Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θέλουν Ερευνα για τις επιχειρήσεις
  • Ημερίδα της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της ΕΕΕ στο πνεύμα των κατευθύνσεων της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση της έρευνας
  • Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάλεσε τους ερευνητές να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Μια ημερίδα συμφωνίας με την κατεύθυνση της κυβέρνησης για σύνδεση της Ερευνας με τις επιχειρήσεις, διοργάνωσαν, χτες οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο «διαβούλευσης» του υπουργείου για την Ερευνα, με το οποίο προωθείται η σύμπραξη ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και η μετατροπή των ερευνητικών κέντρων σε κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης της ημερίδας ήταν πως εισηγητές στη δεύτερη συνεδρία ήταν στελέχη επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα έγιναν και τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων για το θέμα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Φ. Τσαλίδης, είπε πως η κατεύθυνση για τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις δεν επιβάλλεται από την τρόικα, αλλά είναι η επιθυμητή κατεύθυνση για τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, πως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν αρνητικοί στα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, είπε πως χρειάζεται στήριξη στα δημόσια ερευνητικά κέντρα, αλλά δεν είναι ενάντια στα ιδιωτικά, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, κ. Αντωνίου, είπε πως γνώση και αγορά προϋποθέτει η μια την άλλη.

Αγώνας για να μη γίνει νόμος το σχέδιο για την έρευνα

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και κάλεσε τους ερευνητές να συμβάλλουν «να μη γίνει καν νόμος το κείμενο "διαβούλευσης" για την Ερευνα, να εμποδιστούν πλευρές του που ήδη εφαρμόζονται». Τόνισε πως υπάρχει κοινωνική πείρα σήμερα «από τους αγώνες στους χώρους δουλειάς, στη "Χαλυβουργία" με τις 110 μέρες απεργίας, μέχρι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο. Με αποφάσεις των συλλογικών φορέων, με συσπείρωση από τα κάτω, με καταγγελία των πολιτικών δυνάμεων που δίνουν άλλοθι μέσα από προδιαγεγραμμένους διαλόγους και υλοποιούν την αντιλαϊκή και αντιερευνητική πολιτική.

Με αιτήματα που να απαντούν στις ανάγκες σήμερα του ερευνητικού και λοιπού δυναμικού των ερευνητικών κέντρων, των υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών, για μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς, υποτροφίες για να καλύπτονται τα αυξημένα έξοδα της ερευνητικής εργασίας. Μπορείτε να συμβάλλετε, ανεξάρτητα από το ρόλο και τη θέση του καθενός στο ερευνητικό κέντρο ή στο Πανεπιστήμιο, ώστε να παρεμποδιστούν οι απολύσεις συναδέλφων, μέσα από την αξιολόγηση ή την εφεδρεία, τις συγχωνεύσεις, που ήδη είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ