Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Νέα κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. η ΕΛΜΕ Πειραιά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, που συνεχίζει τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε οργανικά κενά υπολογισμένα με βάση τους 30 μαθητές ανά τάξη. Η ΕΛΜΕ απαιτεί ο υπολογισμός των λειτουργικών κενών να γίνει με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κάθε χρόνο, δηλαδή, με εκείνο τον αριθμό των μαθητών στην τάξη και εκείνο τον αριθμό των τμημάτων που κρίνει κατάλληλο το κάθε σχολείο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, με ανακοίνωσή του, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και κάθε εκπαιδευτικό να υπολογίσουν τα τμήματα, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν κάθε χρόνο, με βάση την παιδαγωγική ανάγκη για ολιγομελή τμήματα, αγνοώντας την κατεύθυνση για τμήματα των 28, 30 και πλέον, παιδιών.

Δεν τους άρεσε η αγωνιστική απόφαση...

Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» (Ν. Ιωνία - Ηράκλειο - Μεταμόρφωση) έγινε γενική συνέλευση στην οποία πλειοψήφησε η πρόταση του ΠΑΜΕ. Στη συνέλευση, την απόφαση ψήφισαν και πολλοί δάσκαλοι που στηρίζουν άλλες παρατάξεις ενώ άλλοι, αποφεύγοντας να ταυτιστούν με αντιλαϊκές πολιτικές έφυγαν πριν την ψηφοφορία. Επειδή το αποτέλεσμα δεν άρεσε στις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συναίνεσης, ιδιαίτερα στην ΠΑΣΚ, επιδόθηκαν οι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων σε χυδαίες υβριστικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και με θράσος δήλωσαν ότι δε θα σεβαστούν την απόφαση γιατί όσοι ψήφισαν στο τέλος... ήταν λίγοι! Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν την πτοούν οι τραμπουκισμοί και οι βρισιές ούτε θα υποτάξει ποτέ την απόφαση γ.σ. σε μικροπαραταξιακά κριτήρια».

ΧΙΟΣ
«Κανένας φοιτητής έξω από τις Εστίες»

Καταγγελία των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νησί

Δυναμικά διεκδικούν οι φοιτητές στη Χίο να μην υλοποιηθεί η απαίτηση της πρυτανείας να αδειάσουν τα δωμάτια της φοιτητικής εστίας το καλοκαίρι. Σε ανακοίνωσή τους η ΝΕ του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ στη Χίο εντάσσουν την απαίτηση της πρυτανείας στο γενικότερο πλαίσιο της βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και το σύνολο της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Οπως σημειώνουν, «στα πλαίσια μετεξέλιξης του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση και των φοιτητών σε πελάτες, η προηγούμενη πρυτανική αρχή θεώρησε αναγκαίο να υποθηκεύσει το δικαίωμα των φοιτητών, που στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες Χίου, απαιτώντας να αδειάσουν τα δωμάτια τους, τους μήνες Ιούλη - Αύγουστο, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν επιχειρηματικά».

Για το θέμα, έχει ήδη πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας η επιτροπή του ΜΑΣ ενώ έγινε και τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση του πανεπιστημίου και του τμήματος από το ΠΑΜΕ, ώστε οι φοιτητές να μην αναγκαστούν να αφήσουν τα 182 δωμάτια της Εστίας.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θεωρούν ότι τα παιδιά του εργαζόμενου λαού έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια - δωρεάν Παιδεία, που σημαίνει δωρεάν σπουδές, συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μετακίνηση κλπ. Αυτά σήμερα καταπατούνται από τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι καπιταλιστές στον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του, με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να θησαυρίζουν», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καλώντας τους φοιτητές «να ορθώσουν το ανάστημά τους στα αντιλαϊκά - αντιεκπαιδευτικά σχέδια, προκειμένου να βάλουν εμπόδιο σε αυτή την κατάσταση. Με το ΜΑΣ, στο πλάι του ταξικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, να βάλουν τις βάσεις για την ανατροπή τους».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Επιχειρείται φίμωση εκπαιδευτικού

Καταγγελία της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΠΑΜΕ

Τη διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων (αιρετό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ και μέλος της ΠΑΣΚΕ) Βασιλική Κάκλα καταγγέλλει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΠΑΜΕ, για την αναφορά που κατέθεσε εναντίον του εκπαιδευτικού Θόδωρου Μούτου, με την οποία επιχειρεί - όπως λέει το ΠΑΜΕ - να φιμώσει τον εκπαιδευτικό που αντιδρά στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ μάλιστα, χτες, οργάνωσε και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το γεγονός.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία, «σε συνεδρίαση του Συλλόγου του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων την Τετάρτη 12-5-2010 και με την παρουσία του σχολικού συμβούλου κ. Γ. Δονδοντσάκη με θέμα την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, ο συνάδελφος Μούτος Θεόδωρος, με υπευθυνότητα και δημοκρατικότητα, ως ελεύθερο σκεπτόμενο άτομο, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έθεσε τις απόψεις του και τις θέσεις της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ) και απαντώντας σε μειωτικές, προσβλητικές και απαράδεκτες για τον κλάδο θέσεις του κ. συμβούλου, όπως τη μετάθεση των ευθυνών για την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης αποκλειστικά και μόνο στους εκπαιδευτικούς, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όχι όμως και από το σχολείο, πράγμα για το οποίο κατηγορείται, ενώ η κ. διευθύντρια όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκε από τα λεγόμενα του κ. συμβούλου, αλλά με την επίθεση σε βάρος του συναδέλφου και με τη σιωπή της κάλυψε πλήρως τον κ. σύμβουλο».

Αλλά η διευθύντρια δε σταμάτησε εκεί. Στις 25-5-2010 υπέβαλε αναφορά σε βάρος του Θ. Μούτου προς τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων - την κοινοποίησε και προς την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας - στην οποία τον κατηγορεί ότι «προέβη την υπαλληλική νομοθεσία και την παιδαγωγική και εκπαιδευτική ηθική και δεοντολογία».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος του Θ. Μούτου και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιες συμπεριφορές και διώξεις όχι μόνο δε θα περάσουν, αλλά την απάντηση την παίρνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις και στους δρόμους από τους εργαζόμενους και το λαό. Αλλωστε, το επιβεβαιώνουν τα εκατοντάδες σχολεία και το συγκεκριμένο, που αρνούνται να πάρουν μέρος στην αυτοαξιολόγηση. «Γιατί οι εκπαιδευτικοί - τονίζεται στην ανακοίνωση - διαπιστώνουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν και μέσα από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας εκπαιδευτικούς - πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής - με ελαστικές μορφές εργασίας που θα προσελκύουν επενδυτές ...και χορηγούς για το σχολείο, θα πρωτοστατούν στις "καινοτόμες δράσεις", όπως την "επιχειρηματικότητα", θα ανοίγουν την πόρτα της τάξης τους όχι στην ουσιαστική γνώση, που διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά στις δεξιότητες για να γίνουν αύριο οι μαθητές το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Χαρακτηρίζει ... «ένταση» τις αντιδράσεις στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το «νέο» σχολείο, ως αντιδράσεις, μόνο, του ΚΚΕ

Οσο κι αν προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει ότι υπάρχει «συναίνεση» για το «νέο» σχολείο, δεν τα καταφέρνει. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε χτεσινή συνέντευξή της, στο ΜEGA, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει πει πως δε θα αφήσει να εφαρμοστεί ο νόμος για τους εκπαιδευτικούς, που πρόσφατα ψηφίστηκε. Επιπλέον, στη συνέντευξή της, η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε για «μια ένταση στα σχολεία που προκαλείται από ορισμένους», προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ΚΚΕ, πράγματι, έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για να μην οδηγηθούμε στο σχολείο της «αγοράς» και της διαφοροποίησης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος, όμως, της υπουργού είναι να πείσει ότι αντιδρά το ΚΚΕ και όχι οι εκπαιδευτικοί.

Η υπουργός, άλλωστε, στις 28 Απρίλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε απαντήσει με απειλές στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγα, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα επιδιώξει τη δημιουργία μαζικού κινήματος για τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που στη συνέχεια ψηφίστηκε. Η Αννα Διαμαντοπούλου - χτυπώντας το χέρι στο έδρανο - είπε ότι «δε θα δεχθούμε απειλές επί της εφαρμογής νόμων του κράτους», αναφέροντας πως «υπάρχουν κάποιοι που μπαίνουν και διαλύουν τα σεμινάρια αξιολόγησης» και πρέπει «να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις».

Προφανώς, το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχει κύμα αντίδρασης απ' τους εκπαιδευτικούς για το θέμα της αυτοαξιολόγησης, με δεκάδες αποφάσεις από ΕΛΜΕ, συλλόγους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συλλόγους διδασκόντων. Ετσι, λοιπόν, παρουσιάζει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το νέο σχολείο, ως αντιδράσεις, μόνο, του ΚΚΕ, επιχειρώντας στην ουσία να υποβαθμίσει και να ανακόψει τη δυναμική που έχουν οι θέσεις και οι αγώνες των ταξικών δυνάμεων στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η υπουργός υποστήριξε ότι «με την κατάργηση της βάσης του 10 δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να περάσουν σε περιφερειακά ΤΕΙ. Πέρσι έμειναν εκτός 18.000 μαθητές. Φέτος, όσοι έχουν πάρει απολυτήριο Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν εφ' όσον το επιθυμούν». Πρόκειται για πρόκληση και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, αφού αυτό που καθορίζει τη δυνατότητα να σπουδάσει κάποιος σε περιφερειακό ίδρυμα είναι το ...πορτοφόλι του, αφού χρειάζεται να δίνει έναν και πλέον μισθό το μήνα για να καλύψει την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ