Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ Λεκανοπεδίου διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για τους εργαζόμενους φοιτητές την Κυριακή 13 Φλεβάρη με θέμα: «Οργανώσου για την αντεπίθεση, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για το Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.00 στο Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2).
Ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη στις 11 το πρωί με θέμα: «Δίμηνη καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).
Πολύτιμη εμπειρία και αγωνιστική διάθεση στη σύσκεψη της ΑΣΓΜΕ για την οργάνωση της πάλης
Από τη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΑΣΓΜΕ |
Η απαίτηση αυτή εκφράστηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους ακόμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ και συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο σχολείο της αγοράς. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 140 περίπου μέλη ΕΛΜΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων και Ομοσπονδιών Γονέων να δηλώνουν αποφασισμένοι να μπουν φραγμός στην επέλαση της αγοράς στο σχολείο.
Από τη σύσκεψη προέκυψε ένα πρόγραμμα δράσης με μεγάλο σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Επίσης περιλαμβάνει: Συγκεντρώσεις - παραστάσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες, στα Γραφεία και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αιτήματα να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για τις σχολικές επιτροπές - ούτε δεκάρα από την τσέπη των γονιών, καμιά κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων, απόρριψη της νέας διοικητικής δομής στο σχολείο. Μέρα πανελλαδικής δράσης για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης θα είναι η 8 Μάρτη και θα γίνουν συλλαλητήρια, συσκέψεις, παραστάσεις συνδικάτων και φορέων.
Στην εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος της ΑΓΣΜΕ Βασίλης Τόγιας συνέθεσε το παζλ των αναδιαρθρώσεων που αποτελούν αξιώσεις του κεφαλαίου εδώ και χρόνια. Εντάσσοντας την οικοδόμηση του νέου σχολείου στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, σημείωσε ότι «το "νέο σχολείο" δεν είναι νέο, είναι πιο απαρχαιωμένο και από το παλιό σχολείο! Εφαρμόζεται, χρόνια τώρα, στα περισσότερα "αναπτυγμένα" κράτη και έχει οδηγήσει στην αύξηση της σχολικής διαρροής και στη διόγκωση της αμάθειας. Το "νέο σχολείο" είναι τόσο νέο, όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα και θα βιώσουν - ακόμα πιο άγρια - οι επόμενες γενιές. Το "νέο σχολείο" δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας. Είναι γνήσιο αντίγραφο της ευρω-ενωσιακής στρατηγικής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Εκπαίδευση. Είναι κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου», σημείωσε.
Γονείς και εκπαιδευτικοί περιέγραψαν στις παρεμβάσεις τους πώς ήδη σήμερα βιώνουν την ταξική διαφοροποίηση, τον οικονομικό στραγγαλισμό και την είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία, την υποβάθμιση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Εκπαίδευση, την εντατικοποίηση και παράλληλα την ημιμάθεια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Οπως σημείωσαν, όλα τα παραπάνω προωθούνται από την κυβέρνηση με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στο όνομα του «νέου σχολείου». Μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες από γειτονιές που τις μαστίζει η ανεργία και που την ίδια στιγμή στα σχολεία ζητούν χρήματα για να συμμετάσχουν οι μαθητές επί πληρωμή σε δραστηριότητες εταιρειών ή για να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων, μίλησαν για τις αγωνιστικές διαθέσεις που ξυπνούν σε μεγάλα κομμάτια των γονιών που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον που σχεδιάζεται για τα παιδιά τους είναι υποταγμένο στα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών. Αναγνωρίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι η ΑΣΓΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει την κατεύθυνση των μέτρων που ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια οδηγώντας στο «σχολείο της αγοράς». Σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν το «νέο σχολείο». «Αυτό το σχολείο έχει αρωγούς και συνδικαλιστικά στηρίγματα», σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΔΟΕ, θυμίζοντας ότι «στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, μία είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή. 'Η με το κεφάλαιο ή με το λαό», είπε, καλώντας την εργατική τάξη της χώρας να πάρει πραγματικά στα χέρια της την υπόθεση του σχολείου των παιδιών της.
Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να φτάσει παντού η ανάγκη αντίστασης σε αυτό το σχολείο που οικοδομείται για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος του λαού. Δήλωσαν ότι απορρίπτουν το αποκεντρωμένο - διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς, ζητούν έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για λειτουργίες της Εκπαίδευσης, προσλήψεις καθαριστριών σε μόνιμες οργανικές θέσεις - πληρωμή των δεδουλευμένων τους, δωρεάν μέσα μεταφοράς για τις πρωινές ώρες για μαθητές/σπουδαστές/ανέργους, καμιά αύξηση στα εισιτήρια, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, δημόσια Κοινωνική καθολική Ασφάλιση, να γίνουν δεκτά στους σταθμούς όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση - να μην πληρώνουν οι γονείς, κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του προεδρικού διατάγματος που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο, προστασία της μητρότητας, μόρφωση για όλους, δουλειά, Υγεία.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνονται στους νέους που βιώνουν την ανεργία, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια καλώντας τους να παλέψουν μαζί, να μετατρέψουν την οργή τους σε δύναμη αγώνα, ταξικής αλληλεγγύης και αντεπίθεσης, να πάρουν μέρος στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ. «Να γνωρίσει η τάξη μας τη δύναμή της. Να σηκώσει το κεφάλι της και να παλέψει για το δίκιο της κόντρα στους μεγαλοκαπιταλιστές, στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματά τους. Για το δίκιο της, την εξουσία της, για το μέλλον, που θα μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει. Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να δώσεις τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, που θα εξαλείψει την αιτία της ανεργίας, την καπιταλιστική εκμετάλλευση», σημειώνεται στην προκήρυξη.
Κοινή ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Βορείου Εβρου της ΚΝΕ, με αφορμή την επικείμενη δίκη τεσσάρων μαθητών για κινητοποιήσεις του 2009
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών στο Βόρειο Εβρο καθώς άλλοι 4 μαθητές, πρόεδροι των 15μελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του Διδυμότειχου, δικάζονται στις 25 Φλεβάρη, στο δικαστήριο ανηλίκων της Ορεστιάδας, για τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2009. Μέχρι τώρα 117 μαθητές από 8 σχολεία της περιοχής, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι 115 δικάστηκαν και αθωώθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη. Η δίκη 2 μαθητών του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας που ήταν να γίνει το Δεκέμβρη του 2010, αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα γίνει το Μάρτη του 2012.
Τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών, μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων τους, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Εβρου της ΚΝΕ. Απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι προσαγωγές των μαθητών στα δικαστήρια και να καταργηθεί τώρα η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Με ανακοίνωσή τους καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να παλέψει για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαθητές, γιατί αγωνίστηκαν για μια καλύτερη παιδεία. Ο στόχος τους είναι καθαρός, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιπαλέψουν την πολιτική που:
Στο μεταξύ, για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί η δίκη 33 μαθητών του 1ου Λυκείου Χαλκίδας, οι οποίοι το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 είχαν διεκδικήσει το σχολείο των αναγκών τους (μήνυση έκανε ο τότε διευθυντής). Αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης προγραμματίζουν οι συμμαθητές τους από σχολεία της πόλης μαζί με άλλους φορείς.
Εταιρεία διαφημίζει τις «δωρεάν» υπηρεσίες της για «επισκευές» σε σχολεία, απαιτώντας την αποκλειστική προβολή της στους τοίχους και τους πίνακες ανακοινώσεων!
Στους όρους, όμως, της συμφωνίας που προτείνεται στα σχολεία αποκαλύπτει ότι το κέρδος είναι αυτό που κινεί τη «χορηγία»: «Με τη δωρεάν παροχή της εξωτερικής - εσωτερικής επισκευής, βαφής της τοιχοποιίας του σχολείου παρέχεται η δυνατότητα της προβολής του χορηγού επάνω στην τοιχοποιία, σε διάσταση που δεν υπερβαίνει το 10% της συνολικής επισκευής», ενώ το όνομα της επιχείρησης «παρουσιάζεται στον πίνακα ανακοινώσεων και γίνεται αναφορά στη χορηγία». Επιπλέον, «ουδεμία άλλη εταιρεία, οργανισμός, σύλλογος ή ό,τι άλλο, ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα (εξαιρούνται οι δημόσιες δαπάνες που προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις) επιτρέπεται με οποιαδήποτε μορφή χορηγίας, προσφοράς ή ό,τι άλλο, να παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες, χωρίς τη γραπτή αίτηση της "Connect Advertising"». Το συμφωνητικό έχει επταετή διάρκεια.
Στο σχολείο της «αγοράς», που κατασκευάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τέτοιες «χορηγίες» θα είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιήσει το γεγονός πραγματικών ελλείψεων στα σχολεία για να εμφανιστεί «χορηγός» ενώ μόνη επιδίωξή της είναι το κέρδος. Σ' αυτό το φόντο οι εταιρείες θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο σαν «ευεργέτες» και θα απαιτούν και παρέμβαση προοπτικά και στο πρόγραμμα σπουδών, για να συνδέσουν το σχολείο με την «αγορά»...
48ωρη απεργία και στάση εργασίας στις 10 Φλεβάρη. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε συμμετοχή στην ολοήμερη δράση των ταξικών δυνάμεων, στις 10 Φλεβάρη, για την οργάνωση της απεργίας
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις 22 και 23 Φλεβάρη. Το περασμένο Σάββατο, στη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ, αποφασίστηκε απεργία στις 22 Φλεβάρη, που μαζί με την γενική απεργία στις 23 Φλεβάρη «συμπληρώνουν» 48ωρη απεργία. Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Φλεβάρη υπάρχει τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο, στην οποία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Χτες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ), με μεγάλη καθυστέρηση και μετά την απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν απεργία στις 22 Φλεβάρη.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πολλές φορές έχει σημειώσει ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνες, γιατί συμφωνούν με τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων. Αυτό αποδείχτηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα που, ενώ η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα στη μόρφωση (σχολείο της «αγοράς» κ.ά.), βρέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου (Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία). Παράλληλα, όποτε καλούσαν σε κάποιες κινητοποιήσεις, αυτές ήταν αποσπασματικές, δεν στόχευαν στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων, αφού και αυτές οι δυνάμεις τις έχουν συνδιαμορφώσει. Αποκαλυπτική είναι και η στάση των οπορτουνιστών (Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις) σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που άλλα ψηφίζουν στη μια και άλλα στην άλλη ομοσπονδία. Συγκεκριμένα στην ΟΛΜΕ ψήφισαν τη 48ωρη απεργία, ενώ στη ΔΟΕ δεν την ψήφισαν γιατί - όπως ισχυρίστηκαν - στηρίζουν τη λογική των διακλαδικών αγώνων, στην οποία - κατά τη γνώμη τους - πρέπει να ηγηθεί η σημερινή πλειοψηφία της ΔΟΕ!
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ψήφισε τη 48ωρη απεργία και σε ΔΟΕ και σε ΟΛΜΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να αγωνιστούν ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συμμετάσχουν στις 10 Φλεβάρη στην ολοήμερη δράση του ΠΑΜΕ και στις 6 το απόγευμα στις συγκεντρώσεις στα κατά τόπους δημαρχεία. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν την απεργία και να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.