«Ξήλωσαν», τελικά, τις κάμερες από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Λιβανός» στη Νίκαια, μετά από το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολουθούνταν από 11 κάμερες στο δημοτικό τμήμα του σχολείου. Στο θέμα παρενέβη τελικά και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει διατάξει και Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα και ζήτησε να απομακρυνθούν οι κάμερες, ωστόσο ερωτήματα ανακύπτουν για το κατά πόσον υπόκεινται σε έλεγχο τα ιδιωτικά σχολεία...
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), με αιχμή τα μισθολογικά - συνταξιοδοτικά αιτήματά τους και γενικότερα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Αντιπροσωπείες διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνονται σήμερα στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και θα πάνε στο υπουργείο Παιδείας για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον υπουργό. Αργότερα, θα επιστρέψουν στα Προπύλαια, όπου θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συλλόγων ΔΕΠ (ακόμα κι αυτών που δε διαθέτουν εκπρόσωπο στη Διοικούσα Επιτροπή ή δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας). Σκοπός της συνεδρίασης είναι να καθοριστούν οι παραπέρα κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, ενώ ήδη υπάρχει σχετική πρόταση για κλιμακούμενες διήμερες και τριήμερες κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την εξεταστική περίοδο (μέσα Φλεβάρη) και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής του Ιουνίου, εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τα τότε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.
Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον υπουργό Παιδείας αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικότερα των συνταξιούχων, αλλά παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει ακόμα τίποτα. Οι συντάξεις των πανεπιστημιακών ανέρχονται μόλις στο 42% των αποδοχών τους, ενώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους αποτελείται από δραχμικά επιδόματα, αντιμετωπίζουν και μισθολογικό πρόβλημα. Απέναντι σ' αυτά, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» είχε προτείνει στην ΠΟΣΔΕΠ να υιοθετήσει αίτημα αύξησης του βασικού μισθού, «για να καλυφθούν οι απώλειες και να αντισταθμιστεί η αυξημένη απασχόληση και ένταξη των δραχμικών επιδομάτων στο βασικό. Επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης του ΥΠΕΠΘ με την ΠΟΣΔΕΠ κάθε χρόνο».
Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχει προαναγγείλει το υπουργείο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αφορούν τα μεταπτυχιακά, την αξιολόγηση και το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αλλαγές για τις οποίες το υπουργείο αρνείται να ενημερώσει την Ομοσπονδία.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι, παρά τις επιφυλάξεις τους, θα στηρίξουν τη διάταξη που βάζει κάποιους περιορισμούς στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του «τριπλού» νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, καθώς και του άρθρου που επιφέρει κάποιους περιορισμούς στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Για το συγκεκριμένο άρθρο χθες η ΝΔ, που αντιδρά στην ψήφισή του, υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και η συνεδρίαση διακόπηκε.
Νωρίτερα σε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα που αφορούν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ψήφισαν 277 βουλευτές, υπέρ 137 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 130 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι το μόνο άρθρο του νομοσχεδίου που θα ψηφίσουν είναι αυτό που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι εκπαιδευτικός με σύμβαση, άρα με προθεσμία δεν μπορεί να διδάξει σωστά. «Δεν μπορεί, είπε, να αναπτύξει το πρόγραμμά του, το ταλέντο του, όταν από πάνω του κρέμεται η απόλυση μια και η σύμβασή του τελειώνει». Τόνισε ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο «θα μπορούσε να είναι πιο γενναιόδωρο απέναντι στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς» και μετά τη διετία της δοκιμασίας να μετατρέπεται η απασχόλησή τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου.
Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και γι' αυτό θα έπρεπε να είναι κρατική, αναβαθμισμένη, δωρεάν και επιπέδου πολύ υψηλότερου από αυτού που βρισκόμαστε σήμερα. Παρατήρησε δε ότι «στα χρόνια που ζούμε είναι της μόδας η λογική των ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση με τη "μεταρρύθμιση", που έχει εισαγάγει έχει διευκολύνει την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων».
Το υπουργείο, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αποφασιστικό και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μπαίνουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, να απολύονται για τις αιτίες που θα απολύονταν και ένας δημόσιος υπάλληλος και να ελέγχονται από τα ίδια όργανα όπως ελέγχονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν είναι να διωχτούν από το Δημόσιο. «Αυτή θα ήταν, κατέληξε, η σωστή λύση μια και το Σύνταγμα βλέπει με ιδιαιτερότητα τον τομέας της Παιδείας. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε εκεί και όχι σε μια μεσοβέζικη λύση. Πάντως, από το όλο που ζητάμε εμείς καλό είναι και το λιγότερο και αν και δεν είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι στηρίζουμε την τροπολογία».
Υπέρ της τροπολογίας τάχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς επειδή δήθεν «κρατικοποιεί» την ιδιωτική Παιδεία και διά στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Π. Παυλόπουλου υποσχέθηκε στους σχολάρχες ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τη σχετική ρύθμιση. Με τις θέσεις της ΝΔ συντάχθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας και Β. Κοντογιαννόπουλος. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε με τη συγκεκριμένη διάταξη ενισχύεται και το διευθυντικό δικαίωμα των ιδιοκτητών, αλλά και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.
Εισήγηση για απεργία μέσα στο Φλεβάρη από τη ΔΟΕ στις Γενικές Συνελεύσεις, με πλαίσιο που ουσιαστικά αποδέχεται το νομοσχέδιο. Στη βάση απευθύνεται η ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Οπως σημειώνει σε δήλωσή του, με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, Θ. Γκεσούλης, «δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτές οι δυνάμεις θα πάλευαν για την αποτροπή αυτών των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών ή για την κατάργησή τους στην πράξη. Ως ΕΣΑΚ δεν είχαμε τις αυταπάτες που είχαν άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΔΟΕ, ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών συμμαχώντας με τις ηγεσίες του συμβιβασμού και της υποταγής». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ψήφιση από τη ΔΑΚΕ της πρότασης της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για την απεργία στις 15 του Γενάρη, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποδεικνύεται «τακτικός ελιγμός», κάτω από την πίεση της βάσης.
«Εκτιμούμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η βάση του κλάδου επιβάλλεται να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί από τα κάτω, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες και στη λογική της υποταγής», σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, η οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Να στείλουν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα καταψηφίζοντας την εισήγηση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ και υπερψηφίζοντας την αγωνιστική πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για 24ωρη απεργία στις 31 του Γενάρη και νέα 48ωρη στις 13 και 14 του Φλεβάρη με Ολομέλεια προέδρων στις 16/2 με κύρια αιτήματα την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και μέτρα για την ακύρωσή του στην πράξη, την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών κλπ.
«Μπορούμε με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, με επιτροπές αγώνα και μαζικές αγωνιστικές συντονισμένες πρωτοβουλίες, που θα συναντώνται στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, να αποτρέψουμε τα όποια αντιλαϊκά μέτρα και σχεδιασμούς», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, και «να ακυρώσουμε στην πράξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση».
Τα λεγόμενα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ειπώθηκαν για την υπεράσπιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν μείνει στην ιστορία. Παραθέτουμε χαρακτηριστικές... ατάκες τους:
Στις 6 Δεκέμβρη 1999 έγιναν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έλεγε ότι «οι εισαγγελείς με την παρουσία τους διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μαθητών».
Στις 8 Δεκέμβρη 1999 από τη Βουλή, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπερασπιζόμενος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λέει: «Είμαι περήφανος γι' αυτή την πράξη. Την κάναμε για να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία, την οποία γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια».
Δύο μήνες σχεδόν μετά την υπογραφή της αντιδημοκρατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 2 Φλεβάρη του 2000, έγινε συζήτηση στη Βουλή με αφορμή σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Απαντώντας ο τότε υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «τα μαθητοδικεία έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και ο ο ρόλος της δικαιοσύνης ήταν παιδαγωγικός, αφού επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και παιδαγωγικό καθήκον».
Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των διώξεων μαθητών οι βουλευτές του ΚΚΕ
Τις νέες διώξεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο 1998-2000 φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν: «Οι δικαστικές διώξεις μαθητών, που συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1998-2000 ενάντια στη λεγόμενη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" συνεχίζονται. Συγκεκριμένα:
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλλει την εκπαιδευτική πολιτική της, επιμένει στην επικίνδυνη και αυταρχική τακτική της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, χρησιμοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ τη γνωστή αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Για τα παραπάνω οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης:
Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται το μπαράζ δικών για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Οι μαθητές απάντησαν με μεγάλες κινητοποιήσεις στην τρομοκρατία της κυβέρνησης να στέλνει εισαγγελείς και ΜΑΤ στα σχολεία |
Συγκεκριμένα, σήμερα στο ειδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ανηλίκων θα καθίσουν μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων, που ήταν μέλη του 15μελούς και κατά την 15η μέρα της κατάληψης του σχολείου τους συνελήφθησαν από αστυνομικούς και αφού αναγκάστηκαν με τη βία να διακόψουν την κατάληψη, απειλήθηκαν με εισαγγελική δίωξη. Η απειλή έγινε πράξη, δύο χρόνια μετά και αφού ο διευθυντής του σχολείου φρόντισε να προμηθεύσει στον εισαγγελέα τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Σήμερα, επίσης, δικάζονται και μαθητές- μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων από τα 27ο και 51ο Λύκεια Ακαδημίας Πλάτωνος και από το Γυμνάσιο-Λύκειο Φυλής.
Ολοι οι μαθητές θα δικαστούν - με την περίφημη και φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποίησε τους αγώνες - για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, κατά την περίοδο 1999-2000.
Την περίοδο εκείνη, οι μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, πάλευαν για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ετσι, η κυβέρνηση με τις δίκες, τις μηνύσεις, τους ξυλοδαρμούς, αλλά και την παρέμβαση εισαγγελέων και αστυνομικών δυνάμεων τόσο σε υπό κατάληψη σχολεία όσο και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, προσπάθησε να τρομοκρατήσει αλλά και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση.
Στις 4 του Δεκέμβρη 1999 εκδόθηκε η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταλήψεις ως ιδιώνυμο αδίκημα και προωθεί το φακέλωμα, τις συλλήψεις ακόμα και τις φυλακίσεις μαθητών. Στη συνέχεια στις 11 του Γενάρη 2000 η κυβέρνηση κατέθεσε την εν λόγω πράξη στη Βουλή, η οποία πλέον υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, και από πλειάδα υπουργών. Τέλος, στις 25 του Γενάρη 2000 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «την ομαλή λειτουργία δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» έχει ως εξής: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εχοντας υπόψη: 1. Τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος. 2. Την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα, λόγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων. Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίζουμε: Οποιος καθ' οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».