Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ομιλία του Β. Μπούτα στην Ηλεία

Σε συγκέντρωση αγροτών στην Ηλεία με θέμα: «Η αντίδραση του αγροτικού κινήματος απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ» θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στις 6:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
«Φλούδες» κυβερνητικής κοροϊδίας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι πατατοπαραγωγοί της Ανω Βροντού και της Ορεινής Σερρών που έχουν παρατάξει από την αρχή της βδομάδας τα τρακτέρ τους μπροστά στη Νομαρχία Σερρών.

Διαμαρτύρονται γιατί 12.000 τόνοι άριστης ποιότητας πατάτα παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες. Οι αγρότες που είχαν καταλάβει προχθές το κτίριο της Νομαρχίας ζήτησαν με υπόμνημά τους να ικανοποιηθούν άμεσα μια σειρά αιτήματά τους με πρώτο τη χορήγηση αποθηκευτικής ενίσχυσης ανά στρέμμα, ώστε να δώσουν με πολύ χαμηλή τιμή τα προϊόντα τους, προκειμένου να φύγουν από τις αποθήκες, καθώς είναι θέμα χρόνου η καταστροφή τους. Ζητούν, επίσης, ο ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει έγκαιρα για τη μεγάλη ζημιά που έπαθαν στις καλλιέργειές τους από χαλαζόπτωση και πλημμύρες, τη μείωση του κόστους των εφοδίων (πατατόσπορος) που χρειάζονται για την καλλιέργεια, τα οποία αντιθέτως κάθε χρόνο αυξάνονται κλπ.

Οι πατατοπαραγωγοί των Σερρών είναι αγανακτισμένοι γιατί οι έμποροι αγοράζουν το προϊόν τους 50-60 δρχ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει τις 80 δρχ. Παραμένουν μπροστά στη Νομαρχία μέχρι, όπως τονίζουν, να υπάρξει γραπτή δέσμευση από το υπουργείο ότι θα αντιμετωπιστεί πραγματικά το πρόβλημα τους.

Η απάντηση μέχρι τώρα από το υπουργείο ήταν μία χθεσινή ανακοίνωση Τύπου που συνιστά στους πατατοπαραγωγούς του νομού Σερρών να δημιουργήσουν ομάδα παραγωγών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους!.. Επίσης παρατίθενται πίνακες για τα αποθέματα στις κυριότερες παραγωγικές περιοχές και για τις εισαχθείσες ποσότητες πατάτας. Για εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου κάνει λόγο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ορεινής Κ. Γάτσιος. Αντί να απαντήσει το υπουργείο στα αιτήματα των αγροτών που χρίζουν άμεσης λύσης, παρουσιάζει πίνακες που τα στοιχεία τους προκαλούν σοβαρό προβληματισμό. Για παράδειγμα αναφέρει τις εισαγωγές πατάτας μόνο από τις τρίτες χώρες κι όχι από την ΕΕ που είναι πολλαπλάσιες. Επίσης αναφέρεται ότι η τιμή CIF είναι 92-102 δρχ, όταν η εισαγόμενη πατάτα από τη Γαλλία φθάνει με 65 δρχ στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απληρωσιά, απολύσεις και ξεπούλημα

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστική στήριξή της ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που επισκέφθηκε χτες, επικεφαλής κλιμακίου αγροτοσυνδικαλιστών, τις εγκαταστάσεις της Ενωσης στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στη διάρκεια συνάντησής τους με το κλιμάκιο δήλωσαν ότι παραμένουν εδώ και τρεισήμισι μήνες απλήρωτοι. Η «Ομοσπονδία» τόνισαν «στραγγαλίζεται» από την ΑΤΕ, ενώ η ρύθμιση των χρεών δεν είναι προς το συμφέρον της Ενωσης. «Καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή κάτω από τους δυσβάστακτους όρους που είναι αναγκασμένη να κινείται η Ενωση, δεν μπορεί να ανανεωθεί ο εξοπλισμός ή να συντηρηθεί ο υπάρχων», είπαν. Μια σειρά από μονάδες έκλεισαν και οι εναπομείναντες σε βαμβάκι και ντομάτα συρρικνώθηκαν. Πρόσθεσαν ότι τμήματα, όπως το εκκοκκιστήριο και το σπορελαιουργείο, έχουν επινοικιαστεί σε ιδιώτες, ενώ οικόπεδα και αποθήκες της «Ομοσπονδίας» πωλούνται. «Η ΑΤΕ στην αρχή επινοικιάζει τους χώρους και στη συνέχεια θα δώσει την "Ομοσπονδία" στους ιδιώτες», δήλωσε ο Αγγ. Τζέκης. «Με τα προγράμματα εξυγίανσης, η ΑΤΕ, μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση, οδήγησε την "Οργάνωση" στην απαξίωση, συνέχισε. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός των αγροτών και όλων των κατοίκων των γύρω περιοχών για τη σωτηρία της "Ομοσπονδίας". Να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο αγροτών - εργαζομένων, προκειμένου να αλλάξει η καταστροφική πολιτική για τις Ενώσεις και να στηριχτούν με κάθε τρόπο».

Στο μεταξύ την Κυριακή 9 Φλεβάρη η «Ομοσπονδία» προχωρά σε γενική συνέλευση των αντιπροσώπων με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού. Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα (ΛΑΕ) τονίζει ότι η τροποποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, ενός νόμου που στόχος του είναι η διάλυση των συνεταιρισμών και η μετατροπή τους από ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων. Εισάγεται, επίσης, με την τροποποίηση αυτή, το αντιδημοκρατικό - αντιδραστικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα «πετάξουν» από τους συνεταιρισμούς κάθε φωνή που αντιστέκεται και πάνω από όλα τη Λαϊκή Αγροτική Ενότητα. Στην πολιτική δηλαδή κυβέρνησης - ΕΕ και πολυεθνικών θέλουν να επιβάλουν καθεστώς πλήρους υποταγής του συνεταιριστικού κινήματος. Η ΛΑΕ καλεί τους αντιπροσώπους να μην επιτρέψουν να περάσει ένα τέτοιο αντιδραστικό καταστατικό, να παλέψουν για ένα συνεταιρισμό παραγωγικό, πραγματικό εργαλείο στα χέρια της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που θα δώσει πραγματική λύση στα προβλήματα της αγροτιάς μέσα από μια άλλη πολιτική με λαϊκή οικονομία που θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό και τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

ΛΑΡΙΣΑ
Τα τρακτέρ βγήκαν, αλλά...

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τρακτέρ βγήκαν, χτες, στους δρόμους της Λάρισας, αλλά τούτη η αγροτική κινητοποίηση φαίνεται να διαφέρει από εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Πρώτα, θα πρέπει να σημειωθεί πως τη διοργάνωσή της αποφάσισαν μόνοι οι αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - σ' αυτή δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές συνδικαλιστές κι άλλοι συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος και εκφράζει και εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των Λαρισαίων αγροτών - δε μετείχε στη λήψη της σχετικής απόφασης, διαφωνώντας, όχι βεβαίως με την κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών, αλλά κυρίως, με το πλαίσιο διεκδίκησης, όπως το θέτουν οι συνδικαλιστές της ΝΔ.

Το δεύτερο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι, για πρώτη φορά, γίνεται μια αγροτική κινητοποίηση, αυτού του είδους, στη Θεσσαλία, που αφορά ένα μόνο προϊόν και προβάλλει ένα και μοναδικό αίτημα.

Το ένα και μοναδικό αίτημα της κινητοποίησης είναι ν' ανοίξουν τώρα τα εκκοκκιστήρια και να παραλάβουν όλες τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού, οι οποίες για τη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 75.000 τόνους. Οι διοργανωτές ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και δηλώνουν ότι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, ο αγώνας θα ενταθεί, με τα τρακτέρ ν' αποκλείουν και την Εθνική Οδό.

Πρόβλημα με το αίτημα

Συνδικαλιστές του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος σημείωναν πως «το θέμα δεν είναι απλώς να βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, αλλά το τι ζητάμε με τον αγώνα μας». Και υπογράμμιζαν ότι όπως τίθεται το αίτημα δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών, αφού δε συνδυάζεται με την απαίτηση να επιδοτηθούν όλες οι παραχθείσες ποσότητες, ανεξαρτήτως των περιορισμών που τίθενται μέσω του ΟΔΣΕ και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για όλα τα κιλά, τουλάχιστον 300 δρχ. το κιλό.

Πρόσθεταν, δε, ότι δεν είναι σωστό ένας αγώνας να προβάλλει μόνο κάποιο επιμέρους και τοπικό αίτημα, που σχετίζεται με τη διεκδίκηση μερικών ευρώ παραπάνω και να μην αναφέρεται στην αιτία του προβλήματος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αιτία του προβλήματος, δεν είναι άλλη παρά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ο οποίος ευθύνεται τόσο για τη δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας όσο και για τη συρρίκνωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Τέλος, οι συνεπείς συνδικαλιστές επισήμαναν πως, εκτός των βαμβακοπαραγωγών, και οι παραγωγοί των άλλων αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν τα ίδια, ή ανάλογα προβλήματα. Δηλαδή απούλητη παραγωγή, χαμηλή τιμή, καθυστέρηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων κ.ά. Από αυτή την άποψη, θα έπρεπε οι διοργανωτές της κινητοποίησης ν' αναφέρονται στο σύνολο των προβλημάτων των αγροτών, καθώς και στην ανάγκη ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα στη χώρα μας.

Βεβαίως, οι βαμβακοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν και φέτος, όπως και πέρσι, ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αφήσει, ξανά, εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, οδηγώντας σε νέα μείωση εισοδήματος και σπρώχνοντας κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα. Ομως, το πρόβλημά τους δε θα λυθεί αν πάρουν φέτος λίγα ευρώ παραπάνω στην τιμή του προϊόντος, αλλά μόνο αν «φύγει από τη μέση» ο κανονισμός και γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική που αποσκοπεί να τους πάρει τα χωράφια και να τα παραδώσει στους μεγαλοαγρότες και σε επιχειρηματίες.

Αυτό πρέπει ν' αντιληφθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί και να μην επιτρέπουν στους αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, να «πατούν» στο πρόβλημά τους, για να ξεστρατίζουν τον αγώνα τους, με σκοπό να βοηθήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια αναρρίχησής του στην κυβερνητική εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ