Ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και καταγγέλλει την επιχείρηση καταστολής που στήνεται, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:
«Επεσαν οι μάσκες των υποστηρικτών του νέου νόμου - πλαίσιου. Καλούν τον εισαγγελέα να διεξάγει τις εκλογές για το Συμβούλιο του ΑΠΘ, με τη συνδρομή και των ΜΑΤ. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όλους αυτούς που αντιστέκονται, θέλουν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, θέλουν να προχωρήσουν, και στην πράξη, στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτή είναι η δημοκρατία που ευαγγελίζονται: η δημοκρατία της αγοράς και της καταστολής. Αυτή είναι η ουσία στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: το χτύπημα του φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος. Είναι άξια στελέχη των κομμάτων που τους στηρίζουν, είναι αυτοί που σταθερά προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια, που επιτίθενται στο κίνημα.
Οι εργαζόμενοι, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που δε συμβιβάζονται με την αντιλαϊκή πολιτική και οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Μαζικά μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα θα οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιου».
Απεργιακές κινητοποιήσεις από πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους, προκειμένου να εμποδιστεί στην πράξη η εφαρμογή των εκλογών που προβλέπει ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο
Motion Team |
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή μαζική κινητοποίηση που είχε οδηγήσει στην αναβολή των εκλογών |
Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει τα δημοσιεύματα που κατηγορούν το φοιτητικό κίνημα για δήθεν «αντιδημοκρατικές» ενέργειες, επαναφέρουν τη βρώμικη προπαγάνδα ότι «τα πανεπιστήμια είναι κέντρο ανομίας», ενώ μεταξύ άλλων τονίζει: «Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ως μακρύ χέρι της αντιλαϊκής πολιτικής αφού μαζί με τα ΜΜΕ και το υπουργείο Παιδείας ζητούν να καταργηθεί το άσυλο και γίνουν οι εκλογές με εισαγγελείς και αστυνομία. Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των φοιτητών και των εργαζομένων το νέο νόμο - πλαίσιο μέσα από τη συκοφάντηση των αγώνων.
Απορρίπτουμε τους εκβιασμούς της Διαμαντοπούλου, υπουργού της φωτοτυπίας και της αμάθειας, για διακοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Ηδη το κράτος έχει κηρύξει παύση πληρωμών για τη φοιτητική μέριμνα και φορτώνει το κόστος σπουδών σε εμάς και τις οικογένειές μας.
Οι προβοκάτορες και οι τυχοδιωκτισμοί έχουν στόχο και σχέδιο. Να χτυπηθεί η οργάνωση του αγώνα, η συμμετοχή του κόσμου και η μαζική λειτουργία των συλλόγων. Αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ενίσχυση της καταστολής και της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό άλλωστε αυτές οι ενέργειες γίνονται μακριά από τις συλλογικές αποφάσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων και δεν έχουν σχέση με την οργανωμένη πάλη».
Και το ΜΑΣ καλεί: «Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, μπλοκάρουμε τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί, οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά. Κανένας φοιτητής και καθηγητής να μην πάρει μέρος».
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ χαιρετίζει το πλήθος των μελών ΔΕΠ, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς έδωσαν δυναμικά το «παρών» στην κινητοποίηση ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου και απέτρεψαν τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης των εσωτερικών μελών των Συμβουλίου στο ΑΠΘ, το Παν. Θεσσαλίας, το Παν. Ιωαννίνων και το Παν. Πελοποννήσου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αποτελεί σημαντική νίκη στην κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών, μη εφαρμογής του νόμου».
Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ καταγγέλλει τις απειλές και τους εκβιασμούς του υπουργείου για διακοπή της χρηματοδότησης, αλλά και τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού για την πλήρη στήριξη στην εφαρμογή του νόμου. Παράλληλα, τονίζει πως «μέσα από την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την οργάνωση στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τη μη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου. Να συνδυαστεί με την πάλη των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι την κρίση. Μόνο έτσι θα δυναμώνει η προοπτική για μια πραγματική Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και όχι των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων».
Μια ημερίδα συμφωνίας με την κατεύθυνση της κυβέρνησης για σύνδεση της Ερευνας με τις επιχειρήσεις, διοργάνωσαν, χτες οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο «διαβούλευσης» του υπουργείου για την Ερευνα, με το οποίο προωθείται η σύμπραξη ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και η μετατροπή των ερευνητικών κέντρων σε κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης της ημερίδας ήταν πως εισηγητές στη δεύτερη συνεδρία ήταν στελέχη επιχειρήσεων.
Στην ημερίδα έγιναν και τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων για το θέμα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Φ. Τσαλίδης, είπε πως η κατεύθυνση για τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις δεν επιβάλλεται από την τρόικα, αλλά είναι η επιθυμητή κατεύθυνση για τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, πως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν αρνητικοί στα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, είπε πως χρειάζεται στήριξη στα δημόσια ερευνητικά κέντρα, αλλά δεν είναι ενάντια στα ιδιωτικά, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, κ. Αντωνίου, είπε πως γνώση και αγορά προϋποθέτει η μια την άλλη.
Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και κάλεσε τους ερευνητές να συμβάλλουν «να μη γίνει καν νόμος το κείμενο "διαβούλευσης" για την Ερευνα, να εμποδιστούν πλευρές του που ήδη εφαρμόζονται». Τόνισε πως υπάρχει κοινωνική πείρα σήμερα «από τους αγώνες στους χώρους δουλειάς, στη "Χαλυβουργία" με τις 110 μέρες απεργίας, μέχρι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο. Με αποφάσεις των συλλογικών φορέων, με συσπείρωση από τα κάτω, με καταγγελία των πολιτικών δυνάμεων που δίνουν άλλοθι μέσα από προδιαγεγραμμένους διαλόγους και υλοποιούν την αντιλαϊκή και αντιερευνητική πολιτική.
Με αιτήματα που να απαντούν στις ανάγκες σήμερα του ερευνητικού και λοιπού δυναμικού των ερευνητικών κέντρων, των υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών, για μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς, υποτροφίες για να καλύπτονται τα αυξημένα έξοδα της ερευνητικής εργασίας. Μπορείτε να συμβάλλετε, ανεξάρτητα από το ρόλο και τη θέση του καθενός στο ερευνητικό κέντρο ή στο Πανεπιστήμιο, ώστε να παρεμποδιστούν οι απολύσεις συναδέλφων, μέσα από την αξιολόγηση ή την εφεδρεία, τις συγχωνεύσεις, που ήδη είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα».