Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Κύπρος, η Ελλάδα και τα πολιτικά κόμματα

Ο τρόπος που προσεγγίζει κανείς το Κυπριακό καθορίζει και τους κινδύνους από τους οποίους απειλείται η ανάλυσή του. Σε ό,τι αφορά ειδικά στα πολιτικά κόμματα, ο τρόπος προσέγγισής τους αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και ομολογία για το ποια πολιτική πρεσβεύουν πίσω από τα παχιά λόγια. Παχιά λόγια που σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, και εύκολα είναι και καμιά φορά ιδιαίτερα δημοφιλή.

Για παράδειγμα: Μια ελληνοκεντρική προσέγγιση του ζητήματος αφήνει τεράστια περιθώρια να γίνει το Κυπριακό αφετηρία ενός δηλητηριώδους εθνικισμού και ενός υποτιθέμενου πατριωτισμού του τύπου «Γρίβα μ' σε θέλει ο Βασιλιάς»...

Από την άλλη, ειδικά στην εποχή ενός ιδιότυπου κοσμοπολιτισμού που διανύουμε, κοσμοπολιτισμού σαν αυτόν του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι «δεν έχει κανένα ταμπού σε ό,τι αφορά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο κοσμοπολιτισμός συνιστά «διεθνιστική» προσέγγιση του Κυπριακού. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι «διεθνισμός» η υποταγή στο υποτιθέμενο διεθνές δίκαιο των ισχυρών, ισχυρίζονται ότι είναι «διεθνισμός» να χτυπούν παλαμάκια σε κάθε κωλοτούμπα που κάνει η ελληνική άρχουσα τάξη απέναντι στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ.

Εναν τέτοιο «διεθνισμό» (σε πολλά εισαγωγικά η λέξη) παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες και στο Κυπριακό από ορισμένα πολιτικά κόμματα, που χειροκροτούν μια πολιτική που καμώνεται τη «ρεαλίστρια». Πρόκειται για έναν «ρεαλισμό» που τον είδαμε και με τους S-300, που θα πήγαιναν στην Κύπρο, αλλά πήγαν στην Κρήτη, είναι ο ίδιος «ρεαλισμός» που επιδείχτηκε με τη συμφωνία της Μαδρίτης, είναι, τέλος τέλος, ο «ρεαλισμός» που λέει καλά κάνουν τα ΝΑΤΟικά τανκς και αλωνίζουν την Ελλάδα καθώς πηγαίνουν να σφάξουν τη Γιουγκοσλαβία.

***

Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα εισβολής ενός κράτους σε ένα άλλο και κατοχής μέρους των εδαφών του. Αυτός και μόνον ο χαρακτήρας του επιβάλλει να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση για τα όσα μεθοδεύονται. Τα διεθνή προβλήματα, πάντα, αλλά στις μέρες μας πολύ περισσότερο, δεν είναι καθόλου μακρινά. Ο κόσμος μας πια είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί να χωρέσει την αδιαφορία μας για οτιδήποτε συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο.

Για παράδειγμα:

  • Πριν 10 χρόνια έγινε μια συμφωνία στο μακρινό Οσλο για το Παλαιστινιακό. Τα κόμματα όφειλαν και πήραν θέση. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ χειροκρότησαν. Το ΚΚΕ διαφώνησε ότι επρόκειτο για μια συμφωνία λύσης του Παλαιστινιακού. Είδαμε ποιος δικαιώθηκε...
  • Πριν 7 χρόνια έγινε μια συμφωνία στο Ντέιτον για το Γιουγκοσλαβικό. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ χειροκρότησαν. Το ΚΚΕ είπε ότι πρόκειται για συμφωνία διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Είδαμε ποιος δικαιώθηκε...
  • Το '91 το διεθνές πρόβλημα της επέμβασης στο Ιράκ μετέτρεψε τη Σούδα σε ορμητήριο των ΗΠΑ και έστειλε Ελληνες στον πόλεμο.
  • Σήμερα η «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία των ΗΠΑ - εκτός όλων των άλλων - έχει οδηγήσει Ελληνες στο Αφγανιστάν.

Με δυο λόγια, λοιπόν: Δεν υπάρχει τίποτα σήμερα στον κόσμο που να μη μας αφορά.

***

Στο πλαίσιο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού εντάσσεται, βεβαίως, και η ιδιαιτερότητά του, που σχετίζεται με την Ελλάδα. Στην Κύπρο υπάρχουν Ελληνες. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο,τι λοιπόν συμβεί στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διεθνούς διάστασης του προβλήματος, θα έχει άμεση αντανάκλαση στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό. Να το πούμε χωρίς περιστροφές: Κάθε προβοκάτσια, κάθε δυσλειτουργία, κάθε επεισόδιο στην Κύπρο οξύνει απότομα και τις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει έως και πολύ κοντά σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία. Είναι κάτι που παραλίγο να γίνει το 1964. Είναι κάτι που έγινε το 1974.

Η λύση λοιπόν του Κυπριακού πρέπει να είναι μια λύση δίκαιη, μια λύση βιώσιμη, μια λύση λειτουργική. Λύση που θα σημαίνει Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Και ακόμη, μόνον εφόσον ικανοποιούνται αυτά τα κριτήρια θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, όσο αυτό είναι δυνατό, ώστε ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός, να μην εμπλακούν σε περιπέτειες που κάποιοι θα θελήσουν να προκαλέσουν.

Το «σχέδιο Ανάν» με τέτοια κριτήρια πρέπει να κριθεί. Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, τα ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια; Είναι ένα σχέδιο δίκαιο; Είναι βιώσιμο; Είναι λειτουργικό;

Οποιος έχει στοιχειωδώς διαβάσει το συγκεκριμένο σχέδιο και εφόσον δε βαρύνεται από λογής λογής σκοπιμότητες, μόνο μια απάντηση μπορεί να δώσει: «Οχι», το σχέδιο δεν οδηγεί ούτε σε δίκαιη, ούτε σε βιώσιμη, ούτε σε λειτουργική λύση για την Κύπρο. «Ούτως ή άλλως - έλεγε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος - το σχέδιο Ανάν προβλέπει ένα κράτος με περιορισμένη κυριαρχία»! Προβλέπει ένα κράτος «αδύναμο», με «ισχυρά συστατικά κράτη», όπου θα ισχύει το «και μαζί και χώρια»!

Αυτή είναι η αλήθεια. Την ομολογούν οι ίδιοι...

***

Είναι προφανές ότι την απόφαση για το μέλλον τους θα την πάρουν οι Κύπριοι. Ενα ερώτημα, όμως, είναι πώς θα την πάρουν; Με το πιστόλι στον κρόταφο; Υποκύπτοντας σε τελεσίγραφα; Με εκβιασμούς σχετικά με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ; Και όλοι αυτοί που έλεγαν ότι η ένταξη της Κύπρου δε συνδέεται με την κατοχή του νησιού τι έχουν να πουν τώρα;

Είναι προφανές: Την απόφαση θα την πάρουν οι Κύπριοι, αλλά πίσω από αυτό το σχήμα ουδείς δικαιούται να αποσείσει τις δικές του ευθύνες σαν Πόντιος Πιλάτος. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου πήρε τις δικές του αποφάσεις, χάραξε την τακτική του. Εντούτοις, επαναλαμβάνουμε, ουδείς δικαιούται να επιβάλει σιωπητήριο για ένα μέγιστο διεθνές πρόβλημα που, αφ' ενός, αποδιεθνοποιείται για να «λυθεί» στα πλαίσια της «νέας τάξης», αφ' ετέρου, έχει ευθεία αντανάκλαση και στην Ελλάδα.

Δυο επιλογές υπάρχουν επομένως: `Η μια Κύπρος υπό καθεστώς συγκαλυμμένης διχοτόμησης, μια Κύπρος υπό κηδεμονία και υπό καθεστώς ιδιότυπου προτεκτοράτου, μια Κύπρος με ένα λαό υποχείριο στα παιχνίδια του «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών, μια Κύπρος αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ιμπεριαλιστών, ή μια Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Τέτοια Κύπρο δεν προάγει το «σχέδιο Ανάν». Αν θα το διαπραγματευτούν το σχέδιο οι Κύπριοι είναι μια απόφαση που υποχρεούνται και οφείλουν να τη λάβουν, όπως και την έλαβαν. Το «πώς» θα διαπραγματευτούν είναι επίσης μια απόφαση που δικαιούνται να λάβουν.

Σε ό,τι αφορά εμάς, πάντως, οφείλουμε, υποχρεούμαστε και δικαιούμαστε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το αίτημα για μια Κύπρο «ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη» είναι «αδιαπραγμάτευτο»!

Αυτή είναι η θέση των κομμουνιστών στην Ελλάδα. Καμία σχέση με τα πανηγύρια όσων χειροκροτούν το «σχέδιο Ανάν», αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζουν την Κύπρο σαν ένα «περιττό βάρος» με το οποίο θέλουν να τελειώνουν. Και είναι απολύτως βέβαιο, ότι η ζωή θα κρίνει (δυστυχώς σύντομα κατά τη γνώμη μας) ποια από τις δυο θέσεις είναι η ορθή...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ
Ιδού οι απαιτήσεις μας

Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Γ. Παπαντωνίου

Το Κυπριακό, αλλά και το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, ήταν τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν στην ολιγόωρη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Γκρόσμαν, με τον υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Στη συζήτηση που είχαν, ο Αμερικανός υφυπουργός διατύπωσε τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η Ελλάδα στις αμερικανικές δυνάμεις που θα επιτεθούν στον Ιράκ.

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά, ο Μ. Γκρόσμαν, μετά τη συνάντηση, εμφανίστηκε να τοποθετεί σε ένα πακέτο όλα τα ζητήματα. Θα ήταν καλό, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, αν στις 12 Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη δινόταν λύση σε τρεις εκκρεμότητες: Την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν», την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης για την Τουρκία. Σημείωσε, πάντως, ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ σε κάθε περίπτωση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σύμφωνοι με τις αμερικανοτουρκικές απαιτήσεις

Σύρεται πίσω από το αμερικανικό άρμα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με την προσμονή αμφίβολης αξίας «ανταλλαγμάτων»

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Γκιουλ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Γκιουλ
Με την ψευδαίσθηση ότι θα εξασφαλίσει το αντάλλαγμα της ένταξης της Κύπρου - ακόμη και ως έχει - στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση σύρεται πίσω από την Ουάσιγκτον, η οποία ασκεί ασφυκτική πίεση στην ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία, για να ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης για την Τουρκία. Εκτός από την Ελλάδα, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Δανία είναι οι χώρες που προπαγανδίζουν το τουρκικό αίτημα στην ΕΕ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές εντολές.

Κατά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία, όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνέχιση της συνεργασίας και των πολλών βημάτων που έχουμε κάνει την τελευταία τριετία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για να υπάρξει μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα θέματα που τίθενται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπως είναι ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και η επίλυση του Κυπριακού, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό το τουρκικό αίτημα για ορισμό ημερομηνίας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που εμπεριέχονται στην εταιρική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της το «νέο μομέντουμ» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το οποίο, όπως είπε, συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα στη λήψη των όποιων αποφάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο του θετικού μηνύματος που θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία, αλλά δε θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις συγκεκριμένων χωρών, επισημαίνοντας ότι στην πορεία «οι θέσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι δυνατόν να υπογραφεί η βασική συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού λάβει τις απαντητικές επιστολές των Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, θα παρουσιάσει «ένα τροποποιημένο σχέδιο» ή εάν θα καλέσει σε διαπραγματεύσεις. Ο Γιακίς υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη, αλλά ταυτοχρόνως σημείωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αμέσως μετά.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν είναι αδύνατον να έχουμε λύση πριν από την Κοπεγχάγη», σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε μια «πολύ σημαντική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού. «Εάν δεν καταστεί δυνατόν για τον οποιοδήποτε λόγο να έχουμε συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη, αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί το τέλος, αλλά αντιθέτως μια νέα δυναμική πρέπει να αναπτυχθεί».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει λύση στο Κυπριακό, η Ενωση θα δεχτεί στους κόλπους της ένα μωρό γεμάτο προβλήματα.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη. Σε κάθε περίπτωση κατέστησε σαφές πως η Τουρκία θεωρεί ότι θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση σε βάρος της το να προχωρήσει η ένταξη των δέκα νέων χωρών «χωρίς να έχει προσδιοριστεί μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας πρέπει να γίνει πριν από την πρώτη διεύρυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στα πλαίσια των επαφών του ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, τον Κεμάλ Ντερβίς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Οπως όπως

Προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο και προθυμότητα για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» ακόμη και πριν την Κοπεγχάγη, αδιαφορώντας και για την ανάγκη διαπραγμάτευσης που προβάλλει το Κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και αγνοώντας απολύτως το «κοινό αίσθημα», όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίστηκε πανέτοιμος για μια ταχύτατη διευθέτηση του Κυπριακού μέσα από τις προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν».

«Εάν με ρωτάτε, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, εάν βλέπω πιθανή την επίλυση μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, σας λέω ότι είναι ευκταία. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα απαγορευτικά τα χρονικά περιθώρια και ότι χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε ή να μπορέσουμε να καταλήξουμε εκεί που θα διαπραγματευτούμε». Πώς εννοεί η ελληνική κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις, φαίνεται από την επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι διαπραγματεύσεις, είπε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και την παραμονή της Συνόδου. Ποιο είναι το πρόβλημα;».

Εκδήλωση - συζήτηση στο Κερατσίνι

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, την Κυριακή 8/12, στις 6.00 μ.μ., διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης «Μελίνα Μερκούρη» (Μπενάκη 70), στο Κερατσίνι, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το σχέδιο Ανάν και η διεκδίκηση μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό».

Συμμετέχουν η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος και ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Με όποιον θέλει να παλέψει για τα λαϊκά συμφέροντα

Είναι, αλήθεια, φιλότιμη η προσπάθεια που καταβάλλει ο Παύλος Κλαυδιανός να στιγματίσει το ΚΚΕ ως πολιτική δύναμη εκφέρουσα εθνικιστικές απόψεις. Και το θέτουμε έτσι ακριβώς γιατί δεν τολμά να χαρακτηρίσει ανοιχτά και ξεκάθαρα το ΚΚΕ ως κόμμα εθνικιστικό. Με αφορμή λοιπόν την απόφαση της ΚΕ του Κόμματος για το Κυπριακό, αλλά και τη διακήρυξη που δημοσίευσε ο «Ρ» και φέρει τις υπογραφές βουλευτών, καθηγητών, στρατιωτικών και ιεραρχών, αρθρογραφεί στη χτεσινή «Αυγή», και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα, υπό τον τίτλο «Με στρατηγούς και αρχιμανδρίτες». Προφανώς για λόγους ...οικονομίας χώρου επέλεξε να αποκλείσει από τον τίτλο εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, που συνυπογράφουν την (άκρως εθνικιστική κατά τον ίδιο) διακήρυξη και που φυσικά είναι πολίτες υπεράνω κάθε ...εθνικιστικής υποψίας.

Ο Π. Κλαυδιανός απεφάνθη ότι το ΚΚΕ δε διέφυγε τον κίνδυνο που διατρέχει η Αριστερά «να εγγραφούν οι τοποθετήσεις και οι ενέργειές της σε ένα πεδίο συλλογιστικής που δεν είναι δικό της, ακόμα κι αν το Κυπριακό το αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής», συνυπογράφοντας τη διακήρυξη. Αν και αμέσως μετά διαπιστώνει ότι «στο κείμενο της ΚΕ ο κίνδυνος αυτός αποτρέπεται με τα δόντια, με άφθονες τεχνικές παρατηρήσεις, διπλωματικής υφής». Αντιιμπεριαλιστική πολιτική = εθνικισμός; Αν ναι, τότε η συλλογιστική του γράφοντα κινδυνεύει.

Εγκαλεί ωστόσο το ΚΚΕ γιατί από την απόφαση της ΚΕ απουσιάζουν στοιχεία όπως κριτική στην πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού, στην εθνικιστική επί δεκαετίες ελληνική και ελληνοκυπριακή πολιτική, τις συνέπειες των οποίων έχουμε σήμερα μπροστά μας σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και της κατοχής των Τούρκων στρατοκρατών. Ακόμα, ισχυρίζεται, απουσιάζει αναφορά στη διεθνή συγκυρία αλλά και το διά ταύτα, κάτι που εκτιμά πως είναι ασυνήθιστο για ένα κείμενο-κατεύθυνση του ΚΚΕ.

Ο Π. Κλαυδιανός προφανώς θα ήθελε αντί απόφασης της ΚΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις, ένα κείμενο-ανασκόπηση ιστορικών γεγονότων, για τα οποία το ΚΚΕ έχει πάρει θέση. Οπως θέση έχει πάρει και για τη διεθνή συγκυρία, όχι όμως για να την επικαλεστεί ως άλλοθι συναίνεσης σε ένα σχέδιο που κάθε άλλο παρά δίκαιη και βιώσιμη λύση προκρίνει. Αν και ως φαίνεται ο Π. Κλαυδιανός αυτό πιστεύει, όπως πιστεύει προφανώς ότι το «σχέδιο Ανάν» απαντά και στις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και επίσης αίρει το θέμα εισβολής-κατοχής. Κρίμα.

Σε ό,τι αφορά στο διά ταύτα, που «απουσιάζει από την απόφαση της ΚΕ», τον πληροφορούμε, αν και είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζει, πως το ΚΚΕ δεν έπαψε στιγμή να παλεύει για λύση δίκαιη, βιώσιμη, στη βάση παλιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων με μεγάλη προθυμία από πολλούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα περί στρατηγών και αρχιμανδριτών, να πούμε ότι «δεν κάνει το ράσο τον παπά». Πολλές φορές στην ιστορία αυτού του τόπου υπήρξαν στρατηγοί και ιεράρχες που η στάση τους αποτέλεσε παράδειγμα. Κι αντίστροφα υπήρξαν και αυτοί που ενώ θα 'πρεπε με βάση την ιδιότητά τους να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή. Οπως σήμερα, πραγματοποιώντας βαθιές υποκλίσεις στους ιμπεριαλιστές και στα... εμπνευσμένα σχέδιά τους.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα δέκα σημεία της ελληνοκυπριακής απάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, πολυσέλιδη απάντηση επί του σχεδίου, η οποία θα περιλαμβάνει δέκα συγκεκριμένα σημεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γλ. Κληρίδης θα ζητά διαπραγματεύσεις, διευκρινίσεις ή απάλειψη αυτών των δέκα σημείων του σχεδίου, στα οποία κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και αυτά είναι τα εξής:

  • Εξι μήνες μεταβατική περίοδος αντί των 3 ετών.
  • Απάλειψη ή τροποποίηση της πρόνοιας για 3ετή συμπροεδρία των δύο ηγετών, καθώς και των υπουργών.
  • Μείωση των στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Κύπρο από 10.000 περίπου σε 3.000 χιλιάδες, με προοπτική μείωσής τους στις 2.000 και παραπέρα πλήρους αποχώρησης και των τουρκικών στρατευμάτων.
  • Συγχώνευση των δύο χαρτών στο εδαφικό.
  • Αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση στις 100.000.
  • Η επιστροφή να γίνει σε μικρότερο του προβλεπόμενου χρόνου.
  • Οι τρεις ξένοι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου να προέρχονται από την ΕΕ, να ενεργούν με βάση τους κανονισμούς της Ενωσης και να λογοδοτούν σε αυτήν.
  • Οι ευρωβουλευτές να είναι 4 Ελληνοκύπριοι και 2 Τουρκοκύπριοι.
  • Το δημοψήφισμα του Μαρτίου να μην περιλαμβάνει την ερώτηση για την ένταξη και να παραμείνει μόνο αυτή που αφορά στη λύση του Κυπριακού.
  • Να ακολουθηθούν πιο δημοκρατικές διαδικασίες σε εκλογές - διακυβέρνηση.
ΚΥΠΡΟΣ
Αναμένεται η απάντηση στην επιστολή Ανάν

Ο διεθνής παράγοντας δεν έχει έρεισμα να προχωρήσει και να μας βάλει τη θηλιά στο λαιμό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας

Χωρίς την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς έφυγε χθες από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, που είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ο Γλ. Κληρίδης του ανακοίνωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδώσει την απάντησή της στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ταυτόχρονα με την τουρκική πλευρά. Ο Αλβαρο Ντε Σότο είπε πως θα πάρει τις απαντήσεις, το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, επί της ουσίας των θεμάτων, που θίγει ο Κόφι Ανάν στην επιστολή του.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Κληρίδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Βουλής Δ. Χριστόφια, ο οποίος, όπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, δήλωσε ότι «με βάση τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο διεθνής παράγοντας δεν έχει έρεισμα να προχωρήσει και να μας βάλει τη θηλιά στον λαιμό», κατά την έκφρασή του. Επισήμανε δε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η πίεση, που προσλαμβάνει τη μορφή εκβιασμού όταν και οι δύο πλευρές διαμηνύουν πως χρειάζονται χρόνο για διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης προσκάλεσε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στην Κοπεγχάγη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον πρόεδρο της Κύπρου επισκέφθηκε χτες και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν ο οποίος είχε επαφές και στα Κατεχόμενα με ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο Αμερικανός υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις προσεχείς ημέρες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι αν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην Κύπρο και την περιοχή. Ερωτηθείς αν η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού θα υπάρχει και μετά τις 12 Δεκέμβρη, απάντησε ότι τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στις 12 Δεκέμβρη και στις πιθανότητες που υπάρχουν για λύση.

Ξανά στο νοσοκομείο ο Ντενκτάς

Πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εισήχθη και πάλι εσπευσμένα χθες βράδυ σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αισθάνθηκε δυσφορία και εισήχθη εσπευσμένα στο πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις οκτώ το βράδυ. Η εισαγωγή του Ντενκτάς σχετίζεται με το υγρό το οποίο συνεχίζει να συσσωρεύεται στους πνεύμονές του.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ρ. Ντενκτάς είχε πει ότι δεν είναι πλέον σίγουρος για το πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο, αφού όπως είπε αυτό θα εξαρτηθεί από τους θεράποντες ιατρούς του. Αναφορικά δε με την επίδοση της απάντησης στο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι θα την επιδώσει αυτές τις μέρες, αλλά δε γνωρίζει ακόμα το πότε ακριβώς. Σχολιάζοντας δε τη δήλωση του Κόφι Ανάν ότι όνειρό του είναι μια ενωμένη Κύπρος η οποία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ότι διαφωνεί με το Γενικό Γραμματέα και ισχυρίστηκε και πάλι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

Υποκριτές όσοι δείχνουν ότι ξαφνιάζονται

Εκδήλωση με θέμα το «σχέδιο Ανάν»

Η Κύπρος δεν είναι καν Κόσσοβο, αλλά ένας δοκιμαστικός σωλήνας για την πραγματοποίηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να μετατρέψουν τα κράτη σε περιοχές συμφερόντων. Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στον Πειραιά με θέμα το «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο. Η ουσία του σχεδίου, σημείωσε, είναι η στρατιωτική χρήση του νησιού στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου ΝΑΤΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη υπάρχουν αποδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην Κύπρο, χαμηλού εξορυκτικού κόστους, πολύ κοντά στις βρετανικές βάσεις. Αναφερόμενη εξάλλου στις βάσεις της Βρετανίας αποκάλυψε ότι με τη συμφωνία της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ έχουν εξαιρεθεί σαν αγγλικό και άρα κοινοτικό έδαφος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το Κυπριακό πρέπει να ιδωθεί από την πλευρά της στρατηγικής των πετρελαίων και της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δημοσιογράφος του «Ρ» Παύλος Αλέπης υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ από το παρελθόν ακόμα είχε προειδοποιήσει ότι η Κύπρος βαδίζει προς τη θεσμική διχοτόμηση, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει κάποιος που να ξαφνιάστηκε από το «σχέδιο Ανάν» ή υποκριτής είναι ή τρέφει αυταπάτες για τη φύση του ιμπεριαλισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζατζάνης, ενώ τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουβάτσος.

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας

Πρέπει να ανησυχούμε, να κινητοποιηθούμε, να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό, ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ηλ. Λέγγερης, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών», της Κίνησης που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 20 μέρες, με τη συμμετοχή εν ενεργεία και πρώην βουλευτών, στελεχών του ΔΗΚΚΙ και άλλων προσωπικοτήτων. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, έκανε εκτενή ανάλυση στις «γεωστρατηγικές συνιστώσες του "σχεδίου Ανάν"», αναφέροντας ότι «η Κύπρος είναι τμήμα του μεσανατολικού προβλήματος και απαραίτητη βάση σε κάθε πολεμικό σχεδιασμό στην περιοχή». Συνέδεσε την επίλυση και το χρονικό σημείο κατάθεσης του «σχεδίου Ανάν» «με τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ». Ανέπτυξε τις «αντιθέσεις» που υπάρχουν «ανάμεσα σε Αγγλοαμερικάνους και Γερμανούς», τόσο για το νησί, όσο και για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και προέβλεψε ότι «ο πόλεμος στον Κόλπο που θα επακολουθήσει θα δώσει το κατάλληλο σκηνικό αποπροσανατολισμού για να ολοκληρωθεί από την Τουρκία, η απορρόφηση του κατεχόμενου τμήματος».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Δ. Τσοβόλας, που ήταν και ο τελευταίος κύριος ομιλητής, πρότεινε τη «σύσταση δυο επιτροπών, μιας πολιτικής και μια συντονιστικής, που θα λειτουργούν στα πλαίσια της "Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών" (ΠΑΚΚΙ)», και τη διοργάνωση «συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 11 του μήνα σε μεγάλο κλειστό χώρο», προκειμένου, όπως είπε, «να κινητοποιηθούν οι πολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο "σχέδιο Ανάν"».

Συγκαλυμμένη διχοτομική λύση

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Ηλ. Λέγγερης επισήμανε ότι «το ΚΚΕ δε βλέπει ανταγωνιστικά την Κίνηση» και συγχρόνως υπογράμμισε: «Δηλώνουμε πάντα ανοιχτοί να συμμετέχουμε, όταν καλούμαστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες». Στη συνέχεια της ομιλίας του, με ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ότι το «σχέδιο Ανάν» «είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης», αφού, όπως αμέσως μετά υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη διχοτομική λύση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ηλίας Λέγγερης και στους σκοπούς και στόχους που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σχέδιο, προς όφελος Αμερικανών και Βρετανών. Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Σε κανένα σημείο του σχεδίου αυτού, δε γίνεται αναφορά για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, αλλά και των αμερικανικών, που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αντίθετα μάλιστα». Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται, τόνισε ο ίδιος, «οι πολεμικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή».

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πακέτο με την επίλυση του Κυπριακού, απλά προσπαθεί να σκορπίσει «αυταπάτες» στον ελληνικό λαό. «Πρέπει να ανησυχούμε, να κινητοποιηθούμε, να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό», κατέληξε ο Ηλ. Λέγγερης.

«Θεσμικό έκτρωμα, που καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας», χαρακτήρισε το «σχέδιο Ανάν» η Σοφία Αντωνοπούλου, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία μίλησε στη χτεσινή συνεδρίαση. Η ίδια, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο μετατρέπει την Κύπρο σε αμερικανοτουρκικό προτεκτοράτο, διαιωνίζει το τείχος που χωρίζει το νησί» και ουσιαστικά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόκειται για μια κατοχή, με πολιτικά μέσα, που αποσκοπεί στην κατάργηση των ελευθεριών, μέσω των κεντρικών εξουσιών».

Στη χτεσινή συνεδρίαση, μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γ. Συλλούρης, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, σχετική με το Κυπριακό, στη συνέχεια τόνισε: «Το "σχέδιο Ανάν" πρέπει να απορριφθεί. Αν δε διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας, είναι σίγουρο ότι δε θα μας δώσουν τίποτα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Συλλούρης επισήμανε πως «και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν βιώσιμη λύση», αλλά, όπως είπε: «Στα Κατεχόμενα δεν έχουν ούτε λόγο, ούτε θέση».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ακολούθησαν παρεμβάσεις των παρευρισκομένων.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το σχέδιο ενισχύει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με ανακοίνωσή του χτες το ΚΚ Τουρκίας εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. «Το σχέδιο Ανάν είναι ιμπεριαλιστικό και πρέπει να το αρνηθούμε», τιτλοφορεί την ανακοίνωσή του το κόμμα, το οποίο τονίζει ότι το σχέδιο «ενισχύει την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή» και «νομιμοποιεί την παρουσία ξένων δυνάμεων στη νήσο», ενώ «η Τουρκία και η Ελλάδα, δύο μέλη του ΝΑΤΟ, θα διαθέτουν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν αν η Κύπρος θα συμμετέχει σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ακόμη, το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει πως το σχέδιο «επικυρώνει το διχασμό» και «η νομή της εξουσίας στα δύο "συντακτικά κράτη" είναι ατελής και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ομοσπονδία ή συνομοσπονδία». Τονίζει δε, ότι το σχέδιο Ανάν προβλέπει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ένα «όργανο των ιμπεριαλιστών της Ευρώπης που ανταγωνίζεται και συνεργάζεται ταυτόχρονα με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό... και θα καταλάβει στην πραγματικότητα την Κύπρο».

Το ΚΚ Τουρκίας καλεί για «την ταυτόχρονη απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων, την παύση του τουρκικού εποικισμού στην Κύπρο, τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και τη συνένωση όλων των δυνάμεων στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τη Βρετανία για τη δημιουργία μιας ενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ