Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ προχώρησε σε μια απόφαση που δεν υπηρετεί το κίνημα και τους αγώνες των εκπαιδευτικών
Ενα δίκιο, να τιμηθεί στις 6 Δεκέμβρη η μνήμη του μαθητή Α. Γρηγορόπουλου, επιδιώκεται να μετατραπεί σε μία μικροκομματικού χαρακτήρα φιέστα. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ πήρε, χτες, μια απόφαση που καμία σχέση δεν έχει με τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Καλεί σε τρίωρη στάση εργασίας στις 7 Δεκέμβρη, «με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», θέτοντας μια σειρά αιτήματα. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την προηγούμενη Τρίτη, 24 Νοέμβρη, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και οι Παρεμβάσεις πρότειναν τη στάση με συμμετοχή σε συλλαλητήριο στις 7 Δεκέμβρη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι «η 6η Δεκέμβρη είναι μέρα μνήμης, όμως μια κινητοποίηση ακριβώς την επόμενη μέρα δεν υπηρετεί, για ευνόητους λόγους, το ίδιο το κίνημα και τους αγώνες των εκπαιδευτικών». Πρόκειται στην ουσία, σημείωσε ο Αλ. Αρβανιτίδης, «για πρακτικές, οι οποίες μπερδεύουν το κίνημα με την "κουκούλα" και ως εκ τούτου είναι απορριπτέες». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Παρεμβάσεων δεν πέρασε, αλλά την επανέφεραν στο χτεσινό ΔΣ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ απουσίαζε, λόγω συμμετοχής του στις αρχαιρεσίες της ΕΛΜΕ όπου ανήκει. Επίσης, απουσίαζε ένα μέλος από τη ΔΑΚΕ που είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετος σε μια τέτοια απόφαση. Τελικά, η απόφαση ελήφθη με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Υπέρ ήταν οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας των Παρεμβάσεων και οι δύο της ΔΑΚΕ. Κατά ήταν ο ένας εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και οι τρεις εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ. «Στην ουσία πρόκειται για υφαρπαγή μιας απόφασης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς συσχετισμούς στο ΔΣ της ΟΛΜΕ» δήλωσε στο «Ρ» ο Αλέκος Αρβανιτίδης.
Στο πλαίσιο του ΜΑΣ στις σχολές, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Καμιά αναμονή, καμιά πίστωση χρόνου! Τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Σχεδόν 2 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει πετάξει και τις τελευταίες μάσκες. Ο στόχος του είναι πλέον ξεκάθαρος: Να περάσουν τώρα όλα τα μέτρα που έχουν ανάγκη οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, να πληρώσει την κρίση η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της».
Στη συνέχεια περιγράφεται συνολικά η κατάσταση στην Παιδεία και στα Εργασιακά και σημειώνεται ότι το ΜΑΣ παλεύει στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους γονείς μας, μαζί με τους μαθητές και το οργανωμένο κίνημά τους, τα συντονιστικά και τα συμβούλιά τους. Στους στόχους πάλης του ΜΑΣ μεταξύ άλλων περιέχονται:
Υπενθυμίζουμε ότι απόφαση για τα συλλαλητήρια έχουν πάρει τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πάτρας, Λάρισας και Πειραιά. Συσκέψεις έχουν πραγματοποιήσει το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΔΗΠΑΚ, ωρομίσθιοι καθηγητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αποφασίζοντας περιοδείες και εξορμήσεις, σχεδιάζοντας ειδική καμπάνια για εργαζόμενους φοιτητές. Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει και οι Επιτροπές Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών. Να σημειώσουμε ότι στις 10 Δεκέμβρη οργανώνεται παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο με την κάθοδο στις 11.30 το πρωί όλων των σχολείων στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Τέλος, από το 1ο Λύκειο θα ξεκινήσει, στις 12 το μεσημέρι, η μαχητική πορεία των μαθητών της Λάρισας, που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, την οποία οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του νομού (ΣΑΣΛ). Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, το ΣΑΣΛ θα συνεδριάσει για ακόμα μία φορά, αύριο Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο οποίο καλεί σε συμμετοχή όλους τους εκλεγμένους στα μαθητικά συμβούλια, αλλά και όλους τους μαθητές που θέλουν να πάρουν μέρος στον αγώνα.
«Δόκιμοι εκπαιδευτικοί», το νέο «φρούτο»
Με επιδείξεις «διαλόγου», αλλά και σταθερή την απόφαση να προωθήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία κινείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Χτες η ηγεσία του υπουργείου έκανε καθαρό ότι τα κολέγια θα πάρουν κανονικά άδεια λειτουργίας το αργότερο μέχρι την άνοιξη. Το βεβαίωσε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Είπε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τα όσα προβλέπουν οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ και ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συνομιλίες.
Αναφερόμενη στη χορήγηση - λίγες μέρες πριν τις εκλογές - από την προηγούμενη κυβέρνηση αδειών για τη λειτουργία 40 «κολεγίων» είπε ότι εκείνη η απόφαση ήταν παράνομη αφού μεταξύ άλλων προσέκρουε και σε σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Η υπουργός είπε ότι η κυβέρνησή της θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 89/48 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΚΕΣ και ανέφερε ότι η σχετική πιστοποίηση θα γίνεται όχι από το υπουργείο Παιδείας αλλά από άλλη υπηρεσία.
Επίσης, η Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε την ουσιαστική θέσπιση ελαστικών μορφών απασχόλησης στους εκπαιδευτικούς αφού είπε ότι πρέπει να μπει στη συζήτηση και το θέμα του «δόκιμου εκπαιδευτικού», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για τους «μη αρεστούς» εκπαιδευτικούς μετά το πέρας της δοκιμασίας τους και ανάλογα με τη συμμόρφωσή τους ή μη στις εκάστοτε κυβερνητικές επιταγές θα κρίνεται και το μέλλον της απασχόλησής τους.
Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και τις τοποθετήσεις των στελεχών της εκπαίδευσης.
Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο είπε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και εκτίμησε ότι μια αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου δε θα αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας είπε ότι μια απλή ανάγνωση του φετινού προϋπολογισμού δείχνει ότι στην Παιδεία θα δοθεί το 3,58% του ΑΕΠ, ποσό που είναι ίδιο με το περσινό και πολύ μακριά από τις προεκλογικές εξαγγελίες για γενναία ενίσχυση της Παιδείας από το κράτος.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παράσταση «δημόσιος διάλογος»: Η Α. Διαμαντοπούλου μετά από συζήτηση που είχε χτες με μαθητές από το 4ο Λύκειο Γαλατσίου δήλωσε πως «οι δεκαεξάρηδες έθεσαν την ατζέντα των αλλαγών στην Παιδεία και αυτό ήταν το πιο σημαντικό», θέλοντας να δημιουργήσει την εντύπωση, από νωρίς, ότι έχει τη «συναίνεση» και των μαθητών. Σε τι όμως έχει συναίνεση; Για τους 40.000 μαθητές το χρόνο που αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο; Για τα 4.371,3 εκατ. ευρώ που δαπανούν τα νοικοκυριά κάθε χρόνο για «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία; Για τους ωρομίσθιους καθηγητές που τρέχουν για λίγα ευρώ την ώρα από σχολείο σε σχολείο;