέση. Για το συγκεκριμένο λόγο, η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την Ελληνική Προεδρία, όσον αφορά στη σημασία του να εκπονηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή θέση για ειρηνική επίλυση», σχολίασε λίγο αργότερα το Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι απομονωμένες στην προσπάθειά τους για αποτροπή της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Βαγδάτης.
Η επίσημη ευρωπαϊκή θέση είναι ότι η κρίση μπορεί να λυθεί ειρηνικά. Σε αυτό συμφωνεί τόσο η Επιτροπή, όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο προληπτικό χτύπημα αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. «Η προσφυγή στη βία έναντι του Ιράκ δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες δικαιολογημένη», διαμήνυσε και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, επιχειρώντας να κρύψει την αμηχανία της γύρω από την άγρια κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ και αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθεί γύρω από αυτή. Η ηγεσία της ΝΔ επικεντρώνει το βάρος της κριτικής στην ανικανότητα της κυβέρνησης, ως προεδρεύουσας της ΕΕ, να ενημερωθεί εγκαίρως για την πρωτοβουλία των 8 Ευρωπαίων ηγετών και να παρέμβει. «Είναι προφανές ότι οι "8" αγνόησαν την Ελληνική Προεδρία. Αυτό, βεβαίως, δε συμβάλλει στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, δεν τιμά όμως ιδιαιτέρως και το κύρος της Ελληνικής Προεδρίας», αναφέρεται σε χτεσινή δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να πάψει να εμφανίζεται με δύο όψεις στην κρίση του Ιράκ, γιατί «μας πηγαίνει πίσω, στην εποχή κατά την οποία, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραφε τη συμφωνία για την παραμονή των βάσεων, το κόμμα και τα στελέχη του πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις για να φύγουν».
Associated Press |
Πρόσφατες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη |
Μπορεί οι ηγεσίες των κρατών τους να αποτελούν τον «άξονα του πολέμου», ωστόσο τόσο ο αμερικανικός όσο και ο βρετανικός λαός, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις ιθυνόντων και μέσων, έχουν καταληφθεί πραγματικά από «αντιπολεμικό πυρετό».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην καρδιά των δύο κύριων συνισταμένων της «μηχανής του πολέμου κατά της ανθρωπότητας», είναι ο αναβρασμός και οι συνεχώς διογκούμενες κινητοποιήσεις. Περίπου δέκα μέρες μετά τις γιγάντιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στη Νέα Υόρκη και άλλες 100 πόλεις των ΗΠΑ, έδωσαν άμεση απάντηση στο «διάγγελμα πολέμου» του Μπους, βροντοφωνάζοντας: «Οχι αίμα για πετρέλαιο».
Εκατοντάδες οργανώσεις προετοιμάζονται να δώσουν «απάντηση» και την 5η Φεβρουαρίου, οπότε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει «τα νέα στοιχεία και αποδείξεις κατά του Ιράκ». Η βδομάδα από τις 13 έως τις 21 Φλεβάρη, ήδη ονομάστηκε βδομάδα της αντίστασης και η κορυφαία κινητοποίηση θα είναι αυτή της 15ης Φλεβάρη στη Νέα Υόρκη, ώστε να συντονιστεί με τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ηγετικά στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα έκκληση, όπου τονίζουν «έφτασε η ώρα οι αφροαμερικανική κοινότητα να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή της και τη δράση εντός του αντιπολεμικού κινήματος», καλώντας τους αφροαμερικανούς να λάβουν μέρος σε όλες τις διαδηλώσεις που γίνονται και ειδικά τους φοιτητές για τη μεγάλη κινητοποίηση των Πανεπιστημίων της 5ης Μάρτη.
Κρίσιμη, ποιοτικά και ποσοτικά είναι η απόφαση περισσοτέρων εκ 100 ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών από 76 εργατικές ενώσεις, συνδικάτα και εθνικές εργατικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους, να συστήσουν την Επιτροπή Εργαζομένων κατά του Πολέμου «US Labor Against the War (USLAW)», τονίζοντας στην απόφασή τους ότι «τα θύματα της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είναι τα παιδιά των οικογενειών της εργατικής τάξης που έχουν κληθεί ή υπηρετούν τον αμερικανικό στρατό, οι αθώοι πολίτες του Ιράκ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, τη στιγμή που ο πόλεμος του Μπους αποτελεί την κάλυψη και τον αντιπερισπασμό για τη βυθιζόμενη οικονομία, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, τις απολύσεις»... «γι' αυτό σχηματίζουμε την USLAW, δηλώνουμε ότι η εργατική τάξη των ΗΠΑ θα αντισταθεί με σθένος απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Μπους και θα ενισχύσουμε τη δράση μας για αντιπολεμική επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις, εντός των συνδικάτων, των τόπων δουλιάς αλλά και των κοινοτήτων».
Associated Press |
Ως πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή αυτή απόφαση, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος από τη Γλασκόβη, Τ. Γκάλαγουεϊ, δήλωσε: «Θα ήθελα να προειδοποιήσω την υπουργό ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μισού εκατομμυρίου διαδηλωτών σε ειρηνική πορεία και συγκέντρωση ή μεταξύ μισού εκατομμυρίου να συμμετέχουν σε εξέγερση».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
«Λίγες βδομάδες» δίνει στη διπλωματία ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν «οι ΗΠΑ ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα αφοπλίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν», ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Τζορτζ Μπους, «συνδέεται άμεσα με την τρομοκρατία λόγω της φύσης και της ιστορίας του». Οι δηλώσεις Μπους έγιναν τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον έφθαναν ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι για διαβουλεύσεις και στο Λονδίνο καλούνταν επιπλέον έφεδροι.
Υπέρ της προοπτικής «εξορίας» του Σαντάμ Χουσεΐν και των συνεργατών του τάχθηκε δημόσια ο Τζορτζ Μπους, συμπληρώνοντας, όμως, ότι μια τέτοια εξέλιξη «δε θα σταματήσει τη διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το αν εννοεί ότι η στρατιωτική επίθεση θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως. Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε ότι, την επόμενη εβδομάδα, ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει «βουνό αποδείξεων της ιρακινής ενοχής» στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το «βουνό», σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, θα αποτελείται, κυρίως, από δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες, όμως, δε φάνηκαν, χτες, να πείθουν τον Καναδό ΥΠΕΞ, που μετά από συνάντηση με τον Πάουελ, επαναλάμβανε την αντίθεσή του σε μονομερή επίθεση.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες, με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Το Ριάντ δεν έχει επισήμως ξεκαθαρίσει αν θα αποδεχτεί να δράσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το έδαφός του, ενώ έχει διαψεύσει ότι προωθεί, σε συντονισμό με άλλα αραβικά κράτη, πρωτοβουλία απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από το Ιράκ, με αντάλλαγμα την αποτροπή μιας στρατιωτικής επέμβασης. Σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ενώ αργότερα στις ΗΠΑ θα μεταβεί για συνομιλίες και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του.
Σύμφωνα με αναλυτές, κατά τη συνάντηση Μπλερ - Μπους θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία - τελεσίγραφο έναρξης στρατιωτικής επίθεσης που οι δύο χώρες θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αναμένεται να είναι η 14η Φλεβάρη. Ενόψει της άφιξης Μπλερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό να «συγκρατήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο και να τον οδηγήσει στο δρόμο της σύνεσης».
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την έκθεση των επιθεωρητών που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η ιρακινή ηγεσία, με επιστολή και με δηλώσεις της, κατηγόρησε, κυρίως, τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, για «παρανοήσεις» και για «ατυχείς παρατηρήσεις» και επανέλαβε ότι προτίθεται να «εντείνει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, επαναδιατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι επιθεωρητές του, σε μερικές εβδομάδες, θα είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι το Ιράκ δε διαθέτει πυρηνικά όπλα και κάλεσε τη Βαγδάτη να συνεργαστεί 100% και με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
Την πάγια θέση της ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικής λύσης επανέλαβε η Μόσχα, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει «υπεράνω πάσης αμφισβήτησης αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό, ο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 5 Φλεβάρη. Παράλληλα, το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδιδε εκτιμήσεις Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν την επίθεσή τους το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί στον Κόλπο, τουλάχιστον, 150.000 άνδρες.
Από την πλευρά του, το Λονδίνο κάλεσε, χτες, επιπλέον 4.500 εφέδρους, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί έφεδροι που έχουν επανακληθεί έφθασαν τους 6.000, ενώ το σύνολο των βρετανικών δυνάμεων που μετακινούνται προς τον Κόλπο αγγίζει τις 30.000.
Χτες κατέπλευσαν ιταλικά πλοία στο Ηράκλειο
ΗΡΑΚΛΕΙΟ.--
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί, φαίνεται, στη βάση της Σούδας, από στρατιωτικά αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία που καθημερινά καταφθάνουν στο λιμάνι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ. Γι' αυτό το λόγο φαίνεται πως «επιστρατεύτηκε» και το πολιτικό λιμάνι του Ηρακλείου όπου, από χτες το πρωί, έχουν καταπλεύσει ιταλικά στρατιωτικά πλοία. Μάλιστα, ο χώρος γύρω από τα πλοία έχει αποκλειστεί με σχοινιά, απαγορεύοντας να πλησιάσει κάποιος, ενώ φρουρούνται και από ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού...
Σε επαφή που είχαμε με το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου, για να μας διευκρινίσουν για ποιο λόγο βρίσκονται τα συγκεκριμένα πλοία στο λιμάνι, μας απάντησαν πως, απλώς... πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη. Οταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο πραγματοποιείται αυτή η εθιμοτυπική επίσκεψη και γιατί δεν πήγαν στο λιμάνι της Σούδας, μας απάντησαν πως... έτσι περνούσαν και διάλεξαν το Ηράκλειο για να δέσουν λίγες μέρες. Πάντως, μας διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για τίποτα σημαντικό!
Ομως, ο κατάπλους αμερικανονατοϊκών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου και η κινητικότητα με «συμμαχικά» αεροπλάνα που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της πόλης, το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της 126 Σμηναρχίας Μάχης Ηρακλείου, που διαμηνύει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, δεν είναι καθόλου τυχαία και άσχετα από τον «πολεμικό πυρετό» ενόψει της προετοιμαζόμενης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ.
Κι αυτά όλα έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους της Κρήτης και ιδιαίτερα τον Ηρακλειώτικο λαό και τη νεολαία του, που δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη μετατροπή του νησιού σε ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο. Δε φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν στους πληρωμένους δολοφόνους να μας επισκέπτονται με τα πολεμικά τους σύνεργα, δήθεν, για εθιμοτυπικούς λόγους, όταν, στην πραγματικότητα, ετοιμάζουν νέο αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.
Οπως διαμηνύουν παράγοντες της περιοχής και απλοί άνθρωποι που συζητήσαμε, ο λαός με τους αγώνες του θα σταματήσει τη μετατροπή της πόλης του και ολόκληρης της Κρήτης, σε προτεκτοράτο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Μια πρώτη απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί με τη συμμετοχή τους στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15 Φλεβάρη.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ενόσω λοιπόν οι αντιθέσεις και οι αντεγκλήσεις κορυφώνονται αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, στη Γερμανία έκλεισε χτες αιφνιδίως το προξενικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας, στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο.
Οχι, δεν πρόκειται για κίνηση - αποτέλεσμα της «σύγκρουσης» μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ, αλλά για πληροφορίες περί τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της γερμανικής επικράτειας. Μία «επίθεση» που υφέρπει για την ακρίβεια από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αμερικανικές αρχές είχαν φωτογραφίσει το Μόναχο ως το «άντρο των τρομοκρατών», όπου εκπονήθηκε το σχέδιο για την «επίθεση κατά της Αμερικής».
Μάλιστα, δεν είναι μόνο η αμερικανική πρεσβεία που κατέβασε ρολά, αλλά και το Ισραήλ, αφού οι προειδοποιήσεις που έλαβε με επιστολή η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό, της Συρίας, αφορούν πιθανή τρομοκρατική επίθεση εναντίον τόσο της πρεσβείας των ΗΠΑ όσο και αυτής του Ισραήλ στο Βερολίνο, όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας στο πρακτορείο «Reuters» που πρόσθεσε στη συνέχεια ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έδωσαν την πληροφορία στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί επίσης και σε άλλα αμερικανικά κτίρια και εβραϊκά κέντρα στο Βερολίνο, καθώς η προειδοποίηση για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση είχε γνωστοποιηθεί την Τετάρτη, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου διερευνηθεί πλήρως η προέλευση αυτής της απειλής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) επισήμαναν τον κίνδυνο έναρξης νέας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία - τι παράξενο που οι δύο χώρες συνιστούν για λόγους συμφερόντων τον υποτιθέμενο «ευρωπαϊκό αντιπολεμικό άξονα - από την οργάνωση Αλ Κάιντα.
Ιταλικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν χτες και στο λιμάνι του Ηρακλείου στα πλαίσια των προετοιμασιών για την επικείμενη επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ |
Τα μέλη των επιτροπών ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και μέλη των μαζικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν δηλώσει συμμετοχή για το συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 15 Φλεβάρη, πραγματοποιούν περιοδείες στις γειτονιές, στους μαζικούς και εργασιακούς χώρους και καλούν το λαό του λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ και παράλληλα να απαιτήσει να μη συμμετάσχει με κανένα τρόπο η χώρα μας σ' αυτόν.
Σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, ενάντια στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών σε βάρος του ιρακινού λαού στις 15 Φλεβάρη προχωρούν η Επιτροπή Ειρήνης, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο, με πρώτο στόχο ένα συλλαλητήριο σε κάθε πρωτεύουσα νομού. Συγκεκριμένα:
Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αυτό αποφάσισε προχτές το βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων.
Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Ειρήνης εξήγγειλε συλλαλητήριο για τις 15 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. Για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της πόλης την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 7 μ.μ.
Στην Κόρινθο, η γραμματεία της Κίνησης Κορινθίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στα Περιβολάκια.
Στην Αργολίδα, η Κίνηση Αργολίδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλ. Δημαρχείου στο Ναύπλιο.
Στην Ηλεία, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) του Πύργου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη στις 7:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Για τον ίδιο λόγο, η Κίνηση Αμαλιάδας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη.
Παλλαϊκό χαρακτήρα αναμένεται να πάρει το συλλαλητήριο κατά του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, στις 15 Φλεβάρη, στις 6:30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, καθώς την ευθύνη της διοργάνωσής του θ' αναλάβουν οι μαζικοί φορείς της περιοχής.
Χτες, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους να καλέσουν τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νομού σε σύσκεψη - θα γίνει την Τρίτη, 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας - όπου θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη διοργάνωση του φιλειρηνικού συλλαλητηρίου, για την εξασφάλιση, δηλαδή, της μαζικής συμμετοχής σ' αυτό, αλλά και στις άλλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θ' ακολουθήσουν, όσο το δυνατόν περισσότερων Λαρισαίων.