Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σοβαρά προβλήματα υποδομής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες το πρωί σπουδαστές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης που εδρεύει στο Ρέθυμνο, ζητώντας επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υποδομής που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους με αιχμή το κτιριακό. Ενδεικτικό των προβλημάτων αυτών είναι ότι 180 φοιτητές κυριολεκτικά συνωστίζονται σε δύο αίθουσες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ενδεικτική της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο των ΤΕΙ, και μετά την ονομαστική «ανωτατοποίησή» τους.

2ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Κόντρα στην αποχαύνωση και την υποκουλτούρα

Με κεντρικό σύνθημα «Κόντρα στην αποχαύνωση και την υποκουλτούρα, απαντάμε αγωνιστικά, δημιουργικά», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη το 2ο Πολιτιστικό Διήμερο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο ΤΕΙ Πειραιά.

Η πρωτοβουλία αυτή της Πανσπουδαστικής, η οποία ξεκίνησε πέρσι, συνεχίστηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους σπουδαστές. Τα παιδιά της Πανσπουδαστικής δημιούργησαν, βάζοντας το μεράκι τους, τη φαντασία τους και παίρνοντας σειρά πρωτοβουλιών και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα της σχολής, καθώς και ομιλία με θέμα την ειρήνη στη «νέα τάξη πραγμάτων». Επίσης, παρουσιάστηκε σκίτσο, όπου οι σπουδαστές που το δημιούργησαν εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, προβολή ταινιών, καθώς και τουρνουά σκάκι, τάβλι και μπάσκετ με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών.

Θέλοντας η Πανσπουδαστική να δηλώσει την αλληλεγγύη της στο Λαό της Επανάστασης, στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, φιλοξενήθηκε στο χώρο περίπτερο του Συνδέσμου με έκθεση αφίσας. Επίσης, υπήρχε και περίπτερο για τα «Λευκά Κελιά» στην Τουρκία με πλούσιο υλικό και αφίσες.

Τα μέλη της Πανσπουδαστικής ανανεώνουν το «ραντεβού» τους για το 3ο Πολιτιστικό Διήμερο, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα ότι και μέσα από άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις θα αναδείξουν την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία της νεολαίας, για έναν πολιτισμό που θα σημαίνει έναν άλλο τρόπο ζωής, αγωνιστικό, διεκδικητικό, κόντρα στις λογικές της ιλουστρασιόν υποκουλτούρας και των αδιεξόδων που βάζει το σημερινό σύστημα.

Το «ταξίδι» του 2ου Πολιτιστικού Διημέρου της Πανσπουδαστικής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), στο κτίριο «Σαρακάκη» και την Τετάρτη και Πέμπτη στο ΤΕΙ Αθήνας.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους σπουδαστές είναι η ειρήνη, ο «τρομονόμος», τα δικαιώματα της νεολαίας, αλλά και τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, στους χώρους θα λειτουργήσουν εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου. Θα υπάρχουν ακόμη θεατρικά σκετς, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τουρνουά μπάσκετ, τάβλι και σκάκι.

Απεργία χτες στο ΔΙΚΑΤΣΑ

Με αίτημα την αύξηση του προσωπικού του, οι υπάλληλοι του Διεπιστημονικού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, καθώς, όπως δηλώνουν, το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, ο δεύτερος δήλωσε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με αποσπάσεις υπαλλήλων και με ρύθμιση στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΙΕΚ
Απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2000

Σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αντ. Σκυλλάκος

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους 10.000 εκπαιδευτές των 140 δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο του 2000, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αντώνης Σκυλλάκος.

«Πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί την αγανάκτηση των εκπαιδευτών και προκαλεί κινητοποιήσεις όπως λ.χ. στο ΙΕΚ Μεταμόρφωσης, όπου ένα μέρος των εκπαιδευτών πραγματοποιούν εδώ και ένα μήνα επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές στο τέλος του εξαμήνου να διασκορπίζονται σε άλλα σχολεία, χωρίς να έχουν γίνει καν οι εξετάσεις προόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σημειωθεί ήδη 14μηνη καθυστέρηση της χρηματοδότησης των ΙΕΚ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ), ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2001 δεν είχαν εγγραφεί πιστώσεις για τα ΙΕΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. υπουργός Οικονομικών ενέκρινε πίστωση ύψους 5 δισ. δραχμών, η οποία θα χορηγηθεί στα ΙΕΚ σε δύο μήνες περίπου. Ωστόσο, ακόμα και αν ολόκληρο το ποσό αυτό διατεθεί για την καταβολή αποδοχών στους εκπαιδευτές, αυτό επαρκεί για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι τον Ιούνιο του 2000 μόνο», αναφέρουν οι δύο κομμουνιστές βουλευτές.

Για το παραπάνω θέμα οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να πραγματοποιείται η απρόσκοπτη μισθοδοσία, αλλά και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ - μαζί και των εκπαιδευτών του ΙΕΚ Μεταμόρφωσης- προκειμένου εκτός των άλλων να τερματιστεί και η ταλαιπωρία των σπουδαστών που διασκορπίζονται σε άλλα σχολεία.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β` ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΕ
Από 31 Μάη τα μηχανογραφικά

Από τις 31 Μάη μέχρι και τις 8 Ιούνη θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι απόφοιτοι του Β` κύκλου των ημερήσιων και εσπερινών ΤΕΕ, που θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Μαζί με την αίτηση - μηχανογραφικό, οι υποψήφιοι θα υποβάλουν και επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους (αν πρόκειται για απόφοιτους παλιότερου έτους) ή βεβαίωση του ΤΕΕ στο οποίο φοιτούν, από την οποία προκύπτει ότι είναι μαθητές τελευταίου τετραμήνου Β` κύκλου των ΤΕΕ (αν πρόκειται για τελειόφοιτους). Η υποβολή των μηχανογραφικών γίνεται στην αρμόδια επιτροπή συγκέντρωσης μηχανογραφικών, που εδρεύει σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις οποίες λειτουργούν ΤΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις θα γίνουν για τα ημερήσια ΤΕΕ από 20 έως 29 Ιούνη και για τα εσπερινά από 20 έως και 22 Ιούνη.

Εκλογές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Μάη οι εκλογές των σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου. Στις εκλογές ψήφισαν 232 σπουδαστές, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 211 και τα άκυρα 21. Ελαβαν: Πανσπουδαστική Συνεργασία ΑΕΝ 26 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ, Ανεξάρτητη Κίνηση Πλοιάρχων 102 ψήφους και 3 έδρες, Κίνηση Σπουδαστών ΑΕΝ 83 ψήφους και 3 έδρες.

Η Πανσπουδαστική Συνεργασία ΑΕΝ ευχαριστεί όλους τους σπουδαστές που στήριξαν το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της παράταξης και καλεί όλους να συσπειρωθούν στις γραμμές της για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για μόρφωση και δουλιά. Καταγγέλλει επίσης την εφορευτική επιτροπή των εκλογών, η οποία, παραβιάζοντας την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης, για συμμετοχή στις εκλογές τεσσάρων ψηφοδελτίων, αποδέχτηκε τη μέρα των εκλογών, λίγο πριν ανοίξει η κάλπη, τη συνένωση των δύο ψηφοδελτίων των πλοιάρχων σε ένα. Η Πανσπουδαστική Συνεργασία ΑΕΝ τονίζει ότι ανώτερο όργανο των σπουδαστών είναι η γενική συνέλευση και κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει τις αποφάσεις της.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Β. ΡΗΝΑΝΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Να σταματήσουν οι διωγμοί εκπαιδευτικών

Να μπει τέρμα στο «ντελίριο των διωγμών» που ασκούνται σε βάρος Ελλήνων εκπαιδευτικών, ζητάει η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Γερμανίας, από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της το Χαρίλαο Φραγκιαδάκη, σύμβουλο της Β/Βάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ρηνανία για «άγριο και βάναυσο διωγμό κατά του ομογενούς συμβασιούχου εκπαιδευτικού της γερμανικής γλώσσας, Χαράλαμπου Αυγέρη». Και όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, η δίωξη σε βάρος του εκπαιδευτικού, που είναι και συνδικαλιστής μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και είχε ενεργό συμμετοχή στην κατάληψη του Γενικού Προξενείου που έγινε τον περασμένο Φλεβάρη, «αποσκοπεί στη διάλυση και συντριβή της Ομοσπονδίας».

Επίσης όπως καταγγέλλει «"στήθηκε" Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον σύμβουλο της Β/Βάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του Χ. Αυγέρη. Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στην τελευταία δικαστική αναμέτρηση, ο Χ. Φραγκιαδάκης «δεν έλαβε εξουσιοδότηση από την Ελλάδα και, ξεπερνώντας κάθε όριο ιεραρχίας, αυτοαναγορεύτηκε σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και εξουσιοδότησε το δικηγόρο του να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία στη Γερμανική δικαιοσύνη».

Επίσης η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «μετανάστες εκπαιδευτικοί της γερμανικής γλώσσας σε όλη τη Γερμανία διώκονται ανηλεώς από τους διάφορους συμβούλους (π.χ. στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης ο εκεί σύμβουλος κ. Κωσταντινίδης απέλυσε μαζικά όλους τους ομογενείς συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, αναγκάστηκε όμως να τους κρατήσει αφού έχασε τις δίκες στα γερμανικά δικαστήρια. Τα συνδικαλιστικά όργανα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, όχι μόνο δεν καταγγέλλουν τις παραπάνω διώξεις, αλλά τις αποσιωπούν».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ο νόμος να ακυρωθεί στην πράξη»

Σήμερα το φοιτητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου

Αποφασισμένοι, ο νόμος που κατωτατοποιεί τις σπουδές τους να μην περάσει, να μη νομιμοποιηθεί ποτέ στις συνειδήσεις φοιτητών και σπουδαστών, να σπάσει στην πράξη, στους αγώνες λαού και νεολαίας, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, στο Παμφοιτητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, και απαιτούν κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και ΔΣ των Συλλόγων, στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν οι φοιτητές Δασολογίας, Κτηνιατρικής, Πολιτικού Νομικής, Ψυχολογικού Νομικής, Τοπογράφων, Χημικού, Μηχανικών, Ιατρικής, Γεωπονίας, Εικαστικού και ΠΑΜΑΚ.

Στο αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου τους, οι φοιτητές καταγγέλλουν πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα λαού και νεολαίας, επιχειρώντας πλήρη ανατροπή τους, υπακούοντας πειθήνια στις επιταγές της ΕΕ και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Μέσα σ' αυτή την αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα (ασφαλιστικό, «τρομονόμος»), το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που αποτελεί και την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια, αποτελεί νόμο του κράτους.

Η ένταξη των ΤΕΙ δε συνοδεύεται από καμία αλλαγή στο χαρακτήρα τους, ως υποδεέστερων από τα ΑΕΙ ιδρυμάτων, που παρέχουν με μισό κόστος, μια χαμηλής ποιότητας τεχνολογική εκπαίδευση, αποστεωμένη από το θεωρητικό της υπόβαθρο και σε ορισμένες περιπτώσεις εμπειρική. Δεν αλλάζει τίποτα στο «μη πανεπιστημιακό χαρακτήρα των ΤΕΙ», στα επαγγελματικά δικαιώματά τους, στα προσόντα του προσωπικού τους, στη χρηματοδότησή τους».

Οι φοιτητές δηλώνουν πως «οι ανάγκες και της επιστήμης και της κοινωνίας της χώρας μας, απαιτούν διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε ένα σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, που θα βγάζει επιστήμονες με πλήρη γνώση του επιστημονικού τους αντικειμένου, κοινωνούς των εξελίξεων της επιστήμης στον τομέα τους, με πλήρη επαγγελματικά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μια παραγωγή προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Στο μεταξύ χτες σε αποκλεισμό της οδού Εγνατία στο ύψος των Πανεπιστημίων, προχώρησαν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διεκδικώντας την απόσυρση του νόμου.

Στη Θράκη

Με αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) πραγματοποίησαν χτες μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή. Το συλλαλητήριο είχε πανθρακικό χαρακτήρα αφού συμμετείχαν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου από κάθε σχολή που λειτουργεί σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή.

Η πορεία ξεκίνησε από την παλιά Πρυτανεία του ΔΠΘ και κατέληξε στην έδρα της Περιφέρειας, αφού προηγούμενα διέσχισε σχεδόν όλους τους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Και οι φοιτητές διαμήνυαν με μια φωνή: «ασφάλιση, υγεία και παιδεία τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε ψυγεία».

Από σήμερα ξεκινά η πραγματοποίηση νέων Γενικών Συνελεύσεων με στόχο την επόμενη Τρίτη να συνεδριάσει το συντονιστικό των σχολών στην Κομοτηνή και την Τετάρτη να πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν σχολές του ΔΠΘ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Απόφαση νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις στις 30 του Μάη

«Συνεχίζουμε τον αγώνα», δηλώνουν οι φοιτητές, που μέσα από αποφάσεις των συλλόγων τους προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια την Τετάρτη 30 του Μάη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις και σε άλλες πόλεις. Τη διαμαρτυρία τους απέναντι στο νομοθέτημα της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ εκφράζουν παράλληλα, με διάφορα μέσα, και οι πρυτάνεις, καθηγητές και Σύγκλητοι των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νόμο-απάτη για τα ΤΕΙ και παλεύουν για να μην εφαρμοστεί στην πράξη, διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία, ακολουθώντας τις εντολές της Μπολόνια που επικυρώθηκαν ξανά στην Πράγα, υποβαθμίζει τις σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποβαθμίζει τα πτυχία και τα αποσυνδέει πλήρως από το επάγγελμα, εισάγει νέους ταξικούς φραγμούς. Απέναντι σ' όλα αυτά, απαντούν με τα νέα συλλαλητήρια, συντονίζουν τον αγώνα τους ανά πόλη, διοργανώνουν τοπικές κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού για τις 30/5 είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και αποφάσεις συμμετοχής σ' αυτό έχουν πάρει ήδη οι φοιτητικοί σύλλογοι: Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νηπιαγωγών, Πληροφορικής, Φυσικού και ΤΕΜΦΕ (Πολυτεχνείου). Μέσα από τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι προσανατολίζονται και σε συνάντηση συντονισμού του αγώνα τους.

Στη Θεσσαλονίκη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά από το σημερινό παμφοιτητικό συλλαλητήριο, στις 30 του μήνα έχουν πάρει οι Σύλλογοι Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Πολιτικού και Ψυχολογίας.

Την ίδια μέρα στην Πάτρα, το φοιτητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ολγας, και καλούν σ' αυτό με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων και Μαθηματικού. Αλλα τμήματα του πανεπιστημίου μένουν κλειστά με διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις, ενώ ο Φοιτητικός Σύλλογος των Ηλεκτρολόγων καλεί σε συντονισμό και τους υπόλοιπους συλλόγους.

Στα Γιάννενα οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Χημικού, Επιστήμης Τεχνών και Βιολογικών Εφαρμογών διοργανώνουν επίσης συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ σήμερα πραγματοποιούν και κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου.

Σε συλλαλητήριο προχωρούν την ίδια μέρα και οι φοιτητές του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, καλώντας και τους υπόλοιπους συλλόγους να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις συντονίζονται και κλιμακώνουν τον αγώνα τους μέσα από καταλήψεις, αποχές και άλλες μορφές αγώνα.

Παράλληλα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεδρίασε χτες και εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία της για το περιεχόμενο και τη μεθόδευση ψήφισης του νόμου» για τα ΤΕΙ, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου για πέντε μέρες. Δηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα για να αντιδράσει στο νόμο με τον οποίο διαφωνεί ριζικά, θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μη εγγραφής φοιτητών το Σεπτέμβρη, ενώ η Σύγκλητος δεν αποδέχεται την παραίτηση της Πρυτανείας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένει κλειστό με απόφαση της Συγκλήτου του, ενώ το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδριάζει καθημερινά για τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του και την πορεία των κινητοποιήσεων. Η Σύγκλητος, εκφράζοντας την «αγανάκτησή της για την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο υποβαθμίζει την ελληνική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στο σύνολό της και εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον των αποφοίτων της», αποφάσισε την παραίτηση όλων των μελών της, ενώ δεν αποδέχεται την παραίτηση των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος. Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα την προσφυγή για τον ψηφισθέντα νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μαχητικές πορείες πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στους δρόμους της Χίου και της Ρόδου φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύουν στα δύο νησιά. Τα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη και οι φοιτητές θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Συνεχίζουμε με συντονισμένο αγώνα

«Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε τα πάντα, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που στην πραγματικότητα υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, μπορεί ο κ. Ευθυμίου να νομίζει ότι στη σύνοδο της Πράγας "παρουσίασε έργο" για την προώθηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια (δυο κύκλοι σπουδών, πιστωτικές μονάδες, υποταγή των ΑΕΙ στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου), όμως οι αγώνες των φοιτητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλου του λαού θα καταργήσουν τους αντιδραστικούς τους νόμους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ, που χαιρετίζει τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο προχτεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας, το οποίο "τσαλάκωσε" για άλλη μια φορά το εκσυγχρονιστικό προφίλ της αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ».

Η Πανσπουδαστική θεωρεί ότι οι μαζικές γενικές συνελεύσεις (παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης από τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) και κινητοποιήσεις από συλλόγους όλης της χώρας αποδεικνύουν πως χρειάζεται το φοιτητικό κίνημα να βάλει στο περιθώριο τις προσπάθειες εκφυλισμού, καπελώματος, τις συντεχνιακές λογικές, την τακτική της κυβέρνησης να δημιουργεί μια τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ ΑΕΙ - ΤΕΙ. «Να απαιτήσουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΤΕΙ, αλλά και να διεκδικήσουμε υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες των φοιτητών και της πλειοψηφίας του λαού».

Καταγγέλλει, επίσης, την ΕΑΑΚ γιατί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αγωνιστικές διαθέσεις για να «συντηρήσει το μαγαζάκι της». Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ αναφέρεται στην προσπάθεια της ΕΑΑΚ να βαφτίσει ως Πανελλαδικό Συντονιστικό, το μάζεμα των μελών της από κάποιους συλλόγους μετά την πορεία στο χώρο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, εξηγεί ότι «αν κάποιος παρακολουθούσε αυτό το μάζεμα, θα του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς είναι δυνατόν, σε μια "συνάντηση συντονισμού", όλη η κουβέντα να γίνεται μεταξύ των συγκρουόμενων "τάσεων" της ΕΑΑΚ για το αν έπρεπε να "χτυπηθούν"με την αστυνομία, για το πώς θα λύσουν τα οργανωτικά τους προβλήματα, πώς θα αντιπαρατεθούν πιο έντονα με την Πανσπουδαστική, πώς θα υποκαταστήσουν τις γενικές συνελεύσεις με αποφάσεις δήθεν συντονιστικών ή "κέντρων αγώνα"».

Απέναντι σ' όλο αυτό το θέατρο, η Πανσπουδαστική δηλώνει ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλους τους συλλόγους και την ενίσχυση της προσπάθειας συντονισμού σε κάθε πόλη, στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων που ήδη υπάρχουν σε πολλές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Παν/μιο Θεσσαλίας, Αιγαίου, Κρήτη). Δίνει το νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 30 Μάη γιατί «ο διαρκής και προσανατολισμένος αγώνας των φοιτητών μαζί με όλο το λαό, μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών», στέλνοντας το μήνυμα ότι «η κυβερνητική πολιτική μετά το Ασφαλιστικό θα δεχτεί και νέο τσαλάκωμα».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ