Ανακοινώθηκαν από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών τα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2008 - 09. Προκηρύσσονται 116 θέσεις υποτρόφων για εξωτερικό και 308 υποτροφίες για την Ελλάδα, σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, για αποφοίτους πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κατόχους διδακτορικού και αποφοίτους Λυκείου.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 11 Φλεβάρη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.iky.gr ή απευθείας από το ΙΚΥ (Μακρή 1 και Δ. Αρεοπαγίτου), τηλ. 210 3726341, 210 3726346 και 210 3726395.
Κλητήριο θέσπισμα για να παρουσιαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στις 10 Απρίλη 2008, έλαβαν οι οκτώ βαθμολογήτριες και η πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου ειδικών μαθημάτων του Μουσικού Σχολείου Πυλαίας. Κατηγορούνται για «αλλοίωση» βαθμολογίας στο ειδικό μάθημα της αγγλικής γλώσσας 31 εξεταζόμενων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου του 2007. Υπενθυμίζεται ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου δύο από τις οκτώ βαθμολογήτριες, που κατηγορούνται για «αλλοίωση» της βαθμολογίας, είχαν κάνει σχετική καταγγελία ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση αυτή. Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η ΟΛΜΕ είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στις συναδέλφισσές τους, απαιτώντας να σταματήσει κάθε πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος των οκτώ καθηγητριών - βαθμολογητριών, και να αποδοθούν ευθύνες στην προϊστάμενη αρχή των καθηγητριών.
Με αφορμή την ομαδική αποβολή 50 μαθητών του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, που είχαν πάει να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ συμμαθητών τους, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στο Νομό Λάρισας, ζητώντας να αρθεί η συγκεκριμένη τιμωρία, σημειώνοντας ποιος θα πρέπει να είναι ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Υποχρέωσή μας είναι μέσα από το διάλογο, την προσωπική και συλλογική μας στάση να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να συνειδητοποιούν οι μαθητές μας τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις», λέει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, προσθέτοντας: «Η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει τις διαδικασίες για την επιβολή των όποιων ποινών με βασικό στόχο πάντα την πειθώ και όχι την τιμωρία των μαθητών. Σωστά η νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή ομαδικών αποβολών».
«Οι 50 περίπου μαθητές τιμωρήθηκαν με απόφαση της διευθύντριας χωρίς να παραπεμφθεί το θέμα στο σύλλογο, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα απολογίας στους μαθητές και χωρίς επίσης το δικαίωμα της έκφρασης γνώμης από το 15μελές, όπως ρητά προβλέπεται από την εκπαιδευτική νομοθεσία», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, που κρίνει την πράξη της ομαδικής αποβολής «αντιπαιδαγωγική, γεγονός που αντικειμενικά τορπιλίζει το κλίμα συνεργασίας, που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία κάθε σχολείου». Σημειώνει ακόμα την ανησυχία της για τις υπερεξουσίες των διευθυντών, το συγκεντρωτισμό στη διοίκηση των σχολείων και τον παραγκωνισμό των συλλόγων διδασκόντων.
Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ έφερε το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, όπου, όμως, η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΑΚΕ.
Τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι πανεπιστημιακοί και τις διεκδικήσεις τους για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με βάση τη στρατηγική της Μπολόνια, καθώς και τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού - ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). Ηδη η Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας προτείνει στους συλλόγους δυο απεργιακές κινητοποιήσεις: Την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την Τετάρτη 13 Φλεβάρη συμμετοχή στη γενική απεργία για το Ασφαλιστικό.
Τα αιτήματα της ομοσπονδίας παρουσίασε ο πρόεδρός της, Λ. Απέκης. Η ΠΟΣΔΕΠ, με διατυπωμένες τις θέσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το νόμο - πλαίσιο και τους νόμους για την «αξιολόγηση», τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και ενάντια στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 κλπ., διεκδικεί παράλληλα οικονομικά αιτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή τους συμβασιούχους διδάσκοντες, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη φοιτητική μέριμνα, την υλικοτεχνική υποδομή των πανεπιστημίων και τη χρηματοδότηση της έρευνας.
Ο Π. Γεωργιάδης, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και στέλεχος της ΔΗΠΑΚ, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα πως «είναι φανερό ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων θα ωθήσει όλα τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση επενδύσεων, κονδυλίων από τις δυνάμεις της αγοράς, πράγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει στην πράξη». Και τόνισε: «Δίνουμε τη μάχη για ένα δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, για ένα πανεπιστήμιο του μέλλοντος, για ένα πανεπιστήμιο που θα ασχολείται με την εξέλιξη των επιστημών, την έρευνα, τη διδασκαλία και θα ικανοποιεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Πίσω απ' αυτό το στόχο το πανεπιστημιακό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει βήμα», τόνισε.
Σχετικά με ομάδες πανεπιστημιακών που τάσσονται υπέρ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και επανεμφανίστηκαν πρόσφατα, ο Π. Γεωργιάδης επισήμανε ότι οι δυνάμεις αυτές «είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια. Εκ των πραγμάτων αυτές οι δυνάμεις είναι απέναντί μας. Εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα κρίση του πανεπιστημίου, όχι όμως για να την επιλύσουν προς προοδευτική κατεύθυνση, για ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά για να ωφεληθούν οι δυνάμεις της αγοράς, να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής λειτουργίας και να εφαρμοστούν όλες οι οδηγίες της ΕΕ και οι επιθυμίες του Αμερικανού πρέσβη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ο Λ. Απέκης σημείωσε σχετικά: «Είμαστε απέναντι σε αυτές τις κινήσεις. Αλλο πανεπιστήμιο υπερασπίζονται αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συμπόρευση με το υπουργείο Παιδείας». Εξήγησε ότι οι απόψεις των πρόθυμων να στηρίξουν την κυβέρνηση πανεπιστημιακών εκφράζονται και συνδικαλιστικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις που σας ανακοινώνουμε είναι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών της ΠΟΣΔΕΠ».
Τη θέση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς ότι οι λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και η Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών κατακτιέται με αγώνες επιβεβαίωσαν οι συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ τις προηγούμενες μέρες κατά τις οποίες φάνηκε η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων.
Το επόμενο διάστημα, δάσκαλοι και καθηγητές συζητούν το πρόγραμμα δράσης τους απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μια 48ωρη απεργία μέσα στο Μάρτη, ενώ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΟΣΔΕΠ την Παρασκευή, 1 Φλεβάρη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ πρότεινε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με δύο απεργιακά βήματα μέσα στο Φλεβάρη και το Μάρτη με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.
Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν έχει ακόμα καταλήξει σε απόφαση για το πρόγραμμα δράσης, με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Με δεδομένες τις αρνητικές εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έρχονται, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατέθεσε πρόταση για πρόγραμμα δράσης με πλαίσιο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες του λαού, το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.
Μπροστά στην απεργία στις 13 Φλεβάρη, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ σημειώνουν την ανάγκη για μαζική συμμετοχή του κλάδου και για προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο.
Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές στα Γιάννενα διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, με αφορμή την περιοδεία του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην περιοχή.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία και με πορεία έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «DU LAC», το οποίο είχε «ζωστεί» περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προφυλάξουν το «διάλογο» του υπουργού Παιδείας με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου για την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Το μήνυμα που στάλθηκε στον υπουργό και στους λοιπούς εκφραστές αυτής της πολιτικής, είναι πως οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μαζί με το λαό, δε θα επιτρέψουν την υποβάθμιση των σπουδών, θα κλιμακώσουν τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για γνώση με περιεχόμενο, πτυχία με αξία.
Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το αδιέξοδο του Ιονίου Πανεπιστημίου, που φτάνει σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει, έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι το υπουργείο Πολιτισμού αφαίρεσε από το πανεπιστήμιο τη χρήση της δυτικής πτέρυγας των Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος εμφάνισε μια «μαγική εικόνα», ισχυριζόμενος ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται γενναιόδωρα και ότι από το 2004 μέχρι σήμερα οι πιστώσεις είναι αυξημένες κατά 51%! Για τις υποδομές είπε ότι επαρκούν οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί, ενώ υποστήριξε ότι είναι εξασφαλισμένη η δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Για δε την έξωση του πανεπιστημίου από κτίριο που υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι γίνονται επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση.
Η απάντησή σας θυμίζει τη ρήση «οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι όχι και τόσο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους. Εάν όλα ήταν όπως τα είπε ο υφυπουργός, τόνισε, τότε η Σύγκλητος, που έχει σοβαρή ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, δε θα αποφάσιζε την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. Από το 1984, χρονιά ίδρυσής του, είπε, το πανεπιστήμιο βολοδέρνει για στέγη κι αυτή τη στιγμή είναι στεγασμένο από αίθουσες του ψυχιατρείου μέχρι αίθουσες σχολείων μέσης εκπαίδευσης! Ολα αυτά, κατήγγειλε ο βουλευτής, οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση, κατάσταση που πρέπει να αντιστραφεί.
Υπάρχουν ακόμα κενά εκπαιδευτικών!
Σήμερα από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Νομαρχίας Πειραιά λείπουν 88 καθηγητές και προκειμένου να καλυφτούν οι διδακτικές ώρες η διοίκηση επιβάλλει υποχρεωτικές υπερωρίες στους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς, καταστρατηγώντας το ωράριο εργασίας, γενικεύει την ωρομίσθια εργασία στην κατεύθυνση της αντικατάστασης της μόνιμης και σταθερής δουλιάς με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντείνει αυταρχικές συμπεριφορές, ενώ υπάρχουν και σημαντικές οφειλές προς τους εκπαιδευτικούς, όπως υπερωρίες, ωρομίσθιοι κλπ.
«Διεκδικούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, τόνισε ο Ηλίας Πατίδης μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων», επισημαίνοντας παράλληλα την προσπάθεια γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης που προωθείται και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά. «Υπεύθυνη για τα προβλήματα των σχολείων, τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, γραμματέας της Ομοσπονδίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της και απαιτούμε να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμους εκπαιδευτικούς».
Κενά στα σχολεία, που δημιουργούνται λόγω μη αναπλήρωσης των ασθενών δασκάλων, καταγγέλλει και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα τμήματα με επιπλέον παιδιά, τα ίδια τα παιδιά να χάνουν μαθήματα, οι εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να κάνουν σωστά το μάθημά τους και να πιέζονται να κάνουν υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει τμήμα που έχει μείνει χωρίς δάσκαλο πριν από τα Χριστούγεννα!
«Απαιτούμε την άμεση και συνεχή αναπλήρωση των κενών λόγω ασθενείας. Κανείς εκπαιδευτικός μέλος μας δεν πρόκειται να υποχρεωθεί να κάνει υπερωρίες. Σε περίπτωση που αναθέσετε γραπτώς υπερωρίες, το ΔΣ (...) θα κηρύξει στάση εργασίας για να καλύψει το/τη συνάδελφο να μην τις κάνει. Ασφαλώς τέτοιες εντολές προφορικά δεν τις δεχόμαστε», ξεκαθαρίζει ο σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη».
...και η ΓΣΕΕ προτείνει σχολείο πολλών ταχυτήτων που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες ταξικές ανισότητες
Σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες, ηλικίας 30 έως 40 χρονών, δεν έφτασε ποτέ στο Λύκειο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, χτες, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, το 28,78% πήγε σχολείο μέχρι τη Γ΄ Γυμνασίου (το 13,63% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου, το 13,2% είναι απόφοιτοι Δημοτικού και το 1,95% δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση ή εγκατέλειψαν το Δημοτικό).
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι στους νομούς που έχουν υψηλό ποσοστό αγροτικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα μειωμένο το ποσοστό επιτυχίας των αποφοίτων Λυκείου στην ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν 4.371,3 εκατ. ευρώ το χρόνο (σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΑΝΕΠ για το 2004-2005) για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Το ποσό καταμερίζεται ως εξής: 18,4% στην προσχολική αγωγή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 30,8% στη δευτεροβάθμια, 33% στην τριτοβάθμια, 3% στη μεταδευτεροβάθμια, 8,1% σε βιβλία, βοηθήματα και σχολικά είδη και 6,7% σε ωδεία, γυμναστήρια κ.ά.
Κι όμως, αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που καταγράφει η στατιστική, η "Ακαδημία των Εργατοπατέρων", το περίφημο "ΚΑΝΕΠ" της ΓΣΕΕ, την χρησιμοποιεί για να καταλήξει - όχι για πρώτη φορά - σε ένα συμπέρασμα που ενισχύει τις κυρίαρχες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία: Προτείνει ακόμα περισσότερο διαφοροποιημένη εκπαίδευση, που σημαίνει ταξικά διαφοροποιημένη σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης. Προτείνει, επί της ουσίας, διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων με ακόμα πιο ταξικό χαρακτήρα. Μέσα, δηλαδή, απ' το θέμα «Φτώχεια - Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες» προτείνει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων!
Πώς το κάνει; Αθωώνει την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική που σπρώχνει τα παιδιά της εργατικής τάξης έξω απο την εκπαίδευση και υποστηρίζει ότι χρειάζεται «μια πολιτική που οφείλει να εξειδικεύει, να ιεραρχεί, να προτάσσει, να στηρίζει, να επιμορφώνει όλους, αλλά ταυτόχρονα - μαζί με την τοπική κοινωνία - οφείλει να επικεντρώνεται κατά προτεραιότητα σε εκείνες τις περιοχές που οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες υστερούν σημαντικά». Δεύτερον, συνδυάζει τους οικονομικούς και εκπαιδευτικούς δείκτες σε επίπεδο νομού και καταλήγει σε «γκρίζες ζώνες εκπαίδευσης» που υποτίθεται πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Ηδη ο «Ρ» έχει επισημάνει το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου έχουν εφαρμοστεί οι ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας και οδήγησαν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων σε πιο γρήγορο αποκλεισμό απ' την εκπαίδευση και τα «πέταξαν» στην κατάρτιση. Στα σχέδια αυτά, που σκοπό έχουν να μπει ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο μέσα στην εκπαίδευση, θα «συμβάλει» και η λεγόμενη «αποκεντρωμένη» εκπαίδευση που προτείνεται απ' το δικομματισμό. Η μεταφορά, δηλαδή, της ευθύνης της εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων που θα εξαρτώνται απ' τις χορηγίες του κεφαλαίου.