Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Προς κινητοποιήσεις το Φλεβάρη

Τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι πανεπιστημιακοί και τις διεκδικήσεις τους για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με βάση τη στρατηγική της Μπολόνια, καθώς και τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού - ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). Ηδη η Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας προτείνει στους συλλόγους δυο απεργιακές κινητοποιήσεις: Την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την Τετάρτη 13 Φλεβάρη συμμετοχή στη γενική απεργία για το Ασφαλιστικό.

Τα αιτήματα της ομοσπονδίας παρουσίασε ο πρόεδρός της, Λ. Απέκης. Η ΠΟΣΔΕΠ, με διατυπωμένες τις θέσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το νόμο - πλαίσιο και τους νόμους για την «αξιολόγηση», τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και ενάντια στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 κλπ., διεκδικεί παράλληλα οικονομικά αιτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή τους συμβασιούχους διδάσκοντες, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη φοιτητική μέριμνα, την υλικοτεχνική υποδομή των πανεπιστημίων και τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Ο Π. Γεωργιάδης, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και στέλεχος της ΔΗΠΑΚ, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα πως «είναι φανερό ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων θα ωθήσει όλα τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση επενδύσεων, κονδυλίων από τις δυνάμεις της αγοράς, πράγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει στην πράξη». Και τόνισε: «Δίνουμε τη μάχη για ένα δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, για ένα πανεπιστήμιο του μέλλοντος, για ένα πανεπιστήμιο που θα ασχολείται με την εξέλιξη των επιστημών, την έρευνα, τη διδασκαλία και θα ικανοποιεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Πίσω απ' αυτό το στόχο το πανεπιστημιακό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει βήμα», τόνισε.

Σχετικά με ομάδες πανεπιστημιακών που τάσσονται υπέρ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και επανεμφανίστηκαν πρόσφατα, ο Π. Γεωργιάδης επισήμανε ότι οι δυνάμεις αυτές «είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια. Εκ των πραγμάτων αυτές οι δυνάμεις είναι απέναντί μας. Εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα κρίση του πανεπιστημίου, όχι όμως για να την επιλύσουν προς προοδευτική κατεύθυνση, για ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά για να ωφεληθούν οι δυνάμεις της αγοράς, να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής λειτουργίας και να εφαρμοστούν όλες οι οδηγίες της ΕΕ και οι επιθυμίες του Αμερικανού πρέσβη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Ο Λ. Απέκης σημείωσε σχετικά: «Είμαστε απέναντι σε αυτές τις κινήσεις. Αλλο πανεπιστήμιο υπερασπίζονται αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συμπόρευση με το υπουργείο Παιδείας». Εξήγησε ότι οι απόψεις των πρόθυμων να στηρίξουν την κυβέρνηση πανεπιστημιακών εκφράζονται και συνδικαλιστικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις που σας ανακοινώνουμε είναι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών της ΠΟΣΔΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ